Igazából engem ez a "Bubi" érdekel. Ez vajon csak olyan kóbor becenév lehetett, vagy jelent valamit?
Ezt az egy sztorit leszámítva, sehol nem olvastam, hogy Sisi így nevezte volna a fiát.
A Nácit azt gyakran olvastam, egy levelében is szerepel már Rudolf halála után, amikor arról ír, hogy milyen rossz lesz megérkezni az állomásra, mert tavaly még Náci is ott állt a fogadására megjelenők közt.
1878-as dunai útja kapcsán Rudolf még sajnálkozik afelett, hogy a hazai tájak kutatása az egzotikus expedíciókkal szemben kissé háttérbe szorul: „A tudományos társulatok, klubbok, gyülekezetek és tudom is én mi néven nevezett egyesületek, ha pénzre tesznek szert, nagy expedícziókat rendeznek más világrészekbe, a legközelebb eső vidékek pedig, saját hazánk vidékei, bizonyos tekintetben valóban titokzatos lepelbe maradnak burkolva."
Most ha kisit félretoljuk a tragikus véget, akkor viszont aranyos jelenet.
Láttam FF-ről kicsi kori képeket, nagyon cuki göndörhajú gyerek volt és ezen mindig mosolyognom kel, mert az egyik verzió szerint ő akkor még szoknyát hordott és abban botlott el
Ez a "fenékbe fúrta" direkt tetszett akkor, mikor ez ta könyvet olvastam. :D
Nagyon eleven és intelligens gyerek volt.
Sokat olvasni, hogy FJ folyton csak kritizálta és le"kriplizte" a fiát
De létezik olyan fennmaradt levél is, amiben beszámol Erzsébetnek a párizsi útjáról és a francia császári párnál tett látogatása után arról is, hogy a kis Napóleon egy vicces külsejű, szeplős legényke, aki "piros harisnyát visel, mint a kardinálisok"
A levélnek ezt a részét azzal a megállapítással fejezi be, hogy
Hogy vagy? A poroszok már Pozsonynál vannak. Tudod már, hogy Tegetthoff a levegőbe röpített egy ellenséges páncélos hajót, a másikat fenékbe fúrta, és elűzte az olasz flottát? Kérlek, kedves nagymama, gondoljál rám szeretettel!
Nem egyszerű, mert áltaában nehezebb a saját igazán elmondott -leírt gondolatait megtalálni a nyers verziójukban. Mindig van valami gyanúm, hogy belenyúltak és átírták.
Gondolj arra a sztorira, amikor gyerekként bemutatkozott a munkásoknak (Papának Rudolf, Mamának Bubi, nektek meg császári fenség)
Ezt én már vagy öt féle körítésben olvastam. Kiszökött és építőmunkásokkal beszélt valahol, a munkások a palotakertben dolgoztak, utcán mondta járókleőknek - mert kiszökött és eltévedt, úgy látszik ez a kölyök folyton szökdösött :D - de van olyan verzió, hogy katonáknak mondta
Az én egyik kedvenc Rudolf-idézetem nem ennyire kedves, de azt hiszem jól mutatja ennek az embernek a gonolkodásmódját, ami szinte zavarbaejtően mai.
"Németország soha nem fogja megérteni, milyen jelentős és fontos körülmény, hogy a koronához németek, szlávok, magyarok, lengyelek tartoznak. A Habsburg-állam miniatűr formában régen megvalósította Victor Hugo álmát az Európai Egyesült Államokról. Ausztria különböző nemzetek és fajok államainak tömbje, egységes vezetés alatt. Legalábbis ez Ausztria alapvető eszméje, és ennek az eszmének a világ civilizációja szempontjából óriási jelentősége van. És ha ennek az eszmének a megvalósítása - hogy a diplomaták nyelvén fejezzem ki magam - nem is teljesen harmonikus, ez nem jelenti azt, hogy maga az eszme téves. Csupán azt jelenti, hogy egy ilyen eszmének a legliberálisabb értelemben biztosítania kellene a harmóniát és az egyensúlyt."
(Rudolf trónörökös Georges Clemenceau-hoz 1886 decemberében)
Az idézet Brigitte Hamann: Rudolf - A trónörökös és a lázadó című életrajzában olvasható