Kérdésem a 10perces fánkot sütőkhöz szól elsőrorban - az 1 pohár joghurt az mennyi? 1,5 dl, vagy 2?
Kaptunk egy meghívást egy kerti partira az imént, gondoltam gyorsan sütök egy adagot, hogy ne menjek üres kézzel. :-) Vagy rögtön 2 adagot süssek? - mennyi lesz 1-ből?
Egy kerek piskota tortalap, kb 40-50dkg sårgadinnye, 7dl habtejszin, 2ek zselatin, kb 2dl vizben feloldva, izles szerint cukor, keves szegfuszeg, fahej, egy egesz lime, kb 3dl joghurt./natur/ disziteshez citromfu level
a krem elkeszitese:
A megtisztitott dinnyehusbol kivåjunk nehåny gömböt, amivel majd a torta tetejet diszitjuk. A többi dinnyet egy edenybe tesszuk, adunk hozzå izles szerint cukrot, nehany szegfuszeget, keves egesz fahejdarabot, es annyi vizzel öntjuk fel, ami eppen csak ellepi. Feltesszuk föni, es a forråstol szåmitva kb 8 percet fözzuk lassu tuzön. Ha megfött, kiszedjuk a fahejat es a szegfuszeget, es hagyjuk kihulni. Ha hiseg, mixerrel teljesen pepesre turmixoljuk. Közben 4dl tejszint kemeny habbå verunk, felidöben hozzåadunk kb 1dl feloldott de mår nem meleg zselatint, majd ha jo kemeny a hab, a joghurtban elkeverjuk a maradek feloldott zselatint, elkeverjuk vele a turmixolt dinnyet, majd lazån a tejszinhez keverjuk. En ilyenkor hagyom ugy 10 percet "huzni" a kremet a zselatinnal, majd a 3 reszre vagott tortalapokat megtoltom a kremmel. A torta tetejere is ez a krem kerul, vagy zöld szinu kis lime levevel megbolonditott gyumölcskocsonya. felverem a maradek tejszint is habbå, es azzal bevomom az oldalåt, tetejere diszitest nyomok habzsåk, es csillagcsö segitsegevel. A tortåt tetszes szerint diszitem dinnyevel, limevel, vagy ami eppen eszembe jut. Fontos, hogy ha nem azonnal tålaljuk, akkor a dinnyegömböcskeket mårtsuk folyekony zselatinba, igy nem töpped meg. Egyebkent ez minden gyumölcsdekoråcionål hasznos, mert sem megfonnyadni, sem bebarnulni nem engedi a gyumölcsöket. A fent leirt krem akårmilyen intenzivebb izu gyumölccsel is keszulhet. En szoktam eperrel, målnåval, söt öszibarackkal is.
Megnyugodtam, hogy nem csak én csinálok néha bájosan házi kinézetű kajákat. :))) Én azzal magyarázom, hogy az ember életében van egy időszak, amikor kikisérletezi, miket szeret/tud főzni. És nálam most. :)
Ez a feta-süti jól hangzik, bár most éppen feta-bojkott van nálunk a rengeteg görögsali miatt. De egyszer csak végetér és akkor... Ezen a képen az van?
Tegnap: pizza: 1. sonka, szalámi, paradicsom, mozzarella 2. sonka, kolbász, bacon, feta Ma: étterem :) Holnap: rántott sajt + rizs és párolt zöldség köretnek + jégkrém (feltéve, hogy addig nem fedezi fel a párom a hűtőben)
:) Mint a kislånyom. Ö sem eszik meg semmi vizibigyot:) Igen. Ami eppen keznel van, minden mehet bele. De igen, csinåltam csunyåt. Pl keptelen vagyok normålis csaszårmorzsåt gyårtani, es evekig a szilvåsgomboccal, meg a grizgaluskåval is haragban voltam:)Ma mår megy:)egyebkent ajånlom figyelmedbe a fetapie-t mert ez hidegen es melegen is valami fantasztijkus akår husok, akår csak salåta melle. Nålunk gyakori vendegep a pie-k a konyhåban.)
Nagyon szépek. Te még nem is csináltál csúnya kaját? :) Sajna nem eszem vízben élő dolgokat, pedig biztosan nagyon egészséges. De miket csavargattál a kenyérkébe? Paprika, sonka, sajt, saláta? Jól látom?
Ez nem boltban vett és nem füstölt volt. :) Egy viszonylag hűvös kamrában tárolták a kajákat alapból. 2 dolog volt, amit lelkesen kutattunk ott: barackbefőtt és lábaskák lesütött, zsírban eltett sült husival. :) Általában sült oldalas és sült kolbi volt.
Tessek egy kis hidegtål:) Ezek kulönbözöjeppen izesitett silek, avagy påcolt heringek. Nagyon mås az izuk, mint az otthon megszokott Bismarc-heringnek, vagy ruszlinak. Isteniek:) A måsik egy midsommåri epertortåcska.)a harmadik: Tunnbrödbe/lapp lepenykenyer/ csavaråszott finomsågok
Persze, így van. De az influenza már csak poén volt, hogy ne csak a disznóhús legyen leszólva :-)
Én a melegre való tekintettel holnapra kinti tárcsás sütést vagy bográcsos főzést tervezek! Hogy melyik lesz az attól függ milyen hús tetszik meg a boltban hazafele.
nem baj, majd jön vki, és felvilágosít, hogy mi mást jelent a tésztasaláta :-) Mivel joghurtos öntetű már van, szerintem dobj össze egy paradicsom-paprika salátát a hagyományos ízekre vágyóknak, meg egy citromos-olajos-zöldfűszeres öntetűt valami előre tépkedett vegyesből (de te is tépkedhetsz, ha van időd)
Giovanni saláta: Hozzávalók: 1 cs durumlisztből készült orsótészta, al dente főzve, kb. 20 dkg sonkaszerű felvágott vékony csíkokra metélve, 1 dobozos szeletelt gombakonzerv, 1 tubus majonéz, 1 nagypoharas tejföl, ízlés szerint esetleg kis mustár. Mindezeket jól összekeverjük, tálra tesszük, a tetejére kecsapot teszünk, reszelt sajttal borítjuk, paradicsomkarikákkal díszítjük. Jól behűtve fogyasszuk.
Nagyon finom lett! Én még annyit változtattam rajta, hogy a polcon árválkodó kukoricakonzervet is beleborítottam, ami csak a javára vált. Biztosan lehet "lájtosítani" joghurttal, v. kefírrel, esetleg a majonézt kiváltani valami kevésbé kalóriadús anyaggal.
Batka Tésztasaláták (Frank Júlia receptjei)
Előre elkészíthető, hidegen fogyasztandó! A legjobb hozzájuk szerintem a spagetti és a szarvacska.
Kapros makarónisaláta
15 dkg kifőtt makaróni 1 közepes kígyóuborka héjastul lereszelve 4 dl kefir fél citrom leve só bors cukor 2 csokor kapor
A tésztát az öntetbe melegen beleforgatni, néhány órán keresztül érlelni. Ezt én nagyon szeretem.
Tonhalas spagettisaláta
15 dkg spagetti 25 dkg tonhalkonzerv 2 paradicsom 3 gerezd fokhagyma 1 ág vagy 1 púpos tk kakukkfű és bazsalikom 10 db olajbogyó citromlé só bors
A hal olaján plusz egy kanál olajon zúzott fokhagymát megfuttatni, rá hal és darabolt olajbogyó, egy perc után fűszerek és citromlé. Kifőtt spagettira önteni, behűteni. Ez sem rossz, és furán hangzik, de tényleg csak hidegen jó.
2 ek olajon megfuttatni a zöldfűszereket, rá a tejföl és a többi, a tésztára önteni, behűteni. Én tárkony nélkül csináltam, mert utálom, de bármilyen fűszerkombó jó lehet. Nem túl tápláló, de nyáron talán nem is kell.
Gombás szarvacska saláta
15 dkg szarvacska 20 dkg gomba 1 dl tejszín 3 ek olaj citromlé só bors petrezselyemzöld
Az olajon megpirítani a gombát, fedő alatt megpárolni, rá tejszín, ízesítők. Bele tészta, behűteni.
ezeken kívül a Stahl topikban kell lennie a következőknek: joghurtos-brokkolis tésztasaláta, sajtkrémes tésztasaláta, emese tésztasalátája (legalábbis a gépemen ezeket találtam).
Lányok! Van valakinek tésztasali receptje? Vasárnap hússütés lesz nálunk. Az már biztos, hogy lesz görögsali fetával, olivabogyóval. Lesz grillezett zöldség. Ez úgy szoktam csinálni, hogy olivaolajba belekeverek fűszereket, majd ezt összekutyulom a zöldségkeverékkel, amiben padlizsán, cukkini, gomba, hagyma, paprika és paradizsom van. Ezt grillezem. Gondoltam egy kis tésztasaláta is jól jönne, de valami olyasmi kellene, ami különbözik a másik kettőtől.