Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46174

Számoljunk mi is! Minden napelemes modul (legalábbis az általam megismert "szokásos" 200-300W közöttiek) három egységre vannak osztva. Ezeket bypass diódák söntölik ki, ha az adott részlet semmit nem képes kiadni magából. ~8 A-es áram azokon a buckós diódákon is komoly feszültségesést képes létrehozni (szemre 5 A-esek lehetnek, kettesével párban 10 A). Egységenként 1 V, modulonként 3 V. Ezt a feszültséget lehet kisöntölni egy FET-tel. Nem kell túl nagy feszültségtűrésű, 50-60 V-os megfelel, ha elég nagy áramú, a nyitóirányú ellenállásán eső feszültség akár tized volt alá is szorítható. Nyereség 3 V * 8 A = 24 W. Egy 250 W-os tábla teljesítményéhez mérve ez <10%. Ennél többet nem nagyon lehet kihozni, hiszen ha a modul 3 egységéből bármelyik üzembe lép, már nem érdemes kisöntölni az egész táblát. Márpedig a solaredge csupán 2 vezetékkel kapcsolódik a modulhoz. Ha pedig az egész mező árama kisebb bármilyen okból, a teljesítmény is ahhoz igazodik.

Másik dolog, amiről írtak: Modulonkénti optimalizálás. Van rá gyakorlati lehetőség, ha a kis tokba beépítenek ~250 W-os buck (feszültségcsökkentő) konvertert, hogy a kisebb áramot kiadni képes modult optimálisan terhelje, de a kimenő áramot a többiéhez tudja igazítani. Az árába akár bele is férne a mikroprocesszor által vezérelt MPPT-s átalakító. Kérdés, valóban mindkettőt tartalmazza-e, vagy csupán az egyiket? A 20 %-ban ennek ellenére is kételkedek.

Amiről pedig már korábban is tárgyaltunk: Ha egy mezőbe nem pontosan egyforma teljesítményű modulokat teszünk, de azok üzemi árama közeli, pl. 8,2-8,5 közötti, a cellák munkaponti görbéi tanulmányozásával arra az eredményre jutunk, hogy:

1. A mező nem fog a legkisebb teljesítményű cellához igazodni.

2. A mező teljesítménycsökkenése észrevehetetlen, vagy 1 % belül marad.

Persze nem illik 7,3 A-es modulokat 8,6 A-esekkel keverni.

Előzmény: szocske_ (46167)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46173

Aki a kiszámolón írt a generaytor.com oldalt említette, ahol az ő rendszere regisztrálva van.

én nem regisztráltam itt, ezért a többiek adatait sem tudom nézegetni.

Előzmény: kiggyo (46172)
kiggyo Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46172

A 30% irreálisan sok = kamu.

Normál esetben ha nincs árnyékhatás nem hiszem hogy sokat hozhat ez a cucc.

Árnyékhatás esetén sem reális az, hogy a leggyengébb táblához igazodik a többi, de lemérem, mostmár érdekel.

Épp most fogok venni 6 db napelemet, mielőtt felrakom csinálok pár árnyékolós tesztet.

Tudsz esetleg valós használatban tapasztalt éves kWh/kWp értéket egy ilyen rendszerről? Könnyű lenne összevetni az itteniekkel.

Előzmény: szocske_ (46167)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46171

A hálózati rendszer jövője vitákhoz pedig egy részletes tanulmány és jövőkép.

http://www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/climate/2015/Energy-Revolution-2015-Full.pdf

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46170

Hopp a másik blogra gondoltam, erre: http://napelemek.blog.hu/

Mégpedig a gyártói rangsorra, ami nagyjából jelzi, hogy milyen márkákból ésszerű választani az tömegárú kategóriában.

http://napelemek.blog.hu/2016/01/23/top_10_napelemgyarto

Előzmény: Törölt nick (46169)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46169
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46168

Nekem az Electro Home Baus fickó mondta, amit írtam, rákérdezek majd, ha beszélek vele, hogy valódi mikroinverterre gondolt-e, és mit árul mennyiért.

szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46167

a kiszámolós hozzászólók között volt egy felhasználó, aki nagyon jó eredményekről számolt be, 20% extra termelést írt ha jól emlékszem a környéken lévő azonos méretű és tájolású rendszerekhez képest.
Ez számomra is hihetetlenül magas érték.

A termelési grafikonjaik összehasonlításáról azt írta, hogy míg a normál rendszer grafikonja "tüskés", az övé egyenletes, úgy tippeltük hogy nagyon apró árnyékokat (aprófelhő, panel előtt elrepülő madár, madárürülék) is kiküszöbölhet a solaredge.

Mivel a felára kb. 10%, én inkább tennék fel 10%-kal több napelemet, hagyományos inverterrel, ha nincs olyan körülmény, aki különösen indokolja (részleges árnyék, különböző dőlésszögű tető, későbbi bővítés miatt jelentősen eltérő teljesítményű panelek)

Mivel nálam 3 panel reggelente árnyékból indul, igaz mire rendesen termelne eltűnik az árnyék, ha egyszer tönkremegy a growatt, lehet, hogy solaredge lesz az utódja. Már csak azért is, mert elférne még 3-4 panel a tetőn, de azok már nem 1, hanem 2-3 órát töltenének reggelente árnyékban...

Előzmény: kiggyo (46165)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46166

értem, hogy árnyék, de a panel olyan jó hőszigetelő lenne?
ha egy üveglap egyik oldala 80 fokos, mögötte pár cm légrés nem melegedne fel 45 foktól jobban?
igaz a légrés elég jól át van szellőztetve, fene tudja...

Előzmény: Törölt nick (46164)
kiggyo Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46165

Solaredge rendszerrel valaki végzett már összehasonlító mérést? 

Kétségkívül jó ötlet, de erősen marketingszagú állítások vannak az oldalukon.

Miszerint hagyományos rendszernél ha 3 napelem sorba van kötve és az egyik 50%-it termel az árnyék miatt, az egész rendszer teljesítménye 50% lesz, hiába van napon a többi tábla.

Kíváncsi lennék erre a valóságban.

Előzmény: szocske_ (46163)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46164

A panel hátoldalán ÁRNYÉKBAN lesz... kétlem, hogy 45 fok fölé menne.

Előzmény: szocske_ (46162)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46163

" egyszerűbb rendszer, könnyebb karbantartani" ebben sem vagyok biztos.

Ha egyszer kiépült a rendszer, nagy eséllyel csak az inverter igényel karbantartást. 
Szerintem nem könnyebb a karbantartás, ha van belőle 12 db a tetőn, sokkal egyszerűbb, ha csak 1 darab van pl. a garázsban...

Az esetlegesen olcsóbb telepítési költséget is sokszorosan kell kifizetni, ha 5-10 év múlva elkezdenek egyesével tönkremenni, és lehet pár havonta kiszállást fizetni a telepítő cégnek, hogy keressék meg melyik a rossz és cseréljék.

A telepítés költsége sem biztos, hogy olcsóbb, mert bár megspórolsz pár méter DC kábelt, esetleg egy tűzvédelmi kapcsolót, cserébe 500ezerért veszel 12 db invertert, nem 200-ért.

én biztosan nem választanék ilyet, a solaredge is azért kevésbé szimpatikus, mert több az aktív eszköz, bár ők a 25 éves alap garanciával azért meggyőzőek...

Előzmény: Törölt nick (46161)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46162

az élettartamukról van valami infod?

abból kiindulva, hogy az inverterek kényesek a hőmérsékletre, nem vagyok biztos benne, hogy ideális helyen vannak a nyáron 80 fokra is simán felmelegedő panelek hátoldalán...

Előzmény: Törölt nick (46161)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46161

A micro inverter egy másik világ!

(nem keverendőa solar edge-el sem ...)

Mivel  micro inverterből MÁR ~230 VOLT jön ki >> RÖGTÖN a napelem hátuljánál.

Így csak ez egyik előnye, hogy az árnyékolt napelemek nem zavarják a többit.

A másik nagy előnye, hogy a ~230 Volt jön ki belőle !!!

Azaz nem kell a nagyfeszültségű egyenárammal szarakodni :-)

Nincs ív okozta tűzveszély.

Nem kell spéci solar kábel és csatlakozó.

Nem kell DC leválasztás (>> tűzvédelmi kapcsoló)

Nem kell DC oldali védelem

Sokkal egyszerűbb az AC oldali rész is >> egy normál megszakító

Nem kell külön hely az inverternek

Mindez azért, mert csak sima ~230 Voltos kábelezés kell neki.

Azaz egy normál kábel jön le a tetőről és kész is vagyunk...

------------

Vagyis a teljes rendszerárat kell nézni.

Az elmaradó DC cuccok, az inverter ára és a kevesebb munka díja áll szemben pár méter olcsó kábellel.

Plusz a panelenkénti micro inverterek ára....

Ami úgy 150 USD körül rémlik most >> 45 eFt/panel.

Mondjuk 12-14 panel esetén ez 500-600 eFt környéke.

Vélhetően versenyképes, ha van "engedélyezett" micro inverter.

Főleg, ha az is számít, hogy

- a panelenkénti MPTT miatt kicsit többet termel, az árnyokos esetekben egész biztosan

- hibatűrőbb a rendszer, mert inverter hibánál csak a hibás micro inverter termelése esik ki, nem az egész

- sokkal kevésbé tűzveszélyes

- egyszerűbb rendszer, könnyebb karbantartani

-----------

A nagy kérdés van-e már engedélyezett micro inverter és milyen áron?

Mert, ha van és értelmes (azaz versenyképes) áron van, akkor én azt választanám, magamnak.

Előzmény: Törölt nick (46158)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46160

ez a cikk nem a solaredge-ről szól, ennél a rendszernél tényleg inverter van minden panelen, nem csak teljesítményoptimalizáló egység.

melyik cég forgalmaz ilyen mikroinvertereket, ahol már AC jön le minden egyes panelről?

Előzmény: Törölt nick (46158)
merQree Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46159

"ASTRASUN SZOLÁR INVERTEREK AKÁR 20 ÉV GARANCIÁVAL*

Kiemeltem a lényeget. Ez kb ugyanaz a paraszvakítás, hogy ez és ez az autó akár 2.999.999 forinttól megvásárolható. Aztán kiderül, hogy csak a 4 kerék van ennyiben benn ;)

Előzmény: Törölt nick (46154)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46158

Nekem azt monták, hogy kb. 100 ezret dobna az áron ha mikroinverterekkel oldanánk meg a rendszeremet, de csak akkor lenne értelme, ha árnyékolási gondok lennének.

Mikro-inverterek: ez lesz megújulás az inverter technológiában?

A napelemek által termelt egyenáramot 230V-os váltóárammá alakító klasszikus inverterekről már egy korábbi alkalommal szó esett , de érdemes megismerni a jövőben várhatóan egyre elterjedőbb mikro-inverter megoldásokat is. A mikro-inverterek lényege, hogy már egyetlen napelem[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: nick_83 (46156)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46157

úgy tippelem a solaredge rendszerre gondolsz, de valójában ott sem táblánként van inverter, inkább egy távkapcsoló van táblánként, amit az inverter egyenként tud vezérelni, ezzel lekapcsolja azokat a táblákat, amelyek a takarásuk miatt lehúznák a többi termelését is.

Előzmény: nick_83 (46156)
nick_83 Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46156

Udv

Mi a velemeny egy olyan redszrrol ahol tablankent van onallo inverter? Letezik ilyen? Hallott mar valaki rola?

Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46155

Az astrasun magyar lába meglátásom szerint sajnos nem igazán komolyan vehető cég.

A vezetői gyakran beszélnek butaságokat ...nagy arccal, nyilvánosan.

Mitöbb a facebook-on pl. törölték a megtévesztő infókat kijavító posztokat.

Azaz véleményem szerint tudatosan, előre megfontoltan basszák át az embereket-ügyfeleket.

Így én már rég kihúztam őket az általam normálisnak tekintett cégek listájáról.

Előzmény: Törölt nick (46154)
Törölt nick Creative Commons License 2016.01.30 0 0 46154

Ha már szélhámosokról van szó... Nézegetem ezt az AstraSun invertert, de nem tűnik úgy, hogy átmatricázáson kívül bármi műszaki dolgot csinálnának "gyártás" néven. A matrica "ára" olyan 10 ezer forint egy Growatt/AstraSun 3000TL esetén. :)

Van viszont két kijelentés a leírásban ami nem hozza meg az ember bizalmát.

1. Most akkor hány év garancia van? A két mondat szöges ellentétben van egymással.

"ASTRASUN SZOLÁR INVERTEREK AKÁR 20 ÉV GARANCIÁVAL*

Az ASTRASUN inverterek kimagasló, akár 20 éves gyártói garanciával kerülnek forgalomba, amely az egyik leghosszabb az egész világpiacon. (Alapesetben az inverterekre 5 év a gyártói garancia, amely felár ellenében hosszabbítható meg 20 évre.)

* Az inverterek alapgaranciája 5 év, amely hosszabbítható 10, 15, 20 évre. A garancia hosszabbítás díjköteles, az inverter alapára nem tartalmazza."

2. Itt sem ártana némi indoklás... Hosszabb az élettartama? Vagy az előbbi rejtélyes garancia miatt? Esetleg isteni csodatétel, ami 5 évente kinyírja a többi invertert és az életerejüket átadja ennek?

"Az ASTRASUN inverterekkel 20 éves távlatban negyedére csökken az inverterre fordított költség!

Vagyis, míg más inverterekből 4-et kell vásárolni 20 év alatt, addig az ASTRASUN inverterekből csupán 1 db-ot! A napelemes rendszer befektetési és üzemeltetési költsége is az Astrasun inverterrel a legkedvezőbb!"

erbe Creative Commons License 2016.01.29 0 0 46153

Más a domain és más a cég tulajdonosa. Egy külföldi hölgyike. :-(

Előzmény: merQree (46152)
merQree Creative Commons License 2016.01.29 0 0 46152

Korábban már linkeltem, hogy ki a domain tulajdonosa és üzemeltetője...

Előzmény: 8lazo8 (46151)
8lazo8 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 46151

Már a weboldal szövegezése is borzasztó, rosszabb mintha én írtam volna :D

Előzmény: szocske_ (46147)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.29 0 0 46150

biztos jónéhányan befizetnek erre az ingyenergia projektre is.
talán az elsők még kapnak is érte valamit, de nem lepne meg, ha már ők sem kapnának, mivel eleve lehetetlen dolgokat tartalmaz a honlap.

A többség viszont biztosan bukja a regisztrációs díjat vagy mi is itt a neve...

Előzmény: Belzer (46149)
Belzer Creative Commons License 2016.01.29 0 0 46149

A mai napig lehet látni olyan autót amin még rajta van a matrica. :-)) Ők még reménykednek várnak :-) 

Előzmény: szocske_ (46147)
szocske_ Creative Commons License 2016.01.28 0 1 46147

piramisjatek, most eppen napelemmel, nem auto matricazassal...

Előzmény: erbe (46146)
erbe Creative Commons License 2016.01.28 0 0 46146

Amennyire ki lehet deríteni az oldalon, ők finanszírozzák a beruházást, a gazda csupán a lehetőséget adja. Ennek fejében lenullázzák az elektromos és fűtésrezsijét. Ehhez kell persze egy komoly "regisztrációs díj". Aminek a sorsa ismeretlen, ha a helyi hatóságok keresztbetesznek. A kész projekt fogyasztáson felüli termelését viszik, a gazda 10 %-ot kap belőle. Tiszta napelemesnél még viszonylag könnyen számolható a megtérülés. +hőszivattyú a körülmények függvényében duplázhatja, szélgenerátorral bőven triplázhatja a megtérülési időt. Nem biztos, hogy ki tudnám várni (nyugdíjas). Ha mégis, neveznének a Guiness Book-ba. :-) (post...)

Előzmény: zaraza (46144)
digium Creative Commons License 2016.01.28 0 0 46145

Az a legvalószínűbb, hogy semennyire...

Előzmény: zaraza (46144)
zaraza Creative Commons License 2016.01.28 0 0 46144

Üdv.Nem a Carri..... cég volt?Mi is beszéltünk velük,próbálunk informálódni mennyire lehetnek megbízhatóak?

Előzmény: erbe (46139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!