Ha tényleg így volt ahogy le van írva,akkor még biztos lesz egy két kör futva az ügy körül,és majd megy az egymásra mutogatás,hogy kinek a hibája lehetett az egész. DE! Sajon, a mi (fogyasztók) szemszögéből nézve ezek nem jó hírek,és tényleg megfogalmazódhat bennünk a kérdés amit már Bandika is feltett.
szerintem egyrészt ebédelhetnétek az olimpiában, vagy a Gold bisztroban, ott lehet elég széles kínálatból poharazni. másrészt lehet a winebarban poharazni (http://winebar.hu/arlista)
Jövő héten pénteken(9-én) Budapesten tartózkodunk.(én+Kabócás) Elsősorban a kora délutáni órákban párjaink bevásárlókörútra mennek, ami alól szívesen kihúznánk magunkat, és helyette borkóstolással töltenénk az időt:)) -milyen meglepő- Ezidő tájban tud -e valaki javasolni helyszínt/programot?
A táblázatodról eszembe jutott, amikor Tóth Sándor a pincében (Scheller-birtok, http://www.kezmuvesborok.hu/index.php?id=7&termelo=4, aki nem ismeri) meséli, hogy a nemtomhányas főbor erjedését nem állították meg, merthogy úgyis megáll majd 13% alkohol környékén. Aztán nagyot néztek, amikor 16%-ra kierjedt.
Azt jól látod, hogy mustfok és a must cukortartalmának tömegszázalékos tartalma nem egyenes arányos.
A szőlőcukor és a répacukor között azért van különbség.
A szőlőcukor, vagyis a glükóz a C6H12O6 képletű monoszacharid, a biológiai folyamatokban alapvető fontosságú anyag amit a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítanak. A répacukor vagyis a szacharóz egy diszacharid, melyet egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot (C12H22O11). A szőlőcukor a gyümölcsökben fordul elő ameddig a répacukor érthető módon cukorrépában, cukornádban és juharszirupban.
Tudtommal az élesztőgombáknak édesmindegy, hogy melyik cukormolekulából csinálnak alkoholt... az emberi fogyasztás szempontjából azért a kettő között van különbség, már ami az élettani hatást illeti... így feltételezem, hogy az élesztőgombák is némileg máshogy bánnak a kétféle cukorral...de hogy ennek van-e bármi hatása a borra azt nem tudom, erről egy képzett élemiszeripari szakembertől kellene megkérdezni. Szerintem a szőlőcukor mivel egyszerűbb molekula szerintem egyszerűbben és gyorsabban feldolgozható egy élő szervezet számára mint a nála kétszer akkora répacukor molekula.
Precízen útba igazítottál, köszönöm! Az érdekelne még, hogy mi szerint számítottad ki 16 mustfok esetén egy literre a cukor tartalmat? A mustfok a fő változó akkor van egy normál érték 1 mustfokra ami az én esetemben 167g literenkénti mustfokot osztom 16-ttal és így megkapom az egy literre eső 1 mustfokú must cukortartalmát grammban? Viszont 18 fokos mustnál 192 grammal nem ugyanaz az érték jön ki, szóval nem értem, hogy hogyan számolgattál. Kicsit komplikált de magamtól erre csűrtem csavartam.
A másik, hogy valami koncentració béli különbség van-e a szőlő és a répa cukor között. Hallottam valamit ezzel kapcsolatban és ezért akarok megbizonyosodni róla.
A 16-os mustfok az azt jelenti hogy egy liter mustban 167g cukor van abban az esetben, ha a must 17.5C hőmésékletű.
18-as mustfok esetében már 192g cukor van literenként, ugyanezen a hőmérsékleten. Ilyen mustfok ha minden cukor alkohollá erjed úgy 11.3vv% alkoholtartalmat ad.
Vagyis ha két fokot akarsz a mostani mustodon javítani akkor literenként 25g cukrot kell a musthoz hozzáadnod, ez 100 literenként ugye 2.5kg-ot jelent.
Tapasztalt személyek véleménye, tapasztalata érdekelne a must fokának növelésével kapcsolatban. Székelyudvarhely melletti kis faluban Facádon terem a szőlő egy 25 - 30 éves ültetvényeben. Sajnos akkoriban nem találták el tökéletesen a fajta választást ezért szükség, hogy a 16 mustfokot fönnebb pofozgassuk. Konkrétan szőlőcukorral való fok növelésre gondoltam, ennél az arány változik-e a répa cukoréhoz viszonyitva, ahol 1 kg répa cukor kb 2 mustfokot növel. Minél több véleményt kérnék és javaslatot mert a hétvégén fel kéne használjam azt amit tőletek hallok, tanulok.
úgyhogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb élményeiről:
Leon Barral Blanc 2006: számomra már a novemberi terroirclubos bemutatón is az egyik legnagyobb élmény volt. Illat képrázatosan gazdag, mézes és üde egyszerre. Teste szinte megbonthatatlanul tömör, finom csersavérzettel, gazdag gyümölcsösséggel, hatalmas vitalitással és lebilincselő eleganciával. Számomra a tökéletes héjon erjesztett fehérbor! Andráséknál kapható kb 4500ért, ha tehetitek nézzetek rá! :-)
Érdeklődnék, ismertek-e olyan fórumot, vagy honlapot ahol régebbi évjáratú magyar és/vagy külföldi borokat lehet adni-venni? Nem a Vaterára gondolok, hanem kizárólagosan borokkal foglalkozó honlapra. Vennék is , meg eladnék is a gyűjteményemből ugyanis. Előre is köszönöm a segítséget Mr Chablis
Első nap voltam fenn, Németh Attilánál kezdtem, jól elbeszélgettünk, egy korty, egy mondat, aztán nagyot hallgattunk. Ehhez mindketten jól értünk, a borkészítéshez csak ő ért kettönk közül. Minden bora jó volt, legjobb a Syrah (2006) mégha vásárolt szőlő is.
Aztán a Somlói Apátsági pince következett. Természetesen jó volt a tramini, a juhfark a hárs a furmint, meg a Hilla. A 08-as tramini nagyon szép, bár nekem az előző is tetszett. Nagyon örültem, hoyg a 07-es Hilla most ilyen szép formáját mutatja, majd bontok is belőle hamarosan. A furmint lenyűgözött.
Volt egy olyan érzésem, hoyg akár haza is mehetnék. Kicsit azért még sétáltam és érdemes volt. Szentesi Jóska 08-as Zengője nagyon ízlett. Losonci Bálint 08-as Úrráteszi olaszrizlingje mellé egy hetest véstem.
Valaki említette korábban a Luka Enikő 07-es zweigelt-jét. A 08-as még jobb.
Végülis nekem szerencsém volt két 8 pontos borhoz, Apátsági furmint 07 és Szentesi 08-as Zengője.
Ezek mellett is csupa jó bort kóstoltam, a leggyengébb talán az Árvay 06-os Istenhegyi furmintja volt igen megöregedett formában (4 pont).
Naaa, legyünk jóhiszeműek. Várjuk meg ameddig valaki az amuva.hu szerzői közül itt megerősíti a feltételezést.
Mondjuk nem értem a linkelési logikát a művalkeszen. Albert Gazda blogját belinkelik, de Weér Yvo BorBoy blogját már nem. Pedig mindkettő egykori szerzőjük volt és a borboy szerintem jó.
Sőt, volt egy cikk ami be is mutatta a magyar weben jelenlevő boros oldalakat. Bár ezt az írást nem találom, lehet ezt is bedarálta valaki a művalkesznél.
Szóval furcsa, de remélem hamarosan valaki tisztázza a dolgot :) Ha nem akkor vélhetőleg valaki fényt kapott a művalkesz góréi közül... belőlük meg ugye kettő van :)