Keresés

Részletes keresés

bandika Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46378

Vagy bizonyos glicerinmennyiség után a hasamnak.

Előzmény: shiraz (46376)
Ranger00 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46377
Ha tényleg így volt ahogy le van írva,akkor még biztos lesz egy két kör futva az ügy körül,és majd megy az egymásra mutogatás,hogy kinek a hibája lehetett az egész. DE! Sajon, a mi (fogyasztók) szemszögéből nézve ezek nem jó hírek,és tényleg megfogalmazódhat bennünk a kérdés amit már Bandika is feltett.
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46376
a szívednek :)
Előzmény: bandika (46373)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46375
no alarms and no surprises
Előzmény: Ranger00 (46371)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46374
majd írj h mikor jöttök. én kora du-ra biztos visszaérek külföldről, de este 6 körül borvacsorára kell mennem
Előzmény: drbarta (46370)
bandika Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46373
Ez kemény, innentől kinek higgyünk?
Előzmény: Ranger00 (46371)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46372
hínnnnye!
Előzmény: Ranger00 (46371)
Ranger00 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46371
drbarta Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46370
Hozzád feltétlen el szeretnénk menni! Van néhány vásárolnivalóm is. De ezzel az ajánlattal meg pláne:))
Előzmény: shiraz (46369)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46369
vagy ingyen kóstoltok nálam :))
Előzmény: drbarta (46367)
vörös_fehér Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46368
szerintem egyrészt ebédelhetnétek az olimpiában, vagy a Gold bisztroban, ott lehet elég széles kínálatból poharazni.
másrészt lehet a winebarban poharazni (http://winebar.hu/arlista)
Előzmény: drbarta (46367)
drbarta Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46367

Kedves Fórum!

Jövő héten pénteken(9-én) Budapesten tartózkodunk.(én+Kabócás) Elsősorban a kora délutáni órákban párjaink bevásárlókörútra mennek, ami alól szívesen kihúznánk magunkat, és helyette borkóstolással töltenénk az időt:)) -milyen meglepő-  Ezidő tájban tud -e valaki javasolni helyszínt/programot?

bandika Creative Commons License 2009.09.29 0 0 46366
A táblázatodról eszembe jutott, amikor Tóth Sándor a pincében (Scheller-birtok, http://www.kezmuvesborok.hu/index.php?id=7&termelo=4, aki nem ismeri) meséli, hogy a nemtomhányas főbor erjedését nem állították meg, merthogy úgyis megáll majd 13% alkohol környékén. Aztán nagyot néztek, amikor 16%-ra kierjedt.
Előzmény: BZoltan (46364)
Feró bá Creative Commons License 2009.09.29 0 0 46365
Kielégítő válasz, még egyszer kössz!
Majd az eredmény igazol minket, ha igazol. Úgy érzem, hogy fog!

Feró
BZoltan Creative Commons License 2009.09.28 0 0 46364
Van egy táblázatom amit használok a mustfok, cukotartalom és a várható alkohol megbecsülésére: magyar mustfok átszámító táblázat

Azt jól látod, hogy mustfok és a must cukortartalmának tömegszázalékos tartalma nem egyenes arányos.

A szőlőcukor és a répacukor között azért van különbség.

A szőlőcukor, vagyis a glükóz a C6H12O6 képletű monoszacharid, a biológiai folyamatokban alapvető fontosságú anyag amit a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítanak. A répacukor vagyis a szacharóz egy diszacharid, melyet egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot (C12H22O11). A szőlőcukor a gyümölcsökben fordul elő ameddig a répacukor érthető módon cukorrépában, cukornádban és juharszirupban.

Tudtommal az élesztőgombáknak édesmindegy, hogy melyik cukormolekulából csinálnak alkoholt... az emberi fogyasztás szempontjából azért a kettő között van különbség, már ami az élettani hatást illeti... így feltételezem, hogy az élesztőgombák is némileg máshogy bánnak a kétféle cukorral...de hogy ennek van-e bármi hatása a borra azt nem tudom, erről egy képzett élemiszeripari szakembertől kellene megkérdezni. Szerintem a szőlőcukor mivel egyszerűbb molekula szerintem egyszerűbben és gyorsabban feldolgozható egy élő szervezet számára mint a nála kétszer akkora répacukor molekula.

Előzmény: Feró bá (46363)
Feró bá Creative Commons License 2009.09.28 0 0 46363
Precízen útba igazítottál, köszönöm!
Az érdekelne még, hogy mi szerint számítottad ki 16 mustfok esetén egy literre a cukor tartalmat? A mustfok a fő változó akkor van egy normál érték 1 mustfokra ami az én esetemben 167g literenkénti mustfokot osztom 16-ttal és így megkapom az egy literre eső 1 mustfokú must cukortartalmát grammban? Viszont 18 fokos mustnál 192 grammal nem ugyanaz az érték jön ki, szóval nem értem, hogy hogyan számolgattál. Kicsit komplikált de magamtól erre csűrtem csavartam.

A másik, hogy valami koncentració béli különbség van-e a szőlő és a répa cukor között. Hallottam valamit ezzel kapcsolatban és ezért akarok megbizonyosodni róla.


Üdv,
Feró
Előzmény: BZoltan (46362)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.28 0 0 46362
Tiszteletem Feró bá,

A 16-os mustfok az azt jelenti hogy egy liter mustban 167g cukor van abban az esetben, ha a must 17.5C hőmésékletű.

18-as mustfok esetében már 192g cukor van literenként, ugyanezen a hőmérsékleten. Ilyen mustfok ha minden cukor alkohollá erjed úgy 11.3vv% alkoholtartalmat ad.

Vagyis ha két fokot akarsz a mostani mustodon javítani akkor literenként 25g cukrot kell a musthoz hozzáadnod, ez 100 literenként ugye 2.5kg-ot jelent.
Előzmény: Feró bá (46361)
Feró bá Creative Commons License 2009.09.27 0 0 46361
Jó estét,

Tapasztalt személyek véleménye, tapasztalata érdekelne a must fokának növelésével kapcsolatban. Székelyudvarhely melletti kis faluban Facádon terem a szőlő egy 25 - 30 éves ültetvényeben. Sajnos akkoriban nem találták el tökéletesen a fajta választást ezért szükség, hogy a 16 mustfokot fönnebb pofozgassuk.
Konkrétan szőlőcukorral való fok növelésre gondoltam, ennél az arány változik-e a répa cukoréhoz viszonyitva, ahol 1 kg répa cukor kb 2 mustfokot növel. Minél több véleményt kérnék és javaslatot mert a hétvégén fel kéne használjam azt amit tőletek hallok, tanulok.

Üdv,
Feró
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.09.26 0 0 46360

úgy látom kezdünk hirdetési oldal lenni...

 

úgyhogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb élményeiről:

 

Leon Barral Blanc 2006: számomra már a novemberi terroirclubos bemutatón is az egyik legnagyobb élmény volt. Illat képrázatosan gazdag, mézes és üde egyszerre. Teste szinte megbonthatatlanul tömör, finom csersavérzettel, gazdag gyümölcsösséggel, hatalmas vitalitással és lebilincselő eleganciával. Számomra a tökéletes héjon erjesztett fehérbor! Andráséknál kapható kb 4500ért, ha tehetitek nézzetek rá! :-)

anyta28 Creative Commons License 2009.09.25 0 0 46359
Szeszfokolók, kotyogó stb..., nagy választékban, én már vásároltam itt, nagyon meg vagyok elégedve, ajánlom mindenki figyelmébe.

A cím: http://www.palinkabor-labor.lapunk.hu
shiraz Creative Commons License 2009.09.22 0 0 46358
szvsz tedd fel ide mit adnál el és mit vennél. kezdetnek nem rossz
Előzmény: Chablis (46355)
elzee Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46357
régebben ez egészen aktív oldal volt:

http://www.borgyujtok.fw.hu/

Hátha összejön neked valami... én nem túl sok sikerrel jártam.
Előzmény: Chablis (46355)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46356
A vigbor.hu reklámozta magát itt régebben.
Előzmény: Chablis (46355)
Chablis Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46355
Üdvözletem az Uraknak!

Érdeklődnék, ismertek-e olyan fórumot, vagy honlapot ahol régebbi évjáratú magyar és/vagy külföldi borokat lehet adni-venni? Nem a Vaterára gondolok, hanem kizárólagosan borokkal foglalkozó honlapra. Vennék is , meg eladnék is a gyűjteményemből ugyanis.
Előre is köszönöm a segítséget
Mr Chablis
lazaridi Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46354

Bocsánat, de eddig nem volt időm írni a Várról.

Első nap voltam fenn, Németh Attilánál kezdtem, jól elbeszélgettünk, egy korty, egy mondat, aztán nagyot hallgattunk. Ehhez mindketten jól értünk, a borkészítéshez csak ő ért kettönk közül. Minden bora jó volt, legjobb a Syrah (2006) mégha vásárolt szőlő is.

Aztán a Somlói Apátsági pince következett. Természetesen jó volt a tramini, a juhfark a hárs a furmint, meg a Hilla. A 08-as tramini nagyon szép, bár nekem az előző is tetszett. Nagyon örültem, hoyg a 07-es Hilla most ilyen szép formáját mutatja, majd bontok is belőle hamarosan. A furmint lenyűgözött.

Volt egy olyan érzésem, hoyg akár haza is mehetnék. Kicsit azért még sétáltam és érdemes volt. Szentesi Jóska 08-as Zengője nagyon ízlett. Losonci Bálint 08-as Úrráteszi olaszrizlingje mellé egy hetest véstem.

Valaki említette korábban a Luka Enikő 07-es zweigelt-jét. A 08-as még jobb.

Végülis nekem szerencsém volt két 8 pontos borhoz, Apátsági furmint 07 és Szentesi 08-as Zengője.

Ezek mellett is csupa jó bort kóstoltam, a leggyengébb talán az Árvay 06-os Istenhegyi furmintja volt igen megöregedett formában (4 pont).

Köszönet a borászoknak, BZolinak meg duplán.

 

Pécz Béla

 

danmajerle Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46353
Az a bizonyos cikk is Weér Yvo műve:
http://borboy.blog.hu/2009/07/02/borblogok_hu
Előzmény: BZoltan (46351)
shiraz Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46352
én is inkább jóhiszeműen állok az ügyhöz
Előzmény: kifli (46350)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.21 0 0 46351
Naaa, legyünk jóhiszeműek. Várjuk meg ameddig valaki az amuva.hu szerzői közül itt megerősíti a feltételezést.

Mondjuk nem értem a linkelési logikát a művalkeszen. Albert Gazda blogját belinkelik, de Weér Yvo BorBoy blogját már nem. Pedig mindkettő egykori szerzőjük volt és a borboy szerintem jó.

Sőt, volt egy cikk ami be is mutatta a magyar weben jelenlevő boros oldalakat. Bár ezt az írást nem találom, lehet ezt is bedarálta valaki a művalkesznél.

Szóval furcsa, de remélem hamarosan valaki tisztázza a dolgot :) Ha nem akkor vélhetőleg valaki fényt kapott a művalkesz góréi közül... belőlük meg ugye kettő van :)
Előzmény: kifli (46350)
kifli Creative Commons License 2009.09.20 0 0 46350
bünti:)
Előzmény: BZoltan (46349)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.20 0 0 46349
Jé, tényleg... ha ez nem valami technikai malőr akkor teljesen érthetetlen.
Előzmény: kifli (46344)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!