Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46401
Te mint fogyasztó nyilvan annyit teszel meg amennyit bírsz :) Amit én írtam az inkább a bormédiumokra vonatkozik.

De nyilván a tudatos fogyasztói hozzáállás is fontos. Ha a fogyasztót nem érdekli, hogy mibôl van a bor akkor nem lesz változás.
Előzmény: edrose (46400)
edrose Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46400
„De ha folyamatosan kérdezzük a tőkeszámot, ültetvényterületet, a szüret időpontját, mustfokot, lékinyerési százalékot, palackozás időpontját és az analitikai eredményeket, letöltött palackok számát akkor előbb utóbb hozzászoknak a gazdák, hogy a fogyasztót érdekli az, hogy honnan jön a bor és miből is készül.”

Dzsíz...
Persze, igazad van, de hát kinek van erre ideje, és e mellett hogy marad elég idő és energia magára a BORra?
Én nem vagyok konzumidióta, még a borvilágban/borpiacon is kiigazodom nagyjából, de ezt nem tudom fölvállalni... A magamfajta mit tehet?
Előzmény: BZoltan (46397)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46399
Valószínűleg igazad van... és shiraz is ezt mondta. Halgass a szívedre és akiben bízol annak a borát igyad.

Amúgy tényleg naív vagyok :)
Előzmény: bor_kedvelő (46398)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46398

Zoli, ne haragudj hogy ezt mondom, de ez szerintem ez naiv hozzáállás!

 

az a bor, amiről mi itt néhányan beszélni szoktunk, az az országban csupán egy maroknyi embert érdekel!

 

mindketten tudjuk, ha előállna egy csodamasina, amely pontosan felderítené hogy mi történt avval a borral, mire palackba került, akkor mi derülne ki a hazai illetve a világ ünnepelt borainak nagy részéről...

 

úgyhogy én addig is maradok annál az elvemnél, hogy olyan bor kerül az asztalomra, amelynek a termelőjét is szívesen látnám annál az asztalnál...:-)

Előzmény: BZoltan (46397)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46397
Ezek az írások tényleg jó kezdeményezések és a hozzászólások számából látszik is, hogy érdekli a népet a téma. Amúgy megkövetlek, az amuva.hu-n tényleg volt néhány hasznos témafelvetés, bár szerintem ezek száma eltörpül a téma jelentőségéhez képest,

Szerintem ha úgy mész oda egy gazdához, hogy elnézést, ön cuccozik-e akkor nyilván nem fogsz beismerő vallomást kapni :) Ráadásul a pincepraktikák nagy része tényleg csak high-tech laborvizsgálattal deríthetőek ki így ezekről kár is kár is kérdezni bárkit és etikátlan módszerekkel vádolni nem is sportszerű, sőt inkorrekt.

De ha folyamatosan kérdezzük a tőkeszámot, ültetvényterületet, a szüret időpontját, mustfokot, lékinyerési százalékot, palackozás időpontját és az analitikai eredményeket, letöltött palackok számát akkor előbb utóbb hozzászoknak a gazdák, hogy a fogyasztót érdekli az, hogy honnan jön a bor és miből is készül.

Rá kellene szoktatni a kereskedőket, termelőket és a fogyasztókat, hogy ezekről az alapvető dolgokról nyíltan beszéljenek... ráadásul ezek a kérdések nem is igazán lehetnek titkosak, mert ha valaki végigballag egy egy ültetvény mellett akkor láthatja, hogy miből is készül a gazda bora. Szerintem egyelőre nagyon sok termelő kihasználja azt, hogy az ültetvény messze van a fogyasztóktól és azt sejtethet a fogyasztóval amit akar.
Előzmény: vörös_fehér (46395)
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46396

Béláim a borban!

Gere Kopár '07 rendelésemben van még 3 szabad palack, érdekel valakit?

vörös_fehér Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46395
bocs, de emlékeim szerint többször volt késhegyig menő vita az alkeszen erről a témáról. a baj ott van, hogy én speciel se magánemberként, sem jónapot, vörös és fehérvagyokként nem kaptam arra a kérdésre konkrét választ, gyakorlatilag szinte egy borásztól sem, hogy és mit tetszik hozzáadni, kivonni a borból. van az, aki büszke arra, hogy természethűen csinája a dolgait, van, aki fröcsög a többikere, akik mind cuccoznak, és van, aki a fajélesztőig eljut beismerés szinten.

és ha megnézed, minden ilyen vita gyakorlatilag parttalanná válik.

hirtelen előhúzva pár cikket, tanulságos végginézni a kommenteket

http://alkoholista.blog.hu/2006/02/13/baltazar_professzor_bort_csinal

http://alkoholista.blog.hu/2008/02/20/tul_a_hordomitoszon

http://alkoholista.blog.hu/2006/02/08/borpraktikak

http://alkoholista.blog.hu/2005/10/03/vizezik_a_bort_a_jenkik
Előzmény: bor_kedvelő (46384)
elzee Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46394
Hmm... 40 Ft-ból milyen szőlőt lehet termelni? Kétlem, hogy szívesen meginnád az abból készült bort. A járulékos költségekkel kapcsolatban pedig Zolinak igaza van... csak számolj utána.
Előzmény: Törölt nick (46385)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46393
Én nem azt mondom, hogy konkrét cégekről és konkrét esetekről kell beszélni. Hanem azt, hogy magáról a rendszerről és a módszerekről, összefüggésekről és érdekrendszerekről. Minden sárdobálás és alaptalan vádaskodás nélkül el lehetne magyarázni a fogyasztóknak, hogy hogyan is megy a sűrítményezés, avinálás, fordított ozmózis, savcserélés, színezés és aromázás. Én nem háborút vagy forradalmat akarok :) hanem nyitottságot.
Előzmény: loading (46391)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46392
Nem, nem tudom... és szerintem masszívan nincsen igazad. Te amikor olcsó borról beszélsz, meg hogy milyen alacsony áron is meg lehet csinálni a bort kegyesen megfeledkezel egy sor komoly költségről. Tudod a termőföld sem ingyen van, sőt az oltvány is pénzbe kerül, a támrendszerről nem is beszélve. A pinceépületet meg a hordókat sem a mikulás hozza...
Előzmény: Törölt nick (46390)
loading Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46391

Zoli!

Nem akarok másokat védeni, de az általad felsoroltakról úgy lehet és érdemes beszélni, ha vannak bizonyítékok. Szóbeszéd nem elegendő.
A megnevezett oldalak üzemeltetői saját vagy más tapasztalátából félnek, szerintem, nem megalapozott vélemények, állítások közlésétől. /a bíróság előtt nem tudják bizonyítani/

Ugyanakkor jogos felvetésed, hogy ha már kiderült valami, pl. a jelen eset, akkor utánamenjen(ek) a dolog háttérének, hasonló eseteknek, stb. De mint tudjuk, Magyarországon oknyomozó újságírás egy ideje nem létezik, sajnos.

Előzmény: BZoltan (46387)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46390
Te is tudod, hogy igazam van.
Előzmény: BZoltan (46389)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46389
Lehet, de ha ne vagyok demagóg akkor is ki kell fizetnem az áfát a tébét és a benzint.

A személyeskedést pedig talán hagyjuk. Te is nagyon jól tudod, hogy nem a levegőbe beszélek.
Előzmény: Törölt nick (46388)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46388
demagóg
Előzmény: BZoltan (46386)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46387
Hát igen... bár messze nem a művalkesszel van ilyen probléma...

a teljesség igénye nélkül:

http://borravalo.blog.fn.hu/
http://borboy.blog.hu/
http://albertgazda.blog.hu/
http://borigo.hu/
http://alkoholista.blog.hu/
http://www.borbarat.com/
http://www.borkem.hu/
http://www.herczegagnes.com/
http://www.decanter.hu/
http://www.foodandwine.hu/
http://www.pecsiborozo.hu/
http://fater.blogol.hu/
http://budapestdailyreview.com/wineguide/
http://szegedikadarka.blog.hu/
http://genyatrade.blogter.hu/

Ez így kapásból a böngészőm emlékezetéből 15 a borhoz kötődő, borivóknak szóló közösségi, vagy üzleti alapú orgánum. Egyikben _SEM_ találni egyetlen huncut flekknyi írást sem a magyar bor valódi rákfenéiről.
Szedték már le a keresztvizet a biodinamikáról, a terroirborászokról, volt ostorozva már sokmindenki, csak éppen a fősodorban pancsoló, az alsó-polcos mocsadékokat termelő szegmens nem... Elenyészően kevés szó esik a hatóságok impotenciájáról, a magyar borkultúra betegségének valódi okairól.

Pedig a téma az utcán hever és tudható, hogy az olvasó közönség fogékony lenne az ilyen témákra.

Én az üzleti etika íratlan szabályai szerint ezzel a témával csak úgy foglalkozhatok, hogy nem vádolok senkit és nem mutogatok konkrétan senkire... de független borsajtótól bizony masszívan elvárnám, hogy a pohár szagolgatása mellett néha foglalkozzon azzal is, hogy hogyan kerül és mi a poharába... mert a téma agyonhallgatása mellett szépen lassan kimúlik a magyar bor.
Előzmény: bor_kedvelő (46384)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46386
Ha nem raksz bort a palackba, de beszámolod az obiztatás, palackozás, címkézés, dobozolás, dugózás, fuvarozás, tárolás, és az áfa költségét, plusz hozzátéve a kereskedők költségeit és hasznát akkor sem szabadna, hogy 1-2 euró (értsd 250-600 forint) alatt bornak lenni.
Én értem, hogy neked gumicicád az olcsó bor létezése...de te is máshogy gondolkodnál, ha bepakolnál 200 palack bort egy autóba és fizetnél (akár magadnak) egy napnyi fizetést, tébével, hogy az felkerüljön egy budapesti kerskedőhöz. Egy ilyen körrel simán drágul a borod 50-100 forinttal.
Előzmény: Törölt nick (46385)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46385
>>NINCS_ 1-2 euró alatt bor

40 Ft-os szőlőből? Dehogynem.
Előzmény: BZoltan (46382)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46384

"Komolyan azt gondolom, hogy az összes magára valamit adó termelőnek, borszakértőnek, borbloggernek és borral foglalkozó újságírónak, boros kiadványok kiadóinak, az összes sommeliernek, jóérzésű kereskedőnek kutya kötelessége minden alkalmat és lehetőséget kihasználni arra, hogy nyíltan, de vádaskodás nélkül beszéljen erről a kérdésről."

 

ehelyett aki ma ezt teszi, azt kiközösítik, hülyének nézik és ellehetetlenítik...

és ahányszor akárcsak itt szóba kerül a dolog, átjönnek még az MA-sok is lehurrogni a témát!(gy.k.: semmi támadás nincs ebben!)

 

 

Előzmény: BZoltan (46382)
kezdő alkoholista Creative Commons License 2009.10.01 0 0 46383
"Karnyújtásnyi körben felelős vagy a világért."

Képzelem, hogy mennyire leesne a világ borkereskedelme, ha csak BOR kerülhetne a polcokra, és ezek ára az ésszerű 3-5 eurónál kezdődne. Persze, abban az esetben már valóban borkereskedelemről lenne szó. Magyarországon egyébként hány liter "bort" értékesítenek évente? És ehhez mekkora mennyiségű szőlőre lenne szükség (tonnában és termőterületben egyaránt értve akár hozamkorlátozás nélkül is)?
Előzmény: shiraz (46380)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46382
Meghurcolni és mutogatni bárkire meg vádolni tényleg kontra-produktív ebben a kérdésben.

A változás szükségességében tökéletesen igazad van és én is hiszek abban, hogy a magyar borvilág lassan eléri a mélypontját és nagy változás áll előttünk.

Szerintem minden termelőnek és minden írástudónak hatalmas felelőssége van abban, hogy a fogyasztóknak mit kommunikál és hogyan.

Meg vagyok győződve arról, hogy ütemesen és határozottan sulykolni kell néhány alapvetést... például azt amit te is mondasz, hogy _NINCS_ 1-2 euró alatt bor. De azt is meg kellene értetni mindenkivel, hogy a sűrítményezés, mustjavítás és az idegen borvidékekről szőlőfelvásárlás az pancsolás. Meg kell értetni az emberekkel és a hatóságokkal, hogy a meghatározott termőhelyű minőségi bor kategóriájában piacra hozott termékek származása, minősége és ad abszurdum borsága az ellenőrzendő kell, hogy legyen. A származási igazolás, pinceadminisztráció és sok más szabály készen van... már csak ellenőrizni kellene tudni. De sajnos elszomorító, hogy ebben az egri botrányban is a hegybíró is nyakig sáros és ez mutatja is, hogy sok helyen és szinten mennyire nincsen meg a szándék a változásra.

Komolyan azt gondolom, hogy az összes magára valamit adó termelőnek, borszakértőnek, borbloggernek és borral foglalkozó újságírónak, boros kiadványok kiadóinak, az összes sommeliernek, jóérzésű kereskedőnek kutya kötelessége minden alkalmat és lehetőséget kihasználni arra, hogy nyíltan, de vádaskodás nélkül beszéljen erről a kérdésről.

Tele van a net is mindenféle boros oldallal, vagy egy tucat helyen lehet napi szinten kóstolóélményekről, versenyekről, szervezett borbemutatókról olvasni.. csettintgeti a nyelvét rendszeresen sok tucat borissza írástudó és beszélnek, írnak az illatokról, ízekről, szekunder-tercier aromákról, eltarthatóságról... miközben alig hallunk, olvasunk arról, hogy hogyan is kellene készülnie a minőségi bornak, és itt nagyon nem a biodimika meg a lutte raisonée és a terroir borászkodásról van szó... mert hol vagyunk még attól, hogy ilyen témákon vitatkozzunk. Hanem beszélni kellene a cukrozásról, avinálásról, sűrítményezésről, adalékanyagokról, fordított ozmózisról a felvásárolt szőlő eredetéről, a borvidékek határairól. Beszélni kellene arról, hogy mely cégek importálnak olasz mustsűrítményt és beszélni kellene még ezer más égető problémáról. Beszélni, nyíltan és egyenesen.
Előzmény: shiraz (46380)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46381
nem szabad 200-250 forintos palackozott bornak léteznie, de 1 eurósnak sem! nem csak magyar a probléma.
félreértés elkerülése végett, polci áfás árra gondoltam
Előzmény: shiraz (46380)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46380
a párbeszéd nem ártana, igazad van.
én is, mások is sok mindenről tudnának beszélni, de amire nincs bizonyíték az ugye nem publikus...
sok embernek el kellene gondolkoznia azon, a Sümegi és a Vincze B esetek után h mit és hogyan csinál a bor környékén...
mit és hogyan csinálnak a bor "szakmai" szervezetei, kinek áll érdekében a haladás gátlása
hegyközségi rendszer, hegybírók, szőlő és bortermelők, minőségellenőrzés, marketingszervezetek stb mást vádolgatni nem etikus szerintem, de ha magukba néznének emberek este fogmosás előtt, a becsületesebbje jó útra térhet, vagy egyszerűen félreáll! én jobban örülnék ha csendben eltünnének emberek a színről, mintha meghurcolnák őket egyesével.
a megtisztulási folyamat halogatása a maygar borok hazai és exportlehetőségeit is rombolják.
nem állhatom meg h ne írjam le: amíg az ország (és a világ) vezetőitől vagy celebektől csak hazugságot, lopást csalást látnak, honnan vennék a jó példát? ez persze nem ad felmentést a bűnök alól!
a változás az egyéntől kell elindítani, mindenki tegye a legjobbat maga körül és akkor elindul valami.
most van a változás ideje!
nem szabad 200-250 forintos palackozott bornak léteznie, de 1 eurósnak sem! nem csak magyar a probléma.


Előzmény: BZoltan (46379)
BZoltan Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46379
az szép dolog :) Én mégis inkább a tudatos fogyasztók eszére apellálnék.

Ha a fogyasztó tudja, hogy hány tőkéről szüretel a termelő és tudja, hogy mennyi palackkal jön piacra akkor olyan nagy meglepetések nem születhetnek.

Nálam sorrendben a következők szoktak gyanúsak lenni:
- a termelő sűrítményt vesz,
- a termelő bort vesz,
- mustot vesz,
- a saját termeléséhez képest aránylag nagy mennyiségben szőlőt vásárol.

Ezek nélam eleve felkapcsolják a piros lámpát.

Ezen túl óvatos vagyok azokkal akik:
- nagy hiteltartozással küzdenek
- piaci nyomás alatt vannak
- bármi módon anyagilag nem függetlenek.

Vádolni alaptalanul nem szabad senkit, de a kétkedéshez és az óvatossághoz joga van az embernek.

Amúgy meg, így magunk között beszélgetve... néha értetlenül csodálkozom, hogy gyakorlatilag semelyik borsajtóban, semelyik közösségi portálon érdemi beszélgetésnek, feltáró oknyomozásnak nyoma sincsen. Mintha attól félnénk, hogy a kedvenceinkről is kiderül valami piszkosság és ezért inkább az egész témát nem feszegetjük. Vagy nem tudom miért nem... Ausztriában is ki kellett borulnia a bilinek mielőtt megindultak a változások.

Szerintem lassan ideje lenne a magyar borközvéleménynek is figyelmet fordítania, a sűrjtményezésre, fordított ozmózisra, idegen borvidékről szőlőt/mustot/bort felvásárlásokra és más botrányos dologra.
Előzmény: shiraz (46376)
bandika Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46378

Vagy bizonyos glicerinmennyiség után a hasamnak.

Előzmény: shiraz (46376)
Ranger00 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46377
Ha tényleg így volt ahogy le van írva,akkor még biztos lesz egy két kör futva az ügy körül,és majd megy az egymásra mutogatás,hogy kinek a hibája lehetett az egész. DE! Sajon, a mi (fogyasztók) szemszögéből nézve ezek nem jó hírek,és tényleg megfogalmazódhat bennünk a kérdés amit már Bandika is feltett.
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46376
a szívednek :)
Előzmény: bandika (46373)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46375
no alarms and no surprises
Előzmény: Ranger00 (46371)
shiraz Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46374
majd írj h mikor jöttök. én kora du-ra biztos visszaérek külföldről, de este 6 körül borvacsorára kell mennem
Előzmény: drbarta (46370)
bandika Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46373
Ez kemény, innentől kinek higgyünk?
Előzmény: Ranger00 (46371)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.09.30 0 0 46372
hínnnnye!
Előzmény: Ranger00 (46371)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!