Az Arduino rendszer nagyon jó tanuló alap. Korlátozottak a képességei, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne valamennyire komplex programot írni.
Az Atmega8/168/328 (és Atmega1280) chipek általában memóriában növekednek, esetleg sebességben.
Az ATXMega vonal már tud event kezelést, van DAC. Ha többre van szükség (DSP), akkor arra más AVR vagy hasonló chip kell. Vannak SystemOnAChip rendszerek is, ahol már Linux/Windows XP szintű rendszer futhat egy-két chipen, esetleg egy .NET-es környezet, és nem is olyan drága.
GPS modul: 10 ezer körül már van, soros kommunikációval, gyakorlatilag másodpercenként küldi a pozíciót és ennyi.
Térképes navigációt nem fogsz ATMega-val csinálni szerintem.
Egyébként jól sejtem, hogy ezt a területet (ezen 'kütyük', áramkörök programozása) szakmailag / hivatásilag a PLC programozó, villamosmérnök, IT programozó fedi le?
Huh, hogy mi legyen még benne - nem is tudom - igazából most kezdek belefolyni ebbe az egész témába, amihez kezdésnek ez a Duino rendszer tűnt jó tanulóalapnak. (A távoli cél egy összetett GPS rendszer számos funkcióval)
Ami nem világos számomra, hogy a microkontroller chipek csak memóriában növekszenek, avagy azok belső felépítése is különbözik, netán gyorsabbak-e feldolgozási sebességben..?
És hogy a 2560-as szériához ugyanúgy, teljesen egyezően használhatóak-e visszafelé kompatibilsen nemcsak szoftver, hanem hardver oldalról is. (Bár erről ahogy vélem lesz szó, és a kompatibilitás bevett szokás)
Még egyéb témában - konkrétan a GPS-ről - a GPS modulokról lenne jó egy átfogóbb cikk (felépítés, működési elv, miben különböznek , mik a fejlesztési irányok, ) a TAVIR-on... :-)
...aztán végülis belevágtam a programozásba duino nélkül, pucér AVR-el breadboardon. Jó móka. Több szívás, nem kérdés, de tisztán látszik, hogy sokkal többmindent meg lehet csinálni duino felület nélkül, pl. mostmár nemcsak midis dobot, hanem 8 bites dobszintit csinálgatok.
Amúgy elkezdtem a napokban összerakni a saját "duinomat", ami annyi, hogy egy saját dolgaimra optimalizált felület: egy atmega8-as 8 bites DAC, egy poti, sok gomb, egy db 7 szegmenses, mindez akkora helyen, hogy zsebben is elférejn. Bárhol vagyok az országban... :)
A Danuviámhoz fordulatszám, henger-, környezethőmérő, ha ügyes és kitartó vagyok, akkor előgyújtásszabályozás, valaki építget 2T gépekhez és állítólag nagyon hatásos! Ha meg nagyon nagyot akarok, akkor USB-vel kiolvasható GPS útvonalarchívum...De ez már a nagyon vakítás kategória lenne (illetve nem mellékesen meg kéne tanulni annyira programozni :)).
Üdv! Engem is nagyon érdekel, bár abszolút kezdő vagyok mikrokontrollerek terén. Több terv is van, én is szeretnék trigger-midi átalakítót. Tervezek step sequencert memóriával, de gondoltam már központi számítógépre is az 1964-es Danuvia motoromra :)
Persze ez mind hosszabb távú. Viszont tényleg teljesen kezdő vagyok, a triggeres dob lenne az első projekt. Ha már megépítetted, kívácsi lennék a tapasztalataidra. Ha pedig még készülnek a masinák...hát akkor is :)
Én AVR-duinot terezek rendelni, az UNO-val megyegyezőt, ezzel van tapasztalatod?
Most ismerkedem az Aduinóval.Be is szereztem egyet. Az a gondom,hogy ha összekötöm a pc-vel,akkor csak pirosan villog,egy másik led pedig pirosan világít.Mit rontottam el?
nem túl bonya pedig. Az ariuno környezet "tools" menűpontja alatt találsz egy serial monitort. Ez figyelni fogja az arduino portját A progiba a setupba be kell tenned :"Serial.begin(9600);" Utána meg csak nyomnod kell kifele (a loopba rakd): " Serial.println(i_sajat_valtozom);"
Ezután szépen látni fogod a serial monitoron ahogy nyomja kifele az infót.
hardver közeli (C akármi) nyelvben probléma nélkül be tudod hívni a serial portot,az nem tudom hogy flashbe hogy tudod megcsinálni (soha nem foglalkoztam flashel)
Mindenesetre a legrosszabb esetben írsz egy drivert ,ami billentyű nyomkodássá alakítja a serial portról érkező infót.
Köszönöm a gyors választ! Nézegettem én ezt, de nem igazán sikerült megoldást találnom, ami nyilván az én hozzá nem értésemet bizonyítja. Mindenesetre akkor nem adom fel és tovább nézegetem, hátha előbb utóbb kisül valami belőle. Egyébként még nem sikerült olvasnom a serial portot. Csak azt sikerült elérnem, hogyha a gomb le van nyomva akkor reagál rá (mondjuk világít a led), ha nincs akkor meg nem. Ezt egy példa alapján csináltam meg, ami annyira volt hasznos, hogy legalább tudom jól szereltem össze a cuccot.
Sziasztok! Látom jó régen nem volt hozzászólás. Nagy a problémám uh. mégis megpróbálom. Egy picit foglalkoztam még csak ezzel a kütyüvel és nem mondhatnám, hogy nagy műszaki ember lennék. A problémám pusztán annyi, hogy arduinoval szeretnék vezérelni egy flash mozit. Csak annyi lenne a feladat, hogy amikor le van nyomva egy gomb akkor az 1 kockát játsza a flash ha nincs lenyomva akkor a kettest. Viszafele talán nem is kellene kommunikálni. A hárdvert már megcsináltam csak azt szeretném megtudni, hogy mit kell feltöltsek az arduinora és hogyan tudom ezt a flashben felismertetni. Elég sürgős lenne, sajnos. Azt hittem egyszerűen meg tudom oldani, de kifogott rajtam, sajnos! Válaszotokat előre is köszönöm!
Összedobtam egy ISP programozót a WEB-en található leírások alapján egy Arduino-ból. Működik is, de két ATmega16 közül az egyiket írja, olvassa (16-16PU), míg a másikból csak 0-kat olvas - írni nem próbáltam, de mindenhonnan (fuse, ID, stb.) csak 0-ák jönnek 16-16PI). Mi lehet a gond? Tudom, vegyek rendes programozót! De addig is, érdekelne a miért! Le lehet úgy védeni egy ATmega16-ot, hogy csak 0-kat lehessen kiolvasni?
Szerintem ha nem jön szét, akkor jó, pláne hobbi célra! A forrasztást még gyakorold, a videó elég jó alap. Először melegíteni!, csak utána jöhet a 'cink'.
No,megrendeltem egy rahedli led-et,meg némi csatit az ebayrol,illetve most nyomom http://www.youtube.com/watch?v=I_NU2ruzyc4 ebböl a videobol hogy hogyan tudom összeforasztani a prototype boardot. Kiváncsi vagyok hány alkatrészt fogok szétégetni:-)
No,a led villogtatás megvátloztatása kb. 10 sec volt:-) Most a proto boardot kell még összeforsaztani,meg rendelek még forrasztás nélküli proto boardot,valami ilyet: http://cgi.ebay.co.uk/2900-Points-Solderless-BreadBoard-with-Jumper-140-pc_W0QQitemZ320324212677QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_3?hash=item320324212677&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50
Mos elsőre veszek potit,pár ledet ,valamilyen kijelzöt és egy thermométert,utánna mehet a játék.
Ami érdekes: vettem egy 12 V-s tápot hozzá,a jumperrel egyszerűen át lehet állítani,ami érdekes volt az az,hogy a letöltött progit megötzi,tehát amikor felraktam a 12v-re abban a pillanatban elkezdte villogtatni a feltöltött mintát.