Keresés

Részletes keresés

D.Reni Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1009
Szerinted mennyi az esélye, hogy felvegyenek? Szerintem nem túl sok. Esetleg ha valamelyik itteni egyetemen kapnék ösztöndíjat, és úgy mennék ki.

Lehet, hogy kicsit felelőtlenség, de szerintem sem olyan nagy kaland. Lenne kinél laknom. Munkát találni viszont neccesebb. Azt már én sem akarom, hogy kitiltsanak, tehát valami legális megoldást kell találni. (Ez valószínű a suli lesz)

Előzmény: RogerWilco (1004)
RogerWilco Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1008
A kiszolgáltatottságban igazad van - ebben Finnország (és Európa) nem olyan veszélyes egy magyarnak (hacsak nem síkhülye) Mert ugyebár ha illegálisan is vagy egy országban és meg is buksz, a legrosszabb, hogy hazatoloncolnak - májustól már ez sem. Ha meg csak szimplán nincs money, akkor felkéredzkedhetsz egy hazafelé tartó magyar kamionra... :-)
Előzmény: lollipop (1007)
lollipop Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1007
persze, nagy dolog
meg fiatalon kell rámozdulni az ilyesmire

de én pölö ugyanezzel a lendülettel nem szeretnék kiszolgáltatott sem lenni

konkrét melóhely, sőt melóhely ötlet nélkül pedig nagyon kamikaze akciónak tűnik

Előzmény: RogerWilco (1006)
RogerWilco Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1006
Persze, nem árt tutira menni (lehet ilyet egyáltalán?), de így az n-ik X-et taposva (jól megmondam, mi?) nem valószínü, hogy ugyanolyan könnyedén ugranék neki egy külföldre költözésnek, mint anno huszonegynéhányévesen. Igaz, nekem is volt munkahelyem ahová jöttem, de még így is nagy kaland volt.
Előzmény: lollipop (1005)
lollipop Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1005
Mondjuk én már 18 évesen is olyan voltam, hogy szerettem tutira menni : )

Oké, becsülendő ez a "nagy" lépés, de azért nem biztos, hogy el kell dobni előtte az agyat... az azért még hasznos lehet : )

Előzmény: RogerWilco (1004)
RogerWilco Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1004
Ebben az esetben elöször felvételiznék egy finn fösulira/egyetemre és csak aztán jönnék. Bár 18 évesen tényleg nem (olyan) nagy kaland "majd meglátjuk" alapon nekivágni világnak, mert mi történhet? Ha nem jön össze, legfeljebb hazamész. Nem kell parázni, hogy mi lesz a férj/feleség, gyerek, lakás, stb vonalon.
Előzmény: D.Reni (1000)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.20 0 0 1003
;)
Előzmény: lollipop (1002)
lollipop Creative Commons License 2004.01.19 0 0 1002
: D
így lenne ötösöm a lottón : )
Előzmény: D.Reni (1001)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.19 0 0 1001
De, többek között... ;)
Előzmény: lollipop (999)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.19 0 0 1000
Gondoltam arra, hogy tanulni megyek oda, de mellette mégiscsak csinálni kellene valamit.
Előzmény: RogerWilco (998)
lollipop Creative Commons License 2004.01.19 0 0 999
Csak nem mégegy Sonata Arctica rajongo? : ]
RogerWilco Creative Commons License 2004.01.19 0 0 998
Hááát, nagy merészség ennyire alapozva kitelepülni. A helyedben fognék egy hátizsákot, aztán csavarognék az országban egy pár hónapot - azzal már valamilyen fílinged lesz. Közben még állást is találhatsz (bár finn nyelvtudás nélkül, szimpla érettségivel...) Ha tetszik az ország, akkor gyere ide egyetemre, az sokkal könnyebb mint melózni.

A Webberke által felvetett "mit mondasz a határörnek?" kérdésre tudd a választ, vagy repülj Bécsen keresztül, az már Schengenisztán, és kevésbé tökölnek mint a finnek.

Előzmény: D.Reni (989)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.19 0 0 997
Halihó!
Amúgy milyen programok szoktak lenni nyáron Helsinkiben? Mármint koncertek meg ilyesmi.
zolito Creative Commons License 2004.01.18 0 0 996
Hyvää yötä Reni :-))!
D.Reni Creative Commons License 2004.01.18 0 0 995
Köszi, megkaptam.
Holnap írok, most megyek fürdeni, aztán fekszek.
Jó éjt mindenkinek!
Előzmény: Törölt nick (994)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.18 0 0 994
Én is Neked.
Előzmény: D.Reni (993)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.18 0 0 993
Igazad van. :)
Amúgy írtam neked mailt.
Előzmény: Törölt nick (992)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.18 0 0 992
Az összes skandinávnak nevezett ország és Finnország is nagyon nyugis, de ha valóban nyugis helyre akarsz menni, irány Izland...

Máskülönben a finn zene igen egyedi a skandinávhoz képest... így skandináv zenét max. Svédországban lelhetsz a közelben.

Ez az érdekl?désed még mindig nem ad fix alapot arra, hogy megélhess :)

Előzmény: D.Reni (991)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.18 0 0 991
Van egy-két ismerősöm, akik ott laknak, meg itteni barátaim, akik voltak már kint.
Leginkább az ottani "tiszta" természet fogott meg, a csend, meg az időjárás (ugyanis én nem nagyon birom a meleget; a telet és a hideget viszont nagyon szeretem. Kicsit furcsa, tudom). Meg szerintem Finnország egy eléggé nyugis hely a környékbeli országokhoz képest.
A könnyűzene érdekel. Az ottani komolyzenét nem ismerem, de azt is nagyon szeretném megismerni. Ezért is mennék.
A norvégok valóban jók, de a svédek is. (Egyébként hallottad, hogy volt nemrég egy nagy show, ahol a világ több országában rendezett Superstar >nálunk Megastar< válogatás nyertesei versenyeztek, hogy kinek van a legjobb hangja. És az első helyezet a norvég srác lett. Valahogy nem csodálkoztam rajta. Egyébként hogy őszinte legyek, nem nagyon szeretem az ilyen "csinált" sztárocskákat meg az ehhez hasonló műsorokat, de annak a fiúnak tényleg iszonyat jó hangja van!)
Előzmény: BZoltan (990)
BZoltan Creative Commons License 2004.01.18 0 0 990
"mint amilyennek mondták"

Kiktől hallottál és miket?

A finn zenei élet kétségkívül érdsekes és izgalmas...de azért nem egy akkora kuriózum. Lényegét tekintve nem körözi le a dán, norvég, belga zenét :) Furcsa, hogy pont a zenére haraptál rá...a könnyű avagy komolyzene érdekel?

z

Előzmény: D.Reni (989)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.18 0 0 989
Igazad van, elég lehetetlen dolog munkát találni. Inkább úgy kellene mennem, hogy tanulni fogok ott.
Még nem voltam Finnországban, de rengeteget hallottam, olvastam meg láttam róla. És csak akkor tudom meg, hogy valóban olyan-e, mint amilyennek mondták, ha én magam tapasztalom meg. Leginkább a természet vonz benne (de a fő ok a zene, ugyanis nagyon érdekel a skandináv "zenei élet", és ezzel akarok foglalkozni később, de ezt így most hosszú lenne leírni, hogy miért, és hogy jött ez az egész.)
Te amúgy miért mentél ki, és hogy jött ez az egész, hogy pont Finnországba menjél? Szeretsz ott élni?
Előzmény: Kirka_75 (983)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.17 0 0 988
Most erre mi szükség?
Előzmény: stpmod (986)
BZoltan Creative Commons License 2004.01.17 0 0 987
Neked vége az edzésnek, mehetsz zuhanyozni....

z

Előzmény: stpmod (986)
stpmod Creative Commons License 2004.01.17 0 0 986
Ki az a hülye aki finnországban akar élni ?!
Előzmény: BZoltan (985)
BZoltan Creative Commons License 2004.01.17 0 0 985
Azért alapvetően ha munkaajánlata van valakinek akkor arra már biztos hogy megkapja a szükséges engedélyeket. Nem hallottam még olyanról, hogy bárkinek is elutasították volna a kérelmét.

z

Előzmény: Kirka_75 (983)
zolito Creative Commons License 2004.01.17 0 0 984
Hidd el 4 év múlva is így fogom gondolni :-)! Ezzel már hosszú évek óta így vagyok. Majd kiderül milyen lesz a helyzet akkor, addig is van bven mit csinálni itthon is. Remélhetleg párszor kijutok addig! Mit érdemesebb tanulni, svédet vagy oroszt?
Előzmény: Kirka_75 (982)
Kirka_75 Creative Commons License 2004.01.16 0 0 983
azt tudod már, hogy mit fogsz mondani a beléptetésnél Finno-ba? Mert megkérdezik, hogy miért jöttél, hol fogsz lakni, stb, stb.
Munka: én elég komoly finn cégnél szerzett szakmai háttérrel jöttem ki, tart-i engedélyem volt, munkaengedélyem nem (pedig az akkor volegényem /most már férjem/ finn) 3 hónap alatt sikerult állást találnom, újabb 1 hónapba telt mire a cég elintézte a munkaengedélyt nekem. Ez azt jelentette, hogy a cég kijelentette:
-sem finn állampolgár
-sem eu-s állampolgár
nem tudja a munkakört betölteni, csak én.
Ezt a munkaugyi hivatal jóváhagyta (de megteheti, hogy elutasítja ha az állás szerintuk betöltheto mással) Persze májustól Mo. EU tag, de Finno. nem fogad munkavállalókat..

Na most ha fentieket magadra vetítve végiggondolod, akkor szerinted van esélyed munkát kapni? Fekete munkára pedig ne gondolj, mert nagyon rizikós, úgy kitoloncolnak mint a sicc.

Én tényleg nem akarlak lebeszélni, de egyáltalán voltál már Finno-ban? Tudod milyen lehet itt élni? Mi vonz?

Előzmény: D.Reni (981)
Kirka_75 Creative Commons License 2004.01.16 0 0 982
Szia!

Hogy mi lesz 2008-ban? Lehetetlen megmondani..szvsz tanuld a finnt keményen, a németet zárkóztasd fel, esetleg ha gagyognál még oroszul is az nem hátrány :o)
Most tényleg ramaty a helyzet, mindenhol elbocsátások vannak, de hogy 4 év múlva? Lehet hogy addigra te sem gondolod komolyan ezt a kiköltözést :o)))

Előzmény: zolito (980)
D.Reni Creative Commons License 2004.01.16 0 0 981
Az a helyzet, hogy meghívót, vagy valami hasonlót tudnék szerezni.
Sőt, van is kinél laknom egy ideig (talán amíg munkát találok).
Így esetleg nőnek már az esélyeim?
zolito Creative Commons License 2004.01.16 0 0 980
Sziasztok!

Nekem ugyan némiképp még korai ezzel foglalkoznom, de ha D.Reni már felvetette a témát akkor nekem is lenne egy kérdésem hozzátok.

Én is tervezem, hogy főiskola után kiköltözök Finnországba,hisz a kedvenc országom :-). 2007 nyarán fogok végezni, szóval csak utána lehetséges a dolog.

Idegenforgalom és szálloda szakra járok és ezen a területen is szeretnék majd elhelyezkedni ha egy mód van rá, persze más is érdekelhet.
Finnül, angolul és egy kicsit németül beszélek (ha kell megtanulok svédül is).

Szerintetek így jó esélyekkel indulok? Mire végzek, már 2008-ig is csak egy fél év lesz hátra, úgyhogy azt mindenképp kivárnám.
Ha az számít valamit, most 21,5 éves vagyok..

Kiváncsi lennék a véleményetekre, tanácsaitokra!

Előre is köszönöm a válaszokat!

Zolito

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!