Ha már itt tartunk, akkor szerintetek hogyan lehet az aranyat eladni?
Amennyire én tudom, már nem csak a Magyar Nemzeti Bank vásárolhatja fel, hanem bárki más is. De! Ha az MNB-nek vagy tözsdén szeretnéd eladni, akkor ahoz be kell vizsgáltatni, és hitelesítettni is kell. Az utóbbi pedig nem olcsó. DE lehet, hogy rosszúl tudom ezeket a dolgokat! Aztán meg a 920 dollláros ár csak a 24karátos aranyra vonatkozik. A folyami aranyak pedig nem szoktak ilyen tiszták lenni.
Ja, már csak ezért sem érdemes a dolog üzleti oldalát nézni. Ha csak nem sikerűl minden nap legalább 3/4-1g-ott vagy többet termelni. Nem erősségem a közgazdaság, de ammenyire én tudom, valószínűleg huzamosabb időn keresztűl ilyen magas lesz az arany ára.
Nem tudom hogy mennyire figyelitek a világ eseményeit. Momentán a gazdasági folyamatokra gondoltam. Ugyanis a mostani kisebb tőzsdepániknak köszönhetően 1 Troy unciányi arany 920 dollára emelkedett! Ez azt jelenti hogy forintba számolva 1 gramm arany (24 karátos) ára 5000 Ft. fölé emelkedett. Nem semmi mi? Vicces módon a mostani árfolyam mellett napi 1 gramm arany beváltásával annyit keresnénk mint az átlag magyar polgár!
Üdvözlet Hal40!:Én kértem, hogy javítsák ki a hozzászólásaimat, amit csak törléssel tudtak megoldani. Az első a 196-os hozzászólás eredetije, a második az azt követő hozzászólás volt. A 196-os első verziójában elírtam egy szót, ezt pedig a következő hozzászólásban igyekeztem kijavítani. Ám, a dolog fontossága miatt, úgy döntöttem az a legjobb megoldás ha a moderátorokhoz fordulok. A kénes tippet a 192. hozzászólás tartalmazza. Abban semmilyen módosítás nem történt. Milyen eredényeid voltak a Dunán?
Most kaptam egy e-mait egy ismerősömtől akinek szintén az aranymosás a hobbia. Jelenleg egy magyar aranyászhonlapon dolgoznak. A honlap eggyik címe http://mrbandy.extra.hu/goldpanning a másik a http://www.goldpanning.hu/ lessz. Bár még eggyenlőre csak a logó van fent, de azt mondta, hogy márciusban már valószínűleg működni fog az oldal. :)
Már egy ideje figyelem a fórumot. Én is csak elméleti "szakember" vagyok. Nyáron elolvastam N. László Endre könyvét (többször is), nagy hatással volt rám és gyerekkori élményeimet juttatta eszembe. Úgy döntöttem, hogy nyáron két hetet rászánok az életemből és leköltözöm a Duna partra, családostól, ugyanis a kislányomra is átragadt a lelkesedésem. Ha lesz kérdésem még jelentkezem.
Két hozzászólást moderáltak ki. Abból az egyiket olvastam, Papaver kénnel kapcsolatos hozzászólását, a másikat nem tudtam elolvasni. Miért lettek letiltva???
Zoltán! Köszönöm az elismerő szavaidat. Igazán jól estek.
Senkit sem szeretnék félrevezetni, ezért nem győzőm ismétetlgetni. Csak sokat olvastam és kutakottam a témával kapcsolatban, de a gyakorlati tapasztalatom szinte 0.
1. Hol érdemes próbálkozni? A Dráván én Barcsra mennék előszőr. A Murát már leírtam valahol a fórumon. Zoltán, a te helyedben pedig a Mátrában vagy Aggteleken próbálkoznék. A Mátrában példáúl Recsken. Aggteleken pedig Telkibányán. 2. "Szakmai" találkozó? Itt csak a magam nevében tudok nyilatkozni. Mivel Spanyolországban élek, ezért én valószínűleg nem tudnék elmenni a találkozóra.
A fémlemezből készített koncentrátornak N. László Endre legutolsó megjelent könyvében külön fejezetet szentelt. Mindent részletesen leírt.
PAPAVER! Lenyűgöz az ismeret anyagod és nagyon ötletesek az eszközök egy kisüzemi mosóhoz is király, de még mindíg abban látom a problémát, hogy HOL? lehetne alkalmazni az országban. Igaz csak egyszer próbálkoztam a Dunán és az sem áradás után történt de hát nem voltam túl eredményes. A Drávát és a Murát vagy azok régebbi torlatait sokkal jobbnak gondolom, /nekem nagyon ki esik Miskolci lévén de a nyáron mindenképpn lemegyek oda/ mert tudomásom szerint ezeknél másabb azaz nagyobb szemcse méretre számíhatunk, ha jól tudom itt régen egyszerű rovákolt deszkát alakalmaztak, ami azt jelenti, hogy ez is elég volt a nagyobb méretű szemek miatt.
Szerintem a követendő stragia az lenne, /mint a dunai vagy bármilyen aranyász/ hogy kézi szérkével vagy lapáttal, be kellene vizsgálni a területet és ahol igértes ott az aktuális nagyobb kapacítású eszközzel feltárni.
Az arany dúsításánál azt hiszem Papaver említette a rozsdás vaslemezt ami a kisseb arany szemek elválasztja a fekete anyagtól, haszonlóan mint a posztó csak jóval finomabban. TELJESEN IGAZAT ADOK ABBAN, HOGY a vegyszereket mellőzni kell.
Szóval két kérdés 1. Hol érdemes próbálkozni? 2. Szakmai találkozó?
Sziasztok. Szeretném a menyasszonyomnak és jómagamnak saját kézzel kiásni a két gyűrűre való anyagot, időm van bőven:-)de azt sem tudom hogyan fogjak hozzá. Ha valaki tud segiteni hogy mi kell hozzá és hogy kell ezeket a dolgokat használni vagy gyakorlott aranymosó kérem segitsen, küldje el a számát az accent2@freemail.hu e-mailre hogy telefonon meg tudjuk beszélni a részleteket. Előre is köszönöm a segitséget.
Láttam egy kis film részletet az amazonas menti a mosásról és ott olyan hajókkal /uszály/ mosnak ami egy nagyobb teljesítményű szivattyúval porszívozza a medret majd a felszívott vizet és anyagot végig engedik egy 4-5 méteres 40-50 cm széles deszkán kb 20 fokos aminek az alján valamilyen posztójellegű anyag van kb 1,5 m hosszan ez fogja meg a szemcséket mini rögöket, gyakorlatilag nem kell foncsorítani mert a meddőt a viz a viszonylag nagy sebessége miatt egyből lemossa.
Gondolom ez esetben is 1mm vagy annál nagyobb szemekről van szó.
Az eddig tárgyaltakon túl-amik már önmagukban is elég nyomós ellenérvek-számos egyébb okom van amiért a vegyszerek használata ellen foglalok álláspontot. Az egyik, hogy a kűlföldi fórumokon sem szokták tanácsolni a használatukat. (Ettől függetlenűl még segítenek, ha valaki kéri.) A másik, az internetes aranyászboltok többségében nem kaphatóak vegyszereken alapuló koncentrátorok. Pedig nekik nyílvánvalóan fontos a minnél magasabb profit. Azt hiszem ez elgondolkodtató... Ellenben szinte minden boltban megtalálható a fizikai elvek szerint működő koncentrátorok valamilyen formálya. Nem hiszem, hogy jót tenne a még csak éppen születő félben lévő hazai hobbi aranyászatnak egy "XY halálos mérgekkel mosott aranyat" botránycikk. Ugyan kicsi a valószínűsége, de az ördög nem alszik. Sőt, a dolog korán sem olyan lehetetlen, ha például elképzelek egy az arany miatt irigykedő szomszédot. A szérke valóban lassú eszköz, ezt nem vitás. Ugyanakkor bármely más koncentrátornál olcsóbb.(Mindössze 15 dollár) Ez pedig, kezdőkként nem mellékes szempont. Árban a következö állomás a Blue bowl 39 dollárral. Ezt követi a spirállis szérke (kb:260-300 dollár),a határ pedig a csillagos ég. (Névszerint Shacker Table, 2500 dollártól.) Léteznek más eszközök is, amiket kihagytam a felsorolásból. Az eggyik ilyen eszköz a LeTrap sluice(aranyász doboz). Még mindig hitetlenkedve godolok rá, pedig sok jót írnak róla a fórumokban. Igen sokuldalúan felhasználható eszköznek néz ki. Az aranynézéstől kezdve az aranymosáson át, egészen az arany koncentrálásáig használják. Az ára 69 és 90 dollár közöt mozog. Tipustól és eladótol függően. Amennyiben tényleg jól használható koncentrálásra, akkor azt hiszem a nagyobb mennyíségű fekete anyag sem jelentene komoly problémát. Aranylelő helyek: Magyarországra vonatkozóan csak tippeim vannak, de Spanyolországban tudok tuti helyeket mondani. Homokbányákban történő aranymosás: Éppen a napokban olvastam ezzel kapcsolatban egy dolgozatot. E szerint Svájcban, Francia-,Olasz- és Spanyolországban eggyaránt kisérleteztek a Zoltán által felvetett módszerrel. Bár laboratóriumi körülményekben az arany 85%-át sikerűlt összegyűjteni, a gyakorlatban ez a szám mindössze 10-15%-ra esett vissza. Konkrét mennyiséget csak egy Katalóniai(Spanyolország) kavicsbányáról tudok. Átlagosan 45 és 90 mg kitermelt arany tonnánként.
A higany témához csak annyit, hogy tényleg igen veszélyes anyag, de én már láttam egy 16l hérás vödröt 3/4-ig a Dunai mosásból származo fekete anyaggal ami a posztoról került le és abbol viszonylag gyorsan és jó hatásfokkal csak igy lehetett összegyüjteni, továbra is úgy gondolom, hogy a kézi szérke csak bizonyos szemnagyság és alak felett működik. Tök jók a berendezések de nem válaszoltatok, hogy van-e olyan tuti hely ahol találtatok is valamit /persze a helyet nem kell elárulni/ csak kíváncsi vagyok az eredményekre. Donnie M-nek csak annyit, hogy a kép király egészen felvillanyozott eme halvány szemek látványa, és úgy tünik, hogy ezek nem holmi lemezkék, hanam van vastagságuk is theát biztos, hogy nem Dunai téma.
Egyébként ha már ennyi Őrült aranyvadász van, talán valamely vizen össze kellene jönnünk, hogy tanuljunk egymástól, és hátha kijön valami okos dolog belőle.
Biztosra mondom, hogy a három folyó hordalék halmain működö kavicsbányák futoszallgait csikokban posztó jellegű anyaggal borítanánk és a visszatérő ágon nyomásos zuhanyt alkalmaznánk, naponta 20-30gr is belehetne söpörni. Csak hát senki nem fog az eszközök közelébe engedni minket, vagy ha igen és megtudják, hogy eredményes akkor lenyulják.
A Körömben élő idős pali aki mosott 80-90 években a Dunán két asztalt használt szitával és vízsugárral, amit egy jugoszláv kétütemü kis kerti szivattyú biztosított.
A palinak még mindig ott volt a cucca a fészerben.
Tavasszal ejtsünk meg egy SZAKMAI találkozót valamelyik jó kis víznél!
A múltkor nem említettem, de ha már egyszer valaki mindenképpen higanyt akar tárolni ill. használni akkor szerezzen be ként ( vegyjele: S ) is hozzá. A wikipediából idézve: "A kén a higannyal higany-szulfidot alkot. Ez az anyag nem mérgező, sötétszürke színű. Hg + S = HgS" Ez a reakció már szobahőmérsékleten is végbemegy. Így példáúl a Hg tároló edény száját -legyen az bármiennyire is jól záródó- érdemes kénnel vastagon beborítani. A ként némi szerencsével gyógyszertárból is be lehet szerezni. De néhány mezőgazdasági boltban kilós tételben lehet vásárolni. Igaz, sok utánajárást igényel.
donnie M!
Sokat töprengtem a Drávához alkalmas gépesítet aranymosó eljárásokon. Igaz, minimális ismeretekkel rendelkezem, főként ami a gyakorlatot illeti. De ennek ellenére, ha érdekel amire jutottam, akkor azt jelezd, kérlek. Őszintén remélem, hogy még írni fogsz.
Valóban méllyen eggyetértek Papaverrel! Ha lehet tartózkodjunk a higanytól! Nekem már kb. 4 éve van egy nagyobb higanygömböm, és csak egyszer nyúltam hozzá, akkor is csak télen az erkélyen (amikor kísérleteztem vele, mivel kíváncsi voltam hogy hogyan vonza magába a nemesfémeket és hogy mennyire tapad rá). Amúgy én úgy tárolom, hogy egy nagyon jól záródó gyógyszeres (átlátszó!) üvegben tartom víz alatt, ja és a pincében. Egyébként én is úgy jártam az ezüst gyűrűvel (ezzel próbálkoztam) mint donie M!. nem akart rátapadni a higany. Azonban amikor egy darabkát kivágtam a gyűrűböl (halálos kár volt érte!) akkor már rátapadt a higany a frissen vágott részre, de úgy hogy azt már le se lehetett szedni róla (párologtatással nem próbálkoztam, és persze nem is fogok!) mechanikai úton. Valószínűleg valamilyen vegyszeres kezelésen esett át a felülete, vagy csak egyszerűen zsíros, eloxált felületű volt (bár ezt kétlem mert zsírújként vettem).
Még mindig nem egészen értem minek kell a szita. A Blue Bowl a feketeanyag feldolgozására szolgál, s nem pedig a föveny mosására.
A higanyra nem tudok mit mondani. Túl az eddig tárgyaltakon a higany tárolása és felhasználása engedélyhez kötött, és megfelelő ismereteket igényel. Aki pedig engedély nélkűl higanyt tárol/használ, törvénysértést követ el. Ha pedig még a szakértelem is hiányzik, az illető önmagán kívűl veszélyeztetheti a családját és a természetet. Ez utóbbi pedig egyszerűen megbocsálthatatlan bűn. Mellesleg ennyi erővel ciánt is lehetne használni, lévén ,hogy olcsóbb és nagyobb kihozatalt biztosít. Sőt, nem olyan alattomos mint a higany. A cián egyből ől. Én ha csak lehet, soha sem fogok higanyt használni. Ráadásúl kissebb méretű aranytermelés mellet teljesen értelmetlen vegyszert használni. Egy egyszerű szérke vagy egy spirális szérke tökéletesen megfelelő és zöld megoldásnak tűnik. Félreértés ne essék! SENKIT sem szeretnék megsérteni. Mindössze szeretnélek titeket lebeszélni a vegyszerek használatáról. Elismerem, vannak olyan helyzetek/helyek ahol úgymond szükséges a használatuk. De őszintén hiszem, hogy számunkra szükségtelen vegyszerekhez nyúlni.
Helóka !!! Azt hittem én is, hogy eltömődik a szita, de egy napot bőven kibír és csak a 10-20%-a tömődik el egy nap alatt. Erősebb vízsugárral ki lehet tisztítani. Higanyom az van bőven, de két problémám van vele. 1. Megpróbáltam egy 14 karátos darabot beletuszkolni sikertelenül. Oké a 14 karát az nem 22. 2. Van mintám Svájcból 2,0mm x 0,5 mm nagyságú. Na ezt sem sikerült belevarázsolnom pedig annak már érezhető a súlya. Valaki kipróbáltamár a higanyos dolgot élesben. Az is lehet, hogy zsíros lett a szemcse a kezemtől. Passssz A 0,5 mm-es szita működik.
Blue Bowl ha nem ismernétek felteszek egy képet. Ezt a legkönnyebb elkészítenie a magyar embernek ( egy lavor meg egy pohár + vízcsap) + némi sziloplaszt
A higany valóban veszélyes, ezt mindannyian tudjuk. Ugyanakkor, hogy óvatosan kell vele bánni, az nem elég. ÉRTENI KELL HOZZÁ. Részemről én úgyan úgy kezeltem mint a ciánt.
donnie M Pontosan miért kellenének a sziták? Milyen gépesítést/gépet szeretnél megvalósítani? Hogyan képzelted el?
Érdekes gondolat a szita. Valóban az eltömődés veszélye fennáll. Lehet hogy kettős szitát kéne használnod, fellül egy 2mm-est alatta pedig egy 0,5mm-est, így nem tudna oly erőssen eltömődni a finom szita (mivel nem lenne akkora súly a szitán). Legalábbis nem nyomódna bele annyira, így egyszerűen lehetne tisztítani. Mondjuk 5-10 percenként a másik oldalról erős vízsugárral biztossan meg lehetne szüntetni az eltömődést.
Szerintem úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy a szemcsék aranyból vannak e, hogy egy higanygömbre ráejted az egyik darabkát (ugye hogyha aranyból van akkor szépen "elmerül" benne). Nekem van egy kevés higanyom (mondanom se kell hogy lázmérőből). A dolog másik fele persze az, hogy a higany mérgező ezért óvatossan kell kezelni.
Otthon is nagy biztonsággal meg lehet állapítani, hogy aranyat találtál vagy sem. Ehez az a legkönnyebb módszer, hogy egy nyagyobbacska szemet megpróbálsz szétnyomni. Amennyiben arany, egyszerűen ellapúl/elnyúlik akár csak a gyúrma. De nem törik. (A múlkor így tettem tönkre egy köröm vastagságú aranyszemet. Azóta is fáj, ha rágondolok. Kész "óriás" volt...és én szétnyomtam.) A módszer b variánsa, hogy egy fehér lapon megpróbálsz a mintáddal sárga csíkot húzni. A kép alapján nem tudtam eldönteni, sajnos túlságosan homályos.
Kérlek próbálj meg magyarúl írni amikor csak lehet. Én ugyan megértem az angolt, de mások is vannak.
Két hét múlva viszem megvizsgáltatni. Kb 500db ilyen szemet szedtem ki. Nagy meló volt. A kép azért ilyen mert nincs a gépemen makro funkció. Remélem ennek már van köze az aranyhoz, ugyanis 1 éve megszivattam magam biotittel vagy makrazittal. Akkor padlótfogtam. A szemek 0,3-0,4 mm-esek.
Olyan gépet szeretnék összeálítani ami könnyű és praktikus, nem hangos,(mert az odavonza a kiváncsi emberkéket). Az ötlet a következő : Régen 2mm-es szitával dolgoztak gondolom mert nem volt más. Ma már van 0,5 mm-es is meg az alatt. A 0,5-ös szitára rakom az anyagot amit felülről egy nagy zuhanyrózsa áztat. A szita alatt egy Blue Bowl féle lavor (ilyet már csináltam csak a víz sebességével kell még szórakoznom). A vizet egy sima szivattyú szolgáltatná 12V aksival a zuhanyrózsához és a Blue Bowl-hoz is. Az aksi 1,5-2 ,0 kg. Szitaszövetet lehet kapni Pesten akár 1m2-t is. Az otthoni finomítást gondoltam ilyen spirálos cuccal amit egy eke tárcsából alakítanék ki. Szerintetek????
Ez se rossz gép www.extrac-tec.com Csak biztos bazi drága. Köszi az eddigi infókat is. Majd küldök egy-két képet az anyagomról.