A cucc elvileg edzett üveg, nem ablaküveg, a karcolódás esélye így szerintem minimálisabb, mint egy normál üvegfelület esetén. Vegyszert én sem használnék, ha nem muszáj, ez a bő vizes mosás jónak tűnik, egy baj van, hogy 19 panelre elég sok víz kell...
szerintem nem csak a fogyasztás, hanem a visszatermelés is áthalad ott (arra gondolok, amikor több a pillanatnyi termelés, mint amit a ház éppen elfogyaszt).
Tudnátok ajánlani szert, amivel érdemes tisztítani a napelemeket? 2,5 év távlatából ráférne már egy mosás a panelekre. Gondolom valami semleges szerrel, lágy vízzel érdemes (ioncserélt? desztillált?), esetleg minimális autósampon? Az egy kicsit lepergeti i a vizet, taszítja a koszt...
Nézegetem a minimál fizika tudásommal az inverter bekötési diagramokat. Mérnem kellene a ház összfogyasztását a termelés nélkül. Még a villanyóraszekrény előtt kellene, mert a körökre szétosztás után már túl sok vezetéket kellene mérni. Szóval valahol a kép alján. :) Jól sejtem, hogy ha a villanyóraszekrény előtt mérek közvetlenül, akkor abban már csak a ház fogyasztói által elfogyasztott áram szaladgálhat?
Bőven találni ilyen oldalakat, ahol semmitmondó blablával újdonságnak adnak el elcsépelt dolgokat. Mi is tárgyaltuk nemegyszer a hőtárolás formáit a különféle sóoldatoktól a parafin,... és, mint itt is, a jég fagyasztás-visszaolvasztás módozataival. A mai hőszivattyúk hatásfoka lehetővé tenné a fagyáshő hasznosítását (alacsony hőfokú hőtárolás). Nem kell még hőszigetelés se a tartályra, a földhő is lassan visszatermeli a kivett hőt és a napkollektor is alacsony hőfokon jobb hatásfokot nyújt. Az emlegetett 300-800 kubikmeter (m3 :-) ) méretben már gazdaságos is lehet a hatalmas beruházási költség ellenére is. Ha eleve erre terveznek, méreteznek egy épületet, padló és-vagy falfűtéssel, 0 energiás lehet. Kis méretben nem nagyon érdemes törni a fejünket rajta.
Én egy kicsit jobban tudok hollandul, mint a google fordító (bár nem sokkal) de az nem sola reis, hanem solar eis, vagyis nap-jég, semmi köze az utazáshoz. A linkelt oldalon egyébként semmi nincs a konkrét működésről, csak a blabla, hogy öt megújuló energiaforrást hasznosít, hogy 0 a CO2 egyenlege, stb. Egyedül a jobb középen látható bekezdés mond valamit, hogy a hőt alacsony hőmérsékleten tárolja, ezért "takarékos" (kicsi a vesztesége). Meg jobbra legalul a nyelvtudás nélkül is érthető két szó utal arra, hogy a halmazállapot-változás hőjét is hasznosítja valahogy...
"Ha a feltételekSolaUtazásilehetővé teszi a használatátegyenergiaegységnyi villamosállónégy másikegységmegújuló forrásokból származó energia.Ez a nagy hatékonyság,üzembiztonságot ésa környezetbarátSolaUtazásifelülmúlja a többifűtési és hűtési rendszerek.Ez tesziSolaUtazásiszinte teljesen független anövekvő energiaárakésa nyáribiztosítja ahűtéstszinte ingyen."
Ha egy 4 kW-os rendszer hozott 160 kWh-t, akkor nem a 160-at írom ki ide, hanem csak az 1 kW-nyi napelemre jutó mennyiséget. Így összehasonlíthatóak az eltérő méretű rendszerek teljesítményei.
Amúgy nagyvonalúan becsaptam magam, mert nem a tényleges 4,16-tal osztottam a summát, pedig az már rögtön "csak" 38,5 kWh/kWp-t adott eredménynek. Úgy látom van jobb is, gyengébb is, kinek milyen volt az ég.
igen, amit megosztunk az a januári teljes havi termelés osztva a rendszer méretével, így a legkönnyebb összehasonlítani a többiekkel, nem kell számolgatni...