Nem gondoltam vitára, mert ahhoz kellenének érvek, bizonyítékok, hogy a 30-60 celsius fokos hősugárzást (tehát nem a Nap hőmérsékleti spektrumáról beszélünk) hatékonyan visszaveri a "hőtükör" fólia.
Gyanítom, ha így lenne, akkor nem hungarocellt raknának a házak oldalára, hanem ilyet. Valamiért ez nem így van.
megnézem majd van-e fólia bárhol. A "beton" alatt nem rémlik, felé van leterítve utólag, mert a tetőfólia elmaradt a padlástérben, a szél meg a porhavat behordja :( ez így van szerintem 1996-tól mi 2006-tól lakjuk a házat. Bontás nélkül semmilyen káros nyomát nem látom a bejutó párának. Lehet a lakkozott lambéria is zár valamennyire.
Maradok annál a megoldásnál, hogy kihagyom és ez lesz a rétegrend
+kőzetgyapot
-perlit beton vagy sima vakolat nem tudom
-üveggyapot
-deszkázat ezt csak sejtem
-lambéria
A porhó ami még megoldandó, hogy ne jusson be ha felszedem a mezőgazdasági fóliát.
A gerendára belülről gondolom semmilyen fóliát nem szabad felrakni.
Ami régóta eszembe van az a geotextil, simán csak fel tűzőgépelve.
Kőzet-/üveggyapot szigetelés födémen utólag módosítható, vagy tönkremegy, ha pakolgatjuk? Azaz működhet az, hogy idén csak gyorsan végigpakoljuk a padlást, aztán majd tavasszal/nyáron felvesszük, ahol kell, és megcsináljuk a szükséges lépésálló utacskákat? Lépésálló eps-t is csak le kell tenni egymás mellé, vagy ragasztani kell? Lehet azokból kirakni az utakat, aztán közé bepréselni a gyapotot?
"átott/hallott már vki olyan "érdekes" rétegrendet hogy a 20 éves vakolt tégla falra kb 60cm-enként vizszintesen 5x10cm-es deszkákat tiplivel csavarral rögzítenek,(az 5cm-es lapja ér a falhoz) és ezek közé teszik a kőzetgyapot táblákat,simán csak beszorítva"
Ez régóta jól ismert külső hőszigetelési módszer ("szerelt hőszigetelés"),
de a megfigyelés nem voltelég pontos:
- nem 20, hanem 50-60 éves vakolt falra :)
- mindössze 2 centi vastag olcsó deszkákat rögzítenek élével
- a deszkák függőlegesen futnak 60-70 centinként
- a deszkák közé drága kőzetgyapot helyett olcsó üveggyapot kerül (helyette szeretném kipróbálni a helyben fújt cellulózt/fagyapotot)
"Pont a pára miatt kérdeztem szabad-e a kőzetgyapot alá betenni a hőtükör fóliát."
Még mindig nem árultad el, hogy mi lesz a párazáró réteg és a lakótér között,
ezért az a legbiztosabb, ha azt mondom, hogy TILOS oda bármi párazáró anyagot tenni.
Ha viszont a hőszigetelés alatti párazáró réteg és a lakótér között nincs szinte semmi hőszigetelés (maximum pl egy gipszkarton vagy OSB réteg), akkor jó helyen van a párazáró réteg.
"-perlit beton vagy sima vakolat nem tudom
-üveggyapot
-lambéria"
Ha ez egy "felüről-lefelé" rétegrend, akkkor
állapítsd meg, hogy van-e bene BÁRHOL műanyag fólia (mit írtam, a perlitbeton alá szokás tenni), mert ha rossz rétegben van ott fólia (pl a perlit alatt), az csúnya károkat okozhat, ezért el kell majd távolítani.
"A ferde tetősík elhanyagolható. Oda van betömve üveggyapot amit majd ellenőrzők javítok ha kel"
Ha az a gyapot nincs lezárva semmiféle párazárással egyik oldalról sem, akkor ott maradhat.
"negatívum
-pára
-nulla közeli hővisszaverés
pozitívum
nincs :("
Ha esetleg valahol szükség lesz utólagos párazárásra (régi háznál ez nem biztos, mert a párazárásra a lakótér felől van szükség, oda meg nem szabad utólag hozzányúlni),
és nem zavar, ha a párazáró felületet keskeny csíkokból tudod csak összeragasztgtni (én pl több órányi csíkozgatás+ragasztgatás helyett egy pl 4 méter széles műanyag fóliát feldobok két-három perc alatt ;)
..akkor a hőtükrös fóliádat tekintsd egyszerű párazáró fóliának. (ha ismered a pontos típusát, akkor a gyári adatokban utánanézhetsz a fólia párazáró képességének )
Simán lehet ilyen. A fémszerkezetű csarnokok egy fajtája is ilyen lényegében. Csak ott nem falécek közé szorítják a kőzetgyapotot, hanem fémsínek közé. És arra jön kívülről a fém borítás.
Látott/hallott már vki olyan "érdekes" rétegrendet hogy a 20 éves vakolt tégla falra kb 60cm-enként vizszintesen 5x10cm-es deszkákat tiplivel csavarral rögzítenek,(az 5cm-es lapja ér a falhoz) és ezek közé teszik a kőzetgyapot táblákat,simán csak beszorítva dűbel nélkül, erre megy egy páraáteresztő fólia ,majd arra függőlegesen cserépléc, amire végül vizszintesen vmi műanyag burkoló profil
Tényleg létező korrekt megoldás ez vagy egy téves és feleslegesen drága de legalább szarul működő baromság ez így ebben a formában?
a földszint beton födémjébe szerintem semmilyen szigetelés nincs tehát csak a
-beton
-kefni
-vakolat
a rétegrend
a tetőtér födémje mint ahogy berajzoltam és amit látok bontás nélkül
-perlit beton vagy sima vakolat nem tudom
-üveggyapot
-lambéria
Pont a pára miatt kérdeztem szabad-e a kőzetgyapot alá betenni a hőtükör fóliát. Én is úgy sejtettem nem lenne okos dolog.
Azt nem tudtam hogy szinte nem ér semmit kis hőmérséklet különbség esetén. Ettől függetlenül van ahol a tetőbe teszik ha jól tudom de nem tudom a pontos alkalmazását.
Nem spajzoltam be belőle. Van.:) Ha meg van, nem lenne baj felhasználni valahova.
A ferde tetősík elhanyagolható. Oda van betömve üveggyapot amit majd ellenőrzők javítok ha kel.
De az írásod alapján a Ne tegyek alá hőtükröt a végső válasz.
negatívum
-pára
-nulla közeli hővisszaverés
pozitívum
nincs :(
A célom most az, hogy a szigetelés körbe érje a házat amennyire csak lehet egy utólagos megoldásnál
Zavaros az egész. nem tudjuk hogy mi a padlás födém és mi a ferde tető teljes rétegrendje.
A perlitet én csak akkor tekintem hőszigtelőnek, ha nincs cementtel elkeverve. Tehát perlitbeton és perlivakolat nálam NEM komoy hőszigetelő anyag. 1-2 centi vastagságban meg semmi se komoly :)
A perrlitbeton alá öntés előtt szokás nejlon fóliát tenni, ez a fólia párazáró, és többnyire a lehető legrosszabb, tiltott helyen párazár.
A hőtükör annál hatékonyabb, minél nagyobb hőmérséletKÜLÖNBSÉGet tud visszatükrözni.
Tehát pl 300 fokos kályha és 30 fokos szekrény között 270 fok különbség: ott valóban elég hatékony lesz egy jó hőtükör. Vagy pl a 6000 fokos Nap és bármi más dolog között :) De ház körüli hőszigetelt rendszerekben a hőtükör fóliáknál mindössze néhány TIZED fokos hőmérséklet különbségek fordulnak elő, ezért ott bármiféle hőtükör kb szart em ér (kidobott pénz).
Ezen felül a legtöbb hőtükör egyúttal párazáró anyag is, márpedig a párakezelés szabályai miatt óriási bajokat okozhat egy rossz helyre berakott párazáró réteg.
Tehát lehet, hogy nem volt túl okos üzlet a rengeteg hőtükör fólia bespájzolása, de valószínűleg találhatunk neki olyan helyet, ahol legalább kárt nem fog okozni.
A külső látszó falak szigetelése akkor megtörtént. A jelenlegi rezsiárak arra kényszerítenek fejezzem be amit akkor félbehagytam és csak halogattam. Amiről szó lenne. A ház egy 9x13m alapterületű tetőtér beépítéses ház. A két oldali padlás/tetőtérben a födémen szerintem semmi nincs Ide kerülne most kőzetgyapot, Az atika? falra ha jól nevezem grafitos mint kívül, a felső padlástéren ott valószínű ~15cm üveggyapot van azon perlitbeton1-2cm vastagságban a gerendák között a gerendák látszanak azokon semmi nincs ide is kerül kőzetgyapot tervek szerint 20cm.
A kérdés.
A kőzetgyapot alá mi lesz ha leterítek hőtükör fóliát? Jó ötlet? Van, ezt nem kel venni. A puffer szigetelésénél szerintem jól vizsgázott. Ott úgy néz ki a rétegrend. tartály-Hőtükör-10cm közetgyapot-hőtükör-10cm kőzetgyapot-hőtükör. 90/20hőlépcsőnél 3x akkora felülettel egy gyári szigetelésnél kevesebb a veszteség. Aztán hogy ez a 10cm purhab 20cm kőzetgyapot különbsége és a hőtükör szerepe jelentéktelen na azt nem tudom.
Ha a padlónál hideg a levegő (folyton fázik a láb), azt a levegőt sok esetben a jéghideg (szarul hőszigetelt) FALAK hűtik le annyira hidegre. És ugye a hideg levegő lefelé száll a hideg falak mentén (miközben egyre jobban lehűl), majd leérkezve és a padlón szétterülve ez a hideg levegő folyamatosan hűti a lakók zokniját.
Ha a családok elég okosak lennének egy infra hőmérő megvásárlásához és értelmes használatához , akkor sok fűtéssel kapcsolatos érthetetlen dolog egyből érthetővé válna számukra (pl: "a szoba fala alul csak 12 fokos, a padló felett 10 centivel vajon miért nem 23 fokos a levegő?"):
"A szigetelés 20 cm vastag, ragasztással együtt mondjuk 22 cm.
A tégla porotherm 30-as.
A dübel Klimas LTX 10x260 mm."
A Porotherm 30-as tégla belső elválasztó falai elég erősnek tűnek, egy ott szétfeszülő műanyag dübel talán nem töri szét őket.
Az általad megadott dübelnek csak angol nyelvű gyári adatlapját találtam, a magyar importőr talán nem tud annyira angolul, hogy csináljon magyar adatlapot is hozzá:
A lakás padlóját is lehet hőszigetelni (akár ugyanolyan vastagon),
így a hatása még jobb is lesz, mintha alulról hőszigetelnéd a födémet.
Érdekesség:
Egy hülyén megcsinált (mindenütt hidegpadlós) lakásból szintén azt nyöszörögték nekem folyton, hogy "süt a hideg" a padlóból. Vetrem 10 milliméteres padlószőnyeg alátétet (hőszigetelő réteg) és tettünk rá olcsó (tehát ronda) kopásálló padlószőnyeget (amilyeneket irodákban meg szállodák folyosóin láthatunk) A többi "profi" árajánlathoz képest töredék áron kijött az egész és most már nem süt a hideg, sőt puha+rugalmas lett a padló, nyugodtan el lehet esni részegen :)
Persze fűtésköltség megtakarítás szempontjából a 10 milliméter nem túl vastag (komolytalan) hőszigetelő réteg, de láb hőérzet/hősugárzás szempontjából ég és föld a különbség a szar csempe/kőpadlóhoz képest.
Egy társasházi lakás földszintjén lakunk, ami alatt pince van, ahol tárolók vannak. A probléma az, hogy a ház nem engedi a pince födémjét szigetelni, mert akkor valamennyi helyet (mondjuk max 20 cm) elvenne a pince magasságából.
Viszont így nálunk nagyon-nagyon hideg a padló télen, és nyilván sok hő és pénz veszik el abba az irányba. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet ilyenkor tenni van-e valakinek ilyenben tapasztalata?