Keresés

Részletes keresés

bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46478
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.14 0 0 46477

vakon megmutatták nekem, nem tudtam jót mondani róla...

Előzmény: Tybald_ (46473)
elzee Creative Commons License 2009.10.14 0 0 46476
Tegnap kóstoltam, nekem tetszett... az ára már viszont kevésbé. :)
loading Creative Commons License 2009.10.14 0 0 46475
Tavasszal kóstolva nem lopta be magát a szívembe. Inkább valami mást Szekszárdról ebben az árkategóriában.
drbarta Creative Commons License 2009.10.14 0 0 46474
Én a 06-ost kóstoltam, az körülbelül 6 pont erejéig tetszett, jó volt, de véletlenül se best-buy, a 4 rugó körüli ára éppen belefért a még elviselhető tartományba.
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46473

Béláim!

A Konyári Loliense '07 vöröst kóstolta valaki, tényleg annyira jó? (általában és az árához képest)

Vagy 4300-ért kapok érezhetően jobb, gyümölcsösebb, komplexebb vöröst, esetleg csak szimplán nem annyival jobb egy Cerveas-tól, hogy megérje a felárat?

Kabócás Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46472
Köszönöm a gyors és kielégítő válaszokat :)) hasonlóra számítottam...
lényeg, hogy must have HILLA
Előzmény: BZoltan (46469)
drbarta Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46471

:) Egész hasonló gondolatokat írtam én is , pont egyidőben, csak én nem tudom ilyen élelmes hasonlatokkal megtámasztani:)

Előzmény: BZoltan (46469)
drbarta Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46470

Egy cuvée ha összetettebb, mint egy fajtabor, abban semmi meglepő nincs. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az egyes fajtak tulajdonságai kioltják egymást.

Vannak eszerencsésebb és kevésbé szerencsés házasítások is.

A 07-es Hilla nekem legutóbb kóstolva valóban jobban tetszett, mint a 07-es fajtaborok legutóbbi emlékeim alapján(juhfarkot leszámítva:), viszont korábbi kóstolásaim alapján a fajtaborok mutatták szebb arcukat a Hillánál.

Előzmény: Kabócás (46466)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46469
"ha ez a bor elvileg a pincészet 3 fő fajtájából áll össze, akkor hogy lehet jobb, mint (a juhfarkot leszámítva) az "alap összetevők" ? "

Nemcsak elvileg :) hanem gyakorlatilag is abból a három fajtából áll össze.

A kérdésed egyébként bennem is felmerült és beszélgettünk erről sokszor.
A válasz pedig egyszerű... van úgy hogy egy hegedűs, egy zongorista és egy fagottos külön külön fantasztikus virtuozitásra képesek ám zenekarban mégsem szólnak olyan nagyot, de olyan is van, hogy ugyanez a három zenész külön-külön teljesen átlagos muzsikusok, de együtt klasszis zenekart alkotnak. A hullámok ugye néha kioltják egymást néha pedig szuper-pozicionálnak.

Amit garantálni tudok, azt, hogy semmi különbség nincs a fajtaborok alapanyaga és a házasítás alapanyagai között. A különbség ott van, hogy más hordókban forrnak és érnek a fajtaborok mint a Hilla.
Előzmény: Kabócás (46466)
deszka Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46468
Jó cirfandlit lehet valahol pesten kapni?
kösz
drbarta Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46467

2006os Cuvée a tartalmassága mellett egy kifejezetten könnyed hangulatú bor

Nekem mindkettőnél érezhető volt a könnyed hangulat és légiesség, függetlenül attól, hogy esetleg más elvek alapján készült. A szamorodni zárkózottabb illatú, feszesebb szerkezetű, talán elegánsabb, a cuvée sokkal hivalkodóbb, a sárgamuskotályt valóban érezni. De nálam sok közös vonás volt köztük.

Előzmény: bor_kedvelő (46463)
Kabócás Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46466
Hello!

Nekem eddig sajnos csak a '07-eshez volt szerencsém, de nehezen értem azt, hogy ha ez a bor elvileg a pincészet 3 fő fajtájából áll össze, akkor hogy lehet jobb, mint (a juhfarkot leszámítva) az "alap összetevők" ? Furmint, hárs és juhfark. Ráadásul giga-mega best buy! Hangsúlyozom, lehet, hogy ez a kérdés csak bennem merült fel...
Előzmény: Tybald_ (46464)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.13 0 0 46465

egyetértek, a Hillák közül szerintem is egyértelműen a 2008as a legelegánsabb! :-)

btw Kerkaborum, a 7végén kóstoltam a reserveeket, a 12 hónapos kezd összeállni, de az igazi csúcs a 18 hónapos volt, a kétségtelenül erőteljes hordóhasználat nagyon szépen tesz hozzá a bor egyensúlyához! asszem Radovin-nél kapható...

Előzmény: Tybald_ (46464)
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.12 0 0 46464

Kapkodásnak nem nevezném:)))

Ja, másnak is feltűnt, hogy a Planeta egyik borának és a Kerkaborumnak enyhén hasonló a cimkéje?

http://www.bortarsasag.hu/images/upload/cimkep/placer08.jpg

http://www.bortarsasag.hu/images/upload/cimkep/kerfur08.jpg

Vylyan Ördög '07: (leánykori nevén "Red") Illetban, ízben hozza azt a szintet amit elvárok egy ilyen (~1800 Ft) árú bortól. Gyümölcs, szép sav, nem túl erős, de az összképet szinesítő hordó, középhosszú lecsengés. bőven 5p

Somlói Apátsági Pince - Hilla '08: A várban nem volt elég idő rá, de most, ahogy 1 hét alatt elkortyogattam "megmutatott mindent":) Nem tudok más szót rá, mint, hogy kifinomultabb a '07-esnél, miközben ugyanazt a potenciált hozzá. 7p

bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.12 0 0 46463

elég szép sort nyomtál! :-)

kis kiegészítés:
a Nyúlászó 2007-ben van némi maradékcukor, többe között ennek köszönhető bájossága

klassz hogy a Szamorodni és a Cuvée is teszett!de alapvetően teljesen eltérő módon, stílusban készült borok!

a 2006os Cuvée a tartalmassága mellett egy kifejezetten könnyed hangulatú bor, amiben rengeteg szerepet játszik a néhány %-nyi muskotály!illatos, zamatos, kristálytiszta bor

a szamorodni lényege, hogy végigmegy az erjedés, ennek hatására teljesen más arányú bor, a 14es szesznek, a hosszabb erjedésnek, a gazdagabb botrytis-nek köszönhetően!

nálam is 8 pont körül van mindkettő!

a 08-as Hollóvár borok miatt viszont irígyellek! :-)

Előzmény: drbarta (46458)
shiraz Creative Commons License 2009.10.12 0 0 46462
egyetértek
Előzmény: bor_kedvelő (46461)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.12 0 0 46461

akkor legyen itt egy ellenvélemény :-)
én most meginnám, ha csak 1 palackom lenne belőle! szerintem a csúcson van, ami  mondjuk nem azt jelenti, hogy nem lesz még ott egy ideig, de várni nem kell már vele!

Előzmény: thekeymaker (46460)
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.12 0 0 46460
ne kapkodj vele. Nyugodtan lehet bontani is, de még évekig eláll, talán még szebb is lesz, persze jól kell tárolni ;)
Előzmény: Tybald_ (46459)
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.11 0 0 46459

A Szepsy Furmint '06 hol tarthat most, érdemes még tartani, vagy jobb, ha megiszom?:)

Előzmény: drbarta (46458)
drbarta Creative Commons License 2009.10.10 0 0 46458

Jól sikerült a tegnap délutánom Budapesten

WInebar

n      Szepsy Furmint 2006

n      Férfias,fülledten ásványos, van benne komplexitás, de lehetne hosszabb 6p

n      Szepsy Nyúlászó 2007

n      Sokkal kedvesebb, kevés fa eredetű édesség, kerek , hosszú és nagyon csiszolt 7.5p

n      Bolyki MethaTéma 2006

n      Kedves, kerek, szép díszítésekel rendelkező desszertbor, kissé szétterülő, nincs benne elég feszesség és lendület 5p

n      Szepsy Szamorodni 2006

n      Visszafogott, elegáns, nem az édesség dominál, pezsgés, légiesség, vibrálás, energia,  rendkívül komplex, rendkívül tartalmas és nagyon hosszú(felépítésében nagyon emlékeztet a Homonna Édes hármas 06-ra, de itt a korty minden részlete nagyon kerek) 8-9p

n      Szepsy Botond 2006

n      Sokkal hivalkodóbb, bujább, lehengerlőbb, vastagabb, egyébiránt nagyon hasonló felépítésű, vibrálással, ilyen beltartalom mellett üdítő légiességgel,   a nehézkesség szikrája sem jelenik meg, nagyon komplex és nagyon hosszú 9p

Terroir Club

n      Hollóvár olaszrizling 08

n      Alapvetően szikár, ásványos,de érezni a gyümölcsöt, nagyon fiatal, idővel komplexebb lesz 5p

n      Hollóvár Hárslevelű 08

n      Nagyon hasonló,de mézesebb illat, olajosabb test 5.5p

n      Hollóvár Juhfark 08

n      Kevésbé tűnik komplexnek, inkább hagyományosabb somlói sósság, hosszú savérzet 5p

n      Hollóvár Sauvignon Blanc 08

n      Az eddigiek legjobbja, terroir és fajtajelleges sajátságokkal, hosszú, komplex,nem elsősorban az erőről szól, hanem határozottan csiszolt és elegáns. Szintén nagyon fiatal, provizórikus 7p

n      Hollóvár Furmint 07

n      Sokkal érettebb , mint az eddigiek, a pincére jellemző avaros-gombás-ásványos jelleg, hosszú, tartalmas, de nem annyira csiszolt, az előző idővel nagyobb bor lesz 6p

n      Maurer Kékfrankos 08

n      Kellemes, szerethető vörösbor, visszafogott tanninnal, akár a mindennapokra 4p

n      Pók Pajdos 07

n      Előzőnél erőteljesebb érzet, feszesebb szerkezet, ásványos, szikár 5-6p 

n      Ráspi Máté 06

n      Most először tudtam belőle tisztességesebb kóstolómennyiséget magamhoz venni, visszakóstolási lehetőséggel. Nagyon intentzíven ásványos, elképesztő erő és hosszúság, ezen a téren fokozhatatlan, de komplexitásban és csiszoltságban még lehet feljebb, egyébként még nagyon fiatal, idővel akár TÖKÉLETES lehet. Most „visszapontozom” erős 8p-ra hangsúlyozva, hogy több van benne, most „kilóg” az erő és a potenciálJ ha lehet ilyet mondani

n      Hollóvár Sauvignon Blanc 07

n      Ismét nagyon tetszett, vastag test, szép szerkezetű, elegáns savak, pezsgéssel, légiességgel( ez egyedül a pincészet Sauvignon Blanc-jaira jellemző), az édesség, csak mintegy fűszerez. A bor hosszú, komplex, a fajta és a terroir nem nyomja el egymást, zseniálisan megfér egymás mellett 8p

n      Hollóvár Hárslevelű aszú 07

n      Nagyon vastag, igazán OLAJOS test, hatalmas extrakt, hagyományosabb „hollóváras” világ, ásványos-lehengerlő, hosszú, az előző „kisebb” test mellett több fineszt kínál 7p

Külön köszönet Shiraznak az élményért!

BZoltan Creative Commons License 2009.10.09 0 0 46457
Régi bölcsesség az, hogy egy ötlet legyen bármilyen zseniális, logikus és hasznos is eleve és szükségszerűen kudarcra van ítélve ha a megvalósításának előfeltétele az, hogy mindenki egyszerre megtesz valamit, legyen az akármilyen egyszerű cselekedet is.
Előzmény: Londonercsecse (46456)
Londonercsecse Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46456
Ma voltam egy borkostolon Londonban, az egyik beszallitocegunk szervezte (Constellation a nevuk, ha jol irom, talan a legnagyobb ilyen ceg a vilagon), s az eloadason mondta az angol vezerigazgatojuk, hogy masok is probalkoztak mar a borok szinkod szerinti osztalyozasaval (Angliaban, uzletlancban), s mindket esetben csufos kudarc lett a vege...Mi meg probalkozunk?
drbarta Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46455
A 07-es rajnai pedig tavasszal jobban tetszett vakon, mint egy elzászi gr.cru.
Előzmény: BZoltan (46453)
drbarta Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46454

A 07-es szürke esetén az volt a probléma, hogy röviddel a 06-os után lett kóstolva, amelyet akkor nagyon szerettünk, és ahhoz hasonló stílusra számítottam.

Érdekességképp az ominózus 06-ost nemrég kóstoltam újra, és közel sem tetszett annyira, mint tavaly évvégén.

Előzmény: BZoltan (46453)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46453
Nekem a szürkében az tetszett, hogy egyénisége és karaktere volt, elentétben a sok unalmas és egyen pinot gris/grigio borokkal szerte a világban. Olaszból én a nagyapáméhoz hasonlítok akaratlanul is mindent :) rajnaiból meg a németekhez.
Előzmény: drbarta (46451)
drbarta Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46452
A megbeszéltek értelmében akkor holnap 14.00-kor Nálad!
Előzmény: shiraz (46374)
drbarta Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46451

Szerintem akár az olasz, akár a rajnai a jobb, kategóriányi külnbség nincs köztük.

Nálam az olasz 6 pont volt, a rajnai először 7, aztán egy vaksorban 6.5.

Szerintem a szürkénél mind2 jobb, de a szürkét tavaly december óta nem kóstoltam(akkor nálam 5 pont volt)

Előzmény: Tybald_ (46450)
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46450

Jásdi megint alkotott:)

http://index.hu/velemeny/glossza/2009/10/08/mi_van_meg_egy_uveg_magyar_borban/

Egy kis forintosítás azért lehet árnyalná a dolgot;)

loading: Ha kilóg a sav az nem jön be, a gyümölcsösség, összhang ami tetszik az alapborokban is.

Skacok azért az Olasz már az árból kiindúlva is magasabb osztályban focizik, mint a Rajnai vagy a szürkebarát.

drbarta Creative Commons License 2009.10.08 0 0 46448
Én néhány hete kóstoltam az olaszt, és valóban nagyon szép, de korábbról a rajnai mélyebb nyomot hagyott.(lehet együtt kóstolva más lenne a véleményem)
Előzmény: bor_kedvelő (46445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!