Én a 06-ost kóstoltam, az körülbelül 6 pont erejéig tetszett, jó volt, de véletlenül se best-buy, a 4 rugó körüli ára éppen belefért a még elviselhető tartományba.
A Konyári Loliense '07 vöröst kóstolta valaki, tényleg annyira jó? (általában és az árához képest)
Vagy 4300-ért kapok érezhetően jobb, gyümölcsösebb, komplexebb vöröst, esetleg csak szimplán nem annyival jobb egy Cerveas-tól, hogy megérje a felárat?
Egy cuvée ha összetettebb, mint egy fajtabor, abban semmi meglepő nincs. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az egyes fajtak tulajdonságai kioltják egymást.
Vannak eszerencsésebb és kevésbé szerencsés házasítások is.
A 07-es Hilla nekem legutóbb kóstolva valóban jobban tetszett, mint a 07-es fajtaborok legutóbbi emlékeim alapján(juhfarkot leszámítva:), viszont korábbi kóstolásaim alapján a fajtaborok mutatták szebb arcukat a Hillánál.
"ha ez a bor elvileg a pincészet 3 fő fajtájából áll össze, akkor hogy lehet jobb, mint (a juhfarkot leszámítva) az "alap összetevők" ? "
Nemcsak elvileg :) hanem gyakorlatilag is abból a három fajtából áll össze.
A kérdésed egyébként bennem is felmerült és beszélgettünk erről sokszor. A válasz pedig egyszerű... van úgy hogy egy hegedűs, egy zongorista és egy fagottos külön külön fantasztikus virtuozitásra képesek ám zenekarban mégsem szólnak olyan nagyot, de olyan is van, hogy ugyanez a három zenész külön-külön teljesen átlagos muzsikusok, de együtt klasszis zenekart alkotnak. A hullámok ugye néha kioltják egymást néha pedig szuper-pozicionálnak.
Amit garantálni tudok, azt, hogy semmi különbség nincs a fajtaborok alapanyaga és a házasítás alapanyagai között. A különbség ott van, hogy más hordókban forrnak és érnek a fajtaborok mint a Hilla.
2006os Cuvée a tartalmassága mellett egy kifejezetten könnyed hangulatú bor
Nekem mindkettőnél érezhető volt a könnyed hangulat és légiesség, függetlenül attól, hogy esetleg más elvek alapján készült. A szamorodni zárkózottabb illatú, feszesebb szerkezetű, talán elegánsabb, a cuvée sokkal hivalkodóbb, a sárgamuskotályt valóban érezni. De nálam sok közös vonás volt köztük.
Nekem eddig sajnos csak a '07-eshez volt szerencsém, de nehezen értem azt, hogy ha ez a bor elvileg a pincészet 3 fő fajtájából áll össze, akkor hogy lehet jobb, mint (a juhfarkot leszámítva) az "alap összetevők" ? Furmint, hárs és juhfark. Ráadásul giga-mega best buy! Hangsúlyozom, lehet, hogy ez a kérdés csak bennem merült fel...
egyetértek, a Hillák közül szerintem is egyértelműen a 2008as a legelegánsabb! :-)
btw Kerkaborum, a 7végén kóstoltam a reserveeket, a 12 hónapos kezd összeállni, de az igazi csúcs a 18 hónapos volt, a kétségtelenül erőteljes hordóhasználat nagyon szépen tesz hozzá a bor egyensúlyához! asszem Radovin-nél kapható...
Vylyan Ördög '07: (leánykori nevén "Red") Illetban, ízben hozza azt a szintet amit elvárok egy ilyen (~1800 Ft) árú bortól. Gyümölcs, szép sav, nem túl erős, de az összképet szinesítő hordó, középhosszú lecsengés. bőven 5p
Somlói Apátsági Pince - Hilla '08: A várban nem volt elég idő rá, de most, ahogy 1 hét alatt elkortyogattam "megmutatott mindent":) Nem tudok más szót rá, mint, hogy kifinomultabb a '07-esnél, miközben ugyanazt a potenciált hozzá. 7p
kis kiegészítés: a Nyúlászó 2007-ben van némi maradékcukor, többe között ennek köszönhető bájossága
klassz hogy a Szamorodni és a Cuvée is teszett!de alapvetően teljesen eltérő módon, stílusban készült borok!
a 2006os Cuvée a tartalmassága mellett egy kifejezetten könnyed hangulatú bor, amiben rengeteg szerepet játszik a néhány %-nyi muskotály!illatos, zamatos, kristálytiszta bor
a szamorodni lényege, hogy végigmegy az erjedés, ennek hatására teljesen más arányú bor, a 14es szesznek, a hosszabb erjedésnek, a gazdagabb botrytis-nek köszönhetően!
nálam is 8 pont körül van mindkettő!
a 08-as Hollóvár borok miatt viszont irígyellek! :-)
akkor legyen itt egy ellenvélemény :-) én most meginnám, ha csak 1 palackom lenne belőle! szerintem a csúcson van, ami mondjuk nem azt jelenti, hogy nem lesz még ott egy ideig, de várni nem kell már vele!
WInebar
n Szepsy Furmint 2006
n Férfias,fülledten ásványos, van benne komplexitás, de lehetne hosszabb 6p
n Szepsy Nyúlászó 2007
n Sokkal kedvesebb, kevés fa eredetű édesség, kerek , hosszú és nagyon csiszolt 7.5p
n Bolyki MethaTéma 2006
n Kedves, kerek, szép díszítésekel rendelkező desszertbor, kissé szétterülő, nincs benne elég feszesség és lendület 5p
n Szepsy Szamorodni 2006
n Visszafogott, elegáns, nem az édesség dominál, pezsgés, légiesség, vibrálás, energia, rendkívül komplex, rendkívül tartalmas és nagyon hosszú(felépítésében nagyon emlékeztet a Homonna Édes hármas 06-ra, de itt a korty minden részlete nagyon kerek) 8-9p
n Szepsy Botond 2006
n Sokkal hivalkodóbb, bujább, lehengerlőbb, vastagabb, egyébiránt nagyon hasonló felépítésű, vibrálással, ilyen beltartalom mellett üdítő légiességgel, a nehézkesség szikrája sem jelenik meg, nagyon komplex és nagyon hosszú 9p
Terroir Club
n Hollóvár olaszrizling 08
n Alapvetően szikár, ásványos,de érezni a gyümölcsöt, nagyon fiatal, idővel komplexebb lesz 5p
n Hollóvár Hárslevelű 08
n Nagyon hasonló,de mézesebb illat, olajosabb test 5.5p
n Hollóvár Juhfark 08
n Kevésbé tűnik komplexnek, inkább hagyományosabb somlói sósság, hosszú savérzet 5p
n Hollóvár Sauvignon Blanc 08
n Az eddigiek legjobbja, terroir és fajtajelleges sajátságokkal, hosszú, komplex,nem elsősorban az erőről szól, hanem határozottan csiszolt és elegáns. Szintén nagyon fiatal, provizórikus 7p
n Hollóvár Furmint 07
n Sokkal érettebb , mint az eddigiek, a pincére jellemző avaros-gombás-ásványos jelleg, hosszú, tartalmas, de nem annyira csiszolt, az előző idővel nagyobb bor lesz 6p
n Maurer Kékfrankos 08
n Kellemes, szerethető vörösbor, visszafogott tanninnal, akár a mindennapokra 4p
n Pók Pajdos 07
n Előzőnél erőteljesebb érzet, feszesebb szerkezet, ásványos, szikár 5-6p
n Ráspi Máté 06
n Most először tudtam belőle tisztességesebb kóstolómennyiséget magamhoz venni, visszakóstolási lehetőséggel. Nagyon intentzíven ásványos, elképesztő erő és hosszúság, ezen a téren fokozhatatlan, de komplexitásban és csiszoltságban még lehet feljebb, egyébként még nagyon fiatal, idővel akár TÖKÉLETES lehet. Most „visszapontozom” erős 8p-ra hangsúlyozva, hogy több van benne, most „kilóg” az erő és a potenciálJ ha lehet ilyet mondani
n Hollóvár Sauvignon Blanc 07
n Ismét nagyon tetszett, vastag test, szép szerkezetű, elegáns savak, pezsgéssel, légiességgel( ez egyedül a pincészet Sauvignon Blanc-jaira jellemző), az édesség, csak mintegy fűszerez. A bor hosszú, komplex, a fajta és a terroir nem nyomja el egymást, zseniálisan megfér egymás mellett 8p
n Hollóvár Hárslevelű aszú 07
n Nagyon vastag, igazán OLAJOS test, hatalmas extrakt, hagyományosabb „hollóváras” világ, ásványos-lehengerlő, hosszú, az előző „kisebb” test mellett több fineszt kínál 7p
Külön köszönet Shiraznak az élményért!
Régi bölcsesség az, hogy egy ötlet legyen bármilyen zseniális, logikus és hasznos is eleve és szükségszerűen kudarcra van ítélve ha a megvalósításának előfeltétele az, hogy mindenki egyszerre megtesz valamit, legyen az akármilyen egyszerű cselekedet is.
Ma voltam egy borkostolon Londonban, az egyik beszallitocegunk szervezte (Constellation a nevuk, ha jol irom, talan a legnagyobb ilyen ceg a vilagon), s az eloadason mondta az angol vezerigazgatojuk, hogy masok is probalkoztak mar a borok szinkod szerinti osztalyozasaval (Angliaban, uzletlancban), s mindket esetben csufos kudarc lett a vege...Mi meg probalkozunk?
A 07-es szürke esetén az volt a probléma, hogy röviddel a 06-os után lett kóstolva, amelyet akkor nagyon szerettünk, és ahhoz hasonló stílusra számítottam.
Érdekességképp az ominózus 06-ost nemrég kóstoltam újra, és közel sem tetszett annyira, mint tavaly évvégén.
Nekem a szürkében az tetszett, hogy egyénisége és karaktere volt, elentétben a sok unalmas és egyen pinot gris/grigio borokkal szerte a világban. Olaszból én a nagyapáméhoz hasonlítok akaratlanul is mindent :) rajnaiból meg a németekhez.
Én néhány hete kóstoltam az olaszt, és valóban nagyon szép, de korábbról a rajnai mélyebb nyomot hagyott.(lehet együtt kóstolva más lenne a véleményem)