Keresés

Részletes keresés

micimacho Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3560
Elméletben igazad van/lehet, de nehezen hiszem, hogy a MOL ne kapna havonta x bejelentést, hogy nem annyi a mennyi, és ne tudná akár méréssel a helyszinen is igazolni, hogy de márpedig az egész jó ksi tűréssel annyi.
Márcsak azért is biztos vagyok ebben, mert a csalás ugye emberi, és nem céges tényező. Nomost ha a MOL ügyeskedne a gázzal, akkor vajh ki jár jól? A részvényes? De ki ügyeskedik? A műszakos? Megéri lebukni csak azért, hogy a részvényes majd jól járjon?
Nincs meg a közvetlen előny lehetősége a rendszerben, tehát nincs meg a csalásban az indíték... Lehetnek műszaki gondok, de tudatosan tuti nem csinálják. Nincs miért kockáztatni... akkor meg minek tenné bárki...

Vagy rosszul látom?

mm.
Előzmény: halaloszto (3559)
halaloszto Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3559
azert az a gazkromatograf MJ/kg-ot mer am, nem MJ/m3-t. Nekem meg m3-t szamlaznak. Es semmilyen modon nem tudhatom megmerni, hogy tulajdonkeppen milyen nyomason es milyen homersekleten annyi m3 az a gaz amit elfogyasztok. Pedig az gazoknal adott darab gazmolekula terfogata eleg durvan fugg a nyomastol es a homerseklettol...

vajk
Előzmény: monyesz (3558)
monyesz Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3558

Nem vagyok elv ember, a tényeket elfogadom ! De a hivatalosan, gázkromatográffal mért adatokat nem hinném, hogy szubjektív módon felül lehetne bírálni.

Örök téma hogy a fűtőértékkel 'játszanak'. Hogy kicsoda, azt senki nem tudja megmondani persze, az elosztó hálózaton olyan nyomással megy a gáz, hogy ahhoz csak úgy nem lehet hozzápiszkálni. A szolgáltatók meg azzal az értékkel számolnak el a MOL-lal (most már akár mással is), amit a gázszámlákon megjelenítenek.

2006-os vizsgálat volt arra, hogy az átadókon mért fűtőértékű gáz jelenik-e a meg a lakosságnál. Az derült ki hogy az átadón mért pl 34.17-es fűtőérték a fogyasztónál mondjuk 34.13 volt.

Régebben sokkal jobban ingadozott a fűtőérték, manapság a MOL adatok között és 0.05 belüli eltérést láttam csak.

Előzmény: Törölt nick (3554)
micimacho Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3557
Na, szerintem Te is azt érzékeled, amit én már itt egy ideje mondogatok. Nem a gáz energiatartamával van baj, hanem a készülékkel.
Nézz utána, hogy milyen keringető szivattyú van benne.
Nálam a kazánban 1000l/órás, míg a kandalló vízkörében egy minimálisan is kétszer ekkora (ups 25-40) ergó, (és ezt mostmár méréssekkel is tudom bizonyítani) fele idő alatt melegszik fel a radiátor azonos hőmérsékletre, mint a gázkazánnal. Arról a szobáról eleve ne is beszéljünk, ahol a kandalló ég, mert ott ugye a 30% az sugárzó hő formájában szinte azonnal érezhető. (A szabadtéri gázsugárzó se melegíti fel a levegőt úgy igazán, mégse fázunk alatta...) És mivel ez minden lakás legközpontibb/legkedveltebb helyisége, ennek hőemelkedését "jegyezzük" meg leginkább.
Szóval nem a gáz fűtőértéke a gáz, hanem az áramoltatás sebessége.

Arról ne is beszéljünk, hogy a gázkészülék beüzemelésekor általában visszaszabályozzák a készülékeket, mert egy mostanában épült háznál semmi szükség 24kW-ra (csak a HMV készítésnél). Az tehát a csúcsteljesítmény, de spec az enyémet úgy kb 8-9-re visszavették. Ez azt jelenti, hogy 1 óra alatt kb 1m3 gázt éget el (mert az ugye 10kwh úgy durván). Ha valóban 24 kw lenne, akkor 1 óra alatt 2,5m3 gáz menne el. Fával meg a 14kw simán kijön, csak rakni kell. Szóval nem jó számokat vettek össze. Mérd csak ki bátran, hogy 1 óra gázüzem alatt mennyi gázod fogy FŰTÉSKOR. (mert hmv készítéskor általában full teljesítményen mennek a kazánok.)

És semmi közöm a gázművekhez, a herce hurca miatt épp úgy utálom őket, mint bárki más :-) de a tények már sztálin "elvtárs" szerint is makacs dolgok voltak.

mm.
Előzmény: Törölt nick (3554)
previa696 Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3556
Üdv ! Levegős kandallónál 30% a sugárzó hőleadás és 70% a konvekciós hőleadás aránya. A vizes rendszer ebből a 70%-ből gazdálkodhat.
Előzmény: Péter az állat (3542)
zöldbabkék Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3555
Bizony igy van((((A gáz hőértéke csak a számlákon és nem a C fokon mutatkozik((((((((((((
Előzmény: FOGI (3551)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3554

Nem vagy te túlzottan elv ember? Szépek a számítások, de a gyakorlat néha egészen más. Azt sem feltételezem, hogy itt többen is képtelenek megllapítani, ha a gáz hatékonysága valami miatt romlott.

Én is azt vettem észre, hogy a gázfűtés idén valahogy nem megy túl jól. Ha a cirko megy csak szenved az egész rendszer, a radiátorok lassan melegednek át, és utána is jó ideig eltart, mire befűti a házat. Sztem jövőre kidobom az egészet úgy ahogy van.

Jóformán kandallóval fűtök, érdekes, ha azt bedurrantom ott a számaid ellenére fél órán belül meleg van az egész házban, ugyanez gázzal másfél óráig eltart. Pedig a gázkazán 24kW-os, a kandalló meg csak 14.

Előzmény: monyesz (3548)
Péter az állat Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3553
A hőcserélő feladata, a hőenergia átadása két külön csőhálózat kötött.
Szerkezete olyan, mint azé a hűtőé, amit a pálinkafőzésnél használnak. :-) (Igazából az is egyfajta hőcserélő) El lehet úgy képzelni, hogy egy zárt "edényben" körbefut egy csőkígyó. A csőkígyóban áláramló közeg (nem összetévesztendő a rendőrrel! :-) átdja a meleget (nem összetévesztendő... ! :-) a cső falán keresztül az edényben átáramlónak (vagy fordítva) anélkül, hogy egymással keverednének.
Működése:
A hőcserélő mindkét körében közeget áramoltatunk. Az egyk felmelegíti/lehűti a másikat.

Szükséges-e?

Nem. Elvan nélküle a rendszer. pl egy sima lefújó szeleppel. Ez csak egy plusz.

Miért jó?

Azt mondják a szakemberek, hogy a gázos rendszerhez a zárt tágulási tartály nagyon jó, mert kicsi, bárhová elhelyezhető (ma már soxor a kazán tartalmazza) nem párolog belőle a víz, nyomás alatt lehet a rendszer. stb.
A hagyományos tüzeléshez viszont előnyös a nyitott tartály, mert ott ha fölforr a víz, akkor eltávozhat a gőz, és nem csinál bajt.
Példul üzemzavar vagy áramszünet esetén a gázkazán kikapcsol, a fatüzeléses viszont a keringés leállása miatt valszeg fölforralja a vizet.
Ilyenkor lehet jó az, ha egymással nem érintkezik a két fajta rendszer, csak hőcserélőn keresztül, mert így a gázzal akkor is szépen üzemel, ha a másik körrel probléma támad.

Árat sajna nem tudok. Meg kellene nézni a közeli boltokat. Nekem spec. fég gyártmányú van, de biztos van más gyártónak is ilyesmi.

De bővebbet tényleg szakembertől kellene kérdezni, mert én nem vagyok az. Összes tudásomat a fűtészszerelőktől csentem. :-)
Előzmény: FOGI (3552)
FOGI Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3552
Szia! Köszi a választ, úgy néz ki, marad a vízteres megoldás! Mondanál erről a hőcserélőről bővebben pár dolgot (funkció, ár, stb) Üdv! Fogi
Előzmény: Péter az állat (3543)
FOGI Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3551
Nem szó szerint értettem az oxigént, de tény, hogy a gáz hőértéke egyre rosszabb. Sajna.
Előzmény: monyesz (3546)
Gabiiiiii Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3550
megnezettem a keszulekeket,tokeletesn mukodik mindegyik....

ugyanazok az edenyeim vannak,miket par evvel ezelott egy lakotelepi lakasban hasznaltam,amikben par perc alatt felforrt a viz....tehat en ezzel hasonlitom ossze
Előzmény: monyesz (3548)
vigusz Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3549
Te most hülyének nézed az embereket?
Vagy komolyan gondolod, hogy mindenki csak nyühög, valójában pedig a gázmű tökéletes anyagot küld ezért a borsos számláért?
Nem igaz, hogy Nálad nem érzékelhető, hogy szart, fost adnak aranyárban, de az baromira nem érdekli őket, hogy kinek jut pénz erre és kinek nem.
Előzmény: monyesz (3548)
monyesz Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3548

1. Állíttasd be, tisztíttasd ki a készüléket.

2. Nézd meg milyen fűtőértékkel számolják el a gázt, ha 34-nél alacsonyabb, akkor ne csodálkozz.

3. Kéress órabevizsgálást. Előtte javallott házilagos mérést végezni, hogy 1 liter 20 fokos víz felforralása mennyi gáz elfogyasztásával jár (ld a számlálómezőben a piros részt, az számolja a litereket), és az a fűtőértékkel számolva mennyi energia.

 

Konkrétan amit írsz, az nem megfogható: milyen vastag edény, hány fokos víz, mekkora teljesítményű rózsán melegítve, mennyire lóg ki a láng az edény alól, stb.

Előzmény: Gabiiiiii (3547)
Gabiiiiii Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3547
en nem tudom,mi jon a gazcsoben,de hogy kozel felora ora alatt forr fel 1 liter vizem,az is tuti....es azzal is futunk,oly porog az ora,hogy azt hiszem szetesik....

Előzmény: monyesz (3546)
monyesz Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3546

>de látva a gázszámlát, és figyelve az órát, lépnünk kell, mert szinte csak oxigén jön a gázcsőben :( 

 

Figyu ! Ekkor baromságot már régen olvastam, bár időről-időre előkerül ez a tévképzet. A földgáz a levegővel 3%-os elegyben önrobbanás képes, úgyhogy kb eddig jutnál ezzel a oxigéndúsításos technológiával...

 

Előzmény: FOGI (3541)
tűz_tér Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3545
Szervusz Péter!

Tömítőzsinórom van, mérd meg milyen hosszú kell. Be kell ragasztani, de meg tudod oldani Te is.
Ha eljössz a bemutatóterembe, nem kell fizetned érte.

Hívj!

Előzmény: Péter az állat (3496)
td cdx Creative Commons License 2007.12.07 0 0 3544
Kösz a kimerítő választ!
Valami hasonló megoldás van nálunk is ,de csak 1 szint 2"kazán", és a radiátorok helyett falfűtés. Sajnos a kandallónk egyedül nem tudja kifűteni a házat, ezért a gázkazánt rövid ideig bekapcsolom. A használati melegvizet csak előmelegítem kandallóval, igy a kazánnak sokszor nincs is dolga, vagy csak keveset kell melegítenie a vizen.
A solárra mi is előkészültünk(300 L tároló), de számításaim alapján egy jó ideig még nem éri meg.
Ha esetleg a kandallódról raknál fel képeket azt szívesen venném, meg szerintem mások is! Engem a víztered kialakitása érdekelne!
Merre építkeztél?
üdv:Laci
Előzmény: Péter az állat (3522)
Péter az állat Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3543
Frappáns! Nagyon frappáns!!
:-DD


"de látva a gázszámlát, és figyelve az órát, lépnünk kell, mert szinte csak oxigén jön a gázcsőben "

Háát. A fanc az izlésébe, aki a gázcsőre csatlakozik, ha hegyi levegőt kíván! :-)

De tény, hogy csúnyán meg tudja tekerni az órát egy ilyen szerkezet. Ismerős a probléma, pedig a milyenk egy igen takarékos darab, a maga 106%-os hatásfokával. Hál' istennek ebben a szezonban még nem kellett látnom!

" és talán onnan olcsóbban beszerzem."

Nem vagyok tisztában az országos fa árakkal (nálunk az akác 2600-3000 csak kuglizva szállítás nélkül), de szvsz mielőtt bármibe belefogsz, azért járj ennek is utánna. Mostanában a fa is egy kicsit elszállt, mert részint a gázár emelkedése miatt ismét népszerű lett, részint pedig a szilárd tüzelésű erőműveket kötelezték arra, hogy bizonyos százalékban használniuk kell megújuló energiaforrást, amit ők is fával tesznek, jelentős mennyiséget elfogyasztva. Így ezek a harások árfelhajtóként működnek. És ha kereslet van, az előbb vagy utóbb a romániai oldalon is fel fogja hajtani a fa árát, ha már meg nem tette.

"nem tudom, hogy egy "sima" kandallóval be tudnám-e fűteni a szobákat, "

Szvsz nem. Legalábbis egy kandallóval, sok szobát, jól, szinte biztos nem. Kivéve, ha szeretsz hidegben aludni. :-) De komfortérzetben semmi esetre sem egy szerencsés megoldás.
Ha ilyen igény van, akkor inkább a vízteres.

Ajánlani sajna nem tudok senkit, lévén, hogy biztos van köztünk vagy 300Km, és nem valószinű, hogy innen bárki ilyen messze vállalna munkát.
Viszont, ha onnan közelíted meg a dolgot, hogy a vízteres kandalló igazából nem más, mint egy fatüzeléses kazán, amelynek űvegajtaja, és csicsás kivitele van, és nem a kazánházban, hanem a nappali sarkában áll (esetleg befalazva) akkor lehet, hogy egy ügyes helyi fűtésszerető szaki is remek ajánlatot ad, és még pénzed is marad.
Szvsz abból, hogy az üzembiztonság kedvéért a kandalló csak hőcserélő közbeiktatásával csatlakozzon a meglévő rendszerhez! (Ha érdekel...)

Viszont ha nem fontos, hogy beépített legyen, akkor az építés költsége megmarad neked. (egyik kollégám is éppen most szereltetett be egy vízteres kandallókályhát)
Előzmény: FOGI (3541)
Péter az állat Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3542
Ami ha jól tévedek, elvileg talán olyan 10-20% körüli. Viszont legalábbis szubjektíve szvsz is többnek tűnik.
Meg persze ott a füstcsőböl kijövő energia is. De a nagy részét mégis csak a víz viszi el, egyébként nem lenne semmi értelme.
Előzmény: micimacho (3540)
FOGI Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3541

Szia! Kérdeztem a páromat az "adottságaimról", ő elégedett: azt mondta, hogy ne dicsekedjek! :)

Na de félretéve a viccet, köszönöm a gyors választ, ami a pénzt illeti, az építkezés után egy évvel 400-500-nál nem tudtunk többet összerakni, ezt is másra gyűjtögettük, de látva a gázszámlát, és figyelve az órát, lépnünk kell, mert szinte csak oxigén jön a gázcsőben :( 

A fa árával kapcsolatban szerencsém van, mert közel élünk a román határhoz, és talán onnan olcsóbban beszerzem.

Azt nem tudom, hogy egy "sima" kandallóval be tudnám-e fűteni a szobákat, nem csak a nappalit, étkezőt, konyhát. Ha nem, akkor maradna a vízteres megoldás. Tudnál ajánlani valakit, aki segít a költségvetést elkészíteni? Köszönettel, Fogi

 

Előzmény: Péter az állat (3539)
micimacho Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3540
Csak annyival egészíteném ki, hogy a felfűtési idő nem lassabb. merthát a kandallónak az üvegajtaján akkor is dől a meleg, amikor épp a vizet melegíti.
Előzmény: Péter az állat (3539)
Péter az állat Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3539
" bevallom őszintén a felét sem értettem"

Pedig, tekintve hogy nem vagyok szakember, nem is annyira bonyolult. Csak próbáld meg magad elé képzelni a leírás alapján. :-)
De ha nem megy, akkor kérdezz! Szivesen segítek, ha tudok.

"ennyi ellentmondásba egyszer sem keveredtem, mint most"

"segítsetek, hogy egy jó megoldást találjunk erre a kérdésre!"

Talán azért, mert szvsz egy dologra sincs szimplán jó, vagy rossz válasz. Minden attól függ, hogy mit szeretnél, és a végeredmény egyfajta kompromisszumnak tekinthető.

"Egyik azt mondja, hogy jó a víztartályos, a másik, hogy nem"

A vízteres kandalló hátránya:
A nehézkesebb telepíthetőség (Ki kell építeni a csőrendszert, és a hozzá való szerelvényeket.)
Ebből (is) következően az ára.
A valamivel lassabb felfűtési idő. (Egy nagy adag vizet is fel kell, hogy melegítsen, mielőtt a lakást fűtené, bár nálam ez elég gyorsan megy.
Rossz vagy "spórolós" kivitelezés esetén a gázos fűtést is megbéníthatja. (Pl, ha elforralja a vizet.)

Előnyei:
Nem csak azt a szobát fűti, ahol elhelyezték, hanem az egész házat, ami egy nagyon jelentős előny.
Képes használati meleg vizet is előállítani.

"egyik azt mondja ki lehet hozni 500-ból, a másik hogy 800-900."

Mik az adottságaid, és milyet akarsz? Nyilván, ha olyat vennél, ami ha kell "kivisz megpisiltetni", az jóval drágább, mint egy fapados. A felső határ, itt is a csilagos ég, de szvsz azért az alsó értékből is ki lehet hozni. De a legegyszerűbb, egy kockás papíron elkészíteni egy költségvetést.

Először is azt, hogy mennyire éri meg ez a mutatvány. Mert látványnak, és érzésnek nagyon szupi!
De ha a fát a "rendes bolti" áron kell megvenni, akkor semmivel sem olcsóbb, mint a gáz, ráadásul lehet vele egy csomót dolgozni. Pakolni, hasogatni, tüzet rakni, hamuzni, üveget tisztogatni, stb.

Hirtelen ennyi. Remélem azért nem vettem el túlságosan a kedved.
Előzmény: FOGI (3538)
FOGI Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3538

Szia/sziasztok!

 

Elolvastam a hsz-edet, és bevallom őszintén a felét sem értettem, de valami hasonlót szeretnék én is, a már meglévő turbó kazán (S. Duval, 24 KW, Isotwin) mellé kiépíteni egy kandallót, ami rásegítene nekem a fűtésre. Tavaly építkeztünk, és bevallom, ennyi ellentmondásba egyszer sem keveredtem, mint most ezzel a kandalló témával. Egyik azt mondja, hogy jó a víztartályos, a másik, hogy nem, egyik azt mondja ki lehet hozni 500-ból, a másik hogy 800-900. Nagyon kérlek benneteket segítsetek, hogy egy jó megoldást találjunk erre a kérdésre! Előre is köszi!

Előzmény: Péter az állat (3522)
FGy8 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3537
Kedves Zöldövezeti!
Megvan még a negyedéve mlegetett Zefir (Zephir) kályha? Érdekelne, talán megvenném, még ha felújításra is szorul.
Köszi
FGy
Előzmény: Törölt nick (2588)
Kutya23 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3536
Szuper, köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (3520)
previa696 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 3535
Üdv! Hőálló aluszalag, illetve idővel a korom és a kátrány is eltömíti ha kicsi a hézag. Esetleg hőálló szilóval is tömitheted, ha biztosra akarsz menni.
Előzmény: feri57 (3525)
feri57 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3533
Bocs el kellett mennem. Tégla kémény, magassága kb: 3+3+0,5+1= 7,5-8 m
Előzmény: Fido Dido (3532)
Fido Dido Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3532

Te voltál a gyorsabb. :)

Ez akkor egy bélelt, 200-as kémény? Milyen magas?

 

Előzmény: feri57 (3530)
Fido Dido Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3531
Mekkora a kémény? 14x14-es?
Előzmény: feri57 (3529)
feri57 Creative Commons License 2007.12.05 0 0 3530
Szűkítő nincs, végig átm 200-as
Előzmény: Fido Dido (3528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!