Keresés

Részletes keresés

thekeymaker Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46508
megvolt, és pont erre jutottam én is, a sima kadarka jobban bejön :)
Előzmény: bor_kedvelő (46507)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46507
a Magyalos nekem jobban tetszik, tegyél avval is egy próbát, ha tudsz! :-)
Előzmény: thekeymaker (46505)
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.19 0 0 46506
2007-es Áts küvét hol kapni Budapesten (Auchanon és Metro-n kivül)?
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.19 0 0 46505
ez a Petalos, ugye? Én a Villa de Corullon-t kóstoltam nemrég, vakon kaptam, gyönyörű volt. Bandolra (Provance) tippeltem, elég mediterrán jellegű volt a bor, hatalmas testtel, sok, de jó tanninnal (ok, akkor nem valószinű, hogy Bandol :), és szerencsére nem követték el azt a hibát, mint sok spanyol "nagybornál", hogy túlfázzák. minimum erős 7 pont, de inkább 8.

- Szentandi Nagybor Kadarka 2007: illatában cukorkák mindenfelé, pemetefű-, mézes- és selyemcukor; némi vegetalitás - kis retek, meg botritisz, eper és csipkebogyólekvár. Szájban vastag, de tanninmentes (tulképp fehérbor feeling), érdekes, ahogy a korty felétől erősödik a savérzet és az ízintenzitás, még lenyelés után is egy darabig. Ilyet, hogy "Intense Aromatic Persistence" (Caudalie) használnak itthon? Na ennek a bornak igen jó lenne ez az értéke, több, mint 10 másodpercig igen intenziv az utóíz. Érdekes bor, jó is, de furcsa. Nekem speciel nem jön be. Erős 6, talán 7p.
Előzmény: BZoltan (46504)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.18 0 0 46504
Descendientes de J. Palacios, DO Bierzo, Mencia (100 %). 2007

Igazándiból sem a Bierzo vidék borait nem ismerem sem pedig a Mencia fajtát. Mindkettőről érdekes infót lehet olvasni a wikipédián.

A bor színe szép bíbor, mély és fényes. Az illata bravúros, elsőnek simán erdeibogyós, kövimeggy, aztán ezek háttérbe vonulnak és erősen húsos, véres, vasas illatok támadnak, bőrösséggel olyan bulya perverz illatokkal, hogy belepirultam. Ilyen illatokat eddig jellemzően a délfrancia boroknál tapasztaltam és szerettem. Az illat első hulláma kissé cabernet franc-os majdhogynem Tóth István bikavéreire emlékeztetően vörösboros.

Az első korty mosolyra késztet :) Ügyes... selymes, lágy, nagyon barátságos. Tutterfúró maradékcukor van a borban és ez teszi barátságossá, lággyá a korty első részét (tényleg megérne egy komolyabb beszélgetést, hogy a száraz boroknál miért csak a fehérboroknál beszélünk maradékcukorról és miért csinálunk úgy mintha minden száraz vörösbor csontszáraz lenne, ugyanis nem az).

A korty folytatása viszont mesteri. Majdhogynem fehérborosan vibráló savak. Ritka élmény, hogy egy vörösbornak a savassága nem a csersavakkal és a szárító tanninokkal dolgozik, hanem olyasmi savösszetétellel mint a jobb fehérborok. Szerintem emiatt a vibrálóan játékos savaktól is nagyon hosszú lecsengésű a korty.

Izgalmas, nagy extraktú, de nem erőből és cseresen testes böszmedék, hanem feszes, szikár és vibráló testű bor. Frankó, de tényeleg. 7 pont.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.18 0 0 46503
A név onnan származik, amikor a céget alapították, ha jól emlékszem '80 környékén, akkor még Boranal gmk néven, a fő profiljuk a borok laboratóriumi vizsgálata volt.
Előzmény: bandika (46502)
bandika Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46502
Mondjuk ha partybor, akkor nem tudom, minek (kinek?) firtatják az ornamentikáját (ld. a legelsőnél). Ja és külön gratulálok a "Boranal" névválasztáshoz.
Előzmény: RCTiv (46499)
shiraz Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46501
bocs loadingnak válaszoltam
shiraz Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46500
a szabályokat mindenkivel be kellene tartatni.
az is iagz h a fiatal és értelmes nem elég kitétel, becsületesnek is kell lennie
RCTiv Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46499
nézzétek mit találtam, lehet már volt akkor elnézést. én nem kommentálnám,de remélem ti megteszitek, vegyesek az érzelmeim, értelmét nem látom, de nem is túl nyomulós.

http://www.partyborapolcon.hu/index.php/cimlap
bandika Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46498
Értem, hogy nem tiltott, de mint látható, a tudatos fogyasztókat zavarja, ergo ha ki lehet mutatni (ehhez nem értek) ettől még lehetne rá laborálni. Mondjuk egy bizonyos védjegyet csak akkor lehessen rátenni, és rajta hagyni, ha a független labor kimérte, és piaci tételeken folyamatosan ellenőrzi, hogy nincs (legális/illegális) trükk.
Előzmény: bor_kedvelő (46489)
loading Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46497
Abban igazad van, hogy az ellenőrzést hathatósabbá kellene tenni. Én még azt is merem állítani, hogy sokat javulna a helyzet már azáltal is, hogy a jelen szabályokat számonkérnék mindenkin és rendszeresen.
Abban nekem kétségeim vannak, hogy egy egyszerű személycsere-sorozattal meg fog oldódni a helyzet. Egy fiatal nem jelent feltétlenül megoldást a problémára. A jellemnek kell olyannak lennie.
Előzmény: shiraz (46492)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46496

köszi az infokat! :-)

 

és igen, számomra mindegyik ugyanolyan BORkizáró tevékenység, függetlenül a törvényi szabályozástól...

Előzmény: Cirfandlia (46495)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46495
"a glicerin mennyivel rosszabb mint a tannin vagy a savpótlás, vagy a mustsürítés????" - hát egy hangyányit; míg az előző törvényt sért, az utóbbiak engedélyezettek, az más kérdés, hogy a te tudatos fogyasztói magatartásodat sérti mindegyik. DE NEM ESHET egy megítélés alá egy tannin vagy a glicerin használata. Ez van, ilyen a törvény.


Borlaborról ahol mérnek glicerint is;
messze nem 5-20K itt kétezer egy-kétszázért csomó más mellett Glicerint is mérnek spektroszkóppal század pontossággal. Vszinű nem akkreditált, és azt sem tudja kimutatni hogy hozzáadott-e de a nagyságrendből lehet következtetni. Tessék küldeni gyanús mintákat.
B minta
Előzmény: bor_kedvelő (46483)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46494
>>bojkottálni az összes olyan borkereskedőt...


gyakorlatilag a kocsmák és a vegyesboltok túlnyomó többségét
Itt tartunk...
Előzmény: BZoltan (46493)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.16 0 0 46493
A borfogyasztási kultúrát javítani szándékozó összes képzésen én az első órán én képletesen fegyvert, zászlót osztanék és a barikádokra küldeném a lelkes borbarátokat :)

A magyar borvilágot szerintem a fogyasztók is megtudják váltani. Végső soron rajtuk múlik a legtöbb.

Például érdekes lenne bojkottálni az összes olyan borkereskedőt ahol bizonyítottan pancsolt bort árulnak. A kereskedő meg kössön olyan szerződést a beszállótóival, hogy ha pancsoláson kapják őket akkor minden borukat azonnal visszavásárolnak. De ehhez az kell, hogy legalább az igényes borfogyasztók tisztában legyenek a bortörvény fontosabb elemeivel és ha törvényszegést látnak akkor ne vállat vonva "hádefinomabor" beszólással továbbmenjenek, hanem felháborodjanak és beszéljenek a dologról.
Előzmény: shiraz (46492)
shiraz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46492
ok :)
a wset oktatásnak nincs köze ahhoz h pancsolt bor van Mo-n, sőt próbálja jó gondolkodásmóddal és tapasztalattal felruházni a hallgatókat. persze nem az alapfokon végzettek fogják a magyar borvilágot megváltani.

a szakadék létezik sajnos, de ettől még nem szabad abbahagyni a csúcsok ostromlását.

tökéletsen egyetértünk h a minőségellenőrzésre és eredetvédelmre (is) kellene koncentrálni, és erre meg is van a hatóság csak az valamiért példastatuálással foglalkozik és nem átfogó ellenőrzéssel. pénzük is van a 8 forintokból. persze a vezetőséget ott is le kéne cserélni mint minden szinten Mo-n. Fiatal értelmes embereket oda!
Előzmény: BZoltan (46491)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46491
Jól teszed, hogy beleszólsz :) mert velem ellentétben te legalább értesz ehhez a kérdéshez. Nekem csak megérzéseim vannak :)

A wset témát csak azért hoztam elő, mert valahol a lelkem legmélyén azért én mérhetetlenül abszurdnak tartom, hogy elitista módon csettintgetünk a nyelvünkkel és vacilálunk a 8-9 pont között és terroirról meg lutte raisonée-ről beszélgetünk miközben bokáig tocsogunk a pancsolt borban és ha a kedvenceinkről van szó akkor még a bortörvényen is hajlandóak vagyunk átlépni.

Szóval fájdalmasan nagynak érzem a szakadékot a masszív realitás és a csúcsminőséget értékelő/célként kitűző fogyasztók/termelők világa között.

Igazad van András, tényleg történik egy csomó jó dolog amiknek örölni lehet és kell is.

Abban is igazad van, ha azt gondolod, hogy nekem a naiv rögeszmém, hogy előszőr minden erőforrásunkat az eredetvédelem és a minőség-ellenőrzésre meg az ezekhez szükséges politikai akaratért való lobbizásra kellene allokálnunk. De egyszerűen félek attól, hogy sikeres lesz a bormarketing, mind külföldön és belföldön is és akkor mit fogunk adni a sok szomjas embernek? Glicerinnel pancsolt egri bikavért, Zánkán szüretelt somlóit vagy sűrítményezett badacsonyit?
Előzmény: shiraz (46490)
shiraz Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46490
bocs h beleszólok... de Neked érdemes szerintem...
miköze a marketing pénzeknek a minőségvizsgálathoz? a 8 forintodból az OBI is kap egy jó zsíros falatot, ugye tudod (40%)? tehát nem a pénzt kell számonkérni hanem az elvégzett munkát.
a borreklám milyenségét szubjektív megítélheted persze, de érdemes lenne észrevenni h végre történik valami, valaki dolgozik értelmesen, a körülményekhez (értsd az ellendrukkerek által keltett ellenszélben) képest jó dolgokat letéve az asztalra...
a külföldi rendezvények színvonalát is érdemes lenne leírni, mert komoly bemutatók, megjelenések sora történt az elmúlt két évben.
a wset-ről nyilatkozók közül pedig én azt tudom komolyan venni aki elvégezte legalább az advanced de méginkább a diploma szintet.
üdv
Előzmény: BZoltan (46486)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46489
tanninra, csipszre egyebekre sehol a világon nem laborálnak, mert ez nem tiltott sehol...oder?
Előzmény: bandika (46488)
bandika Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46488

Nem gondolom, de legalább a felvetésemben hadd ne prejudikáljak :-)

 

Ami a glicerinezést és a többi általad említett trükköt illeti, a glicerinezés tudtommal nem törvényes, az édesítés pl. meg igen. Szóval ha rajtam múlna, lenne valami olyan elnevezés, amit csak akkor lehetne ráírni a borra, ha az valóban csak szőlőt, tartályt, hordót (esetleg élesztőt) látott "as it is", és nem volt édesítés, tanninpor, csipsz, szőlőmag, stb. Emellett kellene szigorúbb laborozgatás (nagyszámú véletlenszerű vizsgálat pl. bolti tételeken), ami nemcsak a nem törvényes tételeket szűri, de vizsgálja az említett elnevezés jogosságát is. 

 

Persze ebben az országban ez nehezen valósul meg egyhamar.

Előzmény: bor_kedvelő (46483)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46487
Nem tudom... 5-20k között van egy átlagos laborvizsgálat függően attól, hogy mire is vagy kiváncsi. Glicerinre én még nem kértem vizsgálatot :)

Nyilván nagy tételnél céltudatos vizsgálat esetében egész jó árat lehetne kapni egy egy magánlapobrtól. De az akkor is fix, hogy a borok beszerzésével együtt tízmilliós tételről van szó, ha tényleg sok bort akarunk bevizsgálni.
Előzmény: bor_kedvelő (46485)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46486
a kérdés, hogy azok kimutathatóak-e?

Amúgy a válasz az, hogy igen, csak kell hozzá eszköz. Láttam évekkel ezelőtt egy francia dokumentumfilmet ami az ilyen ellenőrzésről szólt. Volt benne olyan, hogy a hatóság lefotózta, hogy egy tőkén től sok fürt volt az engedélyezett mittudoménmennyihez képest és másnap megvonták a termelőtől a termőhelynév használatának a jogát. Ott mondta egy frank hatósági arc, hogy van olyan gépük amivel napra pontosan megmondják a szüret időpontját egy palack borból... még akkor is ha az házasítás.

Szóval sokmindent lehetne... csak ugye pénzünkből nem szinespöttyös reklámhadjáratot meg celebfényezős dinamikus weboldalt kellene csinálni... meg ha nagyon hisztis akarnék lenni akkor azt is mondanám, hogy a vészetmágus klubbokban és más kisujjeltartásképzsében is lehetne messze többet foglalkozni azzal, hogy mi is az etikus és mi nem.
Előzmény: bor_kedvelő (46483)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46485
Mennyibe kerülhet 1 ilyen vizsgálat, saccperkb?
Előzmény: BZoltan (46484)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46484
Szerintem egy olyan vizsgálat aminek során hiteles laborban, közjegyzői felügyelet mellett az összes elitborászat összes piacon beszerezhető tételét bevizsgálnák akkor komolyan átrendeződne a piac. Gyanítom lenne bőségesen csillaghullás.
Előzmény: kifli (46481)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46483

gondolod hogy ott olyan patyolattiszta lett a világ?

 

csak egy kérdés, a glicerin mennyivel rosszabb mint a tannin vagy a savpótlás, vagy a mustsürítés????

Előzmény: bandika (46482)
bandika Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46482
Nem ártana tényleg lefolytani most jópár ilyen vizsgálatot. A szakmának hosszútávon mindenképp jó lenne: ha kiderülne, hogy a húzónevek közül más nem trükközik, kicsit helyreállna a renomé, ha meg az derülne ki, hogy sokan mások is trükköznek, akkor talán egy osztrák glikolos arcraesés után lenne esélyünk a történetet úgy folytani, ahogy a sógoroknál ment.
kifli Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46481

kíváncsi lennék mi lenne az eredménye egy ilyen vizsgálatnak a többi nagy MOi név esetében. mondjuk kezdhetnénk villánnyal.

Előzmény: bor_kedvelő (46478)
elzee Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46480
ezt már nem lehet kimagyarázni...
Előzmény: bor_kedvelő (46478)
elzee Creative Commons License 2009.10.15 0 0 46479
tegnap este újra kóstoltam, változatlanul jó volt... mi nem tetszett benne?
Előzmény: bor_kedvelő (46477)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!