Hogy mi alapján az pedig JELENLEG egyértelmű. A 15 perces mini szaldók alapján vektoros rendszerben.
Az totál lényegetlen, hogy terjednek pletykák amik szerint. Lehet, hogy a 15 perces helyett rövidebb lesz majd a miniszaldó egy jabb módosítás után.
Aki azt mondja, hogy nem tudhatja miként számolnak le vele jelenleg az simán hazudik. Mert tudhatja csak nem akarja elhinni jó ideje már. Mert jobban esik neki marhaságokat írkálnia és riogatnia.
Hát, abban egyetértünk hogy így 34 év után ideje lenne már nem a Párthoz igazodni, amit mond a szeretett vezető, az úgy van, aki ellentmond, az meg mocskos imperialista (meg még libsi is).
Az megvan, hogy a vezér legújabb barátja, az argentin a legszélsőségesebb libsi?
- a bruttóról azt állítottad hogy jobb is lesz mint a szaldó
- nem az 5Ft-ból kell kiindulni bruttóban, jóreggelt és társai.
Én nem a kormányszidás miatt dobtam fel a kérdéseket hanem mert:
- nincs rá hivatalos válasz (nevetséges egyébként)
- fel akarok rá időben készülni
És igen, felbasz hogy ennyire hülyének és senkiházinak vesznek minket fogyasztókat.
Szerintem simán bukna valami alkotmánybíróság féleségen hogy valami alapján már számláznak neked de ök sem tudják mi az.... Tök mindegy ki a vezér, akkor is felbaszna.
A gond hogy neked két opció van, a mocskoslibsi meg a mindennel egyetértő. Egyik sem vagyok, gondolkodok és felbasz ha hülyének néznek, bárki is az.
1. A szolgálatónak tisztább képet mutat az ő saját elszámoláshoz a MAVIR és a többi szolgáltató, aggregátor felé.
2. Több pénzt is rakna a kasszájába a bruttóban.
...és gondolom a lobby erejük elég nagy volt ehhez.
----
Azonban a jelek szerint a szolgáltatói maffia/lobby számára fordul a világ kereke. A jelek szerint már nem akkora urak..., hogy mindig a farok csóválja a kutyát.
Mondjuk ideje is volna már így 34 évvel a rendszerváltás után ! és 20 évvel az EU taggá vélés után, hogy A szolgálató ne kvázi "hatóság"-ként lépjen fel az ügyféllel szemben...
(pl. a kedvenceim, a mindent is szabványosítani akaró regszerelő kiskirályok/körzetimérnökök helyretétele is régóta időszerű már)
Sokak szerint biztosan lehetett tudni magát a vectoros elszámolási módot a 2023. december végi közlöny óta. (sőt már jóval régebben is, úgy rémlik)
Mégis tele volt a média+internet a "külön gyűjti a mérő a forgalmakat >> nagy szívás lesz a bruttó" riogatásokkal. Itt ebben a fórumban is ez ment az elmúlt 2 hétben ezerrel.
Aki netán mást mondott azt pedig kicikizték-lenepperezték a jelek szerint értőn olvasni nem igazán tudók.
---- Valóban a miniszaldó ütemideje lebeghet még a pletykák szerint.
Az azonban szerintem is egyértelmű volt, hogy az 1.8.0 és 2.8.0 nem fog egyidőben lépni 2024-től.
Mert nem logikus.... ráadásul más országol példái is ezt sugallták.
***** Azt sosem értem, hogy miért jó sokaknak az állandó rettegés >> a "mindig csak kibaszik velem a kormány" alapállás. Rossz lehet így élni évizedekig... *****
Itt minden előre tervezetten, időben és logikusan történik. Ja, nem. Először be akarjuk tiltani a szaldót, majd odaadjuk a 100%-os pályázatosoknak is...
Nem is te lennél, ha nem riogatásoznál, miközben decemberben volt egyeztetés, egyelőre csak agyalás van és myerésre álló verzió, és hónapok múlva majd megoldódik.
Miközben erbe 2 hete már bruttóban van.
De nyilván megint tökéletesen előkészítettek mindent, minden szép és jó, csak ezek a kurva riogatók ne lennének.
Azt csak halkan jegyzem meg, az utóbbi 2-3 évben viccből programozták úgy az órákat, ahogy, véletlenül sem ez az elszámolás volt a terv.
Az utóbbi hetek forró témaköre tisztázást igényel. Mert szakmai szinten is téves információk terjengenek.
Nem tudunk egységesen kommunikálni, ha tévhiteken alapszanak az alapvető műszaki alapok.
stb,stb.
Az egyik lényeg, ha jól értem...
---- A mérőórák 2-3 évvel ezelőttig energiamérleg szerinti elszámolást alkalmaztak Majd áttértek a fázis szerinti elszámolásra, ami most is van.
Jelenleg az energiamérleg szerinti elszámolás "visszahozatala" van folyamatban. Decemberben volt az áramszolgáltatókkal ezzel kapcsolatban egyeztetés a minisztérium támogatásával.
1. Energiamérleg szerinti elszámolás (vektoros) >> ez lesz újra A 15 perc alatti forgalom (vételezés/betáplálás) alapján képez szaldót. Majd a szaldóképzés eredeménye szerint kerül az 1.8.0 vagy 2.8.0 regiszterbe a 15 perces szaldó.
További egyeztetés van folyamatban, hogy a 15 perc HELYETT inkább csak 10 másodperces vagy 1 perces szaldóképzés legyen. Az 1 preces áll most éppen nyerésre...
Pár hónapot ígérnek a mérés-elszámolás rendberakására. Az elég régi mérőknél nincs gond, az újabbak/újak rendezve lesznek. A jelenlegi álláspont szerint...
2. Fázis szerinti elszámolás (algebrai) >> ez van most A 15 perc alatti forgalom (vételezés/betáplálás) külön-külön kerül gyűjtésre. Majd a forgalom külön-külön kerül az 1.8.0 vagy 2.8.0 regiszerbe szaldó képzés nélkül. ----
Vagyis, ezek szerint a mérők másként fognak összegezni, ismét/újra. és A rövidke szaldók gyűjtése alapján történik a számlázás-elszámolás.
Vagyis úgy sejtem, hogy lehet, - elfeledni a bruttó riogatásokat - elhinni amit a közlöny írt a vectoros elszámolásról és - átírni a bruttó villanyköltséget saccolgató exceleket ... (1 perces szaldósra+különgyájtősre?)
A másik lényeg... Energiamérleg szerinti elszámolásnál MINDEGY milyen az inverter (szimetrikus/aszimetrikus) Mert, a fázisonkénti teljesítmény "lefedés" aszimmetriával, kis mértékű tud lenni csak a gyakorlatban.
Az aszimmetrikus üzem viszont erősen terheli az inverterek áramköreit. Ami drasztikusan csökkenti a várható élettartamot és garancia igény növekedést okoz.
A hálózatnak jobb lenne a szimmetrizálás az >> aszimetrikus inverter. De tanulmányok azt bizonyítják, hogy - az aszimmetrikus fogyasztásból és - szimmetrikus termeléssel adódó - aszimmetrikus kitáplálás - NEM növeli a hálózati aszimmetriát Így a hálózati aszimmetriát csökkenteni tudja az aszimmetrikus inverter. De az aszimterikus inverter nem hoz előnyt az ügyfélnek, csak az áramszolgáltatónak.
Mert mint mond a kedves nejed: Ebédelni akarsz vagy nézegetni azt a vackot? Drágám, holnapra nem vasaltam inget neked, tudod, borult volt az idő 😎 Tiszta zoknigatya sincs, hasonló okból 😎 A héten nem megyünk dolgozni, vásárolni, mert hétvégén havazott és az EV le van merülve....
Ja mindenkinek IS mennyire hasznos lenne, főleg hogy q--va dolgozunk valahol amikor süt a nap....
Már elnézést, de ez a fillérbaszás netovábbja, amikor az életedet alárendeled a napsütésnek.
Akkor mosunk, főzünk, fűtünk, légkondizunk amikor kell, nem amikor a nap süt. Meg többnyire otthon sem vagyunk. Az okosotthon egyelőre nem zárja le a kuktát a pörkölttel, nem pakol át a mosógépből a szárítóba, a sörömet sem teszi be a hűtőbe.
Eljuthatunk odáig: nem nyitjuk ki a frigót mert most nem termel a PV .😎
Szerintem az okosotthon elsősorban annak jó, aki eladja, telepíti.
Mondjuk 1 milla bekerüléssel spórolsz évi 50 ezret, az ám a nagy biznisz!
Sajnálom a készen kapott véleményekkel élőket, akik beszopják ezeket a maszlagokat kritikai érzék nélkül.
Mondta bárki is valaha: vettem napelemet de rábasztam, mert nem fog megtérülni, bár állampapírba tettem volna???!?!? Mindig más a hibás, igaz? Előrelátás, számolás, mivan ha ? kérdések feltevése nem divat a kommunizmusban edzett gondolkodásmódnak.
Most megint horror pénzeket fizetnek pv és aksi támogatásokra, aztán megy majd a sírás-rívás, ha változnak a szabályozók, árak, lehet majd háborogni, jogállamizni.
Huh... Hamar eljutottunk a relé vezérelt fix nagyfogyasztótól az MI-ig. Hogy is mondjam, elég erősen lóugrás kategória :)
Nem lenne elég egy szabályzás, ami létezik és megoldott ? :)
Mi a bánatnak kellene kirakni a fázisonkénti fogyasztást ? Ez max nekünk lenne jó, átlag user pont lószart sem értene belőle. Téged meg elüt a villamos, aztán a feleséged meg fizeti a sokszoros villanyszámlát. Meg kell oldani, hogy automata legyen a dolog, ne kelljen beavatkozni.
minden napelemes háztartásba kellene egy jól látható kijelző (pl. az előszobába), amely fázisonként mutatná, hogy fogyasztás, vagy visszatermelés történik. Erre tekintve lehetne döntést hozni.
Nálam van --Nekem tökéletes.
De a hölgy oldala? elég kétséges....... A feleségemnek tartok tanfolyamot pár éve.
Kell egy intelligencia a rendszerbe, ami (aki) el tudja dönteni, hogy most érdemes bekapcsolni egy nagy teljesítményű fogyasztót (pl. bojlert). Jobb híján az az ember, aki látja, hogy tartósan süt a nap, és a lakásban nem fognak bekapcsolni egy nagy fogyasztót (sütő, főző, mosógép, autó töltő).
Sajnos ezt mesterséges intelligencia nem fogja tudni, csak a házigazda/háziasszony.
Korábban írtam, hogy minden napelemes háztartásba kellene egy jól látható kijelző (pl. az előszobába), amely fázisonként mutatná, hogy fogyasztás, vagy visszatermelés történik. Erre tekintve lehetne döntést hozni.