Keresés

Részletes keresés

shiraz Creative Commons License 2009.10.28 0 0 46529
elég érdekes, és a többi??
Előzmény: drbarta (46528)
drbarta Creative Commons License 2009.10.28 0 0 46528

Kis kiegészítés kadarkáimhoz...

 

Másnap este kevésbé általánosan jó hangulatban visszakóstoltam a Magyalost és a Buttlert:

 

Magyalos-nem rossz,de kb 2 ponttal kevésbé tetszett, mint a nyitás napján, az émelyítő illat ezúttal némi csömörérzést váltott ki...

Buttler- értékelhetetlenné szétesett..

Előzmény: drbarta (46521)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 46527
Szórakozik az indekc :(

Szóval: a műsorban az utolsó riport. Érdemes megnézni.
Előzmény: Törölt nick (46526)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.27 0 0 46526
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.27 0 0 46525

na de te nem a Ráday utcában...:-P

pénteken szerintem benézzük, majd reagálok  milyen volt!

Előzmény: BZoltan (46524)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.27 0 0 46524
igen ez az, de én lényegesen olcsóbban vettem.
Előzmény: bor_kedvelő (46523)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.27 0 0 46523
Előzmény: BZoltan (46514)
Tybald_ Creative Commons License 2009.10.25 0 0 46522

OFF

index motornak és alkotójának a JQA-t!

ON

 

És akkor mégegyszer, de már csak elnagyolva, amit szépen bőlére eresztettem, e elnyelte a bitóceán:

 

Disznókő - Kései szüretelésű tokaji furmint '04: 1 éve kóstoltam, ez ugyanabból a beszerzésből van és bár az eltelt időt panelben húzta le, a savai még mindíg rendben vannak. Ízében kis citrus, több mazsola, amolyan "iskola kései" 5p

 

Borműhely - Rokka  - Szekszárdi KF '07: A korábbi rokka házasításban zavaró hordóízt éreztem, itt ez a gond nem állt fenn. Korrekt mindennapok bora, gyümölcsökkel, savval. Ha nem szekszárdi lenne hiányolnám a tannint, de ugyebár itt ez nem része a terroire-nak:) így 4-5p között

 

Sebestyén - Icze '07: BT-nél akcióban 1000 alatt tényleg bestbuy, de teljes árban már nem estem volna tőle hanyatt. Ettől függetlenül mint a pince alapbora nagyon rendben van! Ha a "magyar bordeaux":))) pincéiben ilyen alapborokba botlanék, akkor megtörténhetne, hogy esténként ha vörösre vágyom korrekt áron, akkor azt mondanám "nézzük mi van itt villányból", de így...."No thanks":DDD

Visszatérve a borra: Illatában van valami fülledt jelleg, mint amikor a nagyi kissé érésnek indult meggybefőttjét felnyitjuk. Ízben gyűmölcs, fűszer, mindkettő kellő mennyiségben. Nekem talán kicsit sok a sav, de ez egyéni dolog. 5p

 

Bősz Adrián - Dél-dunántúli Menoir '07: Cimke szerint "tájbor":)))) Nosza, akkor ilyen legyen a legrosszabb tájbor, és máris ki van húza a kakiból a hazai bortermelés!:)

Illata játékos, behízelgő, gyűmölcsös. Ízben is a gyümölcs és egyfajta karcsú, kedves játékos ízvilág jön. Nekem nagyon bejött, és mint sok más BA-bor itt is a szokásostól kicsit eltérő jelleg ami megfogott. 5-6p között, sőt, talán több is

drbarta Creative Commons License 2009.10.24 0 0 46521

Kadarkák vakon 

 

 

nMészáros Pál Szekszárdi Kadarka 2007

nFinoman fűszeres, visszafogott tannin, könnyed savak, tipikus, szerethető fajtajelleges kadarka a könnyebbik műfajból  4-5p

n

 

Orsolya Görbesoros Kadarka 2007

nEszméletlen sokrétű, buja illat,szájban közepes test, sok gyümölcs , édes fűszerek, közepesen hosszú,kissé lágy savak,  nagyon komplex, nagyon finom 7p

n

 

Gróf Buttler Nagy-Eged Kadarka 2005

nZárkózottabb illat,előzőnél visszafogottabb ánizsos fűszeresség, a bor sokkal férfiasabb, szikár, ásványos, feszes, nagyon tömör test, határozott, lüktető savgerinc, elegáns és nagyon hosszú. Ez a bor méreteiben a sor legnagyobbja, de nem a leginkább fogyasztásra ösztönző  7p

n

 

Sebestyén Iván-völgyi Kadarka 2007

nEddigiektől sokkal sötétebb szín,a bor koncentrált, szerkezete sokkal inkább épül tanninokra, utóízében a kissé szárító cseresség magára is marad, illat és ízvilágát fülledt-földes-avaros jegyek díszítik, nem igazán tűnik fajtajellegzetesnek, és kétségtelen gazdagsága ellenére eddigiektől sokkal kevésbé ösztönöz fogyasztásra 4p

n

 

St.Andrea Magyalos Kadarka 2007

nIllatában és díszítőízeiben nagyon hasonlít az Orsolya tételre, vidám, játékos, sokrétű fűszeresség és gyümölcsösség, attól egy egész picit hűvösebb karakterű, viszont szerkezetileg feszesebb, a savak nagyon szépek, folyamatosan és hosszabban vannak jelen, de a bor kereksége, finomsága emmiatt egyáltalán nem szenved csorbát. Gyakorlatilag kifogástalan kadarkának érzem, egyesíti az Orsolya és a Buttler előnyeit azok „hátrányai” nélkül. Szinte 8p

 

megjegyzés: nagyon erősnek éreztem mind a 3 egri tételt. Amit nem értek:miért szokták a Buttlert , mint "nőt" ábrázolni?(hercegnő, főispánné stb:) Szerintem igazán férfias bor.

A St.Andrea és az Orsolya már sokkal inkább(már a név miatt is:), előbbi a szinte unalomig tökéltes hercegnő, utóbbi a szelesebb ,pajkosabb de nem kevésbé szép húga:)

shiraz Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46520
én is megtaláltam :)
de ez nem azt jelenti h ők is termelték a bort. lehet h csak bérpalackoztak.
Előzmény: _Memento_ (46519)
_Memento_ Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46519
Obin fent van.

Páll-Szolg. Kft. 3915 Tarcal, Szondi ltp. 3/2

ők a H 0191.
shiraz Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46518
más.. ma kóstoltam egy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 néven futó bort ami az Auchanban volt 2999 Ft!! a bor korrekt volt, ha nem is kiemelkedő. én nem értem miért kell ennyire olcsón adni egy 6p aszút. ennyi volt rajta: palackozó H0191, de ki termelte ezt? és ki adta el az Auchannak ennyiért? komoly készletkiárusítást vizionálok.
shiraz Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46517
uccu neki :)
Előzmény: BZoltan (46514)
bandika Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46516
Ezt nagyon támogatnám, nagy élmény volt anno. Persze az első kört megint vakon kéne.
Előzmény: BZoltan (46514)
lalá Creative Commons License 2009.10.22 0 0 46515
-Ja.
Előzmény: Törölt nick (46503)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.21 0 0 46514
14 ojró vót a lelkem.

Elég sokat járok külföldön és szívesen beszerzek érdekes tételeket egy egy kóstolóra.

Amúgy nem lenne hülyeség tartani egy a néhány évvel ezelőttihez hasonló nagybor kóstolót ahol a 10-20 eurós spanyol, francia, olasz, német, portugál tételeket eresztjük össze a hasonló árkategóriás magyarokkal. Jó móka volt ez :) én legalábbis nagyon élveztem. Mostanra megint lenne 3-4 ütős tippem :) Aztán megint rájöhetnénk, hogy a Kopár rulez :)
Előzmény: bor_kedvelő (46513)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.21 0 0 46513

hogy pénz egy ilyen?

 

legközeleb ha jössz, hozhatnál 1-2 általad kedvelt külhoni verest, oszt mi is mellé raknánk valamit, és hadd szóljon! :-)

Előzmény: BZoltan (46504)
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46512
"Kérdés, hogy egy bor megítélésénél mit díjazunk jobban: azt , hogy nagyon jól fogyasztható, vagy azt, hogy érezhetően több, mégha kevésbé esik is jól fogyíasztani."

személy szerint a kettő kombinációját dijaznám :) bár talán egyszerűbb boroknál fontosabb a jól fogyaszthatóság, ha már nem akkora a tartalom, míg egy jobb bor komplexitása által nyújtott izgalom kárpótolhat a kevésbé jó fogaszthatósági faktorért. Vagy nem is tudom. Jó kérdés...
Előzmény: drbarta (46509)
drbarta Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46511

Nemegész fél-fél deci erejéig volt hozzájuk szerencsém, a fesztivál közepén.... szóval benne van a pakliban a tévedés lehetősége:)

Annyit mindenképp leszűrtem, hogy 2 és fél * annyit semmiképp nem ér meg nekem a nagybor...(mondjuk hasonlóképp a Szent Tamásért se hiszem hogy valaha kiperkálom a fogyasztói árat, a Nyúlászóért lehet...

 

Előzmény: bor_kedvelő (46510)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46510
nekem a nagyborkadarka semmiben nem több a magyalosnál!
Előzmény: drbarta (46509)
drbarta Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46509

A várban én is kóstoltam mind2 kadarkát. Sok hasonlóság volt köztük,de a magyalos volt a kedvesebb és kerekebb, a nagybor összetettebb, szikáran ásványosabb.

Lehet rossz hasonlat, de nekem hasonlóképp volt a Szepsy Nyúlászó 07 és Szent Tamás 06 összehasonlítása, ezen két furmint stílusán is érződik a hasonlóság, a Nyúlászó kedvesebb, nagyon jól iható, egy komplett és nagyon szerethető bor, a Szent Tamás összetettebb, hosszabb, ásványosabb, tekintélytparancsolóbb, mégis kevésbé fogyasztásra ösztönző.

Kérdés, hogy egy bor megítélésénél mit díjazunk jobban: azt , hogy nagyon jól fogyasztható, vagy azt, hogy érezhetően több, mégha kevésbé esik is jól fogyíasztani.

Előzmény: thekeymaker (46508)
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46508
megvolt, és pont erre jutottam én is, a sima kadarka jobban bejön :)
Előzmény: bor_kedvelő (46507)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.10.20 0 0 46507
a Magyalos nekem jobban tetszik, tegyél avval is egy próbát, ha tudsz! :-)
Előzmény: thekeymaker (46505)
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.19 0 0 46506
2007-es Áts küvét hol kapni Budapesten (Auchanon és Metro-n kivül)?
thekeymaker Creative Commons License 2009.10.19 0 0 46505
ez a Petalos, ugye? Én a Villa de Corullon-t kóstoltam nemrég, vakon kaptam, gyönyörű volt. Bandolra (Provance) tippeltem, elég mediterrán jellegű volt a bor, hatalmas testtel, sok, de jó tanninnal (ok, akkor nem valószinű, hogy Bandol :), és szerencsére nem követték el azt a hibát, mint sok spanyol "nagybornál", hogy túlfázzák. minimum erős 7 pont, de inkább 8.

- Szentandi Nagybor Kadarka 2007: illatában cukorkák mindenfelé, pemetefű-, mézes- és selyemcukor; némi vegetalitás - kis retek, meg botritisz, eper és csipkebogyólekvár. Szájban vastag, de tanninmentes (tulképp fehérbor feeling), érdekes, ahogy a korty felétől erősödik a savérzet és az ízintenzitás, még lenyelés után is egy darabig. Ilyet, hogy "Intense Aromatic Persistence" (Caudalie) használnak itthon? Na ennek a bornak igen jó lenne ez az értéke, több, mint 10 másodpercig igen intenziv az utóíz. Érdekes bor, jó is, de furcsa. Nekem speciel nem jön be. Erős 6, talán 7p.
Előzmény: BZoltan (46504)
BZoltan Creative Commons License 2009.10.18 0 0 46504
Descendientes de J. Palacios, DO Bierzo, Mencia (100 %). 2007

Igazándiból sem a Bierzo vidék borait nem ismerem sem pedig a Mencia fajtát. Mindkettőről érdekes infót lehet olvasni a wikipédián.

A bor színe szép bíbor, mély és fényes. Az illata bravúros, elsőnek simán erdeibogyós, kövimeggy, aztán ezek háttérbe vonulnak és erősen húsos, véres, vasas illatok támadnak, bőrösséggel olyan bulya perverz illatokkal, hogy belepirultam. Ilyen illatokat eddig jellemzően a délfrancia boroknál tapasztaltam és szerettem. Az illat első hulláma kissé cabernet franc-os majdhogynem Tóth István bikavéreire emlékeztetően vörösboros.

Az első korty mosolyra késztet :) Ügyes... selymes, lágy, nagyon barátságos. Tutterfúró maradékcukor van a borban és ez teszi barátságossá, lággyá a korty első részét (tényleg megérne egy komolyabb beszélgetést, hogy a száraz boroknál miért csak a fehérboroknál beszélünk maradékcukorról és miért csinálunk úgy mintha minden száraz vörösbor csontszáraz lenne, ugyanis nem az).

A korty folytatása viszont mesteri. Majdhogynem fehérborosan vibráló savak. Ritka élmény, hogy egy vörösbornak a savassága nem a csersavakkal és a szárító tanninokkal dolgozik, hanem olyasmi savösszetétellel mint a jobb fehérborok. Szerintem emiatt a vibrálóan játékos savaktól is nagyon hosszú lecsengésű a korty.

Izgalmas, nagy extraktú, de nem erőből és cseresen testes böszmedék, hanem feszes, szikár és vibráló testű bor. Frankó, de tényeleg. 7 pont.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.18 0 0 46503
A név onnan származik, amikor a céget alapították, ha jól emlékszem '80 környékén, akkor még Boranal gmk néven, a fő profiljuk a borok laboratóriumi vizsgálata volt.
Előzmény: bandika (46502)
bandika Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46502
Mondjuk ha partybor, akkor nem tudom, minek (kinek?) firtatják az ornamentikáját (ld. a legelsőnél). Ja és külön gratulálok a "Boranal" névválasztáshoz.
Előzmény: RCTiv (46499)
shiraz Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46501
bocs loadingnak válaszoltam
shiraz Creative Commons License 2009.10.17 0 0 46500
a szabályokat mindenkivel be kellene tartatni.
az is iagz h a fiatal és értelmes nem elég kitétel, becsületesnek is kell lennie

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!