Keresés

Részletes keresés

rokfort Creative Commons License 2001.04.05 0 0 216

Pontosan mennyit kell fizetni a W.ó
vodában egy hónapért? Engem ez érdekelne a legjobban.
Előzmény: owl (215)
owl Creative Commons License 2001.04.05 0 0 215
Kedves Faxni!
Valami hasonlót tapasztaltam a kisfiúnál, mint amitől az USA-ból és Kanadából nemrég hazatért ismerősök beszámoltak: a túlzott liberalizmus nagyon rosszat tesz a gyereknek. Nem képes egy 6 - 8, de legtöbbször még egy 14 éves sem megszabni magának a határt (meg még mi sem mindig). A felelősségtudatot is segíteni kell kialakulni, a kötelességérzetet,stb. Ez sajnos manapság a felnőtteknél is hiányzik sok esetben. Meg is látszik a világban. Az, hogy ha van kedve a gyereknek, odafigyel, ha nincs, nem kell, csak oda vezet, hogy olvasni alig tud a kisfiú (az amerikaiak csakenm 70%-a funkcionális analfabéta, olvastam nemrég!), és a számolással is gondok vannak, pedig nem visszamaradott, teljesen normális gyerek (volt). Viszont cserébe a jogaival kezd tisztába jönni.
A rosszul értelmezett "egyéniség"nek szerintem alárendelnek sokkal fontosabb dolgokat.
Hát, ezért a lányom waldorf helyett egyházi iskolába megy. Ahol szintén tudják, hogy minden gyerek külön egyéniség, de nem ezt hangsúlyozzák túl, hanem őt mint a közösség egyenrangú, teljes értékű, de EGY tagját tekintik. Minden kisgyerek amúgy is eredendően egoista (Piaget svájci gyerekpszichológus írta), tehát nem ezt a vonalat kell "nyomni".
A Waldorf szeirntem még salátában sem jó :-)
Mámi Creative Commons License 2001.04.04 0 0 214
Akkor minden rendben:)
Előzmény: GA úr X-ben (213)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.04 0 0 213
Amti leírtál, abban semmi önző nincs. :)) Én viszont nem vagyok sértődött. Nincs mire. Abból a korból már régen kinőttem.
Előzmény: Mámi (206)
Faxni Creative Commons License 2001.04.04 0 0 212
Szia Owl. Én nem értek a Waldorfhoz, meg nem is vagyok feltétlen híve. De azért kicsit félreérthetted (majd kijavítanak, ha én tévedek). Dicséret, öröm ott is van, osztályzatos értékelés nincs. Végülis lehet, hogy tényleg nem az az egyetlen módja az értékelésnek. Ha jól emléxem, a honlapokon olyasmit láttam, hogy százalékos értékelés elkérhető.

A számonkérésre nem emléxem, lehet, hogy nincs, jó, hogy mondod, majd megnézem. Az szerintem is kell, valamilyen formában, hiszen tudni kell gyereknek is, szülőnek is, ha lemaradás van. A lényeg itt szvsz a forma, a hogyan.

Percre pontosan beosztott napirendjük az van.

Mit láttatok az ismerős család esetében, ami megerősítette az addigi véleményeteket?

Faxni

Előzmény: owl (208)
Canon a szelíd Creative Commons License 2001.04.04 0 0 211
Óbudán merre van Waldorf iskola?
owl Creative Commons License 2001.04.04 0 0 210
Haliho, lehet, hogy nem jól fogalmaztam. Ott működHET, mivel felnőtt, kiforrott személyiségekről van szó, akik jobb esetben tudják, hogy mit akarnak elérni, és ehhez milyen út vezet.
Azért még én is emlékszem a zh-kra és a szigorlatokra :-)
haliho Creative Commons License 2001.04.04 0 0 209
OFF

Owl!

Azt írod:
Az, hogy nincs számonkérés, és nincsenek osztályzatok, kíválóan működhet a felsőoktatásban vagy akár egy post graduális képzésben, ...
Ehhez véletlenÜl értek valamit, mert 20 éve felsőoktatásban és postgrad képzésben dolgozom. Meggyőződésm, hogy ott biztos nem működik a dolog számonkérés nélkül...:-)))

haliho

owl Creative Commons License 2001.04.04 0 0 208
Bocs, megnyomtam véletlenül az Entert (jé, erre is elküldi a levelet?)
Tehát: közvetlen családi tapasztalat nincs, de férjem pedagógus (a legkíválóbb, akit valaha is ismertem), ismerősök kisfia Waldorf iskolába jár, lányom pedig most lesz elsős, és körbejártunk pár iskolát. Az ismerős kisfiú most másodikos, és jóllehet csak igen sematikus elképzelésünk volt eddig ezekről az intézményekről, egy múltkori látogatás náluk megerősíteni látszik ezt. Az, hogy nincs számonkérés, és nincsenek osztályzatok, kíválóan működhet a felsőoktatásban vagy akár egy post graduális képzésben, de NEM kisgyerekeknél, akik nem fogják megérteni, hogy "az életnek tanulsz, gyerekem". Nem, ő kezdetben anyának / apának és a tanítónéninek tanul. Azért, hogy megdícsérjék, hogy örüljenek neki.
A másik pedig, hogy a gyerekeknek szüksége van kontrollra, szabályokra. Több tucat vizsgálat bizonyítja, hogy szabályok nélkül egy igen rövid átmeneti idő után a gyerekek nagyon kényelmetlenül érzik magukat.
Tehát: lányom nem w iskolába fog járni, hanem egy egyházi iskolába. Remélem, felveszik. A bemutató órák és a nyílt napok végérvényesen meggyőztek. Lesznek szabályok, számonkérés, és lesz szeretet is. Lesz játék is, de kötelességtudat is. És lesz biztos pshzichikai, szociális és emocionális alap, amire aztán egész életében épülhet.
owl Creative Commons License 2001.04.04 0 0 207
Kedves topic társak!

Elékezdtem olvasgatni visszamenőleg a beírásokat, de nincs annyi időm, hogy eljussak az elejéig, tehát elnézéseteket kérem, ha egy már megtárgyalt kérdést vetek fel újra. Legalább egyszerűbb lesz a válasz :-)

Mámi Creative Commons License 2001.04.04 0 0 206
De így gondolom.
De én itt nem is kimondottan téged, meg dcsht, meg tyutyust- meg donnát, meg Vajkot, meg (.....az összes többi hozzászóló felsorolása) szeretném megérteni, hanem a waldorf rendszer előnyeit, hátrányait általánosságban, hogy azt valamilyen módom magamra, az én lehetőségeimre, körülményeimre, nyelvezetemre tudjam lefordítani. (Az önző)

GA úr X-ben, úgy érzem sértődöttség van a hangodban.

Előzmény: GA úr X-ben (195)
Vajk Creative Commons License 2001.04.04 0 0 205
OFF
kedves amazonas,
Igazan megtisztelo a figyelmed:)), de a kozel 3000 hozzaszolasomat elolvasgatni, az elozmenyeket attanulmanyozni nem kis munka. Meger ez neked ennyit?

Es arra kerlek (mivel rengeteg topichoz szoltam mar hozza), ha valami ellenvelemenyed van, ne a topicokba ird(ne csak oda), hanem dobj egy emilt, mert mar nem tudom, 3 evvel ezelott melyik topichoz szoltam hozza amire most te esetleg rabukkansz es valaszolsz az ott leirtakra. Felek, elsiklanek hozzaszolasaid felett..:))
Es ugy pedig nem lehet ellentamadasba menni:))

A mail cimem is megvaltozott ezido alatt...

Amugy valoban idegesito ember vagyok a velem ellenkezo allasponton levok szamara:)
Sot, meg van egy masik rossz tulajdonsagom, amit szinten a kozvetlen kornyezetem ban:
hajlamos vagyok tulzott figyelmet forditani hulyesgekre...

Előzmény: amazonas (204)
amazonas Creative Commons License 2001.04.04 0 0 204
rém idegesítő pasi lehetsz, de ez legyen a közvetlen környezeted baja. Most tanulmányozom összes műveidet ezeken a fórumokon, és tervezem az offenzívát. :)!
Beee careful, case!
Előzmény: Vajk (201)
Faxni Creative Commons License 2001.04.03 0 0 203
Aha, én vagyok a nagy maximalista:))

Nem, szerencsénk van, nem érheti szó a ház elejét ami az ovinkat illeti. De azért vannak olyan dolgok is, amiken változtatnék. Pl. a létszám, vagy az óvónők életkorral járó alkalmasság-csökkenése. Van persze, aki "örökké tart" de azért azt hiszem sok-sok éven át mindig a sok gyerek, idővel a többség belefásul, elfárad. Néha azt látom, hogy nem tudnak a legfontosabbra koncentrálni, mert annyi más dologgal kell foglalkozniuk, pl. adminisztráció. De mondhatnám akár a (helyi) politikát, néha még az is belefolyik, ha vezetőt kell kinevezni. No és folyamatosan kéne őket is képezni, szakmailag "frissíteni". Nem is szólva az anyagiakról.
Hogy tudjanak, képesek legyenek versenyképes alternatívát adni, mutatni a gyerekeknek, mást is, mint a műanyag világ.
Azért gondolom, hogy a létszám fontos, mert a mi ovinénink nagyon tud de 20 gyerek között fizikai képtelenség azt is megfogni, aki otthon műanyag világban él. Van olyan gyerkőc, akinek hiába bármi. Egyszerűen nem érdekli semmi. Talán ha intenzívebben tudna ovinéni foglalkozni vele, rá tudná nyitni a szemét csomó dologra amit így nem lát. Mivel ő otthon nem kap "löketet", a közovinak kéne megtalálni őt.
Mert hiába, hogy a szülő felelőssége, nemcsak a szülőé mert itt fog élni a többi gyerekkel mint felnőtt - valahol mindannyiunk érdeke, az én gyerekem érdeke is, hogy az érdektelen gyerek is nyitottabb legyen.
Szóval nekünk jó, meg sok mindenkinek jó, nagyon aranyos gyerekekkel járunk együtt, de sok esetben a szülői ház hiányossága is adva van és azon a közovi nem tud most jelenlegi formájában segíteni, pedig jó lenne.

Faxni

Előzmény: GA úr X-ben (200)
tyutyus Creative Commons License 2001.04.03 0 0 202
:-) Ha itten nem lennének másként gondolkodók, má régen mehhót vóna a topic... :-)
Előzmény: Vajk (201)
Vajk Creative Commons License 2001.04.03 0 0 201
kedves amazonas.

Nagy kulonbseg van az oszinteseg es a(z) (alaptalan) nagykepuseg kozott !
Hogy en mi (vagy ki) vagyok, az talan meglepne es nem szeretnem az allovizedet felkavarni.
De az biztos, hogy nem harsogom tele a topicot az IQ-mmal... a szepsegemmel... a merhetetlen okossagommal, mint egyesek. Raadasul a temahoz szolok hozza es nem magamat fenyezem.
Amugy pedig budos vagyok. (Mint egy monguz? Mindenestre egy kigyot mar megettem...)
De ha kell, kiiszom az Amazonast is:)) Esz es alap es racionalis ok nelkul.

Mami,
Azt hisztem igazad van. Ebben a topicban a ketkedoket nem meggyozik, hanem elbeszelnek mellettuk. Lasd Tittiket, aki mar harmadszor szolit fel a konkret kerdesekre azutan, hogy ketszer mar leirtam oket.
Ez a topic nem a Waldorf iskolakrol szol, hanem azokrol a szulokrol, (hivokrol) akik magukat szeretnek a topic "tomege" alapjan meggyozni arrol, hogy megiscsak jo iskolaba irattak a gyerkocuket. Ami nem baj, csak az zavar, hogy mi itt zavarjuk az elszabadult erzelmeket, ellenpont vagyunk, mert nem hiszunk feltetlenul valamiben, hanem igazolas felet keresunk. Amit talan nehanyan mar megprobaltak megtenni a jelenlevok koszul.. es talan eppen azert zavaroak a kerdeseink, (mar irtam), mert itt szembesulni kell vele, nem pedig elsiklani felette.
A topic olvasgatasa utan es kerdeseimre adott feleletekbol (valaszok nem voltak) nem hogy nem kaptam meg a nekem szukseges hianyzo informaciokat a modszerrol, de meg jobban novekedett a ketelkedesem a W modszer hatasossagat illetoen a devianciaval nem rendelkezo gyerekek eseteben...

Előzmény: amazonas (183)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 200
Ennyire szükség lenne a legjobbra? :)))
Előzmény: Faxni (198)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 199
Nos, igen. A másságról. Azt elmondani nem lehet, csak látni és tapasztalni, hogy milyen szeretettel vették körül még az óvodában az egyik "más" (autista) kisfiút. Ez nekünk felnőtteknek is igen tanulságos volt.
A gondosságról: nem tudom, hogy a létszámtól olyan erősen függene a dolog. Nekem az volt a tapasztalatom az óvodában, hogy nem függ. De ez megítélés kérdése is lehet. Márminthogy mit várunk el az óvodától, milyen legyen a gyerek, amikor azt befejezi.
Előzmény: Faxni (196)
Faxni Creative Commons License 2001.04.03 0 0 198
Hát igen. Csak amit én a legjobbnak tartok, az még nem létezik:)) Na, majd az unokám...
Faxni
Előzmény: GA úr X-ben (197)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 197
Én eddig sem kételkedtem a többi intézményben. A továbbiakban sem fogok. Mindenki olyat választ, amilyet a legjobbnak tart a gyermekének. Én csak azt szeretném, ha ez viszonos lenne. (Nem Neked mondtam!)
Előzmény: Faxni (194)
Faxni Creative Commons License 2001.04.03 0 0 196
Hozzátenném, az is igaz, hogy ilyen létszám mellett nem lehet olyan gondossággal, hatékonysággal pl. készséget fejleszteni egy-egy gyereknél, mint a fele létszám esetén. A "másság" sem kerül úgy elő, mint pl. a Waldorf iskolákban.

Az én szivem szerinti megoldás valójában valahol a kettő között lenne.

F.

Előzmény: Faxni (194)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 195
Mindenkinek olyan a véleménye, amilyet meg tud formálni. És azt természetesen el is mondhatja. Szabadon. Te is. Én is. De. Ha kevésbé általánosítanál, ha kevésbé illetnél minket közös nevezővel, ha egyénekre szabva tennéd meg észrevételeidet, talán kevesebb lenne az ellenérzés. Ne kérdezd, hogy hol tetted! Menj vissza néhány hozzászólással előrébb. Megtalálod. De ezekre valahogy nem akaródzik válaszolni. Pedig a személyes beszélgetés közelebb visz egymás megértéséhez. Vagy Te nem így gondolod?
:))
Előzmény: Mámi (190)
Faxni Creative Commons License 2001.04.03 0 0 194
Nekünk az ovi most cirka 7.500/hó, ebben van tízórai, ebéd, uzsonna, babagyár, állatkert, babamúzeum, mindenféle festék, ceruza, papír, agyag, sókerámia, fonalak, amivel ezer dolgot csinálnak, szalma, kukoricacsuhé, ragasztó, meg minden, ami kell, néptánc, plusz tornaóra a szokásos napi torna mellé testnevelővel és egész napos ügyelet (ami jó óvónéni esetében azért inkább foglalkozás, esetleg udvaron vihánc mert az is kell nekik). Gyertyát is szoktak csinálni, pl. karácsonykor. Mondjuk az extra programok (babamúzeum, babagyár, állatkert, arborétum, kirándulás) csak havonta-kéthavonta vannak, ez igaz. Színházban sem voltak, viszont van rendszeresen náluk színház, bábszínház vagy zenés műsor, mikor mi. Persze az nem ua. mint ha ők mennek színházba, de szülő is elviheti.
A heti gyümölcsnapra a gyümölcsöt külön kell bevinni, az nincs benne.
Ahhoz képest, hogy 20 körül van a csoportlétszám, meglepően sokat tudnak az egyes porontyok személyiségéről.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy lehet azért jót csinálni hagyományos oviban is, ha van hozzá megfelelő szándék (ovinéni és a többi érintett részéről). Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülőnek legyen elgondolása arról, mit vár az ovitól és igyekezzen (lehetőségeihez mérten) ennek megfelelően választani. Viszont, mivel pl. 1 kisközségben van 1 óvoda, ott még ilyen szinten sem választhatnak. Ezért sarkalatos pont lenne pl. az óvónőképzés. De ez már más tészta.

Faxni

Előzmény: GA úr X-ben (191)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 193
A megjegyzés teljességgel jogos. De. Sokan vannak, akik valóban csak hiszik, hogy nem tudják megoldani. CSakhogy a megoldást a gyakorlat, a mindennapok alakítják ki.
Előzmény: szalka (192)
szalka Creative Commons License 2001.04.03 0 0 192
"akik azt hiszik, hogy nem tudják megoldani a gyerekért menést."
Ugye nem csak elmenni kell a gyerekert(kiugrani melobol pl ebedszunet alatt), hanem egesz delutan kezdeni vele valamit. Bar a gyerekszulesi korhatar tolodik egyre kijebb azt meg nem erte el, hogy a nagymamak addigra nyugdijasak legyenek erre ugyelnek a nyugdijkorhatar megallapitasanal.
Előzmény: GA úr X-ben (191)
GA úr X-ben Creative Commons License 2001.04.03 0 0 191
Kedves Vik63! Nem kellene kihagyni azokat (és máris nem 0,3%), akik nem tudják a gyermekeiket olyan messzire hordozni, ahol Waldorf iskola van, akik azt hiszik, hogy nem tudják megoldani a gyerekért menést. (Na ez egy gyönyörű mondat volt!)
Ami a költségeket illeti. Azt, ha jól emlékszem, senki nem említette, hogy a befizetett havi hozzájárulás (nálunk 9000 Ft) után, a szülőknek nem kell többet fizetni semmiért egész évben. Ebben minden bennefoglaltatik. Pl: füzetek, rajzlapok, kirándulás, uszodabelépő, a kézműves oktatáshoz minden, vagy majdnem minden -- merazér kifújt tojatot most nekünk kellett vinnünk, bár valószínűleg azért mert egy embernek sok lett volna a 21 tojás. :))
Nos: Ha ezeket figyelembe vesszük, már nem is olyan sok az a kilencezer forint, bár nem kevés. Ennek egy részét azonban a hagyományos iskolákban is kifizetik.
Amúgy nálunk holnap kezdődik a színházi, ma még fél, nagy hét. Az elsősök egy mesét elevenítenek meg, a másodikosok pedig, de ezt már írtam, Szent Erzsébet legendáját. A kölök már izgatott. De nagyon. Most megyek mesélni. Szasztok mindenkinek.
Előzmény: Vik63 (186)
Mámi Creative Commons License 2001.04.03 0 0 190
Kedves dcsh!

Kérdés: "Csak azt nem értem, hogy aki ennyire hevesen támadja a waldorfot, az miért teszi?"
Válasz: Mert ez a véleményem, bár nem kimondottan támadásnak szántam, főleg nem személyek ellen.

Kérdés: "Mondjuk miért olvassa ezt a topikot?"
Válasz: Mert érintett vagyok a témában, szerintem az összes hozzászólásom ezzel kezdtem, mármint az iskolaválasztással, hogy épp előtte állok gyerekemmel, ebből kifolyólag érdekel a topik tartalma.

Kérdés: "Ilyenkor az a gondolat motoszkál benne, hogy vajon most engem téríteni akarnak (visszatéríteni...)?"
Válasz: nemhiszem, részemről legalábbis.

Kérdés: "Akkor ezek szerint ti is hisztek valami másban? Lehet, hogy az is egyfajta hit, hogy a waldorf marhaság... Mondjuk amíg nem közveszélyes a dolog, addig miért ez a vehemens támadás?"
Válasz: Sajnálom, ha támadásnak sikeredett, vagy annak veszitek, nem annak szántam, csak a véleményem és tapasztalataimat próbáltam el mondani.

Olybá tűnik, hogy akinek ellenkező a véleménye (nemW hívő), az nem kívánatos személy itt. ez egy olyan hely, ahol el lehet mondani azt is, ami nem szimpi.

Előzmény: dcsh (177)
szalka Creative Commons License 2001.04.03 0 0 189
Megpedig eleg negativ velemeny :-o
Dehat ot ez nemerdekli, hiszen megengedhet maganak akarmilyen allamilag nem tamogatott tandijas iskolat is ellenben az atlagcsaladokkal.
Előzmény: Faxni (188)
Faxni Creative Commons License 2001.04.03 0 0 188
Akkor ez egyfajta vélemény is egyben az általa irányított közoktatásról?:))

Na, akkor 1000-ből 3 van, aki ismeri, egyetért vele és megengedheti magának.
Nyilván idővel egyre több lesz, aki megismeri, egyetért vele és remélhetőleg egyre több lesz, aki meg is engedheti magának ha ezt választja. Akkor pedig az emelkedő igény alapján talán több W. is lesz. Végülis nem olyan nagyon régóta van ez (megint) kis hazánkban.
F.

Előzmény: Vik63 (186)
e-papi Creative Commons License 2001.04.03 0 0 187
Azert egy iskola szervezodese nem csak akarat kerdese. Kell hozza egy keveske penz, megfeleloen kepzett tanarok, na meg elegendo gyermek a kornyeken.
Előzmény: Vik63 (186)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!