A tartószerkezetek viszont tesztelve lesznek. Etetjük a madarakat, ezért mindig ücsörög pár tucat a körtefánkon. Most a nagyobb széllökések egyszerűen lefújják őket a fáról. :)
1. Visszanéztem a napelem szerelést megelőző 12 év adatait. Két felnőtt lakta a házat, minden évben 1500 kWh-t fogyasztottunk. 3 éves a kicsi, 1 a napelem, így az utolsó két évben 1530-ra nőtt a dolog. (kombi kazánnal, gáztűzhellyel, klíma nélkül.)
2. 6 napja volt a leolvasás, ma jött a számla. Nekem kínai. Volt 600 kWh többletünk, meg még hónapokig vonták a régi átalányt, így kövér mínusz van a végén. Adószámom és számlatömböm van. Van valami tennivalóm? Számlázott már valaki közületek?
Így van, mindenkinek más a kellemes vízhőmérséklet. Nálunk a srácok (6 évesek) és a feleségem miatt a célhőmérséklet 28-30 fok. Nekem elég lenne 24 fok is, de a többség szava a döntő.
Lehet, hogy a véleményeink közti különbséget a fürdőzési szokásainkban kell keresni. :)
Nekem a 20°C már bőven jó, de a 26 már majdnem sok.Szerencsére fűtés nélkül azért nem nagyon megy efölé. És igen: gondosan takarom, amikor olyan az idő, viszont éjszakára takaratlanul hagyom, ha kezd túlmelegedni.
Tavaly ez ritkán fordult elő, inkább vigyázni kellett a hőmennyiségére, de tavaly előtt gyakran kellett visszahűteni. És ilyenkor a párolgást pótló rátöltés is direkt jól jön. :)
(Persze, könnyen vagyok, mert fúrt kútból töltöm.)
A takarás a kulcs. Nem a befedés, hanem a rendes takarás. A párolgás hőt von el, a folyamatos vízpótlás drága és a vegyszert is eszi. A kék színű szolártakarás amúgy is segíti a melegítést, nekem pont azzal volt bajom tavaly nyáron, hogy túlmelegedett a medence. 30 fok körül már küzdeni kell az algásodással a folyamatos keringetés ellenére. Vegyszerből viszont sokkal kevesebb fogy azóta, hogy folyamatosan takarva van, vizet meg gyakorlatilag nem kellett pótolnom, megtette az eső, a párolgás meg szinte teljesen meg is szűnt azóta.
Ha egész fürdési szezonban (május közepe-szeptember közepe) folyamatosan akarsz használni kültéri medencét, akkor fűteni kell a medencét itt Komárom-Esztergom megyében.
Én múlt évben üzemeltem be egy 15m3 kültéri süllyesztett PP medencét. Annyit kell tudni, hogy egy kicsit árnyékos helyen van a medence. Ahhoz hogy 28-30 fokos legyen a medence vize, folyamatosan ment nyáron a 120 csöves vákuumcsöves napkollektor rendszerem. Miután reggel elkészült a 85 fokos 120+200 liter HMV, utána melegítette hőcserélőn keresztül a medence vizét júliusban este 8 óráig. Szolár takaróval 3-4 fokkal feljebb lehetett tornázni a vízhőfokot a korábban említett vízhőmérsékletet.
A bátyámnál egy 32m3 medence van, ami teljesen napos, de most már nem használja, mivel évente kb. 4-5 tudtak csak fürödni benne a medencefűtés hiánya miatt.
Szerintem pont annyit veszítesz, ami a tájolásból és az árnyékból fakad, kb. 10 százalék. Nekem a szinte ideálisan tájolt rendszeren az első és a második évforduló egyaránt 1240 kWh/kWp termelésre jött ki (pontosan 5700 kWh), naptárilag a tavalyi év 1210 kWh/kWp. A tavalyi nyár olyan szinten volt "bukó", hogy hiába a sok napsütés, ha a társuló borzalmas meleg elvesz jópár kWh-t.
Van 2 rendszer is a közelemben, ami bár nem árnyékos nagyon (csak reggel), de nagyon nem ideális tájolású.
Az invertert nézegetve sokszor nem meggyőző a lejövő teljesítmény, de mindkettő bőven a kalkulátor felett teljesít. Az enyém pl 8 fokos lapostetőn van, kiemelés nélkül. Sose térült volna meg a kiemelőkeret.
A napkolinál sokkal jobban számít a tájolás, itt amit elvesztesz télen azt visszakapod nyàron.
Múltkor néztem a PVGIS-en, hogy a nyugat vagy kelet felé forduló napelem se vészes. Meg a vízszintesen lerakott se. 20-30% veszteség max. Még az észak felé fordított is 60% körüli veszteséggel termel. :)
ehhez az árhoz tedd hozzá még a telepítést, persze ha megoldod magadnak, az más kérdés.
A 2,5m2 kollektor szerintem csak az igazán meleg nyári hónapokban termel majd elég melegvizet, télen szinte teljesen a fűtőszál fogja csinálni.
300ezres beruházással ha csak nappali áram van, én elgondolkoznék egy hőszivattyús bojleren is, lehetőleg olyanon, aminek lehet állítani, hogy honnan szívjon és hová fújjon.
Nyáron 30 fokos levegőből elég jó cop-al csinálna hmv-t, lehet alig fogyasztana többet, mint a kollektor keringetése, és még a lakást is hűtené...
Nagy medence a pincében/alagsorban, amit nyáron is kell fűteni, mert nem éri természetes besugárzás.
Kültéri, jól elhelyezett medencét a szezonban a helyi klíma viszonyok mellet nem kell fűteni nyáron. Júniustól szeptember közepéig kellemesen melegszik önállóan. (Időjárástól függően már májustól egészen október közepéig. )
Ahhoz, hogy tisztán gázzal tudjak meleg vizet készíteni kazánt kellene cserélnem tárolósra, ennek a költsége gázterv módosítással (mivel rossz helyen van HMV szempontból) 6-700e. Így havi 3 ropit spórolnék csak az áramon. Ha csak fűtésre használom majd a kazánt amit ezután veszek, akkor 300-ból megúszom a cserét (4-6 éven belül esedékes lesz).
3 fő zuhanyzáshoz szükséges meleg vizét nem tudnám ezzel megoldani? Ebből szerintem még a mosogatógép és a mosógépnek is jutna. Messze nem félmillió. Kérdés az, hogy mennyit kellene az elektromos betétnek mennie (ha jól értelmezem amit írtok, akkor kb50-50% nap/elektromos).
Jelenleg nappali áramról üzemel a tákolmány, vezéreltre átállni sincs ingyen.
Napelem mindenképp lesz, annak ellenére, hogy nem érzem* biztonságos vagy megtérülő befektetésnek. Tisztában vagyok vele, hogy a kollektorral nagyságrendekkel több macera van.
*próbáltam számításokkal alátámasztani a döntésem, de bármilyen kalkulációval túl sok a változó, így érzelmi alapon döntöttem :)
Néhány utcával odébb nemrég telepítettek egy akkora napkollektor mezőt, hogy elsőre messziről napelemnek néztem.
Mikor kiderült számomra, hogy kollektor, gondolkodtam el rajta, hogy mi a frászt kezdenek ennyi melegvízzel.
Hacsak vissza nem termelik a távhő rendszerbe. :)
A tájolása egyébként még akár jónak is mondható: 195-200° lehet. Nulla árnyék.
Viszont a háztól viszonylag távol, az utcai kerítésre telepítve. A melegvíz továbbítása így jelentős veszteségekkel járhat, szemben az elektromos vezetékekkel.
Első ránézésre tipikus példája a tehetős, de mégis valahol spórolni / zöldebbnek látszani akaró tulaj megvezetésének.
hadd kérdezzem meg, hogy nálad a rendszer, kb hány órától kezd fullba termelni ebben a viszonylag alacsonyabb téli napállásnál? és kb hány óráig termeli a fullos mennyiséget?