Én úgy nézem a korábbiakhoz képest kevesebbet használom idén az ollót.Igaz én a lényeget már tavaly nyár végén megcsináltam.Most már csak némi koprrekció, nagyobb ág fűrésszel marad. Idén inkább a lekötözést csinálom ,még akkor is,ha ez több idő és macera.
Olló inkább majd a csonthéjasokhoz kell-később persze...
Van dióm és igy igaz szeptemberben szoktam levágni főleg az alsó ágakat. A tavaszi metszésnek az lehet az eredménye hogy abban az évben diót nem nagyon fogsz látni a fán, vagy csak nagyon keveset.
Diód van? Azt mikor metszed? Azt írják, hogy szept. okt. A sok fám között mindig akad, amelyiknek le kell vágni egy-egy ágát, mert nagyon lehajlik, de akármikor vágom, mindig levedzik.
Én már jó pár éve igy csinálom és bevált. Az almát körtét már a télen elkezdem ha fagymentes nap van. Tavasszal ugy is rengeteg munka van a kertben igy a metszés nem arra az időre esik.
seresznye, a meggy és a mandula. Télen ezeknél a gyümölcsfajoknál semmilyen metszési mûveletet ne végezzünk. Ennek elsõsorban növényvédelmi okai vannak. Télen, a sebeken át fertõznek ugyanis azok a kórokozók, amelyek a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos pusztulásáért leginkább felelõsek. Közülük is elsõsorban a Pseudomonas syringae baktériumot és a Leucostoma (cytospora) cincta gombát kell megemlíteni. Ha ezek bejutottak a fák szöveteibe, onnan nem tudjuk õket kiirtani, és a fák lassú halálra vannak ítélve. Eltérõ mértékben, de valamennyi csonthéjas faj veszélyeztetett, a legérzékenyebb a kajszi és az õszibarack.A téli metszésnél nem tudjuk megakadályozni a fertõzést. Az említett kórokozók egyaránt fertõzik az idõsebb fás részeket és a fiatal vesszõket.
Ebbe a csoportba tartoznak a kajszi, az õszibarack, a szilva, a c
Mikor metszhetjük ezeket a fákat? Két idõpont lehetséges. Az egyik tavasszal virágzás elõtt van. Akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg az, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, és ne kezdjük el a munkát március 10. elõtt. Ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertõzõképesek. A másik alkalmas idõpont nyáron van, közvetlenül a szüret után.
A fagyérzékeny fajtáknál (pl. őszibarack) a legjobb megoldás, ha szüret után egy elõmetszést végzünk, és tavasszal, a virágzáskor végezzük el a végleges vesszõszám beállítását, a téli rügyfagykár figyelembe vételével.
ALMÁSTERMÉSŰEK
lma, körte,birs, naspolya.
A
Mai ismereteink szerint ezeket a fajokat a gutaütés kórokozói nem veszélyeztetik, így a termõre fordult fák kevésbé érzékenyek a metszési idõpont megválasztására, mint a csonthéjasok. Az almatermésûeket tehát télen is metszhetjük, azokon a napokon, amikor fagypont felett van a hõmérséklet. Bármelyik idõpontban metszünk is, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezelésérõl valamilyen sebzáró anyaggal.
Én az összes csonthéjast metszését a szüret után végzem igy a miniliafertőzés a minimumra sikerült csökkenteni a kertemben. Az Almát Körtét Birset Naspolyát meg tél végén a tütelhalás fertőzés miat.
Mondják jó páran, hogy lehet ősszel is metszeni, de én inkább a tavaszit ajánlom. Szerintem egyedül a diót érdemes ilyenkor, vagyis azt ilyenkor kell, különben könnyen "elvérzik".
Ha most metszel meg pl gyümölcsfákat és télen jön a fagykár, vagy valami más ok miatt elhal a meghagyott vessző, akkor lehet vakarni a fejét az embernek. Kajszit meg szinte virágzáskor, virágzás elején ajánlott metszeni.
Ne vágd vissza. Legjobb, ha a csúcsrügyből hajt tovább tavasszal, akkor lesz szép egyenes a törzse. Ha elfogadsz egy tanácsot 2 méter alatt ne haggy meg oldalágat. Így majd kényelmesen el lehet járni alatta. (A dió szeret 'lefele' nőni. Felnőtt korban igy is képes lesz - ha engeded - a földig ereszteni az ágait. Most képzeld el, hogy milyen fát akarsz majd látni 10-20 év múlva és ugy neveld a kezdetektől.)
(A metszésnek nézz utána fajtánként /-ld.Fórumok-/, mert pl. az almástermésűeket télen is metszheted, de a csonthéjasokat csak vegetációs időben ajánlott!)
A diófánál ha karvastagságnál vastagabbat vágsz le akkor ne teljessen tőböl fürészeld le hagyjál egy kb 10-cm es csonkot amit majd jövőre fürészeld le tőböl . A szőlővel most csak annyit kell csinálni hogy megtrágyázod vagy szervestrágyával vagy ha az nincs akkor olyan mütrágyával amibe kevés a nitrogén, vagy egyáltalán nincs. Metszeni majd tavasszal kell.
Ugynevezett hosszúcsapos metszést javasolnák. Ha nem tudod ez hogy megy akkor irjál.
Ali-bá, a szőllő nő mint a bolondgomba! .-)) Elérte a kívánt magasságot, sőt már egy kicsit túl is haladta. Szerinted megmetszem a csúcsát, hogy idén már ne nőljön, csak erősödjön, vagy hagyjam had fusson??
Itt egy jó nagy seb egy sárgabarack fán. Lehet, hogy sohasem forrja be, mert a nagysága miatt minimum 20 év kellene hozzá, ahogy saccolom. A bal oldalon már kezd kidudorodni a hegg, a jobb oldalon is feszül már a kéreg. Ezt bizony 1-2 évenként le kell kenni sebkezelővel, ha azt akarjuk, hogy ne korhadjon be. Tavaly kellett levágnom.