Najah, és mielőtt a többiek elkezdenek hőzöngeni, hogy ezt a bunkóságot ők nem nézik, és ez a beírás itt mekkora offtopic, hozzáteszem, hogy egyáltalán nem csoda, sőt szinte egyértelmű és várható volt, hogy renátó kúr először a bb-ben, hiszen ő az egyetlen gitáros az egész szellemifogyatékos egoista bagázsban :)
Én a gityót kisker áron vettem, a hangszerkereskedők pedig nagykeráron veszik, és kiskeráron adják tovább. A Les Paul Studio reális ára? Nos szerintem a Gibsonok nem jobb gitárok, mint a Fenderek, viszont szebbek és egyéniségük van. Szerintem az árazásuknak hasonlónak illene lenni. Epiphone versus Gibson : Az epiphonoknak kényelmesebb a nyaka, könnyebb rajt játszani. A hangjuk szárazabb, mint a gibsonoknak, és torzítóval rockosabban szólnak. A Gibsonnak pedig csodálatosan gömbölyű tiszta hangja van, torzítóval bluesos a hangja inkább. Ezzel együtt, mivel nekem mindkettő van, most úgy látom, az epi megéri az árát. Az enyémnek eleinte nagyon rossznak hallottam a hangját, de aztán egy jó erősítőn meghallgatva lehidaltam. Egyszer volt alkalmam hallani egy Ibanez Les Pault, annak meg amolyan Gretsch szerű hangja volt, nagyon tetszett. Jut eszembe, Gorilla, a Szóljon hangosan az ének című feldolgozásotokban a Gretsch-eden szólal meg az a baszott jó pörgős riff az elején? Mert akkor tényleg atom hangja van a gityódnak, ilyent az ember nem tud se Fenderrel, se Gibsonnal összehozni... Ez már egy más kategória.
Publikus. Így is baszott drága, de hát nem kellett mozognom érte. 370 ezer. Wine red, arany hardver. Képet majd összehozok. Valszleg több gityót már nem fogok venni. A hiéna Finkeynél 425 ezer ugyanez a darab. Egyébként a Codában 385 re alkudtam, de ez így olcsóbb volt.
...volt alkalmam ma kipróbálni (csak úgy házi körülmények között :) Kramertom barátom új szerzeményét, a VC30-as Laney-t. A két gitárt (kramer vs hohner) egy passzív keverőn keresztül csatlakoztattuk a Laney-be, itt mindjárt kiderült, hogy a kramer hangxedői közel 20%-al nagyobb jelet szolgáltatnak, melyet a keverővel kiegyenlítettünk. Az effecteket és egyébb varázslatokat most pihenni hagytuk, így unplugged pengettünk normál szobahangerőn (tekintettel a szomszédokra :) és most így írásban is TANUSíTOM!!! hogy a csöves erősítőnek nincs párja! Szép, telt, árnyalt, karakteres és dinamikus hangzást csak a tubeamp. produkál.
Élesben kihajtva kedden a Rocktogonban lesz, a Penge klub alkalmából :)))
z@kk (c)
A húrok szerintem mindenkinek ott szoktak elszakadni, mivel ott van bennük éles görbület.
Amolyan féltrükk, amit javasolni tudok. Ne vágd le a húrok végét csípöfogóval, ami kilóg a hangolókulcs rolnijából. Ugyanis szakadáskor a megmaradt húr még elég hosszú ahhoz, hogy rákötve a kis réz bigyóra (amit le kell szedni a leszakadt részről) még elérjen a hangolókulcsig. Így nekem egy húr átlag két szakadást bír ki.
Ja...és használj vastag húrokat, a 10-es nemcsak tovább bírja, de jobban is szól!
Nem bírom ki, el kell hogy mondjam, kedden megérkezik a Gibson Les Paul Studiom, amit a netről rendeltem!
Nem sokkal, de olcsóbban hoztam ki, mint a hazai hiéna kereskedők (pld. Finkey )
Üdv minden gitárosnak,
a topic jó, és most itt a lehetőség,hogy
segítsetek egy kezdő (8 hónapja gitározok) gitárosnak. Az utóbbi időben 3-4 órákat gyakorlok és a 9-es Dean Markley(blue steel)/Fender húrok 1-2 hét alatt leszakadnak!Ez normális? Mennyi ideig
kéne birniuk?Mitcsináljak,hogy tovább bírják, mer ez így kicsit drága! Ja és egy Squier Stratom van, és a húr nem a bogyónál szakad a végén, hanem, ott ahol a húrlábnál felfekszik szintben.Ez normális?Ott ahol kijön a testből már lecsiszolták de az szart sem ért. Mit csináljak? Köszi a válaszokat előre is.
MQ
Hi GG! Kottám ugyan nincs, de letöltöttem egy oktatófilmet amin Paul Gilbert (Mr. Big) ilyen Mozart meg Bach klasszikusokat tanít egy hegedűalakú fehér gitáron :) (meg később egy Flying V-n meg egy LP is) Ha kell gyere! SF
Nekem is volt Jolanám, igaz, nem Les Paul modell. A nyakát szívlapáttal nem értem volna át, elhangolódott, egyszóval fosch volt. Persze 1500 HUF-ért kb. ennyit is lehetett várni 1981-ben.
...aha, akkor ezt most jól elb@sztam :) bár én úgy érzem annak a gitárnak a szinvonala kb. a farmotoros skodák szintjén állt, dög meg annyi volt benne, mint egy nyugdijas macsóban, aki fecskében pózol a dagályon a melegvizben :))
z@kk (c)
Képes voltál eladni agy EREDETI JOLANA LES PAUL-t??? Az egy ereklye. Már nem azért, de azok szerintem állat jó gitárok voltak (leszámítva, hogy rohadt gyorsan hangolódtak). Kedves gitáros társam javíttatni adta a gitárját, és néha próbákon egy kölcsönkért Jolana Les Paul volt a kezében. Nem csak hogy a jolana névhez képest volt egy csúcsszuper gitár, de amúgy is volt benne "dög", ha érted, mire célzok, és nem volt rata nehézkes játszani.
Egyébként a Jolana gitárok piszok jó anyagból készültek, csak valahogy a gyárban mindet elfelejtették befejezni. Volt már a kezemben Jolana-ból átalakított gitár, és ha nem mondja a hangszerkészítő, hogy Jolánból van, akkor nem jöttem volna rá. Az szerintem jelent valamit, hogy jávor, kőris (asszem mahagóni is) használt a Jolánok alapanyagául, és nem préselt-gányolt anyagból készültek, mint mondjuk az Aria Pro II, aminek mondjuk neve is van (bár én e név hallatán inkább fintorgok).
Egyébként hosszú kihagyás után üdvözlök mindek kedves (és nem kedves, bár ilyenre nem emlékszem:)) gitárost!