"By te way, azt érti valaki, hogy ha kékfrankost 60-70 napig héjon áztatnak, akkor mitől lesz világos a bor színe? Sajnos ezt elfeledtem megkérdeni Kaló Imrétől."
Szuper volt a szervezés. Köszönet érte! A rajnai sorban voltak hullámocskák, de összességében szép sor volt. A Pelle sorban tetszett a borpárlat, cigánymeggy, besztercei szilva.
Érdekesség, hogy a mellettem ülő vendéggel szóba elegyedve, megemlítettem, azért választottam a KF kóstolót, mert sokkal több fehér bort iszunk otthon, míre közölte, hogy hasonló volt a motivációja.
Szóval a kékfrankos nem vallott szégyent. Minden bor jó volt, de Karner Gábor Vitézföldi KF 2006-osa, Kaló Imre 2002-ese és Ráspi 2004-es szelekciói tetszettek a legjobban.
Köszönet a borászoknak, köszönet a szervezőknek.
By te way, azt érti valaki, hogy ha kékfrankost 60-70 napig héjon áztatnak, akkor mitől lesz világos a bor színe? Sajnos ezt elfeledtem megkérdeni Kaló Imrétől.
A kóstoló mondanivalója jobban felépített volt. Először Hwang elmondta a birtokokról a tudnivalókat, fajták, területek, filozófia stb...a kóstolás megkezdése előtt!
A kóstolás megkezdése után kizárólag a borokra figyeltünk, és kizárólag azok érzékszerveink által pillanatnyilag tapasztaltakat tárgyaltuk meg.
A hárs kóstolón párhuzamosan beszéltek a borászok a birtokról, a fajtákról, általános érdekességekről és a kóstolt borról, nehéz volt egyszerre figyelni minderre és a borokra is koncentrálni.
A kóstolt tételek....
Huet Haut Lieu Sec
-2008-Kirobbanóan friss gyümölcsösség, erőtől duzzadó savgerinc, meszes karakter, nagyon letisztult, mindent betölt és lehengerel, magával ragadó bor, szenzációs kezdés 8p
-2007-Hasonlóan élénk és magával ragadó, kicsit szárazabb és ásványosabb érzet, de ez is robban 7.5-8p
-2006-A harsogó gyümölcsösséget mézesebb karakter váltaja fel, előtérbe kezdenek kerülni a kövek, a savak bár szép ívűek, de mégse annyira dinamikusan röpítik a kortyot, mint az eddigiek 6.5p
-2005-még mézesebb, még ásványosabb, még komplexebb, és az első 2 tételre jellemző lehengerlő, robbanó savgerinc 8p
Krályudvar Sec
-2008-Az Huet-től inkább kedvesebb és melegebb karakterű körtés gyümölcsösség, szép feszes szerkezet , szép ásványosság, elegáns bor, de kevésbé ragad magával, mint "ellenfele" 6.5-7p
-2007-Nagyon hasonló, csak érettebb karakterű bor, kerekebb érzet, szép savérzet, sokkal szebb, mint néhány hónapja kóstolva, de az Huet jobban elvarázsolt 6.5-7p
-2006-még érettebb, mézes illatvilág, a korty nagyon harmonikus, kerek, és csiszolt, finom és nagyon itatja magát, Hwang úr erőteljesebb ásványosságot szívesebben látna benne , talán igaza is van 6.5p
-2005-Még mézesebb, enyhén oxidát illat(Hwang úr mondta, és valóban így érezhető), szépen megállapodott bor, van benne komplexitás, és stabilak a savai, mintanyugdíjas 5.5p
Édes borok
-Huet Clos du Bourg Moellex 1ere trie 2006-Csábító, nagyon finom, citrusos gyümölcsösség, finoman ,de nem geil egyáltalán, meszes, porhanyós szerkezet, robbanó ízek, lüktatő savak , hát ez igen 8.5p
-Királyudvar Kései Lapis furmint 2006-finom, nem túl édes, de kedves is, ásványos is, hasonlóan finom struktúra, szép egyensúly, de a hanyattesés elmarad-mindenesetre szép bor 6.5p
-Huet Haut Lieu moelleux 1ere trie 2003-ez nagyon hasonló felépítésű bor , mint az előző Királyudvar, ízvilága inkább földes-ásványosabb-enyhén animális, de ez is szép 6.5p
-Királyudvar Ilona cuvée 2003-erőtelejesebben édesebb és botrytisebb világ, kedves , csábító, buja, rendkívül gazdag, nagyon szép savakkal-ez bizony szintén elvarázsolt, nagyon szép és méltó befejezése az eseménynek(részemről)
Szintén köszönet mindenkinek aki létrehozta ezeket a borokat és lehetővé tette az eseményt. Anthony Hwang nagyon profin vezette le a kóstolót, neki is külön köszönet.
Ez sor számomra még nagyobb borokat hozott, mint a Hárslevelűk, pedig azok is elég magasra tették a lécet.
Bár a Királyudvar-sor is ha visszanézzük igen erős volt, átlagosan 6-7 pontos borokkal,+ egy nagyon erős bejezéssel, a "párbajt" egyértelműen az Huet nyerte nálam, szenzációs, szerintem méltán világklasszis borokkal.
Általánosságban elmondható, hogy a Nobilis és Demeter borok között sok a hasonlóság, egymáshoz képest finom , árnyalt összehasonlításra alkalmasak, a Hollóvár tételek egy egészen más világot képviselnek, a terroir és a pincészetre jellemző jellegzetes stílus szerintem inkább felülírja a fajtajelleget, árnyaltabban összehasonlítani inkább a saját, különböző évjáratú tételeivel érdemes.
A legerősebb sor szerintem a 2006-os volt. A számomra legkiemelkedőbb tételeket vastagon szedtem. Egyetlen boról se mondanám, hogy "szétesőben" lenne, vagy elindult volna a lejtőn.
2008
-Nobilis-szép egyensúlyú, kerek , kedves virágosan fajtajelleges tétel, kicsit kilógó fa eredetű édességgel. Nem túl bonyolult, de szerethető, finom bor 5.5 p
-Demeter-illatban, ízvilágban egyaránt öszetettebb bor, kiváló, tömör szerkezet, egyszerre fajtajellegesen kedves de egyben határozott is. Nagyon elegáns bor, a 08-as kör egyértelmű legjobbja erős 7p
-Hollóvár-az eddigiektől sokkal szikárabb és zárkózottabb bor, kétségkívül tartalmas, de hiányoltam egy kis kerekséget, számomra túlontúl férfias bemutatása a fajtának 5.5 p
2007
-Nobilis- a 08-ashoz képest mélyebb, összetettebb illat, szájban vastagabb, édesebb érzetű, finom szintén fajtajelleges díszítésekkel. Nem mondanaám ezt se túl bonyolultnak, de nagyon jó fogyasztani 6p
-Demeter-nagyon szép, komplex, rafinált illatvilág, szájban a vártnál szikárabb és férfiasabb, a 08-as jobban tetszett 6p
-Hollóvár-sötét szín,intenzív , jellegzetes gombás-avaros-ásványos "hollóváras" illat, olajos, lehengerlő test, a korty szerkezete nem igazán magas, inkább szélesen hömpölyög 6p
2006
-Nobilis- az eddigi két kedves, nőiesebb tétel után sokkal szárazabb és sokkal összetettebb, nehezebben szétszálazható illat fogad, szájabn határozott , tömör test, eleven savgerinc, érezhető ásványos karakter, de mégsem mondanám szikárnak- fölépítésében erre mondhatni leginkább a pincészet itt megjelent tételei közül, hogy "nagy" bor. 7 p
-Demeter- illat és ízvilág egymással harmóniában, tömör szép struktúra, feszes, de nem szikár, szerintem a 08-as világa, attól mézesebb, érettebb karakterű, elegáns, "nagy bor 7 p
-Hollóvár- a 07-eshez hasonló világú , jellegzetes illat, attól kevésbé fülledt, kevésbé intenzív, de elegánsabb kiadásban, szájban kevésbé lengerlő, de komplexebbnek tűnik 6.5p
2005
-Nobilis-érett-mézes jelleg, a fajtajellegtől az ásványok és tercier aromák átveszik a dominanciát, kellemesen iható, jó szerkezetű bor, az előző évjárat képviselője számomra kifinomultabb komplexitást nyújtott, a 07-es pedig jobban ösztökélt fogyasztásra 5.5p
-Demeter- ide is hasonlókat tudnék írni 5.5p
-Hollóvár - régi nagy kedvencem, a 05-ös sor meszziről legjobbja számomra, minden benne van ami egy jó Hollóvár bortól elvárható-a jól ismert egyediség,lehengerlő koncentráció, lendületes, magas és hosszú savvilág 7p
Szép és tanulságos sor volt, köszönet a borászoknak és a szervezőknek!
Minjárt leíroma Királyudvar-Huet tapasztalatait is.
Hazaértünk a kóstolókról, fantasztikus volt mindkettő (hárs és Királyudvar vs. Huet). Nem akarom kijelenteni, hogy melyik volt a jobb, kár lett volna kihagyni akármelyiket is az biztos. A borászok is kitettek magukért és nem utolsó sorban a borok is hatalmasak voltak. A hárs kóstolón nekem legjobban Tokaj Nobilis borok tetszettek. A másikon pedig magával ragadott Anthony Hwang egyénisége, ahogy tálalta a borokat, nagy élmény volt.
Óriási köszönet a TERROIR CLUB Csapatának ezért a napért!!
Szepsy - Furmint '06: Nekem erről a borról maga Szepsy jut eszembe; a szikár, mosolygós tekintetű, egyenestartású ember, akinek nincsenek "sztárallűr"-jei mégis felkelti az ember figyelmét a mondataival, a személyiségével.
Ja, hogy írjak a borról is:))
Nagyon más mint pl. a korábban kóstolt aszúi, és nem csak azért, mert ez egy száraz bor. Illatban apró vadvirágok és mész(?), ízben barack, friss szőlő héja, pici mandula, mindez egy stabil savgerincen. közel 7p
A 2008-as Furmint 14vv%, 8.9g/l sav, 6g/l cukor és 33g/l extrakt. December elején döntjük el, hogy mikor palackozzuk le azt az 500 palackot ami várható. Utána obiztatás és majd csak eljut valahogy a fogyasztókhoz. Októberben még nagyon csikónak éreztem, ezért döntöttem úgy, hogy nem az eredeti tervek szerint a juhfarkkal együtt kerül palackba.
ez tényleg a vicc szélső határa.... A Zipp.hu-s cikkból szórol szóra kopipésztelt mondatok vannak Lengyel Zoltán úr nyilatkozatában. sírok a röhögéstől
Megvannak a laboreredmények és készen van a bor. Palackozás és a forgalomba hozatali engedély folyamatban van. December 11-én lesz a Zwack Open ahol először bemutatom a bort.
A linkre kattintva nem tudtam nem észrevenni, hogy megjelentek a 08-as borok között a juhfark adatai és leírása is. Ez azt jelenti, hogy palackba került?
Gondolom legtöbbetek már hallott róla, de azért szólok, hogy a jövő héten szerdán lesz a festetics palotában a somlói portfólió kostoló. További részletek többek között itt is találhatók.
Georg Breuer Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken 2003
A többi általam kóstolt Rheingau-i riesling stílusa abszolút, rengeteg citrus, virágpor, kövesség, kis szénsavasság, a korty könnyed, üde ,de igen tartalmas, korához képest nagyon-nagyon friss, savai lendületesek, de nem túl élesek. Nagyon szerethető, elegáns, iskolapélda rajnai. Nálam 7 pont.
A Vino Castillo-ban vettem még a nyáron egyszer élünk alapon, akkor le volt akciózva 7e forintról 5e forintra. Na már most a napokban vettem észre, hogy kiárusítják a készlet jelentős részét, így most 1990 Ft-ba kerül. Annyi pénzért elképesztő vétel!
A fele karós lenne, úgyhogy szárazbor esetén kb 300-400 literrel számolok majd. Persze ez nálunk tényleg szép mennyiség.
Ja még ahétfői kóstolóra visszatérve elfelejtettem hogy megleően szép volt a Laposa-felhozatal, gyümölcsösebb, frissebb mint régebben, az meg külön öröm hogy van a "Friss" olaszuk, ami ezerért is nagyon jó.