Keresés

Részletes keresés

sutto Creative Commons License 2009.11.23 0 0 46611
Lehet félreérthető volt, itt Győrbe szerveztem egy borvacsorát ahol az ő borai voltak, ill. Pelle Párlatok a végén.

http://reveszklub.blog.hu/2009/11/22/madi_borvacsora
Előzmény: bor_kedvelő (46610)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.11.23 0 0 46610
nem értem pontosan ezt a bejegyzést ;-), de David fantasztikus borokat csinál, a muskotályai mesések, az aszúja is csodás szerintem, és a 2008-as Juharos is nagyon rendben van!
Előzmény: sutto (46609)
sutto Creative Commons License 2009.11.22 0 0 46609
http://picasaweb.google.hu/SuttoKappa/MadiBorvacsoraAGyoriReveszEtteremben#


A borok sorrendben: 2008-as Juharos dűlő szelektált Száraz Furmint, 2007-es Juharos dűlő szelektált Száraz Furmint, 2006-os Mádi Édes (Fordítás), 2008-as Késő szüretelésű Muskotály, 2006-as 6 puttonyos aszú
RCTiv Creative Commons License 2009.11.21 0 0 46608
hú ott én is felkaptam a fejem, hogy ezt most hogy? sajnálatos, hogy ennyire nem voltak képben.
Előzmény: BZoltan (46603)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.21 0 0 46607
én értettem amit a srác mondott :) a műsort csinálók viszont kevésbé...
Előzmény: kabernett (46606)
kabernett Creative Commons License 2009.11.21 0 0 46606
azt hiszem ezt így kell értelmezni: feketecseresznye (íz), és fahordóban érlelt.

Előzmény: BZoltan (46603)
tomlaker Creative Commons License 2009.11.20 0 0 46605

tegnap esti beszélgetés kisérői:

 

káli kövek rezeda - szép fűszeres, kellemes savak, talán lehetne több test, vagyroppanósabb de 6p

 

szt andrea - pinot noir 2007 - kicsit vékony, de tökéletes "asztali" bor- 5p

 

szt andrea merengő 2007 - alakul a molekula,, kicsit még friss, de szép anyag, talán a végén a kesernye sok 6,5 de egyértelműen felívelő szakaszban

 

sauska 11 v. 13 cuvéé - nem tudom melyik,de nem izlett, nem is izgatott nagyon

Gel Gecco Creative Commons License 2009.11.18 0 0 46604

No, megnéztem tegnap a Mondovino-t, ezer köszönet. Szóról szóra egyetértek a szinopszisoddal, full demagóg, de borzasztóan élvezetes: nem a Moore féle teátrális szájbarágás, csak egy elfogult riportfilm, hihetetlenül viccesen elkóválygó kamerai fókuszokkal; a Mouton funkci mögött ereszt pucoló (?) jópolgártól az Opus One-on kizsákmányolt mehikóikig, te jó ég, volt itt minden. Nossiter egy fel nem fedezett tálentum, állítom. Kösz, még egyszer, nagy élmény volt!

Előzmény: BZoltan (46603)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.18 0 0 46603
Azoknál a részeknél ahol Andreas már beszél de még nem szinkronizálják lehet hallani, hogy épphogy csak köszönőviszonyban van a fordítás. A fekete cseresznyehordó meg szinte abszurd :)

Engem amúgy borzalmasan zavar a műsorvezető tudálékos kotnyelessége... rendesen nem hagyja beszélni az amúgy értelmes interjúalanyait. Borzasztó... A borceleben én csak kínomban röhögtem.
Előzmény: shiraz (46602)
shiraz Creative Commons License 2009.11.18 0 0 46602
én nagyobb részt nem hallottam Andreas eredeti angolját, de lehet h én vagyok a süket.
ennél sokkal cikibb a borceleb része....
Előzmény: BZoltan (46601)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.18 0 0 46601
A Borkultusz legutóbbi adása

A svéd sommelierrel készített interjú olyan brutálisan és szakmaiatlanul van félrefordítva, hogy kapartam az arcomat.

A 20. perctől érdemes sok válium beszedése előtt megnézni ezt a terrorcselekményt.
elzee Creative Commons License 2009.11.17 0 0 46600
"By te way, azt érti valaki, hogy ha kékfrankost 60-70 napig héjon áztatnak, akkor mitől lesz világos a bor színe? Sajnos ezt elfeledtem megkérdeni Kaló Imrétől."

seprőntartás hosszú ideig...
Előzmény: lazaridi (46597)
BZoltan Creative Commons License 2009.11.17 0 0 46599
Esetleg magasabb a kénszint?
Előzmény: lazaridi (46597)
csite Creative Commons License 2009.11.17 0 0 46598
Szuper volt a szervezés. Köszönet érte!
A rajnai sorban voltak hullámocskák, de összességében szép sor volt.
A Pelle sorban tetszett a borpárlat, cigánymeggy, besztercei szilva.


Előzmény: drbarta (46588)
lazaridi Creative Commons License 2009.11.17 0 0 46597

Én a kékfrankoson voltam, nagyon jó volt.

Érdekesség, hogy a mellettem ülő vendéggel szóba elegyedve, megemlítettem, azért választottam a KF kóstolót, mert sokkal több fehér bort iszunk otthon, míre közölte, hogy hasonló volt a motivációja.

Szóval a kékfrankos nem vallott szégyent. Minden bor jó volt, de Karner Gábor Vitézföldi KF 2006-osa, Kaló Imre 2002-ese és Ráspi 2004-es szelekciói tetszettek a legjobban.

 

Köszönet a borászoknak, köszönet a szervezőknek.

 

By te way, azt érti valaki, hogy ha kékfrankost 60-70 napig héjon áztatnak, akkor mitől lesz világos a bor színe? Sajnos ezt elfeledtem megkérdeni Kaló Imrétől.

Előzmény: drbarta (46592)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.11.16 0 0 46596
én is köszi a szervezőknek, és BOLDOG SZÜLINAPOT TERROIRCLUB! :-)
Előzmény: shiraz (46594)
tomlaker Creative Commons License 2009.11.16 0 0 46595

mi is kostoltunk, de inkább ittunk egy nagyot a hétvégén:)

 

tiffan cab franc cab sav 2005 felejthető

tiffan cab franc cab sav 2007 na ez szép 6p

tiffan grande selection 2006 nagyon szép 8p

tiffan elisyum 2006 9p( jelenlegi eszemmel a legszebb magyar merlot)

 

hudácskó furmint 2005 rendben 5p

kopar 2006 jó 6p

sauska 7-es villány szép de nem izgalmas 7p

sauska 7-es siklós ez izgalmasabb 7p

 ittunk egy CDP-t az is hibátlan volt, na de ott  ritkábban hibáznak:)

meg egy kellemes osztrák rajnait

meg még  mást is , de hogy mit azt majd rosti megmondja :)

 

kb ennyire emlékszem, bár utólag ez is szép teljesítménynek tűnik a mennyiség ( kb 15-20?palack/nem voltunk túl sokan) tükrében

shiraz Creative Commons License 2009.11.16 0 0 46594
örülök h jó éreztétek magatok :)
én is köszönöm mindenkinek, aki eljött a topiktársak közül!

Előzmény: Kabócás (46587)
kifli Creative Commons License 2009.11.16 0 0 46593
szerintem mindegyik kóstoló csúcs volt
Előzmény: drbarta (46592)
drbarta Creative Commons License 2009.11.16 0 0 46592

Esetleg mások, akik voltak a rendezvényen, akár ezeken a kóstolókon, akár másokon mi volt a tapasztalatuk?

Neadjisten, ha valaki résztvett a csúcskóstolón, ott mi volt a helyzet? Legalább a morzsákon csámcsoghassunk...

robicsek Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46591
Kostolta már valaki Villányban az Ősi pincészet, 2007-es szűretlen Pinot Noir-ját? (össz 1288 palackot palackoztak azt mondják)

Csak, hogy csak nekem tetszik-e nagyon, vagy másnak is. Szerintem a helyszínen kívül nem hinném hogy sok helyen lehet kapni.
drbarta Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46590
Lemaradt de a Királyudvar Ilona is 8.5 nálam
Előzmény: drbarta (46589)
drbarta Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46589

Na és a Királyudvar Huet....

 

A kóstoló mondanivalója jobban felépített volt. Először Hwang elmondta a birtokokról a tudnivalókat, fajták, területek, filozófia stb...a kóstolás megkezdése előtt!

 

A kóstolás megkezdése után kizárólag a borokra figyeltünk, és kizárólag azok érzékszerveink által pillanatnyilag tapasztaltakat tárgyaltuk meg.

 

A hárs kóstolón párhuzamosan beszéltek a borászok a birtokról, a fajtákról, általános érdekességekről és a kóstolt borról, nehéz volt egyszerre figyelni minderre és a borokra is koncentrálni.

 

A kóstolt tételek....

Huet Haut Lieu Sec

-2008-Kirobbanóan friss gyümölcsösség, erőtől duzzadó savgerinc, meszes karakter, nagyon letisztult, mindent betölt és lehengerel, magával ragadó bor, szenzációs kezdés 8p

-2007-Hasonlóan élénk és magával ragadó, kicsit szárazabb és ásványosabb érzet, de ez is robban 7.5-8p

-2006-A harsogó gyümölcsösséget mézesebb karakter váltaja fel, előtérbe kezdenek kerülni a kövek, a savak bár szép ívűek, de mégse annyira dinamikusan  röpítik a kortyot, mint az eddigiek 6.5p

-2005-még mézesebb, még ásványosabb, még komplexebb, és az első 2 tételre jellemző lehengerlő, robbanó savgerinc 8p

 

Krályudvar Sec

-2008-Az Huet-től inkább kedvesebb és melegebb karakterű körtés gyümölcsösség, szép feszes szerkezet , szép ásványosság, elegáns bor, de kevésbé ragad magával, mint "ellenfele" 6.5-7p

-2007-Nagyon hasonló, csak érettebb karakterű bor, kerekebb érzet, szép savérzet, sokkal szebb, mint néhány hónapja kóstolva, de az Huet jobban elvarázsolt 6.5-7p

-2006-még érettebb, mézes illatvilág, a korty nagyon harmonikus, kerek, és csiszolt, finom és nagyon itatja magát, Hwang úr erőteljesebb ásványosságot szívesebben látna benne , talán igaza is van 6.5p

-2005-Még mézesebb, enyhén oxidát illat(Hwang úr mondta, és valóban így érezhető), szépen megállapodott bor, van benne komplexitás, és stabilak a savai, mintanyugdíjas 5.5p

 

Édes borok

-Huet Clos du Bourg Moellex 1ere trie 2006-Csábító, nagyon finom, citrusos gyümölcsösség, finoman ,de nem geil egyáltalán, meszes, porhanyós szerkezet, robbanó ízek, lüktatő savak , hát ez igen 8.5p

-Királyudvar Kései Lapis furmint 2006-finom, nem túl édes, de kedves is, ásványos is, hasonlóan finom struktúra, szép egyensúly, de a hanyattesés elmarad-mindenesetre  szép bor 6.5p

-Huet Haut Lieu moelleux 1ere trie 2003-ez nagyon hasonló felépítésű bor , mint az előző Királyudvar, ízvilága inkább földes-ásványosabb-enyhén animális, de ez is szép 6.5p

-Királyudvar Ilona cuvée 2003-erőtelejesebben édesebb és botrytisebb világ, kedves , csábító, buja, rendkívül gazdag, nagyon szép savakkal-ez bizony szintén elvarázsolt, nagyon szép és méltó befejezése az eseménynek(részemről)

 

Szintén köszönet mindenkinek aki létrehozta ezeket a borokat és lehetővé tette az eseményt. Anthony Hwang nagyon profin vezette le a kóstolót, neki is külön köszönet.

Ez sor számomra még nagyobb borokat hozott, mint a Hárslevelűk, pedig azok is elég magasra tették a lécet.

Bár a Királyudvar-sor is ha visszanézzük igen erős volt, átlagosan 6-7 pontos borokkal,+ egy nagyon erős bejezéssel,  a "párbajt" egyértelműen az Huet nyerte nálam, szenzációs, szerintem méltán világklasszis borokkal.

 

drbarta Creative Commons License 2009.11.15 0 0 46588

Nekem is hatalmas élmény volt, a borokról:

 

Hárslevelű

 

Általánosságban elmondható, hogy a Nobilis és Demeter borok között sok a hasonlóság, egymáshoz képest finom , árnyalt összehasonlításra alkalmasak, a Hollóvár tételek egy egészen más világot képviselnek, a terroir és a pincészetre jellemző jellegzetes stílus szerintem inkább felülírja a fajtajelleget, árnyaltabban összehasonlítani inkább a saját, különböző évjáratú tételeivel érdemes.

 

A legerősebb sor szerintem a 2006-os volt. A számomra legkiemelkedőbb tételeket vastagon szedtem. Egyetlen boról se mondanám, hogy "szétesőben" lenne, vagy elindult volna a lejtőn.

 

 

2008

-Nobilis-szép egyensúlyú, kerek , kedves virágosan fajtajelleges tétel, kicsit kilógó fa eredetű édességgel. Nem túl bonyolult, de szerethető, finom bor 5.5 p

-Demeter-illatban, ízvilágban egyaránt  öszetettebb bor, kiváló, tömör szerkezet, egyszerre fajtajellegesen kedves de egyben határozott is. Nagyon elegáns bor, a 08-as kör egyértelmű legjobbja erős 7p

-Hollóvár-az eddigiektől sokkal szikárabb és zárkózottabb bor, kétségkívül tartalmas, de hiányoltam egy kis kerekséget, számomra túlontúl férfias bemutatása a fajtának 5.5 p

 

2007

-Nobilis- a 08-ashoz képest mélyebb, összetettebb illat, szájban vastagabb, édesebb érzetű, finom szintén fajtajelleges díszítésekkel. Nem mondanaám ezt se túl bonyolultnak, de nagyon jó fogyasztani 6p

-Demeter-nagyon szép, komplex, rafinált illatvilág, szájban a vártnál szikárabb és férfiasabb, a 08-as jobban tetszett 6p

-Hollóvár-sötét szín,intenzív , jellegzetes gombás-avaros-ásványos "hollóváras" illat, olajos, lehengerlő test, a korty szerkezete nem igazán magas, inkább szélesen hömpölyög 6p

 

2006

-Nobilis- az eddigi két kedves, nőiesebb tétel után sokkal szárazabb és sokkal összetettebb, nehezebben szétszálazható illat fogad, szájabn határozott , tömör test, eleven savgerinc, érezhető ásványos karakter, de mégsem mondanám szikárnak- fölépítésében erre mondhatni leginkább a pincészet itt megjelent tételei közül, hogy "nagy" bor. 7 p

-Demeter- illat és ízvilág egymással harmóniában, tömör szép struktúra, feszes, de nem szikár, szerintem a 08-as világa, attól mézesebb, érettebb karakterű, elegáns, "nagy bor 7 p

-Hollóvár- a 07-eshez hasonló világú , jellegzetes illat, attól kevésbé fülledt, kevésbé intenzív, de elegánsabb kiadásban, szájban kevésbé lengerlő, de komplexebbnek tűnik 6.5p

 

2005

-Nobilis-érett-mézes jelleg, a fajtajellegtől az ásványok és tercier aromák átveszik a dominanciát, kellemesen iható, jó szerkezetű bor, az előző évjárat képviselője számomra kifinomultabb komplexitást nyújtott, a 07-es pedig jobban ösztökélt fogyasztásra 5.5p

-Demeter- ide is hasonlókat tudnék írni 5.5p

-Hollóvár - régi nagy kedvencem, a 05-ös sor meszziről legjobbja számomra, minden benne van ami egy jó Hollóvár bortól elvárható-a jól ismert egyediség,lehengerlő koncentráció, lendületes, magas és hosszú  savvilág 7p

 

 

Szép és tanulságos sor volt, köszönet a borászoknak és a szervezőknek!

Minjárt leíroma Királyudvar-Huet tapasztalatait is.

 

Kabócás Creative Commons License 2009.11.14 0 0 46587
Hazaértünk a kóstolókról, fantasztikus volt mindkettő (hárs és Királyudvar vs. Huet).
Nem akarom kijelenteni, hogy melyik volt a jobb, kár lett volna kihagyni akármelyiket is az biztos. A borászok is kitettek magukért és nem utolsó sorban a borok is hatalmasak voltak. A hárs kóstolón nekem legjobban Tokaj Nobilis borok tetszettek.
A másikon pedig magával ragadott Anthony Hwang egyénisége, ahogy tálalta a borokat, nagy élmény volt.

Óriási köszönet a TERROIR CLUB Csapatának ezért a napért!!
Tybald_ Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46586

Az ilyen rendezvényekről hol lehet értesülni?

 

Szepsy - Furmint '06: Nekem erről a borról maga Szepsy jut eszembe; a szikár, mosolygós tekintetű, egyenestartású ember, akinek nincsenek "sztárallűr"-jei mégis felkelti az ember figyelmét a mondataival, a személyiségével.

Ja, hogy írjak a borról is:))

Nagyon más mint pl. a korábban kóstolt aszúi, és nem csak azért, mert ez egy száraz bor. Illatban apró vadvirágok és mész(?), ízben barack, friss szőlő héja, pici mandula, mindez egy stabil savgerincen. közel 7p

BZoltan Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46585
A 2008-as Furmint 14vv%, 8.9g/l sav, 6g/l cukor és 33g/l extrakt. December elején döntjük el, hogy mikor palackozzuk le azt az 500 palackot ami várható. Utána obiztatás és majd csak eljut valahogy a fogyasztókhoz. Októberben még nagyon csikónak éreztem, ezért döntöttem úgy, hogy nem az eredeti tervek szerint a juhfarkkal együtt kerül palackba.
Előzmény: drbarta (46583)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46584

egyetértek, Józsi rajnaija lenyűgöző!

és szombaton én is ott leszek! :-)

Előzmény: pinotnoir777 (46568)
drbarta Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46583
A furmintnak is megvan már a laborja?
Előzmény: BZoltan (46581)
shiraz Creative Commons License 2009.11.12 0 0 46582
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=565170

ez tényleg a vicc szélső határa.... A Zipp.hu-s cikkból szórol szóra kopipésztelt mondatok vannak Lengyel Zoltán úr nyilatkozatában.
sírok a röhögéstől



Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!