"az 1870-ben megalapított Fővárosi Közmunkák Tanácsára várt. 1871-ben már nemzetközi pályázatot írtak ki a leendő Budapest általános rendezési tervére.
Az első és második díjat magyar, a harmadik díjat külföldi építészek nyerték el. E terv vált a mai Budapest úthálózatának alapjává is, meghatározva benne a Váci út
további szerepét. Ennek alapján 1871-ben kiszélesítették, s bekapcsolták a tervezett körúthálózatba. Így lett 1874-től az útvonal első szakasza a Deák tér és a Pesti
indóház (a mai Nyugati pályaudvar) között a tervezett Kiskörút vonalán Váci körút. A későbbi Nagykörút a Pesti indóháznál metszette a Váci utat, de távlatilag tervezetek
egy külső Nagykörutat is, amely csak szakaszosan, megszakításokkal épült ki, napjainkig sincs teljesen befejezve. Ha elkészül, az Árpád hídtól a Soroksári útig vezet
ez a harmadik körút. A századforduló idején jellemző módon Kültelki körútnak is nevezték. "
En tenyleg nem ertem, hgoy ha mar at is epitettek a Palotat, legalabb a kupola melletti ket oldalon a hosszabb reszen levo diszeket miert nem tettek vissza? Ettol meg laposabb lesz az a fercmunka, amit a helyere csinaltak.Baromira zavaro.
- Váczi körút (azaz a Bajcsy-Zsilinszky út): http://img.tar.hu/tommyboy/img/6360380.jpg#3 (Fonciere, a Bazilika, régi tuják, félig a földalatti lejáratának borítása, zöldházikó a mostani posta elõtti szakaszon, a Bazilika oldalán már elhányták a havat, ami legalább 20 centi vastagon rakódott le a házak párkányaira is)
Kedves Bendeguz, légy szíves közöld, hogy a Váczi körút ténylegesen melyik címen van. Most, hogy mégegyszer átnéztem, kiderült, hogy az Erzsébet körút van kétszer. Előre is kösz.
21: a Sacre Coeur Leánynevelő Intézet 1883, előkelő családok lányainak valláserkölcsös nevelésére nyitott négyosztályos elemi és polgári isk., valamint kétosztályos továbbképző; volt hatosztályos, ingyenes elemije és ingyenes varróiskolája is, a környékbeli szegénysorú családok gyermekeinek; 1914-ben megnyitották az ország második katolikus leánygimniumát, majd internátusát; a II.VH után az MDP, majd 58-tól az MSZMP Pol. Főisk. működött benne (ELTE BTK), a telken neoromán templom is, é: Bernhardt Győző
37: Erzsébet Nőiskola szecessziós épület, 1902, é: Baumgarten Sándor, Herczegh Zsigmond; Zirzen Janka igazgató, tanárok Cholnoky Jenő földrajztudós, Horger Antal nyelvész, Bartoinek Géza fizikus, az Eötvös Kollégium szervezője, diákok Kaffka Margit, Boncza Berta, ebből alakult az 1920-as években a szegedi tanárképző főiskola (Teleki Blanka Gimnázium) (41-192)
Amerikai út
96: Amizoni Intézet (ELTE BTK) 1908, é: ?, mb: Amizoni Károly vaskereskedő 1877-ben létrehozott alapítványából épült. Bentlakásos intézet polgárit vagy középiskolát végzett leányok művelt háziasszonyokká képzésére. 1948-ban szüntették meg.
minthogy en tanacsoltam az oldalt, hidd el, hogy ki is nagyittattam.Amugy orulok, hogy pozitivak a reakciok.Remelhetoleg Tommyboy felbukkan korunkben is(ha mar mag nem tette eddig)
- A Parlament (30-as évek): http://img.tar.hu/tommyboy/img/5044326.jpg#3 (még nem áll a Fehér Ház, a távolban még látszanak a Cézár-ház helyén álló erõmû kéményei; az Országház mögött is számos kémény)
Kicsit felve linkelem be ezt, biyonyara mar mindenki ismeri, sot, az is lehet, hogy egy topiclatogatoe a galeria, mar csak azert is, mert ilyen nick letezik is, mind1.Szerintem szuper.
Ld. VéEK-topic. Sajnos lehet mutogatni a 4-es metróra, de ettől még elvileg a sötétzöldek hergeltek fel pár lakost, hogy az erre a célra elkülönített terület szabályos felhasználása ellen tiltakozzon. Annak idején elmesélte a Főváros egyik illetékese, hogy egész pontosan mit ajánlottak ki az ott-lakóknak kárpótlásként... Azt nem mondta, hogy elmondhatom itt is - bár ez ölég régen volt.
Kopaszi-gát: amikor megláttam a cikkekben, hogy fürdőcentrum, meg középeurópa legnagyobb.... azonnal tudtam, egy (újabb) merész, de alaptalan terv születik. Jártam ott és nem tetszik - szemételtakarításon kivül - amit oda terveznek. Újabb gazdagoknak szóló hely lesz, műanyag, réteg szórakozóegység-happyüzem.
Ugyanez zavar a Ferihegyi (2) repülőtér előtt kialakítandó parkoló és irodaház esetében is. A nyertes terv egy műszaki konténerdoboz. Ha ezt a repülőtér elé rakják ilyen formában, az ballépés. Most jobban néz ki a terminál az előtte felfutó íves útra fűzve. Valami méltó folytatást kellett volna kieszközölni. Volt is olyan terv, ami személy szerint nekem jobban tetszett....hopci..ez nem igazán Bp. anno...:)
A cikk említi a Kopaszi gát fürdőcentrumot, mint kialakítandó új látványosságot. Nos szerintem egy olyan tervet fogadtak el, ami elég szürkére sikeredett, holott két másik jó, attraktív terv is született. A második (Turányi T2a) és valahol hátrébb az Egeraat csoporté magyar építészekkel.
én próbáltam finomabban fogalmazni, pusztán önfényezést említve :))
A lágymányosi hídi villamos átvezetésről szóló bekezdés viszont igen elgondolkodtató.
(amúgy a budapesti főépítész helyzetét nem ismerem, jónéhány vidékiét viszont igen. S azoknak ninics épp teljhatalmuk :(( - ezzel persze nem védeni szeretném Schnellert. Budapest igenis egy mocskos, vacak hely, ahol megállt az idő - pár épületet említ a cikk, hogy milyen jól sikerült a felújításuk. Ugyanennyi idő alatt más városok az egész belvárost kipucolták)
Széttárja a kezeit és sajnálkozik. Ő nem tehett semmit. Ő "csak" egy 2milliós főváros főépítésze és főplgármester-helyettese volt. Farizeus! Képmutató!
Arra büszke, hogy nem teljesen b@szták szét a várost... Rémes!