Keresés

Részletes keresés

Jay28 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55765

de fémdűbel van beűrős változatban is, hogy ne kelljen mindig csavarozgatni?

Előzmény: KömKel (55761)
xtl Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55764

Kimaszkoltam bármivel, ami a kezem ügyében volt, helyzettől függően. Odatartott papírlappal, festőszalaggal, betömködött ronggyal, vagy a mosogató, vagy a főzőlap beragasztásánál magával a mosogatóval, főzőlappal.

Előzmény: (M)Ákos (55759)
Garfield007 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55763

A burkoló nálunk az élvédő megemlítésére csak ennyit kérdezett vissza: Az minek?

És büszke volt rá, hogy 30 éve a szakmában van. A legjobban az fájt, hogy mint minden jóvágású, régi szaki a segéddel dolgoztatott, aki pont ugyanezt fogja megtanulni...

Előzmény: halaloszto (55762)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55762

letezik negativ sarokba valo elvedo. en tennek.

Vajk

Előzmény: (M)Ákos (55758)
KömKel Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55761

Álmennyezetet ilyen esetben csak és kizárólag fémdübellel szabad csinálni, mert tűz esetén a műanyag dübel kilazul, és a nyakadba küldi az egészet.

Előzmény: Jay28 (55760)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55760

gipszkartonból akarok álmennyezetet csinálni.  Új családi ház, Leier betongerendákkal és béléstestekkel. kb 10cm-t szeretném leengedni az állmennyezetet. Jó megoldás lenne,ha direktfüggesztővel csinálnám és tetőlécekkel nem pedig fémprofillal? Csak oldalra a falra fúrnák fel fémprofilt. Van valami olyasmi dübel,amit elég csak beütni a direktfüggesztővel és ne kelljem csavarozni? No és persze nem szakad ki a béléstestből?

(M)Ákos Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55759

Hogy oldottad meg, hogy oda ne kerüljön belőle, ahova a szilikon kerül?

Előzmény: xtl (55757)
(M)Ákos Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55758

+ cakkosra vágott csempét egy másik csempére fektetett csiszolóvásznon tudsz szépre csiszolni, és akkor egyenes is marad a széle

++ negatív sarokban (pl. fal-padló találkozás) burkolásnál ne nagyon maradjon 1 mm-nél nagyobb rés, különben enni fogja a szilót, ezzel szívtam. Vagy ki kell tömni fugatömítő szalaggal szilózás előtt.

Előzmény: (M)Ákos (55756)
xtl Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55757

Első látványos helyen végzett szilózásomkor a következőt csináltam, profi tanácsára:

- a nem szilózandó felületet befújtam Clinnel,

- benyomtam az anyagot bőségesen,

- a maradékot céleszközzel (műanyag lapka) lehúztam.

Azóta sem kellett a módszeren változtatni, mindenhova tökéletes.

Előzmény: (M)Ákos (55756)
(M)Ákos Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55756

A szilózás kicsit macerásabb, könnyű összekenni mindent :)

Ha először csinálod, szerintem:

- oda nem illő dolgok eltávolítása (ragasztómaradvány)

- zsírtalanítás (száradás)

- kimaszkolás festőszalaggal

- kartusból az anyag kijutttása kinyomópisztollyal

- mosogatószerbe mártott középső ujj körmével a felesleg kikaparása szakaszonként (sok papírtörlő legyen kéznél, abba tudod beletörölni)

- festőszalag gyorsan leszed

- mosogatószeres víz permetezése a szilózásra

- mosogatószeres vízbe mártott középső ujj ujjbegyével el tudod simítani szépre. Az ujjadat többször mártsd a vízbe (ne tudjon ráragadni a sziló)

Ha már van kis gyakorlat, a maszkolás elmaradhat, de ehhez tudni kell úgy kinyomni a szilót, hogy jusson is mindenhova (ha mögé tud folyni a mosogatószeres lé, nem tapad fel) + ne is kenj össze mindent...

Jay28 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55755

Az egyik vége a falhoz csatlakozna. Ha oda bevésem pár soronként akkor sem lesz satbilabb? Ezt hogyan szokták csinálni,h jól is nézzen ki? Teljesen a plafonig vagy elég csak 200-220 magasan? A teljes belmagasság kb 270 cm.

Előzmény: Törölt nick (55747)
(M)Ákos Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55754

Ezt kifogtad.

Magamnak csináltam az összes burkolást a házban...a fugázás nem nagy ügy, de könnyen el lehet igénytelenkedni.

Javaslom a kisméretű gumi gipszes edényt hozzá, könnyű kikaparni, takarítani. Sokat úgy se kéne bekeverni, ha először csinálod, hamar köt.

Vízbe belelapátolod a port, és vékony spaklival kevergeted homogénné. A felkevert tejfölnél hígabbat csinálsz, vagy olyat, mint a szar tejföl. :)

5 percig pihenteted, aztán megint át kell keverni, és utána a fugákra 45 fokban több irányból belekenni gumis simítóval. Onnan látod, hogy eleget gyömöszöltél a fugákba, hogy kicsit kipúposodik.

http://barkacsmester.hu/products-page/kezi-szerszam/komuves-es-burkolo-szerszamok/simito-gumis/

Ennek az egyik hosszú élére spaklival kenj anyagot, és mondjuk 10-20 fokban megdöntve a csempéhez képest tudsz vele dolgozni. Mindig 45 fokban. Néha levakarod a szivacsos simítót, és az anyagot visszakevered az edénybe.

Ha tele vannak a fugák, nagyobb szögben döntve határozott mozdulatokkal húzd le a felesleget (púpok eltűnnek). Ez fontos, mert a szivacsolásnál szívni fogsz, ha sok marad ott.

Szivacsolni akkor lehet, ha meghúzott annyira a fugaanyag a fugákban, hogy finom érintésre nem fogja meg az ujjad. Ha előbb kezded, könnyű mélyre mosni a fugát, ha későn, nem tudod elsimítani.

Szivacsos simítóból nem a tengeri szivacsos, hanem az apró buborékos (vastag, fehér) jött be nekem.

Ezt is 45 fokban kell használni. Jól bevizezed, és jól kinyomkodod, majd megpaskolod, hogy egyenletesen legyen a nedvesség benne. Ne csöpögjön.

Többször át kell majd simítani a felületet, és közben a szivacsot jó alaposan kimosni (vödörben, vizet gyakran kell cserélni).

Az első simításnál könnyen szétkenődik a felesleges fugaanyag a felületen, ne zavarjon. A 3-4. simítás lesz az utolsó, azt érdemes frissen kimosott szivaccsal.

Még maradni fog egy fátyol, ami csak akkor jön elő, ha megszáradt a felület. Ezt másnap le lehet takarítani (persze cementes fugáról beszélünk).

Ha valahol hiányzik esetleg a fugából egy kis anyag, még lehet csalni, és a gipszes edényben maradt kis darabkával pótolni, majd szivacsolni.

Ha hosszabb időre meg kell állni a fugázással, a szivacsolás után a csempék végénél vágd el spaklival a még lágy fugát, és szedd ki a felesleget. Így akár másnap is láthatatlanul össze tudod dolgozni. Félig kitöltött fuga ne maradjon.

Remélem, segítettem valamit :)

Előzmény: conrat (55748)
conrat Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55753

Köszönöm. Sajnos az én burkolóm nem dolgozott ilyen profin és nem használt ilyen modern úri módszereket. :(

Más:

Nincs véletlenül Balatonmáriafürdő környékén valaki aki valóban nagyon jól burkol és lenne ideje egy kb fél-1 napos munkára? (ajtó és kis ablak majdnem teljes körbespalettázása és élvédőzése, kb 3-4 db csempe felrakása plusz az alsó sor és a tusoló peremének cempézése, majd fugázás és pár nap múlva szilózás.

Sajnos a nem befejezett munka miatt elmarad a nyaralás nagy része nem csak nekünk de a családnak is. :(

Előzmény: halaloszto (55751)
C20NE Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55752

Időutazás volt, kösz!

Előzmény: halaloszto (55751)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55751

Egy kis oktatofilm:

Vajk

halaloszto Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55750

megcsiszolni olcso fenokovel. 

Vajk

ilias Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55749
én gipszkartonból csináltam 2.4 m magasan U alakban (belmagasság 3.6m), belül folyékony fóliázva, burkolva. áll, mint a cövek, semmi baja.
Előzmény: Jay28 (55745)
conrat Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55748

Na volt nálam a "burkoló" dolgozni. Úgy látszik meg vagyok áldva, megint kifogtam a leghitványabb munkájú embert aki lassú is :( Vissza kellett bontatnom dolgokat, (falak) egyszerűen képtelen volt a lapok sarkát síkba és a fugákat vonalba tenni. Második nap már úgy történt hogy ő csak feltette a falra a lapot és én állítottam be a fugát és a síkot. komolynak tűnő vágógépe volt de nem tudott egy egyenes vágást sem csinálni, és minden vágott él sorjás, stb. Élvédőzni képtelen volt, nem tudott gérbe vágni. A lényeg hogy 4 nap alatt sem fejezte be, így én fogom befejezni az ablak és ajtó körberakását és az alsó sor berakását, fugázást, szilózást. 

Jó nem?

Mindenki azt mondta igen jól dolgozik, stb. nem iszik, normális. Ez igaz volt az első kivételével. Eléggé magam alá kerültem megint, mondjuk a végeredmény ahol már én csinátam az szép lesz, de sok kis apró részlet máshol csúnya.

Félek a szilózástól és fugázástól. Elméletnem tudom hogyan kell csinálni, de gyakorlatban mire kell nagyon figyeljek, vagy hogyan a legjobb megcsinálni?

ja, csempe vágott élét mivel lehet szépen megcsiszolni? Milyen fugázógumit vegyek?

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55747

A téglához javasolt (értsd kell :-)) a drót, ytonghoz nem. A borulás kicsit bonyolultabb kérdés.

Nagyon függ attól mit is szeretnél. Egy két méter magas szabadon álló fal elég instabil. Ha erre még egy üvegajtót is ráteszel, ami zsanérokon forog akkor csak idő kérdése mikor borul az egész. Ha ugyanez a fal ki van kötve a mennyezethez is, vagy befordulsz vele derékszögben legalább 30cm hosszan, akkor viszont már stabil.

A y-tong előnye egyébként még a faraghatóság, így nem kötelező szögletes formában gondolkodnod... (Persze ez nehézkesebben kivitelezhető)

Falfülkéhez valóban megoldás lehet a gipszkarton, azonban javasolt egy kis süllyesztést készíteni neki, és abba ragasztani a falfülkénél nagyobb darabot, és a csatlakozásokat hézagerősítővel is átglettelni.

xtl Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55746

Nálam úgy csinálták, hogy készítettek egy rendes ablakot, és a zártnak tervezett oldalról beragasztottak egy darab gipszkartont.

Jay28 Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55745

No és elég neki a 10cm vastag vagy vastagabbnak kell lennie? Kell pár soronként közé drót? Vagy nem fog elburulni,ha nekidől valaki? No és hogyan lehet bele olyan falnyílást csinálni?

Előzmény: Törölt nick (55744)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.15 0 0 55744

Mindegy mivel falazod ...akár YTONG illetev a szürke tesója a barkácsboltból is lehet.

Úgyis le kell kenni az egészet 2 réteg két komponenses vízszigetelővel pl. MAPELASTIC

Vagy legalább MAPGUM WPS-sel.....

Illetve a fal és padló hajlatokban a rugalmas szalagot használni pl. MAPEBAND

De, jók az olcsóbb SAKRET márkájú cuccok is.

(pl. az SBA sorozat)

Valahogy így

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vOxmDKMWDec#t=9s

Előzmény: Jay28 (55743)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 55743

Sziasztok! Abban kérném a segítségeteket, hogy adott egy kb 3x3 méteres fürdőszoba. Ebbe szeretnék egy kb 90*90 -es zuhanyzót leválasztani. És az lenne a kérdésem, hogy milyen téglával falazzam fel. Jó e a phorotherm 10cm-es válaszfal tégla, vagy hagyományos kis méretű téglát javasoltok inkább. Azt tudom hogy pár soronként be kell vésni a téglát de kell esetleg bele drótot is tenni? Esetleg hogy lehetne kialakítani benne egy kis beugrást ahova be lehet tenni esetleg tusfürdőt kb milyen magas szokott lenni az ilyen fal. Esetleg mire kell még ügyelni.

Előre is köszi

Gyurco78 Creative Commons License 2013.07.14 0 0 55742

Mint nem szakmabeli, kíváncsi lennék, hogy az a km tégla nem fog szétfagyni nagyon hamar?

Előzmény: Dockworker (55741)
Dockworker Creative Commons License 2013.07.14 0 0 55741

Köszönöm a válaszod! 

Amúgy van most ott fektetve 1 sor kisméretű tégla teljes felületen ( ez volt eddig a beálló ) . Erre már csak pár centi sóderágyat tervezek , csak azért,hogy a kerámia ne rántsa ki a vizet belőle. Vagy az se kell ? Vagy ugyanugy kell a 10-20cm kavicságy ? 

Köszi előre is :) 

Előzmény: KömKel (55740)
KömKel Creative Commons License 2013.07.14 0 0 55740

Mivel a rövidebbik oldal csak 4 méter, én nem dilatálnám el, feleslegesnek érzem.

Legyen alatta 15-20 cm tömöritett kavicságyazat, meg vasháló a betonban, és szerintem nem lesz gond vele.

Előzmény: Dockworker (55739)
Dockworker Creative Commons License 2013.07.14 0 0 55739

Üdv All! 

Kömkel atya! 

Elnézést,hogy megint zaklatlak de elakadtam picit. Betonoznék egy kocsibeállót ( 8m x 4m x 0,1m ) ponthegesztett hálóval. Egyik oldalán sem csatlakozik semmilyen fix dologhoz, tehát 4irányban tud dilettálni. Az lenne a kérdésem,hogy ilyenkor elhagyható a dilettáció? Mivel lejtős így nem örülnék ha ott megállna a víz (vagy feltöltése után) a lefolyó víz ott hagyná el mindig a hordalékát. Ha dilettálni kell akkor azt egészen a beton aljáig kell vagy elég a vasszerelésig? Vagyis el kell vagdalnom a hálót,hogy beférjen a dilettáció? 

Válaszaid előre is köszönöm és örök hálám érte ismét :) 

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.12 0 0 55738

Az EPS hiányt saját anyagával pótolják. Egyszerűen "hungarocell" golyókkal töltik fel. (A pontos nevét nem tudom, majd valaki beírja.)

A vízszigetelés esetén készítenek egy gallért. Tehtá fognak egy 15 centi széles nehézlemez csíkot, feléig bevagdossák, és ezt hajtják a cső köré. S erre később még egy fele ilyen széles csíkot simítanak.

A cső körül nem melegítik, csak a bitumenes lemezt forrósítják fel. Persze védőkesztyűben és kanállal simítják a csőhöz.

Előzmény: szucsip (55736)
ilias Creative Commons License 2013.07.12 0 0 55737
ez letölthető? Engem a kispesti érdekelne. a leendő teraszunk mellé mindenféleképpen zsalukövet szeretnénk 2+ méter magasan (de lehet, hogy végig).
a kvsz-ben egy szó sincs erről.
Előzmény: KömKel (55708)
szucsip Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55736

Elkészült a vízvezetékek bekötése a szerelőbetonon, most teszem le a EPS 100-at, azonban a vízvezetékeknél elég maceráns bevágogatni, van ahová egyátalán nem férek oda, és van ahová csak pár centis darabokat tudok betenni. A kérdés, hogy van-e olyan anyag amivel ezeket a réseket esetleg ki lehet tőlteni, és van olyan kemény mint az EPS100? Púrhappal például kitőlthetem azokat a lyukakat ahová nem fér el értelemes darab hungarocell, hogyan szokták ezt megoldani?

A másik kérdésem, hogy van 1-2 PVC cső felállás, ami köré nem merek bitumenes szigetelőt palackal odaolvasztani, félek hogy megolvan a pvc cső, hogy szokták a csövek körül megoldani a vízszigeteléset?

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55735

szerintem inkább anyag, meg munkaóra kérdése.

de "mester"e válogatja

Előzmény: Égető1 (55727)
topikolos Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55734

Köszi, akkor egy hetet várok legalább, addig locsolgatom.

Előzmény: KömKel (55730)
topikolos Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55733

Köszi, de vissza már nem rakom. :)

Előzmény: C20NE (55729)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55732

az egyformasag csak azt jelenti, hogy amelyik oldalon a te dolgod a keritest felhuzni, nem csinalhatsz olyat, aminek a feloled levo resze viragmintas, a szomszed fele eso resze (ami neked a hatulja) meg nyers vakolatlan tegla.

Vajk

Előzmény: szilkszilky (55723)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55731

erre mondtam, hogy a tartaly alatti reszt (amirol te is beszelsz) tomorre ki kell falazni teglaval. a beton felesleges tulzas, es tok maceras is lenne odatenni.

Vajk

Előzmény: Jay28 (55724)
KömKel Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55730

5-7 nap után eléri a szilárdságának a 80%-át a beton, én az ácsokat 1 hét után szoktam ráengedni talpszelemenezni.

Ha utána is locsolni akarod (felesleges), akkor bitumenes lemezt rakj a szelemen alá.

Előzmény: topikolos (55728)
C20NE Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55729

Ha zsaluban hagytad volna, könnyebb lenne nedvesen tartani. Amíg nedvesen kell tartani, nem mehet rá a gerenda, mert a vizet a fa nem szereti. Én 3 hétig locsoltam a koszorút, van aki szerint 2 hét is elég.

( Vettem olcsó locsolótömlőt, pur habból a koszorú két szélére csíkot húztam.  A csövet pici fúróval perforálgattam, és ráfektettem a koszorú tetejére, majd az egészet letakartam fóliával. Csöpögtető öntözés volt, ki sem kellett mennem napokig :-)

Előzmény: topikolos (55728)
topikolos Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55728

Sziasztok!

Elkészült a kazánház koszorúja. A zsaluzást 2 nap után leszedtem, folyamtosan locsolgatom, le van takarva mindenféle szövetekkel, így nem éri közvetlen napsütés és tovább marad nedves is. Meddig kell locsolgatni? Hetekig? (17x22 cm a keresztmetszete)

Másik kérdésem: mikor lehet ráterhelni? Van egy ajtóhely, aminek a szélén/fölött pont lenne egy szarufa. Alá van persze támasztva, de az nagyjából gondolom arra jó, hogy amíg megfelelően megköt a beton, egybentartsa a zsaluzatot. Talpszelemen nem lesz, egyből (vízszigetelés után) megy a betonra a szarufa.

Köszi.

Égető1 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55727

Sziasztok ! 
 Lakatos munka lenne. Konkrétan egy terrasz fölé előtető + korlát. 

Az anyagok : zárt szelvény, acélcső, köracél, fedésre műa. hullám lemez.

A probléma  az hogy melyik a praktikusabb  

1. a műhelyben gyártás ?

2. a helyszinen való építés ?

az 1. pontnál is csak kb. a kétharmad készülhetne műhelyben, a többi a helyszinen.

A fő méretek és darabok 2,5  x 2,5 m-es tető, tartó létra, korlát elemek. És ezt mind ki is kell szállítani.

A felhasználandó anyag kb. 80 -85  fm cső, zárt szelv, kör ac., kb. 35 -40 hegg varrat. A tömeget had ne mondjam. Mi alapján érdemes számolni az árat ?  Tömeg ? folyó méter ? Ránézés ?

A jelenlegi állás : ránéz a mester az axiómetrikus rajzra és mondja nem probléma, majd egy nap múlva hív ,hogy azért van probléma.

pajaci Creative Commons License 2013.07.11 0 0 55726

A videót ha végig nézted volna,

a végén megláthattad volna.

Előzmény: Jay28 (55714)
zajec_nu_pogodi Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55725

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Most akkor bele ásom még magam a keresgélélsbe a válaszok alapján. Köszönöm még egyszer nagy segítségemre szolgáltak a válaszok!

Jay28 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55724

mert valaki olyant mondott,ha a wc mögött nincs felbetonozva,akkor eltörheti ahogy ráülünk a wccsésze a szenyvízcsövét ahol a tartélyhoz csatlakozik.:(

Előzmény: halaloszto (55722)
szilkszilky Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55723

Nagyon köszönöm, hogy foglalkozol a dologgal. Lenne még egy kérdésem: Van a helyi szabályozásban olyan rész : "Az építési telkek közötti kerítés mindkét oldalát azonos minőségű

felülettel kell kialakítani." Ez mit jelent? Ha ő felhúz egy drótkerítést, akkor én már nem húzhatok fel egy nádszövetest a drótkerítés mellé? Vagy nem értem. A másik az az OTÉK-ben van: 15) Elrendelés nélkül létesített kerítést annak tulajdonosa bármikor elbonthatja. Mikor rendelnek el kerítést valahova? Két családi házas telek között nem kötelező a kerítés? Mégegyszer köszi.

És még egy utolsó, hol vannak leszabályozva a növénytelepítési távolságok, mert én egyszerűen nem találom.

Előzmény: KömKel (55716)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55722

beton nem kell. en melle falaztam, meg ele 5cm ytong. de egy gipszkarton is eleg. siman csak vakolni az talan keves, ha csempezni akarsz ra.

Vajk

Előzmény: Jay28 (55719)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55721

Ha a falra van rögzítve (és persze a fal elég masszív), akkor csak körbe kell építeni téglával/ytonggal, előlapnak egy gipszkarton, aztán lehet burkolni.

Ha viszont gyenge a fal, akkor kell a láb. De a vízszerelő csak vállal rá garanciát, hogy kibírja, ahogy ő rögzítette. (Hallottam olyat, hogy úgy tesztelték a beépített tartályt, hogy ráálltak a fajanszra, ha kiszakadt a falból, akkor újra tábla).

A csomagoláson tényleg rajta van, hogy kell csinálni, nálam az okos simán ráburkolt volna a tartályt szigetelő polisztirolra, ha nem mutatom neki a rajzot, hogy legalább egy gipszkartont rá kell tenni.

Szunyó Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55720

Ó, milyen aktuális kérdések! :))
Nálunk holnap építenek be Grohe tartályokat és jövő héten tervezzük falazni. Ugyanígy az épített zuhanyfalat. :)

Előzmény: Jay28 (55711)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55719

akkor nem kell a tartály magasságáig felbetonozni?Milyen vastagon lehet eléfalazni? Vagy elég,ha mellé falazok és bepucolom a tartályt?

Előzmény: halaloszto (55718)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55718

A grohehoz is van gyari lab, csak alapbol nem adjak hozza.

En ugy csinaltam, hogy ala teglabol tomorre kiraktam, hogy a csavar ami tartja a fajanszot az total ki legyen tamasztva a padlohoz. Aztan vagy 5cm ytong ele, vagy gipszkarton teliberagasztva.

Vajk

xtl Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55717

Nem volt a tartálynak egy papírdoboza, amin rajta lett volna, hogy mit hogyan? Nekem van 2 különböző Geberit, meg egy Grohe, és mind a háromhoz olyan világosan, szépen le volt rajzolva, hogy még én is értettem :)

KömKel Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55716

Semmit nem kell csinálnod, csak neked is kiröhögni ezt a marhát.

Akárhol feljelenthet, nem tud veled mit csinálni, mert nem is lehet, hiszen teljesen szabályosan csinálsz mindent.

(higgy nekem, dolgoztam anno épitésügyön, és rengeteg ilyen hülyével volt dolgom, és akkoriban megengedőbb volt a jogszabály, azaz több terük volt mozogni a baromságaikkal)

Lesz egy pár kör, kijön még pár hatóság, és a végén mindenki elhajtja a francba. Viszont ha ilyen őrült a krapek, akkor jobban teszed, ha egy drótos-oszlopos keritést felépitesz a szomszéd felé, saját telken belül. 

Mert tuti, hogy nem fogja megcsinálni novemberben sem, és csak a gond lesz vele. Ha meg hozzányúl a TE keritésedhez, már birtokháboritást követ el, onnantól nálad a labda.

Előzmény: szilkszilky (55712)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55715

Abban is kérnék segítséget,h a fürdőben a zuhanyzó az falazott lesz. Azaz most szeretném felfalazni . Milyen tipusú téglát válasszak? No és mire kell ügyelnem és figyelnem?

Jay28 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55714

köszi, de a tartályt már a vízszerelő felszerelte a falra. A kérdésem az lenne,hogyan kell alá ill melléfalazni? Kell e valamit betoozni. A tartály az a válaszfalra fel  van erősítva,azaz nincs neki fém váza és lába.Grohe típusú.

Előzmény: pajaci (55713)
pajaci Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55713

Előzmény: Jay28 (55711)
szilkszilky Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55712

Hát vicces, de kijött a rendőrség. Fogalmam sincs, hogy milyen indokkal hívta ki, amikor még a nagy családi veszekedésekre is azt szokták mondani (legalábbis az újságokban így olvasni), hogy csak akkor jönnek ki, ha személyi sérülés van. Mindenesetre itt volt, kiröhögte a szomszédot és azt mondta, hogy azt rakunk a saját telkünkre, amit akarunk. A felújítással nincs gond, tűrtük is, ráadásul ő kijelentette, hogy most leszedi a kerítést, és majd november végéig valamikor befejezi, addig meg nem érdekli, hogy minket ez zavar. Gondolom, holnap a kerületi építési osztályra megy és feljelent. Olyankor mi van? Kijönnek kivizsgálni, abból születik egy határozat vagy ennek mi a menete? Csak azért kérdezem, mert 5 éve lakunk itt, semmi gond nem volt eddig a szomszéddal, egy nagyon kedves, egyedülálló, ezért kicsit társasághiányos emberről van szó, aki két hete megőrült és már csak üvöltve beszél velünk, úgy, hogy a gyerekeink félnek. Nem voltam még soha ilyen szituban, ezért nem tudom, hogy lehet ezt kezelni. Köszi, ha bármi infot még adtok az ilyen eljárással kapcsolatban.

Jay28 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55711

Beépített wc-tartály eléfalazásáról tudna valaki leírást adni.Azaz hogyan kell és mivel?

tronik Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55710

50-es PVC csövet lehet valamivel bélelni? Nem lett jó valószínüleg az illesztés és a szigetelés alatt megjelent a víz. A szerviz nyilásnál fedeztem fel. Ilettve mivel lehet megkersni a padlófűtés csöveket? Infrahőmérő jó? Tudom hűteni is a vízet a rendszerben.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55709

én egy kis szöggel meg szoktam ütni, hogy megpattanjon a zománc, mintha a vasat pontoznád, és akkor nem megy félre a fúró

Előzmény: botsinkai (55659)
KömKel Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55708

A helyi épitési szabályzatot meg kell nézni, általában tiltják a teljesen tömör keritést, és ritkán engedik 2 méter fölé.

Előzmény: Kezsu (55706)
pajaci Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55707

"A telek határvonalain létesíthető kerítés kialakítását - a helyi sajátosságokra is figyelemmel - a helyi építési szabályzat meghatározhatja. Ennek hiányában tömör kerítés csak legfeljebb 2,50 m magassággal létesíthető. Amennyiben a telek határvonalán támfal építése is szükséges, a támfalon tömör kerítés csak akkor építhető, ha a támfal és a tömör kerítés együttes magassága a 3,0 m-t nem haladja meg."

Előzmény: Kezsu (55706)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55706

Ez a sajat telekrészen épitett 2 méteres keritésnek vannak egyébb előirásai? Átlátszóság? Beárnyékolás? Vagy építhetek akár 2 méter magas zsalukő kerítést is?

Előzmény: KömKel (55705)
KömKel Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55705

Azt csinálsz amit akarsz a saját telkeden belül, akár 2 méteres keritést is épithetsz (csak minden eleme saját telken belül legyen).

A fák/tuják/bokrok ültetésénél van védőtávolság.

Ha ő felújitja az ingatlanát, te köteles vagy tűrni, hogy átmenjen hozzád, viszont minden károdat meg kell téritenie.

Ilyen esetekben szokott odáig fajulni a dolog, hogy földmérőt hivat, hogy kitűzesse a pontos telekhatárt. Hagyd hadd szenvedjen, és ne engedd magad rábeszélni a fele dij kifizetésébe. Ő akarja, viselje a költségeit is.

Előzmény: szilkszilky (55703)
nap50 Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55704

Rendőrség kiröhögi, egy helyen én párhuzamosan a másik keritéssel saját oldalra felraktam egy takaró keritést. Szerintem semmi nem tiltja, kerités 200cm magas is lehet. De majd jönnek okosabbak is válaszolni.

Előzmény: szilkszilky (55703)
szilkszilky Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55703

Sziasztok, ha véletlenül megfordulna itt egy OTÉK-guru, nagyon megköszönnék egy gyors segítséget. Nincs időm végignézni a szabályozást, a szomszéd meg itt tombol a fejemen. A telkeink közötti kerítés - mely az övé - egy drótháló. Eddig az ő engedélyével a nádszövetet arra tettük, de most felújítást tart és utána már nem engedi. Erre mi leszúrtunk a kerítés mellé közvetlenül a mi telkünkre három rudat, hogy majd azok közé kifeszítjük a nádat, mert az átlátás nagyon zavaró, ráadásul a telke gondozatlan és van rajta egy kiszuperált üvegház, ami tükrözi a napot, kifolyik az ember szeme. Erre most rendőrséggel stb. fenyegetőzik, hogy a mi telkünkön sem tehetünk semmit a kerítés közvetlen közelébe, 120 cm távolságra tehetünk bármit, mert neki azt a kerítést karban kell tartania. Meg tudja valaki mondani, hogy milyen szabály vonatkozik erre az esetre? Köszi. Sz

KömKel Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55702

Ha hivatalosan át kell vetetned a kéményt a kéményseprőkkel, akkor egyeztess velük, hogy mit kérnek. Mert bárki bármit mond, ha nem veszik át akkor bachatod az egészet.

Kérni fognak az egyeztetéshez homlokzati rajzokat és műszaki leirást, alaprajzot.

Előzmény: __ati__ (55701)
__ati__ Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55701

üdvözlet!
Ha valaki tud segíteni kémény építés előtt állok. Van egy leier 180-as kéményem és azt szeretném tudni milyen szabályokat kell betartani építés során? mire is gondolok
7,5 méter magas lesz tehát kettő tisztító nyílást kell kialakítani,
amit nem tudok milyen magasnak kell lenni a padlószíntől max-min (a padlástérben is ha más vonatkozik oda ) ? Falon kívül lesz építve, tehát három szabad oldala lesz a kéménynek bármelyik oldalára rakhatom a tisztító és füstcső nyílást ? A füstcső nyílása milyen magasnak kell lennie max -min ? Fa födémem van úgy tudom min 12cm kell elhagyni és ez értendő ahol kilép a tetőn is. A házban padlófűtés lesz azt olvastam hogy 80x150 részt kell kihagyni a kémény alatt. röviden ennyi ha érthető és valaki tud segíteni előre is köszönöm.

NeomatiK Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55700

Vagy esetleg előbb kamion be-ki, majd utána lerakni a betoncsövet.

Előzmény: DCSNZS (55698)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55699

Inkább tengelyterheléssel kéne számolni az egész szerelvény súlya helyett. Így 40 tonnánál kevesebb lesz.

Előzmény: DCSNZS (55698)
DCSNZS Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55698

még csak most lesz lerakva, szóval nekem ezt ugy kell intéznem a hivatallal ,h úgy kell megcsinálni h. kibírja a 40 tonnát mert ha beszakad baszhatom, nem tudom mi fogja azt onnan kivenni

Peter atyuska Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55697

Ha annak idején jól rakták le és jól tömörítették körülötte a földet simán, de a nyomtávon leraktok fölé vaslemezt vagy pallót azzal együtt jó lesz. Feltölteni nehéz lenne utána meg kibányászni még nehezebb :)

Előzmény: DCSNZS (55696)
DCSNZS Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55696

helló!

Egy vízátfolyó betongyűrű kibír egy 40 tonnás(sóderszerelvényt?)

vagy inkább töltessem fel törmelékkel ideiglenesen?

üdv

halaloszto Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55695

Itt nalunk van papirszalag. Meg egyre tobb ilyen tekercses alu meg muanyag betetes csodaszalag, ami nyilegyenesen hajthato kettobe, meg kanyarodik, meg elore koszon.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (55694)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55694

Papírszalag szinte beszerezhetetlen. Holott negatív sarokba csak az való...

Az üvegfilc azóta használhatatlan mióta (EU hülyeség) csökkentették a súlyát.

Így csak a festők által is használt rácsos szalag van.

Előzmény: botsinkai (55689)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 55693

Első körben át kell fugázni. Tehát a hézagokat meg kell erősíteni. A lapok végét ferdén vissza kell vágni, hogy legyen helye a gipsznek. A gyári élekkel nincs ilyen szempontból feladat.

Ezeket a hézagokat első körben csak áthúzod a gipsszel, illetve a csavarhelyeket és egyébb lyukakat is. Elsősorban Rigips Vario-t használunk (ha még létezik Super az is megfelel), vagy Ardex 828 (csak azt kevés helyen tartják). Amikor megkötött, akkor ismét áthúzod gipsszel, belesimítod a rácsos szalagot, és ismét átsimítod gipsszel. Itt egyszerre 2-3 métert tudsz csak behúzni.

Ha megkötött akkor már sima glettes gipsszel áthúzhatod a toldásokat.

Festés előtt vagy telibe gletteled az egész felületet, vagy csak a toldásokat gletteled, azonban ez esetben alapozóval is át kell gurítani a felületet...

A glett olcsóbb, azonban gyakorlat nélkül az alapozó szerencsésebb választás lehet.

Előzmény: Jay28 (55684)
pajaci Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55692

Csak a hézagot.

Előzmény: Jay28 (55690)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55691

akarom írni gipszkartont :)

Előzmény: Jay28 (55690)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55690

de a fipszkartont telibe kell glettelni vagy csak a hézagokat?

Előzmény: botsinkai (55689)
botsinkai Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55689

Hézagtömít, szalagot beletesz (elvileg papírszalagot, az üvegszálasat hivatalosan már nemszeresssük), majd glettel, ha szükséges/elvárt.

http://www.youtube.com/watch?v=PndMO9nNDu8

Előzmény: Jay28 (55688)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55688

Emiatt kérdeztem én is,h egy normális festő hogyan tünteti el a ragasztott gipszkartonnál a toldásokat. NEhogy Sokkal tovább csinálja,mint ameddig tartana.

Előzmény: botsinkai (55687)
botsinkai Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55687

Elmolyolnak neked akármeddig, csak órabérben fizesd őket. :)

Előzmény: tronik (55685)
tronik Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55686

A mennyezetre nem mertem volna ragasztani. Félek, hogy a család nyakába szakadna. 2cm lécre gondoltam, de az nem egy általános dolog. Vagy fémprofil.

Előzmény: Törölt nick (55683)
tronik Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55685

1cm alatt van az egyenlőtlenség. Szemmel nézve nem látni nagy hibát. Nem voltak egyenesek a doka táblák, hasa volt. Vagy az egyik találkozás magasabban van mint a másik. A táblák nem csúsztak el egymáshoz képest. De nem tökéletesen sima. A bajom, hogy H lécet nem használnak a festők. Leginkább csak 30-as glettvassal akarnak dolgozni. 60-as lepke is csak kevésnél van, és nem szívesen használják. Lusták a festők, rohannak minél több munkát megcsinálni.

Jay28 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55684

Mit jelent,h a festők átfugázzák? amiatt kérdezem,mert nekem a belső falakra ragasztott gipszkarton került. Hogy lehet eltüntetni a toldásokat nyom nélkül,h festés után ne látszódjon? Új családi házról van szó

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55683

Gipszkartont nem javasolt ragasztani mennyezetre. Nagyon nem...

Tehát vagy fémprofil (esetleg lécváz), vagy vakolás...

Amennyiben nem túl görbe a mennyezet, csak a zsalutáblák széle okoz gondot, azt gémántkoronggal szokták lecsiszolni, és utána glettelik.

Ha ennél nagyobb a hiba, azt is megoldja a festő (mondjuk 0,5-1cm max), de nyilván dupla árat fog kérni, ami még mindig olcsóbb mint vakolni...

Csak 1cm vagy nagyobb egyenetlenségek felett szokták mostanában vakolni.

Előzmény: tronik (55650)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55682

Igen, ma már szinte bárki kartonozhat, csupán két hetes tanfolyam elvégzése kell hozzá...

Alapvetően a kartonosok átfugázzák, ugyanis jellemzően a festőknél nincs "normális" gipsz, csupán glettanyag, s az nem igazán megfelelő.

S az ilyen "kéthetesek" hagyják ott fugázás nélkül. Egyszerűen azért van munkájuk, mert így olcsóbban tudják vállalni (más disznóságokat is el szoktak követni).

S nálunk jellemzően az olcsóság mindent felülír...

Eddig egyetlen olyan csapattal találkoztam akik át is glettelték igény esetén, de ők festők voltak (profik egyébként). Az egyszerűbb falakat meg tudták húzni, de bonyolultabb dolgokat nem (viszont ezt be is vallották, és amit nem tudtak tökéletesen megcsinálni azt nem is vállalták el).

Előzmény: halaloszto (55669)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55681

Sziasztok!

Érdeklődnék,h tudna e valaki segíteni,h hogyan kell a beépített wc-tartályt alá és elé falazni? Mi a pontos menete? A wc tartály már fel van szerelve a falra és a vízbekötés is megtörtént. Tégla falra van szerelve tehát nem a fémlábas szerkezetű. Grohe típusú.

conrat Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55680

Igen, köszönöm. A típusra értettem, pontosabban a gyártmányra, mert olcsó volt. Azt olvasom a használatiján hogy a csempének nem a mázas felén kell kezdeni a kivágást. Igaz ez?

Köszönöm mindenkinek a segítséget egyébként :)

Előzmény: joevagyok68 (55665)
Ofenbau Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55679

A kérdésed :

"Az foglalkoztat a legjobban, hogy a mostani fázisban kilehet-e vakolni a belső falakat."

A legideálisabb idő a vakolásra ! Nyár van, meleg van, ha van brigád, miért ne.  De  a villany és víz vezetékek azért remélhetőleg már a falban vannak !!

Más : a vályogfalat nem inkább tapasztják ?

A vályogházban szerencsés a beton aljzat ? Stb. Stb.

Előzmény: zajec_nu_pogodi (55675)
Ofenbau Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55678

Helló ! Szevasz itt mindenki pertuban van !

Tehát nem lesz könnyű dolgod ! Feltételezem hogy az az : "Adott egy öreg vályog ház, ahol elindultak a felújítási munkálatok" megéri a több milliós befektetést,  az már el van döntve, hogy végig lesz vive.

Ilyen témánál csak szakaszolva lehet átlátni az ügyet. Mint írták, legjobb egy tervet készítettni- ahhoz tartozik természetesen egy kölségvetés kiírás és azt a vállakozók majd beárazzák.

Csak erre :

"Gáz csonk bevitele a háza - ez izgatna leginkább hisz összesen kb 250 000 munkadíjjat (!) és ugyan ennyi anyagköltséget (!) számot fel a vállalkozó. Amit én irrelevánsnak tartok annyi munkáért:

gázóradoboz felszerelése,

kazánházik elhúzták a műanyag szigetelt gázcsövet, ott egy vas kiállót alakított ki,

és még egy ilyen kiálló felszerelése a konyhába"

Ha nincs  még gázcsatlakozásod akkor lesz egy un. csatlakozási díj , ami már 10 éve is 50 -60 eft volt felénk, aztán a műanyag csőből feltételezve az a föld alatt megy. Azt vagy fúrják, vagy árkot ásnak. Hány m az a vezeték vajon  ? 15 m ?  22  m ?

Szóval ez az un. beállásiköltség az óráig. Ha kész és van egy órád,  a központi fűtésre gázzal számolhatsz legalább egy 600 -800 eft -ot.

Mondjuk csak itt lesz vagy 30 tétel és ez csak egy kis része ennek a felújításnak.

Megéri egyáltalán ilyen kölséggel gázt bevezetni ? Csak úgy morfondírozok. 

Ja és kell egy rátermett agilis ember, aki viszi az ügyeket  ( neki is van díja )

KömKel Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55677

Már a kisebb átalakitásoknál is megéri átalakitási tervet és hozzá való költségvetési kiirást készittetni, hogy ezeket árazzák be a kivitelezők, és normálisan össze lehessen hasonlitani ezeket, valamint az elszámolás ne bemondásra történjen.

Egy ilyet 60-80e Ft-ból meg lehet csináltatni, és hamar visszahozza az árát.

A szemtelenkedő lehúzós szakik ellen pedig kell fogadni egy tervezőt/műszaki ellenőrt, aki 

1. nem veszi át a szar munkát

2. nem engedi az indokolatlan túlszámlázást és többletmunkákat

Peter atyuska Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55676

Több részre bontanám:

Vakolás előtti munkák minden olyan munka ami falban elvezethető a csöve, így villany, víz, fűtés, GÁZ NEM az mindig falon kívűl megy.

A trv része, a munkára törvény és rendelet együttesen ír elő szavatosságot jótállást az épületek esetében 5-10 év között mozog.

Jó lenne ha lenne építési műszaki ellenőröd, aki nem csak papírozna mert sokat segítene.

Az árak anyag google.hu és megkeresni hol a legolcsóbb, munkadíj az megállapodás kérdése le kell íratni mi van benne pontosan, szerződés nem ártana.

Vakolás külső felület sok féle van, kérdés mit raknának fel.

A gáz esetében a gázszolgáltatónak egy csomó papír kell így a legjobb ha olyan cég dolgozik akinek van szerződése velük és van tervezőjük, kulcsra készen adják át a munkát.

zajec_nu_pogodi Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55675

Üdvözlet mindenkinek, 

nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de ahogy olvastam a bejegyzésket talán Önök tudnak neke segíteni. Adott egy öreg vályog ház, ahol elindultak a felújítási munkálatok és mivel nem egy vállalkozóval dolgozok, ezért nagyon nehéz összegeyeztetni a különböző szakemberek munkáit és véleményeit.

A problémám két síkon mozog , egy anyagi (szeretnék kicsit jobban körbenézni a piacot a felújítási munkálatok árainak) és technikai (szakmai) kérdésen.

Az anyagi oldal: 

Már sok feladatod elvégeztünk a szakemberek, de ahogy észrevettem az ár egyre csak növekszik, ezért fodulok Önökhoz, hogy tisztán lássam mi mennyibe kerül/kerülne más vállalkozóval. Ezekre szeretnék külön árakat, hogy tudjam mivel kalkuláljak vagy hogy kitől mit várjak el, ha az ő ára magasabb a piaci átlagnál:

Vízvezeték felújítása (minden vezeték cseréje, új fürdőszoba kiépítése - fürdőszoba berendezéseit nem számolva)

Fűtési rendszer kiépítése kazánnal, radiátorokkal

Padló teljes cseréje: mosani padló feltörése, új padló lerakása (szigetelt padlót szeretnék, ezért aljzat beton lerakás, szigetelés, járólapok vagy laminélt padló)

Álmennyezet felrakása

Vakolás

Festés

Beltéri ajtók berakása (6 db ajtó)

Gáz csonk bevitele a háza - ez izgatna leginkább hisz összesen kb 250 000 munkadíjjat (!) és ugyan ennyi anyagköltséget (!) számot fel a vállalkozó. Amit én irrelevánsnak tartok annyi munkáért:

gázóradoboz felszerelése,

kazánházik elhúzták a műanyag szigetelt gázcsövet, ott egy vas kiállót alakított ki,

és még egy ilyen kiálló felszerelése a konyhába
a kapú melletti vízaknából a víznek új csövet raktak le
és egy másik víz aknából,amely az új konyha ablaknál van kialakítva,bevezették a vízes a falra a konyhába ahol fog állni a mosogató
és felszereltek egy víztisztítót,amely a nagyobb szennyeződéseket szüri meg
és bevezették,lerakták a csöveket a szenyvíznek a fűrdőszobába és rákötötték a régi szenyvíz csőre

A kérdése, hogy kb milyen árakra számítsak ezekért a munkálatokért egyenként. Előre is köszönöm szépen a válszokat!

A probléma második síkja:  

A kőművesek azt szeretnék,ha a vakolás előtt a víz ,gáz és villanyszerelők elvégeznék a munkálataikat. A villanyszerelő állítólag beleegyezett, hogy a vakolás előtt jön és bevezetik a villanyt.A víz-gáz szerelő csak vakolás után hajlandó dolgozni.Mivel a vakolásnak hosszú ideig kell kiszáradni,hónapokba telik szakemberek szerint,míg lehet lesz rá festeni,én azt szeretném ,ha minél előbb megvolna a vakolás. Az foglalkoztat a legjobban, hogy a mostani fázisban kilehet-e vakolni a belső falakat. A kérdés---nem fog e hőhíd kialakulni, hogy a fal egészen a szerkezeti betonig lesz kivakolva ,nem fog e a hideg a  betontól a vakoláson keresztül beszivárogni és penészedést okozni??? Ez nagyon fontos,ne hogy penészedés induljon el a házban. Ilyen esetben vállallnak e garanciát a vállalkozók? Ha igen hány évre? 

Köszönöm a válaszokat és a segítséget!

plusssuni Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55674

Nekem erre a celra rendszeresitett pontozom van. En mindent pontozok furas elott. Csempe, vakolt fal, fa.

Előzmény: halaloszto (55670)
xtl Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55673

Hajnal háromkor mozgó kulcslyukat láttál már? Ez is olyasmi lehet :D

Előzmény: NeomatiK (55672)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55672

Én még nem láttam csempében mozgó lyukat. Szerintem mások sem. :))

Előzmény: KömKel (55671)
KömKel Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55671

Apám csinálta úgy, hogy ragtapaszt tett a csempére, és azon keresztül fúrta meg, igy nem mozdult el a lyuk.

Előzmény: pavarotti (55668)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55670

en magaval a vidias furo hegyevel szoktam megutni/megkarcolni.

Vajk

Előzmény: pavarotti (55668)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55669

Mikor leirtam, mar en is tartottam tole, hogy nem az az altalanos amit lattam. Azert eleg lehetetlen helyzet az, ha a kartonozo ember otthagyja hogy majd a festok kiglettelik, aztan centis hibak vannak benne, es kb vakolni kell hogy normalisan nezzen ki. 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (55666)
pavarotti Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55668

csempefúrásnál ami nekem bejött: jó nagy szöget odahelyezel pontban, kalapáccsal ráütsz finoman vagy amennyire kell, így ugye nem törik reped csak azon pontszerű helyen. Utána 3-4-es fúróval, majd jöhet a nagyobb.

Mind a fúró mind a szár barkács kategória, és tökéletesen működött.

Lakástól függően számítani kell rá, hogy a vizes helyiségekben az átlagosnál vastagabb lehet a "vakolat", később találsz téglát!

lala1961 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 55667

Tisztelt olvtársak,érdeklödnék az iparosok között (PÉCS környékiek),hogy egy kertben 100-120 betonoszlop lefúrása 60 cm mélyre kb milyen áron végezhető el.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55666

Nem.

Kartonozásnál legtöbbször csak felrakják a kartont. (Festők, kőművesek és hasonló "hozzáértőkre" jellemző)

A kartonosok legtöbbször átfugázzák, mert csak így tudnak rá garanciát vállalni. S ez lehet akármilyen szép is, még nem elég festés alá.

Legritkább az az eset, hogy át is van glettelve.

Előzmény: halaloszto (55653)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55665

olvastad a 55656-ot ??

Jó.

Előzmény: conrat (55664)
conrat Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55664

Ezt találtam. Vajon jó lehet?

Előzmény: conrat (55662)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55663

Az 1ik szobából lehet leválasztanék egy garderóbot..

Ezért érdeklődnék, hogy ha csak 1-ik oldalon lenne benne "szekrény"/polc, akkor minimum milyen szélességgel kéne számolni ?

140 cm ?  sok ?

conrat Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55662

Köszönöm! Az igazság az hogy azért nincs ilyen fúrója jelenleg mert kb 200km-re vagyunk az otthonától, és a fúrók ott vannak. Azt mondta szépen meg tudja csinálni a lukakat fúró nélkül is.

Hol tudnék s.o.s.-ben venni lentebb ajánlott fúrót olcsón? Nincs tippje valakinek?

Pitylogós Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55661

Hozzám ez be nem tenné a lábát...

Előzmény: joevagyok68 (55656)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55660

most mondhatnank akkor, hogy kell a gyemantos cso alaku uvegfuro, mert van olyan csempe amit csak azzal lehet.

de nem mondjuk. csuszkalasrol szo sem lehet, mert elotte a vidia hegyevel ugyesen meg kell pattintani a celpontban a zomancot. persze az ugyesen az azt jelenti hogy ritkan sikerul valakinek eleteben az elso...

Vajk

Előzmény: botsinkai (55659)
botsinkai Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55659

Nyilván, épp csak az ilyen "csúszkál" a fényes felületű csempén. 2-3 mm-rel odébb fúrt lyuk pedig nem mindig nyerő.

Gyakorlatlannak ezért jobb a karátfúró.

Persze mindenki azt csinál, amit akar. :)

Előzmény: pajaci (55658)
pajaci Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55658

Akármilyen gagyi vídiás fúróval is meg lehet fúrni.

Előzmény: botsinkai (55657)
botsinkai Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55657
Előzmény: conrat (55655)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55656

ide raktam be korábban..

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122800806&t=9004917

hasonló csak olcsóbb (volt)

"sajnos a burkolónak aki jön nincs, mert azt mondta ő ki szokta csipkedni a lukat."

Milyen burkoló az ilyen ?

Ezzel azért csak kiállította a saját szegénységi bizonyítványát !

"és simán megfúrni milyen fúróval lehet a csempét?"

betonfűróval simán, "ütve" NÉLKÜL .

Előzmény: conrat (55655)
conrat Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55655

Sziasztok! Csempefúrót ( illetve inkább nagyobb lukak kivágásához szerszámot) keresek. Nem profi készlet kell ipari felhasználástra, hanem néhány kapcsoló és csőcsonk kifúrásához kellene. ( sajnos a burkolónak aki jön nincs, mert azt mondta ő ki szokta csipkedni a lukat. Én viszont örülnék ha fúrná. Az lenne a kérdésem, hogy ez a típus, illetve ilyen jó lenne? A drága külön méretű darabokat amiből 1db több ezer ft olyan nem kellene. 

Használható ez a fajta?

Ja, és simán megfúrni milyen fúróval lehet a csempét?

C20NE Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55654

Így már értem.

Előzmény: halaloszto (55653)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55653

ugy ertem, hogy ha a komuves ad arat vakolasra anyag+melo, akkor abban a gletteles nincs benne. es a friss vakolast ketszer, de inkabb haromszor kell glettelni.

a gipszkartonozasnal viszont az anyag+melo az nehany kiveteltol eltekintve keszre glettelve ertendo, amit csak festeni kell.

Vajk

Előzmény: C20NE (55652)
C20NE Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55652

Felénk a gipszkartont is glettelik.

Előzmény: halaloszto (55651)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55651

nemtudom, azt is vedd hozza, hogy a gk amikor keszen van, az festheto, a vakolast meg glettelni kell meg.

Vajk

Előzmény: pajaci (55649)
tronik Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55650

Monolit födém van, de nem tökéletesen egyenes. Használt doka tábla volt. Nem fogok találni olyan festőt, aki H léccel áthúzza és félek tőle, hogy nem lesz szép glett után. Legtöbb festő 30-as glettvassal dolgozik és nem is akar mást használni. 275 a belmagasság és egy 50nm-es nappaliba már ez se egy brutális belmagasság.

Amit nem írtál, hogy a gipszkartonozást könnyebb megcsinálni házilag, mint a vakolást vagy a glettelést.

Előzmény: KömKel (55648)
pajaci Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55649

"a vakolás a gipszkartonozás árának fele kb."

Nem fordítva?

Előzmény: KömKel (55648)
KömKel Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55648

Én azért szeretem jobban a gipszkartonozást:

- gerendás födémnél nem fog repedezni még évekig (MINDIG reped a vakolat)

- a villanyvezetékeket bárhová lehet hűzkodni, nem kell eldönteni még a szerkezetkésznél mi merre lesz

- egyik ügyfelem 60x150-es légcsatorna vezetékeket rakott be a födém alá, azaz alig veszit a belmagasságból, mégis megvan a légtechnika

- biztosan sima felület lesz

- a vakolás a gipszkartonozás árának fele kb.

Előzmény: C20NE (55647)
C20NE Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55647

Ha egyenes a födém, simán telibe glettelném ;-)

Előzmény: halaloszto (55646)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55646

sot, csak 39.5 :-)

De ha egyenes a fodem, siman felragasztanam telibe.

Vajk

Előzmény: KömKel (55645)
KömKel Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55645

Csak 4.25 veszik el :)

Előzmény: tronik (55644)
tronik Creative Commons License 2013.07.08 0 0 55644

Üdvözlet!

Betonfödémet szeretnénk gipszkartonozni. Milyen módszerrel lehetne a legkevesebbet veszíteni a belmagasságból? A fémprofillal 5cm elveszne. Van valami más járható út?

nixon70 Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55643

Egészségedre!! :-))

Előzmény: Szunyó (55635)
nixon70 Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55642

Viccvót.

Ott a smile!!!!

Előzmény: NeomatiK (55630)
Szunyó Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55641

:)) Köszi, nem, nem vagyok 110 kiló. :)) (Megragadtam a lényeget, ugye? :P)

Előzmény: KömKel (55638)
KömKel Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55640

1-2 mm biztosan lesz, mert ilyen hosszon már az önsúlyától is behajlik sajnos.

Ha nagyon kényes a dolog, akkor rakj be inkább "A" vagy "AD" jelű áthidalót. Ezek mondjuk párszáz kilósak...

Előzmény: Dockworker (55639)
Dockworker Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55639

Köszönöm KömKel atya :) 

Amúgy kell számolnom bármennyi elhajlással ? Azért kérdezem mert fa nyilásszáró megy alá és nem szeretném,h szoruljon . Előre is köszönöm :)) 

Üdv.: 

D.W.

Előzmény: KömKel (55637)
KömKel Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55638

Általában azért másnap már rá lehet menni (ha nem vagy 110 kg), és sima rózsás locsolókannával végig kell permetezni napi 2-3x.

Vagy pedig letakarni fóliával, igy a kipárolgó viz dunsztolja az egészet.

Előzmény: Szunyó (55636)
KömKel Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55637

Ha tényleg csak a saját+2 sor falazat súlyát hordja majd, akkor okés.

Előzmény: Dockworker (55631)
Szunyó Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55636

Köszönöm a javaslatokat, de mégis mivel lehetne locsolgatni az első időkben? Háti permetezővel? :DD Gondolom nagy mennyiségben (locsolócsővel) nem tanácsos vizezni.
Letakarni nem tudom mivel lehetne ha a szobákat nézem, meg hogy az első időkben nem lehet rámenni a betonra. :S

Szunyó Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55635

Nixon úgy gondolta, hogy ezeket én igyam, hogy egyenesnek lássam az aljzatbetont akkor is, ha nem lesz az. :DDD

pajaci Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55634

Ez nem vicc.

Előzmény: Dockworker (55633)
Dockworker Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55633

... még viccnek is rossz ...

Előzmény: pajaci (55632)
pajaci Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55632

Aki nem akarja, hogy az elvonási tünetek miatt remegő melós, leessen az állványról.

Dockworker Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55631

Üdv Mindenki! 

Egy gyors kérdés jöhet ? :) 

Adott egy felülvilágítós , sorolt ajtó-ablak aminek a nyílásába egy kisebb (szabványméretű) ajtó-ablak megy be szintén sorolva. Két szélén 25x25 oszlopzsalu vasalva, megöntve, tetjére Porotherm A-12 áthidaló 300cm hosszúságú 2db és 260 körüli fesztávra. Erősítsetek meg,h ennek a tetejére még elfér 2 sor pth 25 N+F 0,00mm lehajlással ? Csak a téglák terhét kell hordania semmi mást.   

Kösz kösz előre is :) 

Ui.: nem lehet sajnos középen alátámasztani =/ 

Üdv.:

D.W.

NeomatiK Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55630

Ki az az építtető, aki szesszel itatja a munkásokat? Saját magával akar kicseszni?

Előzmény: nixon70 (55628)
C20NE Creative Commons License 2013.07.07 0 0 55629

Ha nagyon meleg lesz, takarjátok a betont és folyamatosan tartsátok nedvesen.

Előzmény: Szunyó (55627)
nixon70 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55628

A pálinka és a sör megfelelő hőfokon tartására!!!:-)))

Jó munkát kívánok!

Előzmény: Szunyó (55627)
Szunyó Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55627

Nálunk konkrétan hétfőn lesz aljzatbetonozás, mixerrel. Mire kell, figyeljek? Végig kinn leszek a helyszínen.

Előzmény: NeomatiK (55620)
DCSNZS Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55626

Sziasztok!

Sóderbánya után nézek olcsóbb sóder gyanánt.

a legközelebblévő a következőt mutatja :

• Természetes homokos kavics 0/22 NHK 0-24 Q-TT
  • Természetes homokos kavics0/22THK 0-24 P-TT

a kérdésem a köv:

mi a különbség a Q-TT    és a   P-TT  között mert árban míg a q-tt  724ft / tonna addig a P-TT/ tonna!

várom válaszotokat

V. Rita Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55625

Hogy az esztrichesek tettek-e bele valami adalékot, azt nem tudom (a keverésnél még nem voltam ott), de szerintem nem.

Előtte a Sopro adalékanyagokat néztük, de végülis az eladók lebeszéltek róla, hogy felesleges.

Egyébként ugyanígy hezitáltunk, mint Te, hogy melyik módszert is válasszuk (saját vagy kőműves munkával zsákos esztrich, esetleg kézi keverésű beton, vagy profi esztricheseket hívjunk). Spórolásból igyekeztünk minél több munkát belevinni az építkezésbe. Végül a profi esztrichesek mellett döntöttünk, mert

1. a terasz betonozásakor sikerült a tüzépről valami istentelen rossz cementet vennünk, utólagos fixálókkal többet költöttünk rá, mintha profikkal csináltattuk volna. Ráadásul egy letekert padlófűtésnél cikisebb, ha vacak a beton...

2. A kézzel húzott aljzat sohasem lesz olyan szép, mint a gépi. Ahogy Kömkel is írta, a kézire még kell kiegyenlítő, ami megint plusz pénz.

3. Az építészünk (Kömkel) néhány évvel korábban saját maga csinálta az aljzatbetonozást zsákos esztrichből és ő is azt mondta, hogy rengeteg munka. Ráadásul ő ügyes, mi meg nem annyira...:-)

Számításaim szerint ugyannyiba került az egész így, mintha zsákos esztrichet raktunk volna, de így kaptunk garanciát (nem kellett félnem, hogy mi van, ha elrontjuk a padlófűtést) és nem utolsó sorban fél nap alatt megcsinálták az egész házat, szépen összepakoltak maguk után, aztán elmentek. Amikor már járható volt az aljzat, jött a főnök és együtt megnéztük, hogy milyen lett a végeredmény, ekkor kellett fizetni.

Sok mindent másképp csinálnék, ha újra kezdhetném az építkezést, de ezt nem.:-)

Előzmény: Kezsu (55624)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55624

Igen, ezt a céget ismerem. Mármint a netről csak.
Milyen adalék szükséges az esztrich-hez? Vagy ez titkos?

Előzmény: V. Rita (55623)
V. Rita Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55623

Tavaly nálunk ők csinálták, nagyon szép lett, meg voltunk velük elégedve.

http://www.estrich.hu/

Mi hozattunk konténerben sódert (a sitt elszállításához egyébkénti is kellett a konténer, így olcsóbb volt) és cementet, abból készítették helyben az esztrichet. Adalékanyagot nem tudom, hogy tettek-e hozzá, mi azt külön nem vettünk.

Egységesen 1500 Ft/m2 volt a munkadíj és ilyeneket is megcsináltak, mint épített zuhany folyókájának beépítése, lejtésének kialakítása.

Utólag sajnálom, hogy a teraszt a kőművessel csináltattam, mert ugyan ő 1000 Ft/m2 áron dolgozott, de a minőség össze sem hasonlítható.

Előzmény: Kezsu (55621)
KömKel Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55622

Egyik fórumtársnak ők csinálták, nagyon szép lett, és összességében nem sokkal drágább, mint a kézzel kevert. Ami nagyon nagy előnye, hogy tükörsima, és nem kell padlókiegyenlitőzni sem.

Az ársorrend:

- kézzel kevert

- gépi

- zsákos

Előzmény: Kezsu (55621)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55621

Árban hogy néz ki vajon az esztrich ( kész beton) és a házilag kevert beton?

Én ahogy számolgattam jelentősen drágább az esztich beton. Bár gondolom beszerzés kérdése is a dolog.

Előzmény: KömKel (55617)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55620

De gyors voltál! :)

Azért kérdezem, mert nálam is nemsokára aktuális. Mixerbeton lesz valószínűleg. De ez még változhat helyi keverésűre.

Előzmény: KömKel (55619)
KömKel Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55619

Nem azt mondom, hogy nem jó, csak a 0-4esből lehet házi esztrichet keverni, ami jobb a padlófűtéshez.

Előzmény: NeomatiK (55618)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55618

A 0-8mm-es nem jó már padlófűtéshez?

Előzmény: KömKel (55615)
KömKel Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55617

Nem szabad túl vizesre csinálni, mert utána porlik rendesen.

Igazság szerint legjobb az öntött esztrich, vagy a zsákos anyag, de persze meg lehet csinálni háziból is.

Előzmény: Kezsu (55616)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55616

Akkor ez szinte homokszerű sóder.

Az ilyen kicsi szemcseméretnél szükséges plusz cement? Vagy van valami trükje a "házi"padlófűtés beton készítésnek?

Előzmény: KömKel (55615)
KömKel Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55615

0-4es

Előzmény: Kezsu (55613)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55614

bromhoz= betonhoz. =)

Előzmény: Kezsu (55613)
Kezsu Creative Commons License 2013.07.06 0 0 55613

Padló fűtés bromhoz milyen szemcseméretű sóder kell?

Mert gongolom ott nemtul jó a csövek alatt, között a nagyobb kavics darabok?

Előzmény: KömKel (55607)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55612

fonetikus atiras....

Vajk

Előzmény: KömKel (55611)
KömKel Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55611

Bakker... nekem egyszerűen nem esett le mi a franc az a 0,22.

(sörét? :D)

Előzmény: halaloszto (55609)
topikolos Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55610

Nem vízszintesen, hanem függőlegesen kerül a betonba a laposvas. Ha sikerül meghajlítanom megfelelő távolságra U alakot, akkor úgy. Aztán közé megy a gerenda, és oldalról átfúrom, összecsavarozom.

Előzmény: NeomatiK (55596)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55609

szerintem igen. 0-24-es lesz az. tehat nullatol 24mm-ig vannak benne kavicsok.

Vajk

Előzmény: DCSNZS (55608)
DCSNZS Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55608

most találtam jó árba, holnap megyek megnézni, azt mondja az eladó 0,22 -es! ez most akkor megfelelő????

KömKel Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55607

24 az a 25 :)

Előzmény: KömKel (55606)
KömKel Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55606

16/25/32-es szemcsenagyság, kisebb semmiképpen.

Előzmény: DCSNZS (55604)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55605

yoyoyo got it! köszönöm mindenkinek! Asszem most már minden adott a sikerhez.

Előzmény: halaloszto (55603)
DCSNZS Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55604

Helló!

Érdeklődnék, hogy alapozáshoz milyen nagyságú sóder kell?

köszi

halaloszto Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55603

dedede!!! izetlen lesz!!!! a vizben lebego szemcsek kulon-kulon kotnek meg, nem egymashoz. sokkal kisebb lesz a vegen a szilardsag.

Vajk

Előzmény: Laja73 (55600)
C20NE Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55602

Igen.

Előzmény: Laja73 (55601)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55601
Előzmény: C20NE (55599)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55600

Ok köszi. Tehát a higítás bizonyos mértékig lehetséges, mert a végeredmény ugyanaz: a víz úgyis távozik, csak lassabban? Nincs tehát úgy, mint a főzésnél, hogy túl sok víz esetén ízetlen.

Előzmény: NeomatiK (55598)
C20NE Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55599

Ne vízzel tedd képlékenyebbé mert rontod a szilárdságát! Tegyél bele képlékenyítőt, és az adagolási előíráshoz képest csökkentsd a vizet!

Előzmény: NeomatiK (55598)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55598

Ezt így nehéz megmondani. Általános szabály, ha károsodás nélkül nem képes elviselni a terhet, akkor változtatni kell :) Vagy úgy, hogy az alapot megfelelően alakítod ki (kellő alátámasztással), vagy beljebb rakod a faházat. Én "levegőben lógó" alapra nem raknám a ház falát, hacsak nem olyan vasalás van benne, hogy elbírja.

A képlékeny beton konziztenciáját megadja a zsákon felírt keverési arány. Nem tudom, mennyire lehet eltérni tőle. Az biztos, hogy a gyakorlatban szoktak módosítani a víz mennyiségén. Kis mennyiségű plusz víztől is már érezhetően képlékenyebbé válik. Szóval lehet hogy elég plusz 3dl-t (csak mondtam egy számot) adnod 10 liter bekevert betonhoz és máris könnyebben dolgozhatsz vele.

Előzmény: Laja73 (55597)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55597

Még nincs. Tegyem beljebb?

Hobbibeton esetén azok a részek, melyek nehezen hozzéférhetők, megengedett a hígabb keverék, hogy magától elterüljön? Nem tudom, legutóbb jól csináltam-e, de az állaga olyan volt, mint a sűrű tejbegríz: ahova tettem, ottmaradt, de kanállal szépen lehetett kenni. Most ez nem lesz ennyire egyszerű. 

Előzmény: NeomatiK (55594)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.05 0 0 55596

És a laposvashoz hogyan rögzíted a gerendát? Nekiállsz ott menetet fúrni belé (a betonba is bele kell fúrnod, tiplizned)? Vagy hegesztesz rá szögvasat?

Ezen plusz munkák kivédésére írtam, hogy egy 5 cm vastag palló szelemenként jobbnak tűnik nekem. Ehhez már egyszerűbben hozzá tudod erősíteni a gerendát, szelement.

Előzmény: topikolos (55595)
topikolos Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55595

Köszi.

Közben annyit változtattam az eredeti elképzelésen, hogy ha a gerendákat közvetlenül a betonra teszem, nem lenne szerencsés átfúrni a 15x7,5-es anyagot a tőcsavar miatt, inkább beteszek a betonba jó erős laposvasat, és oldalról rögzítem a gerendát. Esetleg 2 oldalról...

Az összekötésre meg marad a 2 zártszelvény, bekötve a koszorú vasalásába.

Előzmény: C20NE (55582)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55594

Igen, úgy a nyerő.

Még nincs ott a faház széle?

Előzmény: Laja73 (55587)
Adm Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55593

Illetve a födémen lévő 2cm eps-t is keveseltem, de majd itt is segít a plussz gyapot. Ha magam csinálom anno, a falakra se csak 5centit rakok, lábazatszigetelés egyelőre nincsen még, és a padló alatt sincs semmi, szóval lesz még  ajövőben ezzel dolgom bőven :(

Előzmény: Adm (55592)
Adm Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55592

Ok, így tényleg pontatlan, szóval felülről és a belső oldala nincsen szigetelve.

Előzmény: Gyurco78 (55591)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55591

Az ok sajna egyszerű, a koszorú semmilyen formában sincs szigetelve

.

.

Szerencsére a koszorú kivülről szigetelve van

Na most hogy is van ez? Vagy csak felülről nincs a koszorú szigetelve? Azért az nem "semmilyen formában".

Előzmény: Adm (55590)
Adm Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55590

Köszönöm, így fogok tenni, új barátom a gyapot :)

Szerencsére a koszorú kivülről szigetelve van, így bent a tetőtérben meg fogok tudni oldani mindent.

Előzmény: KömKel (55589)
KömKel Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55589

A födémre terits le 2x10 cm gyapotot, teljesen a fal széléig kiengedve, tetejére páraáteresztő fóliát vagy geotextilt teritve.

Az a lényeg, hogy a falon levő 5 cm EPS és a födémen lévő hőszigetelés folytonos burkot képezzen.

Ha a koszorún nincs hőszigetelés csak a falon (mert mondjuk ereszdobozolásig csinálták csak meg a fali hőszigetelést), akkor vagy a agyapotot hajtsd le az ereszdobozba, vagy le kell bontani a dobozolást, és a koszorúra (minimum) 8-10 cm EPS-t ragasztani, és azt összezárni a födémen lévő gyapottal.

Előzmény: Adm (55588)
Adm Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55588

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Kockaház, pár éve még elöző tulajnál felújítva.

Felmentem a padlásra körbenézni, télen vajon miért hajlamos a falak felső széle penészedni. Az ok sajna egyszerű, a koszorú semmilyen formában sincs szigetelve. A födémen jelenleg 2 centis eps van, rajta egy vékony filcszerű valami és párazáró fólia. Mit tanácsoltok, mivel szigeteljem a betonkoszorút. Magán a ház falán ha jól tudom, 5 centis eps van.

Köszönöm

Laja73 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55587

Ja nem válaszoltam, faház széle lesz ott.

Ha beton nélkül teljesen gáz akkor eldőlt, az lesz, hogy ezt az oldalt full betonnal fejezem be, egybeöntve a koszorúval.

Előzmény: NeomatiK (55570)
C20NE Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55586

Én elkövettem azt a huncutságot, hogy picit ferdén ragasztom be, és egy csővel, mikor megkötött függőlegesre hajtottam a csavart, így -szerintem- picit többet bír.

Előzmény: pajaci (55585)
pajaci Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55585

Egyszer mis használtunk ilyesmit a cégnél. Egy 250kg-os szivattyú kiemeléséhez használatos "menetes kampót" ragasztottunk be vele függőlegesen a beton aknafedélbe.

Nem igazán bíztam benne, de kibírta.

Előzmény: C20NE (55584)
C20NE Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55584

Igen, kaptam hozzá kinyomó pisztolyt, ami tulajdonképpen egy sziloplszt nyomó csak picit masszívabb, és keverőszárat. A tubusban két anyag van ami a csőben keveredik. Én a lépcső vasalatát is ezzel ragasztottam be a meglévő monolit födémbe, brutálisan ragaszt, ha betartod a technológiát és maga a beton amibe ragasztod eléggé teherhordó.

Ha jól emlékszem ez volt: http://fischerdubel.hu/fis-vs-300-injektalo-ragasztok-fischer.html

Üdv.

Előzmény: pajaci (55583)
pajaci Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55583

Két komponensű fischerrel ragasztottad?

Előzmény: C20NE (55582)
C20NE Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55582

Nekem koszorúöntésnél ott volt az ács és Ő rakta be a csavarokat a fagerendáknak, talpszelemen nem volt, de nem atomerőmű lesz, így Te is könnyen berakhatod a zsaluzás után. Bizony, egyetlen csavar , gerenda sem áll csálén. De Fischer ragasztóval utólag is berakhatsz menetes szárakat a koszorúba, ilyet is csináltam már, és bármilyen meglepő tart annyira mint ha belebetonoztad volna eleve, nem bírtam kitépni a 32-es villáskulccsal, pedig próbáltam, hogy inkább most adja meg magát, mint később. ( Már ha a beton jó minőségű ) Ha a gerendákat rakod a csavarokra előtte egy réteg bitumenes lemezt tegyél a gerenda alá, hogy a beton egyenetlenségeit kiegyenlítse.

Ha a végénél a falhoz közel, akár rásimítva 2 szál 12-es vassal összekötöd az u alak végeit, nem hinnám, hogy lesz akkora erő ami azt eltépi! Hajlíts a két végére a 12-es vasnak 1-1m kapaszkodót 90 fokban, ami a koszorú vas mellé besimul és kész is. Én ( pont ugyanilyen toldás meglévő épület mellé ) még ezt sem tettem be, a fagerendákra bíztam ezt. 80cm-enként 15x20-as gerenda, ha az engedi a koszorút szétnyomódni, megeszem a kalapom. A szarufák a gerendákon állnak, azokat terhelik vízszintesen, a koszorút csak nyomásra veszik igénybe.

más:

Lehet, hogy "unortodox" de én mindig billenccsel kérem a betont olyan kevés nedvességgel, ahogy csak meg tudják keverni, kérek bele késleltetőt, a képlékenyítőt elhozom kannában, és kedves "bölcsész" barátaimmal profi minőségben betonozunk egy 120 literes dokker-ral 10m^3 egy nap alatt, de akkor a lányok is segítettek szendvicsekkel. A fuvarra egyszer költünk, pumpa, mixer nincs, mégis egyenletes a beton minősége.

-szerintem!-

Előzmény: NeomatiK (55579)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55581

Hát az egész amúgy azért van, mert elb'tam, eredetileg úgy számoltam, marad felül 10 cm és oda körbe mehet a beton. 

Előzmény: NeomatiK (55570)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55580

A google a barátod, a 13000 nettó ár a C-30-as betonnál van, ami adott esetben kissé túlzás

A szállítás távolság függő, 2-3000/ m3, utána keresni kell közelebbi lehetőséget

Pl.http://www.betonar.hu/beton-arlista

Előzmény: NeomatiK (55578)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55579

Azt gondoltam hogy beton alapja van a háznak. Mert abba befúrva és rögzítve bazi vasakat össze lehet kötni az új épülettel.

Ha nincs talpszelemen akkor a csavarokat milyen közökkel, milyen pontosan helyezed el a koszorúban? Meg aztán a 7,5cm vastag szarufát és gerendát  pont úgy megtalálni vele eléggé lehetetlen vállalkozásnak tűnik. Gerendánál még csak-csak, mert azt rakhatod ferdén is, ha a csavar párja nem pont ugyanoda esik a túloldalon. De a szarufát nem rakhatod csálén. Egy 5 cm vastag pallót használnék szelemenként. 3 csavarral lefogatod a koszorúhoz, aztán erre már építheted a tetőt. Szerintem.

Előzmény: topikolos (55573)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.04 0 0 55578

Amit írtál 12-14000 Ft/m3 betonár leszállítva eléggé hihetetlen a számomra. Pár napja kérdeztem betontelepet: 13000/m3 nettó áron szállítás nélkül. Kiszállítással 19-20000Ft/m3 áfásan.

Előzmény: nagy ivó (55572)
freesleep Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55577

köszi szépen!

Előzmény: nagy ivó (55531)
pajaci Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55576

A maradék cementet nejlonzsákba kell tenni, és jól lezárni. Évekig lehet így tárolni.

Előzmény: joevagyok68 (55550)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55575

Elment a kedved a vitatkozastol? Miutan utannaneztel? Ez meglep!

A netes arlistakkal ki lehet torolni. Ez tapasztalat. De ha megis akarsz rola vitatkozni, akkor hozok erveket is.

Vajk

Előzmény: xtl (55574)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55574

Bocs, átsiklottam felette. Készítettem egy kalkulációt netes árlisták átlagolásával, igazolta az állításom, de mégsem küldöm el. Nincs kedvem parttalanul vitatkozni, nem feltétlenül veled. Mindenki építkezzen úgy, ahogy neki jó.

Előzmény: halaloszto (55565)
topikolos Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55573

Nincs bekötve. Illetve csak annyi, hogy a ház alapja téglából van, nem tudom milyen mély, de olyan 40 cm mélyen kiszélesedik egy fél téglányit, na arra rá van engedve. Tehát egy perembe "kapaszkodhat" a kazánház alapja, ha akar.

Ha más sem ellenkezik, akkor hallgatok rád a 20 cm-el, meg a talpszelemen elhagyásával is. Spórolnom kellene a hellyel, hogy minél nagyobb dőlése maradjon a tetőnek...

Előzmény: NeomatiK (55569)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55572

Hogy nem mondtam semmit:? Dehogynem, mindenki érti rajtad kívül, olvass vissza, előre.

A hszt sem olvastad figyelmesen amiben leírtam a lényeget: SZÁMOLJ!

Csak neked:::

C 12-32 KK leszállítva 12-14000/ m3 bedolgozása kb 700-1000/ m3

Kavics 5-6000/ m3 cement 6-7000/ m3, keverés-bedolgozás 5-8000/ m3

Előzmény: xtl (55563)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55571

Egyébként nemcsak mixerrel hoznak betont, hanem billenthető patlós teherautóval. Földnedveset és kicsit képlékenyebbet, ami azért nem annyira folyós, mint a kissé képlékeny KK mixeres beton.

Az hótziher én se keverném a betont betonkeverővel.

A mixer a legjobb megoldás, odaáll a zsalu fölé, a surrantóján leengedi a betont, 1 ember elég aki eloszlatja (persze jobb ha 2 ember van) a betont. 3 óra alatt bebetonozod a kerítést. Kézi "bohóckodással" ez rengeteg pluszmunka.

NeomatiK Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55570

A legfelső sor zsalukövet hogy töltöd meg betonnal? Hiszen felette már ott a beton. Kibetonozás nélkül meg semmi értelmét nem látom én.

Ott a meglévő beton szélén van a ház fala? Vagy milyen teher adódik a beton szélére?

Előzmény: Laja73 (55540)
NeomatiK Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55569

Az alapja sincs összekapcsolva a meglévő épület alapjával?

20cm magas koszorú bőven elég ide a 4 szál 10-es betonacéllal. Még egy TaiPei101-et is elbírna :D

Ha a gerendát tudod rögzíteni a betonkoszorún, akkor nem kell talpszelemen.

Előzmény: topikolos (55551)
topikolos Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55568

Igen, de betonból meg gondolom, ha helyben öntöm, kell ugyanaz a magasság, mint a koszorú, az meg rengeted helyet elvesz abból a kicsiből...

Előzmény: halaloszto (55567)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55567

A bezaro gerenda lehet beljebb is. En a zartszelvenyt nem eroltetnem, akkor mar koracel, a vegen menetes izevel megfeszitve, de mokas tulzas talan. Felzsaluzni nem egy nagy tortenet, kell ala egy gerenda, meg egy-ket oszlop. Onnantol olyan mint a tobbi.

Vajk

Előzmény: topikolos (55564)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55566

A végek össze/ki kötését hiányoltam...

Előzmény: topikolos (55562)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55565

En mondtam, arra miert nem valaszolsz? 

Vajk

Előzmény: xtl (55563)
topikolos Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55564

Köszi.

Igen, kb. akkora az épületecske. Ennyit engedtek a körülmények.

Azért szarufával elég macerás lenne szerintem zsaluzni, a többiben igazad lehet...

Azért nem tudom simán körbezárni, mert a ház falánál áll egy kémény, az útban lenne. Amúgy ha teljesen a levegőben lóg, azt nem tudom milyen masszív zsaluval lehete megoldani, de talán felesleges is lenne. Nem lesz ott olyan erőhatás, amit ne lehetne 2 zártszelvénnyel kiváltani.

Arra is gondoltam, hogy felrakom a leendő sziegetelést, az lesz a zsalu kívülről, csak attól félek a további munkák alatt az még nagyon megsérülne, illetve a belső oldalt akkor mihez rögzíteném.

Csináltam pár képet gyorsan, hátha érthetőbb. A falak esetleges ferdesége csak optikai csalódás! :)

Előzmény: halaloszto (55556)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55563

Látom, nagyon jól szórakozol. Gyakorlatilag továbbra sem mondtál semmit, amivel alátámasztanád a mondandód.

Előzmény: nagy ivó (55561)
topikolos Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55562

Akkor így kellett volna írnom: "koszorú" :)

Mivel a fal sem lett a házhoz kötve, gondolom ezt sem célszerű. Viszont mindenképpen kell, hogy összetartsa a falakat. Ha összekötöm pl. zártszelvénnyel, az elég szerintem, hasonlóan, mintha egy zárt négyszöget betonoznék.

Előzmény: Törölt nick (55555)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55561

Ha nem értesz hozzá, nem is fogod megérteni sosem :D

Előzmény: xtl (55560)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55560

Érveid látom, amúgy sincsenek, inkább vegyél vissza.

Előzmény: nagy ivó (55558)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55559

Ha a mixer többet hoz, le kell engedni fóliára, a lehúzott alapbetonra 1 órán belül rá lehet tenni a zsalukövet és mehet bele a maradék beton

Előzmény: joevagyok68 (55552)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55558

Maradjunk abba, hogy a tiédet megcsináltad úgy, ahogy, egyébként fingod sincs az építőiparhoz

"" Fél m3 sóder párszáz forint"" Te itt élsz az országban? netán a kavicsbánya mellett? Az fuvarral kb. 3-4000 Ft

Előzmény: xtl (55553)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55557

1. keritesrol volt szo. keriteshez csak oda tudnak mar allni.

2. nalam sosem kellett az en vizem nekik semmihez.

3. az alapba sem foldnedves kell szerintem, de ehhez nem ertek. viszont az alapot es a zsalukovet tuti nem ugyanabban a korben betonozzak ugye.

4. mivel a kicsi mixer az asszem 8m3 a nagy meg 12m3, ekkora mennyisegtol mar nincs problema egyaltalan. a 20m3-t ugyis ket korben hozzak.

5. fel m3 soder az kb 2000 forint, ha a szallitas raeso reszet is szamolod, inkabb tobb. A fel m3 soder a kontenerben az masik 2000 forint.

Ez is mint sok minden mas oda lyukad ki, hogy ha az en es a haverjaim ideje ingyen van, akkor megeri keverni, de ha szakember csinalja, aki nekem fejenkent es naponta 8-10000 forintba kerul nagyon also hangon, akkor mindenkepp a mixer gyoz.

Vajk

Előzmény: xtl (55553)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55556

akkor ez egy 2.5x3m epulet?

en deszkat vennek, meg megvennem a tetonek is a szarufakat, es ezekbol hoznam ossze a zsalut. aztan szepen elbontod, es megcsinalod belole a tetot meg a padlas padlojat.

es en tuti csinalnek egy betongerendat ami osszezarja az U szarait.

Vajk

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55555

Így a koszorú is csak U alakú lesz, nem bekötve

?????!!!

halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55554

Errol meselhetnek...

Mondjuk alap ontesnel pont nem gond, mert akkor 2cm-el magasabb lesz es kesz.

Vajk

Előzmény: joevagyok68 (55552)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55553

Lehet, hogy nem kell pumpálni, de attól, hogy nem emeletre kell felvinni, még nem tudnak mindenhová odaállni a kocsival, és valahogy csak el kell jutnia oda az anyagnak. Ha az alapba földnedves kell, a zsalukőbe képlékeny, akkor máris két fuvarról van szó, kisebb mennyiségekkel. Kifizeted a betont, a fuvart, az óradíjat, minimum m3, minimum km, minimum óraszám alapján, az eszközök mosására is óradíjat fizetsz, a te vized megy el rá, neked füstöl, neked koszol az utcán. Maga a beton m3-e nem számottevően olcsóbb, mintha a kőműves helyben keverné. Egy nap munkadíját mindenképp ki kell fizetned annak is, aki bedolgozza, és egy nap alatt ideális esetben 5-10 m3-t meg tudnak keverni. Amíg a keverés munkadíja alacsonyabb, mint a mixerbeton járulékos költségei, addig nem éri meg. Szerintem ez az arány ma, ahol én lakom, azaz Budapest peremkerületében, 15-20 m3 körül fordul át. Ez alatti mennyiségnél nem éri meg mixerbetont hozatni, pont ennyinél az időtényező alapján érdemes dönteni. Jóval több betonnál egyértelműen kedvezőbb a mixeres kiszállítás, de most nem erről volt szó.

Fél m3 sóder párszáz forint, ha megmarad, be kell tenni a konténerbe, nem oszt-nem szoroz. A maradék cementtel eddig mindig úgy voltam, hogy a munka végeztével beszerzési áron feldobtam a netre, és két órán belül már jöttek is érte.

Előzmény: nagy ivó (55549)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55552

Közben rájöttem, hogy ez azért hüleség ugye, mert a mixer is hozhat többet mint kell..

És azzal mi lesz ?  :-)

No inkább nem rontom a helyzetem tovább..

Előzmény: joevagyok68 (55550)
topikolos Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55551

Sziasztok!

Kazánház építésben eljutottam a falak felhúzásáig. B30-asból 13 sor (futóra) adta ki az ajtómagasságot. Most jönne erre a koszorú. Mivel házhoz hozzáépítés, ezért csak U alakú, és a tanácsok alapján nincs bekötve a házba, csak 2cm xps-t raktam a két fal találkozásához. Így a koszorú is csak U alakú lesz, nem bekötve ez sem a házba (méret kb: 2,93x2,48 m).

A kérdések:

- 17 cm-es szélesség mellett mennyi a minimum magasság? 20 cm elég vagy legyen inkább 25?

- Felül-alul 2-2 szál 10-es vas elég lesz bele? (ajtó felett alul sűrítve)

- Amolyan "gerenda" célból mit érdemes berakni az U alak két szára közé? Ez kb. 215 cm áthidalását jelenti. Zárt szelvény? Fagerenda? Mekkora legyen? Ez nem igazi födém lesz, csak az összetartás miatt illetve pakolás célzattal kellene.

Zsaluzáshoz nincs itthon elég anyagom, így venni kell. Mivel jövök ki a legolcsóbban? Deszka vagy esetleg osb és összedarabolom?

A tető az U alsó részére terhelne csak, oda berakunk tőcsavarokat. Erre muszáj szelemet tenni, vagy mehetnek egyből a gerendák? Gerendának 15x7,5-es fát gondoltam, 3 métert kell áthidalni.

A 15-ös gerendák közé gyapot menne, alá 10 cm magasan lécezés (10x?-as legyen), a közé is gyapot, majd belülre gipszkarton. Abból érdemes a tűzállót rakni? Mehet egyből a 10-es fára, vagy kell még valami közéjük? A repedezés nem számít, csak egy kazánház lesz. Vagy tegyek alá esetleg osb lapot? Vagy ne cifrázzam, elég az osb?

Kicsit sok lett... :)

Köszi.

joevagyok68 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55550

"külön leszállítítni a kavicsot, cementet,"

És amiről sokan elfelejtkeznek, hogy mit kezdenek a "maradékkal" ! 

Meg a maradék cement bedöglik, kerülgetni a maradék 0,5m3 sóderhalmot...

Ok egy új építkezésnél nem akkora probléma, de egy "kisebb" melónál, ahol már rendezett mondjuk a kert...már igen.

Előzmény: nagy ivó (55549)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55549

"""

Ilyen kevés betonnál többe lenne a leves, mint a hús. A kiállás, a pumix költsége több lesz, mint amit a betonért kell fizetni. ""

Milyen pumixról beszélsz? nem padlásbetonozás az adott téma. Szerinted a kavics, cement ott terem?

Számold ki mi a külömbség: külön leszállítítni a kavicsot, cementet, kifizetni a keverés-bedolgozás díját, vagy leengedni a mixerbetont az alapba

Előzmény: xtl (55543)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55548

Köszi rákérdezek, és az ablakok U értékei milyenek?

Előzmény: xtl (55545)
HagaNRG Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55547

Köszi!

Nem vagyok olyan nagyon messze Miskolctól, 50km, Jósvafő-Aggtelek irányában.

Előzmény: gdzsozy (55536)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55546

Papp Norbert a vállalkozó, bocsánat.

Előzmény: xtl (55545)
xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55545

Én Papp Szabolccsal csináltattam jópár ablakot, redőnyt, szúnyoghálót a múlt télen, villámgyorsak voltak, és azóta is elégedettek vagyunk az eredménnyel. Ezt a profilt választottuk, árban is a legjobb volt. Van néhány ablakunk, teraszajtónk, amit másfél évvel korábban csináltattunk a vecsési Műtermóval, némileg drágábban, de azok meglehetősen ótvar minőséget képviselnek az újakhoz képest.

http://www.aktivablak.hu/horizontablak.html

Előzmény: Budai Szabolcs (55544)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55544

Üdv!

Nappaliból nyiló télikertet szertném leválasztani egy plusz üvegfelülettel.

Van valakinek megbízható, olcsó és megfelellő U értékekkel bíró ablakokat forgalmazó cég az ismeretében, mert akkor kérem ossza meg velem. Műanyag fehér nyílászárók kellenének, egyedi méretben 166*276, illetve 109*276, és Uw nem kell túl jó legyen mert már van egy üvegréteg.

xtl Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55543

Ilyen kevés betonnál többe lenne a leves, mint a hús. A kiállás, a pumix költsége több lesz, mint amit a betonért kell fizetni.

Én még a lamellás kerítéspanelen is elgondolkodnék, mármint, hogy mi lenne jó helyette. Ezek általában elég gyenge, rozoga dolgok, különösen az áruháziak. Egy nagyobb testű kutya nekiugrik, átszakítja, mert hulladék anyagból van, hámlik, korhad, a vihar széttépi stb. A nádszövetnél csak egy fokkal tartósabb. Ha ezt akarod, akkor is javasolnám, hogy keresztben is hegesztess az oszlopokra zártszelvényt, legalább két szálat, a harmadoló vonalak mentén, és azokhoz is fogasd hozzá a panelt.

Nálam hasonló kerítés van, csak 2.5 méteres 20-30 cm széles akácdeszka van fent, kb. 5 cm közökkel. 60x60x3-as a zártszelvény oszlop, talán 40x20x2 a vízszintes vas, 2.5 méteres oszlopközökkel. Sajnos nem lett atomstabil, 80-as oszlop, meg úgy általában több vas kellett volna bele. 35 métert kézi földmunkával, helyszíni betonkeveréssel két hétig építettek, igaz, az időjárás nem volt épp kedvező. Ez csak a földmunka, a beton, meg a vas volt, a deszkázást saját kezűleg oldottam meg. A munkadíj 120 ezer forint volt, önköltségi áron, és nem tartottam túlzásnak, látva az elvégzett munka mennyiségét.

Helyenként a kerítés kötelező minimum átláthatósága is meg van határozva százalékos mértékben, nem építhető mindenhol átlátszatlan fal. Nálunk 30%-ban áttörtnek kell lennie, ezt nem mindenki teljesíti, én sem, de eddig nem volt belőle baj.

Előzmény: nagy ivó (55542)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55542

Mixer betonnal az alapbetonozáson tud fogni 5000 Ft/ m3

Előzmény: Törölt nick (55541)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55541

alapbetonzás 4-6000 Ft/m3

zsalukő falazás 2-3000 Ft/m2

Alap cirka 50*0,8*0,3=12 m2 >> 48-72 eFt

zsalukő 2 sor 50*0,50=25 m2 >> 50-75 eFt

oszlopok állítása ~25-30 darab >>  ... Ft

Nem tűnik nagyon soknak a 115 eFt.

Ami 115/50=2300 Ft/méter ...

Előzmény: HagaNRG (55535)
Laja73 Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55540

Szervusztok

Jön a mekkmester tanácsért...

Valahogy úgy alakult, hogy közvetlen a kerti faház betonalapja mellé ásott gödör pont benyúlik 15cm-rel az alap alá (ennek vannak okai, kellett egy minimális szélesség, de arrébb nem mehetett). Zsalukővel falaztam az aknát, most értem a felszínre.

Feltételezem, hogy a betonalap a legvacakabb minőségű, mondjuk nagy terhelés nem lesz, de számíthatok arra, hogy ha leejtek egy 20kg-os tárgyat a szélére, akkor könyebben letörik azért, mert nincs alatta tömör talaj, vagy ez amúgy is benne van a pakliban?

Ha mégis az előbbi, melyik a jobb: beszorítani az utolsó sor zsalukövet (már amennyire lehet a betont szorítani, de nagyjából ez a helyzet, pár mm-t kell alulról kifaragni, és befér), vagy kihagyni a felső sort, és azt inkább betonnal feltölteni (alátölteni)?

Köszönöm előre is!

halaloszto Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55539

50 meterre csak az alapba bemegy tizenkobmeter beton, plusz ami a zsalukobe megy. 115ezer forintert ha a komuves megcsinal es bedolgozik neked ennyi betont, es felrak 25m2 zsaluko falat, azert az nem olyan hatalmas penz.

Vajk

Dunit Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55538

A legjobb az ilyen kerítést sk. építeni. Ilyenkor nincs vita a kőmíves árával. Eltart vagy 2 hétig, sebaj a segédmunkát azért fizetni kell.

Ha nem jól dolgoznak, másnap nem hívjuk őket.

gdzsozy Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55537

Ha faszerkezetű üvegezett, felülről is átlátszó valamivel fedett előtető alatti lépcsőt "lépcsőházat" raktok be akkor az üvegháznak kérhettek rá engedélyt  és így nyugodtan hozzáépíthetitek szerintem a házhoz.

legalábbis én így készíteném el.

Előzmény: ági1979 (55513)
gdzsozy Creative Commons License 2013.07.03 0 0 55536

Ha a közelben lennél akkor felajánlottam volna szolgálataimat kerítséügyileg..vagy asztalos témában.

Miskolci vagyok amugy.

:))

HagaNRG Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55535

Kerítés témakör

Kb. 50 folyóméter kerítésre lenne szükségem.
Kőműves adott most árajánlatot 115 ezer Ft munkadíj képében, ami ahhoz képest, hogy kb. két napos munkát saccolt, szerintem elég sok.

A dolgot úgy vázoltuk, hogy bobcattal kiások 50 cm alapot. Erre rájön 2-3 sor zsalukő, attól függően, hogy milyen magasra kell menni, hogy a szomszéd és a telkem közötti szintkülönbséget eltüntessük. (gyakorlatilag egy támfalat építve a zsalukőből.) Ebbe a betonba kerülnének be zártszelvény oszlopok és közéjük lamellás kerítéselemek.
Összeszámolva a beton, a zsalukő, a vas és a lamellás kerítés árakat ez kb. 250-300 ezer körül jönne ki, ami a kőműves 115 ezrével már alulról súrolná a félmilliós összeget és most egy, a házat oldalról és hátulról belátásmentessé tévő kerítésről beszélünk.

Józan ésszel ennyit nem szivesen adok már ki kerítésre, tekintve,hogy az építkezés alatt megtanultam, hogy teljesen fölöslegesen szórtam ki rahedli pénzösszegeket extra spéci anyagokra, burkolatokra, mindenre, ezért igyekszem mindent háromszor is meggondolni. 

(Földmérés után kiderült,hogy a szomszéd felé nyertem még plusz egy métert. Tehát mondhatni a saját telkemen van most egy fél méteres szintkülönbség, amit mihamarabb fel kellene tölteni. A kerítés alapját viszont mindenképp le kell vinnem eredeti talajszint alá, ami így összeadva közel egy métert jelent. A szintkülönbséget meg esetleg ki lehet küszöbölni nagyobb méretű kövekkel kirakott támfallal, beton, meg mindenféle töltelék nélkül)

A képen a piros vonal jelzi, meddig az enyém.

Most találtam a neten ezt a kerítést. (de,ha a multikban kapható 3 ezer Ft-s 180x180-as lamellás kerítéssel oldanám meg,az is ugyanez lehetne)
Nincs alárakva 2-3 sor zsalukő, a spórolás így a betonozáson simán 200 ezer Ft lenne.
Milyen alap ajánlott ehhez?

Jay28 Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55534

aham. Azt hittem ugyanaz a kettő.

Előzmény: nagy ivó (55533)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55533

Ragasztóhabot írtam

Előzmény: Jay28 (55532)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55532

a pur hab nem fogja elnyomni a faltól ahogy dagad?

Előzmény: nagy ivó (55529)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55531

4000-től felfelé

Előzmény: freesleep (55530)
freesleep Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55530

Szerintetek mennyibe kerülhet a hidegburkolás budapesten a meglévő hidegburkolat felverésével és sittszállítással, négyzetméterenként? 

nagy ivó Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55529

Megfúrod és pur ragasztót nyomsz a furatba több helyen

Előzmény: Jay28 (55527)
KömKel Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55528

Visszahivni azt, aki csinálta, és garanciába javitsa ki :)

(többek között ezért nem rajongok a ragasztott kartonozásért)

Előzmény: Jay28 (55527)
Jay28 Creative Commons License 2013.07.02 0 0 55527

Sziasztok!

Abban kérnék ötleteke,hogy a belső falakra ragasztott gipszkarton lett felrakva. Sajnos van ahol a ragasztó elengedte a faltól a kartont. Nem az egész felületén csak helyenként és ott kopog és picit mozog a karton. Milyen megoldással lehetne ezt megszüntetni?

halaloszto Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55526

Az a lenyeg, hogy a pincenek van kijarata, a zsak krumplit viheted ott.

A lift csak kenyelmi extra lenne.

Vajk

Előzmény: C20NE (55523)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55525

A krumplis pincékben komolyabb liftet használnak ha egyáltalán van, itt a napi adag krumpli az kb egy kisebb tál vagy egy negyed szatyor

Előzmény: C20NE (55523)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55524

Nincs, max egy épített korlát a pincében, aminek a váza a lift tartószerkezete is egyben. Nyugalmi állapotban síkban van a terasszal, akár azonos lapozással a járófelülettel.

Előzmény: Herr X (55521)
C20NE Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55523

Lefelé, még csak-csak, nade fel....a zsák krumplival a hátadon? :-)

Előzmény: Gyurco78 (55519)
halaloszto Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55522

minek? lehetne teleport stilusban. beleallsz a karikaba, gomb megnyom, es lent talalod magad.

Vajk

Előzmény: Herr X (55521)
Herr X Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55521

és a liftnek nincs fala?

Előzmény: nagy ivó (55520)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55520

Ebben az esetben a klausztrofóbiát a födém vastagsága okozhatja ami lehet akár 24-50 cm is, elötte is, utána is nyitott a tér

Előzmény: Herr X (55516)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55519

Tűzoltórúd? :D

Előzmény: pajaci (55518)
pajaci Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55518

Csigalépcső?

Herr X Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55517

Előzmény: Herr X (55516)
Herr X Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55516

klausztrofóbiások hátrányban.....a chilei bányászokat egy 66cm átmérőjű csövön hozták fel.....

Előzmény: nagy ivó (55515)
nagy ivó Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55515

Anno egy elektromos liftet láttam aminek a helyigénye kb 60x60 cm volt

Dunit Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55514

Lépcső helyett létra, annak a helyigénye minimális !

Igaz kényelmetlen !

ági1979 Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55513

Hasonló gondról még nem írt senki azt hiszem, úgyhogy én most felvetném. Házbővítésben vagyunk, építési engedéllyel. De közben elindult a vezérhangya, hogy jó lenne egy pincelejárót is csinálni. Hogy értsétek: a teraszunk (amit most fogunk beépíttetni) alatt van a pince. Arra gondoltunk, hogy kicsit kibővítenénk a terasz területét, hogy lépcsőt lehessen kialakítani belülről le a pincébe. Ez főképp télen hasznos, mert lenn van a kazán. De az a gond, hogy elértük a beépíthetőség határát, ami 30 %.  Kevesebb mint 1 % maradt. A telek kicsi nagyon. A bővítendő terület sem nagy, és abból már nem vennénk le, mert akkor értelmetlen az egész. Nincs valami kézzelfogható, ésszerű ötletetek, tanácsotok a problémánkra?

KömKel Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55512

A gerincszellőző egy kényszermegoldás, és csak az ilyen zártsorú beépitésű házaknál működhet hellyel-közzel.

Nálad ha van oromfal/csúcsfal, akkor tessék arra tisztességes szellőzőket vágni, nem sumákolni :P

Előzmény: plusssuni (55511)
plusssuni Creative Commons License 2013.07.01 0 0 55511

Lehet nekem is eleg lenne kivagni a gerincnel a foliat? Ezt hogy tudom kideriteni?

Nem sok kedvem van 125-os lyukakat furni teglaba.

Előzmény: KömKel (55489)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55510

Nem muszáj a betonhoz, elég csak egymáshoz összeolvasztani/hegeszteni.

Előzmény: Toma24 (55508)
C20NE Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55509
Előzmény: Jay28 (55507)
Toma24 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55508

Ajzatnbeton vízszigetelésénél a bitumenes szigetelő papírt teljes egészében rá kell olvasztani a beton felületére, vagy elegendő a toldásoknál összeolvasztani?

Jay28 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55507

Sajnos az első mondatodra már nagyon is kezdek rájönni. :) de azért köszi a segítséget

:)

Előzmény: SolnesMM (55506)
SolnesMM Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55506

Vannak un. receptúrák.

A legegyeszerűbb : egy ki cement egy kis sóder, kőmívesnek nem kell ész !

De úgy nagyjából 5 -6 lapát sóder egy lapát cement és a megfelelő mennyiségű víz (ami mindig több a kelleténél ).

Amúgy a betonozás komoly dolog, de tán egy aljzatbetonozásnál ettől el lehet tekinteni.

Vagy mégsem !

Előzmény: Jay28 (55505)
Jay28 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 55505

Tudna valaki segíteni,h aljzatbetonozáshoz ha helyszínen lesz keverve betonkeverőkkel a beton mik az arányok ? Előre is köszi.

japex. Creative Commons License 2013.06.29 0 0 55504

Kösz a válaszokat!

Ez a lécváz nagy ötlet :) már meg is vettem a léceket!

Előzmény: KömKel (55489)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55503

Vizműnek a papirját, közműegyeztetési jegyzőkönyv.

Előzmény: B.Saci (55502)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55502

Köszi a válaszokat!

Milyen közműpapírt nézzek meg?

KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55501

Megoldható a menet közbeni módositás.

Mondjuk ha van egy kiszámolt tüziviz igény, akkor a vizművektől az épitési engedélyhez a közműhozzájárulást ez alapján kellett kiadniuk, azaz kvázi garantálniuk, hogy tudják biztositani az igényelt hozamot.

Ahol nem tudták garantálni, ott csak azután adták ki a papirt, miután az épittető leszerződött velük, hogy saját költségén kiépitik neki a plusz tűzcsapot.

Nézd meg ezt a közműpapirt.

(A másik megoldás egyébként kölön tűzszakaszokra bontani az épületet, de több mint valószinű hogy ez is épitési engedély módositással járna, és emellett igényelne pár költséges megoldást. (Pl tűzgátló ajtó))

Előzmény: B.Saci (55500)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55500

Ezek szerint van több generációs családi ház kategória, amihez nem kell tűzcsap. Sajnos hosszú az utca, 1 gerinchálózat van, így gondolom nem növelhető a vízhozam (ha csak nem maga a csap a szűk keresztmetszet.

Az nem járhetó út, hogy az engedély birtokában megkezdem az építkezést (több hónap lesz), közben csak egy módosítást kérek a jogi besorolásra? Hiszen tulajdonképpen építészetileg semmi sem változik, sőt, ha jól tudom a családi házra vonatkozó szabályok enyhébbek.

Előzmény: KömKel (55499)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55499

Sajnos sok macerával jár a dolog, nem lesz olcsóbb, mint egy tüzivizcsapot telepittetni a telekhez.

(igen, újra kell kezdeni minden eljárást)

Előzmény: B.Saci (55498)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55498

Lehet olyat csinálni, hogy társasház helyett 2 generációs családi házként engedélyeztetem és akkor megúszom a dolgot? Egyáltalán létezik ilyen jogi kategória?

Ez esetben újra kell kezdeni az egész építési engedélyeztetési eljárást?

Előzmény: KömKel (55497)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55497

Mivel ez egy saroktelek, ezért két utcai gerincről összehozható a vizigény. De ez a főváros kellős közepe.

(Egy hosszú utcánál ez necces lenne, mert ott egy gerincvezeték van, tehát a nyomás állandó.)

Előzmény: B.Saci (55495)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55496

Nem azt irtam, hogy mindenhol csak ennyit birnak a tűzcsapok, csak sok helyen belefutottunk ebbe.

És ahol nem volt elég, ott kellett a tüzivizmedence.

Előzmény: B.Saci (55493)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55495

Ott, hogy fogjátok megoldani?

Előzmény: KömKel (55494)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55494

Családi háznál nem kell.

Elég nagy lehet a társasházatok, mert mi most terveztünk egy 13 lakás+4 üzletes társasházat, és oda kellett 1500 liter/perc.

Biztosan megoldható másik tűzcsap telepitéssel is, de számitsatok ennek a plusz költségére.

Előzmény: B.Saci (55492)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55493

Sőt, ha az utcai vízcsapok 600 körüliek, akkor gyakorlatilag mindenki épít oltóvíztározót?

Előzmény: KömKel (55491)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55492

És ha kiderül, hogy kevesebb, int az előírt 1200 liter, akkor néhány millióért építsek medencét?

A környékünkön sok építkezés van, szerintem sehol sem építettek víztározót.

Csak társasháznál kell, vagy családinál is?

Előzmény: KömKel (55491)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55491

Ahhoz sajnos tényleg kell...

Kérjetek a meglévő tűzcsapról egy vizhozammérési jegyzőkönyvet a vizművektől, és kiderül mi a helyzet.

Előzmény: B.Saci (55490)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55490

2 lakásos társasház felújítása.

Előzmény: KömKel (55485)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55489

1. Az OSB-t nem szabad telibe rakni, mert nem tud alatta kiszellőzni a gyapot. Pluszban kell a gyapot fölött legalább 3-5 cm légrés ugyanezért. Ezt úgy tudod megoldani, hogy lécvázat raksz keresztbe a gerendákra.

2. vagy a gericnél kell kivágni hosszában a fóliát a szellőzésért, vagy be kell rakni tetőszellőző (bevilágitó) ablakot, és azon résszellőzést hagyni.

A gerincnél akkor tudod kivágni a fóliát, ha a kúpcserép alatt van gerincszellőző-elem.

3. Ha megvan a lécváz az OSB alatt, akkor a vezetékeket is el lehet vinni rendesen.

Előzmény: japex. (55488)
japex. Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55488

Nem vágható szellőzőnyílás, mert sorház és van ház a falak mögött.

A képeken további kételyeim leírva ;)

Előzmény: Törölt nick (55479)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55487

1. Az EPS 100 teherbirása 100 kg/cm2. Páncéltőkés zongorát kivéve jó mindenhová.

2. Ha nem a padlófűtés rögzitésére van benne az acélháló, akkor mindenképpen ki kell emelni, máskülönben felesleges bele.

3. A burkoláshoz úgyis le kell vágnod, mert a lábazati elemnek útba lesz. A padlóburkolatot meg nem szokás a falnak szoritani...

Előzmény: szucsip (55486)
szucsip Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55486

1, Ajzatszigetelésnél az eps100 mindenhol megfelelő vagy van ahová érdemes 200-ast tenni (Pl: fagyasztó alá)?

2, Az acélhálót itt is el kell emelni az eps-től, hogy befollyon alá a beton, vagy csak simán rá kell fektetni a szigetelésen lévő fóliára?

3, A peremszigetelő polifomot meddig kell felfuttatni, a beton teteéig vagy lógjon túl rajta, hogy majd a leendő burkolat és fal közé is belógjon?

KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55485

Általában az utcai tűzcsapok 600 liter/percet birnak, persze van kivétel bőven.

A helyi vizművektől kell kérned egy mérési jegyzőkönyvet a közeli vizcsap hozamáról, és azzal tudod igazolni majd. (természetesen pénzbe kerül)

Ha nem elég a hozama, akkor két lehetőség van:

- csináltatnod kell egy másik tűzcsapot is. A probléma az, hogy ha ugyanarra a gerincre van kötve, mint a másik, akkor értelemszerűen annak a nyomását (vizhozamát) csökkenti, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kettővel együtt meglesz a szükséges vizmennyiség

- oltóvizmedencét csináltatsz

Milyen épület ez, hogy előirták a tűzcsap meglétét?

Előzmény: B.Saci (55484)
B.Saci Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55484

Tegnap megkaptuk az építési engedélyt. Az áll benne, hogy a használatbavételi engedélyhez igazolni kell, hogy van 100 m-en belül legalább 1200 liter/perc átfolyóképességű oltóvíz (tűzcsap). Ti már találkoztatok ilyennel?

Kimértem, éppen a utca felöli ház sarkától 98 m-re can egy csap. Ez elég, vagy a ház tulsó sarka is legyen 100 m-en belül?

Mi van, ha az utcai tűzcsap nem ad 1200 litert percenként?

botsinkai Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55483

"A dilemmám, hogy kívülről mivel takarjam ami normálisan is néz ki és időtálló is."

Az esztétika egyénfüggő. :)

Lehet keretes szúnyogháló, apácarács, műanyag szellőzőrács.

A purhab kb mindent megfog. :)

Előzmény: plusssuni (55482)
plusssuni Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55482

Pont az ilyen szellőzést akarom megcsinálni. Nem túl nagy a tetőzug ezért ahogy már a másik topikon régebben javasoltátok két 125-ös szellőzőt gondoltam fúrni. A dilemmám, hogy kívülről mivel takarjam ami normálisan is néz ki és időtálló is. Valamint, hogy mivel ragasszam a helyére ami jól tapad a szigetelet és vakolt házfalhoz.

Előzmény: Törölt nick (55479)
KömKel Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55481

A betonjárda ugyanúgy (még talán jobban is) visszaveri a lábazatra a csapóesőt, szóval a kulékavics jobb.

Előzmény: Budai Szabolcs (55480)
Budai Szabolcs Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55480

Üdv!

Az alábbi kérdésem elnne.

A ház mellet egy részen nincs betonjárda, csak föld, amit az odaverő eső a telek lejtése, meg egyév védelem híján foylton kimos illetve ráver a szuterén ablakokra.

Mit jalasoltok, rakjak le betonjárdalapot, vagy szórjak oda valami kavicsfélét, ?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.28 0 0 55479

A lényeg, hogy a felső szint fölötti padlás jóóóóó huzatos legyen, mindig!

Ehhez kell szellőző nyílásokat kitalálni a fólián BELÜL....

Mégpedig legalább  40x40 cm-nyi (azaz 0,16 m2) szabad felülettel.

Ha, nyeregetető akkor pl. a két végére célszerű szellőző nyílásokat nyítni a végfalakon.

Példák...

Előzmény: japex.. (55475)
botsinkai Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55478

Ki lehet.

Rendszertől függ, hogy milyen, sokszor csak alura lehet.

Ha eléggé vízköves, akkor meg is érheti (hatásfoknövelés), egyébként csak esztétika.

Előzmény: Törölt nick (55476)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55477

Szia!

Egyelőre semmilyenben, a tetőtér tényleges beépítése csak 2-3 év múlva lesz aktuális.

Előzmény: V. Rita (55467)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55476

faternak van egy panelja, ami ki van adva albérletbe, most szigetelik meg cserélik az ablakot, és szóltak, ha valaki akar vmit csinálni a radiátorokkal azt most érdemes.

ki lehet cseréltetni a régi panelos radiátort? érdemes? milyenre? egyedi mérős.

japex.. Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55475

Olyan cserép van, ami felfekszik teljes egészében a cseréplécre.. Akkor hol vágjam szét a fóliát?

Nem könnyűszerkezetes csak a felső szint teteje gipszkarton, felette a padlás. De, amúgy tégla ház és beton födém van a két szinmt között.

Előzmény: Törölt nick (55464)
japex.. Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55474

Köszönöm, ez logikusan hangzik!

Előzmény: Csokis (55463)
C20NE Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55473

Szerencsés vagy, mivel toldani nem lehet, és 200m-es tekercsekben árulták, nekem maradt bizony.

Előzmény: Szunyó (55472)
Szunyó Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55472

Igen, én is így gondoltam. ;)
Radaway lesz, Wave ráccsal.

Egy nagy kaland, ahogy eljut hozzánk. Már szerdán meg kellett volna érkezzen, csak lerobbant (állítólag) az autó. Most a területi képviselő magánúttal egybekötve házhoz hozza. :O

Most este láttam, hogy a kádjaink alá is tekertek csövet. Szerintem 1 cm cső nem maradt ki a vásárolt mennyiségből. :)

Előzmény: V. Rita (55471)
V. Rita Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55471

Szerintem jó lesz!:-) Milyen zuhanyfolyókád lesz? 

Az időzítésed is tökéletes. Nálam a zuhanyfolyóka volt az első beszerzés, mert féltem, hogy ahogy fogyni fog a pénzünk, ilyenekről mondanánk le...:-)

Előzmény: Szunyó (55469)
V. Rita Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55470

Ez jó ötlet, köszi.:-)

Előzmény: C20NE (55468)
Szunyó Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55469

:)))) Köszi, most voltam kinn a háznál. Betekerték a zuhany alatt is. (Ez tegnap még kérdéses volt.) Zuhanyfolyóka holnapután érkezik, aljzatbeton öntés jövő héten.

Előzmény: V. Rita (55466)
C20NE Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55468

Bevallom, nálunk is van padlófűtés még a kád alatt is :-) Jó dolog meleg felületre lépni és, hogy nem hűl ki olyan hamar a kád :-) A lefolyót én is beapplikáltam a megfelelő helyre. A puding próbája a burkolás lesz...

Előzmény: V. Rita (55466)
V. Rita Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55467

Szia!

Megkérdezhetem, hogy milyen szárazpadló-rendszerben gondolkodtok? Mi ennél a pontnál akadtunk el.

Köszi előre is.

Előzmény: mzsombi (55449)
V. Rita Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55466

Hogy egy kicsit összezavarjalak, nálunk nem így volt.:-)

Betekerték a zuhany alatt is, sőt az aljzatbetont készítő cég tette be az előre kialakított helyre a folyókát és csinálta meg a zuhanyzó lejtését is (még felárat sem kértek, ugyanazon a négyzetméter áron csinálták, mint a sima aljzatbetont.) 

Még nincs meg a burkolás, de a lejtés az üveggolyó próba szerint tökéletes, ha ezt eltolja a burkoló, meg fogom harapni.:-)

A barátnőmnél a kőműves-burkoló alakította ki utólag a lejtést és nem sikerült jól. A lefolyó előtt van egy kis árok (kb 2-3 mm lehet), amiben mindig megáll a víz, állati bosszús miatta. 

Amit a zuhany alatti fűtéscső elleni érvként mondtak nekem az az, hogy az épített kabinok üvegfalát az aljzatban is szokták rögzíteni. Ezzel az érvvel mi nem foglalkoztunk, mert nem akarunk üveg kabint (utálnám folyton takarítani).

Előzmény: Szunyó (55465)
Szunyó Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55465

Ahhhammm. Értem, köszi.

Előzmény: KömKel (55458)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.27 0 0 55464

Az alapokat Csokis már írta.

Alapvetően az a problémád (ha jól értem), hogy feljut a padlásfeljárón a pára. Ez a hideg felületen kicsapódik, ezért folyik rajta a víz. A padlás szigetelésével ez megszűnik.

Amennyiben megvan a légrésed, vagy nincs ugyan meg, de olyan csereped van ami nem fekszik teljes szélességében a cseréplécre, akkor nem okoz gondot hogy végigfut a gerincen a fólia. Viszont szellőző cserepeket mindenképp érdemes lenne betenni.

Ha jól értem ez egy könnyűszerkezetes ház. Érdemes a gerendák közé is hőszigetelést tenni, és úgy a járható feületet kialakítani. Általában ez vagy két réteg colos deszka és vékony OSB, vagy egy réteg colos deszka és 18-20mm-es OSB szokott lenni. Nyilván ez a gerendázat kiosztásától terhelhetőségétől és a padlás terhelésétől függ.

Előzmény: japex.. (55462)
Csokis Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55463

A belső oldalon párazárás kell, a külsőn pára áteresztés. Ha belül pára áteresztő fóliát teszel, akkor a benti, melegebb, páradús levegő bemegy a hőszigetelésedbe, de ahogy ott lehűl, rögtön ki is csapódik belőle a pára. Az eredmény vizes szigetelőréteg (nem szigetel), plusz penész. A külső oldalra pedig azért kell páraáteresztő, hogy ami pára kívülről bejut (például nyáron, amikor kint van melegebb és párásabb levegő), az utána ki tudjon szellőzni és száradni.

Előzmény: japex.. (55462)
japex.. Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55462

Mindenkinek üdv!

Egy tetőteret/padlást szigetelnék, maga a tető most úgy néz ki, hogy gerendákon isten tudja milyen, pára záró vagy pára áteresztő fólia, cserépléc és a cserepek.

Problémák: Télen párásodnak a lenti ablakok és szerintem nincs jól megoldva a szellőztetés. Nem látok ugyanis kivülről olyan cserepeket, amiket arra építenek be, hogy levegőzzön a tető vagyis kicsit meg van emelve és légrés látható rajta. Egyszer felmentem télen a padlásra és a fólián csíkokban szaladt lefele a lecsapódott pára, ami a padlásfeljárón ment fel és néhány cucc a padláson megpenészedett tavaszra.

Kérdésem: valahol olvastam, hogy ennek a zsákszövésű fekete fóliának a gerincen nem kellene egyben átívelve legyen, mert akkor nem szellőzik. Nekem nincs vágat ott, hanem a csúcson át van fektetve és a túloldalán megy lefele egészen a tető alsó végéig a csatornáig. Jó az úgy?

Nem értek néhány dolgot: minek párazáró fólia, ha nem kell a párát gyűjteni, mire jó az? Nem inkább pára áteresztő kellene legyen? Miért tocsog a víztől belülről a cserép alatti fólia télen?

Néztem egy ezüst fóliát, ami a hőt is visszaveri és pára áteresztő. A szigetelés (kőzetgyapot) fölé és a cserép/cserépléc alá kell tenni, de a szigetelés és a gipszkarton közé írják, hogy kell egy un. "tél" fólia is, az minek? 

A szobák menyezete gipszkarton, rajtuk sárga fólia (az is valami spéci meg kockázott) rajta leterítva az a tekercsben kapható paplanos kőzetgyapot és gerendák, amira alulról van csavarozva a gipszkarton. Ezekre OSB lapot tennék, hogy járni lehessen és amint mondtam a szigetelést is meg szeretném csinálni a padláson.

zambogyuric20xe Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55461

Nagyon szépen köszönöm. Így már tudok kalkulálni. Kicsit meglepődtem azt hittem több, de örülök neki.

Köszönöm

Előzmény: pajaci (55460)
pajaci Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55460

10liter = 1m2 1cm vastagon.

Előzmény: zambogyuric20xe (55459)
zambogyuric20xe Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55459

Szép napot  mindenkinek.

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Anyag kiszámolásból eddig azt hitem jó vagyok. De kicsit tévedtem :)

A gondom a következő.

Adod egy zsákos vakoló anyag, kiszámoltam mennyi kell.Eddig nekem is oké.

Na de. Sok helyen azt irják ennyi-annyi liter habarcs jön ki. De az mekkora nm-re elég? Ezt,hogy szokták számolni. Sok helyen nem nm-re adják meg, hanem literre. Legyen az vakoló, aljat,kiegyenlítő.

Eltudná valaki magyarázni a számítást. nm-re mennyi kell azt kitudom számolni..Azzal nincs gondom irom mégegyszer,csak ezek a liter-ek fognak ki rajtam.

Köszönöm előre is

KömKel Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55458

Szerintem a zuhanyüveget az Ytong is elbirja. 

Vagy csinálhatod 10-es zsalukőből  is :)

Tényleg nem szokták betekerni a zuhany alatt, mivel annak a lejtéskialakitása miatt általában utólag készitik a betonját, és ha be van tekerve ez a rész is, akkor a két külön öntött aljzatnál a hézag a hőtágulás miatt kimozoghat.

Előzmény: Szunyó (55456)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55457

De azért szerintem ezt ki lehet hozni egy új típusú faablakból is, a belső szárny úgyis alig látszik kintről. De azért tényleg szép, ezt el kell ismerni.

Előzmény: mzsombi (55450)
Szunyó Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55456

Nálunk (igaz, nem a födémben) perlit beton van ilyen helyeken. Nem volt macerás.

Más: fürdőbe a zuhanyzóhoz kb. 1m magas parepetfalat miből készítenétek? Fontos lenne a helyhiány miatt minél vékonyabb legyen, de el kellene bírja a rajta levő zuhany-üveget.

Még másabb: épített zuhanytálca alá tényleg nem tekernek fűtéscsövet? :O

Előzmény: Pitylogós (55420)
SolnesMM Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55455

" mert vetemedik, nedvesedik."  A Heraklith ?

Érdekes.

Anno  egy olyan házban laktam, aminek a mennyezete un. cementes fagyapotlemezből volt kiképezve, majd szépen vakolva. A ház épült 1947 -49 -ben. Hogy akkor az építető honnan szerezte ezt az anyagot,  nem tudom, de a mennyezet azóta is stabil és szép.

Igaz azok a lemezek még nem voltak társítva az EPS habbal, csak natúr, nyilván nem Hera... valaminek hívták.

Mi csak betonos szijjácsnak neveztük.

A fagyapotot hívtuk szijjácsnak !

Előzmény: mzsombi (55451)
KömKel Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55454

Nekem mindegy miből csináltatod :)

Én nem engedek ebből a megoldásból a tervezett épületeimnél, mert 

1. van tömege, ezáltal hanggátlása

2. a heraklithot könnyen és repedésmentesen össze lehet vakolni a meglévő fallal

3. könnyű vele dolgozni (bár inkább ács-asztalos munka, esetleg gipszkartonos, mint kőműves)

Előzmény: mzsombi (55453)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55453

Akkor lehet, hogy másra gondolt. :) De azt mondták, ha viszek anyagot, megcsinálják.

Előzmény: KömKel (55452)
KömKel Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55452

Cementes fagyapot lemez nedvesedik? :D

A kőművesed jó nagy marha, és szerintem életében nem dolgozott még ezzel az anyaggal...

Előzmény: mzsombi (55451)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55451

Arról mit gondoltok, hogy nem EPS-t szabni be, meg nem dobozolni, hanem pur-táblából szabni be a nyílásba passzentosra, a széleket kinyomni flakonossal, és belülről párazáró+gipszkarton? Heraklithra azt mondta a kőműves, hogy 20 éve dolgoztak vele utoljára, meg nem szerették sosem, mert vetemedik, nedvesedik. De ha kérem, megcsinálják. Ezért gondoltam, hogy miért ne lehetne táblás PUR? Kívülről úgyis ráfed az EPS, belülről meg ahogy fentebb írtam.

Előzmény: halaloszto (55447)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55450

Azért, ha megnézed a külső nézetét, elég jól összepasszol az ikerszomszéd eredeti ablakaival kívülről. Onnan a szárnyak se tűnnek olyan vastagnak, a színek is stimmelnek, annyi a különbség, hogy nálam bekerült az eredeti osztás is, amit valamikor a szomszéd oldalán már elbontottak. De a nyomokból még rekonstruálható volt az osztás pontos aránya, így én meg tudtam csinálni olyanra.

Előzmény: Gyurco78 (55446)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55449

A födém le lett csupaszítva teljesen, de a gerendák megmaradtak, arra épül rá alulról a gipszkarton álmennyezet, felülről meg majd a szárazpadló-rendszer. A gerenedaközökben meg gyapot+légtechnika.

Előzmény: Madaraspisti (55448)
Madaraspisti Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55448

Zsombi  !

Egy intim kérdés :

A födém is el lett bontva , vagy csak én látok rosszul ?

Mintha ott a setétben a csupasz födémgerendák lennének !

Előzmény: mzsombi (55444)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55447

en is arrol beszelek, hogy ide csak a flakonos johet szoba, viszont amikor az irodalom a purhab hanggatlasarol ir, akkor egyaltalan nem biztos hogy arra gondol.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (55443)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55446

Plusz itt a belső szárny jóval nagyobb, mint az új ablaknál nálam, bár a szerkezet meg filigránabb a régiben (érthető módon).

Na ennyit arról, hogy ragaszkodnak az eredetivel megegyező kapcsolt gerébtokos ablakhoz, olyan úgysem lesz, mint az eredeti volt. Meg sem merem kérdezni, mennyibe került.

Gyurco78 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 55445

Érdekes...és úgy nézem, a parapetfalon sincs beugrás, úgy látszik, itt más kőművesek dolgoztak, mint felénk.

mzsombi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55444

Wekerle, igen, egyszer már rácsodálkoztál korábban. :) 

Itt egy kép, még a régi ablakkal, bár nem a lent mutatott nyílásban:

Látszik ezen is, hogy az ablak nem ér fel teljesen a boltozatig, hanem alatta marad a felső síkja is. Plusz itt a belső szárny jóval nagyobb, mint az új ablaknál nálam, bár a szerkezet meg filigránabb a régiben (érthető módon). A homlokzatról nézve így jöttek ki egy magasságra az ikerszomszéddal:

Előzmény: Gyurco78 (55432)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55443

... itt most a flakonos ajtó-ablak beépítő (tehát dagadós)  PUR hab ami érdekes.

Végül is 40-60 liter kijön bő 1000 Ft körüli összegből.

Azaz nem túl drága és kevésbé macerás-nyűgös a gyapot tömködéstől.

Az ilyen ablak-káva közti pótlásokra (vagy más lyukak eltömésére)  a nagyjából méretre vágott

YTONG vagy fagyapot/fabeton darabok közé kényelmes, gyors cucc lenne térkitöltésnek.

rögzít_ragaszt-tömít-vágható_csiszolható-vízálló-páraáteresztő-penészálló-vakolható_hálózható

És szerintem eléggé hanggátló is célnak a fenti módon (lényegében malternek használva) használva... két oldalt vakolva.

Előzmény: halaloszto (55442)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55442

nagyonsokfele purhab van am. amit pl laticell matrackent ismersz, az is purhab. 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (55441)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55441

Hamarjában nem találtam adatot a PUR habra, de túl rossz nem lehet.

Viszont, mindenüt azt olvasom, hogy "kiváló hangszigetelő".

(plusz vízálló és nem penészedik...)

Nomeg, a SILKA illetve WINERBERGER irományokban a falak lezársa ill. labor mérése is

úgy történik, hogy 2 cm vastag PUR hab tömítés teljes keresztmetszetben, amit 1-1 cm vakolat takar.

Ez alapján a PUR hab nem lehet túl rossz...

-----

Erről a hang témáról jut eszembe ... a második fele a gyakorlati rész.

Ebből kiderül: beépítési-alkalmazási helyzet függő, hogy a lágyabb-könnyű vagy merevebb-nehéz gyapot a jó éppen.

http://www.ursa.hu/hu-hu/tervezoknek/Documents/Akusztikai_Kisokos_websize.pdf

Előzmény: KömKel (55435)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55440

Itt egy adatlap, ezt használják a bankok.

Ebből ki tudod szedni az adott munkafázisokhoz tartozó %-okat. Értelemszerűen ha mondjuk a vakolás fele készült el, akkor 6.2% helyett csak 3.1%-ot ér

Előzmény: Jay28 (55439)
Jay28 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55439

Érdeklődnék,h tud e valaki segíteni,h hogyan lehet megállípítani egy ház készültségi fokát?

nagy ivó Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55438

""" Ha igen, akkor nagyságrendileg mennyibe kerülne???100e, 1 millió??? :) """

Valahol a kettő között

Előzmény: ismail85 (55436)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55437

Természetesen meg lehet szüntetni, viszonylag egyszerűen.

Acél tartókat kell berakni a lyukba, és felülre mehet rá betonyp lap + beton + lépéshanggátló + beton + burkolat, alulra meg hangszigetelő gyapot + gipszkartonozás.

A bonyolultabb módszer, hogy az acél tartókat berögziteni, bevasalni az egészet, és bezsaluzva kiönteni monolit födémként.

Szerintem m2-ként számolhatsz rá olyan 30e-40e Ft-ot kompletten.

Előzmény: ismail85 (55436)
ismail85 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55436

Sziasztok!

Olyan kérdésen lenne, hogy adott egy téglaépítésű társasház, melynek két, egymás alatti lakása födémáttöréssel egybe lett nyitva. Ezt az egybenyitást meglehet szüntetni biztonságosan, hogy ismét két külön lakást kaphassak? Ha igen, akkor nagyságrendileg mennyibe kerülne???100e, 1 millió??? :)

Köszi a válaszokat.

KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55435

A (lég)hangszigeteléshez tömeg kell. A hangszigetelő gyapot azért speciális (és drága), mert nagyobb a sűrűsége, mint a normálé, vagy az EPS-é.

A purhabnak nem tudom mennyi a léghanggátlása nagyobb felületen/tömegben.

Előzmény: Törölt nick (55434)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55434

- hangszigetelő gyapottal kitömni a dobozt

...avagy PUR habbal kitölteni?

Az nem jó megoldás?

Hang és hőszigetel annyit, mint a gyapot...nem?

És ragaszt+tömít is.

Előzmény: KömKel (55433)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55433

A fal belső oldalára felcsavarozol 5x5 stafnit, és a falnyilás hosszába beraksz ebből 3 db-ot (két széle, közepe), majd alulról hozzácsavarozod a heraklithot.

Ugyenez függőlegesen is.

Sorrend:

- lécváz

- külső függőleges heraklith

- párazáró fólia alulra

- heraklith alulra

- hangszigetelő gyapottal kitömni a dobozt

- párazárót felhajtani belülre függőlegesen

- belső függőleges heraklith

- vakolaterősitő hálóval összevakolni

Előzmény: mzsombi (55430)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55432

Ez Wekerle? Miért lett ilyen kicsi az ablak? Vagy mitől ilyen nagy a nyílás? Nekem kitöltötte teljesen az új ablak.

Előzmény: mzsombi (55422)
Mariusi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55431

Minél keskenyebb a nyílás, annál könnyebb kipótolni. Anno é az ilyeneket cseréppel pótóltam. Később hőszigetelő anyaggal, meg ami éppen volt !

Előzmény: mzsombi (55430)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55430

Köszi a segítséget! Keskenyebb nyílás is kipótolható így? A fürdőnél nem akartuk bolygatni a kiváltó szerepében levő vasakat, mert leestek volna a téglák, az ablak magasságát viszont így kellett kihozni, hogy fusson az ikerszomszéddal. Ezzel a megoldással azonban csak egy téglányi magas nyílás maradt fölötte.

Előzmény: KömKel (55425)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55429

A külső hőszigetelés, amennyiben nem kőzetgyapot NULLA hanggátlással rendelkezik.

Pont ezért szoktuk azt ajánlani, hogy a tok feléig XPS kivülről, és belülről meg Ytong.

Előzmény: C20NE (55428)
C20NE Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55428

Akkor aki XPS-sel kibélelt nyílásba építtet ablakot mind zajos házban él? A külső hőszigetelés erre is rá fog lógni!

Előzmény: KömKel (55427)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55427

Semennyire, pont ezért rossz megoldás.

Előzmény: mzsombi (55426)
mzsombi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55426

XPS mennyire hangszigetel? EPS tudom hogy semennyire, azért se tennék oda azt.

Előzmény: C20NE (55424)
KömKel Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55425

Heraklith C25-ből (favázra erősitve) dobozolás, ami ki van tömve hanggátló gyapottal, valamint értelemszerűen belülről párazáró fóliázva.

Ezt szépen össze lehet vakolni a meglévő vakolattal.

C20NE Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55424

XPS lapot ragasztanék fel és hálóznám, glettelném. Minek oda tégla?

halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55423

ketoldalt bevagni a kavaba 5-5 centit, beletenni egy deszkat vagy ket szal vasat, es felette felfalazni?

Vajk

mzsombi Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55422

Sziasztok!

Ti hogyan töltenétek ki a képen látható ablaknál az ablak és a boltozat közötti hézagot? Az ablak kapcsolt gerébtokos, a belső tok külső falsíkra van rakva, az ablaktest egyelőre lóg a levegőben, a szigetelésbe lesz beágyazva. A szigetelés 14 centi lesz, a fal most vakolattal 50 centi. Köszi!

halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55421

es ha csak siman sikba toltened eps gyonggyel?

Vajk

Előzmény: Pitylogós (55420)
Pitylogós Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55420

ilyen, és ezekhez hasonló üregek alakulnak ki a födém feltöltése során:

Ezeket kellene kitölteni valamivel. Gondoltam EPS-könnyített betonra, de macerás. Ahol sok a cső, ott valami félig-meddig teherbíró/lépésálló dolog kell, mert erre megy még egy réteg 5cm EPS200, arra padlófűtés és beton.

Ha PUR-t fújok oda, lefedem hogy ne tudjon teljesen kitágulni, jó lehet?

Pitylogós Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55419

Flakonos PUR-habból léteznek különböző keménységűek? Pl. "lépésálló"?

Egyébként kb. mennyi térfogat jön ki egy flakonból?

Garfield007 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55418

Így már értem.

Előzmény: halaloszto (55416)
BkSp Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55417

stílus az ember...

Előzmény: halaloszto (55410)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55416

jaja, sosem voltam magannyugdijpenztar tag. pedig lehettem volna.

Vajk

Előzmény: Garfield007 (55415)
Garfield007 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55415

Akkor ezek szerint te a megszüntetett magánynyugdíjpénztári rendszert és a társadalombiztosítás részben magánosítását is aljas gazemberek aknamunkájának tartod?

Előzmény: halaloszto (55414)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55414

Azon az aron jutni elonyhoz, hogy ezzel elonyhoz jutatsz egy aljas gazembert az pont olyan mint gyanusan olcso biciklit venni a piac melletti mellekutcabol. En egyiket sem teszem.

Vajk

Előzmény: Csokis (55413)
Csokis Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55413

A) Erkölcsi magasságokba emelkedsz, és nem élsz a lakástakarékkal, mert azzal csak a Fundamentát / OTP-t támogatod, és az államot szegényíted.

B) Leszarod a tiszta erkölcsi elveket, és élsz a magas nettó hozammal. (Valóban nem kamat, hanem hozam, de ezt egy "vérközgazdászon kívül ki nem sz.. le?)

A választás a tied, a pénz is...

Előzmény: xtl (55402)
Garfield007 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55412

Akkor csak annyit láss be, hogy 1-2%-os kamattal semmire nem menne a piacon. Az állami támogatásnak köszönhetően élnek meg és így tudnak kedvezményest hitelt adni, ami a tagoknak jó, a cégnek jó. 

Előzmény: BkSp (55407)
Garfield007 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55411

Ööö, a tények makacs dolgok és a lakástakarék valóban így működik. De ebben a cikkben is az a borzasztó, hogy bulvárosodni akar, csúsztat ezerrel és emiatt lesz komolytalan, még ha valós problémával foglalkozik is.

halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55410

ne rohogjel, hanem nyisd ki a konyvet a realkamat cimszonal!

Vajk

Előzmény: BkSp (55407)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55409

kcisit draga tanfolyam...

Vajk

Előzmény: szilentium (55408)
szilentium Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55408

Az üzleti rész mellett az előtakarékosságra való nevelés sem mellékes egy állami támogatású hitelnél .

BkSp Creative Commons License 2013.06.25 0 0 55407

még mindig nem látok negatív kamatot :)

Szunyó Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55406

Dilatációs csíkot a nappali közepén mihez rögzítenek, amíg nem jön az aljzatbeton? :)

halaloszto Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55405

ahogy jolesik. ha az eps nekinyomja a falnak, akkor nem kell kulon rogziteni.

Vajk

Előzmény: Toma24 (55404)
Toma24 Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55404

Ajzatszigetelésnél a polifoam csíkot amit a szélekre kell betenni, az eps aljától kell indítani, vagy a tetejétől?

John_locke Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55403

Estrich betonozás előtt állok. A bejárati ajtó vonaláig kell betonozni, közvetlenül az ajtó alatt pedig xps-t kell tenni? Esetleg tudna valaki ide vonatkozó rétegrendet linkelni?

Köszi előre is.

xtl Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55402

Pedig de. Az állami támogatás nélkül buknál rajta, a linkelt cikkben is le van írva. Állami támogatással együtt természetesen megéri kötni, de miért kellene a Fundamentát eltartanom?! Ha az államról azt feltételezzük, hogy tisztességesen jár el, akkor ismét bebizonyosodott, hogy hülyék gyülekezete, ha pedig mégis okosak, akkor valakinek nagyon vastagon megéri fenntartani ezt a támogatási formát, csak az nem az egyszeri lakásfelújító.

Előzmény: BkSp (55401)
BkSp Creative Commons License 2013.06.24 0 0 55401

nem egészen, de itt részletesen le van írva: http://kiszamolo.hu/lakastakarek-penztar-az-evszazad-uzlete/

Előzmény: xtl (55396)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55400

nekem is alapból az egyik ami nem tetszett, hogy a fundaminta benne van, az jó nem lehet.

Előzmény: xtl (55396)
riel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55399
botsinkai/NeomatiK
Koszonom a vakolatos valaszt.
Olvastam csak nem volt idom valaszolni.
Vegul marad a glettel behuzott labazat szigeteles allapot egy ideig, mert a villanyhalozattal akadt egy kis gond es azt javitjuk elobb.
Koszi es udv
G
Előzmény: botsinkai (55324)
Téglás Elek Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55398

Valóban haladós munkának tünik. De sok egyébb kiegészítő tevékenység is akad. Szerszám előkészítés, állványozás, anyag keverés,  felhordás , kémény zárólap zsaluzás stb.

Egyszerűnek tünik, de nem az !!

Előzmény: NeomatiK (55391)
pavarotti Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55397

Nem nagyságrendi eltérés, csak

az ELMÜ szerint 2013-ban inkább csak 44Ft egy kWh, így inkább csak ~158e Ft/év a megtakarítás. Így számolva az előbb 9-re kerekített 8,6 helyett inkább 9,5 év a megtérülés.

Előzmény: Törölt nick (55394)
xtl Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55396

Napelem: ilyesmit mondott a rádiós fickó is.

Fundamenta: ha levonod az állami támogatást, a Fundamenta önmagában negatív kamatot számol fel. Egy nagy lenyúlás az egész, nem tudom, ki jár jól a végén.

Előzmény: Törölt nick (55394)
pajaci Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55395

Kössz!

Előzmény: KömKel (55392)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55394

Nézzük csak... az átlag családi házhoz cirka 3,3 kW teljesítméynű cucc kell (fűtés nélkül).

Ez manapság cirka 1,5 millió Ft, ha a jó árú forrásokat megkeresi a vevő.

És termel úgy 3600 kWh-t egy évben, ami ~173 eFt/év áramköltség megtakarítás.

Ebből 1500/173=~9 év megtérülés adódik....

-----

A FUNDAMENTA-ás ajánlat arra utazik, hogy az állam ad adókedvezményt és olcsó hitel vehető fel.

Ami látszólag olcsóbbá teszi a beruházást.

Előzmény: xtl (55377)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55393

Kéményépitésnél kell állványozni általában, és néha nem csak a tető felett.

A kőműveshez kell két segédmunkás is.

Szóval nem olyan sok pénz az... (csak kifizetni az)

Előzmény: NeomatiK (55391)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55392

Hivatalosan: nem.

Nem hivatalosan, és éleszerűen: igen

Előzmény: pajaci (55390)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55391

10ezer Ft/m??? 1-2 óra alatt meg lehet építeni 1 métert.

Előzmény: KömKel (55386)
pajaci Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55390

A meglévőt visszabonthatom, és újraépíthetem ezek szerint?

Előzmény: KömKel (55389)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55389

Nem lehet, de az emlitett eset egy tetőtérbeépités lesz, és ehhez kell megmagasitani a bélelt kéményt.

Előzmény: pajaci (55388)
pajaci Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55388

Lehet még új kéményt építeni téglából?

Szabályos?

Érdemes? (ár/érték)

Előzmény: KömKel (55386)
wetzi7 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55387

hidegen kenheto bitugel szerintem jo megoldas lehet. ha bator vagy akkor akar a hagyomanyos, olvasztos verziot is kiprobalhatod. nekem a csepegojarda elemei kozoti reseket eleg hatekonyan tomiti.

Előzmény: Mutual Friend (55382)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55386

Nekem a 10e Ft-ot tegnapelőtt a kőműves mondta, szóval reálisnak tekintem.

Előzmény: Törölt nick (55384)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55385

75 Ft-ért látok kéménytéglát, sima google kereséssel.

38x38-as kéménynél kell 4 db soronként, és méterenként 14 sor. 4x14x100=5600 Ft + habarcs

Előzmény: Törölt nick (55384)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55384

szerintem a 10e Ft/m az kb egy 2-3 évvel ezelőtti ár, itteni fórum olvtárs valami ilyesmiről értekezett..

"és 100 Ft/db a kéménytégla, azaz kb 6000 Ft az anyag."

Ez hogy jött ki?

Előzmény: KömKel (55381)
Mutual Friend Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55383

Nem olyan sokaz ha az ebay-ról rendelgeti az ember. :)

Előzmény: KömKel (55379)
Mutual Friend Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55382

Olyan kérdésem hogy loggia-t hogy lehetne mivel szigetelni valami folyékony anyaggal hogy a tegnapi nemmindennapos vihar ami volt ne akozzon némi befolyást a betonelemen keresztül ?

KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55381

Épp tegnapelőtt az egyik munkámnál volt szó arról, hogy az egyik régi kéményt vissza kell bontani, és újrarakni, mert megroppant a födémnél a tövénél (idióták vázkerámiával pótolták a bélelés során szétvésett oldalát és sarkát.

10e Ft-ért rakják méterét, és 100 Ft/db a kéménytégla, azaz kb 6000 Ft az anyag.

Előzmény: tgwh3 (55380)
tgwh3 Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55380

Csak azt nem tudják még pontosan, hány évig bírja ki, és közben ugye  folyamatosan csökken a hatásfok ha jól tudom.

Én nézegettem régebben is, ha nincs gáz és be kéne kötni, akkor esetleg elgondolkoznék rajta, úgy megérheti, de szerintem még nincs ott a technológia, hogy jó áron jót kapj.

Más, kicsit néztem, amikor hallottam, hogy egy kéményt újrarak a mester, a másikat meg lebontja, cirka 120-140 ezerért. Azért dob néha az ember egy hátast az ilyenek hallatán, nem is gondolna rá, hogy ekkora munka...

Előzmény: xtl (55377)
KömKel Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55379

Nálunk 250 kW alatt szokott lenni a havi fogyasztás, 170 m2-en, a lent felsorolt eszközök használatával.

A két leggyakrabban használt lámpa ledes, a többi használata elenyésző. Feleslegesnek érzem a cserét, rohadt sok pénzért.

Előzmény: Mutual Friend (55378)
Mutual Friend Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55378

Lehet hogy nem leges de lehet A++++++-os.

A PC laptop.

Villanytüzhelyen nincs.

Ellenben volt amikor 400 KW volt ha havi fogyasztásom , most meg 200 alatt van folyamatosan.

Előzmény: KömKel (55375)
xtl Creative Commons License 2013.06.23 0 0 55377

A múltkor a rádióban a napelemügyi szövetség akármi képviselője aszonta, 10 évnél kicsit kevesebb idő alatt térül meg, hazai viszonyok között.

Előzmény: KömKel (55373)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55376

erre voltam kiváncsi, mert én is igy tudtam, ezért furcsállottam.

Előzmény: Törölt nick (55372)
KömKel Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55375

Nálam a hűtő/számitógép/tv/mélyhűtő/mosogatógép/mosógép/villanytűzhely nem ledes ;)

Előzmény: Mutual Friend (55374)
Mutual Friend Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55374

a napelem az éves villanyszámlát (fűtés nélkülit) nullázza le nagyjából.

Ha nem álltál át ledes világitásra.

Előzmény: KömKel (55373)
KömKel Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55373

Már hogy a picsába térülne meg villanykazánnal?

A sima napelem, inverteres visszatáplálással térül meg 15-20 év alatt.

A gázhoz képest 3x akkora összegbe kerül fűteni villannyal, és a napelem az éves villanyszámlát (fűtés nélkülit) nullázza le nagyjából.

Előzmény: Törölt nick (55372)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55372

hallottatok már, esetleg számolt is valaki megtérülést? most vmi fundamentás cuccot hallottam, hogy 6 papírért kiépitenek napkolit, inverterrel mindennel, és azzal lehetne fűteni, (mármint villanykazánnal) télen, és hogy ez nagyon jó, de nem hinném, hogy 6 év alatt megtérülne.

halaloszto Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55371

a beton es eps koze tett folia altalaban PP. 

a modern pvc-bol lehet hogy keves lagyito jon ki, es hogy nem egeszsegkarosito, de attol az eps-t meg megeheti!

egesz mas szabad levegon mint szorosan egymashoz preselve evtizedekig.

Vajk

Előzmény: NeomatiK (55370)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55370

Régen volt gond a lágyítókkal, rákkeltő is volt. Van élelmiszeripari minőségő lágy PVC is pl folpack, ott meg tudják oldani, hogy ne okozzon gondot. Nem tudom, a mostani modern adalékokkal mennyire problémás az EPS-sel való érintkezés.

A beton és EPS közé való technológia fólia is - emlékeim szerint - PVC.

Előzmény: digium (55366)
KömKel Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55369

Az ilyen épitőlemezekkel az a probléma, hogy az illesztéseknél látszik a repedés, akármit csinálsz vele.

Mondjuk ha szarufa fölé kerül, akkor tudod fölötte illeszteni láthatatlanul, de dobozolásként látszódni fog.

Ennél a háznál kétféle opció volt:

- heraklith + vakolat

- OSB + 4 cm EPS, hálózva 

Előzmény: digium (55367)
Madaraspisti Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55368

Sőt a  szerves oldószereket sem. Egyszer befestettem egy  nikecell darabot valamilyen dekorációs céllal,  hát nem tönkre ment. Valószinű a legegyszerűbb lakbenzines festék volt, de lehet valami aromás higítós , már nem emlékszem.

Előzmény: digium (55366)
digium Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55367
Köszi, ezek a paraméterek tényleg fontosak.
Ezen a házon mivel oldottátok meg a dobozolást?
Ajánlották az MFP lapot, ami állítólag enyhe csiszolás után simán festhető, de inkább megkérdezem a gyártót, hogy igaz-e...
Előzmény: KömKel (55359)
digium Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55366
Az EPS nem bírja a PVC-t. A probléma neve lágyítóvándorlás, mely során a PVC-ben levő nagyon kis mennyiségű oldószer közvetlen érintkezése során oldja az EPS-t. Úgy néz ki tőle hosszabb idő után, mintha melegítették volna azt az oldalát.
Előzmény: NeomatiK (55365)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55365

Alkalmaznak évek óta PVC lemezt bitumenes szigetelés helyett talajnedvesség szigetelésre. Tófóliának és medencefóliának is PVC-t használnak. Ha jön belőle valami cucc, az biztos nem egészséges. De akkor se a tóhoz se medencéhez nem lehetne alkalmazni szerintem.

Előzmény: halaloszto (55347)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55364

jaja, az akart lenni... karátfúró

Előzmény: halaloszto (55363)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55363

karát. nem korona, az mas.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (55362)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55362

Valóban nem jó, ha kézzel kihúzható a dübel.

Ütvefúás helyett... az erre való un. "korona" fúróval ütés nélkül előfúrni.

És ELÉG mélyre a falazó blokkba!!! (minimum 6 cm-t fogjon a dübel ez esetben)

Azaz habvastagság+2cm+vakolatvastagság+6 cm hosszú dübel kell.

És legalább 1 cm-rel mélyebb furat, mint ameddig a dübel beér....

----

Az elkövethető hibák....

http://www.buildrendezvenyek.hu/sites/default/files/files/9_%20A%20homlokzati%20h%C5%91szigetel%C3%A9s%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se%20sor%C3%A1n%20el%C5%91fordul%C3%B3%20gyakori%20kivitelez%C3%A9si%20hib%C3%A1k%20%C3%A9s%20megel%C5%91z%C3%A9s%C3%BCk-Borz%C3%A1k%20B_B%C3%A9la.pdf

Előzmény: Törölt nick (55361)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55361

Sziasztok.

-hungarocellel szigetelik az egyébként nagyon masszív,száraz komoly alappal rendelkező,de gázszilikát falazatú házunkat.

-most,dűbelezés után leálltak pár napra a meleg miatt,én megnéztem azokat a dűbeleket és sokat ki is tudok piszkáni a körmömmel.

-gondolom ez így nem jó.Mivel tudják ezt stabillá tenni?van vmi taktikája?

-volt ami nehezen ment és fogott is,de volt olyan is amibe beleszaladt a Közepébe a "szeg"

mit tanácsoltok?

köszi

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55360

saccc per kb, de a régi albérletemben ilyen volt, és megállt, igaz ott sosem esett hó

Előzmény: Tschaby (55350)
KömKel Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55359

Előzmény: KömKel (55358)
KömKel Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55358

1. Nem lehet túl vastag, ugyanis a szarufa profilmagasságába kell bemarni, hogy ne csökkenjen az ellenlécnél a légáramlás keresztmetszete.

2. Nem is lehet túl nehéz a fentiek miatt, és az eresztúlnyúlás hossza miatt.

3. Az ács egyszerűen fel tudja rakni, és csak festeni kell.

4. Az élkiképzése (amit az ereszcsatorna felé mutat) is jól néz ki

5. A vakolt felületet csak úgy tudod tartósra csinálni, ha

a) heraklith lapot raksz, és vakolod

b) betonyp lap + EPS + háló, ragasztó

Én egy minimalista háznál ledobozoltam vizszintesen az ereszt, viszont az ereszcsatornát is elrejtettem a dobozban. (képen bal oldali eresz; a jobb oldali fekvőeresz a cserép sikjában)

digium Creative Commons License 2013.06.22 0 0 55357
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Nem volt egyértelmű a fogalmazásom, mert mindenki félreértette, hogy miként képzeltem el.
Csak magát a lambériát szeretném lecserélni valami más anyagra a szarufa tetején (KömKel alsó képén körbe az eresznél kilógó részről van szó).
A lambériának a felületi struktúrája (a ferde élletörések miatti széles csíkossága) nem tetszik, valami minimalistább megejelenésre vágyunk, valamint a kezeléséhez választható lazúr színek is kötöttséget jelentenek.
Az épület színei:
Nyílászárók és tetőfedés: antracit
Homlokzat: fehér és középszürke
A szarufák kilógó részét is szürkére szeretnénk kezelni. Ezért gondoltunk arra, hogy csak a lambériát cseréljük mondjuk szürkére festett/vakolt OSB/Betonyp-re. Csak azt nem tudom, hogy miért pont lambériát haszálnak ide, van-e olyan anyagjellemzője ami okot ad rá?
Akár még az is lehet, hogy hajópadló lesz a helyén...
Előzmény: KömKel (55356)
KömKel Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55356

A dobozolás kb 40 cm eresztúlnyúlásig mutat jól, felette egyszerűen sok a vizszintes fafelület.

Pláne érdekes, ha van mondjuk fedett terasz is.

Előzmény: digium (55352)
botsinkai Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55355

OSB-re fúrj fel 2 centi EPS-t (nikecellt) és arra vakoltass, ha ezt választod.

Persze csak ha megér neked cca 5000 ft-ot pluszban négyzetméterenként a vakolt felület (a lambériához képest).

Vagy akár perforált (festett) alulemezzel is burkolhatod. Az jól jön a tető átszellőztetésénél is.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55354

(egyetértek, egy picit meggyalult normálisan kinéző szarufánál sokkal cúnyább a doboz, mégha normál faanyagból van is + egy csomó pluszpénz, meló, energia.)

Előzmény: Gyurco78 (55353)
Gyurco78 Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55353

Szerintem pont ez a bedobozolt eresz, ami olyan "szocreál". A látszó szarufa pedig egyszerre hagyományőrző, és modern. Persze az én ízlésem.

digium Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55352
Ereszkialakítással kapcsolatban lenne kérdésem:
Nyeregtető és csüngőeresz lenne a kialakítás módja.
Nagyon nem szeretnénk a szarufa kilógó részéhez lambéria takarást, erre kellene valami modernebb kinézetű alternatíva. Arra gondoltunk, hogy a lambéria helyett OSB lenne felrakva, majd ez lefestve vagy levakolva a homlokzathoz igazodó színnel. Megfelelő megoldás ez?
Nyitottak vagyunk bármilyen ötletre.
halaloszto Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55351

A hullampala az merev. A bitumenes ize puha, ha nincs rendesen alalecezve, meg hosszaban is berogyik.

Egy atlag 2meteres 5x5 lecre ha raallsz 90 kiloval , az vagy eltorik, vagy tizencentit log be.

Vajk

Előzmény: Tschaby (55350)
Tschaby Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55350

b@ztikuli.

és ezt méretezés alapján építed ilyenre, vagy sacc per has?

Én a második módszerrel csináltam.

Van ugye az 5,1*5,5m-es tetü.
A hátsó "fal"  (az 5,1 oldal mentén) mint említettem a kerítés lesz. Ez a kerítés tartalmaz 4 db kerítéslábat ami 50*40 külső méretű U vasból van. Kb 5mm vastag fallal.
Az elejére 4 db lábat terveztem. 1-et meg tudok csinálni ugyanolyan U-ból, a másik hármat 40*50-es zártszelvényből. (ilyen lett a bontásból)
A múltkori kérdésem óta - a vélemények hatására - az 5,5m-es oldalon teszek még egy lábat a gerenda közepe alá, meg a tőle második alá is. Ez így Summa 10 lábon áll.
Ez nekem úgy tűnik - mondom nem számoltam - hogy nem rogyhat meg 2T hó alatt.

A másik dolog, hogy 1,7m-en az 5*5 fa behajlik, ezt el bírom képzelni, de ezt majd kiporbálom. Van 2m-es fám alátámasztom és ráállok a közepére. Mind a 90 kilómmal.

Ha kibír ...

Hasonló konstrukciót bontottam el, 6 lábon állt, 2,5*4,5m-es volt. A tető egy keret volt benne egy kereszt merevítéssel. Az egész tetején meg hullámpala. A nehéz fajtából. És nem roggyant meg a téli havak alatt. Ezért gondoltam, hogy nekem sem kéne komolyabb anyag.
De még rágom a dolgot...

Előzmény: Törölt nick (55339)
angel_fire Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55349

Köszönöm a gyors választ!

Kivitelezőként ismeri őket valaki?

Fürdőszoba felújítást tervezek és ezzel egyidejűleg járólap cserére is szükség lesz majd. Nézegettem a weboldalukat, széép munkáik vannak, profinak tűnnek, garit is vállalnak és számlát is adnak. Jól jönne pár személyes tapasztalat.

Előzmény: halaloszto (55348)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55348

nekem van rikker zuhanykabinom. tetszik, szeretem. 5 ev mulva kellett hozza uj zsaner mert eltort, elmentem a ceghez es adtak, bar nem fillerekert. 

a termekkel semmi bajom, a kiscsavok stilusa nem tul simulekony, de nem muszaj direktbe hozzajuk menni.

Vajk

Előzmény: angel_fire (55346)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55347

merapvc-bol parolog valami szar, ami megeszi az eps-t egyesek szerint. 

Vajk

Előzmény: NeomatiK (55345)
angel_fire Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55346

sziasztok,

van valakinek tapasztalata RIKKER-ekkel? Furdoszoba felujitas kapcsan erdekelne.

NeomatiK Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55345

Miért lenne tilos a PVC?

Előzmény: halaloszto (55344)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.21 0 0 55344

kb tokmindegy., PVC tilos. olyan kell amit nem szaggatnak ki a vassal meg a maszkalassal. a folia egyetlen szerepe hogy a beton es a viz ne menjen a szigeteles koze.

Vajk

Előzmény: Jay28 (55343)
Jay28 Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55343

milyen tipusú kell?

Előzmény: halaloszto (55341)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55342

A beton magában is vízzáró.

...ezért vizet beereszteni csak a cső és lyuk fala mellett szokott :-(

A KPE cső-beton vízzárás szinte reménytelen ha csak a beton van ott.

Muszáj valami tömités is...

Előzmény: Korundos (55334)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55341

kell

Előzmény: Jay28 (55340)
Jay28 Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55340

érdeklődnék, hogy aljzatbetonozáskor a lépésálló nikecelre a beton alá kell e fóliát tenni vagy sem?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55339

hasonlót építek, csak lemez lesz a teteje, és 130x 160 lesz a lába, fent keresztebe 60x100as zártszelvény lesz, 85 cm ként.

Előzmény: Tschaby (55325)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55338

egy 300ml tubusbol a 12cm atmeroju csoben a kpe cso korul tud csinalni egy 3cm vastag tomor bitumen dugot. az mellett nem fog szivarogni a viz. es 800 forint.

persze betonozhat is, csak betont nem arulnak par literes kiszerelesben.

Vajk

Előzmény: Korundos (55335)
pajaci Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55337

"KPE csövet a régi szennyvíz eternit csövén keresztül"

Előzmény: NeomatiK (55336)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55336

A lefolyó szennyvíz nem hül le annyira, mert nincs rá ideje, hogy megfagyjon.

Előzmény: Korundos (55334)
Korundos Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55335

Ha van valakinek sok pénze,  vegye meg ! Egy 120 -as eternitcsőbe sok massza belemehet, akár 4 liter is, a meg vagy 5 -6 tubus,  ha nem több !

Előzmény: halaloszto (55329)
Korundos Creative Commons License 2013.06.20 0 0 55334

Nem kell ezt elmisztifikálni !  Betonnal !

Ha mán kiástad, akkor hozzáférsz a két végéhez.  Veszel ilyen olyan rongyot,  bescsomagolod nájlomba - középen ez lesz , kár ezért purhabot venni.  Majd a két végét egy erős betonmasszával kitöltöd.

Gondolom az a pincefal kb. 40 centis.  20 cm térkitöltő és 10 - 10 betondugó.

A beton magában is vízzáró. 

Ha még ráérsz, akkor kivülre tehetsz vizzárő foltot is !! van itt egy másik bibi :

"Ez a cső kb. 40 cm-re a talajszint alatt található."

Ez bizony néha elfagyhat. Igaz az előírás nagyjából 80 cm - esete válogatja, de ez azért kevés. Extrém esetben pl. egy 3 hetes sítúránál elfagyhat.

De majd a környéket feltöltöd.

Előzmény: Snypie (55328)
Kezsu Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55333

HU, ez király. Pedig rákerestem a neten előtte. De nem találtam egyértelmű számadatot...
Köszönöm. ez jó link és adat.

Előzmény: halaloszto (55332)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55332

kitöltő beton mennyisége:
- Zsalukő 20: 135 liter/falm2
- Zsalukő 25: 180 liter/falm2
- Zsalukő 30: 225 liter/falm2
- Zsalukő 40: 270 liter/falm2.

http://www.beton-terko-mixerbeton.com/zsaluko.html

http://bit.ly/19SnPjF

Vajk

Előzmény: Kezsu (55331)
Kezsu Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55331

Van esetleg valami táblázat valahol, hogy mennyi beton szükséges 20-as zsalukőbe, mondjuk méterenként? Jó, tudom ki lehet számolni egyenként. de most hirtelen nem tudom fejből a zsalukő belső méretét sem.

Snypie Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55330

Köszönöm, megnézem holnap a boltban :)

Előzmény: halaloszto (55329)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55329

kartusban mint a szilo, fekete, bitumenes kulteri tomito izemize.

Vajk

Előzmény: Snypie (55328)
Snypie Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55328

Tavaly vízcsőfelújítás keretében a pincébe a KPE csövet a régi szennyvíz eternit csövén keresztül vezettük be a lakásba. Ez az eternit cső nem lett beszigetelve és most a nagy esőzésdek következtében ezen a csövön befolyik a víz a pincébe. Ez a cső kb. 40 cm-re a talajszint alatt található. A kérdésem az lenne, hogyan lehet ne vízmentesen lezárni ezt az eternit csövet?

Jó megoldás lenne az, h a közepét pur habbal kinyomnál. A 2 szélénél pedig vmi vízzáró anyaggal kikenném? Létezik az utóbbiból vmilyen kinyomós fajta?

halaloszto Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55327

45 centinkent 50x50 lecezes 1.7-es fesztavon???? szerintem az nagyon harmatos, olyan homoru lesz az elso tel utan hogy ihaj. 90-es alatamasztasokkal is hataresetnek gondolnam.

Ez nem jatek, 27m2 az messze nem kispalya. Azon megall egy kis ho, csak a hoteher lesz harom tonna. az ket auto. feltennel te ket autot egy ilyen izere?

A hullamlemez maga bo egy mazsa, a lecek bo fel mazsa, plusz a zartszelveny is egy mazsa. Csak maga a tetoszerkezeted majd 300 kilo.

Vajk

KömKel Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55326

Én nagyon karcsúnak érzem azt a 40x40-es szerkezetet... összevissza fog nyekleni merevitések nélkül.

A lábakra és a külső keretre kellene a 80x80, a középső "szelemenek" már lehetnek 80x40-ből.

Tschaby Creative Commons License 2013.06.19 0 0 55325

Sziasztok Építők!

Egy statiszta kérdésem lenne ...

A csatolt ábrán látható az elképzelésem.

A rajz egy fatároló/sufni/pajta/stb tetejét hivatott ábrázolni.

Gyakorlatilag ez egy tető, ami egy meglévő épület mellé megy, hátul, meg a szomszédtól elválasztó kerítés határolja. A másik két oldala csak úgy van.

A rajzon látható fekete 40*40 zártszelvény "keret", hasonló vas lábakon állna.
A keresztbe menő zöldek pedig 50*50-es fa stafnikat jelölnek.

Az egész tetejére bitumenes hullámot tennék. A lejtése kicsivel több mint 10°.
A keret és a lábak közé a sarokba természetesen teszek kitámasztókat

A kérdés: megáll-e ez így a lábán?

Vagy majd kotorhatom ki a fát/szerszámot/utánfutót a hó és a tető alól?

Esetleg összeomlik amikor felmegyek felrakni a hullámot.

Előre is köszönöm. Tsch

botsinkai Creative Commons License 2013.06.18 0 0 55324

A Revco nem rossz.

Ja, és ha jól van megcsinálva, akkor rendszergaranciás.

Előzmény: riel (55322)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.18 0 0 55323

Szia!

Maradhat vékonyvakolat hiányában glettelve évekig.

Nem gondolom, hogy a Revco gyenge minőségú lenne - sőt! - vagy a Weber-Terranova. De majd hozzászólnak mások is.

Előzmény: riel (55322)
riel Creative Commons License 2013.06.18 0 0 55322

Sziasztok,

Érdeklődni szeretnék, hogy különböző gyártók lábazati vakolatairól mit tudtok? (finomszemcsés műgyantás vakolatra vagyok kíváncsi)

A kb. 1700Ft/m2-es Revco vakolattól a 3300Ft/m2-es Baumit vakolatig többféle is van és a kőműves mesterünk kijelentette, hogy Baumitból hajlandó dolgozni (legdrágább) vagy esetleg Dvitból (most már talán Knauf) és más anyagból készített lábazati vakolatra nem vállal garanciát.

Ekkora különbség van az egyes vakolatok között? (pl. egy Weber-Terranova gyenge minőségű 2200Ft/m2-ért?) Azt mondta, hogy nekünk kell eldönteni, hogy 5 évre akarunk vakolatot, vagy 20 évre.

Tényleg ekkora előnye van a drágábbnak? Vagy csak marketing, aminek hisz a kőműves?

Légyszi segítsetek, mert  már a keret végén vagyunk és kb. aközött a 2 lehetőség között választhatunk, hogy lesz egy olcsóbb vakolat a lábazaton, vagy pár évig ragasztóval behúzva marad az xps és gyűjtünk drágább vakolatra.

(ez utóbbiról tapsztalat? az xps bírja a vizet, a ragasztó tudtommal nem annyira)

Előre is köszönöm!

Gábor

NeomatiK Creative Commons License 2013.06.18 0 0 55321

Ha jól értem, akkor ez a plusz fatároló a főépület - amire az engedéyl van - szerves része lenne. Emiatt külön kéne engedélyeztetni szerintem. De kérdezd meg az építéshatóságon.

Én megcsinálnám a házat a terv szerint és utána építenék hozzá (de csak ha nem néz ki bénán) fából, hogy könnyen elbontható legyen ha valakinek szemetszúr. Ha pedig nem felelne meg így, akkor új engedélyt adnék be, 10.000 Ft illeték + a tervező díja.

Előzmény: szucsip (55320)
szucsip Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55320

Van engedélyünk kazánház építésére, viszont szeretnénk kb. 5 négyzetméterrel nagyobbra, mint az engedélyen szerepel, hogy tudjunk benne egy kis fát is tárolni.

Utánna kérdeztem, és 50 légköbméterig nem engedélyköteles a melléképület, például fatároló.

A kérdésem, hogy ha felhúzom a kazánházat 5 négyzetméterrel nagyobbra, és azt a plussz 5 négyzetmétert egy fallal leválasztom, és kinevezem fatárolónak megoldás-e, beleköthetnek-e lakhatásinál?

Toma24 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55319

Köszönöm mindkettőtknek a tanácsot, ezek alapján bármelyik megoldást is választom, nem követek el nagy hibát.

az ajzatbeton 6 cm vastagra van betervezve. 

Napokban jön a fűtésszerelő és kikérdezem pontosan, hogy tervezi megcsinálni.

A polifoam csíkot csak a beton szélénél kell elhelyezni, vagy le kell engedni a hungarcell aljáig?

Mivel sajnos csak 6cm lépésálló fér el a földön, ezért a szélekre (1,5 méter) grafitosat terveztem betenni, ha jól számoltam ez kb. 7,2cm vastag sima lépésállónak felel meg, viszont a teljes szigetelés így kb. 50 ezer forintal jön ki többre.

Szerintetek megéri ez a 1,2 cm vastagság azt az 50 ezer forint többlet ráfordítást.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55318

3. Ha temperálni akarsz vele, akkor ne legyen bevágva. Viszont a cső felett KELL minimum 3.5 cm betontakarásnak lennie.

Mivel aligha kerül a háló fölé még legalább 6-7 cm beton... azaz készül összesen legalább 8-10 cm vastag aljzat, mert minek.

És akkor még mindig csak a minimum beton takarásnál tartunk... 2(alul)+~1(háló)+~2(cső)+4(felül)=9 cm

---

Ezért én belevágnám a hungarocellbe... a 2 cm mély hornyokat és abba a csövet, hogy a beton körbe tudja ölelni.

Ha, 9 cm-nél vékonyabb az aljzat beton akkor azért.

Ha, vastagabb, akkor meg beton helyett inkább MÉG habot raknék alulra :-)

Így elég a max 2+~1+4=~6-7 cm beton réteg... a többi meg hab, benne a csővel.

Előzmény: KömKel (55316)
KömKel Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55317

Az elektronikus épitési napló bevezetését elhalasztották október 1-ig. (most július 1-től lett volna éles)

KömKel Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55316

1. Szegélyperemnek hivják, és polifoamból van. 

5/100-as kell, ha nincs padlófűtés (5 mm vastag, 10 cm magas), és 10/100-as, ha van padlófűtés. 50 ill 25 méteres tekercsben kapható bármelyik tüzépen.

Minden fal mellé kell.

Azt a célt szolgálja, hogy az aljzatbetonod úsztatott legyen, azaz a lépéshangokat ne vigye át a falakra.

2. Megfelel. Csak annyi funkciója van, hogy a betonozáskor a viz ne áztassa el az eps-t.

3. Ha temperálni akarsz vele, akkor ne legyen bevágva. Viszont a cső felett KELL minimum 3.5 cm betontakarásnak lennie.

Előzmény: Toma24 (55315)
Toma24 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 55315

Most fogják nálunk csinálni az ajzatszigetelést, majd a fűtést, ehhez kapcsolódóan lenne néhány kérdésem.

1, Ha jól tudom kell a falak szélére tenni szigetelőcsikot, ez milyen vastag kell, hogy legyen, illetve hová kell pontosan tenni?

Csak a főfalak szélre vagy a válaszfalakhoz is?

2, A hungarocell tetejére megfelel-e a 0,09 mm-s építési fólia vagy valami vastagabbat keressek?

3, Radiátoros fűtés lesz, a visszamenő megtemperálva az ajzatbetonban, a csöveket a háló tetején szeretné elvezetni a szaki, ez helyes, vagy a hungarocelba kellene belevágnia?

Alapi42 Creative Commons License 2013.06.15 0 0 55314

Bizony ilyen födém megbontása kockázatos.

Csak a  Móricka képzeli egyszerűnek.

Előzmény: vanabeehdi (55308)
Alapi42 Creative Commons License 2013.06.15 0 0 55313

Mert ha 15 vagy netán 20 cm vastag lenne,  jobb lenne a hőszigetelésem.

A határoló felületeim : 200 m2 külső fal, 95 m2 födém  és ugyan ennyi padozat,  + 14 m2 nyilászárók.

Legkönnyebben a födém hőszigtelést lehet javítani.

Előzmény: vanabeehdi (55310)
KömKel Creative Commons License 2013.06.15 0 0 55312

Ha nem lesz utólagos külső hoszigetelés a falon, akkor a gyári adatokat rontsd le 30%-al, mivel a hőhidassági tényező.

A fal külső vakolásának anyag+munkadija fele annyi, mint felrakni 10 cm EPS-t, tehát már csak a nagyon hülyék vakoltatnak kivülről, sokkal jobban megéri a hőszigetelés.

Ráadásul a meglévő faladon a dryvitot nem tudod repedésmentesen összehozni a sima kültéri vakolattal. Vagy raknod kell oda egy takaródiszitést, vagy nézed a vizszintes repedést körbe a házon.

Statikailag egyébként megoldható a dolog.

Előzmény: nzso (55311)
nzso Creative Commons License 2013.06.15 0 0 55311

Tetőcsere lesz nálunk és mivel nagyon alacsony a belmagasság, így a térdfalakat és az oromfalakat is megmagasítanánk, hogy ne verjük be a fejünket állandóan az emeleten :). A meglévő fal 30-as tégla és rajta 8 ill. 10cm-es dryvit. A ráépítést meg lehet vajon oldani ebből a szimpatikus téglából? Porotherm 38 K. Ugye pont jó lenne a mérete, csak statikailag nem tudom, elég-e a 30cm-es alátámasztás neki. 

vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.14 0 0 55310

Miért kár, hogy csak 10 cm? Nekem az energetikai tanusítványban 10 centis szigetelést ír a födémre..

Előzmény: Alapi42 (55300)
vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.14 0 0 55309

Köszi a tanácsot :-)

Előzmény: KömKel (55299)
vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.14 0 0 55308

Szia,

azért nem tartom jó ötletnek, mert nem akarom megbontani a födémet. Valószínűleg az enyém is erősem meg van szegelve. Ha elkezdeném bontani, valószínűleg a mennyezeti vakolat bánná, azt meg nem akarom újra vakolni.

Előzmény: Alapi42 (55300)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55307

sanszos, hogy összetöri.

oda minimum 8 as térkő kell

Előzmény: tipcsibácsi (55302)
Herr X Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55306

OFF: Erre a frappáns válasz: Én viszont így és így kérem. Megcsinálja így, vagy nem?

Előzmény: Szunyó (55301)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55305

en nem ertek hozza, de a vasalt beton+friss betonba rakott ko kornyeken kezdenem.

Vajk

KömKel Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55304

Még személygépkocsi alá sem szabad 6 cm-nél vékonyabb térkövet rakni, mert azt sem birja el...

Beton alappal is necces szerintem a dolog, de kavicságyban semmiképpen.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55303

Háááát... a szippantó alá 8-10 cm-es burkolat illik, nem a 4,5 cm-es.

tipcsibácsi Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55302

Írtam a térköves topcba is de ez jobban pörög.

Üdv.

A következőben kérném a tanácsot.

Adott 7mx8m-es kocsibeálló amin gyakran megfordul pl a8m3-es szippantós autó is többek között.Tehát nagy igénybevételnek lenne kitéve.

Ezzl a termékkel lenne burkolva (yorkstone) http://www.yorkstone.hu/termekek/

4-4.5 cm vastag burkoló.

Beton alapja legyen és csemperagasztóval ragasszam és fúgázzam vagy 30 cm murva tömörítve és ágyazóhomok plusz homokos besöprés tehát úgy mint a térkövet.

Milyen rétegrendet javasoltok?

Vagy gondoltam még a tömörített ckt és utána a kő.

Szunyó Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55301

OFF: Az "Ezer éve így csináljuk és mindig jó volt!" utált mondat mellé nekem bejött a "Miért? Nem bízik bennem?". :S ON.

Alapi42 Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55300

Hali !

Írod :

"hogy le kell venni a felső deszkaborítást és a gerendák közé kell berakni a szigetelést. Ezt nem tartom jó ötletnek."

És miért nem tartod jó ötletnek ?

Anno én is szigeteltem a födémet. Én speciel azért nem tartottam jó ötletnek, mert olyan erősen a gerendákhoz volt szegelve a felső deszka, hogy kínlódás lett volna felszedés.  minden keresztbemenő gerendához kettő szeggel volt oda erősítve.

Így  csináltam egy 'második' födémet. Volt sok pallom , még több deszkám, lécem.

Csináltam un. kazettákat a sár felszedés után pallóból, közé a gyapot, majd a mindenféle deszkafedés, pl. az évekkel korábban vett széldeszka is elnyerte a végső helyét. Majd az egyik sarokban összegyüjtött sarat a lerakóba való szállítás helyett szépen visszadolgoztam ( ahogy a tapasztó 'svédek' csinálták valamikor, mert ma már ők ilyen alantas munkát nem végeznek elvégre van segíly ).

Volt pár un. tejes ládám, abban végeztem az áztatást és szépen visszatapasztottam.

Kár hogy csak 10 cm a szigetelés ugyanis az akkori "irodalom" még erre esküdött.

De ez a hajó már elment !!

Előzmény: vanabeehdi (55297)
KömKel Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55299

A lábazati vastagság és a fali hőszigetelés vastagsága között jó, ha van 2 cm különbség, hogy az esetleg falon lefolyó vizet le lehessen csepegtetni egy vizorral.

(a lábazati hőszigetelés vastagságát a lábazat magassága, és a padló alatti hőszigetelés vastagsága határozza meg)

A fafödémre ráteritheted a gyapotot, ha:

- a homlokzati hőszigeteléssel a gypot össze tud érni, hogy folytonos legyen a hőszigetelés

- ha a cserepek alatt van valamilyen fólia, tehát nem jut be porhó vagy más csapadék (ez esetben páraáteresztő fólia kell a tetejére)

- ha nem akarsz járni rajta

Ajánlom inkább az ezermester helyett a (HŐ)Szigetelések topicot itt a fórumban. Sajnos az ezermester szinvonala kb 2000-től nagyon gáz, teljesen félrevezető és szakmaiatlan cikkekkel van tele.

joevagyok68 Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55298

"a lábazati szigetelés vastagságának meg kell egyezni a falszigetelés vastagságával? pl lábazat 5cm, fal 10cm"

Mert ez így megegyezik ?  :-)

vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.13 0 0 55297

Sziasztok,

külső hőszigetelés tervezésével kapcsolatban kérdezek:

- a lábazati szigetelés vastagságának meg kell egyezni a falszigetelés vastagságával? pl lábazat 5cm, fal 10cm

- a nádalt, tapasztott födém szigetelésénél elég e, ha ráterítem a felső tapasztásra az üveggyapot szigetelést?

Egy ezermester cikkben olvastam, hogy le kell venni a felső deszkaborítást és a gerendák közé kell berakni a szigetelést. Ezt nem tartom jó ötletnek.

köszi a válaszokat.

Kezsu Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55296

Zsákos kész betonnal vajon rakhatok üvegtéglát? Vasalva lenne minden sora.

Egy "L" alaku 6-8 sor magas elválasztó falat akarok.
Kész beton megmaradt egy pát zsákkal, ha működne nem kellene vennem üvegtégla ragasztót...

senset Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55295

Kösz kösz!!! :))

Előzmény: joevagyok68 (55294)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55294

itt pl.

http://www.cimsec.hu/docs/Cimsec_termekkat_2011.pdf

a prémiumnál ír 2kg-os kiszerelésről IS !

Előzmény: senset (55292)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55293

Az 1ik 5kg-osból elveszel 2 kg-ot, hozzákevered a másik 10kg-hoz...egy kicsit más lesz az áranyalata így a 12kg nak ...de nem buksz  6 (5) kg fugázót ! 

:-))

Előzmény: senset (55292)
senset Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55292

Üdv!

Lehet valahol 5 kg-nál kevesebb kiszerelésben csempefugázó anyagot kapni?? :O

Nekem az egyik színből ráhagyással is 3 kiló kell, a másikból meg 11...

Szal valakinek valami ötlete?

NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55291

Hogy IBC vagy sem, azt nem tudom. Keret és raklap nélküli, fehér (kicsit áttetsző), hasáb alakú 1m3-es, talán polipropilén tartály.

Előzmény: joevagyok68 (55289)
wetzi7 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55290

Ha lyukas teglaval kirakod a helyet egy kalap alatt a tulfolyas-problema is megoldodna.

Előzmény: NeomatiK (55287)
joevagyok68 Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55289

"Figyelted már, hogy egy 1m3-es tartály oldalfala mennyire benyomható?"

Te most akkor IBC tartályról beszélsz ? Arról a "fémkeretes/raklapos"-ról ?

Előzmény: NeomatiK (55287)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55288

Na meg ez is! :)

Előzmény: Korundos (55286)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55287

Mert nyugodtabb vagyok ha van körülötte mechanikai védelem. Figyelted már, hogy egy 1m3-es tartály oldalfala mennyire benyomható? Én igen. Engem nem győzött meg, hogy használna neki, ha körülötte tömöríteném a földet.

Előzmény: Törölt nick (55284)
Korundos Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55286

Nehogy fertőzést kapjon !

Előzmény: Törölt nick (55284)
Korundos Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55285

Ehhez a műa. tartály temetéshez !

Először is sokféle műa van. Van tartós és kevésbé tartós, van amit eleve úgy csinálnak ne légyen tartós. A többség azért tartós. Főleg temetve.

pl. a víz és gázcsöveket eleve úgy fejlesztették ki, hogy állítólag  50 évig kibirják a föld alatt.

A tartályok is eléggé tartósak lehetnek, főleg ha feketék.

Azért a korund tartósságával a versenyt nem veszik fel.

Úgy általában a műa. féleségek legnagyobb ellensége a napfény.

Még a müa. esőcsatornák is 20 év alatt tönkre mennek.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55284

... miért is kéne burkolni egy műanyag tartályt a föld alatt?!

Előzmény: NeomatiK (55280)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55283

A fenébe! És ha bebugyolálnám mezőgazdasági fóliával?

Előzmény: Peter atyuska (55282)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55282

Szétesik előbb utóbb.

Előzmény: NeomatiK (55280)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55281

Mivel akarsz eléfalazni?

Előzmény: Jay28 (55279)
NeomatiK Creative Commons License 2013.06.12 0 0 55280

Van valakinek infója, tapasztala, hogyan viselkedik az OSB lap ha a földbe el van "temetve"? Felszín alatti műanyag tartályt gondoltam körbe burkolni vele. Kivülről a föld érné.

Jay28 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55279

hello! Érdeklődnék,h a vízszerelő beszerelte a 2 db falsik mögötti wc tartályt. A kérdésem az lenne,h aljzatbenonozás előtt vagy utánna kell eléfalazni?

fifty561 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55278

aha, mar vagom

kosz!

Előzmény: Herr X (55277)
Herr X Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55277

Előzmény: fifty561 (55276)
fifty561 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55276

a 15os szarufa miatt max 10-es fer be, mert kell hely a levegonek is, hogy szelloztesse. a parazaro es az egesz szigeteles minoseget majd meglatom mikor a gipszkartoinokat leszedem.

az jutott meg eszembe, hogy belolrol a szarufak ala, es a meglevo 10 cm ala meg egy 3-4 cm-es egybefuggo reteget fel lehetne tenni, de akkor hova rogzitem a parazarot es a belso burkolast? - ugy nez ki marad ami van, kiveve ha nagyon rongy allapotban van

Előzmény: KömKel (55272)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55275

Milyen igazad van.

De én nem 15 éve,  hanem 25 tettem ilyen vastagságú hőszigtelést a tetőtérbe. Nyáron pokol, télen elmegy.

Igaz csak 14 m2, un. kisegítő szoba. A ferde falak a kritikusak, azt kéne nővelni !

Előzmény: Pitylogós (55271)
KömKel Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55274

Nem tartom szerencsésnek a szarufák közé az EPS szigetelést, több okból:

- nehéz hézagmentesre beszabni

- a gyapothoz képest még nullább a hangszigetelése (sűrű, nehéz gyapot növeli a hanggátlást is)

- drága a gyapothoz képest

Előzmény: Peter atyuska (55273)
Peter atyuska Creative Commons License 2013.06.11 0 0 55273

Szerinted itt is lehetne alkalmazni a grafitos szigetelést? Mert ha igen az is szóba jöhetne.

Előzmény: KömKel (55272)
KömKel Creative Commons License 2013.06.10 0 0 55272

A 15 évvel ezelőtti gyapotok hőszigetelés 0.044 volt legjobb esetben is, és akkoriban még kevesen alkalmaztak páraáteresztő fóliát, igy a légrésen keresztül a gyapot "kiporzott", tovább rontva a hőszigetelését.

A maiak között már találni 0.037-eset, és értelemszerűen a szarufa teljes szélességét meg lehet tölteni.

A mostani 10 cm-es gyapotoddal 0,39 W/m2K értéket tudsz elérni, jó 15 cm gyapottal 0,23 lesz.

Köztes megoldás lehet 5 cm új, 10 cm régi gyapot: 0,26

A mostani szabványok 0.25 alatti értéket irnak elő, és ehhez 20 cm "normál" (0,044-es) gyapot kell.

Előzmény: fifty561 (55270)
Pitylogós Creative Commons License 2013.06.10 0 0 55271

Nincs. De ha már bombázol és nem tolod meg legalább még 15cm-rel, hát bolond vagy :)

Előzmény: fifty561 (55270)
fifty561 Creative Commons License 2013.06.10 0 0 55270

sziasztok,

házunk tetőbeépítéses, kb 15 éve amikor épült 10cm-es üveggyapot került a tető alá. Most szétbombázzuk a felső szintet, és az nem tudom van-e előnye kicserélni a szigetelés korszerűbbre. A szarufák 15cm-esek, vastagabb szigetelés nem fér el, a jelnelegi szigetelés nincs lecsúszva, helyén van.

tud vki tanácsot adni, érdemes-e lecserélni, vagy elgondolkodni a cserén?

köszi,

fifty

wetzi7 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 55269
wetzi7 Creative Commons License 2013.06.09 0 0 55268

sziasztok, elkelne egy kis segitseg.

vertfalu valyoghazban a valaszfalakat fel kellene hoznom a gerendak felso sikjaig, a csatolt rajz nagyjabol mutatja a jelenlegi allapotot. hogyan lehet ezt szepen megvalositani? elore is koszi a valaszokat

w

KömKel Creative Commons License 2013.06.09 0 0 55267

Akkor viszont jobb, ha lesz az új alatt is.

Az a lényeg, hogy a két épület alapozási sikjának meg kell egyeznie a csatlakozásnál. Utána lehet méterenként 30-50 cm-t (talajfüggő) lépcsőztetni.

Előzmény: recoil (55266)
recoil Creative Commons License 2013.06.09 0 0 55266

Szia!

A meglévő ház alatt is van egy kis vermelő pince. pont ott, ahol a toldás lenne

üdv recoil

Előzmény: KömKel (55265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!