Keresés

Részletes keresés

GENOM_66 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46724

Ehhez a Herczeg Ágnes/Borbarát kérdéskörhöz én is hozzá szeretnék szólni.

Nekem az volt kissé furcsa a lap legfrissebb számában megtalálható villányi borteszt (Herczeg Ágnes tolmácsolásában) kapcsán, hogy ha jól emlékszem (nincs most előttem a kiadvány) összesen három termelő képviselteti a borvidéket: Sauska, Bock és Kiss Gábor. Azért ez érdekes, ill. szomorú... Persze gondolom ez nem elsősorban Herczeg Á. személyével áll összefüggésben. Úgy vettem észre, hogy a Borbarátban egyre több borteszt egyre szűkebb termelői körből kerül ki újabban. Sajnos.

Előzmény: bodorján (46722)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 46723
Sajnos aránylag kevés befolyásom van a Zwack Rt. operatív költségeinek a féken tartására így az általam megszabott termelői ár ellenére valóban magas a fogyasztói ára a Zwack borkereskedésnél a borainknak. A Juhfark és a Hilla tételeken kívül pont ezért nyitottam (minden korábbi szándékommal ellentétben) néhány olyan új csatornát ahol kimondottan alacsony árréssel dolgoznak. így mérsékeltebb áron kaphatók a boraink Pincekulcs.hu és Pinceáron.hu borboltokban. Az 1000-1400 forintos termelői árat nagyon nem érzem luxuskategóriának. Ráadásul úgy, hogy adhatnám akár kétszer ennyiért is a borainkat akkor is kisöpörnék a kereskedők a pincét.

Szóval nyugodt lelkiismerettel biztosíthatlak, hogy én pontosan azt csinálom és úgy dolgozom ahogy azt mondom. Azt pedig soha, sehol nem állítottam, hogy a koncentrált, somlói borokat én a hétköznapok borának tartanám.

Herczeg Ágnes pedig minden bizonnyal jó fej, értelmes és nyitott hölgy. Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy ezt egy pillanatig nem kérdőjeleztem meg. Ugyanakkor a weboldalán található tartalom nekem gyomorforgató és taszító. Nyilván nem is én vagyok a célközönsége.
Előzmény: bodorján (46722)
bodorján Creative Commons License 2010.01.04 0 0 46722
Általában csak olvasni szoktam benneteket, de most muszáj hozzászólnom.

Lehetne bennetek annyi lovagiasság, hogy nem basztatjátok tovább Herczeg Ágnest, főleg olyan alapon, hogy ki a férje. Nem gondoltam, hogy itt is előjön a "kikúrjaeztanőt" kérdéskör.

Ágit ha futólag is de ismerem, jó fej, értelmes, nyitott csaj, ért a borhoz, nem egy hülye picsa, akit a férje nyom.

Zoli baszki lehet, hogy te idegenkedsz a luxustól, de jobb ha tudod, hogy a boraidat 3 eFt felett adják a Zwackék, ami sztem ma itthon luxuskategória. (ettől függetlenül nem rosszak a boraid, megérik az árukat, de azért nekem nincs annyi pénzem, hogy hétköznap este kibontsak egy több ezer forintos palackot, és ezzel nem vagyok egyedül)
Előzmény: BZoltan (46721)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.04 0 0 46721
Azért a "best practice eljárások" sem rossz :)
Előzmény: tomlaker (46720)
tomlaker Creative Commons License 2010.01.04 0 0 46720
mondjuk a wine expert cím kinyilatkoztatása is MÉG szimpatikusabbá teszi az ifjú és szerény hölgyet:) 
Előzmény: lazaridi (46711)
Isidorra Creative Commons License 2010.01.02 0 0 46719

BÚÉK!!!

Ezzel a pohár tokajival kívánok mindenkinek borokban és ízekben gazdag, boldog Újesztendőt!
drbarta Creative Commons License 2010.01.02 0 0 46718

Szilveszter 2009

n  Alzinger Gruner Velt.Smaragd Steinertal 2007

n  Nagy várakozás előzte meg, első gondolatom, hogy talán többet képzeltem koncentrációban, és kicsit talán túlontúl üde és fiatalos, második gondolatom pedig az, hogy a karcsúnak ható test mellett mennyire részletgazdag.Ízeiben szokatlan zöldes vegetális jegyek keverednek trópusi gyümölcsösségggel. Jónéhány lehengerlőbb bor futott be az este, de ezt fogyasztottam a legszívesebben a maga üde, vibráló, gömbölyűségével, rafinériájával. 7p

n  Champagne Mailly Grand Cru L’intemporelle Brut

n  Pezsgőben addig soha nem tapasztalt gazdag ízvilág, jobban megnézve elöregedettség jeleit is mintha viselné, mégis  élmény így is fogyasztani

n  Veuve Clicquot Ponsardin Brut NV

n  Kicsit számomra túl erőteljes szénsavasság, első nekifutásra kevésbé gazdag és karakteres, mint az előző, ugyanakkor finoman, részletgazdagon eldolgozott, gazdagságát nem modifikálja elöregedettség

n  Istvándy Szemelt Kéknyelű 2006

n  Előzőek után lehengerlő gazdagság fogad, közepes édesség, gyümölcsös, ásványos, robbanó savak, zseniális bor, a gazdagságához képest könnyed is(bár az este eddig fogyasztott boraihoz képest mégis kicsit durvábbnak tűnik, gazdagságban összehasonlíthatatlanul eddig a legtöbb) 7-8p

n  Tokaj Nobilis Amicus 2008

n  Mindenféle classicusan „tokajis” ízvilágoktól    mentes, üde érett gyümölcsösség, robbanó savak, a karácsonyi Bott-rytis-hez hasonló világú, savai dinamikusabbak, kellően magas ívet írnak le, mégse olyan szépen eldolgozottak és selymesek, kissé élesek 6.5-7p

n  Hungária Extra Dry

n  A sok édes után üdítő frisseség, nem túl bonyolult tartalom, mégis jól esett, áráért jó pezsgő

n  Perez Pascuas Vina Pedrosa Reserva 2001

n  Klasszikus nagyágyú vörös, mediterrán gazdagság, nagy test, émelyítő mélység, rengeteg érett és bársonyos tannin, hosszú savérzet, gazdag feketebogyós gyümölcsösség, dohányos-édes fűszeres-kissé animális díszítések 7p

n  Royal Tokaji Aszú 5 putt. 2003

n  Klasszikus stílusú aszú, erőteljes bottrytises karakter, aszalt kajszi, édes, de nem adnak a savak esélyt-gazdagsága kétségtelen, de manapság jobban szeretem rafináltabb komplexitást, és magasabb szinten megvalósuló csiszoltságot, kevésbé éles felszíneket 6-7p

BZoltan Creative Commons License 2009.12.31 0 0 46717
Nekem még van egy-két kartonnal talán. Ígérem, hogy az utolsó palackot együtt fogjuk kibontani :) Emlékszem én nagyon bizonytalan voltam a 06-os juhfarkkal és sokat segített az, hogy te láttál benne fantáziát.

Én már édesapám frankó szilvapálinkájával melegítek. Érdekes, hogy a jó pálesznek azért tud kilométeres utóíze.
Előzmény: lazaridi (46716)
lazaridi Creative Commons License 2009.12.31 0 0 46716

Én meg éppen az Apátsági pince 2006-os Juhfarkját iszogatom. Nagyon szép. szerintem ez méég elállna egy darabig, ha lenne belőle sok (de nincs).

Gyönyörű sárga szín, olajos mozgású, kajszis, élénk jó savakkal, nagyon hosszú utóíz, 8p

Csülök nincs, őzpörkölt készül, ahhoz majd egy Cotar 2001-es merlot próbálunk.

BUÉK!

Előzmény: BZoltan (46715)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.30 0 0 46715
Én egy szekszárdi barátomnál töltöm az estét és csülköt fogok sütni :) Gondolom a srác faterjának a kékfrankosát fogjuk szűrni minden kisujjeltartás nélkül.
Előzmény: kifli (46714)
kifli Creative Commons License 2009.12.30 0 0 46714
kimit iszik szileveszterkor, illetve szilveszter ürügyén?
kifli Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46713
biztos szegény családból származik.
Előzmény: BZoltan (46710)
loading Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46712
Azt nem tudom. De a fényképeken jól néz ki. Volt szerencsém egyszer egy tévéműsorban látni nyilatkozatát az aktuál borkérdésekről: szerintem én vagyok már túlképzett (?) és emiatt volt semmitmondó. De ott is jól nézett ki. :)
Az újságban nyújtott teljesítményét a szerkesztőn kérd számon: ő engedte át.
Előzmény: BZoltan (46701)
lazaridi Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46711

Megnéztem én as oldalt, hát engem is irritál.

Meg a hasonló semmire se jó tesztek is irritálni fognak.

Más: http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/12/29/ismet_magyar_lehet_az_ev_ermeje/

Előzmény: BZoltan (46710)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46710
Ebben tökéletesen egyetértek veled. Részemről (na nem úgy mintha olyan ábrándjaim lennének, hogy Herczeg Ágnes pont az én véleményemre adna, lévén szerintem azt sem tudja, hogy léteznék) szeretettel várom őt is oda megérkezni ahol a magyar borért tenni szándékozóknak szerintem gyülekezni kellene.

A Fine Living, fényűzés, luxus speciel nem az oda vezet az ziher. Bízzunk abban, hogy erre ott a Rózsadombon is rá lehet jönni.
Előzmény: bor_kedvelő (46709)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46709

mindenki máshonnan érkezik, és ha jó ember, ugyanoda jut!

ennek a lehetőségét ne vitassuk el senkitől! :-)

Előzmény: BZoltan (46708)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46708
Nem, de bevallom, a weboldalát nézegetve annyira nem is vágyom rá.

Biztos, kedves, aranyos meg rendes lány, de az én földhözragadt, puritán lelkemet mérhetetlenül zavarja a luxus és a fényűzés. Nem tehetek róla, ilyen vagyok ráadásul ember nem mondhatja, hogy az irigység beszél belőlem.

Ha Herczeg Ági megkeresne akkor minden fenntartás szívesen megmutatnám neki, hogy hol reggeliznek és mit a szőlőmunkások, milyen faluban laknak és hol dolgoznak. A pincében ahol a bor születik nincs fényűzés sem luxus. Neki is azt mondanám amit majdnem minden boros bloggernek egyszer, vagy többször elmondtam, hogy vannak fontos dolgok a magyar bor ügyében amiről írni, beszélni kell. A fájn living és az aranyló ragyogás nem tartozik ezen dolgok közé.
Előzmény: bor_kedvelő (46706)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46707

mi is nyitottunk Nyulászót, mi is hasonlót tapasztaltunk!sőt, most az édesszamó is kicsit aludni tért!

bezzeg a homonna határi 2006, az meg se mozzant, biztos 8p nálam!

volt még Királyudvar Sec, NAG Hanna, Oldalolasz, Bussay borok minden mennyiségben, Kislaki Merlot Válogatás 2007, Nyitnikék 2007... biztosra mentünk! :-)

Előzmény: lazaridi (46700)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46706

Zoli, beszéltél valaha Ágival?

Előzmény: BZoltan (46704)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46705

nagy nehézség a borbarátban évek óta az olyan borvidékek hiteles értékelése, ahol a borbarát értelmezése szerint NAGY BOR nem készülhet!

Ági bevonása ez irányba tett kisérlet!

Előzmény: lazaridi (46703)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46704
Közben kiderült, hogy a hölgy férje Dr. Balázs László a Volksbank Magyarország elnök-
vezérigazgatója. Ez némileg érthetővé teszi, hogy miért annyira közkedvelt a hölgy.

Bevallom engem meglehetősen irritál az a fajta luxus, fényűzés, csillogós elitizmus ami sugárzik a hölgy weboldaláról. Ma Magyarországon az agráriumnak számító boros világban szerintem inkább egyfajta realizmus, szociális érzékenység és korrekt puritanizmus az ami elvárható lenne és nem a Siker, pénz, csillogás
Előzmény: lazaridi (46703)
lazaridi Creative Commons License 2009.12.29 0 0 46703

Nem ismerem a hölgyet.

Viszont megtaláltam az újságban a kis piktogramok értelmezését. Ezek szerint a borosüveg mögötte napsugár= "újdonság, tágítja a borrol alkotott képünket"

Elnézést, de ezt továbbra is röhejesnek tartom. Akar itt valaki a Borbarátban ilyen teszteket olvasni?

Előzmény: BZoltan (46701)
Isidorra Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46702
A tokaji borok védelmére kelnék. Az idén volt szerencsém egy szüreti hétvégét eltölteni a disznókői dűlőkön.

Ott láttam, valóban, hogyan készül az aszú, szemenként szedik az aszus szemeket a szőlőről, nagyon sok figyelmet igénylő aprólékos munka. A többi, amihez már emberi kéz nem szükséges, modern, gépiesítve van. A Disznókő Pincészet belül olyan, mint egy ufóállomás:-)

Persze a palackozott aszúk páratlan látványt nyűjtanak és részletesen elmesélték, tulajdonképpen hogy kerül oda, melyek a jó évjáratok.

A disznókő borok többsége kikerül Franciahonba, onnan pedig vilégszerte keresik, legutóbb a japók kaptak rá. Érdekesség, hogy a borokat többféle étellel, ételsorral is kipróbálják, így jöttek rá, hogy egy bizonyos bors rendkívül erős ízét nagyon jól semlegesíti az aszú...

Így igazi Disznókőről származó bort csak ott lehet kapni, mert szinte sehol nem forgalmazzák ( talán egy-két helyen).

Akinek pedig nincs pénze a 6putt. Disznőkő 1999-es aszura, annak tudom ajánlani a 2008-as latest harvest furmint, 0,5l

Na, a nyomába sem érhet a mennyei aszúnak, de egy fiatalos, lendületes borról van szó, lágy savakkal,gyümölcsillatú, világos sárga nedű, ami még nem aszú, de már benne van az aszú igérete....

A bort tuljadonképpen azért készítik, mert az aszúk min. 4 évig állnak hordóba, amíg a kései szüretelésű borok már egy év után a piacra dobhatók. Persze a gazdasági megfontolások mellett még jó bort alkottak.

Kár, hogy ez is ott kapható, Mádon...úgyha valaki arra jár, hozzon már nekem is egy palackkal:-))))))

És legyünk büszkék a tokaji borokra, mert világhíresek!!!
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46701
Ő az a Herczeg Ágnes aki a borkultusz szerint a leghíresebb borblogger? A weboldalán sok borkóstolási bejegyzést nem találtam, viszont az világosan lejön onnan is, hogy a pénz és a csillogás nagyon vonzza a hölgyet :) Tudható, hogy ő kinek a kicsodája?
Előzmény: lazaridi (46700)
lazaridi Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46700

Na megjött. Mármint a Borbarát.

Majd elolvasom rendesen, de a tesztelés enyhén szólva fura.

A pezsgőket 100 pontos rendszerben, Szekszárdot és az Észak Balatoni fehérborokat a szokásos max 5 csillaggal pontozzák. Ugyanakkor Villányt Herczeg Ágnes szabad szövegleírással értékeli (mármint a borokat). Ugyanakkor szép kis piktogramokat is odabiggyesztettek nekünk. Namost a fekvő üveg jelentése kézenfekvő. Az "Euro" jelzést is érteni vélem, mint jó vételt, bár árak nincsenek. Valaki mondja már meg, hogy az álló üveg csillagokkal, az jobb mint az álló üveg, ami mögött süt a nap? Ja, bocsi, van álló üveg, mellette pohár is...

OK a dülőt kitaláltam. Mit jelent a kipipált jel?

Amúgy hiba is becsúszott, a Bock Syrah 2007 egymás után kétszer szerepel, kicsit különböző leírással.

Amúgy az ünnepek alatt eddig a Disznókő 1999-es 6p aszúja vitte el a pálmát: kajszibarack, manna, hihetetlen jó, 8,5 pont

Szepsy 07-es Nyulászó most fáradtnak tűnt, 6 pont

Szentesi Velence cuvée, finom, nekem kicsit savas, de 6 pont mindenképpen.

BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46699
Azért kérdezem, mert a nemrég kézhez kapott szabályozásban a "főbor" kifejezés használata alatt nem látok semmi olyasmi korlátozást mint mondjuk a Bikavér vagy Aszú, Fordítás, Máslás, Eszencia kifejezés esetében.

Főbort én eddig csak a Scheller birtokról, Demeter Zoltántól és a Hétszőlőtől láttam.

Tudomásom szerint a Hétszőlő lestipisopizta magának ezt a kifejezést. De nem tudom, hogy változott-e ezzel kapcsolatban bármi.

Előzmény: bor_kedvelő (46698)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46698
ha jól tudom védett...
Előzmény: BZoltan (46697)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46697
Erről jut eszembe. A főbor kategória továbbra is olyan formában védett vagy az új szabályozással részben felszabadult ez a kifejezés?
Előzmény: bor_kedvelő (46696)
bor_kedvelő Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46696

persze András igazad van, de éppen az összehasolíthatóság hiánya is közrejátszik abban, hogy kevés kívételtől eltekintve aszúfronton semmi előrelépés nem történt az elmúlt években!és ezért tűnnek az aszúk érinthetetlennek, fogyasztói és kereskedői oldalról is!
de mondjuk egy főbor termelési kultúrális szintjét szinte egy édesbor sem éri el a világon, de ha meg akarjuk mutatni, mérettetni akkor azt az édesboros arisztokráciával kell! 2008-ban Demeter Zoltánnál ilyen édesbor született, mutassátok ti mit tudtok!

ha így nézzük mondjuk a 2003-as főbor volt az utols amit érdemes volt összemérni külföldi tétellel, a 2006os szinte csak töppedt szemeket tartalmazott, míg 2007-től a koncentráció ért el más szintet!

Előzmény: shiraz (46688)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.28 0 0 46695
A mennyiséget csak azért említettem, mert én mindig nagyobb fegyverténynek tartok kisebb mennyiséget ráadásul környezettudatos módon megtermelni jó áron mint milliós palackszámban ipari módszerekkel.

Én ilyen Devil's Rock rizlinget inni biztosan nem vennék. A rizottóba még határesetként belefért :)

A nagy mennyiséggel nekem amúgy pont az a bajom, hogy ha mondjuk egy 100 hektáros birtokon egy cég letermel 700 ezer palack egyenbort és a piacon ez elérhető mondjuk 1500-2000 forintért akkor szerintem ott 5 kisebb helyi családi borászat is ki tudná hozni ugyanezt a mennyiséget ugyanezen az áron, csak esetleg 5-ször annyi szőlőmunkásnak biztosíthatnának kenyeret és 5 féle bort hoznának a piacra.
Előzmény: shiraz (46694)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!