Esetleg nem próbálod meg azt hogy 2X9 tekercset készítesz, a tekercsfelyeket egy kicsit kihajtod, (mágnesek mellé) és eltolva egymásra teszed őket. Így egy fázis 6 tekercsből áll, tekercsenként kb fele annyi menettel. Fele a tekercsvastagság.
Azt hogy mennyi hely lesz rá azt még ki kell szerkeszteni. A tekercs vastagságát 12-16mm. közé szeretném készíteni. Ha nem lesz elég a hely akkor mindenképpen a menetszámot fogom csökkenteni. Nem a tekercs huzal vastagságát. Persze lehet hogy így 600-800 ford./ perc kell a csúcsteljesítmény kivételéhez 48v. feszültségen. De ez egy szimpla 1:5-6 szoros áttétellel megoldható.
A te egyenirányítód az egy normál 6 diódás hídkapcsolás ugye? Én beszereztem egy ipari egyenirányító hidat 150A. 1600v. De persze azért ennek a teljesítménynek csak a töredékére lesz szükség. Biztos ami biztos........ :-))
Arra figyelj. hogy a tekercseid belső méretei kb. akkorák legyenek mint a mágnes méretei. Tehát kb. akkora méretű legyen a csévetest amire a huzalt tekered, mint a mágnes.
A 2-es huzalból a 100 menet nagyon nagy tekercset eredményez. Van elég helyed hozzá?
Az én épülő félben lévő tárcsagenerátoromban 50x25x12,5-es mágnesek vannak. Tárcsánként 12db. És fázisonként 3db. összesen 9db. tekercs lesz sorba kötve. De mivel nekem téglalap alakú mágneseim vannak, a tekercsek is oválisak ( kúposak) lesznek. Úgy tervezem hogy a tekercsek egyenes oldala 50mm. lesz mint a mágnesek hossza. Azon még gondolkozom hogy hány menet , és milyen vastag huzalból legyen tekerve. Szerintem 2mm.es huzal lesz kb. 100 menettel. Hogy csökkentsem a belső ellenállását. De én bordásszíjal áttételezni fogom a generátort így nem számít hogy magasabb fordulatszámon kell járatni. Mivel a lapátozás lassabb járású lesz és nyomatékosabb mint a megszokott fa lapátok.
Robert. Légyszi olvasd el mégegyszer amit írtam. Részben ott vannak a vélaszok. A tekercs belső átmérője mindig akkora legyen mint a mágnes külső átmérője.
Gyakorlatilag 2oldal X 16db 40mm-es átmérőjű hengermágnes. 60000Huf. Mekkora a huzaltekercs külső, belső mérete, menetszáma, huzalátmérője, adott fordulatszámon feszültsége, áramerőssége?
Átm. 40x5mm-es neodimium mágnes. Ezekböl kettő van egymásra helyezve, így lett átm.40x10mm-es. Az egyik oldalon van 32 db és a másik oldalon is van 32 db. Közöttük vannak a tekercsek. 4db tekercs sorba kötve, majd csillagba. Minden tekercsvég kivezetve. Jól látszik a fotón. A mágnesek 850.-Ft/db voltak. A huzal 6.000.-Ft volt összesen.
Sok cég gyárt ilyen motorokat, de aprókat. Régebbi floppymeghajtókban is voltak ilyen nyomtatott áramköri lapon kimaratott tekercseléssel készült lapos motorok. Ott a mágnes forgott, mint a sokak által preferált tárcsagenerátorban.
Pl. egy 48 v-os generátor, aminek a tekercse 4 ohm-os 10 amper átfolyó áramerősségnél már 400 watt hőt fejleszt, és az akkumulátorok töltésére csak 80 watt fordítódik.
Emiatt nincs értelme favágó módjára nekiesni a dolognak.
A 48 V-os generátorod hajthat egy step-down konvertert, és rögtön nem közel rövidzárban fog a generátor működni.
Ha simán ráteszed egy 12 V-os akkura, akkor persze előállhat hasonló, mint amit írtál.
Dehát azt az iskolában tanították már, hogy a generátor belső ellenállása legyen azonos a terhelés ellenállásával, mert akkor a legkisebb a veszteség.
Ma már nem nagy ügy egy kapcsolóüzemű szabályzó, pláne, ha csak lefelé kell szabályoznia.
Lehet, hogy elment korábban, a t azért vastagabb. Bocs, már megint hülyül a szoftver...
Pl. egy 48 v-os generátor, aminek a tekercse 4 ohm-os 10 amper átfolyó áramerősségnél már 400 watt hőt fejleszt, és az akkumulátorok töltésére csak 80 watt fordítódik.
Emiatt nincs értelme favágó módjára nekiesni a dolognak.
A 48 V-os generátorod hajthat egy step-down konverter, és rögtön nem közel rövidzárban fog a generátor működni.
Ha simán ráteszed egy 12 V-os akkura, akkor persze előállhat hasonló, mint amit írtál.
Dehát azt az iskolában tanították már, hogy a generátor belső ellenállása legyen azonos a terhelés ellenállásával, mert akkor a legkisebb a veszteség.
Ma már nem nagy ügy egy kapcsolóüzemű szabályzó, pláne, ha csak lefelé kell szabályoznia.
Az én "generátorom" állandó mágneses,és abszolut semmi RAGADÁS terheletlenül! De ha rövidre zárom ,akkor rendesen tud fékezni :D Valószínűleg szárítógép motor lehetett.Permanens 220V-350W 110 V-on 220W a teljesítménye. kb 300-as fordulat kell neki 12V hoz. Ezt kicsit sokallom,de ez van.
Valamikor már én is számolgattam egy tárcsagenerátor hatásfokát különféle terheléseknél. Igaz, leadott 2 KW-ot, amit a készítője elvárt tőle, csak 13 KW volt a tekercsen a veszteségi teljesítménye. :-( Egy baj van. Lehet hinni valamiben, de a fizika sajnos hittel nem működik, csak tudással. Amit elképzeltek, az létezik, csak nem úgy, ahogyan elképzelitek.