"De nálam attól még nem vasútbarát valaki, hogy szeret különvonatokon utazgatni, azt élvezi, hogy húsz mozdonycsere van a vonaton"
Ezek a különutak olyanok mint a gőzös nosztalgiavonatok, ezért azok az emberek (vasútbarátok) akiknek nem mindegy hogy mi pöfög vagy dohog a vonat előtt élményt jelent, hangulatot, és ezért bizony tejelnek keményen minthogy a MÁV nem veszteséggel járatja ezeket a vonatokat. Talán csak az a szokatlan ezekben, hogy dízelek húzzák őket. Sajnos meg kell szokni, hogy a dízelvontatás is lassan úgy jár, mint a gőz, annyi különbséggel, hogy kisforgalmú vonalakon is megmarad, de ott általában olyan járművekkel, mely a vasútkedvelők többségének nem szerez túl sok örömet (bocs a kivételektől).
"meg hogy lehet fényképezni mozdonyokat"
Asszem értem mire célzol, de ez a megfogalmazás túl tág szerintem...
" a vasúti személyszállítás a világon sehol nem nyereséges"
Japánban az tartja el az áruszállítást...
"olyan vonalak üzemeltetésére, amik baromira veszteségesek... Kisújszállás-Kál-Kápolna..."
Igen, ismét a mellékvonal-probléma, amelynek persze több aspektusa van. Mert nem hiszem hogy olyan iszonyú sokba kerülne napi 1 Bz-nek hatszor végigfutni, ráadásul úgy hogy forgalmista is alig kell már mert a legtöbb állomás is csak megállóhely. Az egyetlen dolog a pályafelújítás de arra amit költenek a MÁVnál nem lehet túl sok, különben is az a napi hat pár vonat nem hiszem hogy túl sokat rongálja a pályát. Ebből jönne az a nagy veszteség? Valakinek az volt az ötlete hogy a mellékvonalakat meg kell szüntetni mert útban vannak és kitalálta hogy azok veszteségesek. De ahol megszűntek, ott a LAKOSSÁG szívta meg, pedig a lakosság érdeke a mellékvonalakon az a pár vonat mint alapszolgáltatás. És a MÁV szolgáltató, legalábbis annak kellene lennie.
Igen össze kéne szedni a Gigantok közül a régieket.
001 - még megvan, de merre?
002, 003 - szétvágva, a 3-as fülkét nemrég bevitték az Északiba, valószínűleg a törött 047(?)-eshez.
004,005,006,007 ők még egybne vannak.
006-007 Kelenföld körül maszkál, a 007-est én is láttam a Keletiben (és valahogy örültem is neki :-)) de a másik kettő merre megy?
"és honan kapott 120-as forgovázat?"
Ugyanaz a forgóváz van alatta, mint régen. Azért állt meg, mert totál laposak voltak a kerekei és a járműjavítóban 120-as talpakra cserélték ki a a 160-as kopott talpakat.
"003 alól?"
A 003-nak a szerkezeti elemeit hasznaálják fel, pl. a vezérállásokat elrakták és az egyikből szándékoznak meggyógyítani a balesetes 047-est.
" És a 004-007 merre járkál, ha már előszedték őket? "
A 004 és 005 még áll, a 006 és 007 teherezik, a hegyesi és a dunaújvárosi vonalon, de a 007-et láttam már IC-vel is meg többször a Keletiben.
A KBK jól van, csak a honlapjuk tünt el, valami zűr volt a szerveren, és eltünt a fele, ezután kaptak egy csomó anyázó levelet, erre leszedték a maradékot is. Sikerült telefonon elérni Marosi Gyulát (a honlap szerkesztőjét), aki azt igérte rövidesen újra lesz honlap, dolgoznak rajta...
Sajnos, néha még a rendes festés felújítására sincs pénz, nem hogy arra, hogy a vasútbarátok kedvéért eredeti festést készítsenek. Az egyetlen megmaradt M46-ot meg kellene menteni, egy (ha nem az egyetlen) Hargita motorvonat ott pusztul az Északi oldalában - mellette egy Leo - szóval... Állítólag egy MDmot-ot is átfestettek túlórákban az egyik fűtőházban, és nagy balhé lett belőle. V43 1145 festése körül is volt valami...
Sziasztok! Most csatlakoztam a topichoz (egyébként a gigantosok KL néven ismernek).
Bölény megjegyzésére reagálva egy kis autó / IC vonat összehasonlítást tennék az általam oly gyakran látogatott Bp-Miskolc vonalra.
Autóval 2 óra 30 perc az út, beleértve egy 5 perces egészségügyi könnyítést is, és a szabályok betartását.
Vonattal az út 3 ó 40 perc (50 perc a Keletiig, 20 perc jegyvásárlás, 1 ó 52 vonaton, 8 perc várakozás villamosra, 30 perc villamos Miskolcon).
Autóval a benzinköltség (6,5 literes fogyasztással) 2340 ft, az M3-as 900 ft, összesen tehát 3240 ft.
Vonattal a költség 1865/fő (160 ft-os BKV átszállójegy, 1310 ft a 2. osztály teljesárú, 320 a helyjegy és 75 a miskolci villamosjegy).
Megjegyzem, az összehasonlítás nem tökéletes, mivel hiányzik az autó amortizációs és fenntartási költsége. Ugyanakkor egyéb nehezen számszerűsíthető előnyök/hátrányok is vannak, mint pl. vezetés közben nem lehet ám olvasgatni vagy szundítani, de autóval nem kell napi 6 időpont közül valamikor indulni.
és honan kapott 120-as forgovázat? a szétvágott 002 vagy 003 alól?
És a 004-007 merre járkál, ha már előszedték őket?
A 007-t a Keletiben láttam pár hete...
Mi történt a Kisvasutak Baráti Körével? A honlapjuk nem üzemel sajnos, pedig nagyon alapos anyag volt. A hétvégén Gyöngyösön jártam, mindenképpen ki kellett hát menni a kisvasúthoz..
" Igaz, a forgóvázai tovább élnek V63 006 alatt (ex. 106), de azt mondták már nem mehet 160-al. Valakit tudja mi ennek az oka? "
Az a forgóváz (Ganz UFC) nem volt valami jó járású, a vezérek szerint, ezért is szerezték be a Krupp-licencet. A megmaradt UFC-s gépeket sem járatták túl sokat, bár mostanában nagyon kell a Gigant ezért ismét előszedték azokat is. A 106 is javítást-festést kapott és 120-as forgóvázakat, tehát most ismét 006.
Zöld Púpos? Menj be a Deák modellsportba (a Kálvária téri boltba); ott van a falon egy vitrin, benne figyel a spenótbébi :-) Amennyire emlékszem, még az eleje is kockásra van festve, ahogy kell. Modellvasút-kiállításokon is szoktak ilyenek lenni. Ki tud valami hasonló rendezvényről? Lesz ilyen mostanában? Utóljára tavaly a Petőfi csarnokban voltam ilyenen; idén is lesz?
A múltkori csörgő-üzletről jutott eszembe: ha valakinek kell valamilyen modell, vagy van felesleges/elcserélhető modellje, nem kell visszatartani :-)
"De minek is magyarázkodok? Valóban Studenka Vagonka."
Becsülöm a csehekben, hogy van önkritikájuk. A Bz tényleg egy vagonka...
A mellékkocsiknak viszont jó kis panorámaablakaik vannak, melyeken át a mellékvonal állapota jól figyelhető, no meg a táj is, ha már utazunkl... mindez persze ha éppen nem akasztanak mögéjük még egy motoros kocsit. Mert abból kilátni csak a vezér mellett ülve lehet, de azt is csak akkor ha a kalaj nem foglalja el a helyet...
"Azért állat lenne egy V63, mondjuk 001 eredeti fehér-kék színben, régi áramszedőkkel, pályaszámtáblával..."
Nekem is tetszene...
Egy zöld Púpos se lenne rossz...
Werner!
A Gigant Club oldalán van egy kis hiba: az M46 oldalán nincs link az M46 fotókra.
Azóta nincs hír róla, tovább rohad Szolnokon?
Emlékszem, úgy 85-86 táján a Fradi gyalogfelüljárón mennyit ácsorogtunk és néztük ahogy a Szerjoe tuszkolja fel a kocsikat a Nyugati gurítóra... de szép is volt... most meg az a nagy csend... a vágányok meg lassan rohadnak széjjel... Keleti Gurító azért nehezebben megközelíthető...
V46-ra a Dromedár nekem is új. Én azt Csöpi, Szöcske, HiFitorony néven hallottam. A M41-est Debrecen környékén Pielsticknek is hívják, ott talán nem csörög annyira...? M41 az Északiban amikor még Hámán Kató volt, a NOHAB lágy hangjához szokott vezéreknek Bombázó lett, ezt se kell sokat magyarázni.
További nevek:
M63: Dízel Gigant (ezt lehet hogy mi adtuk neki amikor már nem is üzemelt), Szombathelyen Gyík volt a neve
M62: A Szergej mellett sokan Gergőnek hívják
M28: Mazsola, Kispityu
M31: Zetor
M32: Gokart
V60: Malaclábú
V55: Bocó
411: Truman
275: Nyalóka
424: A Nurmi mellett Bivaly is
242: Koporsó
520: Hruscsov Diesel (az olajtüzelésűek gondolom) , a szenesek Bumbard
...nekem a DB vonalain volt szerencsém 12-14 órás utakhoz, pl. Halle-Sassnitz, Halle-Garmisch-Partenkirchen... igen szuperek voltak... Németország keresztül-kasul, és még hozzá 4 óra a hallei focicsapat jó sörös szurkolóival...
Most kaptuk a hírt a MÁV-tól (hivatalból küldik, ut. ir. vagyunk, tehát nem kacsa, csak friss!!!!):
aug. 30. és okt. 9. között vágányépítés miatt lezárják a Déli pályaudvart teljesen! A vonatok ideiglenes menetrend alapján Kelenföld, Keleti, Józsefváros, Köbánya-Kispest állomásokra/ról közlekednek!
Indulás előtt tessék érdeklődni!!!!!
Kéretik továbbadni.
féloff ki...
(jókorra időzítik, mi? kezdődik a suli... igaz, eddig meg nyár volt)
Eloszor is udv mindenkinek. Lehoczki Gabor vagyok Szegedrol, 29 eves kozgazdasz, ami nem fontos, csak az, hogy vasutmanias.
Vegigneztem az eddigi temakat, es egy par eszrevetel:
V43 1246 volt a "birkas", a baleset elott kb. 2 hettel volt Szegeden egy IC-vel, van is fotom rola meg ep allapotban.
Aug 11-en volt bizony a 18 kocsinal hosszabb vonat is (ha jol emlekszem, 22 volt a maximum), de nyaron hetvegeken a reggeli 5.20-as is altalaban 20 (!) kocsival megy: 8 a Nyugatiba, 6 Tapolcara, 6 Miskolcra. Igy kb. a kocsik 1/3-anak mar nem jut peron, a vonat eleje szinte kint van a valtoknal.
Táblákról:
"A NoHAB gyaritabla-masolatok, amik a csikos gepek oldalara kerulnek, nem
jelentenek semmit, kizarolag azt, hogy Tapolcan eppen melyik eredetit tudtak
a legkonnyebben fellelni. A 004 oldalan es az egyik forgovazan a 013, a
masik forgovazan a 005 gyaritablainak MASOLATAI voltak, Tizesken Parduc
(018) tablamasolatai vannak, a Huszaskan levo (amikor en lattam) egyetlen
forgovaztabla pedig a 004 tablajanak volt a masolata. Akinek a gyari szamok
nem vilagosak, a honlapomon megtalalja oket. Osszel a 001 felujitasan
valoszinuleg reszt veszunk, a gep termeszetesen a sajat tablainak a
masolatat fogja kapni (Nr. 2546)."
Ezt Horváth Ákos írta, utólagos engedelmével idézem (remélem nem veszi le a fejemet érte). A táblákat össze-vissza cserélgették, éppen úgy, ahogy a forgóvázakat, vontatómotorokat, dieselmotorokat.... Ha egy még működő NoHABot szétvágtak, előtte néhány dolgot még megpróbáltak a megmaradt gépek számára megmenteni alaktrészeket. A MÁV sajnos pusztító-hadjáratot indított az M61-esek ellen. A 013-at is selejtezték, pedig még menthető lett volna; a 002 áll, pedif VAN hozzá alkatrész, de nem veszik meg. Szegény 004-ből mindkettő kaphatna alkatrészeket....
020-at most festették vissza csíkosra, de arra mér nem tellett, hogy kopott motorját, amiben ki tudja mikor volt utóljára olajcsere, felújítsák, vagy bármit tegyenek érte......
Na, nagyon eltértem itt a témától...Van még pár gép, amit eredeti festésre állítottak vissza. A Szilik közül is a 1145-öt eredeti színeiben láthatjuk a ceglédi vonalon. A legtöbb eredeti festésű gép pályaszámtáblát is kapott, címerrel, mindennel.
Azért állat lenne egy V63, mondjuk 001 eredeti fehér-kék színben, régi áramszedőkkel, pályaszámtáblával...
Ugye Ti is néztétek a Nat. Geographicon a nagy indiai vasútról szóló filmet? Már a Spektrumon is adták egyszer. Megható volt ennyi, a vasúthoz így kötődő embert látni.
Na. megjöttem.
Az 1. osztályú plüsshuzatos, a 2. osztályú műbőr. Az 1. osztályon egy sorban 3 ülés van, a 2. osztályon 4. Az 1. osztályon 9 üléssor van, a 2. osztályon csak 9. Meg még van sok egyéb apró komfortbeli különbség, ami nem jut eszembe. De a legbiztosabb: az utasok fele vasutas. Felsőfokú végzettségűnek helyből jár az 1. osztályú szabadjegy.
Köszönöm! Igen, ez lesz az! Az eredeti festésű képről 100% ráismertem. Szóval a Púpos.
Na, akkor még egyszer a főkérdésem: miért reszelték le a NOHAB-okról az utolsó betűig az összes, az eredeti gyártóra utaló jelet - feliratot? (Kb. azzal egyidőben, amikor az egyen-dízel-színt kapták.) "Ciki" volt a származása?