Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
én a MAGYAR foci híreket kritizáltam egy MAGYAR híradóban!
Ki a tököm költ milliókat a magyar fogadásra? Ezer éve totóztam, de mintha olasz meg egyéb csapatokkal lett volna feltöltve a lista, nem a MAGYAR NB 66-al! Az a kutyát nem érdekli, mert szarok és mert bunda lenne úgy is.
Tényleg nem látványos, nem tömegsport a miénk - nem is az élő közvetítést hiányoltam.
De az nem normális, hogy egy sport összefoglaló NAPI műsorba nem fér bele egyetlen mondat egy világbajnok cím megszerzéséről. És még ha az atlétikával lett volna teli, hiszen VB van-volt - de NEM. A szar magyar fociról szólt, semmi másról.
Teljesen normális lenne egy rövid infó róla, mint ahogy annak kellene lennie egy bármilyen más sportág esetében. Megérdemel az a sportoló ennyit.
Ez a tudatos kontraszelekció eredménye.
De nem taglalom tovább, ez már a politikai rovatra tartozik.
Már ne haragudj, de a fociban van akció, meg produkció! Persze nem a magyar fociban. De a sportlövészet, kb. annyira unalmas, mint a tenisz. Mondjuk engem egyik sem érdekel, és nem is nézem egyiket sem. Szerinted mikor fogadnának egy sportlövő csapatra milliárdokkal a másik tíz-húsz ellen? Ezt felejtsd el. Te sem lettél focista, mert nem vagy csapatjátékos.
Látom, hogy az nb55-ben a hajdúnánás kikapott zalalövőtől 33-2-re.
Ez hír.
Hogy a Péni gyerek világbajnok lett Bakuban - az egyetlen mondatot sem ért.
Értem én, a foci az a magyar sikersportág, milliárdos jegybevétellel és csillagászati tévés jogdíj bevételekkel, mert még a hold túloldalán is nézik a zufók, de akkor is a jó kva anyját a hírszerkesztőnek!
Pavlov bácsi elégedetten fordul a túloldalára: Neki hála, már nem kell parancs sem, az illetékesnek elég ha felvillan a belső lámpa, és már csöpög is a nyála meg a gyomorsava - ahogy kell.
-Én, amikor elmegyek dolgozni, az ajtóban még búcsúzóul rácsapok az asszony fenekére. Mire hazaérek, az asszony feneke még mindig rezeg. De nem azért, mert olyan nagy, hanem azért, mert olyan gyorsan hazaérek!
Akit érdekel bármilyen motorkerékpárhoz tervezek fix féktárcsákat , gyári és tuning verziókban CNC és lézervágó gépen megmunkálva rozsdamentes speciális acélból legyártva,megfizethető árakon. Továbbá vállalok 3D CAD tervezési munkákat alkatrészek ,gépelemek ,részegységek tervezési munkáira is . Köszönöm a segítséged ha megosztod a posztomat !Tovább léptem az off-road front, lengővillás és himba rendszeres futómű tervezésével .A fotókon látható a dupla féktárcsák beépítése kialakítása .Természetesen kerékcsapágyakon porvédővel ,a lehető lekisebb tömegsúllyal. A meghajtások a keréktengelyről speciális karbon szálerősítésű bordás szíjakon át lesz megoldva. Ezzel a megoldással nem fog a futómű fékezés esetén "bepattogni" mivel igy a fékezési nyomaték a talaj irányába szorítja a kereket. A karbon szálerősített speciális szíj meghajtásra van gyári rendszer is a Gates től ,ennek ellenére saját megoldást is készítettem a hajtáshoz . A gyári rendszer egyszerűbb és könnyebb ,ha megépítem valószínűleg azokat fogom beépíteni. A láncos hajtás ide nem jó mert olajozná a fékrendszert ,zörög ,nyúlik nehéz. A féktárcsák átmérője 200mm mindkettőt egy dugattyús hátsó féknyergek fogják lassítani. Csak maximum 200mm átmérővel lehet beépíteni a tárcsákat mert a lengővilla tövében a maximális berugózásnál így még nem ütköznek a talajnak a tárcsák .Természetesen a tárcsákon szellőztetésű porvédők is lesznek. Mivel a fékrotorok súlypontja a lengővilla hátsó tartományában lesz, így a kerék mozgó tömege is csökken . Ezzel is javítva a futómű ideális mozgását a durva terepen! Motorra fel ,húzzátok neki !!
Ezt a benzingőzös öreg srácok oldalán(nem ez a neve) találtam. Mennyire ötletes a magyar! Képekkel,tervrajzokkal illusztrálva,barátilag,de mégiscsak ingyenreklám!!!;-)
Egyszerűen végig kell nézni újra a közvetítést. A mai gyerekek a játékok és a játékkártyák ismerete miatt tudják, hogy hány fényforrással és milyen irányból van megvilágítva valami. Ez az egymás közötti gyerekes dicsekvésük egyik eleme, hogy mennyire reális a kép, amit a monitoron látnak. Röhögnek a közvetítésen már emiatt is.
Hogy a holdraszállás kamu volt, mi sem bizonyítja jobban, mint az állítólagosan Földet ábrázoló, a Holdon egy Hasselblad kamerával készített fénykép, amelyen a föld gömbölyűnek látszik, holott tudva levő, hogy a föld lapos.
A kislány kezében van a gomba. Aprópopó! Mindjárt nekiállok főzni pulykamell kockákból, vargányás, vagy shiitake gombás pörköltet varázsolni, szarvacska tésztával. Van egy kis Rogan féle indiais paradicsom szószom, azzal bolondítom majd meg. ;-)
A holdpor vastagsága csak 5-10cm volt, alatta kemény kőzet, ezért nem volt egyszerű a zászló kitűzése sem ( ez ki is dőlt a távozáskor a felszálló hajtómű hatására) .
Mindenki tudja, hogy a holdraszállás nem történt meg, csak megrendezték. Stanley Kubrick rendezte, de ragaszkodott hozzá, hogy eredeti helyszínen forgassanak!
Engem jobban meggyőzött volna holdraszállási felvétel, mint a karattyolás. De elhiszem, hogy a por nem lebeg a holdon, hanem valahol odébb leszáll a por a hold felszínére.
Sziasztok. Régebben rámutattam nektek a 69-es Holdraszállással kapcsolatos kétségeimre. Ezek között az egyik érv az volt, hogy ha függőlegesen ereszkedik a leszálló szerkezet, akkor közvetlenül alatta nem maradhat por és vissza sem kerülhet oda, mert nincsen légkör ami lebegtetné és gauss kiszóródással mégis csak visszahullhatna a leszállás helyére.
Namost amikor India száll le a Holdra, akkor csodálatos módon módon működik ez a könyen kiszámítható fizika, olyannyira, hogy a nagyközönségnek szánt TV adásban egyenesen ki is mondják a leszállás miatt felverődő por további sorsát.
Gondolom azért kell ezt kimondani, mert a mai indiai értelmiség százszor képzettebb, mint az amerikai honpolgárok voltak 1969-ben.
Kíváncsi vagyok, hogy most, amikor egy indiai tudós mondja ugyanazt, amit itt én 10 éve ismételgetek, akkor neki el fogjátok-e hinni.
Venni biztosan nem fogok - ahhoz túl csóró vagyok - , de imádom az alsó kulcsos klasszikus Western puskákat!
Négy kaliberrel lőttem eddig, de nagy szívfájdalmamra kimaradt az életemből a nagy klasszikus .444 Marlin, a 45-70 Govt, és a nagy kedvenc, a 45-120 Sharps kaliber.
Eddig....;-) Hátha valaki felajánlja a puskáját nekem 1-1 lövés erejéig.:-)
Legyél nyugodt Bandó bácsi, hogy egy ilyen úszó atomerőmű, a cunamiban úgy felfordul, és elsüllyed, mint akármelyik hajó. Aztán a tenger fenekén robban fel, mint egy kísérleti atombomba. Szerinted amikor az angolok robbantottak valamelyik ausztráliai atollban ilyen bombát, mennyire szartak a nukleáris fertőzésre? Az oroszok az Azovi tenger közelében kb. 200 föld alatti robbantást végeztek. Szerinted az mennyire volt fertőző? Az amcsik dettó, hogy ne legyen egyoldalú a hsz. ;-)
Zolinak nem lehetne segédmunkása az ózdi csákó.! Egy más kategória ! Olvastad a csákót ? Vágja a Flexet meg a talaj vibrátor kezelést ! Az már nem egy piskóta szakmai valami !!!! Szerintem Zolo nem bírná kezelni a nagy talaj döngölőt tíz percig ! Leszállna a töke pár perc után !
Fukusimában több millió liter sugárszennyezett hűtővíz van tározókban, amit a Csendes Óceánba akarnak beleengedni, veszélyeztetve az óceaán élővilágát és egyben a halászatot is!:-(
Érdekes, hogy az oroszok a szökár és a földrengés veszélye miatt inkább úszó atomerőművet építettek és ezután is építeni fognak!
Szerintem Zolinak végre lehetne egy igazi beosztott segédmunkása, nálunk a feketlábú nem rúghatna labdába, mert csak szigorú munkaalkalmassági vizsgálat után jelenkezhet, a magasban végzett munka miatt!:-)))
Azt nem tudom Rambo-szindróma-e, ha láncfűrésszel a diófák tetején szaladgálok,(tegnap) de az gyanús, hogy egyfolytában Nagy László-verseket motyogtam; Létem ha végleg lemerült...
Érezd jól magad . Én most csak itthon sütögetek . Tegnap faszénen sült pisztráng petrezselymes krumplival volt a menü . Előtte nyárson hagyományos vastagkolbász , zöldpaprika , mangalica szalonna , pirítós kenyér , mellé lila hagyma meg a kertből fürtös paradicsom . Közben meg a kedvenc Székely sör .
Egészségedre! Gyurit, meg a Gyulát nem hívtad meg wellness-szelni? Jó kis mini talit lehetett volna kerekíteni valamelyik medencében :-) Nemrég vettem egy 7LE-s fűnyírót, amihez adtak egy wellness utalványt is, de nem a mórahalmi strandra. :-( Két tempó között hallottál már erről?
Harmadik napja úszom (2.500 m/nap)és + brűgölök Mórahalmon! Isteni jó az úszómedencéje, + a meleg gyógyvizes vizes szabadtéri és belső medencéi! A szállás olcsóbb mint a dunántúli fürdőhelyeken, a büfés kaják elérhető áron és finomak, egyetlen dolog hiányzik, a csapolt Borsodi Világos Sör " az élet habos oldala"! Tudom ajánlani!
Annyit mentünk, ami aznap bennünk volt. A mezőny eleje, a 350le összkerék, 1250kg kb. 15%-al volt gyorsabb és volt ugye az a hosszú emelkedő, ott sokat kaptunk a nagyoktól. A lefelébe meg mindenki gyors ugye....
Pedig igyekeztem tartalmasan írni. Nem ciki nézőként, de én már nem tudok órákat állni. Még két év és indíthatom a gyereket egy Suzukival, a kis versenyeken. Ott majd tudok ülni a jobbon mellette. Alig várom már.
Nekem ez maradt a valóságból. 101km/h átlagsebesség a Pilis egyik legkanyargósabb útján. A csirkegyárnál, a dobálóson ( akkor még dobált) 190 felett kellett kezdeni a fékezést.
Valóban egy újabb nagyképűség tőled. Szerintem az utolsó soroddal tetted azzá! De!akár hogy is ,de igaz!! ;-) Fáj nekem ezt mondani,de nekem tecccik!;-)
Én már öreg vagyok és 5 évenként más témában merülök el, így már nem is fogsz látni. Én meg nem láttalak téged ( a most aktuális muay thai edzőtáborban). A múlt egy személyes kincse mindenkinek.
Gondolj bele. Tegyük fel, hogy megtörténik a csoda és te egy házibulin összefutottál a Salma Hayekkal és a piától annyira felbátorodtál, hogy szobára merted hívni, amit ő elfogadott. Az összes haverod állítja, hogy egész éjjel gyömöszölted , ő meg kiáltozott és arra bíztatott spanyolul, hogy még egyszer- még egyszer.
csakhogy te annyit ittál, hogy semmire sem emlékszel és csak a haverjaid sárga irigységéből és a bulin készült fényképekből tudhatod hogy igazán megtörtént és veled történt.
De semmire sem emlékszel.
Akkor ez most ülönbözik attól, mintha meg sem történt volna?,
Az életed az emlékeidből a valóságból áll és ha nincsenek élet emlékeid, akkor az olyan, mintha nem is éltél volna.
Tudom, hogy ha ezt Hamingway írta volna, vagy Dickens, akkor megrendülten bólogatnál -- de mivel én írtam, akkor ez csak újabb nagyképűség tőlem.
Köszönöm szépen a magyarázatot. Persze a vörösiszapban sok a marónátron lúgból származó szennyező anyag. Úgy tudom, hogy most már kipréselik a vasoxidból a lúg nagy részét, és a régi lerakókból már kimosta az eső a lúgot. Szerintem. Ezt meg most találtam:
Az acélgyártás oxidációs folyamat, a C,P,S,Si,Mn-t oxidálják (kiégetik) a nyersvasból. Nemaz összeset, azt a mennyiséget ami már kedvezőtlen tulajdonságokat okozna.
Pl. a Mn egy nagy klasszikus ötvöző, megfelelő mennyiségben javítja az acél tulajdonságait, túlzott mennyiség viszont
rontja.
Az oxigénnel való reakcióra az említett szennyezőknek nagy a hajlama (affinitása) , ezenkívül a fúvatás közben
annyi hő termelődik a szennyezők égésekor hogy még hulladékvasat is adhatnak az olvadt nyersvashoz, nem fog
befagyni a fémfürdő ill. nem kell kívülről plussz hőt bevinni.
A te verziódban a vasoxid valszeg ragaszkodna az oxigénjéhez és nem akarná átadni azt a karbonnak.
Ezt a metallográfia nevű játékot pár pár száz éve űzik, minden acélgyártó, ( Thomas, Bessemer, Martin) vagy
levegő vagy oxigénbefúvást használt,mert az MŰKÖDIK.
Emlékeim szerint az acélgyártáskor is ugyanez a helyzet, amikor a szenet redukálják az acélban. Erről jut eszembe, hogy miért a drága oxigén befúvatásával redukálták, és miért nem azzal a sok vas-oxiddal, ami az alumínium gyártásának a mellékterméke? (vörösiszap) Pitty Palkó bácsi biztos tudja.
Én arra emlékszem, hogy 2008 környékén egy heti felkészüléssel ( 3 edzés) soha nem jött ki 120.000Ft alá a verseny kompletten. Ennél olcsóbb volt a kis vidéki autóverseny szállással, üzemanyaggal együtt. Már persze csak akkor, ha nem csináltam nagy kárt a kocsiban, ami azért előfordul versenyen.
Ma füvet nyírtam a hegyen, és a levágott füvet egy műanyag ládába raktam. Aztán azon gondolkodtam, hogy a komposzt, milyen erősen oxidatív lehet, ha csak komposzt álló ládába lehet tenni......
Nagyot változott a szakág! Én csak nézőként szédültem el elég sok versenyre, meg segítettem pályát építeni. Az elmúlt 8 évben nem hallottam olyan ( 1 napos, ami IPSC versenyekre jellemző)
versenyről, ahol 500 lövés lett volna a minimum. Maximum az nincs limitálva, de akkor valamit nagyon rosszul csinált a delikvens. Ha 140-180 minimum lövésszám van megadva egy komplett versenyre, az 500 akkor is brutálisan rossz arány.
Bár ez a mondandód lényegén nem változtat: a HFT sokkal olcsóbb sport muníció, és nevezési díj tekintetében...
Ja, és a sztílcselendzs se egy lőszerkímélő sport. Főleg, ha végig lövöd az összes fegyvernemet....
Nem beugratós kérdés volt. Nem tudom minek a lárvája lehet ez. Cserebogár pajornak túl nagy, vagy háromszoros a mérete.
Amúgy a lárvák tök egyformának néznek ki. Bár meg kell tanulni megkülönböztetni őket, most, hogy az EU megengedte, hogy a belőlük készült lisztet beletegyék az EU húskészítményekbe, felvágottakba. Kalábriai sonkába pl.
Feltételeztem, hogy egy cserebogár pajort megismersz tehát beugratós kérdésről van szó :)
Elég rövidek a lábai és a színe miatt is inkább rózsabogárra tippelek. Hol találtad? Ha komposztban akkor tuti rózsabogár, ráadásul ennek a lárvája nem káros, kár a tyúkoknak adni.
Lehetne még orrszarvúbogár is de az szerintem ennél nagyobb és inkább korhadt fában lakik, mint a szarvasbogár.
Egy igen dekoratív hölgy felad egy hirdetést, hogy aki kielégíti, annak fizet 10000,- dollárt. Jelentkeztek is bőven, nagy "petrencékkel" de egyiknek sem sikerült. Egyik nap becsönget a hölgyhöz egy törpe. A nő kinyitja az ajtót, majd meglátja a törpét.
Akkor te is olyan pasi vagy, akiből sohasem elég! ;-) Nem szokta mondogatni a barátnőd, hogy: "Robikám! Csinálhattad volna tovább még egy kicsit...." (gonosz vigyor)
A puszta közepére nem építenek cukorgyárat . Vasút közelébe vagy minimum főút és nagyobb település közelbe építik azokat . Szerintem katonai objektum lehetett .
Edzésre, versenyre egységes ólmot használnak a gyerekeink. Viszont több ingyenes Családi Napot szervezünk minden évben. Ilyenkor nem szempont az egységesség. Mindent is ellőnek az érdeklődők.
A múltkori Nyiltirányzéktól kapott felajánlás is sok embernek okozott örömet.:-)
Csak egy baj van: a dobozokat elnézve - talán a felső balról második kivételével - mind van a gyűjteményemben.;-)
Kamra puccolás közben találtam, téged illet a tulajdon jog, de ha Robertó csapata tudná használni, gondolom, hogy úri emberhez illően lemondanál róla. :-)))
Ha a nagy faluban jársz, előre egyeztetett időpontban a szokott helyen odaadom.
Ha másra nem, fenekezéshez kanál ólmot önteni alkalmas!:-))
Három öreg a nyugdíjas otthonban fogadnak egy üveg konyakban, melyikük tudja korpáson dörrenteni Sharon Stone-t.
Egy hét után az első mondja:
- Leutaztam Sharon filmpemierjére, vettem VIP jegyet, és felajánlottam neki 10,000 dolárt, ha lefekszik velem.
Kidobatott a testőreivel, és még jól fel is pofoztak!
Újabb hét után mondja a második öreg:
- Felhívtam az ügynökét telefonon. Azt üzentem neki, hogy nagyon öreg, és beteg vagyok, egy vele töltött éjszaka volna az utolsó kívánságom az életben.
Vissza üzent az ügynökével, kedvesen jobbulást kívánva, de azt mondta, nem áll módjában teljesíteni a kérésemet.
Pár napra rá a harmadik öreg:
- Gyerekek, nyertem! Írtam neki múltkor egy levelet, amiben részleteztem, mit szeretnék vele kezdeni az ágyban.
Ma válaszolt végre! Azt írta: " Te mocskos vén szarházi állat! Nyald ki a seggemet! " ....És ha már ott leszek a bugyijában....
Az egyik éjjel felébredtem egy rossz álomból és odanyúltam és a legnagyobb megdöbbenésemre ott volt a tarkómon a Mátrix csatlakozó. Mire kiértem a fürdőbe, hogy megnézzem a kihajtható dupla tükörbe - eltünt. Eltünt három üveg chilei cuvee tartalma is - kipárolgott az üvegből vagy mi. Pedig egyik sem volt kinyitva.
Egy "apró" infó:1948 táján Jó Peron elnök Argentínájának egyik magányos szigetén Ipartelepet húztak fel illegálisan Argentínába csempészett NÁCI "atomtudósok" művezetésével. A"terv" az volt,hogy Argentína ellátja majd a világot energiával! Nem,nap,meg szél,de még csak nem is árapály hasznosítással ám!Hanem Hidrogén-fúziós erőmű beindításával!!!A Németek már akkor ilyenbe pekuláztak! A maiak állítják,hogy még legalább HÚSZ esztendő kell az ilyesmihez!
Az a vámos gól a vége előtt agyamament nagy volt . későn kapcsoltam az m4re az utolsó negyedet láttam. az utolsó góltól meg még lesz pár fura éjjele az ürgének az biztos.
Látta valaki a spanyol-magyar póló meccset? Túl éltem!Agyvérzés nélkül! Alig,de sikerült!;-DDD Döntősök a fiúk!!! Rájadásul,már tuti az olimpia! RESPECT!!!!!
Sőt!Köszönöm a megerősítést.;-) Itt a nagykaliberű visszarúgáson rúgózásról jött az ötlet,hogy rákérdezzek. ;-) Többé kevésbé az jött be,amit vártam és többé-kevésbé úgy is,ahogy vártam;-(
Itten kérem a népek nem hazudtolják meg önmagukat!;-)
A volvó múzeumában mutogatnak egy orratörött tán 240-est(?) Mellette vetítik a filmet,amin a Volvot orral leejtik egy hídról.A kocsi gyűrődik,vergődik,talpra esik és GURUL valamennyit. Az ember azt várná,hogy a fényszóró hátrafelé kezd világítani!!!De ez a "teherautó"GURUL!!;-)
Mindjárt első kanyarban NEKED! Aztán később belekezdhetne Gyuszi is. Mert bármekkora szívfájdalmat és bár mekkora lelki berzenkedést vált is ki,a fizikában exinek van igaza.Az,ahogyan az első mondatával felvezette a levezetést;-) mondjuk bicskanyitogató,de a többi.... Egyébként,ha nem akartam volna több okoskodást is kivárni,azonnal válaszoltam volna,valahogy így: "igen,mint látható,a hülye is tudja.
De hát a cél(a több hozzászólás) szentesítette a poénvesztést.
A kérdésre az ötletet az "ÁLLÍTÓLAG" tv sorozat és a puskákok visszarugdosása adta. 4db 4és fél méteres kocsit raktak tele G mérőkkel,kamerákkal,stb. 80-nal és 160 falnak baxtak egy-egy bringát. Az egyik 3és fél méteres kifli maradt a másik tán két méteres pogácsa. A kettő darab egyenként 80ra felgyorsított bringa együtt lett 7méteres ;-DDD
Mit is írsz itt ? Mert zavaros pedig te azt mondtad szekértő voltál autóból kifolyólag ?
Ha egy autóval betonfalnak 60-al nekimész az nem ugyanaz mintha két 60-al menő autó ütközik . A betonfal nem fog hátramozdulni csak a kocsid gyűrődik .és vissza pattan a falról utána . Két szemből ütköző kaszninál hiába adódik össze a sebesség két gyűrődési zóna van ami jobban csillapít .
A két autó közé rakott papírlap nem mozdul el az akkor igaz ha két ugyanolyan autó ütközik tök egyforma sebességgel . egyforma súlyú vezetővel rakománnyal.
Még egy hülye is tudja azt, hogy mindegy, hogy egy autót 60-al a falnak vezetünk ( ami nem mozdul el) vagy két ugyanolyan autót 60-al egymásnak vezetünk - a roncsolódás ugyanannyi lesz.
MIért?
Mert ha a két autó közé egy lapot teszünk az ütközés előtti utolsó pillanatban, az a lap nem fog elmozdulni - ergó ugyanaz lesz a helyzet, mit a fal esetén.
Az erők mindig párosával lépnek fel. Két test kölcsönhatása során mindkét testre egyező nagyságú, azonos hatásvonalú és egymással ellentétes irányú erő hat.
Összetörünk 4 egyforma autót. Az elsőt 60Km/h-val belezavarunk egy falba. A másodikat 120-szal kergetjük bele A harmadikat és a negyediket 60-nal egymásnak eresztjük,majd mekkmérjük mellik mennyit rövidült! Tippelgessünk!
Az amerikai seggfejek a szamurájkard elkapásos részben is bizonyították, hogy a hülye ember az nem tud önmagán túllépni. Rekedtre röhögtük magunkat azon a részen is.
A fegyver abban a milliomod másodpercben elkezd hátra mozdul, ahogyan a csőben megmozdul a lövedék. Csakhát az arányok. Amíg a lövedék megtesz 8cm-et, addig a fegyver ( cső+szán) 0,5mm-t.
Amig a lövedék elér 50m-re, addigra gyorsul fel hátrafelé a fegyver ( cső+szán) annyira, hogy a hüvelykivetés bekövetkezzen. Nem számoltam utána, becsültem az 50m-t, de lehet 200m is.
Mindez a mozgó tömegek arányától függ. Hogyan aránylik a lövedéktömeg a fegyver ( cső+szán) tömeghez.
A videón tökéletesen látszik, mire a lövedék kibújik a csőből, már 1-2mm-t hátramozdult a szán.
Csakhát, aki hülye a fizikához - az hülye a fizikához és ha baromságot akar látni, akkor azt lát.
Megértéssel kell kezelni, ahogyan megértően viselkednek velem mindazon tudományok művelői - amikhez nem értek és sok ilyen van.
Igaz én például nem akarok ellentmondani mondjuk Loksinak a másodrendű inercia kérdésében.
Na és te ebben nekem mit segítettél? Gondolod,te vagy a múzsám?Vagy netán fizeted az internetem?Esetleg arra gondolsz,hogy a te "nagyonokos" reakcióid nélkül én már rég kihaltam volna,mint a dinók?
Ne reménykedj hapsikám!;-) Ha olyanom van,tudok én magamtól is fxságokat összehordani,nem kell ahhoz nekem a te "alapbázisod"!;-) Az az idióta pedig,aki itt szorgosan nyomja a seggnyalászati+-idat,az gyárilag ilyen,annak sincs szüksége táptalajra.;-)
Itt egy videó a Mithbuster's sorozatból,amelyben 73 ezerszeres lassításban vették fel egy 45-ös ACP félautomata lővését!.
A videóban jól látható hogy a lővedék még jóval azelőtt elhagyja a csövet, hogy az elkezdjen hátrafelé mozdulni a szánnal együtt reteszelt állapotban!..
És hol van még a cső felfelé mozdulása?!!!...:)
Ugyenez történik a nagykaliberű puskák esetében is!..
És tudod miből meríthető az IGAZI nagy bölcsesség? Nézd meg a hozzászólásainkra kiosztott +és- értékelést!Az "embered" a tehénszart is megtapsolja,ha azzal nyalhat egy kicsit! Ecce homo.;-(
Értem én a lényeget, és hidd el,szerintem is nagy élmény lehet egy 50-es BMG-vel lőni,én is kipróbálnám szívesen!..
Nyílván büszke vagy arra a szórásra,hiszen nagy élmény,de szerintem egy gyakorlott lővész ugyanabba a lyukba tenné bele tíz lővést 100 méterről,- esetleg kicsit kitágítaná!
Én a saját Steyr SSG 69 ll.308-as Win-nel Night Force NXS 5.5-22×56-os távcsővel 150 méteren a 20mm-es találat lefedő fekete pöttyöt mind a tíz lövésből eltaláltam,-amikor belőttem a puskát egy vadászlőtéren!
Azt nem mondom,-hogy az összes találat a 20 mm-en belül volt, de tán ha kettő ment ki pár mm-el,de azokba én rántottam bele!..
Előtte csak Szentendrén lőttem a vizsga alkalmával 100 méterre 13 értékelt lővést,azt kb.egy 4 centis átmérőjű körrel le tudtam volna fedni!..
Az is egy Steyr .308-as volt, de a lőtérvezető szerint egy kilőtt csővű puska volt a vizsgázóknak fenttartva.
Nem véletlenűl mondom,hogy ahhoz hogy viszonylag pontosan tudjon lőni az ember,ahhoz sok sok ezer lővést kell leadnia.
Légzés, finom sütés a szívverések közti szünetben stb..:))
Szóval gyakorolj gyakorolj gyakorolj...és az meghozza a szűkebb szórást!..
Exhit kérdezd a tíz aztán húszezer Geco lővedék történetéről!!😄😄😄
Már ha emlékszik rá!.. 🤣
Az utóbbi időben igen szelektív a memóriája,-de ez a korral jár!..;)
És tudod miből meríthető az IGAZI nagy bölcsesség? Nézd meg a hozzászólásainkra kiosztott +és- értékelést!Az "embered" a tehénszart is megtapsolja,ha azzal nyalhat egy kicsit! Ecce homo.;-(
Ennél már csak az lenne a jobb, ha a két dugattyú szétrepülésekor, mind a két dugattyú sűríthetne. A hátsó, egy csatornán nyomná az első elé a levegőt, és egyben az első fokozná a nyomást a csőbe a lövedék hajtásához.
Bakker Robi! Már értek mindent! Legutóbb Miskolcon, amikor a kezébe nyomtam a puskámat a dublőrödnek, csak az egyes kört lőtte meg kétszer is! Szerintem rúgd ki! Miért nem te jöttél? Éppen kompenzáltál valamit? :)))
" ...100m-en egy 3,3 centis kör, az kifejezetten kurva jónak számít mondjuk R308-al...."
Akkor minek számít 301 m-en .308 Win kaliberrel egy 44 mm-es koronggal letakarható, 3 lövésből álló szórás?
Vagy 6 éve, a nagytávolságú verseny végén/után lőtte egy túlkompenzáló, fakezű fórumtárs Lokody I. épített Steyr kölcsön puskájával, töltött lőszerével.
Előagynál belövő állványon( nem berögzítve!!!), hátul a szokásos vállba szorítás, tusa alatt az alkar.
Ezt a képet az alteregóm rakta ki, nem én, mert ugye nekem nem szabad kompenzálnom itt semmit. ;-)
Érdekesség: tavaly teszteltem 10 féle .22 LR lőszert 100 m-re az Ans. 54M puskámmal. A kiskaliberű csirke sziluett céllal szinte mindegyik lőszer 10 lövéses szórásából a javát le tudtam takarni utólag.
Ami kb 5-6 cm szórásnak felel meg. De volt 10/10 is, nagyon szűk szórásképpel.
Ezek egyáltalán nem nyilvánvaló dolgok. Ami nyilvánvaló az, hogy a Fricu1 nick-el másik személy ír most mint 3 éve. Az a régi Fricu1 sohasem használt volna többes szám első személyt.
Én tök biztos vagyok a dolgomban. Biztos vagyok benne, hogy a BMG 0,5 kaliber esetén a torkolati sebesség max. 15%-al nagyobb mint egy R308 esetében ( ha egyáltalán nagyobb) és mert a cső pedig valószínűleg hosszabb is ennyivel ( kb. 72cm vs 6xcm) ezért ugyanannyi a csőben tartózkodási idő kb. Az R32-nél pedig még hosszabb cső általában, még hosszabb a csőben tartózkodási idő.
Én csak azt cáfoltam, hogy rövidebb lenne a csőben tartózkodási idő lényegesen a nagyobb kaliberek esetén, mint a kisebbeknél.
Az összes többi következtetésedhez nem szóltam hozzá. Egyetlen szóval sem.
Mindezt fejből írom, nem fogok a Google-ban utána nézni. Így lehet tévedek valamennyit.
A fizikán egy szemernyit sem változtat senki meggyőződése sem.
Természetesen azonos lőmag esetén érvényes az állításom, de Te is tudod ezt, sőt azt is tudod, hogy én is tudom...
Miután valami romboló fegyverről szó a fáma, sokkal esélyesebb, hogy az 1/2mv2-ből NEM a tömeg növelése jelent "eredményt" (bár az urán töltetűnél az a lényeg), hanem a sebesség növelése hoz többet a konyhára.
Tehát állítható, hogy a rombolóerő növelésével csökken a lövedék csőben tartózkodási ideje, és azzal együtt az elmozdulás okozta céltévesztés esélye.
Az esetünkben azonban teljesen lényegtelen. Ha te igazságügyi szakértettél, akkor képes vagy különféle modelleket alkotni.
Mutass olyat légyszíves, amelyben tetszőleges felfogás, megtámasztás, (akár anélkül is), forgáspont esetén egyetlen lövés hátraható lökése a rendelkezésére álló idő alatt képes a fegyvert (bármely puskát, bármilyen lőszerrel) az eredeti irányából 30-45 fokos szögben kitéríteni. Enélkül ugyanis lehetetlen a lőállás falát felszántani - ahogy Miki állításában szerepelt.
Csak ismételhetem az állításomat:
Amikorra a fegyvert kiveri a gyakorlatlan felhasználó kezéből a lövés okozta visszahatás, kiveri a fogait, stb. akkorra a lövedék rég a célban landolt.
Persze ha már az elsütés pillanatában a falra mutat a cső - akkor ott lesz a becsapódás. De ugye akkor céltévesztés esete forog fenn.
Az én lövészetvezetői vizsgámon ezért mondtuk azt, hogy egy lövő se hadonásszon még üres(nek vélt) fegyverrel se össze-vissza, azt tartsa mindig lőirányban. A képzett lövészetvezetők számát őrzendőleg...
Konkrétan azt próbáltam körülírni, hogy ha valamivel nem boldogulok, az attól még nem biztos, hogy rossz. Csak valamiért nem fekszik nekem. Ennyi, semmi több.
"És persze minél nagyobb a robbanás energiája - annál nagyobb a lövedéket gyorsító erő is - ergo annál kisebb az idő is, amit a skuló a csőben eltölt. "
Ez így önmagában nem igaz, mert a lövedéktömeg is nagyon nő a lőportöltéssel. A nagyobb töltényűri nyomás miatt nem nő lényegesen a torkolati sebesség egy nagyobb lőszernél, hiszen a lövedék tömeg az átmérővel négyzetesen nő, de általaban nő a hossz is az átmérővel, szóval inkább köbösen nő a lövedéktömeg.
Szóval attól, hogy 14.000J+ a torkolati energia, nem feltétlenül nő a torkolati sebesség és így a csőben töltött idő sem csökken feltétlenül.
100m-en egy 3,3 centis kör, az kifejezetten kurva jónak számít mondjuk R308-al. Mert az 300-on 10cm. Ennek megfelelően elsőre 14.000J+ 14x7cm -- nos az igen, elsőre jónak számít. 0,5BMG-vel sosem lőttem, de szürke B32-vel relatíve sokat.
És igen, ekkora torkolati energiával elsőre - nos az jó eredmény.
Az ugye rég megvan, hogy beszélgettek privátban, NEM telefonon mondjuk arról, hogy a kisunoka seggét kicsípte a pellus.
És másnap Neogranormon reklámokkal lesz teletolva a pofád, mikor bekapcsolod a géped?
Az is megvan, hogy sétálunk a tengerparton, majd azon vitatkozunk, hogy a vő "10 percre van a tengerpart" becslése milyen pontos volt, mert fél órának tűnt, mire leértünk. Erre előveszi a lányom a telóját, és közli: 14 perce indultunk, mutatja az útvonalat a térképen, látszanak a kitérések, a kerülők?
Természetesen nincs aktív, bekapcsolt alkalmazás, maga a google szolgáltat ilyen adatokat. Rémlik neki, hogy egyszer mintha engedte volna a helyadatok követését, de kikapcsolni nem tudta többé...
DE szombaton mutatja a másik lányom: Nézd apu, milyen kedves a fészbuktól, összeállított egy kis videót (zenével!) rólad, meg az unokáidról!
MI A F@SZ VAN?
Nincs egyetlen adatom sem megadva a facénak. Nincs egyetlen feltöltött fényképem sem, nincs albumom, nincs megjelölt ismerősöm sem. Senkivel nem chetelek, skypolok, messenger, semmi, nulla! Senkivel nem tartok netes kapcsolatot a fórum és a maileket leszámítva. De fotó ott sincs, még profilkép sincs.
És a videóban olyan képek is vannak, amik nincsenek a gyerekem gépében sem! Legalábbis neki sem ismerős minden kép.
Én ki vagyok akadva! A jó kva anyját a cukinak meg az egész bandájának!
na van amit jobb lenne személyesen, ez tipikusan az -most valahogy nem jött át, nem volt mindenre időm kifejtve válaszolni de már délután is fura volt az a mondat ahol valami olyat írsz nincs rossz fegyver ,csak amihez kevés vagyok -valahogy így írtad , na ezért jobb a puskát magamra szabni légnél nem csak tusa ügyileg , regulátor nyomás-ütőmű , , és olyas valamit használni amit ki tudok használni tudásában és nem kell "szétflexelni"
Viszont én még arra is emlékszem, hogy mikorra keletkező nyomaték hatására a cső vége a célról az oldalfalra emelkedik, fordul - addigra már találat van.
Teljességgel kizárt, hogy egy célratartott fegyverből kilőtt lövedék az oldalfalban landoljon, közvetlenül a lövő környéken. Márpedig Miki ezt vélelmezte.
Én is lövök élessel, ismerem az utántartást is, de ilyenkor csak arról van szó, hogy 10-est lövök vagy kilencest.
Hogy a bírót lelőjem, az ki van csukva.
És persze minél nagyobb a robbanás energiája - annál nagyobb a lövedéket gyorsító erő is - ergo annál kisebb az idő is, amit a skuló a csőben eltölt. Ki kéne számolni, de érzésre azt mondanám, hogy a kaliber növelésével nem nő az oldalra kitörés mértéke, hanem csökken!
De hogy a lőállás fala nincs veszélyben az biztos. Egészen biztos.
Valamiért te annyira vágyódsz lövészi babérra mint egyikünk sem, de itt nem fogsz nevet szerezni mert ITT csak légvárat építhetsz! Próbáld meg versenyen! :)
Fórumra feltehetsz lőlapot, de minek? Ismer valaki? Elhiszik neked? Na és ha még igaz is?
Egyszer kimentél lőni a kerítéseden kívülre, azután zeng a fórum tőled! A stílus még korai!
1 óra beszélgetés sporikkal, és átértékeled a szintedet!
Olvasgasd Gyuri írásait, (szóról-szóra ugyanazt írtam volna), és ne degradálj le volt, és jelen versenyzőket! A sokévi csónaképítés ehhez nem elég!
Asszem te sem érted a lényeget! :-) Van aki szénné gyakorolja magát a saját puskájával, és úgy lő eredményeket. Én lementem a Robival, mert ilyennel akartam lőni, és lőttem egy jó eredményt. A kettő közt nem érzed a különbséget? A saját puska, ronggyá gyakorlás, vs. sosem látott puska, legnagyobb kaliber, és úgy lőni jót? Hmm? Érdekelne Bandó bácsi véleménye, mint Dr. Honvéd tiszt, biztos meg tudná mondani, hogy az ilyen találati pontosság egy lövésznek milyen minősítést eredményezne.
de Robi, te rendszeresen lősz nehezebb sütésű fegyverekkel, könnyebben alkalmazkodsz, én meg a másik vége vagyok, saját beállításokhoz szokva,minek nehezítsem az életem nehéz sütéssel? Ahogy szerintem miki is a saját dolgaihoz szokott.
"...Neked önértékelési problémád van a lővészet területén,-amit próbálsz túlkompenzálni!..:)
Robinál is vastagon ez a helyzet..."
Biztosan igazad van! Régen tanultam sportpszichológiát - meg aztán az öndiagnózis sosem volt az erősségem.
De megszívlelem az észrevételedet, és visszafogom magam! Igyekszem nem megosztani több képet az érmeimről, kupáimról, (pipámról kutyámról, macskámról, stb..stb.)
Még az eladásra meghirdetendő léges cuccaimról is csak kisatírozott képeket teszek majd ki ezután.
Viszont, egy kicsit azért ápolhatnád az önértékelési problémáimat egy régóta esedékes "Bocsi, múltkor én emlékeztem rosszul, több dologban is." mondattal.
Már ha te is úgy gondolod, hogy ez teljesen korrekt lenne részedről...
Pusztán csak a lelki békém erősítése végett...
Vagy csak azért, mert így volna elvárható egy fórumon...
Én a D75-el lövöm a HFT-t (már amikor eljutok rá nagy ritkán) és a Sziluettet. Én még a szabadpisztolyomon se állítottam finomra a sütést.
Megszoktam, hogy a legtöbb fegyverem sütése fél-egy kiló közötti. A Legutóbbi EB felkészítőn két sporttársnak is kölcsön adtam a puskámat.
Saját elmondásuk szerint 8, és 14 véletlen sütésük volt a 40-ből értsd: "magától elsült!".
Nos, én ilyet nem tapasztaltam egyszer sem. Sőt, Zsiga Mester sem, akinek elvittem pont ezért átnézetni.
Hozzá nem szokott, durung ujjakkal nem lehet jól lőni.
De én is így voltam egy junior válogatott kerettag lövő puskájával-már attól is elsült, amikor még csak rágondoltam.;-)
Neki meg már túl kopott, "reszelős" volt a sütése. Egyik puska sem volt szar! csak én, meg a többiek voltunk kevesek/gyakorlatlanok/stb./stb. az adott fegyver mögé...
Kérkedésnek nevezni azt, amikor valaki örül annak, hogy 14.000J+ fegyverrel elsőre milyen találatokat ér el - főleg hogy ő az "átlag" élménylövészekre vonatkoztatta
- hát hányinger a köbön.
Ez politikában bevett és undorító, de sportban ezzel az eszközzel érvelni - erre nincsenek szavak.
Manapság, amikor olyan digitális korszakban élünk, ahol két perc alatt olyan aktképet túrok elő magamról, amit fel sem töltöttem, bárki sporteredményeit
pillanatok alatt elő lehet varázsolni a netről. Én nem merném senkiről azt állítani, hogy fél kézzel lenyomom versenyen, olyan rosszul lő, így nincs is értelme
A pár héttel ezelőtti Családi Lövésznap alkalmából hadrendbe fogtuk azt is. Kiraktam egy kiskal. pisztoly méretű disznót, hogy legyen mindenkinek egy kis sikerélménye.
Annak, és az IPSC pisztolyos pályának volt a legnagyobb sikere.;-)
Szívom én a vérét rendesen, rendszeresen - tőlem belefér, ha engem leszól.;-)
Aztán meg: ha tudod valamiről, hogy úgy van, ahogy, akkor nem esel attól kétségbe, ha valaki az ellenkezőjét állítja!
Én biztosan nem veszek azért fésűt, mert valaki Bongyorkának hív.;-)
Tök mindegy jelen esetben, hogy ki, kire és mit kiabált valamikor: most úgy jött le a mondandód, mintha azt a kis örömet is sajnálnád tőle, amit ama bizonyos fegyver légnyomása okozott.
A múlt csütörtöki rombolósdinak semmi sportértéke nem volt szerintem: 100%-ban a feelingől szólt! Annak viszont nagyon szuper!
Te valaha is láttad itt Nyíltírányzékot vagy ZoliD65-öt kérkedni az eredményeikkel?
Pedig ők a HFT-ben a saját területükön országos viszonylatban a legjobbak között vannak ( ha nem a legjobbak.☝️)..
Te elmész egy élménylővészetre,és országosan ismert "szerénységedet"(🤣) méltón képviselve Zajcev hírnevét is
elhomályosítva tetemre hívsz olyan lővészeket,-akik évtizedek óta benne vannak voltak a lővész sportban!..
🙂🤣☝️...Én leborulok a világmindenség szerte elismert nagyságod előtt a lővészet területén,-most már csak az a kérdés, hogy Árpi is hasonlóan vélekedik-e erről?.
"Amikor a puska hátrarúg, és kiveri a kezedből - a lövedék már nincs a csőben."
Hát igen, ezt gyakorta lehet olvasni. Viszont ezt villamosmérnöktől olvasni kissé kínos. Mert egy villamosmérnök az szigorlatozott fizikából. Egy villamosmérnök tudja, hogy a puska+lövedék impulzusainak összege=nulla. Azaz abban a milliomod másodpercben amikor a lövedék megindul, ugyankkor a puska is megindul hátra. Minden csak azon múlik hogy a támasztás nyomáspontja egy vonalba esik-e a cső hatásvonalával. mert ha nem, akkot forgatónyomaték keletkezik, ami kimozdítja csövet abból az iányzó vonalból, ami a sütés pillanatában volt - és mozdítja a csövet, még addig, amíg a lövedék a csőben van.
Szóval tőled ez meglepő és 3 éve még nem írtál volna ilyet.
Feri! Nem én találtam ki, én csak rákérdeztem, hogy mik azok a nyomok a falon. De, ha a Robi szépen megkéri a barátját, hogy készítsen pár képet a károkról, meg is nézheted.
Ez a példa nem túl jó a steyr-el mert a cuccok többsége full egyéni, tusa hossz, markolat méret, sütés erő,válltámasz,pofadék beállítás , szemgumi pozíció , súlyelosztás beállítás ésatöbbi Példa erre mikor Miki-nem szimizso01 próbálta a puskám , a 2. lövés után letette mert azzal a sütés beállítással ami akkor volt ő nem bírt -full rövi előhúzás full pille sütés , a kézméret különbséget meg nem is említem... ez volt 3 éve kb. Én meg nem lövök többnyire mások cuccával mert a szemgumi vagy a többi beállítás miatt nem tudok betekinteni helyesen , nem áll kézre, tavaly meg csináltunk egy gyors cserés tesztet Mikivel, amivel én a 8-12-10-15 milis célokat lelövöm(volt 1-2 ilyen bónusz pályás verseny, legutóbb mogyoródon 30-35 m 15ös zóna -nyílt tér ,szeles nap.. előtte tavaly székelyen volt 1-2 ilyen volt amit zsigerből lőttem mert nem figyeltem hogy meg van adva a táv mégis dőlt ... ), arra Miki azt mondta hogy rakoncátlan a több generációval fiatalabb lg400hoz képest , igaz- igaz de mégsem, mert az én kezembe meg működik....
Ő folyamatosan másnál beszél kompenzálásról, közbe meg ő mutogatja kacatjait mintha attól nagyobb lenne a p....
azt várhatod hogy ő bizonyítson, egy sima sziluett versenyre se mer eljönni tatabányára , de még hw kupára se jönne , pedig ott elég egál a dolog , hfts-s múltam nem előny , neki se a kanapés bohóckodás , ott lenne hiteles a folyamatos én f..m a leghosszabb kommuniké igazolása.
Nekem vakerhatsz itt össze-vissza. Odamentem, és nulla gyakorlattal meglőttem az eredményt. Te lehet, hogy a nagy gyakorlatoddal a plafonba lősz, mert hanyattbasz a puska. Kár, hogy nem fényképeztem le az akna két oldalát. Az első 20 méteren!!! Mintha egy meteor raj szántotta volna végig a falakat, annyit lőttek a falba az agyon gyakorolt lövészek. Persze lehet, hogy meglőnéd a tuttit, csak lássam. Egyébként is te szoktál itt kérkedni a fegyvereiddel, meg a pipáiddal. Asszem inkább te kompenzálsz, mert azért páran tudjuk, amit tudunk ;-)
A csövön levő tömbre van szerelve a hátsó irányzék, ha jól látom. Azt pedig lehet előrébb csúsztatni, egészen az első irányzékig. Bár annak nem lenne sok értelme :-)
Tegnap vacsira csináltam fűszeres csirkecomb filét vegyes zöldség körettel . Hozzá megkóstoltam a Levander Tihany Levendulás sört amit a fiamék hoztak a Balcsiról . Egész kellemes különlegesség .
Robi . Azt megnézném azért , hogy az LG 14 súlyelosztása jobb mint az FAS-é . Látatlanban azt mondom neked ,hogy a srácnak nehéz még az FAS . Az irányzéka meg , hogy durung és rosszabb mint az LG-é azt meg nem értem .
Hogy ne legyen egyoldalú egymás baxogatása, én ajánlanám, hogy lőjjetek lőtéri párbajt 50 cal, 7,62 cal (AK) és légfeggyerekkel! Így pontozással eldönthető, hogy ki ki hány köregységet teljesített!
Mindegy, hogy ki győzött, ezután üljetek be valahová sörözni!
Figyelj Csaba! Tedd a szívedre a kezed, és esküdj, hogy nem a Gyuri uszított rám! :-) Ő nem mer beszólni most, és addig, amig nem lő jobbat nálam az 50-essel. És most neked is azt írom, hogy addig nem tartalak különbnek, amíg nem lősz ezzel a kaliberrel! Illetve bevállalod, és van annyi vér a pucádba, hogy be merjél ülni egy ilyen puska mögé, és célzott lövést leadni vele, ekkora szórással. Egyébként nagy híred van, hogy milyen "nagybetűs" spori vagy. Ettől függetlenül nem vitatom, hogy légpuskával jól lősz. De amikor nem ment, akkor ment a rinya ezerrel. Legalább is a rossz nyelvek ezt állítják. Talán egyszer én is láttam Tatabányán.
Robika! Tudnál tippet, hogy ilyen RUNNING TARGET gépet hol és mennyi pénzért lehet szerezni? A két legidősebb unokám is nagyon belelkesült erre a léges lövész számra mindkettőnek van HW 30 S puskája, ami amatőr kezdő szinten jó szerszám lesz hozzá, a megfelelő cső súlyozással amit én már megoldottam.
Gyakorlatilag minden minősített eredmény viszakereshető, így nem sok súlya van annak, ki és mit állít magáról. Nincs értelme kamuzni, egy kisiskolás is vissza nyomoz mindent a hálóról, ha akar.
Megjegyzem azért: van olyan libalegelős verseny eredményem is, amire büszkébb vagyok, mint egy komolyabb versenyen elért helyezésre. Négy volt országos bajnok között második lenni nem egy rossz eredmény.
hozzá van szokva , szokni kell az újat is és finomítgatni, tusa beállítás szinten, 8x több állítási lehetősége van , az izommemória meg dolgozik ami a 14re állt rá - gondolom én .
Szóval, én biztosan nem fogok sem fogadni, sem bizonyítani senkinek, semmit.
Egyszer azt mondtam neked ( Asi kapcsán), hogy aki beleér abba a szakaszba, amikor messziről nyílvánosan füllentéssel vádolják és kétségbe vonják - na onnantól kiemelkedő sportoló.
Nem volt a kezedben az eredeti verziója. Így, utólag persze lehet magyarázkodni, de tényleg klasszisokkal jobb volt addig, amíg túl nem bonyolította a szerkezetet.
Csak egy érdekesség: a múlt szerdai edzésen mondta az egyik (EB. 3. helyezett) versenyző srácom, hogy mitől van az, a 40 éves, lestrapált LG 14-el jobbat lő, mint a 8x- annyiba kerülő
Tudod Robi, én már fiatal koromban is a saját "káromon" tanultam meg, hogy nem kellett volna gumi nélkül megdugni azt a lányt. De most is bölcsen levontam a konzekvenciákat! ;-) Ha legközelebb lövünk a rombolóval, már jobb lesz az eredmény ebben biztos vagyok, és a 308-as is szelídülni fog! Addig intézd el, hogy a rombolóra magasabb szerelék kerüljön, hogy ne úgy keljen bepupillázni a távcsőbe, mint ahogy a macska benéz a küszöb alatt a szobába :-))
Óoo az a mondat itt cseng a fülemben, villog a szemem előtt mint a lassíts tábla "bármikor meglövöm ?ugyanazt? mint egy régi német vas" mókás még most is.
A videót elnézve egy oka van annak, hogy az én lövéseim elsőre is oda mentek, ahová céloztam: a kettőnk között lévő több 10-ezer tűzfegyveres lövés különbségnek.
Amíg én - ismeretlen fegyverek lévén - csak állítgattam magamat a fegyverhez, kerestem a megfelelő fogást, betekintést, stb., egy lövés leadása nélkül, annyi idő alatt te már
lőttél legalább hármat.
Legközelebb jobban kiélvezed a pillanat örömét! ;-))
Az LG témát szerintem ne feszegesd! Mondtam neked annó, hogy "...itt állj le, ne fejleszd tovább, kész van..."
Te csak azért is barkácsoltad tovább. Amikor Zsoltinál ismét a kezembe vettem, nem ismertem rá a fegyveredre.:-(( Ezt elmondtam akkor, és ott is.
Ott, és akkor kizárólag a meggondolatlan, mindenáron újítani akaró énednek köszönheted azt, amit.
Utólag már bizonygathatom, hogy ami a kezemben volt kipróbálásra pár hétig a lőtéren, az köszönőviszonyban sem volt azzal, amivel utána lőttem.
A tusa mondjuk ugyanaz a fekete tölgyfa darab volt.;-)
Nem tudom, az 1.0-ás verzióval mit sikerült volna lőnöd/lőnünk, de abban biztos vagyok, hogy nem lett volna az az ég és föld különbség, ami ugye lett...
Ne tedd! Alig egy hetes cucc! Csak, és kizárólag azért kaptad tőlem pont azt, mert megfizethető áron hozzájutottam és különlegességnek nevezhető a cuccos!
Én se főztem soha, és nem is jutottam hozzá eddig!
Nálunk, vidéken a faeper konkrétan csirketáp, meg max., ha szedsz néha magadnak enni a fáról. Minden eddigi saját, más gyümölcsből főzött pálinkámat többre tartom ennél.
Ismétlem: csak a kuriózum volta miatt próbáltam viszonozni a te kuriózumodat! ;-)
Ha legközelebb megyek Mikivel rombolópuskával lőni, még viszek neked olyan sajátot, ami nem kuriózum, de szerintem finomabb...
Miért degradálod le más örömét? Még ha nem is verseny, "csak" örömlövészkedés volt?
Ettől alább már csak az volna, hogy" ...az amit én lövök, csak az a király, minden más szakág csak kispályásoknak való..." .
Ez utóbbi már erősen verné a sportolóhoz méltatlan megnyilvánulást. De így se nagyon maradsz el tőle.
Ezzel az - ennyi, meg annyi pontot, hátrakötözött kézzel, fél lábon, kettőtökre- dologgal meg csak óvatosan, és szerényen, Bástya elvtárs!
Semmit nem tudsz rólam, milyen sportsikereket értem el eddig relatíve rövid versenyzői pályafutásom alatt...
Az, hogy se itt, se a fészen nem posztolgatom ki, az egy dolog. Az, hogy ha feljössz hozzám, és nem látsz szem előtt egy árva trófeát sem az eddigi versenyeimről, az is biztos.
(Több ezer könyvet, azt igen...Azt büszkén mutogatom mindenkinek.)
Attól azok még komoly mennyiséget képviselnek szem elől eldugva, nagyon sok szakágban, fegyvernemben. Van köztük olyan eredmény is, ami súrolja a Nemzeti Csúcsot.
De egyet lőttem én is egyszer pisztollyal. Dokumentálva van. Kikereshető.
Szóval, én biztosan nem fogok sem fogadni, sem bizonyítani senkinek, semmit...
Ez alapvetően romboló lőszer. Ugye az új hőkamerák 20-30 perc alatt átlátnak a falon és látszik hol van a terrorista ( ha nem mozog). Még ha nem is viszi át a falat esetleg, a belső oldalon leváló törmelék olyan sebességű, hogy elvégzi a munkát. Páncéllal is így van. Az izraeliek a hatás bemutató után elrendelték a Merkavák páncéljának belső oldalán 5cm-es homokzsákokok felszerelését, a kűzdőtér védelmére.
Nehéz ügy, mert ha nem Armor lemez, akkor átviszi, ha meg Armor, akkor a belső oldalon kagylósan kitörik és mennek a leváló repeszek.
A lövészvezető mesélte, hogy jár le egy filigrán hölgy hozzájuk, és a kedvence ez az 50-es puska. Fekve lő, és majdnem minden alkalommal csak a puska marad a fekvőpadon. A hölgyet 50-60 centivel teszi hátrébb a puska. Egyébként én is arra számítottam, hogy olyannal lövünk majd, de aztán ez lett. Most néztem a Wikin, hogy ezek a lőszerek 14-20 000J-osak.
Az utolsó magyar fejlesztésben már van abszorber. Kifejezetten leírják, hogy nők is lőhetnek vele, mert annyit csillapít az abszorben a visszarúgáson. Azt csinálják 0,5 BMG kaliberre is, de azért alapvetően orosz lőszerre van kitalálva. Azt hiszem ez a Hiúz nevű Földi féle kütyü.
Igen A3-as lapon van az ábra, és egy félbe hajtott A4-es papíron elférnek a találatok. Függőlegesen 14 centi a két szélső találat közti távolság, vízszintesen meg 7 centi. Tehát egy 14 x 7 centis négyzetben elfér az összes.
Ekkorával még nem lőttem. Volt AK, AMD, dragunov, 222-es remington karabély, meg most ez a két puska. Volt még pár pisztoly: Pa63, 44-es magnum, 1911-es colt 0.45-ös, meg a Robi fűszermag lövőkéje :-)
Ha ez volt életed első 5 lövése a BMG 0.5 kaliberrel, akkor ez kifejezetten jó szórás. Nem saját tapasztalatból mondom, mert én sohasem lőttem 0,5-el. De láttam mások első 5 lövését többször.
Azt hallottam, hogy a HW-sem a te puskád, Chato Árpi csúnyán elkalapált amikor terepre mertél menni vele! Rosszul tudom? :)))
Nem tudom mit gebeszkedsz itt a légesben a tüzesekkel, de azt igen, hogy annyi pontot lőnék, mint ti ketten együtt, (fogadhatunk nagy tételben!)úgyhogy szerényebben a netes mesterlövészeteddel!
Robi! Az a helyzet, hogy az ötvenes, akkor a lyukat üt, amin átmegy akár tíz lövés is egy lyukon ha ügyes vagy! Ha még a puska sem szar, akkor meg még inkább! :-) Természetesen az lesz az első, hogy átszerelem bal oldalra a felhúzókart.
Az a helyzet, hogy a Gyuri, a múltkor azt állította, hogy nem vagyok jó lövő, és még nem is értek hozzá. Pár napja összebeszéltünk a Robival, és elmentünk lőni Fótra, hogy kipróbáljuk magunkat. Asszem, -de majd kijavít a Robi- 308-as winchester, és egy 0.50 cal. romboló puskával lőttünk. A képen látszik a cél, és a találat. Természetesen az enyém. A winchester, valamiért nem lett az "én" puskám. Viszont a BMG, az nagyon fasza volt. Ki célpont áthelyezéssel még jónak is mondható elsőre!
Nem mondod, hogy a full műanyag, szaros hétfeles bullpúpos puskáddal ma délben kicsit szűkebb szórást tudtam lőni 93 m távolságra, mint a .50 BMG-vel ugyanott, ugyanakkor??
Nem tudom, ki fikázta le a legpuskádat, de ezúton üzenem neki : inkább tanuljon meg lőni kritizálás helyett!;-)
Amikor pár éve teszteltük a mostani Sziluett EB pályát, a célok alá kihelyezett sín ívéről "ívet húzva" pattant vissza felém a .38-as ólma. 25 m-ről...
Az ausztrál főbíróval 8 napon keresztül rohangásztunk ki kettesben 200 m-re találatot bírálni. Elég sokat dumcsiztunk.
Elmondta, hogy pár évvel ezelőtt egy gurulatot kapott puska lövedék a szegycsontján landolt. Szerencsére már laposka volt, és elfáradt, így nem hatolt be a
bőr alá. De rendesen ott maradt a helye hosszú ideig.;-)
Azért van ereje a .243-as, a 6 mm Creedmoor, a 6 mm Norma BR, vagy a 6,5x55 lőszereknek rendesen...
A "kapáslövésnél", mint a korongozásnál - a tusa céloz helyetted. Fontos a megfelelő kialakítás. Diopterrel sosem lőttek Running Target számot.
Ami légfegyvernél ugye fix 10 m távon van. Akkora célt kell eltalálni minél pontosabban, mint a sima 10 m álló légpuskánál. Csak 5, ill. 2,5 másodperc alatt.
Fotózni akartam neked egy papír lőlapot, de lusta vagyok keresgélni. Fent van valahol a Hunshooting oldalán a teljes szabályzat, biztosan kell lennie lőlap méretnek is rajta.
Az összes többi már nem futóvad - akárhogy is kapkodja a nyúlcipőt a mókus - lövészet, hanem vadászat.;-) Ott pedig senki nem kíváncsi arra, milyenirányhoz van kedve a vadnak
császkálni. Meg kell oldani az ártatlan Bambi lelövését, és kész.
Egyébként az 50 m-es futóvad lövészet nagyon király!!! Múltkor megkaparintottuk a célmozgató távirányítóját, és irgalmatlan sok ólmot ellőtünk a süldőre. :-D
A sörétestől (persze sluggal) kezdve a kovás-elöltöltős puskáig mindennel is.:-)))
Csak halkan:A belvárosban néhány helyen (pl Bazilika,Operaház,"Deák"tér környéke) matricaolvasó,süllyedő oploszos beléptető kapu rendszer működik!!! Érdekesség:Súly,meg mindenféle qrvaanyája adókat fizet minden magyar,ezen belül minden budapesti autós!!!! Most akkor???? Mit virnyogunk mikor az osztrák baxik ki velünk?Ki tudunk mi saját magunkkal is qrni!Nem kell ahhoz nekünk külföldi,pláne nem EUs segítség!!
az utolsó mondatoddal egyet értek. más: magyar fideszes polgi,saját kupont nyomtatott,a közmelósokat azzal fizette,mert csak az ő boltjában lehetett levásárolni. szted?
Bammeg te kis értetlen ! Nem érted a lényeget . Az EU-ban nem lehet korlátozni a szabad határátlépést az EU-s polgároknak főleg nem pénzt kérni érte ! Sokszor nem értelek , mikor magyarokkal baxnak ki te azt természetesnek veszed . Azok az emberek arra munkába mennek és ha nem fizetik ki ezt a sarcot autózhatnak nagy kerülővel melózni . Mit szólnának a sógorok ha mikor átjönnek fogorvoshoz Sopronba akkor a fogorvos kérne tőlük ezer euro vizit díjat pluszban miután helyre tette a fogaikat .
Jani, ebben mi a féligazság? Kíváncsi lennék, ha egy magyar falu sarcolná meg a keresztül hajtó osztrákokat, mekkora felháborodás lenne? Sztem 7-es cikkely, bevonuló ENSZ csapatok, atombomba..
Megértem, hogy szegény osztrákokat zavarja a forgalom, amit azok a magyar munkások generálnak, akik átjárnak hozzájuk elvégezni az alja munkát - hát sztem a qannyukat...
Tüntetést szerveztek az osztrák határon, mert júliustól csaknem 160 eurós (60 ezer forint) díjat kell fizetnie azoknak, akik Ausztriába akarnak menni a Somfalva (Schatterndorf) és Ágfalva közötti határátkelőn írja az RTL.
A díj két évre szól, és nagy része levásárolható az ottani boltokban, de a magyar tüntetők így is méltánytalannak tartják. A határ magyar oldalán több tucat tüntető molinókkal és transzparensekkel fejezte ki nemtetszését.
Ágfalva és Somfalva között határátkelőnél az osztrákok beléptető rendszert építettek ki 120 000 Euróért . Matrica olvasóval süllyedő oszlopokkal . Csak az a magyar kint dolgozó autós tud átmenni melóba aki megveszi a 160 Eurós 60 000 Forintos matricájukat . Most éppen senki nem tud autóval átmenni mert kalapáccsal szétverték a kódolvasó szerkentyűt . Vajon a szőke ribi Brüsszelben mit szól ehhez a matricázdihoz ? Szerinte nem sérti az uniós előírásokat ?
Ott a lőtéren nem problem mert ha emlékszel az oldalfalak is mozgólépcső gumikorláttal vannak borítva . Semmiképp nem tud 50 métert visszajönni a lőállásba a bogyó . Sokkal veszélyesebbek a kis kaliberű köpenyes lövedékek . Egyszer egy Elit klubos csákó lőtt a kutyariogató 6,35 -ös önvédelmi Zbrojovkájával mellettem . Természetesen nem talált bele 25-ről a lőlapba hanem mellé a hátsó gumifalba . A bogyók meg ott pattogtak vissza mellénk a lőállásba . Kiállítottam a lőállásból csákót a meggymagköpködőjével együtt .
Nehogy azt hidd ! Az acélmagvas 7,62 max egy 10 millist tud átlőni 50 méterről . A 20-ast próbáltuk a haver SZVT-40 öntöltő puskájával 7,62 x54 R acélmagvas normál lőszer egy kis benyomást tett rajta .
Az acéllapra lövöldözéssel kapcsolatban csak annyit . A hadipisztoly versenyben ahol 9x18 Makarov, 9x19 Luger és 45 ACP lőszerrel lövő öntöltő fegyvereket használtunk a 25 méteren 20 álló táblára és 20 3 másodpercre beforgó táblára lövés 123 grain-os lövedékkel után volt a párbaj lövészet . Az kieséses alapon ment sorsolásos párokkal . 5-5 25 centis bukó cél 10 mm-es acél koronggal 25 méteren . Aki előbb lelőtte tovább jutott tehát gyorslövések minimum 5 célra 5-6 másodperc mert ha lassabb voltál kiestél . Itt a nehéz lövedékes subsonic sebességű 9x19 Magtech lőszert használtam annak már jó a borító ereje de a célban nem tett nagy kárt csak elkenődött rajta .
Már megint beleugatsz a nagyok dolgába ? Neked a disznók etetése evidens mert szakmád nincs . Az a 20 mm-es acéllap bőven megfelel arra amire kitettük AK gépkarabély 7,62x 39 normál lőszeréhez , Moszin-Nagant puskák 7,62x54 R normál lőszereihez és vadászpuskák lőszereihez . Az , hogy milyen fegyver milyen lőszere ütötte át azt az tudja aki lőtte .
" Szóval az önmagában, hogy valami anyag 20 mm vastag, és fém, még semmit nem jelent." ilyenkor gondolkodom el hogy ezt egy lakatos ,lépcsőszerelőezermester hogyhogy nem tudja nekem meg evidens ...
Ilyen melegben hideg ásványvízet+L-aszkorbinsavat iszok leginkább. Meg hidegben is.;-)
Multiknál nem veszek dinnyét. Több kollégám termel dinnyét. A multik úgy veszik át tőlük, hogy 6 és 10 kg közöttiek legyenek. Az sem érdekli őket, hogy beérett-e rendesen, vagy már túlérett.
Vagy kifogsz egy pont jót, vagy bosszankodsz a kidobott pénzen. A piacra meg olyan dinnyét szednek, ami jó, és eladható - még ha drágább is...
Másrészt én nem bírok megenni emberi időkereten belül egy ekkora dinnyét egyedül. Inkább veszek drágábban egy negyed, vagy fél dinnyét. Ha elfogy, veszek megint. Így nem pessed rám...
"...Az egy dolog , hogy neked nem sikerült átlőni normál 7,62 x39-el . Annak meg van a páncéltörő -gyújtó változata az 100 méterről is átolvasztja ...."
Könyörgöm: olvasd már el te is rendesen azt, amit írtam! Már 7 évvel ezelőtt sem állítottam az ellenkezőjét!
20 mm-es kazánlemez: valóban érdekes azoknak, akik még nem találkoztak hasonlóval. Azt gondolná az ember, hogy mögé állva biztonságban lehet - mint a bárpult mögött...
A kazánlemez amúgy nem nagy szám. A céljaink abból vannak, különböző vastagságban. A 12 mm vastag Field pisztolyos céljainkra több versenyző is lő rendszeresen .44 Rem. Mag. kaliberű revolverrel.
Nem látszik a célokon észrevehető mértékű gödrösödés. Viszont a .22 Hornet olyan krátereket harap rajta, mint amik a Holdon vannak. A .223 feletti puska kaliberek pedig gondolkodás nélkül viszik át mindet...
Többször hegesztettünk már be likakat a 12 mm vastag célokon, amit vadászpuskával lőttek át. A lyukak kinézete alapján simán, rögzítés nélkül kirakva történt a rálövés. A cél még csak el se dőlhetett közben.
100 m-en a 6 mm vastag kazánlemezen úgy megy át a 7,62x39-es lőszer lövedéke, hogy talpon marad, egy kicsit elfordítva azt becsapódás közben...
Szóval, ez a része nekem nem újdonság.
A sín anyaga viszont teljesen más, máshogy áll ellen a lövésnek.
Ott a saját fényképem mind a 23, mind az 56 kilós síre lövésekről. Már a kb 10 mm vastag sín is komoly ellenállást mutatott a kallerral szemben...
Szóval az önmagában, hogy valami anyag 20 mm vastag, és fém, még semmit nem jelent. Bárpult, asztal mögé bújni puskák, karabélyok elől csak egy védelmet nyújt: nem tudja a támadó,
hogy hol lehetek mögötte, így több lőszert pazarol rám...
Saját tesztjeim alapján az éttermi asztal lapja még a .22 LR- től sem véd semmit...
Robika! Csak szólok, hogy a PENNY-ben kapkató finom friss és édes magyar g.dinnye 299Ft/kg-s áron! Csak óvatosan a szénhidráttal ebben a melegben! A sör helyett a dinnye is megfelelően szétcsapatná a diós sütit!:-))))
Robi . Csak egy szösszenet a sín lövészetről . Az egy dolog , hogy neked nem sikerült átlőni normál 7,62 x39-el . Annak meg van a páncéltörő -gyújtó változata az 100 méterről is átolvasztja . A Metro lőtéren nálunk van egy 50x50 cantis 20 mm-es kazánlemez ha netán valaki nagykaliberű hadi vagy vadászpuskával óhajt lődözni 50 méteren . Nos nem tudom ki és mivel lőtt rá de van rajta egy tökéletes lyuk ami nem olvadt tehát nem páncéltörő gyújtós lőszer volt de simán átverte .
Ehhez már kb. 7 évet kellett visszamennem az időben. Érdekes módon - a lapnézetet 500-ra állítva - kb. 3 percembe tellett, amíg rátaláltam az eredeti hozzászólásomra.
Pedig nem vagyok egy net guru.
Tárgyi tévedéseidet betudom annak, hogy telóról netezel/strandszezon miatt kalóriaszegény diétán vagy/gőzerővel készülsz a közelgő választásokra/te is nagytakarítás
kellős közepén vagy, mint én, etc. etc.
Nem mondom, hogy hívj meg legközelebb egy sörre megkövetésileg, de egy " Bocsi! Igazat mondtál, én néztem be! " jól esne tőled!
A hozzászólásaimat átolvasva pedig továbbra sem találtam semmi sértőt senkire nézve!
Bocsi, pontosítok: az amcsikat oltottam, mert meg van róluk a tényekkel alátámasztható véleményem, amin nem fogok, és nem is akarok változtatni.
Most pedig indítom a mosógépet (ne aludjanak délig a szomszédok), és rakom oda a halászlevet pötyögni, mert nem fogja magát egyik se megcsinálni...
De ha felszívom magamat, lehet, hogy egy tálca diós sütit is begyúrok, és a végén mehet az is a sütőbe...
Melyik Gyulát kérdezzem? Emlékeim szerint három Gyula keresett meg légpuskailag. Mindegyik engem keresett meg, de nagy ajándékot, egyik sem hozott! ;-)
Szerintem most váltsunk témát, amíg ki lehet jönni belőle nagyobb presztízs veszteség nélkül. És most nem magamra gondolok...
Amíg valaki vissza nem keres az én alig pár hozzászólásommal ezelőttig. Ahol is pontosam, érthetően írtam le közérthető módon, miért az én D 60 ammal lőnek a gyerekek, és nem a te D 65- el.
Vagy: véletlenül azt is megtalálja valaki, hogy nemhogy elismertem a sín átlövését, de pontos leírást is adtam róla. Igaz, most csak hivatkoztam magamra.
De most már én veszem a fáradtságot, és holnap rászánom az időt arra, hogy kikeressem az eredeti írásomat. Ha csak meg nem előz pl. Zoli, akit - ahogy látom - sikerült ismét felpiszkálnod. ;-)
A Zsoltival folytatott képzeletbeli kumitét viszont nem tudom értelmezni. Mi okunk volna rá?
Holnap mosok, főzök, nagytakarítok, szánok időt a linkek kikeresésére.
Továbbra sem érzem azt, hogy bántó dolgot írtam volna eddig bármikor, de ha te mégis így érzed, akkor elnézést kérek miatta.
Leszarom, hogy négy volt vagy kettő, mind az egyesülethez került azonnal. Egyet kibasztunk a kukába, ami valami műanyag pumpás szar volt, mert össze volt rohadva. Még hogy többszázezer...
mondja az aki nyugdíjas de csak egy kutyája van nő helyett , ez megint visszás rád nézve , Aki xarba vesz engem, azt xarba veszem én is . volt idő nem is oly rég mikor még lepacsiztam vele , azóta ő is pihen lenn a kurszk , vagy az alabama szintjén - kettő célzásból csak felfogsz egyet a zsugorodó agytekervényeiddel.
A személyeskedésen nem az anyázást értem nyílván kettőnk viszonylatában,hanem a bosszús, kicsit sértődős megbántott, enyhe finom dicsekvéstől sem mentes ember reagálását!
Már ott tévedsz,-hogy nem D60-at kaptál tőlem,-hanem Diana 65-öt,-ami egy csőzáras reteszelésű ikerdugattyús verseny puska egy bazi nagy csősúllyal!
....Érdekes,- exhinek és neked is memória gondjaitok vannak.
Mondom én,- hogy vénültök.....minden bántó szándékkal mondom ezt!...😅
A teszted akkor lett volna korrekt,-ha bizonyítani próbáltad volna olyan lőszerrel is a sín átlővést, amire hivatkoztunk anno az évekkel ezelőtti felvetés során!..
Azt elfogadom, hogy páncéltörő lőszerhez nem jutottál hozzá,-de az bizonyíthatta volna az igazunkat,miszerint nem legenda kallerral a sin átlővés!
A teszted csak azt bizonyította,-hogy polgári kereskedelemben kapható sport vagy lágyvasmagos lőszerrel nem átlőhető a tesztalany!..
De ez evidens volt mindenki szàmára,-aki kicsit is konyít a lövész sporthoz!..:)
Ezért is tettem fel a két videót számodra (udvarias hangnemben) ,-valamint a számos hozzászólást is,-a magyar teszt alatti postokat, ahol jópáran sajátkezűleg lőtték át a hatásbemutatón a sint!.
Én Tatán voltam az ezred hírszázadában 75-77-ben Törzsfőnöki FUG pk.És ott voltam a hatásbemutatón még eskű előtt!!.
Eskű előtt amúgy is háromszor voltam otthon,-mert a Hadosztály Parancsnokság titkárságán az Ascota 170-es könyvelőgépeket szervízeltem,és tulajdonképpen engem személy szerint kértek oda bevonuláskor,-csak elkeveredtem a coclista bürokrácia útvesztőjében!...:)
Nos,- én nem szeretném hogy megint Zsolti Vs.Robi kümite legyen a történet vége, amikor ki lett jelentetve kölcsönösen a Diplomáciai kapcsolatok végleges és visszavonhatattlan megszűnése köztetek!..:))
ha ellent mondasz neki akkor az már örök harag meg elég indok hogy gonosz csúf légy nála, és a fejedhez vágja melldöngetve (kontextus nélkül) hogy ő milyen fasza gyerek volt régen .... régen se volt az, mostanra meg valahol ott van emberileg ahol a kurszk maradványai .
Én azt vallom, hogy - ha felszínes, ha évtizedes - ismeretség mellett tisztázni kell az esetleges sérelmeket, félreértéseket. Tanult kollégám szerint "ki kell beszélni, mert belénk büdösödik..."
Nos, akkor megkérlek arra, hogy linkeld ide ( idéző jelek közé írd újra ide, stb, stb.), mivel is személyeskedtem irányodban?
A többiek a fórumról majd - nicknévvel vállalva - véleményezik, hogy tényleg személyeskedő, vagy ne adj'isten - sértő volt valami hozzászólásom irányodban. Ha így történt mások szerint is,
az a minimum, hogy elnézést kérek érte.
Előre szólok: az, hogy valamiről esetleg más a véleményem, mint neked, az minden lehet, csak személyeskedő nem!
Tovább megyek: ugyanazt állítottam kaller témában, mint te, ezért néztem a plafont értetlenül, az írásodat olvasva...
Légpuska téma:
Az, hogy a pálya széléről kibicként ki, és mit oszt tanácsot, az nem igazán érdekel. Én szakedzőként, klub e.h.-ként kértem annó segítséget D 60 beszerzéshez/vásárláshoz.
Magánszemélyként mindenki úgy önérzeteskedik, ahogy akar. Én - az egyesületem, és a gyerekek érdekeit nézve elsődlegesen - ezt nem tehetem meg.
A felajánlásodat akkor is, azóta is köszönettel vettük, hiszen azzal az egyesületem, és a puskát használó gyerekek is gazdagodtak.
Javaslom, ezt a részét tekintsük kibeszéltnek, és engedjük el.
Maradjunk a lényegnél: Mivel is személyeskedtem, illetve mire nem emlékeztem kaller kontra sín témában a több évvel ezelőtti állításomból jól?
Kikeresheted, van időd. Azért írtam azt, hogy nyugdíjas vagy, ráérsz vissza keresgélni akár több évre is. Én ma reggeltől most értem haza a lőtérről, gyerekekkel foglalkoztam végig.
Holnap kelek 03.20-kor, és megyek 12 órás szolgálatba. Én biztosan nem fogok vissza keresgélni, mit is írtam annó.
Ha van egy kis időm, azt a neten keresgélés helyett inkább kirándulásra, pihenésre, könyvolvasásra szánom. Vagy főzök magamnak valami finomat.;-)
Vagy elmegyek egy versenyre lőni. Vagy megismerek mélyebben egy takaros menyecskét. Vagy meghallgatom Sutyi valamelyik facén ajánlgatott albumát. Vagy .....
Látod, látod. Próbálsz itt félrevezetni, pedig volt Citroen XM-em ;-) Amit javítottam is eleget, de főleg a hidro-pneumatikus részét :-) Ami a Mininél van, azt most kicsiben csinálják, mint motortartó bakot. Az enyémben is van valami hasonló a Skodában. Nyugalmi helyzetben "leereszt", viszont a rezgéstől "felpumpálódik" és csillapít. Biztos, hogy van benne Nitrogén gáz, de csak gondolom, hogy hogy működhet. Az biztosnak gondolom, hogy behabosodik az olaj, és ettől nő a térfogata, és egy rezgő nyelves szeleprendszer is lehet benne.
Hazudgálódtam! Nem hidropneumatika!Csak olaj!!!Tudtam,hogy a tervezője egy Citroentől szökött mérnök,azt hittem "csak"átvitte az ötletet.Most olvasom,hogy egyszerűsítette is!Magasság állítás nincs,viszont sokkal kevesebb helyet foglal,Nincs olajszivattyú,meg a gömbök sem.
A minikbe már akkor is tudtak hidropneumatikus cuccot rakni,mint a franciák a DS-be.Felboríthatatlan kis játéxer volt,de jártányi erejük sem volt.Ezzel szemben a Mustang tele volt pacival,de néha még egyenesben tartani is fájt.A Taunusszal (igaz 8 szilent csere után) sokkal jobban tudtam ügyködni! A Mustang egy amerikai xar volt,csak a teljesítmény érdekelte őket. A Mini meg hát "MINI" volt!!!A Cooper S meg egy varázslat!;-)
Összefoglaló az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Duna vízhőmérséklet-mérési tevékenysége kapcsán
Jogszabályi háttér
A Paksi Atomerőműre irányadó 15/2001 (VI.6.) KöM rendelet az alábbiak szerint rendelkezik:
10. § (1) Kiemelt létesítmény esetén a felszíni vizek és víztartó képződmények hőszennyezés elleni védelme érdekében
a) a kibocsátásra kerülő és a befogadó víz hőmérséklete közötti különbség 11 °C-nál, illetve +4 °C alatti befogadó víz hőmérséklet esetén 14 °C-nál nem lehet nagyobb;
b) a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 m-en lévő szelvény bármely pontján a befogadó víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 °C-ot.
Érdekes dolgot írt az Index . Le kellett csökkenteni a Paksi erőmű teljesítményét mert a Duna vízének hőmérséklete 29,72 fokos lett . Azt nem tudom , hogy sikerült ilyen hőmérsékletet mérni valakinek . Jelenleg a Balaton Siófoknál 25 fokos . A Duna Mohácsnál 26 , Dunaújvárosnál 25 fokos . A Tisza Szegednél 26 fokos .
konkrétan arra igaz ez a jelző aki másik emberre alkalmazza . azaz téged minősít , mikor azt írtad a puszta tényekkel kiakasztottalak és a véga a férgezés meg politikkai utcalányozás lett.
Engem két puskával is megpróbált, de én az "félreértettem" és azzal a lendülettel betettem a fonyódi lőtér páncéljába és mindenkinek azt mondtam, hogy az egyesület kapta ajándékba.
Meg is lepődött, amikor megpróbálta felhánytorgatni azt is itt a fórumon nekem, én meg forgattam a fejem, hogy nem értem, az egyesület kapta. Sőt a következő közgyűlésen indítványoztam, hogy küldjük vissza neki a picsába ( jegyzőkönyv van erről), kenje a hajára, de a tagságnak nem voltak erkölcsi aggályai, leszavazták a visszaküldést, mert
Másodszorra olvasva a siker történetet, azért kapott egy kis színezetet a történet! ;-) Én azért visszaadnám a puskát, hogy kenje a hajára, és ne legyen mit felhánytorgatni...
Aztán elfelejteném, hogy mekkora veszteség ért a D60 miatt. Valószínű, hogy nem hat számjegyű!
Túlkorosan vonultam. Két sulit toltam párhuzamosan a meló mellett. Halasztást kaptam addig, amíg be nem fejezem őket. Júniusban befejeztem. Augusztusban már rántottak is be....
A történet nem ilyen egyszerű, ha nem ismernéd. Egy tehetséges kislányom kapta a felajánlást. Mivel az a puska nem felelt meg a szigorú versenyszabályoknak,
megegyeztünk, hogy kicseréljük az én D 60 puskámra ( én nem voltam/vagyok abban a helyzetben, hogy légpuskákat ingyen osztogassak a gyerekeknek), ami Sako sporttársnak hála gyári nyílt irányzékával már megfelelt minden előírásnak.
A kislány ment a lecsóba, amint kamaszodni kezdett, így megkérdeztem Gyurit, hogy személyhez kötött-e a fegyver, vagy adhatom tovább egy másik tehetséges gyereknek?
Tovább adhattam. Jelenleg is egy kislány lő vele, hiszen a D60 az egy Bugatti a sok LG, meg Slavia között.
Nos, az az érdekes helyzet állt elő, hogy ha vissza kell adni, akkor kiveszem a szekrényemből a patika állapotú D65 puskáját, és átadom neki. Hiszen azóta is a szekrényemben állt.
Az "én" D 60-am meg hosszú évek alatt ipari mennyiségű ólmot látott, számtalan versenyt a gyerekek kezében, és Zsiga Mester áldott kezeit, aki időnként átnézte, tisztította, stb...
Nem értem, hogy a már sokszor megköszönt ( igen, a lányok nevében én köszöntem meg a nagylelkű felajánlást, itt, nyilvánosan is, visszakereshető)
légpuskát miért kell előhozni pont akkor ( vagy egyáltalán - bármikor), amikor valamiben éppen ütközik a véleményünk?
Illetve még csak nem is ütközik: simán el lett beszélve mellettem ugyanaz a vélemény.
Ennyi a történet, én meg állok itt félbambán, és nézek az égre...
Az előzőhöz csak annyit ezek az élménylövészetek nemcsak nálunk veszélyesek . Pár éve Szlovákiában a Kaliber magazin munkatársainak volt élményük mikor az egyikük egy VZ 26-os fegyverrel akart lőni és az első lövésnélszintén zárolási hiba miatt felrobbant a fegyver úgy , hogy a felül elhelyezett hasábtárat darabokban kirepítette az égbe . Szerencsére ott nem volt sérülés .
Nagy az Isten állatkertje és egy barom a budaörsi lőtér lövészetvezetője volt . Az ipse olyan állapotú fegyvert adott a vendég kezébe élménylövészetre Barett 99 , ami meglehetősen elhanyagolt állapotban volt magyarul lövészetre alkalmatlan állapotú . A szutyok miatt a fegyver betöltésnél nem zárolt rendesen ezért a felrobbant lőszer a zárdugattyút hátralökte ami a válltámasz repeszeivel együtt a lövész mellébe csapódott . Életveszélyes sérülései lettek és életmentő műtéttel mentették meg ! Ilyen faszkalapok vezetnek lövészetet !
Találtam az MHSz klubunk hagyatékából egy Úttörő Lövész névre hallgató társasjátékot, a kérdéssorok, tábla, lőlapok meg vannak benne, ha érdekel, eljuttatom Szimizson keresztül.
Nyugdíjas vagy. Időd, mint a tenger. Javaslom, olvasgass vissza, ki és mit állított. Leírtam azt is közvetlen forrásból, pontosan hogyan folyt a bemutató a NATO tiszteknek. Én sem ragadtam, hogy az AP lőszer átviszi a sínt - legalább is a vékonyabbját. De tovább megyek: az általad feltett ruszki videóban pontos méretek hangzanak el a sín vastagságáról. Ne kezdjük már újra az egyszer már korrektül tisztázott dolgokat! Aztán, viccből se feltételezz már rólam olyan dolgokat, amire nincs rálátásod. Kettőnk közül én a mai napig tudom pl. hitelesen bizonyítani, mennyit voltam eltávon, kimaradáson, mivel fenyitettek meg, vagy mit birkóztam a VÁP- al.stb. Ezért röhögök mindig azokon, akik 30-40 év távlatából úgy emlékeznek, ők voltak a laktanya császárai. Most állítok valamit: én napra pontosan tudom prezentálni, mikor,mennyit voltam otthon, te pedig nem. Ennyit az emlékekről . Egyébként, amíg te harcászkodtál legelőn, a forróságban, én vezettem a nagy zöld autókat, meg tanultam a rádió forgalmazást.És nálunk, Aszódon nem volt hatásbemutató.
😃😃.....Robikám,az egész ügy évekkel ezelőtt kezdődött,azzal,-hogy a kaller képes-e átlőni a vasúti sint?
Te biztos nem lehettél katona,mert ha lettél volna,-akkor tudnád,-hogy az eskű előtti lőgyakorlatra való felkészülés kötelező volt) keretében hatásbemutatók voltak!..
No ott lőttek többek között fatuskóra,téglagúlára,és bizony vasúti sinre is!..:-D
Nyilván a vasúti sinre nem a légyvasmagos lőszerrel lőttek,-mert az kis nyomot hagyva szétfreccsent volna!
Arra a fekete piros hegyű wolframkarbid páncéltőrő gyújtóval lőttek emlékeim szerint..
És az úgy átlőtte a sint mint a húzat sok fehéres füst és apró lángok kiséretében!..
Én is láttam, mások is látták,-mint a feltett videókban a régi katonatársak a hozzászólásoknál!..
Szóval amit te állítottál,-az úgy igaz,-hogy a "polgári kereskedelemben kapható" 7.62×39-es köztes lőszer
nem lövi át a v.sin T szárát...
Nos ezt eddig is tudtuk!..:)
Viszont mi azt állítottuk,-hogy a seregben tapasztaltuk láttuk a sin átlővést!..
Az evidens volt számúnkra hogy nem élőerő ellen alkalmazható lőszerrel lövik át a sint,hanem páncéltörő lőszerrel!..
Azért bíztam benne, hogy nem sarkítod ki a gomba témát. :-) Egy kiló fagyos gombakeverék, kb. 4000,- huf. Attól meg még ütősebb lett volna a kaja. De biztos finom volt így is!
Háát! Nem tudom. Az biztos, hogy a madaras teszkóban rendszeresen vásárolok vadon termő gombakeveréket. Persze nem olcsó a projekt, de valamit, valamiért! :-)
De, bele került, ami elérhető volt. Csiperke. Ki van égve az erdő, a piacon más félét max. lábgombát kaphatsz. A jótanacsodat előre is megfogadtuk. ;-)
Ui.: Kovács Lázárnak is adtam már tippeket, hogy milyen gombát, hogy csináljon meg. És nem esett le a gyűrű az ujjáról, hogy úgy csinálja meg, ahogy mondtam ;-)
Oh, amiről te most írtál, az Index audio-s felülete. De te nem csak azt olvasod, ahol én is ott vagyok -- csak hát a többi felületen meg sem próbálsz megszólalni, nemhogy hangulatot kelteni.
Az Index-en nekem ez a sorsom - közismert okok miatt. De máshol ez nagyon nem így van...
Miki! Te sokmindenhez nem értesz, de a boszorkányokhoz sem!;-) Ha egy nő könnyebb, mint egy kacsa, akkor az boszorkány. Miért? Mert a kacsa úszik a vízen, az összekötött kezű nő meg nem. Na és mi úszik még a felszínen? Igen: a tárkony levél! Ezért kell kimerés előtt felkavarni az üstöt. Majd otthonról rakok fel olyan képet, ami már tányérban látszik.:-)
Audio erősítő ügyben leginkább mint erősen érdeklődő erősen amatőrként fordulok meg a fórumon, 45 éves hifis múltamban három említésre méltó ténykedésem volt erősítőileg: anno megjavítottam a Tesla erősítőmet ( elment az egyik csatornája, leszedtem a burkolatát, és amelyik IC füstölt, azt kicseréltem, jó lett, én meg fenemód büszke ), a Hi-Fi magazin leírása alapján korrigáltam a Videoton receiverem RIAA korrektorát, és szintén a Hi-Fi magazin részletes instrukciói alapján megépítettem a HFM1 RIAA előfokot.
Szóval abszolút amatőr vagyok a témában, mindazonáltal jókat szoktam röhögni, amikor kamatostul kapod vissza a stílusod az említett fórumon.
Köszönöm szépen a méltató szavakat! Lehet is okod a nyálelválsztásra, mert mindegyik hús nagyon finom, és porhanyós volt. Öt napig volt a pácban a hús, mindenféle fűszerben, ecetben, mustárban, és egy fehérje bontó enzim is javított az állagán a húsoknak. És persze a sörrel locsolgatás is meg tette a magáét a kulináris élvezetek magas élvezetéhez. Azt kell, hogy írjam, egyszer sem álltunk fel az asztaltól, hogy éhesek maradtunk volna! A lányok pezsgőt ittak, mi csak szerényen sörrel, -én egy kis vodkával is- segítettem az emésztésemet. Szerintem pár napig diétázok majd ezekután! :-)
Miki! Gratulálok a szakács képességeidhez! Képzeld magad az én helyemben, ahogy epeköveimmel dacolva, annak megfelelően szerény diétás étrendet tartva nézem a finomságaitokat majd hogy nem nyálcsorgatva! Remélem, hogy a sok finomságot sikerült szétcsapatni valami jóféle száraz borocskával! Egészségetekre!
A hétvégén Integetésen voltunk vendégségben. Vittük a grill sütőt, meg 2kg pácolt tarját. A házigazdák is pácoltak csirkecombot, meg császárszalonnát. Két délután sütöttük meg a húsokat füstölt szalonnával, meg krumplival. Persze sörrel locsolgatva a tarját ;-) Répa saláta, és caciki, káposzta saláta volt a húsokhoz.
Gyanítom,hogy a qgli félrefordító nem adja pontosan vissza a más nemzetiségűeknek(nyelvűeknek) a te igen erősvést magyar specifikus arrogáns,lenéző,pökhendi,agyament,magadtól elszállt stílusodat,ezért elnézőbbek veled. Próbáld erre a vonalra terelni a hozzászólásaid hangvételét,ha sikerül és kiismernek,le is lőnek,nemcsak megugatnak,!;-)
Sziasztok. Tudjátok mennyire rossz a véleményem a lövészekről és az autóversenyzőkről. Mégis elkezdtem gondolkodni rajta, hogy miért alakult ki ez a véleményem. Ezért belekezdtem egy kísérletbe, amire két évet szántam rá.
Elkezdtem a Google fordító segítségével fórumozni a többi témában is, amiben úgy gondolom, hogy jó sokat tanultam életemben. Kifejezetten az volt a cél, hogy dönteni tudjak, csak a magyarok ilyenek?, vagy ez fajta magatartás amit látni vélek - ez nácio független.
Azért az audio erősítő témakörben van egy erős 35 éves múltam, bár csak kevesen ismernek személyesen, mert nem járkáltam találkozókra - de publikáltam sokat.
Innem közületek 22LR az, aki megfordul nagynéha ebben a témában ugyanott ahol én.
Az audio témaköre is olyan, hogy nációtól függetlenül minden fórumos közösségben kialakul valamifajta elit, akik jól érzékelhetően védik a megszerzett pozícióikat.
Mint kiderült közéjük sem lehet megérkezni, becsöppenni olyan tudással, ami nem internetes alapú. Mert ezekre a csoportokra is jellemző, hogy az állításokat linkekkel támasztják alá az öreg csoportguruk. Aki megpróbál saját állításokkal, ne adj isten új, sehol sem olvasható érveléssel fellépni
--- azt ugyanúgy meglincselik, mint a magyar fórumokon. Viszont a folytatás az más. Ha az ember kitartó, és nem megy bele az adok kapokba, akkor a régi guruk elmennek egy másik, azonos témával foglalkozó fórumfelületre, ahol megint ők lehetnek a legokosabbak. De ehhez azért minimum egy év kell.
A külföldi fórumokon is megvan az a réteg, akik érdeklődnek az adott téma után, de nem tanulták. Mindennél fontosabb számukra, hogy hozzáértőként tudjanak feltűnni. Az én véleményem szerint értenek is hozzá. De őket egy harmadik csoport rendszeresen a földbe döngöli, akiknek a létezése értelme látszólag kizárólagosan az, hogy másokat a legdurvább módon a földbe döngöljenek. Ezek aztán pont ugyanolyanok, mint a magyar megfelelőik. Soha, semmilyen önálló állítást nem tesznek, de felkészülten várják, hogy másokat a Google-ből származó linkekkel tévedésen kapjanak.
Összességében azért sehol sem kaptam akkora, a személyem ellen indított csoportos lincseléseket, mint magyarországon - kivéve azokat az eseteket, ahol egy-egy légpuskás utánam tudott jönni az adott témába.
Hogy jön ide a yenki lövészsport? A kultúra még oké, de itt nem erről volt szó! Jutyub híró tömegek raknak ki videókat arról, hogy .700 NE puskával rálőnek dinnyére, meg mindenre, és ez micsoda
nagy érdekesség. Ez nem sport! Ez max érdekesség!
És igen! Én állítottam valamit, ami nem lett megcáfolva! Továbbra is azt állítom, amit eddig: a "mezei" kaller lőszer nem viszi át a sínt, akárhogy próbálkozol. Főleg nem a normál, leggyakrabban használt 48 kilósat. A videókból is ugyanez jött le. Hol itt a probléma?
A fizika meg továbbra is fizika marad. Azt nem lehet megkerülni...legalább is még nem tudjuk, hogyan lehetne.;-)
ezen már túl vagyunk. Egyszerű fizika. Semmi újdonság nincs benne. Max. az idióta amcsiknak.
A képeket csak érdekességként raktam ki. Személyes megfigyelés, fotók. Amikor a saját teszteket csináltam, nem tudtam rálőni .308-al, mert nem volt éppen elérhető...
Satu - állítólag - egy brutálisan elhízott, prosztó, és fegyelmezetlen a pisztolyos volt... aki vérig sértődött azon, hogy kizavarták versenyről, mert papucsban állt be a lőállásba...
Itt egy videó Robi, a v.sínre lövés témakörben.( alsó videó)
A srácok igen amatőrök voltak már csak azért is,mert egy autógumiba tették a síndarabot, ami remek csillapítást adott
egy merev kitámasztással szemben..
Polgári kereskedelemben kapható lőszerekkel lőttek külömböző kaliberekben, és a sínt egyik sem ütötte át!.
De...katonai páncéltörő gyújtó lővedékkel szerelt lőszerrel, amelynél a töltet is lényegesen több a hüvelyben,-azzal nem
kisérleteztek..Az átlővi a sínt szépen megfolyt szélű lyukat hagyva maga után.
Érdemes megnézned a hozzászólásokat a megjegyzéseknél!.:)
Tehát nem legenda, én is saját szememmel láttam 75-ben még eskű előtt egy hatásbemutató keretében,és bizony a páncéltörő hegyű lőszer átüti a sínt!...:)
A felső orosz nyelvű videó csemege hasonló témakörben..
Az érdekessége, hogy a 7.62-es és a 5.56-os páncéltörő lőszerek átütötték a sint,de az 50-es BMG nem!..
Yagelló bejelentkezett tárolás ellenőrzésre hozzám 19.-én. Mivel EB.-n voltam 10 napig, kiegyeztünk a mai napban. Semmi akadékoskodás, kulturált egyezkedés.
Én a szokásos módon előkészítettem a látnivalókat: arzenál a konyhaasztalra terítékelve kártyákkal, papírokkal, a legutóbbi jegyzőkönyvvel. Ahogy szoktam.
Az előző hatóság örült az ügymenet gyorsítására tett kísérletemnek. A mai csapat: "csak a kártyákat kérnénk, a fegyverek nem érdekelnek. Az előzőjegyzőkönyv se kell..."
Aztán, ahogy meghallottam: "...jó sok fegyver. Elleszünk egy darabig... Vadászjegy? Eddig csak vadászfegyvereket..leginkább..." újra kérdeztem: ne hozzam az előző jegyzőkönyvet, kitöltési útmutató gyanánt?
Végül is, engedtek a szelíd erőszaknak. Sokkal gyorsabban ment.
Látszott azért, hogy "leginkább" vadászokhoz vannak szokva, mert megkérdezték: Lőszerben van változás? Mondom: csak kb. 20.000 db., alsó hangon.;-)
Felötlött bennem a pajkos gondolat: mi van akkor, ha véletlenül az EB.-n hagyom az egyik fegyveremet, és valamelyik ausztrál véletlenül hazaviszi magával?
A hajókoffer méretű fegyverládájában, a 15 másik fegyvere között fel sem tűnik neki. Ezek szerint semmi! Merthogy a lejárt plasztikok máshol vannak tárolva, az mind meglett volna.;-)
4 versenyző is lőtt 40 célból 40-et (teljes méretű cél). A Field méretűre - félméret, amire mi is lövünk, de csak 100 m-ig - is 30 körüli eredmények születtek. Állva meg a 20+++.
200 m-en jelezni kellett a találatokat, mert nem mindig bírta ledönteni a lövedék a célt.
Egyébként egy osztrák, és egy finn nem háton, hanem hason lőtte a Small Bore Pistol Unlimited számot - 100 m-ig, Kiskaliberű puska optika célokra. Ott is született pár durva eredmény.
Legutóbb svédben, meg előtte franciában 14-en, és 16-an lőttek szét, mert mind 40-et lőttek az utóbbi számban.
A puska-pisztoly számok alapjait egyébként a mekszikáni katonák találták ki, unalmukban. Élő állatokra.
Javasoltam az ausztrál bírónak, hogy színesítsük a versenyt - ha ők rendeznek ilyen viadalt, legyenek huntsman spider-dingó-koala-kenguru alakúak a célok.
Kanadában mondjuk könnyebb lesz versenyt nyerni: a jávorszarvas, meg a barnamedve nagyobb célpont...
Mivel 10 napig rohangásztam ki célt állítani 200 m-re, (és gyorsan futok, főleg cikk-cakkban) volt időm fotózni ezt-azt.
A képen egy 200 m-re kirakott hardox 500-as, 10 mm vastag cél látható, amit meglőttek egy .300 whisper - 30-20 Win. R - 25-20 Win - .300 Blackout - 6 mm norma BR- etc.
kaliberű pisztollyal. A célról "elpárolog" az ólom becsapódáskor, lepereg a cél talpára. Festés után nem látszik az anyagon, hogy rálőttek volna..
A réz köpennyel meg ez történik:
Ellenben az alatta lévő kb. 12-14 mm vastagságú sínnel már más a helyzet....
Ez csak szemléltetőnek van ide rakva: A cél vastagsága 12 mm, viszonyításképp.
A régebbi becsapódásokat .308 kaliberű CIP-esített hadi lőszerek okozták. A többit a versenyzők.
És, a hardox anyag se minden álló: ha szerencsétlenül, a szélén csípi meg a lövedék, az is megadja magát...
Ez egy átalakított .22 LR . Ilyet lő ki, és ezzel.:
A zöld műanyag medveriasztó. Pukkan, villan, gázosít.;-)
Persze ez itt nagyobbat pukkan, villan, stb.;-)
Persze ez nem ilyen látványos élőben (tudom: 8 napig ezt néztem 2 m közelről). Ez egy videóból van kivágva, az egyik ausztrál versenyző csinálta telóval.
Gyula Bácsi! H. Feri barátod kérésére van tisztem megkérdezni tőled: emlékszel még "Satu" sporttársadra? ;-) Lassan vége az EB.-nek. Sajna az utolsó napi
szétlövést, és a gálát is ki kell hagynom, de ez a 11 nap is nagy élmény volt. :-)
Szemüveg, fülvédő, és nincs tiltva a nézelődés. Nekem az összes fegyver volt a kezemben. Neked, ha túl közel megy hozzájuk, a nézésedet is letörik.;-)
A gála a városban lesz, előzetesen 40 euró fizetve. Én nem leszek ott, mert a yard már vár 30.-án ellenőrzésre. És: a pincében vagyok bezárva, itt is alszom. Akkor tudok ide írni, amikor idefújja a szél a netet. Addig is- olyan cuccal lőttem, amivel te nem biztos, hogy valaha is fogsz.;-)
Jászberény. Gugli meg az arckönyv nagy barátod.;-)Már túl vagyok rég a 300. Fegyver átvételén. Olyanokén, amiket te még filmeken sem láttál.:-D Telóról nem tudok vigéckedni, de majd bepótolom.
Fotóztam síneket, versenyzőket, fegyverarzenált,stb. Meg sok más érdekességet.Pl. hogy lőnek puska kaliberű pisztolyokkal 200 m-ig olyan apró célokra, mint egy cines vödör feneke.;-)
30.-án lesz vége az IMSSU EB.-nek. utána lesz sok érdekesség. Pl.hardox 500 anyag kontra .300/221 Fireball kaliber. Meg kb.100 m szabvány, de nem a normál máv sínek. De telóról csak félkarú oriás vagyok. Addig is: két nap alatt a fő -fő bíróval átvettem kb .300+ fegyvert a 400+ ból. A nagy részük olyan volt, amit életedben nem láttál. :-)
Az öreg székely meséli az unokáknak, a II. világháborús élményeit.
-Történt egyszer, hogy az ellenség, teljesen körbe vette a századot. Egy hétig tartottuk magunkat, pedig teljesen kifogytak a készleteink. A hatodik napon már inni valónk sem volt, mert elfogyott a pálinkánk!
-De nagyapa! Vizetek nem volt?
-Jajj kisunokám! Mosakodni nem volt időnk, mert annyi tennivalónk volt!
Egyébként tanultuk munkavédelemből, hogy a meleg munkahelyeken sós vizet kellett biztosítani a dolgozóknak. Meleg dolgozóknak mit kell inniuk munka közben? :-)
Pedig érdekelne a sziluett szabályai is! :-) Mivel kiderült, hogy milyen hülye vagyok metallurgiából! A sziluett figurák meg acélból vannak, tehát nem értek hozzá :-) A távolságok érdekelnének leginkább.
A Target Sprint a következőkről szól: beteszed a lőállásodba a légpuskádat. Rajtolsz, és futsz 400 m-t. Megérkezel a lőállásodba, és lősz a futókörön futó többiekre annyit, amennyit csak eltalálsz.
( ilyen félcivilizált, agyon szabályozott fegyvertörvényű országokban, mint kishazánk, 5 alakos bukócélokra lőnek, mint a biatlonnál) Azután ismét 400 m, majd újabb lövészet. Ha ezt túlélted,
még egy utolsó 400 m halálvágta a célig. A legjobb idő visz mindent. Ha kihagysz célokat, az + büntetőidő.
A legjobbak 5 perc 10 körül futották a 3x400-at, a 2x lövészettel!!!!
Mértük stopperrel: 5 lövés=13 s volt a leggyorsabbaknál. Mármint találatos lövésnél. Két hibával(7 lövés) is 19 s alatt végzett pl. Brünhilda, a német.
Nemsokára indulok Jászberénybe. Fémsziluett EB lesz nekünk. Annak a szabályát ugye nem kell elmesélnem?;-)
Én megértelek Robi, hogy egy üres lövedékes doboz nagyobb izgalmat okoz a gyűjtői szenvedélyednek, de azért ilyen csípőmozgásokra gerjedtek a szultánok a Top kupi szerájban :-) Egyébként itt mire lőttek? A svájciak nem gondolnám, hogy ekkora lekvárok lennének. Csak szeretik a precíz ellátást! Overloon-ban volt egy kiállítási hely, ahol a svájci katonák állomásoztak. Nagyjából úgy nézett ki, hogy volt egy páncélos önjáró löveg, egy citroen kacsa, és körülötte sajtot evő, bort ivó harcosok lazán sütögettek a tűznél valamit. A svájci hadsereg állítólag a civil lakósságból áll. Aki megkapta a kiképzést, az a saját gépkarabélyával, teljes mentefelszerelésével hazamegy. Aztán évente (?) egy továbbképzésen átesik, és várja, hogy kitőrjön a háború :-) Ez a hámsérüléses spori, valami bevándorló lehetett :-) De nézem a női versenyzőkből, én is tudtam volna válogatni. Bár mostanában a húsos bőderekú asszonyok vonzzák a tekintetemet! Mert ugye, csontokkal csak a kutyák játszanak! ;-)
Szerinted nekem csak fájós hátú hölgyekre van időm?
Most értem haza nemrég az egyetemről. Ne ijedj meg: nem nyári kurzusra járok tanulni, csak két napos Target Sprint Grand Prix verseny voltam az egyetemi atlétika centrumban.
Elég volt nekem végig tarhálni az összes külföldi csapatot az olaszoktól a szingapúri delegációi lövedékes dobozokért ( 10 különböző összejött ;-) ) mintsem gerincbeteg nőket nézegessek.;-)
Inkább a versenyző lányokat nézegettem a lőállásban.
Meg 400 m futás közben. Leginkább hátulról.;-)
Mondjuk, a fiúkkal több bajom volt: egy svájci dalia megkért, hogy vigyem el az ügyeletes orvoshoz, seb ellátásra. Egy csinos csapattársnője támogatta közben lelkileg. Ő jól beszélt angolul.
Előkerítettem neki a versenybiztosító doktornőt. Kb. 30 másodperc alatt ellátta (sebfertőtlenítő ecsetelés, a bal mutatóujján lévő apró, hámhorzsolásos sérülésre.)
Kérdezte tőlem a doki, hogy elég lesz e a srácnak ennyi, vagy kössön rá valami gézt is?
Én meg hoztam a szokott aljas formámat, és úgy fordítottam a srácnak: Adjon az ujjadra egy puszit a doktornő, vagy elég ennyi?
A csapattársnője ott rögtön lófarokba fonta a haját, majd jó erősen ráharapott, hogy el ne röhögje magát.
Szóval, a bibis ujjakhoz jobban értek, mint a fájós hátakhoz.
Autó motorsportban nem lehet biztonságos pályát építeni még forma 1-ben sem mert akármit csinálsz egy versenyző mindig téveszt és túllépi a határt ! A terep motorozás meg a legveszélyesebb .Én kétszer pereceltem endúróval szerencsére csonttörés nélkül.
ELHUNYT SZVOBODA BENCE "A mai napon 11:50-kor elveszítette élete legnagyobb harcát a magyar motokrossz kiemelkedő alakja.
Emlékezzünk a sportolóra, aki 10 bajnoki címet nyert Magyarországon, kettőt Csehországban, egyet Ausztriában, és megannyi győzelmet aratott szerte Európában.
Emlékezzünk az emberre, aki az akarat és a kitartás szimbóluma volt. Aki nem adta fel soha, és mindig arra törekedett, hogy a legjobbat hozza ki magából.
Emlékezzünk a barátra, aki csibészes mosolyával mindig jókedvre tudta deríteni a körülötte lévőket.
Emlékezzünk a fiúra, aki mindig nagyra becsülte családja szeretetét és támogatását.
Felfoghatatlan tragédia ez mindannyiunk számára. Elviselhetetlen a fájdalom, ami körülvesz minket.
Az Isten adjon megnyugvást a szeretteinek, és az őt gyászolóknak!
Szvoboda Bence 31 évet élt.Nyugodj békében, Bajnok!" ;-(
"Ez nyilván azt jelentené, hogy valamilyen sebesség korlátozást kellett volna azon a ponton elrendelni."
Az, hogy mi beláthatatlan, azt az előre is látható alkalmazott sebesség dönti el. Versenyen nyilván a versenytempó az előre látható. Autóversenyeken a kritikus helyekre lassítókat tesznek ( a nem pályaversenyeken)
DE mint írtam, nem ismerem a motocrossz szabályokat.
De mondjuk azzal tisztában vagy, hogy egy versenypályának biztonságosnak kell lennie. Mind a nézőknek, és a versenyzőknek is egyaránt. Ebben az esetben egy nyilatkozó azt mondta, hogy egy beláthatatlan helyen történt a baleset. Ez nyilván azt jelentené, hogy valamilyen sebesség korlátozást kellett volna azon a ponton elrendelni. Persze a métereket repülő motorok showja vonzza a nézőket, de most ez nem jött össze. Véleményem szerint a rendező, ezért súlyos kártérítést is fizethet, nem alaptalanul.
Sajnos nem ismerem a motocross szabályait. A konkrét esetet pedig végképpen nem ismerem. Így két okból sem lehet véleményem. Autóversenyeken voltam verseny vezetősigi tag, amikor halálos baleset történt kétszer is sajnos. Voltam a bíróság szakértője, amikor sajnos egy harmadik esetben történt halálos baleset. Voltam a bíróság szakértője, amikor egy unfrankó ( nem MNASZ) versenyen történt halálos baleset.
Azt tudom mondani, hogy minden eset más, és a lehető legjobban meg kell vizsgálni minden szempontot - még a szabályokat is, hogy mennyire voltak egyáltalán betarthatóak.
Állítólag,akinek halálhírét költik,az sokáig fog élni!!!Bízzunk! Tegnap Zsembery Barna felrakta Szvoboda halálhírét,majd este valamikor heves elnézéskérések közepette korrigálta a téves infót! Én sem tettem mást,mint beollóztam a baráti körben ejtett hozzászólását! Prágából is "érdekesen "csurognak az infók!A családnak is van baja elég.;-(
Bocsi!Ezt elqrtam!;-( Kedves Csoporttagok! Délelőtt egy nyilvánosan megjelent sajtóhírt vettem át, amikor Szvoboda Bence tragikus halálhírét közzétettem. Ezt láttam megerősítve a barátok, ismerősök részvétnyilvánításaiban is.Mindezek ellenére korai volt a bejelentés, mert Bence jelenleg is válságos, kritikus állapotban van de még életben van! Agyi funkciói azonban leálltak, amelyet a hivatalosan kiadott kommünikében olvashattok.Kérlek benneteket, segítsük őt egy imával vagy egy pozitív gondolattal, energiával, hátha megtörténik a csoda!Hajrá Bence!
"Nemrég hallottam a tv.-ben, hogy egy cross motoros milyen súlyos balesetet szenvedett mert bukott, mivel aki utána ment az nagy gázzal átment a fején." Miből gondolod, hogy szándékosan ment át rajta, illetve el tudta volna kerülni a balesetet? Ezt is bemondták?
(én se láttam a versenyt csak olvastam a dologról, de fel se merült bennem ilyesmi)
Csatlakozom! Tegyük azért hozzá: az elménk számos olyan trükköt ismer, amivel megóvja az agyunk (már akinek egyáltalán van mit) maradék épségét ilyen esetekben.
Lásd: tagadás, terelés, kognitív disszonancia, stb. Ez utóbbi nálunk már Nemzethy szimbólummá nőtte ki magát.:-(
Emlékeztek, amikor pár éve ( a dühöngő kovid alatt) tettem egy jóslatot?
Azt prognosztizáltam, hogy ha borul a bili, és kiderül az összes szennyes, akkor is inkább tőből fogják sokan leharapni a nyelvüket, mintsem el kelljen ismerniük akár maguknak is: hát engemet beszopattak!!!
Mai napig van olyan kollégám, aki túlélte a kovidot gond nélkül, az oltásokba pedig szó szerint megrokkant agyilag, de ha reklámoznák, még a 20.- semmire nem való, kártékony oltást is felvenné!
Komolyan mondom: ha manapság meghallom, hogy valaki arra hivatkozik, hogy a faluja kihalt kovidban - kétszer -, és ezért minden is igaz volt, már sírok!
Tegyük azért hozzá mindjárt az elején: tény, és való, hogy kell gerinc, emberi tartás, és némi intelligencia is elvárható, hogy ilyen eseteken felül tudjon emelkedni az ember, de ez alapvetően akkor is egy
én-védő mechanizmus része! Bár ez akkor sem ad teljes felmentést az elvárható erkölcsi morál alól...
Két féle rekakció létezik ilyenkor az "áldozatnál": 1.- tagadok továbbra is a végsőkig; 2.- néma kussba vagyok a végsőkig, és tudomást se veszek róla.
Erre most is számtalan, jól látható példa olvasható, csak át kell menni egy másik fórumcsoportba nézelődni...
Vagy, némi színes foltként 1-1 Szimizsó, aki nyilvánosan fel meri vállalni a másságát... ( na, most jól feladtam a ziccert némi könnyen félremagyarázható szóhasználattal..;-)