Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1690

Köszönöm!:)

Előzmény: IsKol (1682)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1689

Persze, minden világos, írhattam volna schilleres-t ami inkább a színre utal, mint megnevezésre.

Előzmény: van_Persil (1688)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.30 -35 0 1688

Szerintem itt senkinek (de legalábbis nekem nem) se volt problémája a terméked minőségével, kizárólag azzal, hogy minek nevezed. Hasonló ahhoz, mint a konyak, ami igazából csak Cognac-ban termett borból készülhet, de attól még bármelyik másik borpárlat lehet finom, sőt finomabb. Remélem, érthetően fogalmaztam.

Előzmény: zsorsz (1686)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1687

Vagyunk még egy páran öreg szőlészek, régen a Mókus déli oldalán végig csak szőlő volt. Jó fekvés, enyhén köves kötött talaj, napsütés reggeltől estig, aki hülye volt hozzá az se tudott ott rossz szőlőt termelni.

Előzmény: van_Persil (1685)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 0 1 1686

Ok, tudomásul vettem hogy van ilyen bortörvény, de akkor sem kutyulok szart, a visszajelzésekből ítélve pont ellenkezőleg.

Előzmény: szervezkedő (1681)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.30 -35 0 1685

A "színezésre használni" azt jelenti, hogy más vöröseket festhetsz meg vele legálisan.

 

Ránéztem műholdon a hegyetekre, nem csodálom, ha egyre kevesebb ilyen bor készül ott, ott is elég sok helyen erdő nő a szőlősorok helyett, pedig jó fekvésűnek tűnik :(

Előzmény: zsorsz (1679)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.30 -35 0 1684

Lehetni éppenséggel lehet...

Előzmény: szervezkedő (1681)
IsKol Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1683

;-)

 

Asszonyok! Mi lenne velünk nélkülük? (lehet tovább élnénk de minek)

 

A kép meg jelenik majd a neves gasztro újságokban mint tojásos-velő rumos vad cseresznyével ;-)

Előzmény: szervezkedő (1680)
IsKol Creative Commons License 2021.09.30 0 1 1682

Készítsd továbbra is úgy borodat ahogy jónak látod és "szűk" körben úgy nevezed ahogy neked/nektek tetszik viszont "hivatalosan" az van amit a hozzáértők elmondtak. ;-) 

 

Isten tartsa jó egészségben a Mókushegyi bort fogyasztókat (is)!

Előzmény: zsorsz (1679)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1681

Bármit lehet biztosan, de a fehér bort nem lehet összeönteni a vörössel ez tuti, hidd el. Elképzelhető hogy vannak olyan indián törzsek, a bolygó túloldalán ahol élnek speciális előírások, de nálunk ez egy alap tézis!

Előzmény: zsorsz (1679)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1680

Nálad alma és őszibarack, nálam az izgató rumos vad cseresznye nyomait vélem felfedezni!

 

 

Megbuggyant egy befőtt, amit mondtam a nejemnek, ebéd után öntsön ki a szőlőbe, de én a szőlő ültetvényre gondoltam!

:-)))))))

Előzmény: IsKol (1638)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1679

Itt a Mókushegyen ennek nagy hagyományai voltak, az othello 10-20% vagy több ott volt szinte mindenhol, azt a fehérrel összedarálták(azt se szabad?) és így lettek ezek a szép narancsvörös(figyeled hogy szándékosan kerülöm az schiller kifejezést)bor, amit mókushegyi bornak hívtak. Nekem itt van szőlőm és ezt céloztam meg és a ”kutyulmányom”csak annyira sikerült hogy akinek ajándékba vittem bort és ott csókolgatta az üveget(pedig ő is öreg borász) hogy de rég ivott ilyen igazi Mókushegyi bort.

 

Egyébként most jut eszembe, valahol olvastam,de megkeresem, a direktek közül az othellót lehet 10%-ig szinezésre használni.

 

 

Előzmény: van_Persil (1675)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1678

Ne húzogasd, hagy a hidegen. 

Normál higiénia, egészséges szőlőből jó borod lesz biztosan, mindegy milyen színű.

Nem kell túlbonyolitani semmit! A legegyszerűbb megoldasok a lagjobbak!

Előzmény: zsorsz (1666)
IsKol Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1677

Keverd össze és mutasd be a a barátaidnak, ismerőseidnek mint Zsorsz Rubin ;-)

Előzmény: zsorsz (1674)
szervezkedő Creative Commons License 2021.09.30 0 0 1676

Ez az abszolút klasszikus pancsolás!

 

(Amivel ha egy uvagballonnyi mennyiségről van szó, nincs semmi baj, ha pl valaki egybe szedi az összes szőlőt ami a telkén van. Ha már ontozgeti a feherbe a vorost az már pancsolás. Fontos hogy tudja az aki csinálja hogy ez pancsolás és így kezelje ő is!)

 

Hidd el sokan akik meg vannak őrülve a rozékért, fogalmuk sincs hogy készül. Vannak akiknek pedig meg vannak győződve hogy a fehéret szinezik a kívánt árnyalatúra!

Előzmény: van_Persil (1675)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.30 -35 0 1675

A bortörvény szerint sajnos nem. A házasítás: fehérbor+fehérbor vagy vörösbor+vörösbor, ill. készíthetsz fehér pezsgőt vörös szőlőből, de ahhoz (pezsgő előállításához) meg speciális engedéllyel kell rendelkezned. Kutyulás, viribülés: pont lefedi azt, amit csinálni szándékszol és ezt még véletlenül sem bátásként vagy veled szembeni személyes támadásként mondom, úgyhogy te se vedd sértésnek, ill. ez nem jelenti azt, hogy nem sülhet ki belőle valami jó/finom is, viszont az így elkészült művedet se vörösbornak, se schillernek nem hívhatod.

Előzmény: zsorsz (1674)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.30 -1 0 1674

Akkor mi a házasítás, az a "kutyulás" olyan csúnyán hangzik! Ne má hogy egy qrva vörös és fehérbort nem keverhetek össze. Ne akasszatok ki!

Előzmény: van_Persil (1673)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.30 -35 0 1673

Kizárólag a portugáloknál megengedett és ott is csak a történelmi hagyományok miatt a vörös és fehérborok keverése rozébor előállítására. Magyarországon a bortörvény tiltja, és a schiller definíciója is kizárja, hogy fehérbor legyen benne. Te magadnak kutyulhatsz ilyen bort, de nem nevezheted schillernek.

Előzmény: zsorsz (1672)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1672

A fehérborhoz vöröset keversz az szerinted nem lehet schiller?

Előzmény: Maci_P (1671)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1671

Oké a mélyvörös szín, de az még nem jelenti a festőszőlőt, max. jól beérett kékszőlő, megfelelő áztatási idővel dolgoztak...

 

"fehéret belőtte schilleresre"  fehér schillernek? azt hogy lehet? Én a pinot noirból szoktak próbálkozni fehérrel, egyszer sikerült eddig, de leginkább hagymahéj színű rosé szokott lenni. De fehér mitől lenne színes?

Előzmény: zsorsz (1669)
IsKol Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1670

Hagyd kint és holnap mérd meg a hőmérsékletét.

Ha nagyon lehűlne vegyél ki egy keveset a mustból és melegítsd fel majd keverd össze az egész tételt  hogy 20-22°C legyen (gondolom nem több hl)

Előzmény: zsorsz (1666)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1669

Tavaly ebből 30 l bort kaptam ebből szép mélyvörös szine van, a 70l fehéret belőtte schilleresre

Előzmény: Maci_P (1667)
emberevics Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1668

Most készítem életem első vörösborát, tehát nincs tapasztalatom a témában, így a szakirodalmat lapozgatom:

 

"A fenolos anyagok kioldódása magasabb hőfokon kedvezőbb. A héjon erjesztés klasszikus hőmérsékleti optimuma 28–32 °C. E fölötti hőfok már fékezheti az élesztőtevékenységet, az alkoholos erjedés szabályos lefolyását.

A vörösborok között manapság egyre népszerűbbek a gyümölcsjellegű, fiatalos típusok is, melyek könnyedségét már veszélyeztetheti az említett magas erjedési hőmérséklet. Ezeknél alacsonyabb, 25 °C körüli tartomány javasolható.

Mindent egybevetve a héjonerjesztéssel készülő, különböző jellegű vörösborok ajánlott erjedési hőmérséklete 25–32 °C közötti."

 

https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Boraszati_technologia/ch07s03.html

 

Ehhez hozzá kell venni, az erjedés közben melegedést, ami az általad említett mennyiségnél feltételezhetően nem jelentős. Ettől függetlenül az erjedő cefrét semmiképp ne vidd a lakásba, mert a keletkező CO2 nem játék.

Unortodox hőmérséklettel meg majd játszunk, ha öreg rókák leszünk a témában.

Előzmény: zsorsz (1666)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1667

_Lambruska_ mint v.vinifera változat és v.Labruska  ;-)


Akkor ez egy csehszlovák nemesítés, Kékfrankos X szentlőrinc, akár csak a Zweigelt. De az nem biztos, hogy festőszőlő lesz...

Előzmény: zsorsz (1665)
zsorsz Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1666

1653?...a hőmérsélet érdekelne!

zsorsz Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1665

Egy kékszőlő, szlovákiából kapom ezzel a névvel.

Nincs lambruska íze.

Előzmény: Maci_P (1661)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.29 -35 0 1664

Az egéríz meg egérvizeletre emlékeztető szag és íz, de kérdezném, ki kóstolt már egérvizeletet?

Előzmény: emberevics (1662)
van_Persil Creative Commons License 2021.09.29 -35 0 1663

Minden darab földterület tartozik valamelyik hegybíróhoz, akkor is, ha nem borvidék.

Előzmény: emberevics (1658)
emberevics Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1662

Kicsit méhkasba nyúlás gyanús ezt az Othello ügyet feszegetni, de a héjon erjesztést egyesek nem javasolják a metilakohol képződés miatt, de érzésem szerint a róka ízt is csak fokozni lehet vele. Persze mások szerint nincs abban annyi metilalkohol ami ártana, a labruscát meg d i r e k t kívánják...

 

A róka íz elnevezés nem tudom honnan ered, mert rókát gondolom kevesen ettek vagy ittak, viszont a rókapisa az büdös.

 

"Borászati technológiai szempontból kedvezőtlen tulajdonsága, hogy nyálkás bogyói sok pektint tartalmaznak, ezért nehezebben sajtolhatók. Kétségtelen tény, hogy a pektin az erjedés során metilalkohollá alakul át, ami nem kívánatos alkotóelem a borban. A képződő metilalkohol mennyisége alapvetően az erjedés körülményeitől függ: a legtöbb a héjon erjesztés során keletkezik. A metilalkohol az etilalkoholhoz képest azonban elenyésző arányú, ezért a bor fogyasztása nem egészségkárosító hatású."

https://ujszo.com/agro/az-othello-szolofajtarol-szakmai-szemmel

Előzmény: IsKol (1655)
Maci_P Creative Commons License 2021.09.29 0 0 1661

Az André az a Lambrusca? Mert nem rémlik, hogy hallottam volna a nevét.

Előzmény: zsorsz (1659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!