Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
A gombáknál nem (sem) tudom, hogyan van. Vagy hogy általánosak-e a kifejezések gomba, állat, növény tekintetében, mindenesetre kíváncsi lennék, hogy milyen objektív tulajdonságok különítenek el két fajt egymástól. És akkor lehetne bonyolítani a fajta, változat kifejezésekkel is. :D
hm, ez erdekes felvetes. de nem arrol szol a faj meghatarozasa, hog legyen barmilyen kinezetu, szinu, alaku, ha ket ilyen _valaki_ szaporodni kepes utodot tud letrehozni, akkor az egy faj?
Azt tudom hogy a mulcs lerakásakor terem csak, de nekem nem jött elő hiába raktam le a mulcsot. Ez 2018-ban volt, tavaly jött elő anyukám tulipános ágyásában nem messze onnan ahova a szaporítóanyag ki lett öntve anno. És ezzel egy időben tavaly a bio kertész csoportban a facebook-on jópáran felraktak képet, hogy kucsmagombát találtak a kertben, és furcsa módon azok is tulipán közt nőttek ki. Pedig mindegyikőjük termeszt sok sok növényt. Ezután gondoltam hogy lehet a kettőnek valami köze egymáshoz.
Lehet, hogy igazad lesz, de úgy tűnik akad még pár faj hazánkban is, amit az élőhelyükkel jól lehet jellemezni. Számomra akkor lenne érdekes a genetika, ha azzal mondjuk az ehetőség kérdése különbözőséget mutatna, ami még várat magára. Nekem mindegy, hogy 3 millió leíratlan kucsmagombafaj vagy csak 18267 van:-))
Akkor nekem ezek után létező fajok a cseh, hegyes, ízletes, fattyú és pusztai kucsmagombák. A többi (pl. a nyúlánk, sötét, homoki...) csak kitaláció! :D
2011-ig mindenki úgy vélte hazánkban, hogy hegyes kucsmagomba terem ezeken a kertekbe, parkokba kihelyezett mulcsokon. Viszont feltűnt, hogy a fiatal példányok eltérnek a szabadban termőktől és pont olyanok, mint egy kanadai könyvben ábrázolt kucsmák. Ezek M. importuna nevet viseltek. Kiküldve Franciaországba az itteni példányokat, Moreau genetikai vizsgálatával megerősítést kaptam, hogy valóban azok. Miután ez kezdett rögzülni az itteni gombásztársadalomban, Moreau újabb vizsgálatokat végzett, melyeket sokan elfogadnak. Moreau,no meg mások is még aktívan dolgoznak, tehát kőbe zárt dolgok ideig-óráig tarthatnak. A kiindulási pontra sikerült visszatérni, csak az a kérdés, mi volt a valódi kiindulási pont.
a megfigyelesek szerint csak az elso evben terem. anno a koki irodahazba koltoztunk, elozo osszel lett atadva, parkositva a kornyeke. vegtelen mennyisegben termett a kucsma az epulet korul, sot, a tetoteren levo viragagyasokban is.
Egyszer egy pesti irodaház kertjéből összeszedtem azt a fajta kucsmagombát a biztonságiőr méltatlankodása közepette, elszórtam itthon mulcsra, de nem lett belőle semmi, viszont tavaly a tulipánosban mégis kinőtt. És mások is találtak a tulipán közt ilyen gombát. Lehet érdemes megpróbálni elszórni tulipánhagymák közé.
Biztos Morchella importuna-t szerettél volna írni. Azonban genetikailag kiderült, hogy a M. importuna nincs nálunk, a mulcson növő hegyesünk jelenleg a M. elata névre hallgat. Van egy másik is mulcson nálunk, ami ritkább, és máshogy néz ki (M. oweri).
Nem lettek összetéve, sőt lett volna tizenkettes csoport is, de ezek a nyárfások számomra nehezen járhatók, az asszonynak meg elfogyott a végtelen türelme. Nagyon jó képeket lehetett volna készíteni.
hoppá, gratula, innentől már csak mennyiségi kérdés az egész :)
vágd szeletekre, pirítsd meg vajon mindkét oldalát "lassú tűzön" ("20 perces gomba", mint a többi kucsma), aztán mehet pirítósra, pont elég lesz és nagyon finom is!