Keresés

Részletes keresés

werner Creative Commons License 1999.08.31 0 0 287
M41,2121 ki van belezve. Nem sok remény van arra, hogy mozdony lesz belőle. Esetleg a kaszniját felhasználják ha neadjisten egy Csoresz csattan. Hogy hova tartozik, arról mély a hallgatás.
werner Creative Commons License 1999.08.31 0 0 286
"Azt mondjatok meg, hogy mi a racio ezekben az atszamozasokban? Mi volt az oka annak, hogy pl. M40 004-bol 212 lett? A Szergejeknel meg tobb ilyenrol hallani."

Azért számozzák át a mozdonyokat, mert a magasabb psz. mozdonynak magasabb a könyvértéke (egyszerű amortizációs probléma). Ez központi ügy, tehát fent döntik el.
Ugyanakkor minden gépnek más az előélete (mely VF-nél dolgozott, hogy bántak vele, mikor kapott Fm-et stb.) . A hosszú évek alatt a műszaki állapot tehát a könyvértékkel ellenben nem a pályaszámsorrendben alakult. Öregebb gépek lehetnek jobbak, mint a régebben tuningolt, de újabb beszerzésűek. A VF-eknek pedig gyakorlati problémákkal kell szembenézniük, történetesen mozdonyt kell kiadniuk a vonatokra. Az íróasztal mögül persze gyakran nem azt a gépet küldik a bontóba, amely már semmire sem használható, így aztán a VF-ek pályaszámcserével segítenek magukon.

A gépek előéletére példa a M40,004, amely a többi 00-ás Púpossal együtt remotorizáción esett át, ez felújítással járt együtt. A 212 fődinamója pedig Sm-en megadta magát, talán a motort is átrakták vmelyik másikba (228...???) így az eredeti 212-ből ócskavas lett. A 004 viszont egészen a múlt hétig büszkén szolgálta a MÁVot 212-es számon.

Vannak persze az előbbi okfejtéssel ellentétben olyan átszámozások, ahol mindkét mozdony üzemben van (M62, 245-182), itt talán azzal lehet megmagyarázni, hogy az egyik mozdonynak főműhelyet kell kapnia de ehelyett egy másikat, rosszabb állapotú mozdonyt küldenek el átszámozva. Ez valamiféle adj király katonát lehet az alkatrészek ügyében a VF és az Északi között.

Vagy ott a miskolci 138-as esete. Ezt a pályaszámot már a 3. mozdony használja. Az eredetit (gyártva 1969) már rég kidobták, helyette kaptak egy átalakított széles mozdonyt Záhonyból (503, gyártva 1971) melynek normál psz. kellett. Aztán ez a mozdony feljött Fradiba, ott pedig kicserélték a számát a 219-essel, ez utóbbit selejtezték, valszeg azért, mert 219 Debrecené volt, és ott tartottak leépítést ugyanakkor Fradinak meg kellett egy működőképes gép.

Szerjoenál vannak többszörös átszámozások, pl. M62, 060 > 199 > 260.

Szergej: nagyobb sorozat = nagyobb káosz.

Arthur Dent Creative Commons License 1999.08.31 0 0 285
Tudtommal annak idején a GySEV által selejtezett, amúgy izmos és jó állapotú Szergejek is új MÁV sorozatszámot kaptak és más MÁV-os gépeket selejteztek helyettük. Az egykori 904-es GySEV gép biztos, hogy ma is szolgál...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 284
pontosan nem tudom mire jó az átszámozgatás, én azt hallottam, hogy gyakran jött fentről a parancs, hogy az x szamú gépet selejtezni kell, de helyette inkább az y számú, rosszabb állapotú gépet selejtezték, az x-t pedig y-ra számozták át. Ez nemcsak a MÁV-nál, a BKV-nál is előfordult, kisvasúton pedig még olyan is, hogy a mozdony tipusa is megváltozott ( ha majd újra előkerül a KBK honlap, akkor előkeresek erre példát...)
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 283
úgy láttam most Miskolcon az 527-t nagyon szétkapták, mindkét "orra" szinte az alvázig csupasz, egyes darabjai egy hattengelyes kocsin...
mit csinálnak vele? bontás vagy felújítás?
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 282
én ott leszek, ha minden jól megy...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 281
"Van még pár hely pesten, ahol a villanyosnak már csak az emléke él..."
Igen, jó néhányat már végigjártam, fotóztam, talán majd lesz is belőlük a villamosos oldalon egy "kiállítás".
Amit emlitettél, az a 10,10A,55 volt. Még néhány: 3,8,43,58,65,51, 44, 67, bár remélem az utóbbiak még feltámadnak...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 280
Mk48-at csak az ellenvonaton láttunk...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 279
Ott az Örségben miért nem a rédicsi vonalat újítják fel? úgy tudom mindkét oldalon szinte a határig még a sin is meg van...
division by zero Creative Commons License 1999.08.31 0 0 278
Üdv mindenkinek!
Láttom nem hagytátok sülyedni a topicot...
Én a Zemplénben voltam, ontopic rész: Pálházi kisvasút kb. 5x oda-vissza, + fotózás, Sátoraljaújhelyen "mozdonytemető", főleg 013-as Nohab fotózás.

Akkor most olvasom miről volt szó itt az elmúlt hétben...

gyurmosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 277
Köszi szépen!
Egy kérdésem is lenne; az M41,2121-es mozdony jó ideje Rákoson áll motorhiba miatt. Ha valaki meg tudná mondani, hogy pontosan mi a baja és hogy mi lesz a további sorsa, azt megköszönném. Az Északi VF tudtommal már nem tart Csörgőket, kiváncsi lennék, hogy ezt a mozdonyt hová állomásították át.
Arthur Dent Creative Commons License 1999.08.30 0 0 276
Werner!
Ahoy! Az óbudai vágányokat olyan 3-4 éve szedték fel, egy helyen, a Gázgyár oldalában a sorompó még ma is megvan.
Sajnos fotóval nem szolgálhatok. Pedig emlékszem arra az időkre, amikor még Dacia járt bennt a hajógyári szigeten. Hej, ha akkor fotóztam volna, most történelmi kép lehetne...

Ja, a Daciáról (M43-M47 sorozat) jut eszembe. Egyszer mentem Győrből Zircre vonattal. A szerelvény: egy Dacia, meg két Bhv kocsi. Pannonhalmánál azonban megadta magát a román csúcstechnika, lefeküdt a Dacia. Nosza, jött Győrből egy másik. Így már 2 Dacia, két kocsi ment tovább. Aztán Veszprémvarsánynál ismét halál. Ez a Dacia is elment lefeküdni. Nosza, jött Zircről egy. Így mire Zircre beértünk, már három mozdonyból és két kocsiból állt szerelvény, meg 2 órás késésből...
Több mozdony, mint kocsi! Ez már döfi!!!

Más.
Van egy zöld-sárgára festett V41-es a Sopron-GySEV pályaudvaron is. Most fűtőgép, a számára sajnos nem emlékszem.
Mivel a GySEV-nek sohasem volt ilyen mozdonya, szerintem elég idétlenül néz ki GySEV-es "ruhában".

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.30 0 0 275
Azt mondjatok meg, hogy mi a racio ezekben az atszamozasokban? Mi volt az oka annak, hogy pl. M40 004-bol 212 lett? A Szergejeknel meg tobb ilyenrol hallani.
ZöPö Creative Commons License 1999.08.30 0 0 274
"Pablo, tu esz henial!" :o)))
(Picasso kalandjai)
werner Creative Commons License 1999.08.30 0 0 273
"Kesselspeisewasser (gozfuteshez futoviz?)"
Igen, egészen pontosan kazántápvizet jelent.
A 800 kg/h teljesítmény tűnik valószínűnek kW helyett. Lehet, hogy kW-ban is ennyi, de akkor igan sz*r lehet a hatásfoka...
gyurmosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 272
Elgondolkodtam, hogy mi lehet a különbség a B'B' és mondjuk a Bo'Bo'
elrendezés között és rájöttem; a vontatómotort tartalmazó forgóvázon van Bo'Bo', a vontatómotor nélkülin B'B'.
Például a Bobo villamos erőátvitelű (vontatómotor), így tengelyelrendezése Bo'Bo'. A Csörgő hidraulikus, nincs vontatómotor, a tengelyelrendezése ennek megfelelően B'B'. A villamosmozdonyoknak általában van külön vontatómotorjuk (Bo'Bo'- V46 ; Co'Co'-V63), kivétel a Szili, ez monomotoros hajtású, nincs vontatómotor, tengelyelrendezése B'B'.
gyurmosz Creative Commons License 1999.08.30 0 0 271
Üdv mindenkinek!
A Bo'Co' tengelyelrendezésű mozdony nem más, mint a V55-ös. Ezek az öttengelyes gépek 1950 és '56 között készültek (12db). Mivel nem váltak be hamar leselejtezték őket, ma már csak a V55,006 van meg az Északi Járműjavító területén. Ez egyébként eredetileg V55,004 volt.
Érdekeség, hogy a Budapesat-Gödöllői villamos HÉV is használt olyan villanymozdonyokat, melyeknek sorozatszámuk alapján öttengelyesnek kellett volna lenniük (V51), ezek azonban négytengelyesek voltak.
ZöPö Creative Commons License 1999.08.30 0 0 270
Sőt, létezik Bo'Co' elrendezésű mozdony is, gondolj bele! (Ez is a "nickje", hogy Bocó)

A magyarázatot inkább valaki szakértő mondja el, ne én kontárkodjak itt! :o)

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.30 0 0 269
A tengelyelrendezés első betűje a forgóvázankénti tengelyek számát jelzi, a többi utal a tulajdonképpeni elrendezésre. Egyszerű fejemmel eddig jutottam. (B-két tengely/fváz, C-három tengely/fváz...)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.30 0 0 268
Csatlakozom az elottem szolohoz! Ha jol tudom, van BoBo es CoCo is (?).
Bölény Creative Commons License 1999.08.30 0 0 267
Segitenetek a lamaknak azzal, hogy roviden leirjatok, melyik tengelyelrendezes mit jelent (B'B', C'C', a gozosoknel szamok vannak, ugye, stb.)? Koszi.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.30 0 0 266
Huh, kössz a bőséges infot, így már könnyebben kereshetek tovább!
basher Creative Commons License 1999.08.30 0 0 265
Az 1963-tol gyartott 118.0, 118.1 es 118.5 sorozat B'B' tengelyelrendezesu. Ezeket hivtak V180 0 es V180 1-nek is. Legalabb 3 fele kasznival (orrkikepzes) keszult. A 118.5-osoket a 118.0-kbol epitettek at.
A 118.2-tol (V180 2-3) 118.4-ig (V 240 001) es 118.6-tol 118.8-ig (118.2-bol es 118.4-bol atepitett) terjedo sorozatokat (1966-tol) C'C' tengelyelrendezessel gyartottak. Ezeket hivtak osszefoglaloan V180 2-nek.

A 4-tengeleyesek 78, a 6-tengeleyesek 90 tonnat nyomnak.
V180 0: 211, V180 1: 255, V180 2: 235 kN indito vonoero
Ugyanebben a sorrendben: 122/160/152 kN tartos vonoero
Mind 120 km/h max. seb., 12 hengeres motor.
V180 0: 662, V180 1-2: 736, V 180 2 (118.6-tol 118.8-ig): 883 kW/h
Mind 1500 ford/min es hidrodinamikus meghajtasu;
Mind 800 kW (vagy kg goz) / ora vonatfutesu; 3700 l-es tankjuk van es 3000 liter Kesselspeisewasser (gozfuteshez futoviz?)

Tovabbi ajanlott irodalom: W. Gatte:Diesellok-Archiv (transpress, 1988 Berlin), ISBN 3-344-00214-7 (196 oldal, 86 kep)

basher

ZöPö Creative Commons License 1999.08.29 0 0 264
Teljesen konfúz lettem! :-(
Én úgy emlékszem, hogy egyenesen mentünk. Amikor másodszor rábukkantam a veszprémi állomásra, egyből az ugrott be, hogy "innen indultunk, de hová lettek a vágányok?". Valamelyik előző életemre emlékszem? Hol lehetne utánanézni?
Ha abban a menetrendben nem szerepelt, akkor Hajmáskér-Csajág felé sem szerepelt...
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.27 0 0 263
OK, de a PIKO-nál erre az alvázra csak ez a modell készült (igaz, két féle szěnben/vezérálással) - ezért nem értem a dolgot. Ha a 130-at, 120-at és a Nohab-ot meg tudták 6 tengellyel épěteni, ezt vajon miért nem? Egyébként szerintem a 120 és a 130 a két legszebben kidolgozott PIKO modell.

A TT-rôl hallottam, szerintem a méret és az ár miatt készülhetett ěgy, egyszerüsětve.

ZöPö Creative Commons License 1999.08.27 0 0 262
IMHO egyszerűsítettek, volt egy sablon alvázuk és arra tettek klf. "kasznikat". A TT-nél annakidején bevallottan ezt csinálták, ennek a mozdonynak a "kasznijátt" ki lehetett cserélni egy DB mozdonyéra.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.27 0 0 261
Most egy kicsit off leszek talán:
Gondolom, a PIKO gyár egykori BR118-as modelljét ismeri (majdnem) mindenki. Ennek keresném az eredetijét, de itt kezdôdik a gond:
http://mercurio.iet.unipi.it/pix/de/diesel/228/pix.html
Ezen a cěmen találtam hasonló mozdonyt, de itt C`C` tengelyelrendezésrôl ěrnak, ami 3 tengelyt jelent forgóvázanként. A modell meg össz-vissz 4 tengelyes. Valyon a PIKOsok egyszerüsětettek, vagy amit én keresek az egy másik sorozat? (A németeknél mindent átszámoztak, az egykor BR110-est is más számon találtam meg.) Néhány müszaki adat is érdekelne.
Köszi!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.27 0 0 260
Már lehet hogy akkor is a Veszprém - Hajmáskér - Csajág - Akarattya - Kenese - Almádi vonalon ment az a vonat 81-ben.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.08.27 0 0 259
1999.08.27 - Új Dunántúli Napló
Még nem szedik fel a síneket
A felröppent hírekkel ellentétben szó sincs a Mohács-Villány vasútvonal megszüntetéséről - cáfolta egy minap megjelent sajtóinformáció állítását a MÁV Rt. Pécsi Igazgatóságának kommunikációs vezetője. Villány és Barcs között azonban minél hamarabb kezdeni kell valamit. A vasúti pályaszakasz mentén elhelyezkedő települések polgármesterei és az illetékes vasúti vezetők tegnap vonalbejárást tartottak a Villány-Barcs vasúti pályán. A szemlére a vasutas szakemberek kezdeményezésére került sor, akik az érintett polgármesterek közreműködésével kívánják rendezni a szinte használhatatlanná vált vonal jövőjét. - A hírekkel ellentétben nem szűnik meg a vasúti közlekedés Villány és Barcs között, de azon el kell gondolkodnunk, hogy mi legyen a szakasz sorsa - mondta Imre Lászlóné, a MÁV Rt. Pécsi Igazgatóságának kommunikációs vezetője. - A Harkány és Vajszló közötti szakaszon már csak húsz kilométerrel haladnak a szerelvények, ezért meggondolandó a vonatpótló autóbuszok beállítása is - természetesén vasúti tarifával -, de a vasútreform még nem került a kormány elé, vagyis még semmi sem dőlt el - tájékoztatta a Dunántúli Naplót a sajtóreferens. Baranya megyében jelenleg Pécsvárad és Palotabozsok között szállítják autóbuszok az utasokat a rossz vasúti pálya miatt, másutt jobb-rosszabb feltételekkel, de járnak a vonatok. Egy tegnapi hír szerint a MÁV a Mohács-Villány vasútvonal felszámolását tervezi. - Valószínűleg félreértésről van szó, mert ezen a vonalon nem várható változás - mondta Imre Lászlóné.
ZöPö Creative Commons License 1999.08.27 0 0 258
Erre látod nem emlékszem. A 1981 az tuti, a Veszprém-Almádi útvonal tuti. Osztálykirándultunk, nekem csak a "joyride" :-)) emléke maradt meg, azzal nem foglalkoztam, hogy milyen jegyeket vettünk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!