Kb 1/2 2-kor még a Deák téren volt a 1074, akkor még sütött a nap, elég jó képeket lehetett csinálni. Sajnos csak a meghívott vendégek szállhattak fel, igy maradt a 47-es. Az 5808-as UV póttal mentem, érdekes ez a kocsi hiába szintén 60 éves, még se kapott díszfelíratott mint a 5806.
Budafokon az évfoduló tiszteletére emelt emlékmű egy ütközőbak és egy dísztábla.
Az ünnepség kezdetére bufotott a 1074 is, aminek valami gondja támadt a légfékkel. Elöször egy UV szerelvénnyel akarták elvontatni, majd megjavult annyira, hogy úgy döntöttek nem kell segélyezni. Ekkor félreállt a egészen a vágány végére, Itt körbe vette a fotózó vasútbarátok tömege, az autósok nem kis bosszúságára, az úttest egyik felét is elfoglaltuk.
A visszaút a budafoki kocsiszínig tartott, ekkor már mi vehettük birtokunkba a kocsit! Volt egy rövid fotómegállás a budafoki elágazásnál, majd a kocsiszínben UV-k és Tatra-k között is fotózhattuk az "öreget".
Izé, hát annyi a történet, hogy - már egy kicsit kapatosan - fotóztuk a fülei hídról az Egyeskét, amikor is Feri leejtett a híd alá egy negatívtartó fiolát. Na több se kellett nekem, szépen körbejelöltem neki onnan fentről, a biztonság kedvéért...
A festésekről: 020 karosszériamunkáiról csak annyit, hogy a tetején már kezd néhol átütni a szürke alól a barna... Valahol tisztességesen megcsinálják a festéseket, Mo-n nem. Minden NoHABon meg lehet találni valahol alul a régi vörös festéket.
Igen, a Szergejhez szergejkürt dukál.
Ha már a hangoknál tarunk, egyszer egy Csörgőt halottam kb. 12 kilométeres távolságból. Szuper volt!
Egyébként a kiállításon láttam egy Csörgőmodellt, ami a mai GySEV színekre volt festve (zöld-sárga). Ilyen tudtommal nem létezett, de nagyon jól nézett ki!
Van egy fotóm M61 020-ról, átfestés előtt egy-két nappal (99.07.10), azon jól látszik, hogy mit csináltak: folt folt hátán, tehát szerintem rendberakták a karosszériát. De Ákos biztos pontosabb infóval szolgál.
Érdekes, a szergejeket senki sem akarja visszafesteni az eredeti színre...
Egyébként rossz hallani, hogy a kürtöket cserélik le MÁV-szabványúra, szerintem igazi dízelhez ilyen kürt kell :-)
Más: amikor egy mozdonyt felújítanak, akkor a kaszniját ugyanúgy rendberakják mint egy autóét? Pl a rozsdás részeket kivágják, újra cserélik, vagy egyszerűen lefújják csak az egészet? 020-on újrafestéskor csináltak karosszéria munkát?
Ne haragudj, Gyurmosz, de Csörgőt kiállítani szerintem óriási ökörség lenne, amikor belátható időn belül ez marad az egyetlen személyvonati dízelmozdonya a MÁVnak. Nem akarom a sorozatot bántani, de kiállítani érdekességeket (ritkaságokat) szoktak, nem a legnagyobb tömegterméket. Majd pár évtized múlva, amikor nem lesznek csak mondjuk 10-en, akkor már más...
Werner!
Mindent csakis a megrendelő kívánsága szerint! Vagy nem hallottad Joó Feri esetét a fülei hídnál :-) ?
Lehet, hogy a Szergejnek jól áll a szakadt külső, de ezt a turistáknak nehéz lesz elmagyarázni, a néhány M62-freak-et kivéve...
Valóban, külsőlega hiányokat leszámítva nagyon szép. Ha nem szánják meg és újítják föl belsőleg, akkor ki lehetne állítani (a külső hiányok pótlásával). Legalábbis jó lenne...
A 2121-esnek elég korrekt kasznija van, legalább azt felhasználhatnák.
A rákosi műhelyben valamiféle építkezés zajlik, a legtöbb gépet kivették, az M42 kivételével.
Holnap délután tud még valaki jönni, vagy találjunk más időpontot?
Eddig csak egy olyan sztorit hallottam, hogy kimentek a mérnökök körülnézni a terepen, de a határőrök nem kapták meg az értesítést időben, így begyűjtötték őket...
Egyébként meg több cikkben is emlegették, hogy szükséges, és meg lesz építve...
Ha lesz egy kis időm ide linkelek párat a MÁV sajtószemléből...
Én nagyon örülnék neki, mert ez a kedvenc 75-ös vonalam felújításával járna együtt...
Remélem megérem az elkészültét...
Jó kérdés...
Amikor augusztus 21-én a szentendrei múzeumban voltunk, ott mondta az egyik ottani ember, hogy nem sokára viszik ki nosztalgia menetre, már át is nézték a szerelők. Ő nem tudta megmondani, hogy hova viszik, de tudtommal más menet nem volt.
Azóta több helyről is hallottam, hogy lesz, de pontosabbat még senki nem tudott mondani.
Ez a "barna".
Természetesen viszek fényképezőgépet én is...
Nem, sajnos nem. Tartok tőle, hogy gyors előrelépést nem várhatunk, mert nem esik egyik helsinki-folyosó vonalába sem, márpedig azok preferáltak (pl. kelebiai vonal kétvágányúsítása és felújítása /IV. korridor/, avagy a már említett szlovén dolog /V. korridor/).
Szlovén vasúti kapcsolatról (nem tudom, írtam-e már):
90%-ban új nyomvonalon fog haladni, mert a régi pálya 40-es volt, ez pedig 160-as lesz. Az, hogy mikor kezdik el érdemben, nem igazán tudott számomra, főleg, hogy korábbra ígérték az elkezdést. Első nekifutásra még nem lesz felsővezeték, de meghagyják a helyet neki, később megépítik azt is. Zalalövőn teljesen új állomást alakítanak ki, a mostanihoz képest kicsit nyugatabbra. Zalaegerszegnél is lesz egy új megálló, vagy állomás, mégpedig a zalalövői vonal elején, továbbá onnan megépül egy deltavágány Zalaszentiván irányában (tehát a Zalalövő, illetve Szlovénia felől jövő vonatok a mostani állomást elkerülhetik). Bobánál kell még megépíteni egy deltát, illetve korszerűsíteni, villamosítani az egész vonalat, akkor majd beszélhetünk igazi vasúti kapcsolatról. Ez a bobai delta amúgyis egy neuralgikus pont, elvégre Zalaegerszeg az egyetlen megyeszékhely, amit vonatfordítás nélkül csak nagy kerülővel lehet elérni Budapest felől.