Ja, ne is mondd hangosan felröhögtem amikor megláttam hogy havas minden :D Nem kicsi kontraszt a tegnapi zavartalan napsütés és tíz fok feletti hűmérséklet után!
Úgy látszik Március 15.-e már csak ilyen. Három éve is akkor volt a nagy havazás itt...
+- 45 fokban vannak a mezők, DK és DNY a irányba áll a két oldal.
Pontosan így látom én is a teljesítményt, azért mertem még rá pakolni. Ugyanakkor én azért látom a pillanatnyi értékeket is, azok magasabbak, de átlagban már nem is jelenik meg.
Bocsi ha bekevertelek a kommentjeimmel, nem az votl a szándékom. Azt hiszem még csak két kávát itam aznap reggel...
nos, tegnap 16,6kWh jött le a 3kWp rendszeremről, a tavaly áprilisi rekord 16,4 volt, de akkor még csak 2,75kWp rendszeren.
Szóval annak ellenére, hogy a tavaly áprilisi pillanatnyi csúcsokat meg sem közelítette hiába nagyobb a rendszer, a napi termelés ha nem is a méretnövekedés szerinti 9%-kal, de egy hajszállal nagyobb volt. Ennyit talán jelenthet ez a két hét, ami áprilisig még hátra van.
Ma viszont havas eső esik, úgyhogy a mai termelés egy nagy nullát fog közelíteni, attól félek.
Tegnap ilyenkor 2500W volt a pillanatnyi termelés, most csak 80W...
Az 5 KW-os Fronius Symo inverter 10 ezerrel drágább a 4,5-nél, ez nem nagy felár. (a 6-os +10 eFt)
Azért kérdeztem hogy az 5-KW inv.-el szerelve, de csak 4,6-os mező hajtaná, lenne-e valami hátrány a hozamban.
A fényfarmon nézegetem a termelésedet, 6 kw-os mezővel ritkán haladta meg az 5 kw-ot a maximum (azt is csak rövid ideig) Valami ilyesmit szeretnék összehozni én is pár év múlva.
Igen, ez fontos! Nekem kis darabokat kiflexeltek, hogy tökéletesen visszacsússzanak a helyükre.
Ne törjenek cserepet, vagy ha már törik akkor cseréljék ill. szóljanak hogy adj cserét!
Csak szabvány préselt csatlakozókkal dolgozzanak, forrasztás, toldás gyorscsatlakozó, csoki nem lehet az egyenáramó oldalon.
Inverter a vollanyóraszekrénybe megfelelő, combosabb kábellel legyen bekötve. Ott ugye folyamatos nagy obb áram fog folyni, aminek a vesztesége a te pénzedre megy.
Inverter országkódja magyar szabványos legyen (visszakapcsolási, védelmi idők jók legyenek)
Két évvel ezelőtt és ma. Nem sok degradálódást látok és a rengeteg, látható kosz sem sok nyomot hagy. :) A lépték ugyanaz, a grafikon időtartama más, de a lényeg látszik...
A szaki mondata, aki telepített nálam és intézett már garis ügyet is. A lényeg az, hogy amit a Fronius tervező program megenged, azt szabad telepíteni.
Nem értem miért lenne aggályos? Nekem is simán látja az SMA inverter a neten hogy megnőtt a napelemek száma...
"Egy védőcsőben csak azonos áramkörhöz tartozó vezetékek mehetnek." Ha már mindenképpen közösíteni akarsz, akkor a hőszivattyú vezetékeit fogd egybe! A DC legyen teljesen független!
Ezt azt infót ki mondta, honnan veszed? Több szempontból is aggályos lenne, ha ez így lenne, és technikailag is felvet kérdéseket. :) Szerinted honnan tudnák, hogy mennyi és milyen panel van rajta? Fogalmuk sincs, nem is lehet...
Van két védőcsövem, az egyikben a hőszipka vezérlő infói mennek egy vékony kábelen, a másikban meg a hőszipkához az erősáram. Ezek mellé ha behúzatom a DC kábelt, nagy gáz? Nem akarom, hogy szétverjék a házat, ha nem muszáj.
Valamit csak el lehet rontani... :) Észre kéne vennem, ha nem megfelelő keresztmetszetű kábelt használnak, rosszul vezetik a kábelt, ilyesmikre gondolok. Milyen egy szakszerű telepítés?
Hát, nem tudom... Szerintem nincs általános tanács, amit itt lehetne adni előre, látatlanban.
Utólag persze mindenki okos, nálam is csak hümmögtek az átvevők, hogy "ezt-meg ezt is másként kellett volna" de igazából nem volt releváns.
(Az egyébként két külön védőcsőben vezetett + és - DC vezetékeket sorban egyesítették egy-egy védőcsőben. Az átvevők szerint ezeket külön védőcsőben, de lagalábbis külön vezetékkel kellett volna vezetni, de ez végül be sem került a jegyzőkönyvbe. Gondolom, mert egyébként hótmindegy, hogy rögtön a találkozásuknál vagy csak közvetlenül az inverter előtt 'egyesülnek'. Így spóroltak néhány fm gégecsövet meg derótot. Nem hiszem, hogy más, pénzügyileg érdekelt vállalkozó másként csinálta volna)
Összességében én tényleg csak annyit tudok javasolni: inkább arra figyelj, hogy legyen vizük (inni), biztosítsd a tárolási és mozgási területüket és ki legyenek kötve a tetőn :). (Ezutóbbit főleg úgy tudod elérni, ha rendszeresen kimész fényképezni "megörökítendő a folyamatot". :) )
Átolvastam mégegyszer a manualt, és nem találtam semmi arra utaló irományt hogy korlátozva lenne a maximálisan rákapcsolható napelemmező TELJESÍTMÉNYE.
Amit be kell tartani:
- a maximális DC feszültség nem léphető túl
- a maximális mező (array) rövidzárási árama nem lehet nagyobb mint a megadott.
Ha ezeket betartjuk nem követünk el hibát, tehát (szerintem) nem lehet garanciális kifogás a túlnapelemezés, főként ha két külön tájolásra van kötve a 2 mező.
Ettől függetlenül (a későbbi bővíthetőség miatt) a nagyobbik invertert választanám.
Lassan 1 éves a rendszerem, tavaly áprilisban a telepítés után a 2750W napelemről 1-1 pillanatra 2800-ra is felugrott a pillanatnyi termelés, de 2600 felett nagyon sokat ment.
Ma hétágra süt a nap, és januárban felkerült még egy panel, így már 3000W a rendszer, ennek ellenére ma még nem ment 2520 felé.
Koszosak lennének a panelek, talán érdemes lenne évente egyszer, tavasszal megtisztítani?
Kíváncsi leszek a napi termelésre is, tavaly 16kWh felett jött le a jobb napokon, ma eddig 10-nél járok, de a 17-et illene elérni, mert bár 2 hét alatt még pár perccel hosszabbak lesznek a nappalok, cserébe 9%-kal több panel van fent, ami +1,4kWh-t kéne hozzon naponta...
A netes bekötésnek pont az az előnye, hogy gariban távolról is látják mi a gond. Amit írtam garis példát az is mindenféle "emberi" kiszállás nélkül történt!