Nem a kazánköri szivattyú áztatott. Eddig kétszer volt ázás. Először amikor hideg víz volt a pufiba és 3-as fokozaton elindítottam a lakáskörit, akkor apufin keresztűl nyomta a kazán biztonsági vezetékén. Ha meleg a víz a pufiban akkor a pufi alján keresztűl a tágulásit nyomja meg. Gondolom a vta nem enged át annyit, amennyit a szivattyú nyom és a víz utat talàl.
Ami érdekes, hogy a kazànkörbe akármelyik szivattyú van, nem bírja megnyomni 3-as fokozaton sem a biztonsági vezetéket. Pedig kb egy magasságban van a kazánköri és a lakásköri szivattyú is.
Üdv ! Még 1x pontosan lerajzolhatnád a jelenlegi állapotot,mert ellentmondásokat lehet felfedezni ! Ha forró a tágulási ,akkor ott nagy valószínűséggel keringés alakul ki ,és b...ik a pufi felé menni a víz egy része ! Gyakorlatilag egy nyitott rendszered van(régi rajz szerint) némi vízoszloppal próbálva nyomás alatt tartani a kazánkört,látszatra kevés sikerrel !:(
Ui: Az egész rendszer kiépítése ilyen formába nem lett a legjobb,bárhonnan is informálódtál ,mert félrecsúszott kivitelezés lett belőle !:(
Ha szivattyú dolgozna be, akkor áramlásnak kéne lenni és a tágulásiba jutó viznek valahol távoznia kéne. De irod, hogy a biztonsági vezeték nincs ráforditva a tágulásira, tehát nem nagyon van áramlási kör. Meg akor csobogna is.
A tágulási alapvetően a csövön belüli gravitáció miatt melegedhet fel, de csak akkor ha a puffer alja is meleg már. Meg attól, ha 'beletágul' a melegviz :-)
Sztm megfelelő az irány. Vissza fogom cserélni a szivattyúkat+ lessz egy szünetmentes táp is. Még a vtc-t megnézem, mert a levonó szerint jól raktam, meg látcatra is jól működik. Nem tudom forditva mit csinálna. Ha minden igaz vannak jelek az öntvény házon is ami alapján leellenőrizhetem.
Esetleg "heréld"ki a Vtc-t ideiglenesen ! Hátha ...,de így nehéz ,távolba nézés sem szokott segíteni !Szép lassan kisérd végig merre kéne menjen a forró víz/és vissza a hideg, és minden szerelvényt újra ellenőrizd hogy Ok-e !:)
Még mindig forr? A áramlási irányok minden beépített szerelvénynél megfelelőek?:) Majd ha lesz egy kis időd ,szerintem cseréld vissza a szivattyút ,mert ott nagyon fontos(kazánkör) az üzembiztonság !:)
Szivattyún, vtc-n keresztül, a lengőnyelves ággal párhuzamosan. Meg amit Kapocska írt, lehet hogy még lényegesebb. Igazából én is csak azt láttam, hogy a rajzok, képek túlnyomóbb részében van ott rugós. Egymillió légy nem tévedhet xD
Nem ez a szivattyú volt ott. Egy új wilo volt eredetileg, de az 25/1-4. Tegnap este cseréltem meg a lakáskörivel. Ez 25/6-os. Reméltem hogy megoldja a problémám, de nem tette. Gondolom a dédnagyapámat is hűen szolgálta, nem is volt gond vele.
Leírnád a körforgást, hogy hol keringene a víz, ha az a rugós nem lenne. Mert még most sem értem. Ha már nem fűtök, kihűl a kazán. Tehát csak a pufiban van meleg víz. Onnan hogy indúl meg a körforgás, ha van alúl lengőnyelves vcs?
Most is folyamatába forr a kazánod ? Ott nincs rendes áramlás az tuti ! Az a "levitézlett" szivattyút legalább a kazánkörben nem szeretnéd cserélni?Nálam is van rugós az előremenőbe simán nyitja a szivattyú ,ami a pufi előtt van ,és teljesen megakadályozza a pufiból való visszaszivárgást !:)
Ui: Ott valami vagy nincs nyitva ,vagy félig nyitva ,vagy a v.cs-ok beszorulva stb... lehet (szivattyú!!!) !:(((
Nem voltam rest kimenni megnézni a szűrőt. Tiszta. A pufi alja már csak langyos. A vtc bal oldala olyan langyos mint a pufi alja. A jobb oldala forró. Ezek szerint olyan sok forró vizet nem enged át a lengőnyelves. Mintha mindkét vcs zörögne. Holnap délután kiszedem a rugósat, majd kiderül, hogy mi lessz.
A rugóst amiatt teszik, hogy fűtés befejezése után ne keringhessen azon az ágon. Nekem is van, nincs is vele gondom, egy 32/6 szivattyú megy 1-es fokozaton. Szivattyú elzárós hollanderek tuti nyitva vannak?
5/4" az idomok és a cső az 35-ös rézcső. Elvileg működnie kellene, de még nem próbáltam. A lengőnyelves vcs is 5/4"-os. De ha nem is fűti a kazán a pufit áramszünetkor, van az előremenőböl kivéve egy 1" os biztonsági vezeték és remélem arra elég az 5/4-es cső hogy visszahűtse a kazánt ha forrna. A huzatszabájzó is jól működik és lezárja az ajtót. Most is az tartja a kazánt 50 fokon, mert 60 foknál forr.
Az olvtárs nem árult elsőre minden nehezitő tényezőt. Azt gondolná az ember, hogy ha a rendszer szivárog azt azért észreveszik a tócsáról :-)
Egyébként, ha 1 bar vagy nagyobb az előfeszités és felnyomják a vizoldalt 1 bar-ig úgy, hogy levegős, és az a levegő lejön róla, akkor leeshet a nyomás nullára.
Azokon a csöveken szerintem nem fog elégséges gravitációs áramlás kialakulni. A helyedben nem aludnék nyugodtan, ha csak ennyi véd az áramszünet ellen.
Egyébként a vcs ciripelése gyenge áramlási is utalhat, vagyis valahol fojtás lehet a körben.