Egy kicsit off: ne haragudjatok, nem a helyesírásommal van gond, de most kaptam egy új gépet, és a klaviatúra még nem mindig tudja követni a gépeléshez használt 2 ujjam sebességét!
Ami én tudok, az a következő:
Kungyalu alsóig jó a pálya, szerintem 80-as, onnan Nagytőkéig eleég ramaty, szerintem 40-es, de Kunszentmárton könyékén lehet, hogy csak 20-30-as.
Nagytőkétől Hódmezővásárhely Népkertig ismét jó, 80-as, de lehet, hogy néhol 100-as is. Hmvhely és Makó között 60-as, néhol 40-es.
Bizber: passz...
Gépek:
személy: Szolnok - Szentes között MD vagy M41, Szentes - Hmvhely: MD, M41 vagy BZ, Hmvhely - Makó Bz, kivéve a hétvégi sebest, ami ha jól tudom M41.
teher: én tehert Szentes fölöt csak egyszer láttam, M41 2151 volt Martfűn.
Hmvhely - Makó között általban szegedi M44 vagy M62, de a Szergej végig csak 30-cal mehet itt (ezt egy szegedi vezértől tudom).
Mit tud / fog tudni a terepasztalod? Milyen vezérlést alkalmazol? Az enyém is készül, már nem is tudom, hány éve. A kézi vezérlés már megoldhatatlanul bonyolult, digitalizálni kellene, de nincs meg hozzá a HW ismeretem. Tudsz (valakit), aki segítene?
Egy kérdés:
A Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely-Makó (130-as) vonalról. Ez is a bejárandó kategóriába tartozik nálam, de az időm az kevés (ha van is, a terepasztalt is be kell fejeznem végre- 2 éve készül...).
Kérdéseim:
- pályasebesség
- pályaállapot
- tengelyterhelés
- járművek (M41, Bz, MD jár, azt tudom, de még mi?)
- Szergej előfordul-e arra
- állomások (méret, biztber, utasforgalom)
Egy régebbi téma, nevezetesen Paks:
holnap fogok arra járni, bár nem hiszem, hogy megállunk (a buszban én leszek az egyetlen vasútmániás), de talán pont ott pukkad ki a kerék...
De amit kívülről látok, megírom.
Rákóczi úti villamos nem érne kalap bódiszilvát sem, ha nem hoznák át a hídon.
63-tól kb. hat éven át át is mentek, csak valami agyatlan közvetlen ráhegeszttette a hídszerkezetre az alépítményt, így félővé vált, hogy a villanyosok az egész hidat porrá rázzák, ezért levették őket. Nem tudom, most hogyan csinálnák meg, mindenesetre érdekes lenne visszatenni a villamost, bár nem sok esélyt látok rá.
Jártak a 67-esen, 44-esen, 3-ason, én a 28-ason még utaztam is rajtuk...
UV Angliába? Erről még nem...
Én úgy tudom egy tervezett gyorsvillamosi háloztahoz készültek, ezért is kaptak nagyobb teljesítményű motorokat, az előd TM-hez (Stukák) képest.
Egy villamos vezetővel beszélgettem, az mondta, hogy még az UV+p+p+UV is simán ment 60-nal! Mostanra a gyorshajtást elkerülendő, ki is kötötték az utolsó fokozatot bennük, de még igy képesek lehagyni a csehszlovák csodákat (Tatra T5C5). Nagyon birom a MUV-okat, rohadt jól néz ki egy régi villamos modern belsővel. Amelyiknek a forgovázát is rendesen felújították, azzal kész élvezet a száguldás, múltkor kukucskáltam a vezetőfülkébe, 57-t mutatott az óra...
Én örülnék a Rákoczi úti villamosoknak, egy 4-6-oshoz hasonló járat védett pályával, szerintem jól helyetesithetné a 7-es buszokat.
LG: Miskolcon már nagyon régóta nem járnak 1*5-ös kocsik (13x-as pályaszámúak voltak ezek). Volt még egy tanulójárgány, na az tényleg csak egyoldalon volt, de olvastam valahol, hogy ahelyett valamelyik 17x-est alakítják át.
Az FVV csuklósok másik nagy hibája, hogy nem forgóvázasok...azt a sikoltást, amit azok művelnek a szűk ívekben (pl. Tiszai pu., vagy az egykori diósgyőri hurok).
1014: Jártak FVV-k az egykori 44-esen, egészen addig, amíg hurokvégállomás volt a Március 15. téren, valamint jártak 63-on is (Nagyvárad tér-János kórház). Végül -állítólag- a 8-ason (Újpest, István tér-Január 10. tér) is jártak, amíg azt 78-ban meg nem szüntették. Nyilván, más viszonylatokon is közlekedtek, én ezekről tudok. Egyébként, ha megnézitek a Közlekedési Múzeumban, ott makett formájában pont egy 63-as van.
Köszönöm a bíztatást, nekem is valami ilyesmi célom van, de hát még nem tartok ott. Ha minden jól megy, ma este elkészül az M41-es képek új háttere, egységes lesz a többivel és 10-15 kép is várható. Nemsokára lesz egy új téma is, de meglepetés, hogy mi.
Tudjátok, hol jártak Pesten ezek a villamosok? Úgy emlékszem, a régen megszűnt 68-as vonalon: Örs vezér tere - Nagy Lajos király út - Bosnyák tér - Thököly út - Baross tér - Rákóczi út - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Gellért tér - Bartók Béla út - Körtér. Leírni is sok, hát még végigzötyögni. Azt hallottam, hogy az UV eredetileg Angliába készült!?
Mit szóltok a Rákóczi úti villamos visszaállításának ötletéhez?
Maradt, bár szerintem nem sok, majd felmérem a terepet. Az egyvezetőállású 3 ajtósok között szerintem nincs régi ablakú, a másik két tipusban biztos van. (Én jobban szeretem a régieket, annak ellenére, hogy félelmetesen todott zörögni az ablak).
A nosztalgia járt nyáron (313-314?).
UV rulez!
Azért az FVV is kedves nekem...
Utasként örülök a buszablakoknak, igy sokkal levegősebb a kocsi.
Azért maradt eredeti állapotú is?
A nosztalgia villamossal mi van Szegeden?
FVV gyártotta a szombathelyi és nyiregyházi keskenynyomkozű (1000 mm?) villamoskocsikat is, ezek közül egy szombathelyi a csömödéri kisvasúton ma mint fedett kocsi üzemel, egy nyiregyházi pedig a balatonfenyvesi kisvasúton látható roncs formában.
Eredetileg az FVV-ben fejlesztették ki, és gyártottak 1961-65 között Pestre, de itt nem váltak be igazán, mert nem egy túl sikeres konstrukció, gyakorlatilag egy kéttengelyes villamos széthúzva, csak 1-1 tengely van meghajtva ezért elég lomha, de a vidéki rosszabb, lassabb pályákra ez is elég igy elég hamar vidékre kerültek. Késöbb amikor vidéken újabb igény lett új kocsikra, akkor újra gyártották Debrecenben.
Ez érdekes: a 816-817-818 villamosokon vol az utastérben egy kis tábla, amelye ez szerepelt:
"Készítették a Debreceni Közlekedési Vállalat dolgozói, 1978."
Megnézem a 818-on, hátha még megvan.