Egy kis félregépelés: finanszírózáda=finanszírozása
vsut=vasút
értépuztítás=értékpusztítás
sorry!
Kérdés: Egy barátom azt mondja, hogy mikor múlt héten jött haza Pestre Pécsről, meglepve tapasztalta, hogy átmentek Székesfehérváron. Azt nem tudja, hogy volt-e gépcsere, de valamelyik állomáson nagyon hosszú ideig vártak. Volt arra valami elterelés?
Szerintem vasutunknak nem ócskavaseladásból kellene megélnie (MÁV-Magyar Állami Vastelep... hülyén hangzik).
Kopott alkatrészek?
Nagy részüket fel lehet újítani.
Kevesebb vonat járjon?
Az utasoknak se jó (pl Bátaszék-Baja vonal), a vasútbarátoknak se jó (nem kell magyarázni), a vasútnak se jó (kevesebb vonat> rosszab közlekedési lehetőségek> kevesebb utas> kisebb bevétel) és a régiónak se jó (szintén nem szorul magyarázatra).
Mozdonyhiányt Bz-vel megoldani?
Ez nevetséges! Talán olvastad a tapasztalatokat az esztergomi vonalon a Bz ről (valamelyik Mozdonyvezetők Lapjában volt). Önmagáért beszél.
Ráadásul a Bz komfortja(?) is igen sok kívánnivalót hagy maga után... A Bz nem más, mint a "piacgazdaság velejárója".
A felújítás finanszírozáda?
Mint említettem a vsút ne az ócskavasból gazdagodjon meg! A kitermelt belső alkatrészek is jelentenek némi pénzt, valamint a külsőleg felújított gépeket ki lehetne állítani egy fizetős mozdonyparkban valamely idegenforgalmilag frekventált helyen (mondjuk Tapolca-itt egy nap leforgása alatt 3 garnitúra vasútbarátot láttam, zömmel németeket. Ők kifizetnének egy magyar átlagembernek picit drága jegyet is, és szerintem a vasútbarátok is)!
Csörgőselejtezés?????
Ez nekem új, de ha így lenne, a világ legnagyobb baromságát követnék el (az egyik legnagyobbat)!!!
A pénzsóvár értékpuztítást pedig nem csak a vasúton kellene megakadályozni.
Nem az a megoldás, hogy azt mondjuk, hogy ez máshol is így van, meg hogy ez van ezt kell szeretni! TENNI kell ellene!!! Én is próbálkozok vele, de egy fecske nem csinál nyarat!
A selejtezésekről pedid NEM odafdönn kell dönteni!
A véleményünket a MÁV-val is meg kellene ismertetnünk. Hiszem, hogy rengeteg dologban mi, vasútbarátok jobb döntést hoznánk, mint az ún. szakértők.
Ez az én véleményem, terészetesen mindenki azt gondol, amit akar, de ne feledjük el, hogy mi vasútbarátok vagyunk, nem pedig SóHermann vasuti vezetők!
Sőt, a szeptember 4-i képek még érdekesek is: a következő szerelvény jött Hódmezővásárhelyről Szegedre: elől M62 096, utána kb.6-8 üres, lapos tekerkocsi (nem tudom, mi a nevük, lyeneken szoktak pl. sódert, homokot, tankot szállítani), aztán - szerencsére orral Szeged felé - M44 056. 2 fotót csináltam, egyet Vásárhelyen, a másikat Szeged-Rendezőnél. Minkettő végén viszonylag jól látható a Bobó is.
Werner Péter hozzászólását egy infóval kiegészíteném:
M44 056 él és működik, általában Hódmezővásárhelyen szolgál. Friss képeim vannak róla (1999. szeptember 4. és 11.)
"Werner, arrol a "ferencvarosi
kincsesbanyarol" tudnal-e irni egy
kicsit reszletesebben? "
Én csak viszonylag régi adatokkal rendelkezem.
Gigantból jó 1 éve nem járt a 004, 005, 047, 106, 037, 144. Aztán ott voltak még a selejtezett 001, 002, 003. E legutóbbi mozdonyszekrényét feldarabolták, történetesen géptérre és két vezérállásra. Nem tudom, hogy a 047 vezérállás pótlása ezen "anyagból" hogy áll.
007 úgy-ahogy jött-ment, egy-másfél éve rendszeresen jár.
106-ból kivették a 160-as kerekeket amelyek amúgy igen megkoptak, és le is festették szépen 006-os pályaszámmal. Kis szünettel, de jár ez is.
004 is készül állítólag, sőt 005-öt is elmozgatták a parajosból, tehát talán lesz belőle valami. 037, 144 csak ideiglenesen álltak meg kerékkopás miatt. Ha madzag kerül a szombathelyi vonal fölé, valamivel vinni kell a duplaszergejes meneteket. Erre tehát Gigant kell.
V46,001-el nem tudom mi lett és V46,016 is lehet hogy még az Északiban van, balesetes.
V43, 1345, 1352 (?) 1377 többé-kevésbé szétszedve állottak. Az 1377-ből azóta 2377 lett, Szolnokra ment. 1345-ben anno nem nagyon voltak villamos berendezések.
Szergejek közül állt a 138, 166, 176, 195, 198, 225, 226, 257. Ez elég lenne egy teljes vontatási telep állományához. Több-kevesebb alkatrész (főleg futómű) hiányzott egyik-másikból. 225-öt selejtezték, talán abból pótoltak hiányt a 198-nál, amely tavaly nyáron új forgóvázakkal elindult, újabban megint nem látom.
166, 176 azóta sem bukkant fel, sem a selejtlistán, sem máshol.
195 Cellbe került, dolgozni nem tud, de nem sok minden hiányzik róla.
138 (ami ugye a 219) újabban dolgozik, Ferencváros Keleti rendezőben. Viszont ledöglött helyette a 228. 224 is áll, csattant a nyáron, de azt gondolom gyorsan feltámasztják mert kell nekik.
226-ot utoljára taán 94-ben vagy 95-ben láttam mozogni, nagy kékesfehér füstölésekkel, aztán elbújt a szertárban. Azóta sem jár.
257 viszont előbújt rejtekhelyéről és a vontatási telep udvarán megszemlélhető. Egy szoknyája hiányzik de nem néztem meg közelebbről. Azt is hallottam vezérekltől, hogy főműhelybe akarják vinni. Ha elkészül, akkor sokat láthatjuk.
Mindezek ellenére sokszor idegen Szergejek fordulnak meg Fradiban, mert a felsoroltak többségét nem tudják használni. Így fent volt Szolnokról a 117, részt is vett a szobi munkákban és a Kanizsáról a 171.
M44. Hát ezt még én se tudom... a 100-ast fotóztam tavaly májusban, akkor is volt ott már több kibelezett gép. Több azóta selejtre is került (051, 056??, 155 stb). 053, 158 pedig motorra vár Rákoson. A működő gépek a Keletitől Kunszentmiklósig mindenütt vannak.
Szóval ott jópár mozdony várja, hogy valaki jócskán megápolgassa. Találó elnevezés volt egy barátomtól Fradi VF-re a "Bermuda-háromszög" elnevezés.
Jelentkeztetek a különvonatra már?
részlet Illés leveléből:
"Szerintem egyenlore ne kuldj eloleget, inkabb szerezz olyan embereket,
akik jonnek. Eddig 8-an vagyunk, es igy baromi draga lenne... Kar, hogy
ennyire nem erdekli a dolog az emberek tobbseget :("
Werner, arrol a "ferencvarosi
kincsesbanyarol" tudnal-e irni egy
kicsit reszletesebben?
Igaz-e az az altalam tobb vasutastol is
hallott hir, hogy a MAV-ot kemeny
adokkal terhelik a leallitott, de
uzemkepes mozdonyok utan?
"a selejtező telep 200%-os nyereséggel dolgozik (mi lehet ebben nyereséges)"
Még szép, hogy így bevallják. Nyereség az, hogy kb 1 millióért hozzájutnak a mozdonyhoz (nemrégen kérdeztünk rá mozdonytípusok ócskavas árára) és aztán számold ki feldarabolva mennyit kapnak azokért a mozdonyokért. A villamos hajtású dízelmozdonyok igen "kedvelt" darabok, hiszen jópár tonna rezet is tartalmaznak. Ennek eladási ára jóval a vasé felett van.
"minek jelölnek ki selejtezésre mondjuk 3 Szergejt, amikor a használható alkatrészek felét bennehagyják, a szükséges alkatrészeket pedig 1 mozdonyból ki lehetne nyerni?"
Ld. fentiek. Az alkatrészeknek is van súlya, tehát ára is.
Aztán az is lehet, hogy olyan kopottak az alkatrészek, hogy felhasználásuk veszélyezteti a mozdony üzemét.
" mozdonyhiány van, de akkor minek selejteznek?! "
Sok mindennel indokolják, hogy miért kell selejtezni és sok oka is van (néhányról már volt szó). A mozdonyhiányt is meg lehet oldani, pl. kevesebb vonat közlekedtetésével.
A mellékvonalakról pl. sok Bz-t lehet a mozdonyhiányos vonalakra juttatni (mint ahogy Tapolca esetében ez meg is történt). A mezőhidvégi vonalra a MÁV-nak pl. már nincs szüksége.
Mozdonyhiány: nemrég vettük össze, hogy a 105 db Szergejből min 50, max 80 db dolgozik rendszeresen (talán még megtalálod a listán odalent)
"A munkát biztosítani lehetne úgy is, hogy a kibelezett gépeket külsőleg felújítják (kiállítás céljából)"
Ezt szerinted ki finanszírozza? Bevallom, szép lenne, ha lennének kiállított mozdonyok (M61, M46, kétkéményes M40, M31, V41, V42, Hargita stb) de félek ez túl sokba kerülne és nem akadna jelentkező aki erre pénzt áldozna. A fémhulladék viszont igen jó biznisz, elég ha csak az ellopott KRESZ-táblákra gondolunk.
A megoldás egy, a fémkereskedőket hatékonyan ellenőrző rendszerben van, de félek ez még nem mentené meg a mozdonyalkatrészeket.
Itt a MÁVon belüli szemléletváltásra lenne szükség. A NOHABok esetében sajnos már késő. A Szergejek egy része pedig kegyelmet kapott, úgy tűnik. Ellenben hallottam már Csörgő selejtezésről is. A MÁV tehát barátkozik a gondolattal, hogy két sorozat maradjon, mivel az M41-esek nem tudnak minden feladatot ellátni. Ami biztos, új nagy dízelmozdony beszerzése belátható időn belül NEM várható (kicsi sem).
Amire esély van, az esetleg valami sínbuszféle (ha az ADtranz nagyon nyomul). Még villanygépet sem biztos hogy vesz a MÁV, az pedig kéne, mert egyre csak nyúlik a madzag, de ugyanannyi mozdonnyal kell járni alatta. Egyelőre még a ferencvárosi "kincsesbánya" kipucolása tart, Gigant ügyben, de Szili is van ott elég.
"pénzsóvár ÉRTÉKROMBOLÁS!!!"
Miért épp a vasút maradna ki ebből...?
"de akkor minek selejteznek?!"
A vasút éves üzleti tervében előirányozzák a várható szállítási teljesítményeket (személy és áru), nyilvántartják az ehhez szükséges számú járművet. Azzal is számolni kell, hogy bizonyos járműsorozatok életkora igen magas, amit nem tartanak megengedhetőnek, de ugyanakkor a beszerzési források - amit leginkább meg lehet nyirbálni bérköltségek, katasztrófahelyzeti veszteségek, baleseti veszteségek, bevételkiesések miatt - igen szűkösek, nem teszik lehetővé az elavultnak bélyegzett gépek kiváltását újabbakkal. (Sokszor ezen öreg járművek műszakilag elég jók még ahhoz hogy ne feltétlenül dobják ki őket , pl. NOHABok, amelyekről tudjuk, hogy korszerűsítésük elmaradt).
És a számítgatások végén kijön, hogy mely sorozatokból hány darabot kell körzetenként kiselejtezni.
A kifogásolható ebben csak az, hogy gyakran olyan kevés a mozdony, hogy az már veszélyezteti a biztos szolgáltatási színvonalat. De ezt csak a mozdonyfelvigyázó látja maximum... odafent, ahol a selehjtezési előirások készülnek, ott ez már nem látszik...
M41 húzta mindkét alkalommal, de a pályaszámot nem jegyeztem meg. A kocsik számait sem láttam, mert a hirdetőtáblák eltakarták (II. vágányon álltak, én meg az I. peronon.
Sziasztok!
Visszatértem rövid, ámde tartalmas nyar(g)alásomból. Még nem olvastam végig az új termést, csak bejelentkeztem!
Most munka, sajnos!
Bye, Dent
Az biztos, hogy nem lesz rossz, csak sajna nekem arra a napra egy gemenci vonatozás van betervezve. Azonban a részletek érdekelnének: a különvonat útja Dunaújváros - Kikötő - Dunaújváros - Mezőfalva - Dunaföldvár - Solt - Dunaföldvár - Mezőfalva - Dunaújváros lesz? Bz? A MÁV részéről nekem adott árajánlathot képest nagyon kedvezőnek tűnik a díj, pláne hogy a hidat is le kell zárni egy időre. Lehet, hogy én fordultam rossz helyre árajánlat kérés ügyben és Pesten kellett volna intéznem...
Egyébként a MÁV csörgőkről van már vagy 80 képem (nyári termés), de a digitalizálni csak korlátolt mennyiségben lehet őket, azt is rendszeresen elfelejtem.
Na, most már nyugovóra térek.
Sajnos még nincs. Mikor görögországban jártam, sajnos csak néhány motorvonattal találkoztam. Tunéziában pedig még nem jártam :-(
De a görög Csörgő modelljéről (ahogy a többiről is) lesz kép!
Tunéziába szállítottak 30 darabot a továbbfejlesztett változatból, ezek közül 25 mozdony 1000mm nyomtávú.
A görög Csörgőknek más az eleje (a "lámpadoboz" felett van még egy doboz), a forgóvázuk függőleges rugókkal készült, és elől, középen a lámpák alatt a kivágás a keskenyebb fajta. Egyébként állítólag a görögök nem tudják őket megfelelően karbantartani.
A prototípusok közül az egyiknek 8 hengeres Pielstick motorja volt (2002), míg a másik hazai fejlesztésű motorral készült.
Megújítottam a honlapomat! (Már csak Csörgőkről szól, a NoHABokat az egyéb mozdonyok kategóriába helyeztem.)
Kép még kevés van, de majd folyamatosan pakolom fel őket.
Rettenetes ez az erőltetett selejtezés!
Az lehet, hogy a MÁV tulajdonában lévő mozdonyokat (és egyebeket) adóval terhelik, de A MAI MAGYAR VASÚT NEM ENGEDHETI MEG MAGÁNAK AZT, HOGY MŰKÖDŐKÉPES MOZDONYOKAT SELEJTEZZEN, UGYANIS AKKOR OLYAN MÉRETEKET ÖLTENE A MOZDONYHIÁNY, HOGY NEM TUDNÁK ELLÁTNI A FELADATOKAT!!! Gondoljunk pl. Tapolcára! Azt a MÁV is elismeri, hogy mozdonyhiány van, de akkor minek selejteznek?! A másik; azt állítják, hogy nagy az alkatrészhiány. Ez igaz, DE: minek jelölnek ki selejtezésre mondjuk 3 Szergejt, amikor a használható alkatrészek felét bennehagyják, a szükséges alkatrészeket pedig 1 mozdonyból ki lehetne nyerni?
Talán úgy gondolják, hogy így enyhíthetik a veszteségeket? Valamelyik Vasutas Hírlapban olvastam, hogy azon büszkélkednek, hogy a selejtező telep 200%-os nyereséggel dolgozik (mi lehet ebben nyereséges), és hogy munkalehetőséget kínál a helyi lakosoknak. A munkát biztosítani lehetne úgy is, hogy a kibelezett gépeket külsőleg felújítják (kiállítás céljából), a nyereséget pedig képtelen vagyok elhinni. A mozdonyok szétvágása egy teljesen fölösleges, pénzsóvár ÉRTÉKROMBOLÁS!!! Tennie kell ellene minden vasútbarátnak!!!