Vizszintesen? mintha pattogna a két sin között? ez valamilyen futómű hiba lehet, pl a hatvani személyen is a régi Bhv kocsiknál tapasztaltam, hogy egyenes szakaszon igy pattog ide-oda, míg kanyarban ahol az egyik oldalnak szorul, ott simán fut. A felújított Bhv-k már nem csinálják ezt.
Ez a pattogás a pályának se tehet túl jót...
Nagyon királyság lenne egy MUKIs kirándulás, keresztül-kasul a városon. Például ki a 13-as vonalán, aztán ki Budaörsre (Kamaraerdő)...
Egy metrós kirándulás is érdekes lenne.
"Örs vezér tere - Körtér. Leírni is sok, hát még végigzötyögni. "
Ó, mi kényelmes, metróhoz szokott gyerekek nem élvezhettük ezen örömöket. :-) Pl. az 50-es a Kálvin tér - Lőrinc, Béke tér között valami 43 megállót ment...De most lehet, hogy menni fog a dolog, ha összenyitják a 13-ast eg a 62-est. Tényleg, mi van azzal...?
"Utasként örülök a buszablakoknak, igy sokkal levegősebb a kocsi"
Bocsesz evribodi, hogy offtopic, de:
Pestiek, ment már valaki az új 78-as busszal? Kicsit szűknek találom. Ennek ellenére tetszik. Pl. a 4 ülés/sor. Így kevesebb utasnek kell a kanyarokban csimpánz módjára lógni...
Egy hibája van: olyan, mint a doboz. Egy ablakot nem lehet rajta nyitni, a fölső 10 cm-t lehet billenteni. Mi lesz itt 37 fokban, dugóban?
Tényleg tudja valaki hogy miért van napjainkban az a tendencia, hogy az utast BEZÁRJUK a járműbe?
(Ez a Bko-IC kocsi -féle vita kapcsán is felmerült már bennem.)
Igazad van! Amit írtam, a MÁV hozzáállása. Ezzel kell vitatkozni. De asszondom a kibicnek semmi se drága ezt azért meg kell értenünk. Sajnos ez piszkos üzlet, nem érzelmi kérdés. Kompromisszumok kellenek.
"Mozdonyhiányt Bz-vel megoldani?
Ez nevetséges!"
Pedig ez történik. Nézz körül.
VALAMILYEN utazásra a Bz is alkalmas. De szerintem sem fővonalon. Bár, arra is jó lenne, ha volnának bizonyos kvalitásai. De nincsenek...
Németországban egyszer Chemnitzbőll mentem Lipcsébe (jó nagy városok) a késő esti gyorssal és egy kis dízel ikerkocsi volt a villanyított vonalon. Ha jól emléxem, 3 db légrugós, kéttengelyes forgóvázzal legalább 1+3 fokozatos hidromechanikus váltóval. És suhantunk, mint a villám! Ennek tényleg megvan ama előnye, hogy olcsó (mint a Bz) de még van egy sereg további is, hadd ne soroljam. Egy ILYEN Bz valóban racionális lenne bármely fővonalunkon kis utasszámú vonatokhoz...
"Csörgőselejtezés?????
Ez nekem új, de ha így lenne, a világ legnagyobb baromságát követnék el (az egyik legnagyobbat)!!! "
Lehet, hogy csak kacsa, de állítólag Fehérvár felajánlotta a 2101-est selejtre vagy vigye aki akarja. Aztán nem tudom mi legsz a 2121-essel... láttad már azt a gépet?
"Hiszem, hogy rengeteg dologban mi, vasútbarátok jobb döntést hoznánk, mint az ún. szakértők."
Lehet, hogy gépészeti szempontból igen, de sok esetben megint csak a gazdasági mutatók kötnék a kezünket. Meg ha vasúti vezetők lehetnénk egyrészt a többieknek is vasútbarátnak kell lenni (egy fecske bele is püsztülne a nyárcsinálásba...) másrészt mindenki csak tartaná a markát. És ha két kedvenc mozdonyunk érdeke kerülne szembe mit is tennénk...?
Vélem, hogy viszont az "odafigyeléssel megoldható problémák" elhárításában a vasútbarát vezetés sokat javíthatna a MÁV helyzetén...
Csak álljon itt egy példa. M44,205 két hete érkezett Szolnokról, főműhelyből.
Olyan amilyen. Van egy olajvezeték, amelybe trehányul került tömítés, ereszti az olajat (no comment). A vezér akivel beszéltem maga meg is csinálná, csak nem beo a gép és nincs hozzá szerszám sem. Szoval ilyen dolgok seregesen vannak ezt minimális ráfordítűással és egy kis odafigyeléssel meg lehetne oldani. Egyelőre EZ kéne...
Tavaly, amikor épp száz éves volt a miskolci villamos, volt szerencsém utazni az akkorra elkészült 100-as psz. házicsuklóssal. Indultunk Tiszairól, ahol még indulás előtt megállótábla avatás volt. Ugyanez megismétlődött a VÁrosház téren, majd a Szent Anna templomnál is (anno itt volt a végállomás). Lényeg az, hogy mentünk a villamossal, körbe Vasgyárnál. Körbe, a hirdetőfelületeken képekkel ellátott történeti áttekintés van. Tulajdonképp ott tűnt fel, hogy a lehető legjobban eredeti állapotban felújított villamosban neoncsövek vannak. Mondták a MKV-sok, hogy meglepő, de régi képeken látható, hogy bizony, eredetileg is azok voltak. Hoppá, ugyebár.
Aztán ahogy visszaértünk Tiszaira, kiderült, hogy a járgány visszamegy a telepre, így azzal mentünk be mi is.
Valóban ott volt a Keleti elött a 7038! A tegnapi meg mai tapasztalatok alapján jól sejtettem, hogy kicsit tágan értelmezik a menetrendet, ezért már 17:00-ra oda mentem, ott is volt. Készitettem jó néhány közeli képet, meg távolról is, háttérben a Keletivel.
Utána meg kérdeztem, hogy fölszállhatok-e, és igent mondtak, igy vége teljesült gyerekkori álmom, hogy Mukin utazzak!!!!!!!!!!
A Ferencváros kocsiszínig mentünk, ott lefotóztam, ahogy "aludni megy", majd megvártam a másikat (7033) is, azt is lefotóztam.
A Keletinél és kocsiszínnél is találkoztam másik fényképező vasútbaráttal...
Tök jó ez a Muki, a vezetőállása olyan mint a régi, ma már csak múzemban látható villamosoké. Amikor a féklevegővel sípol, akkor látszik a nyomásmérőn, hogy csökken a nyomás a levegőtartályban.
Sajnos egy ideig elöttünk totyogott egy másik villamos, meg sok piros lámpa volt, igy csak a Nagyvárad tértől a kocsiszínig volt igazi száguldás, de elég jól megy...
Eddig akinek meséltem, azon rögtön kitört az irigység, igy arra gondoltunk, össze kéne hozni egy Muki-s különmenetet, ahol össze-vissza beutaznánk a várost. Eddig én+2 embert tudok, szerintem kb 10-en férnénk be egy Muki-ba. Közületek akadna jelentkező egy ilyen útra?
Akkor egy rovid leltar a jelenlegi szegedi FVV (hazi)csuklosokrol, bengalikrol, tujakrol - ki hogy nevezi oket:
3ajtosok kozul meg el es gyakran hasznaljak is: 602 607(ex604bol atalakitva) 609
5ajtosok: 653 654 656(tanulokocsi, de meg regi festesu koraban, ugy kb 3 eve forgalmi is volt) 659 660 662
10 ajtosok: 801-810, 812-815 817 818 820
ezeken kivul az emlitett 313-314 nosztalgia-kocsi, valamint a palyaszolgalat jarmuvei SZ5 SZ6 MIII
A tobbit majd a honlapomon, ami erosen keszul...
Én kézi vezérlést alkalmazok, ráadásul a jelzőktől kezdve a váltókon át a fénysorompóig mindent én kezelek. Kicsit bonyolult, de ezt szeretem. Ráadásul így biztos nem hagyom az asztalt felügyelet nélkül. A másik asztalomnál ez gyakran előfordul, és ki tudja miért, mindig ekkor történnek a galibák.
A 0-val kezdődő sorozatszámozás FVV-BKV eredetű. Valószínűleg ez az államvasúti kocsis hagyományt követi, mely szerint a sorozat első pályaszáma mindig 0-ra végződik. (000[háromnullás], 100, 200 stb.) Ez a régi MÁV kocsiszámozási rendszerben is így volt.
Más:
Nem felejtkeztem el a jellegrajztáblázatról, amint kész közkinccsé teszem.
Üdv:
Csabi
Ne bántsd őket, ez csak olyan kedves rózsaszín ábránd volt, amiről felébredve tudod, hogy soha nem lesz valóság. Amúgy igazad van, persze, hogy nem realitás.
Ne kerguljunk mar meg, emberek! Villamost a Rakoczi utra, meg az Erzsebet hidra?! Mi a sistergos menkunek? Hogy elfoglaljon meg ket savot (vagy meg tobbet a megallok miatt) az amugyis kevesbol? Es mi lenne belole a haszon? Merthogy nem lenne gyorsabb a hetesnel, az ziher; a budai oldalon nem tudom, hogy hol tudna lejonni a hidrol, es sikerulne tonkrevagni vele a Belvaros kozlekedeset. A szivem minden vaskereku jarmue, de el a kezekkel (sinekkel) a Rakoczi uttol!
Egy kicsit off: ne haragudjatok, nem a helyesírásommal van gond, de most kaptam egy új gépet, és a klaviatúra még nem mindig tudja követni a gépeléshez használt 2 ujjam sebességét!
Ami én tudok, az a következő:
Kungyalu alsóig jó a pálya, szerintem 80-as, onnan Nagytőkéig eleég ramaty, szerintem 40-es, de Kunszentmárton könyékén lehet, hogy csak 20-30-as.
Nagytőkétől Hódmezővásárhely Népkertig ismét jó, 80-as, de lehet, hogy néhol 100-as is. Hmvhely és Makó között 60-as, néhol 40-es.
Bizber: passz...
Gépek:
személy: Szolnok - Szentes között MD vagy M41, Szentes - Hmvhely: MD, M41 vagy BZ, Hmvhely - Makó Bz, kivéve a hétvégi sebest, ami ha jól tudom M41.
teher: én tehert Szentes fölöt csak egyszer láttam, M41 2151 volt Martfűn.
Hmvhely - Makó között általban szegedi M44 vagy M62, de a Szergej végig csak 30-cal mehet itt (ezt egy szegedi vezértől tudom).
Mit tud / fog tudni a terepasztalod? Milyen vezérlést alkalmazol? Az enyém is készül, már nem is tudom, hány éve. A kézi vezérlés már megoldhatatlanul bonyolult, digitalizálni kellene, de nincs meg hozzá a HW ismeretem. Tudsz (valakit), aki segítene?