Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.23 0 0 149
Táblákról:
"A NoHAB gyaritabla-masolatok, amik a csikos gepek oldalara kerulnek, nem
jelentenek semmit, kizarolag azt, hogy Tapolcan eppen melyik eredetit tudtak
a legkonnyebben fellelni. A 004 oldalan es az egyik forgovazan a 013, a
masik forgovazan a 005 gyaritablainak MASOLATAI voltak, Tizesken Parduc
(018) tablamasolatai vannak, a Huszaskan levo (amikor en lattam) egyetlen
forgovaztabla pedig a 004 tablajanak volt a masolata. Akinek a gyari szamok
nem vilagosak, a honlapomon megtalalja oket. Osszel a 001 felujitasan
valoszinuleg reszt veszunk, a gep termeszetesen a sajat tablainak a
masolatat fogja kapni (Nr. 2546)."
Ezt Horváth Ákos írta, utólagos engedelmével idézem (remélem nem veszi le a fejemet érte). A táblákat össze-vissza cserélgették, éppen úgy, ahogy a forgóvázakat, vontatómotorokat, dieselmotorokat.... Ha egy még működő NoHABot szétvágtak, előtte néhány dolgot még megpróbáltak a megmaradt gépek számára megmenteni alaktrészeket. A MÁV sajnos pusztító-hadjáratot indított az M61-esek ellen. A 013-at is selejtezték, pedig még menthető lett volna; a 002 áll, pedif VAN hozzá alkatrész, de nem veszik meg. Szegény 004-ből mindkettő kaphatna alkatrészeket....
020-at most festették vissza csíkosra, de arra mér nem tellett, hogy kopott motorját, amiben ki tudja mikor volt utóljára olajcsere, felújítsák, vagy bármit tegyenek érte......
Na, nagyon eltértem itt a témától...Van még pár gép, amit eredeti festésre állítottak vissza. A Szilik közül is a 1145-öt eredeti színeiben láthatjuk a ceglédi vonalon. A legtöbb eredeti festésű gép pályaszámtáblát is kapott, címerrel, mindennel.
Azért állat lenne egy V63, mondjuk 001 eredeti fehér-kék színben, régi áramszedőkkel, pályaszámtáblával...

Ugye Ti is néztétek a Nat. Geographicon a nagy indiai vasútról szóló filmet? Már a Spektrumon is adták egyszer. Megható volt ennyi, a vasúthoz így kötődő embert látni.

ZöPö Creative Commons License 1999.08.22 0 0 148
Na ez az!
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.22 0 0 147
Na. megjöttem.
Az 1. osztályú plüsshuzatos, a 2. osztályú műbőr. Az 1. osztályon egy sorban 3 ülés van, a 2. osztályon 4. Az 1. osztályon 9 üléssor van, a 2. osztályon csak 9. Meg még van sok egyéb apró komfortbeli különbség, ami nem jut eszembe. De a legbiztosabb: az utasok fele vasutas. Felsőfokú végzettségűnek helyből jár az 1. osztályú szabadjegy.

Más. Holnap jön a fénysorompó.

division by zero Creative Commons License 1999.08.22 0 0 146
jó kérdés...
a Szergejek, meg a metrókocsik tábláját nem bántották...
ZöPö Creative Commons License 1999.08.22 0 0 145
Erre a táblára gondolok, például.
Ezen a képen is jól látszik, hogy a táblát "manipulálták". Miért?
ZöPö Creative Commons License 1999.08.22 0 0 144
Köszönöm! Igen, ez lesz az! Az eredeti festésű képről 100% ráismertem. Szóval a Púpos.

Na, akkor még egyszer a főkérdésem: miért reszelték le a NOHAB-okról az utolsó betűig az összes, az eredeti gyártóra utaló jelet - feliratot? (Kb. azzal egyidőben, amikor az egyen-dízel-színt kapták.) "Ciki" volt a származása?

division by zero Creative Commons License 1999.08.21 0 0 143
Bár ha a teteje más, akkor talán M46 is lehetett, arról nem sokat tudok, fogalmam sincs róla, hogy volt-e zöld...
division by zero Creative Commons License 1999.08.21 0 0 142
nem lehet leselejtezett, mert azt nem mászkálhat...
és nem veszi, csak használja a nemzetközi vonatok kocsijait belföldre is...
1. oszályon még soha nem mentem, passz...
egyébként megfigyeléseim szerint országrészenként nagyon változik a kocsik állapota, gondolom ez függ a helyi vasutasoktól is, de jórészt az utasoktól is...
Vahren Creative Commons License 1999.08.21 0 0 141
Sziasztok!

Ma utaztam a Szeged- Bp. Nyugati között közlekedő gyorssal. Namost nem tudom ti tapasztaltátok e, de elég lestrapált, gondolom leselejtezett román! (CFR) kocsikat húzott. Néhol az álmennyezett hiányzott, elég lepusztult volt a kocsi (illetve a többi is). Hát úgy tűnik a MÁVnak már tényleg alig van pénze és ilyen kocsikat vesz.
Denttel egyett kell értsek abban, hogy a MÁV szép tiszta és megfelelően karbantartott kocsikkal és nem utolsósorban egy átgondolt marketing stratégiával vissza tudná utazóközönségének egy részét hódítani. Persze vannak vonalak, ahol még véletlen se mennék busszal. (Pl. Szeged-Budapest) A nyáron Fonyódra busszal mentünk ( 5 és fél órás út). Odafelé okés volt, tartotta a menetidőt, sok helyen megállt, lehetett WC-ni. na de vissza! Késett (a nagy forgalom miatt), aztán Siófokon megállt 5 percre és utána Szegedig már csak az utasokat vette fel! Cserébe negyed órával hamarabb beért, na de akkor is. Ha nagyon kell, nem tudom, hogyan megyek el WC-re. Szóval hosszú utakra mindenképpen megint csak a vonat a jobb, azzal a problémával, hogy minden vasút a fővárosba vezet, így vannak helyek, ahol nem igazán lehet használni az elcseszett pályatervezés miatt.
Más. Ki tudja azt nékem megmondani, hogy a nem IC járatokon mi a különbség az 1. és a 2. osztály között? Persze az árát kivéve. Miért jobb az 1. ?

Vahren

division by zero Creative Commons License 1999.08.21 0 0 140
Az bizony az M40 (Púpos) lesz, van annak bizony egy feledésbe merült beceneve: Spenótbébi
Itt láthatsz egy eredeti színűt
division by zero Creative Commons License 1999.08.21 0 0 139
a 004 és 010,majd a 004 tragédiája után a 020.
hogy mért kellett az egyen narancssárga azt én se tudom...
"miért nem mind?" idézek Horváth Ákos honlapjáról "A 010 ... Jó külső állapot, újrafestve a régi színekre 1997. májusában privát forrásokból." ebből sejtheted a választ...
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.21 0 0 138
Bizony, szép!!! Hőgye papa mesélt róla bőven. Én magam csak egy állomási bizt.bert szerkesztgettem össze, azt is házi feladat gyanánt fiktv állomásra, de az jól sikerült. Vannak foszlányok, amikre emlékszem még. És bizony, piros a majom segge és a közúti jelző :)
ZöPö Creative Commons License 1999.08.21 0 0 137
Egyet kérdeztem, három lett belőle. :-) Itt a ráadás:

A '60-as évek végén, '70-es évek elején a tapolcai vonalon a személyvonatokat egy zöld színű dízel (dízelelektromos) gép húzta. Nem emlékszem a jelére! :-( A vezetőállás 1/3 - 2/3 arányban osztotta fel a gépet, erről meg az eredeti zöld színéről biztos ráismer valaki. Ma is van hasonló gép, csak persze egyennarancssárgában és a teteje kicsit más. Szóval, mi volt az a régi mozdony és lehet-e még valahol olyat látni?

ZöPö Creative Commons License 1999.08.21 0 0 136
Kérdeznék egyet, ha szabad.

Nekem valamiféle gyerekkori imprinting miatt a NOHAB a fő kedvencem. Talán azért, mert az húzta Tapolca felé a gyorsvonatokat, ami nekem a nyaralást - meleget - boldogságot jelentette. Egy időben ezek a gépek gyönyörű, egyedi festésűek voltak (bordó alapon két fehér csík). Aztán utólérte őket is a MÁV lehetetlen uniformizálása, amennyiben megkapták a dízelek egyen-narancssárgáját. Ezzel párhuzamosan eltüntettek róluk minden, a gyártóra utaló jelet. (Táblát, feliratot, mindent.) MIÉRT?
Mostanában legalább egy (HÁNY? MIÉRT NEM MIND?) M61 visszakapta az az eredeti színét. Ennek nagyon örülök, olyan, mintha az elveszett gyerekkorom egy kis darabját adták volna vissza. :-)

division by zero Creative Commons License 1999.08.20 0 0 135
a francba, hogy nem vettem észre...
de én itt az újságban hétfő 19:35-t,é s szerda 19:45-t láttam "Vasúti variációk"
valaki felvette videóra?
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.20 0 0 134
Felhivnam a T. urak figyelmet, hogy a Duna TV-ben megy egy sorozat, ami a vasutrol szol (MAV). Kedden es csutortokon volt ezen a heten, meg 4 resze lesz, gondolom jovo heten is ugyenezeken a napokon adjak. Eleg keson ment, 10 korul. Ha a kezembe kerul egy musorujsag konkretan leirom a cimet es a kb. idopontot.
division by zero Creative Commons License 1999.08.20 0 0 133
ok, jó pihenést
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.20 0 0 132
Nekem már itt az augusztus 20-a. Ünnep. Szunya, pihi. De nem merül feledésbe az ügy.
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 131
nagyjából ez mind...
de menjünk sorba, elöször vegyük a fénysorompót...
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.19 0 0 130
Na jó, de mi érdekel? Térközbiztosítás? Állomási biztosítás? Közóti átjárók biztosítása (fénysorompók)? Mechanikus vagz elektromechanikus rendszerek? Tisztán elektronikus nincs, a rendszerek jellegére való tekintettel. Ez azt jelenti, hogy ha egy jelfogó meghúz, akkor ezt a tényt több áramkörben kell figyelni. Ezt pedig jelenleg csak a mechanikai kényszerkapcsolat tudja biztosítani (mechanikus konstrukció). És ez csak egy a sok szempontból, amit ezen a területen figyelembe kell venni. Tulajdonképpen villamos automatika az egész, speciális kiegészítésekkel, biztonsági elemekkel. Ja, és a hozzá tartozó felelősséggel. De ne aggódjon senki: az utolsó, általam tervezett ( és tervezői művezetéssel kivietelezett) fénysorompót kb. 2 éve átépítették.
Száz szónak is egy a vége: nagyon szép szakterület.
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 129
Gyuszi bá, érdeklődve hallgatunk...
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 128
Igen ez tényleg nagy élmény, és nem is csak a gépek miatt, hanem a társaság: hiába vad idegenek (bár pár út után elég sok ismerőst talál az ember...) máris van legalább egy közös témája bárkivel...
Nincs az, hogy az utasok anyáznak, hogy "Mért állt már meg megint ez vonat? Mért késik ennyit? A bü... ku... any...t a Mávnak!", ilyen itt nincs, ha pl félreállunk, hogy megelözzön egy gyors, akkor az lehet az egyik fő téma, hogy milyen mozdony lesz azon a gyorson...
Ami még szintén nagyon kellemes, hogy a vasútbarátok _otthon_ érzik magukat a vonaton, és ennek megfelelően viselkednek: nem verik szét a vagont, nem lopnak le minden mozdíthatót, és szemétdombot se csinálnak a vonatból...
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.19 0 0 127
Ha érdekel a bizt. ber, akkor erről tudok mesélni. Pár éven keresztül tervezőmérnökként dolgoztam ezen a területen.
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 126
"Nálam a vasútbarát helyére tudja tenni a vasutat, és ahol azt preferálni kell, ott megteszi, illetve lehetőségeihez mérten támogatja, népszerűsíti azt."
Én valahogy így állok hozzá, sőt úgy általában a tömegközlekedéshez, és bár a kedvencem a vasút és a villamos, mégis van ahol belátom, hogy igen, itt a busz a célszerűbb megoldás...
A legborzasztóbbnak azt tartom, hogy mindenki a maga külön bádogdobozában pöfögjön a utakon...

Vasútról mint alágazatról is szivesen tudnék többet, ha van kedved, oszd meg velünk itt tudásod egy részét...
Amúgy nekem meg az bogram, hogy a vasút mint gépek érdekelnek, és igyekszem megragadni minden alkalmat, amikor müködés közben is láthatom őket.
" Egyébként pedig annyi és annyiféle vonatot láthatok ingyé, amennyit csak akarok"
ingyé? van szabadjegyed? nekem nincs, így elég költséges mulatság, különösen akkor, ha nem csak a mennyiség, hanem az "annyiféle" is számít: ha már unom a V43-kat, vagy a hernyókat, és esetleg pl egy NOHAB-ra lennék kiváncsi, akkor már elég messze kell menni, nem is beszélve az olyan ritkaságokról mint az M31..
"egy kocsiban ülve pedig majdnem teljesen mindegy, hogy milyen gép morog elől" az olyan bogarasoknak mint én, nem mindegy, mert azért mégiscsak másként morog... arról nem is beszélve, hogy a szerencsésebbek még a gépre is feljuthatnak...
Amúgy nem tudom mi bajod Joó Ferivel, de ez a kettőtök ügye...
Nekem és még sokan másoknak az ő útjai jelentették a lehetőséget, hogy hódolhassunk a bogarainknak. Én két úton voltam, szerintem nem drágák (2500 ill 1000 Ft), főleg ha azt is hozzávesszük, hogy nem kellett az ország különböző zugaiba utazni, hogy a különböző gépeket láthassuk, hanem egy "kupacban" megkaptuk őket...
Én nem tudok mást aki ilyen utakat szervez, de ha valaki tud, az rögtön írja ide...
Az se lenne ellenemre - sőt örülnék neki! -, ha itt jönne össze egy akkora csapat, ami tud magának ilyen utakat szervezni.
Amúgy a MÁVnak mindegy, hogy hányan utaznak egy különvonaton, ha kifizetik az árát, a résztvevőknek nem mindegy, hogy mennyi jut egy főre, tehát minél több "bogaras" fog itt össze, annál olcsóbb...

Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.19 0 0 125
Ja. Nyert.
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 124
Hallottam még egy ehhez hasonló mondást:
"Piros, az a majom segge, a jelző az vörös!"
ZöPö Creative Commons License 1999.08.19 0 0 123
off-topic
"... meg az emberek nagy resze meg mindig fosik a repulestol (nem is feltetlenul alaptalanul)."
De igen! :o) Statisztikailag a repülés a legbiztonságosabb közlekedési mód. A világ legveszélyesebb helye pedig az ágy, mert a legtöbb ember ágyban hal meg.
Szép álmokat! .o)))
ZöPö Creative Commons License 1999.08.19 0 0 122
A sok péz a télleg húzós, szerencsére még fussa. Amúgy meg de gustibus non est disputandum, ha nem érdekel a háromféle mozdony, akkor ne gyere el. :o)
Gyuszi bá Creative Commons License 1999.08.19 0 0 121
Belenéztem a jelzőképekbe. Nekünk, mikor az F1-et gyűrtük (1974 ...), még azt tanították: a földre köpni tilos. A jelző "Megállj!"-t mutat. A "tilos" közúti fogalom.
division by zero Creative Commons License 1999.08.19 0 0 120

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!