Vahren, Arthur Dent: köszönöm az elismerő szavakat! :-)
Igen, valóban nosztalgikus/melankolikusak a képek, szándékom szerint. Igazából hangulatokat szeretek fényképezni, és ha ráérez a közönség, akkor elégedett vagyok. Sajnos ma Magyarországon a vasúttal kapcsolatosan nekem ez a hangulat jön be.
Ha viszont szóltok, amikor ilyen khirrály vonatozás van, és egy hozzám hasonló kibic is felfér a szerelvényre, akkor azonnal jövök és csinálok konstruktív és pozitivista képeket is, jó? :-)
megpróbálok néhány hasznos linket ide csempészni...
V63 Gigant Club nem csak a Gigantokról, hanem szinte az összes magyar gépről lehet itt rengeteg képet és információt találni - Péter itt megtalálod a beceneveket is
Nohab oldal a neve mindent elárul...
Villamosok honlapja Joó Feri vasutas honlapja Ő szervezte a az augusztus 11.-i, 12.-i különvonatokat, októberre is szervez egyet, többet itt:kirándulások és ami kimaradt a felsorolásból, azt itt találod meg
és végül: Az európai vasúti szerver
Még általánosban minden nap az állomáson keresztül ballagtunk haza a cimborámmal (vidéki kisváros), és egy noteszba felírogattuk a bentálló (vagy áthaladó) gépek sorszámát. Volt egy kedvencünk, az naponta 2-szer ment át: V43 1214. Nem tudjátok hol van most?
Ja, a poén: vagy 10 év múlva jött ki a TrainSpotting, ami nem erről szól, de a címe pont azt jelenti, amit mi csináltunk akkoriban.
A kétezres sorozatszámú szilik újak, vagy csak le vannak festve a MÁV színeire? Szerintem nem valami szépek... Bár a régi egyszínű kék sem volt ollyan nagyon szép...
Egészítsétek ki a következőket, mert én csak egy lama vagyok, és csak egy pár mozdony "pontos" nevét tudom:
Vahren!
Az új Bz még silányabb technikailag, mint elődje. Gyakran látom Esztergom felé, amint egy BoBo (M44) cincálja, mert lefeküdt az (Inter)Picy...
A BVmot részben bevált, csak nincs rá pénz. (Másra sincs...) A gond az volt vele, hogy Szeged felé szólóban kevés volt, kettő együtt belőle meg már sok és gazdaságtalan. Így Szegedre is már a nagy IC kocsik járnak, Szilivel (V43). Most Szolnok meg Miskolc felé járkálnak.
Üdv, Dent
Nem is hinnétek, de bizony van Magyarországon is olyan.
Sőt van magyar NOHAB honlap is. Egyébként a magyarok közül nekem is ez a típus a kedvencem.
Van egy magyar modellvasútgyártó, az csinál modelleket magyar vonatokról H0 méretben. Nem tudom a nevét.
De a külföldiek is csinálnak ilyen típusú mozdonyt, csak más színezéssel, bár lehet akad MÁV-os is. (pl.: a PIKO). A húgomra rájött a modellvasútozás, abból az időből van néhány TT kocsi és egy kicsi gőzmozdony. Egyébként ha a neten akartok katalógust nézegetni, akkor a következőket javaslom:
http://euro-trains.com itt több gyártó is van
http://www.roco.com
http://www.piko.de
Én letöltöttem a weblapjaikat.
Más. Az új Bz motorkocsiról (Inter-Piciként jár) mit tudtok? Jobb, mint az elődje vagy uolyan vacak?
És az új IC-ként közlekedő Vmot?
NoHAB modellt akár TT, N és H0 méretarányban is vehetsz a börzén.
(Ja, a modell-börze szombat délelőttönként van Bp-en a Láng Művelődési házban, lehet cserélgetni, nézelődni, megéri.)
Helo.
Az első modellvasútam egy tokioi express volt. A mozdony két, szimmetrikus részből állt és piros volt az eleje orra. A kettő közé személykocsik voltak kapcsolhatóak, de azok nem voltak nekem akkoriban.
Különben nem volt forgózsámolyos és könnyű is volt, ezért könnyen kisiklott.
Aztán kaptam egy T334-es piros tolató dieselt. Lassan, de méltóságteljesen ment.
Aztán kibővültem egy V200-as diesellel. Ez már majdnem repült a 12 V-tól.
Ezután kaptam egy BR 81-es gőzöst. Ezt is kedveltem; mokány egy darab volt.
Késöbb vettem magamnak egy "krokodilt". (hosszú, zöld, áramszedős). Ez is döngetett rendesen.
Ezek TT-k voltak.
Sajnos NOHAB-ot eddig nem sikerült vennem/kapnom/szereznem.
Nekem is van egy jol kifejlett vonatmaniam, kb. azota, amiota az eszemet tudom. Eletem csucspontja az volt, amikor 3-4 eves koromban a Deliben egy joszandeku vezer felinvitalt a gozosre. Sotet volt, es a kazanbol vilagito tuzon kivul semmi mast nem lattam, de akkor is!
Egyszer a radioban hallottam, hogy Angliaban van vonatbuzi-klub, akik szamontartjak, hogy melyik mozdony merre jar eppen, mikor volt nagyjavitason stb. Kicsit bogarasnak mutattak be oket, bar szerintem van itt egy-ket ember, aki megerti oket... :-)
En jelenleg Izraelben elek, ahol igencsak alulfejlett a vasuti kozlekedes, de ha jok lesztek (ertsd: sok erdekes dolgot irtok, es fennmarad a topik), akkor elobb-utobb linkelek kepeket az itteni vonatokrol.
Van egy 5letem, vasútmodellezőknek: menjünk börzére. Nekem van pár eladó cuccom, meg körül szeretnék nézni, ha van valakinek kedve, csatlakozhat!
Időpont: a legközelebbi börze.
Gyakran utazok vonattal, de semmi érdekes nem történt velem. Talán csak annyi, hogy tizedikén több, mint egy órát késve érkeztem meg Balatoszemesre. Vajh miért voltak oly sokan?
Zöpö: jók a képeid. :-)
Amúgy én is szeretek vonaton utazni. Kiskoromban fogott meg először a vasút. Az egésznek van egy sajátos hangulata. Ezért is kezdtem el gyűjtögetni a modellvasutat (H0), csak sajna terepasztalom még nincs. Talán egyszer. Valakinek vannak már vasútmodellezésben tapasztalatai?
Az is élmény volt, amikor szombaton láttam, amikor egy régi 424-es begurul a Nyugatiba. Azt hiszem a Duna-kanyar nosztalgiavonat volt.
Amúgy mi a véleményetek a kocsik tisztaságáról? A régiek eszméletlen koszosak. Pedig takakrítják őket. Kérdés hogyan. Azt sem értem, hogy lehet a MÁV veszteséges, amikor monopolhelyzetben van? Szerintem ott sem törődnek a céggel a vezetők. Na jó ez csak kitérő volt.
Nem tudom miért, de régen, úttörőtáborban a tábor előtt elhúzó NOHAB típusú mozdonyt mi Egérnek hívtuk. De nem emlékszem miért. Az M41? pedig Szergejnek, mert nagyon színes elől.
Hogyne. Gondolom, az "elhagyott vágányok"-at kérdezed. :o) Egy részük a Duna Plaza mögött a Meder utcában, kettő vagy három pedig Pestszentimrén. Vannak még helyek a tarsolyomban, csak időm legyen rá...
Lehet, hogy ti nem pont erre gondoltatok, de én nagy távolságokat szeretek vonattal megtenni. (nagy táv = 800 km fölött)
Relaxes, teljesen kikapcsol, 8-10 órán keresztül lehet olvasni, átsétálni néha büfékocsiba egy kávéra, embereket megismerni, akik néha 3-4 óra alatt elöadják neked az eg´sz életüket, majd leszállnak vmelyik álomáson, és soha többet nem találkozol velük.
Ülni az ablak mellet, némán szívni egy száll cigarettát és nézni az elsuhanó fákat, hallgatni a vonatkattogást - ami egyébbként nagyon országspecifikus, kedvenc távom, a Budapest-Párizs Orient Express, kb. 16 óra, rádásul a vége ugye éjszakában, Merz-Páriza éjjel kettötöl reggel 8-ig, nagyon korrektek a francia vasutasok, sötét van a vonaton egész éjszaka, csak félórával Párizs elött kezdik felotani a villanyokat jegyellenörzés & Co. miatt. beérkezni hajnali Párizsba... jaj, nagyon jó, pályudvarokat külön imádom!!!
Szóval SZVSZ a vonat nem csak egy közlekedési eszköz, külön feelingje van, saját világa, ahova imádok bemenekülni egy kicsit.
vonat rulez.
Napfogyatkozasnezes utan Tapolcarol jottunk vissza, es ott az allomason lattunk kolbaszolni egy _gozmozdonyt_ ! Eddig azt hittem, hogy mar az utolso is muzeumban van, erre ez meg itt tologatott mindenfele kocsikat..
Nagyon dizajnos volt