Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 68
Ikarus kasznira régebben építettek pár kocsit, de tudtommal valami magán megrendelőnek, a golfpályályához. Tehát nem közforgalomba. Ezt a Ganzban mondták.
Autóbusz karosszériával vonatot építeni kicsit gázos, merthogy gyengébb a busz-doboz, mint ami vasúton megszokott és elvárt. Borulásnál vonat-püré lenne csak belőle ember-szósszal.
Egyébként nem újkeletű a buszok ilyetén való felhasználása, bár nem teljesen erről van szó: II. világháború idején amikor nem volt megfelelő a gumiabroncs-ellátás, több autóbuszt villamos jelleggel közlekedtettek, tehát vasúti kerekekkel, síneken járkáltak. Vannak erről képek, aszem a Közl. Múzeumban is láthatók.
Bölény Creative Commons License 1999.08.18 0 0 67
Par eve a kiralyi TV vmelyik kora reggeli adasaban mutattak be egy szornyszulottet, ami a kisforgalmu vasutvonalak jarmugondjait lett volna hivatott megoldani. Ez egy kutyakozonseges Ikarus 2xx (sarga, helykozi) buszkarosszeria volt, amit izleses szurke nyomkarikas acelkerekekre ultettek, es a tv kedveert fel-ala jarkaltak vele egy vasuti atjaroban. Igen hulyen nezett ki a szeles buszkarosszeria a sineken, az meg a csucs volt, amikor meg indexelt is, mivelhogy a kozuti kozlekedeshez szukseges jelzoberendezesekkel volt ellatva, es nem a vasutiakkal. Azt meg plane nem tudom, hogyan fordul meg egy ilyen, mivel a kisforgalmu vonalak nem a nagy szamban tenyeszo forditokorongokrol hiresek, a gepnek pedig csak egy vezetoallasa volt. Az alapelv amugy teccett, hiszen tenyleg vmi ilyesmi jarmure lenne szukseg, es azt miert ne a meglevo darabokbol rakjuk ossze? (Plane, ha ezzel az Ikaruson is lehet segiteni.) Szoval tud valaki valamit a tovabbi fejlemenyekrol e teren?
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 66
Az ikarusz motorokkal csak egy a gond: ami "könnyedén" elhúz egy buszt, nem biztos, hogy elég egy motorvonatnak....
Állítólag a sárga csíkosokkal is sok a gond, forralják a vizet -> hengerfej....
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 65
OK, de például a V46-ból nem építettek prototípust sem, mert a legtöbb alkatrésze már kipróbált, bevált darab volt. És erre volt beszólva, hogy az M42 a V46 alapjaira épül !?
A V63 első darabja annyira alacsonyra sikerült, hogy az áramszedő alá bakokat tettek a biztonságos kontaktus végett; magasabb mozdonyvezetők meg lefejelik a tetejét :-) :-)

Melyik Púpossal voltatok, 2xx?

szakmber Creative Commons License 1999.08.18 0 0 64
Ez az F2, F5 elérhető elektronikusan is?
division by zero Creative Commons License 1999.08.18 0 0 63
augusztus 12.-n az M42-el mentünk volna, de mivel éppen hiányzik belőle valami motoralkatrész, így M40-el mentünk, de azért kihozták nekünk fotózni az M42-t, az M61 017 húzta ki.
Egyébként az összes prototípussal ennyi gond szokott lenni, ott van pl. a 3750-s villamos is.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 62
Ja, van M32 is, gokartnak hívják.Egy eredeti, gyári festésűt lehet látni a Kőbányai Sörgyárban. Van egy darab M42 is, de többet áll, mint működik, még nincs neve sem :-); a V46 alapjaira építették. M63 tényleg gyík, állítólag a hossza miatt keresztelték el.
Rákos állomáson is nagyon sokáig használták a gurítódombot...
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.18 0 0 61
Vahren:
Idővel teszek fel frissebb képeket az asztalról. Most az utakat építem, Faller Car System nevű őrületből; rakodót akarok kialakítani az egyik mellékvágányon - de még nem találtam megfelelő darut...szóval épülget az asztal. Érzésem szerint sosem lesz teljesen kész, mert mindíg van mit alakítani rajta :-)
division by zero Creative Commons License 1999.08.17 0 0 60
nem csodálkozok, csak nem tetszik.
meg azokat az idióta ablakokat is kicserélhették volna valami jobban kinyíthatóra
disp_ Creative Commons License 1999.08.17 0 0 59
Csodálkozol ?? Azért van buszhangjuk mert Ikarusz motort raktak beléjük 2oka volt :
Olcsóbb üzemeltetés(kevesebbet fogyaszt)
Mindíg van hozzá alkatrész (a cseh motorhoz sose volt)
division by zero Creative Commons License 1999.08.17 0 0 58
Én is állandóan a Rákosrendezőn lógtam... Engemet is érdekelne olyan hely , ahol még van működő guritódomb.

A V42 tuningolt V41, bővebbet sajnos én se tudok, csak ami a Gigant Club adatlapjaiból látszik.

M63: Gyík, zalaegerszegi mozdonyvezető ismerősömtől: Gyiló
M28: Mazsola, Dodzsem, zalaegerszegi ismerőstől: Szartipró

Egyébként ez az ismerős főleg Bz-vel jár mostanában, és a felújított Bz-kel ("sárga csikos") meg van elégedve, persze bármikor szivesen viszaülne a jó öreg ABmot-ba...
Nekem az nem tetszik ezekben az "új" Bz-kben, hogy buszhangjuk van...

Én már vagy 20 éve TT-ben nyomoluk, egyszer talán (pénz+idő+hely) még terepasztal is lesz belőle...

disp_ Creative Commons License 1999.08.17 0 0 57
Ferencváros Gubacsi Rendező , Szolnok Rendező , Miskolc Gömöri Pu. ja és Záhonyban is.
Ajánlom még figyelmedbe az ide vonatkozó Szakirodalmat : F2 F5-ös utasítások :)
Vahren Creative Commons License 1999.08.17 0 0 56
Matiz:
Megnéztem a lapod. Miután nekem is megvan az a jeles füzetecske, egyből tudtam, melyik pályát építed. :-)
Nekem is van BR 31-m, van vagy 10 éves. És olyan PIKO kocsijaim, amik már 20 év körül vannak, régi dobozban.
Amikor egy pici időre hugomra rájött a modellezés, lett egy kis TT mozdony pár kocsival. Még vettem hozzá 2 személyt. Gondolkoztam egy amolyan Állami Erdei Vasutak szerű kisvasút összeállításán belőle, mert sajna panelben nincs sok hely. A H0-s terepasztal egyenlőre még álom.. A tied hogy áll?

Vahren

Vahren Creative Commons License 1999.08.17 0 0 55
Matiz: Tényleg mennyiért?

Vahren

Vahren Creative Commons License 1999.08.17 0 0 54
Üdv mindenkinek!

Arthur Dent: köszi az infót. Csak nem tudom a MÁV miért erőlteti a BzMot-kat, ha nem jók?!
Amúgy amikor még 2-ikos múltam általánosban, a nyári úttörőtáborban az M-61 NOHAB-t hívtuk "Egér"-nek és az M-41-t "Szergejnek", tehát nem az M-62-t. Dehát akkor kicsik voltunk. :-)
Tényleg, nincs köztünk mozdonyvezető, aki megosztaná tapasztalatait velünk?

A magyar modellek nem drágák, nekem is H0 van főleg.
Egyébként dán iletve holland? (zöld, sárga csíkkal) színekben gyártanak még Nohabot más cégek is. Pl. Fleischmann, TRIX, Roco etc.
Nekem PIKO-ban van egy szép BR 05-s gyorsvonati gőzmozdonyom.

Vahren

szakmber Creative Commons License 1999.08.17 0 0 53
Hi vonatosok!
Én a Rákosrndező mellett nőttem fel, most vidéken lakom. A gyermekeim minden este a gurítódombról akarnak mesét hallani, meg ilyen kifejezéseket tudnak, hogy: _kéttengelyes_rakott_. Azt mondjátok meg: lehet még látni ilyet valahol?
cucu Creative Commons License 1999.08.17 0 0 52
Matiz,
érdekelne a csörgő. Bár nem emlékszem pontosan, milyen is, de olyanom még nincs.
Írdd meg, mennyiért gondoltad!
cucu
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 51
Én a 424 -et Bivalyként ismertem, a Gorilla, Dromedár nevet az egyik szlovák gépre szokták mondani (350-es talán), az osztrák 1014-est Sziszinek hívják (a Keletibe jár, 4 áramszedős is van belőle). Érdekes, a V41-es és a V42-t is Leónak hívják, hasonlítanak is, ki tudja, mi a különbség?
Volt egyszer egy M63 is, a legnagyobb magyar dízel, azt dízel gigant néven emlegették. Az M63 fogóvázaira épültek a V63 első (001-007) darabjai is, a késöbbiek Krupp licenszűekre.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 50
Talált, MDmot-nak hívják. Természetesen róluk is sok kép van a Gigant Club oldalán.

Modellekről nagyjából: magyar vasútmodelleket a Fuggerth cég gyárt, ők az M41-Csörgő mozdony modelljét gyártják többféle színezésben (ebből a típusból került Görögországba és Tunéziába is), H0 Piko sínekhez illeszkedő váltókat is gyártanak, na meg a tipikus kék kocsikat és a vezérlőkocsit. A V43-Szili modelljét a Deák modellsport gyártja, naggggyyyon szép kivitelben. Az M62-Szergejt egykoron Piko, most Gützold néven lehet megvenni, vehetsz hozzá magyar festésű kasznit is. Nohabot szintén a Piko gyártott, elég ritkán lehet hozzájutni egy-egy megkíméltebb példányhoz. Ezekből a gépekből már majdnem a teljes magyar gépparkot össze lehet állítani. Csíkos gyorsvonati kocsikat is vehetsz (Dunakeszi, CAF, DWA Göerlitz), teherkocsikat is. Ha tovább akarsz menni, a hiányzó gépeket (pl. MDmot, BZmot, V63) magad is megépítheted egy meglévő modell alapjaira; karosszériát gyártanak (börzén szoktak árulni). Persze az itt leírtak H0 méretarányra vonatkoznak, nekem az van és az után szoktam járkálni. A készülő terepasztalomról van pár kép itt: http://www.extra.hu/csaba_t (lusta vagyok a linkeléshez) bár már elég régiek. Ja, ha valakit érdekel, van egy új csörgő eladó, dobozzal, fillérekért :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 49
Asszem Mdmot, de nem akarok hülyeséget írni.
A Bzmot-nak pedig megvan a "becsületes" neve, sőt, kettő is. A gyár nevéből fakadóan Studenkának is szokták nevezni, avagy Undorkának.
ZöPö Creative Commons License 1999.08.17 0 0 48
Amikor bejöttek a Bzmot-os szerelvények a Balaton-partra, mindenki Piroskának nevezte el őket. Nem mondanám, hogy tévedés lenne, mert arrafelé az a másik nemigen járt. (Asszem, az Szolnok felé közlekedett.) Piros az is, hát Piroska lett.
cucu Creative Commons License 1999.08.17 0 0 47
Kösz.
A Láng Művház a Váci úton van, ugye?
nils Creative Commons License 1999.08.17 0 0 46
Apám az Északi Járműjavítóban dolgozott egy ideig, ő is a Bzmot-t nevezi Piroskának.
Amelyik szerelvényt leírtad, annak talán Btmot (?) a neve.
Törölt nick Creative Commons License 1999.08.17 0 0 45
Halihuhu!
Ide nekem is be kell néznem! :)
Az "új" IC-szerelvények Eger felé járnak tudtommal. Miskolcra biztosan nem, mert oda is kevés lenne.
Az InterPicy szerelvényekről annyit tudok, hogy VOlvo buszmotorokat tettek beléjük. Azt viszont nem tudom, mi a különbség a régi "Undorka" kinézetet viszonylag megőrző IP példányok, és a kissé mogorvább kinézetű orral rendelkezők között. Utóbbiakat Debrecen felé láttam.
Ja, igen, leggyakoribb tévedések egyike, amikor a Bzmot-okat "Piroska" néven nevezik, holott azok a húnemtudommiaszáma szerelvények, amiken piros nagy kocsik vannak, az uccsó vezérlőállással, és semmihez sem hasonlítható mozdonnyal. Na mindegy, most jól elfelejtettem.
Nekem van egy régi MÁV-os festésű Nohab mozdonyom TT méretben. Létezik, bár jó pár éve már csak az új festéssel (hótt randa, nincsenek a csíkok) láttam boltokban. Kár érte.
V43-ra hallottam már nem egyszer a "Kocka" nevet is.
division by zero Creative Commons License 1999.08.17 0 0 44
én is, meg még Csöpinek...
Arthur Dent Creative Commons License 1999.08.17 0 0 43
A V46-ot én Szöcskének, vagy Hi-Fi toronynak ismertem...
nils Creative Commons License 1999.08.17 0 0 42
Köszi!
Ez az.
Egy kérdéssel kevesebb.
division by zero Creative Commons License 1999.08.17 0 0 41
division by zero Creative Commons License 1999.08.17 0 0 40
erre gondolsz? A Horvát Vasútak adóságának fejében van itt átmenetileg három horvát 1142-es gép.
nils Creative Commons License 1999.08.17 0 0 39
Sziasztok!
Újabban elég sűrűn látok a Pécs-Bp vonalon egy sárga-piros(?), teljesen idegen kinézetű mozdonyt. Először azt hittem, lengyel állampolgárságú, mivel akkoriban a Cracovia gyorsot húzta, de azóta már tehervonat előtt is láttam feltűnni, és egyátalán, túl gyakori.
Tudtok róla valamit? Ki ez, mi ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!