Egy kérdés. Az utolsó 8 baracklekvárom fele kattogós maradt. Tettem a kupak alá befőzőfóliát is. Muszáj kiszedni, újrafőzni, vagy hagyjam, és ezeket együk meg először?
Pedig rövid időre fejreállítottam mielőtt a szárazdunsztba került.
Én sem szoktam tenni rá. Szerintem ez még abból az időből maradt, amikor a befőtteket celofánnal zárták (az olaj nem engedte kiszáradni), aztán azóta mindenki csak ismételgeti eszetlenül.
Kerdesem lenne! Ha lecsot rakok el uvegbe/ egyebkent jobbizu mint a fagyasztott?/ akkor muszaj bele olaj a tetejere? Mert eddig csak ilyen recepteket olvastam foleg es en ugy fozom a lecsot hogy szalonnat piritva parolom a hagymat, tehat az extra olaj nagyon folosleges lenne bele.
Masik! Valaki azt mondta hogy csak a kesoi paprikabol jo a lecso, igaz ez?
Én most fogom kezdeni, mert az uborka csak a második vetés kelt ki, ubival kezdem, aztán alma paprika, zöldparadicsom, ami nem érik be, kisdinnye, apróbb szemű hagymák, igazi a gyöngyhagyma lenne, de az nálam nem tud megnőni és végén karfiol, úgy szeptember végén, amikor a piacon van az olcsó. Persze közben már tudok belőle kivenni, úgy egy hónap elteltével. Én hideg helyen tartom, a pincém és a kamrám is nyáron kellemesen hideg, ott a helyük a kannáknak. Télen meg kellemesen langyos.
Hosszú kényszer szünet után sok szeretettel köszöntök mindenkit!
Beköszöntőnek hoztam egy nagyon finom reggeli vagy vacsora receptet. Gondolom most aktuális hiszen mindenhol cukkini túltermelés van
remélem olvasható lesz.
Valaki lentebb kérdezte, hogy érik e valakinél nagyobb mennyiségű paradicsom nem tudom mennyi a nagyobb mennyiség nálunk eddig 7kg. került leszedésre teljesen vegyes állományról.Ez 3 alkalommal lett leszedve.
A képek ezelőtt 1 héttel készültek azóta már sokat érett.
ezeket a dobalosokat jellemzoen osszel csinaljatok? vagy ha nyaron is, hol tartjatok, h ne buggyanjon meg? arra emlekszem, hogy vagy 15 eve az egyik szomszedom is csinalt minden evben. nagy kozos erkelyunk volt, ott tarolta a kb 20-25l-es hordot, amibe mindig zoldsegeket dobalt.
Én a nagyméretű diszperzites vödörbe szoktam rakni folyamatosan a következő lébe:
10 liter víz,
2,5 liter 10%-os ecet
80 dkg cukor,
30 dkg só,
2,5 kávéskanál kénpor,
2 csomag Na benzoát,
100 szem bors
100 szem koriandermag
100 szem mustármag
25 db babérlevél
Az egészet jól elkeverem /elolvadjon benne a só meg a cukor/, a Na benzoátot előtte külön pici meleg vízben feloldom, És azután mehet folyamatosan bele a mindenféle savanyításra szánt zöldség.
Természetesen a 100 szem magokat nem számolom, csak úgy sacc per kb.
És természetesen a tetejére mindig teszek egy tányért, vagy fedőt, ami nem engedi, hogy a léből kilógjanak a zöldségek.
A kanna tetejére egy nagy celofánt borítok és a fedelével becsukom.
Pár éve használtam, de nekem nem volt az igazi, több üveggel felforrt, így aztán ehetetlenül savanyú lett. Már kiméregettem egy nagy üvegre valót, remélem beválik.
Köszönöm, megpróbálom. Mégiscsak egyszerűbb lesz. Tavaly én is csináltam valamennyi dobálóst, de most sehol sem találtam a receptet. Mi nem is nagyon szeretjük télen a savanyút, a gyerekek hordják el, miattuk csinálom. Inkább szoktam mindig frissen céklát csinálni, és azt esszük.
Eluntam a kisüveg uborkákat rakosgatni (nekem egyszerre még a 7 decisre való sem jön össze) azt gondoltam, hogy csinálok egy ötliteresbe (most néztem az alját, nem is 5 liter, hanem 4250 ml) dobálós levet, és mindig csak belerakom ami terem, ha megtelik kiüvegezem kisebbekbe. Csak éppen nem találok most egy bevált dobálós receptet. Esetleg valaki megszánna vele? Az nem baj, ha nagyobb edényre szól, osztani még tudok:)
Majd besűrűsödik a baracklekvár is, csak ne a csavaros tetőt tedd az üvegre, hanem celofánt. Pár hét alatt lekvár lesz belőle. Évek óta ezzel az "aszalódós" módszerrel készítem a cukros lekvárt is. Nem főzöm. Pontosabban én CSAk cukrosat készítek. Nem beteg senki nálunk, aki fogyózik az csináljon magának, vagy ne egyen lekvárt. :o)))
Tegnap üvegeztem be éppen. 22 üveggel lett. Szeretem nézegetni ilyenkor. :)
Még egyelőre benne van a nagy üvegben a "lében", ami már igazából egy méznél sűrűbb massza. Ugyan lejárt már a 12 nap, de gondoltam, addig szűrögetem-forralgatom, amíg teljesen elfogy. Vagyis a lábasba állítok egy szűrőt, ráöntöm az üvegből az anyagot, és hagyom, hogy lefolyjon, ami egyre több ideig tart. A lét (most már inkább masszát) forralom és visszaöntöm. Hogy a vége mi lesz, azt még nem tudom. Valószínűleg még kicsit szárítom majd, és valami dobozba vagy üvegbe teszem.
Szia! Én egy liter vodkába tettem 12 szem zöld diót elnegyedelve, egy nagyobb befőttes üvegbe. Sötét helyen elvan őszig. Egyébként az eredeti recept gabonapálinkát ír. Volt már hogy ginnel készítettem, de a vodka jobban bevált.
Most tettem bele a diólikőrhöz a negyedelt zöld diókat vodkába, ott fog ázni őszig. Majd akkor ízesítem tovább. Most csak egész fahéjat tettem mellé, meg egy narancs héját.
Végéhez közeledik a kandírozott cseresznye projekt. Úgy néz ki eddig, hogy naggyon jó lesz! Már egészen sűrű a szirup, alig lehet leszűrni. Sajnos a meggyet az unokák menet közben elkóstolták, úgyhogy azt újra fogom kezdeni, ha lesz Pándy meggy.