Keresés

Részletes keresés

islamorada Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1053

Koszi!

Előzmény: Törölt nick (1050)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1052

Egy kérdés. Az utolsó 8 baracklekvárom fele kattogós maradt. Tettem a kupak alá befőzőfóliát is. Muszáj kiszedni, újrafőzni, vagy hagyjam, és ezeket együk meg először?

Pedig rövid időre fejreállítottam mielőtt a szárazdunsztba került.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1051

Én sem szoktam tenni rá. Szerintem ez még abból az időből maradt, amikor a befőtteket celofánnal zárták (az olaj nem engedte kiszáradni), aztán azóta mindenki csak ismételgeti eszetlenül.

Előzmény: islamorada (1049)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1050

én nem szoktam rá tenni

Előzmény: islamorada (1049)
islamorada Creative Commons License 2013.07.25 0 0 1049

Kerdesem lenne! Ha lecsot rakok el uvegbe/ egyebkent jobbizu mint a fagyasztott?/ akkor muszaj bele olaj a tetejere? Mert eddig csak ilyen recepteket olvastam foleg es en ugy fozom a lecsot hogy szalonnat piritva parolom a hagymat, tehat az extra olaj nagyon folosleges lenne bele.

Masik! Valaki azt mondta hogy csak a kesoi paprikabol jo a lecso, igaz ez?

wilona Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1048

Én most fogom kezdeni, mert az uborka csak a második vetés kelt ki, ubival kezdem, aztán alma paprika, zöldparadicsom, ami nem érik be, kisdinnye, apróbb szemű hagymák, igazi a gyöngyhagyma lenne, de az nálam nem tud megnőni és végén karfiol, úgy szeptember végén, amikor a piacon van az olcsó. Persze közben már tudok belőle kivenni, úgy egy hónap elteltével. Én hideg helyen tartom, a pincém és a kamrám is nyáron kellemesen hideg, ott a helyük a kannáknak. Télen meg kellemesen langyos.

Előzmény: homerx (1044)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1047

Köszönöm, elmentettem! A te 7 decis csemegeuborkád is bevált végül nekem is, de nem jön össze egyszerre nekem annyi, így most dobálóst csinálok.

Előzmény: zsebi41 (1046)
zsebi41 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1046

Bedobálós savanyú

 

4 l víz, 20 dkg cukor, 15 dkg só, 2 kávéskanál borkén, 1 m.k. timsó, 1 mk. citromsav 1dkg fekete bors, 4 babérlevél 7,5 g. szalicil, 5dl ecet
/10%-os/

1kk. mustármag, 2kk koriánder mag, 1 dkg fekete bors, 4 babérlevél 1 cs. kapor pár szelet torma

zsebi41 Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1045

Hosszú kényszer szünet után sok szeretettel köszöntök mindenkit!

 

Beköszöntőnek hoztam egy nagyon finom reggeli vagy vacsora receptet. Gondolom most aktuális hiszen mindenhol cukkini túltermelés van

 

 

 

remélem olvasható lesz.

 

 

Valaki lentebb kérdezte, hogy érik e valakinél nagyobb mennyiségű paradicsom nem tudom mennyi a nagyobb mennyiség nálunk eddig 7kg. került leszedésre teljesen vegyes állományról.Ez 3 alkalommal lett leszedve.

A képek ezelőtt 1 héttel készültek azóta már sokat érett.

 

                              

 

 

                                

 

és ha már paradicsom arra is van egy finom recept

 

 

homerx Creative Commons License 2013.07.24 0 0 1044

ezeket a dobalosokat jellemzoen osszel csinaljatok? vagy ha nyaron is, hol tartjatok, h ne buggyanjon meg? arra emlekszem, hogy vagy 15 eve az egyik szomszedom is csinalt minden evben. nagy kozos erkelyunk volt, ott tarolta a kb 20-25l-es hordot, amibe mindig zoldsegeket dobalt.

Előzmény: wilona (1043)
wilona Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1043

Én a nagyméretű diszperzites vödörbe szoktam rakni folyamatosan a következő lébe:

10 liter víz,

2,5 liter 10%-os ecet

80 dkg cukor,

30 dkg só,

2,5 kávéskanál kénpor,

2 csomag Na benzoát,

100 szem bors

100 szem koriandermag

100 szem mustármag

25 db babérlevél

Az egészet jól elkeverem /elolvadjon benne a só meg a cukor/, a Na benzoátot előtte külön pici meleg vízben feloldom, És azután mehet folyamatosan bele a mindenféle savanyításra szánt zöldség.

 

Természetesen a 100 szem magokat nem számolom, csak úgy sacc  per kb.

 

És természetesen a tetejére mindig teszek egy tányért, vagy fedőt, ami nem engedi, hogy a léből kilógjanak a zöldségek.

A kanna tetejére egy nagy celofánt borítok és a fedelével becsukom.

Előzmény: Törölt nick (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1042

Pár éve használtam, de nekem nem volt az igazi, több üveggel felforrt, így aztán ehetetlenül savanyú lett. Már kiméregettem egy nagy üvegre valót, remélem beválik.

Előzmény: xukac1 (1041)
xukac1 Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1041

Ha nincs kedved méregetni és kínlódni, akkor a K..rr kapros savanyúság nekem nagyon bejött dobálósnak.

Előzmény: Törölt nick (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1040

Köszönöm, megpróbálom. Mégiscsak egyszerűbb lesz. Tavaly én is csináltam valamennyi dobálóst, de most sehol sem találtam a receptet. Mi nem is nagyon szeretjük télen a savanyút, a gyerekek hordják el, miattuk csinálom. Inkább szoktam mindig frissen céklát csinálni, és azt esszük.

Előzmény: Törölt nick (1039)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1039

ezt úgy kaptam, egyelőre uborka van benne (ma került bele a káposzta), nekem ízlik:

 

4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
mustármag
meggyfalevél
egész bors
babérlevél

 

mehet még bele kapor meg torma, én nem tettem bele.

Előzmény: Törölt nick (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.23 0 0 1038

Eluntam a kisüveg uborkákat rakosgatni (nekem egyszerre még a 7 decisre való sem jön össze) azt gondoltam, hogy csinálok egy ötliteresbe (most néztem az alját, nem is 5 liter, hanem 4250 ml) dobálós levet, és mindig csak belerakom ami terem, ha megtelik kiüvegezem kisebbekbe. Csak éppen nem találok most egy bevált dobálós receptet. Esetleg valaki megszánna vele? Az nem baj, ha nagyobb edényre szól, osztani még tudok:) 

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1037

Érik már valakinek érdemleges mennyiségben a paradicsom? Nálam még csak pár szem...

gomba2008 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1036

Majd besűrűsödik a baracklekvár is, csak ne a csavaros tetőt tedd az üvegre, hanem celofánt. Pár hét alatt lekvár lesz belőle. Évek óta ezzel az "aszalódós" módszerrel készítem a cukros lekvárt is. Nem főzöm.  Pontosabban én CSAk cukrosat készítek. Nem beteg senki nálunk, aki fogyózik az csináljon magának, vagy ne egyen lekvárt. :o)))

Tegnap üvegeztem be éppen. 22 üveggel lett. Szeretem nézegetni ilyenkor. :)

Előzmény: trigi0722 (1021)
püfffneki Creative Commons License 2013.07.21 0 0 1035

Idén először zöldhüvelyú zöldbabot termelek és nagyon tetszik.

Sokat is terem, bár most nincs akkora hőség, talán emiatt, és még finom is:))

Mariska néni Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1034

Még egyelőre benne van a nagy üvegben a "lében", ami már igazából egy méznél sűrűbb massza. Ugyan lejárt már a 12 nap, de gondoltam, addig szűrögetem-forralgatom, amíg teljesen elfogy. Vagyis a lábasba állítok egy szűrőt, ráöntöm az üvegből az anyagot, és hagyom, hogy lefolyjon, ami egyre több ideig tart. A lét (most már inkább masszát) forralom és visszaöntöm. Hogy a vége mi lesz, azt még nem tudom. Valószínűleg még kicsit szárítom majd, és valami dobozba vagy üvegbe teszem.

Előzmény: pippoka (1033)
pippoka Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1033

Állítólag a kandirozott zöld dió is nagyon finom. Csak azt még a nagyon puha dióból kell késziteni. 

Hova tetted az aszalványokat, üvegbe, vagy hogy?

 

Előzmény: Mariska néni (1032)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.08 0 0 1032

Szia! Én egy liter vodkába tettem 12 szem zöld diót elnegyedelve, egy nagyobb befőttes üvegbe. Sötét helyen elvan őszig. Egyébként az eredeti recept gabonapálinkát ír. Volt már hogy ginnel készítettem, de a vodka jobban bevált.

Előzmény: trigi0722 (1029)
lizy72 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1031

érzésre szoktam, de kb 1-1 mokkáskanálnyi

Előzmény: trigi0722 (1028)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1030

Örülök, ha segíthettem!

Előzmény: Mariska néni (1025)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1029

Befőttes üvegbe? mennyi diót tettél fél lityi vodkához?

 

Előzmény: Mariska néni (1027)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.06 0 0 1028

Mennyi borkén és timsó?

 

Előzmény: lizy72 (1020)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1027

Most tettem bele a diólikőrhöz a negyedelt zöld diókat vodkába, ott fog ázni őszig. Majd akkor ízesítem tovább. Most csak egész fahéjat tettem mellé, meg egy narancs héját.

Előzmény: Mariska néni (713)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1026

Végéhez közeledik a kandírozott cseresznye projekt. Úgy néz ki eddig, hogy naggyon jó lesz! Már egészen sűrű a szirup, alig lehet leszűrni. Sajnos a meggyet az unokák menet közben elkóstolták, úgyhogy azt újra fogom kezdeni, ha lesz Pándy meggy.

Előzmény: Mariska néni (951)
Mariska néni Creative Commons License 2013.07.05 0 0 1025

Köszönöm szépen ezt is, meg a lekvárt is!

Előzmény: trigi0722 (1022)
trigi0722 Creative Commons License 2013.07.04 0 0 1024

A pillepalackos kovászos ubi télire a 317.-es szám alatt olvasható ebben a topikban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!