kicsit több, mint egy hónapja használok egy WagonR+-t, gondoltam leírom róla a tapasztalataimat:
2002-es évjárat, 4 személyes, GLX felszereltség, azt hiszem ez akkor a csúcsfelszereltség volt, van benne elektromos első ablak, klíma, ABS, fékerőelosztó 4 légzsák, 4 hangszóró, elektromos tükör.
Jó állapotú (jó motor és nem rohad) 90 ezret futott, viszont kb. 5 éve egy helyben állt, ez azért meglátszik rajta: jégkár a tetején, és az üléshuzatok az egyik oldalon sokkal jobban ki vannak fakulva. Picit olcsóbban hirdették, mint a hasonló korú és állapotú példányokat.
Az első héten rögtön történt két dolog, aminek súlyos javítás lett a vége. Az anyós ülés melletti ablakemelő egy reccsenés után megadta magát. Lehúzva marad az ablak, ezért 1 hétre beálltam a garázsba. Ekkor vettem észre, hogy cseppenként folyik a váltóolaj, alig maradt benne valami. Ezeket javíttattam, összesen 50 ezer Ft-ért. A klíma nem működött, fel kellett tölteni+ került bele pollenszűrő. És akkor már ki is fizettem azt az összeget, amennyivel olcsóbb volt a többinél.
További tapasztalatok: a rádió rossz, szerintem az antennának (lehajthatós, csavar is van benne) is baja van, a 4 hangszóróból néha kettő szól csak, az autó elindulása után gyakorlatilag megszűnik a vétel. A belső világítás nem működik, az autószerelő sem tudja, hogy miért.
A jobb hátsó kerék mellett a fék bovden (?) huzal eredetileg rögzítve van, nálam már ez is elszakadt időközben, most szigetelőszalag + szivacs megoldást alkalmaztam, mert menet közben neki ütődik egy tartóelemnek és nem akarom, hogy baja legyen. De ezt is normálisan javítani kell.
A hátramenet igen nehezen kapcsolható, ennek nem tudom az okát, de mintha típus hiba lenne, sokan írták itt is már.
A szervókormány nekem kicsit nehéznek tűnik, olyan, mintha nem is lenne szervós, pedig az.
Nem jó az üzemanyagszint jelző: a szerelő szerint csak szivattyúval együtt lehet cserélni (?) és valószínű, hogy annak is baja van, az pedig húzósabb tétel lesz. Egyébként ha már kevés a benzin benne (kb 5 liternél kevesebb), akkor gázadásra sokszor semmi nem történik, csak lefullad. Szóval tényleg lehet a benzinszivattyúnak is baja.
A Tescoban kapható legolcsóbb gumi van rajta nem is a szabványméret, és hát olyan is...
Második autóként szolgál, vegyes használatban 7,1-7,3 litert fogyaszt. Ennél azért kevesebbre számítottam Eddig kb 900 km-t mentem vele és csak kétszer tankoltam, ebből a második egy félig autópályás szakasz volt 120-130-al, és akkor igencsak megnőtt a fogyasztása.
Van esetleg valakinek ötlete, miért csinálhat olyat 2004-es Wagonunk, hogy indítást követően bugyogó hangot ad a hűtőfolyadék a kesztyűtartó mögül? Mintha levegős lenne a hűtőrendszer, pedig nem az. Legalábbis az autószerelő légtelenítést csinált.
Jégkaparás nem hiszem, volt télen igen, de hátsó ablakra rányomom az ablakfűtést miközben megyek, addig leolvad. Régebben is volt rajta karc,de most jobban felfigyeltem rá szerintem.
Az vicces,hogy por nem lehetett rajta, mivel jó lemostam, komolyan azt mondom,hogy esetleg gombos valamivel álltam volna neki, és összekarcolom ok, de sima póló volt. Rossz még ránézni is az üvegre, pedig csak közelről látszik.
Nem törölgetem max az ablakot, akkor talán nem lesz karc.
Igen, karcolódik rendesen. Az is elég, ha műanyag jégkaparót használsz. A por, ami a jégben van, teszi a dolgát.
De a feleségemnek elszakadt az ablaktörlő gumi egy nagy zuhéban, és még néhányat törölt = ott csücsül az íves elég mély karc, pedig csak egy xar vas az ablaktörlő anyaga.
Igen, a miénken is. Sok apró/mikro karc és rossz ellenfényben körkörös fénytörést okoz. (na, ezt jól megmondtam :) ) A 2001-es Wagonon nem tapasztaltam ilyen mértékben. Aztán találtam ilyen lötyit
Pontosan annyit ér, amennyit ígértek a hátulján, azaz nem tökéletes, de nagy mértékben javítja a helyzetet. Esőben, sötétben sokkal jobb a kilátás.
Nekem nem tűnt fel hogy karcolódna és nem is hallottam még senkitől hogy panaszkodott volna. Azt sem gondolnám, hogy a Wagonhoz gyatrább minőségű üveget használtak volna fel mint más típushoz. Részemről mikroszálas kendővel szoktam törölni az üvegeket és a karosszériát is. Szerinten több karcolódást okoznak a nagy sebeséggel neki csapódó bogarak és felverődő kövek mint a törlés.
Városba maximum a smart lehet jobb nála (vagy a kispolszki). A méretéhez képest döbbenet a belső tere és ha kap egy alap gondoskodást soha nincs gond vele.
Nekem is megvan 13 éve - pedig amúgy nem vagyok autókhoz hűséges. Mellette volt már 7 vagy 8 másik, de ezt valahogy soha nem akartam eladni...
(Most mondjuk pár éve beszívtam, mert megvettem a nagy testvérét egy multipla személyében. Attól sem bírok szabadulni. Legalább olyan praktikus, csak nagyobb és macerásabb.)
Azért sincs bennük klíma, mert ez elsősorban városi autó. Oda meg minek (szerintem máshová is, de hagyjuk...).
Nem biza! :) Hűséges mint egy kutya, én meg a prémium benzinnel hálálom meg neki a hűséget. Mindössze akkumulátort, két hátsó lengéscsillapítót, olajakat és szűrőket cseréltem a 7 év alatt mióta nálam van. Kapott téli cipellőket felnin, ködpilácsot, R-Con2 ablakemelő modult és egyéb apróságokat. Teljesen elégedett vagyok vele. Nagyon szeretem. Tényleg olyan mint egy családtag.
3 éve vettem az enyémet---ezalatt 1 bal első lengéscsillapitót és első fékbetéteket kölött cserélni csak...kb. 50-et mentem vele---rá 2 hónapra adtak el innen nem messze 22000 km-el egyet--öreg bácsi...aki már nem mer vezetni--- ...azt hittem hülyét kapok :)
Régebben énis nézegettem kíváncsiságból a Wagonokat. A többi autóhoz képest nem sok volt belőlük. Ami igen, az is horror áron. Magas futott km-el, alacsony felszereltséggel, kevés műszakival. Tény, így kívülről jó állapotúaknak néztek ki. Mivel megbízható jószágok, nem nagyon szabadulnak tőle atulajdonosok. Inkább az a jellemző, mivel zömmel az idősebbek vásárolták kényelmi okoból, sok esetben hagyatékból származnak. Családnak vagy van autója, vagy nagyobbra (mondjuk ez relatív tulajdonság :) ) vágynak, így aztán eladják. Az enyém tulajdonosa is meghalt, feleségének nincs jogsija, a lányuknak van két autójuk is, így harmadik nem kellett. Ismerőstől vettem, úgyhogy tudtam hogy nem veszek zsákba macskát. :)
úgy értem, eleve szűk a választék, nemcsak dízelből, benzinesből is. Bár lehet, hogy csak azért, mert sokan alacsony felszereltséggel vették, én meg eleve kizárom a klíma nélkülieket.
A különböző fóriumokon sem esett különösebben szó panaszról a dízel motoroknál. Gondolom hasonlóképpen megbízhatóak azok is. Üzemanyag betöltő csonkra érdemes rápillantani milyen állapotban van. Nehezten lehet hozzáférni, talán ha van tükör, akkor azzal könnyebb. bal hátsó keréknél kell lennie egy műanyag védőlemeznek. Sajnos a sár a lemez mögött a lemez és a cső között le szokott rakódni. MIvel folyamatosan nedves környezetet biztosít, ki szokott rohadni a cső. Ha a tanksapka levételekor nem szuszog, az gyanús lehet, bár nem minden esetben szuszog, így ez ebből a szempontból nem mérvadó.
Saját vélemény, én dízelt nem vennék. Költségesebb javítás, télen problémásabb üzemanyag és indítás, nagyobb kapacitású akku kell, ami drágább. Én még nem találkoztam olyan dízel autóval ami nem volt gázolaj szagú, akármilyen új is volt. benzinesnél ilyet nem tapasztaltam.