A refluxbetegségről, diagnosztizálásáról és a kezelési lehetőségekről azoknak, akik szakorvosi segítséget választanak az útjukhoz.
Akik energiák, káposztalé, burgonyalé, gyógygomba, stb segítségével szeretnének gyógyulni, a REFLUX - mi az? (http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9055262) topicot látogassák.
Életmód- és táplálkozási tanácsokról, kiegészítő természetes gyógymódokról itt is lehet beszélgetni, de a "hittérítőket" és csodaszerárusokat nem fogjuk szeretni.
na erre azt kell mondanom, ez egy vicc.....Hogy depresszio, meg reflux-na ez a legjobb:-)))) gyenge beszéd:-)))Meg sulygyarapodas:-)))))))
Ezekböl maximum az elejen a kovetkezo igaz: Sokkal jobban erezheted az illatokat, mint azelott-ez nalam is igy volt az utolso utokezeles utantol kb 2 hetig. Az is igaz lehet, hogy a hideg levegot jobban megerzed-ezt en is irtam-kb kethetig...... Szerintem mostanra hozzaszoktam, nem vagyok tole depresszios. ja, es szuperul alszom, legzesi apnom sinsc.....
vannak akiknek az elejen, a mutet utan szarazabb az orruk, en nem is tudom ez a kifejezes mit jelent. Ami nins leirva, elofordulhat, hogy meleg etel eveszete kozben-leves-elcsoppen az orrod-en ezt nem tapasztaltam eddig.
A szaraz orr szindromaja az elejen a csilloszörök nem jo mukodese miatt lehet, mert meg nem nöttek vissza, de visszanönek....
Ez az egesz link ugy hangzik, mint valami gyogyszertajekoztato, amibe beleirnak mindent, biztos ami tuti alapon:-))))
Jo, en csxak egy vagyok a Magyarorszagon ilyen modszerrel megoperalt 15ezer betegbol, de szerintem biztos nem sokan lettek depressziosok, mert jol kapnak levegot, e smert nicns also orrkagylojuk:-))) Mert hogy ezt eszre se veszed, az is biztos...ha nem tudok rola hogy eltavolitottak, hat eszre se veszem, azt se tudtam korabban, hogy ilyenem egylatalan van, azt se hog nyolcszorosara volt megnöve, most meg azt nem veszem kvazi eszre szervileg hogy ninsc....... Ugyan mar....A haziorvosunk is azt mondta, nem kell ez....
a szondaledugasos modszer nekem isc sak 33 szazalekos refluxot mutatott ki.
Ami a vizeket illeti, vettem nalunk Preblachert, ez kifejezetten lugos asvanyviz, helybeli, osztrak. en is kiprobalas ala vettem:-))) majd beszamolok. Itt kerdeznem, hogy a Salvus az milyen ? Az savas? Kulonben olvastam hogy Magyarorszagon van meg valami Alfa lugos viz is, es un. Füredi lugos viz. Szerintem semmi baj nincs avval ha valaki aasvanyvizet iszik, azt szoktak mondani, hogy valtogassuk az asvanyvizeket, de szerintem nem ettöl döglik a légy.....
A salvusra ra van irva hogy ket decit lehet naponta meginni.
Közben eszembe jutott, hogy megkerdezem a horvatokat, milyen az ö vizuk, amit ott iszoma csapbol, mert hatha a viz segit es nem a levegö.......Valahogy logikusabbnak tünik, de ki tudja.........
persze hogy volt, folyamatoan, es egyre erösebben. A fülkürthurutom, azaz allandoan be volt a fülem dugulva, a nyomaskulonbseg miatt, a dobhartyam be volt huzodva, mert a a fül es az orr közti tubus nem szelelt, köszönhetöen az orrnak. Ez honapokig fennallt, tavaly ugy januartol aprilisig, aztan meg ket hetig jo volt, aztan hat hetre megint bedugult, es ig ytovabb a mütetemig, A grazi orvos adott szteroidos orrcseppet, azt hiszem az aztan vegkepp elrontotta a helyzetet, de nem szteroidosat is nyomtam, hol segitett, hol nem, lampa, anyam kinja, fajt is, gyogyszerek, stb....ha sokaig van, megserula fulem is örökre. Most egyszer volt egy hetre ilyen fulkulrthurutom, november ota, es mar juniust irunk. Azert nem mindegy:-))))) Allergia valtotta ki, mert azom is van, de konkretice ennek nincsenek szerencsere nehez tünetei, mogyoro-gondolom a viragpora, füvek, por, meg nyirfa.... Aztan irtam a nyelvcsap megnagyobbodast is...Azert szarad ki a torok nyalkahartyaja, mert nem megfeleloen aramlik be a levego, a rossz kvazi orrlukad szerint. Azta a fejfajasom....Az is arcüregi problema, mindig a frontra fogtam.......Most havonta kb ketszer van fejfajasom, szeritem ez normalis, de elötte minden heten volt legalabb haromszor........ Lehet hogy ha a polipjaim kivetelre kerulnek, es bizonyos üregeket kitagitanak, akkor meg jobb lesz-majd novemberben megmondom...
Szerintem sincs sok ertelme valovan megcsinaltatni, ezt a nyeleses rontgent a feltetelezett refluxnal. nálam ugy kezdodott, hogy kitaláltam magamnak 3 eve hogy nem birok nyelni...es ezert kuldtek el erre a rontgenre, de ez tisztara nalam idegi alapon volt, aztan mentem gyomortukrozesre. Arra jo volt, hogy megmondtak, hogy jol tovabbitodika falat. Azt hiszem, akinel ez nicns meg, azt meg se mutik antirefluxilag....
Köszönöm a tippet, de még nincs a kezemben a CT-lelet, amint megvan és konzultáltam, beszámolok. Neked a rossz szelelésen kívül volt más, arcüregi, fül stb. tüneted? Nekem csak ez egyik orrlyukam szelel rosszul és soha nem voltak arcüregi- és fülproblémáim. De lehet, hogy egy rosszul szelelő orrlyuk is képes kiszárítani a nyálkahártyát a torkomban és felerősíteni a reflux tüneteket. Dr. BM szerint képes. De amíg Titeket nem olvastalak, nem gondoltam volna, hogy akár ez lehet a megoldás, az orr "rendbetétele" - nem a gyógyulásra, hanem az élhetőbb refluxos állapotra.
Azt olvastam, a PPI durván leállítja a savtermelést, de a reflux epizódok számát nem csökkenti, tehát feljön a pepszin, ami maró hatású a garatban például. Én egyre inkább hajlok arra, hogy ez az oka a nagy dózisú PPI felemás hatékonyságának az alsó-felső légúti refluxoskonál. Pepszin antagonsita nincs - persze, igazad van, durva beavatkozás lenne, ahogy nyilván a savtermelés lecsökkentése is az a PPI-kel. Az alga is jó állítólag a pepszinre: a Gavisconban ez van, nekem a szuszpenzió egy rövid időre enyhülést is jelent. Reméljük majd lesz magasabb algadózisú készítmény is.
Nekem sem a manometria, sem az impedancia mérés nem mutatott ki semmit: nem akarlak elkeseríteni, de ahol nekem csinálták (a szegedi egyetem belklinikáján), még két másik embernek szintén airway reflux tünetekkel, szintén eredmény nélküli lett. Utánanéztem (Dr. Jamie Koufman honlapján - ő gégész és okoskodik airway reflux ügyben is): az orron levezetett cső miatt állandóan nyelni kell, ami csökkenti a tüneteket és a refluxos epizódok számát is. Szóval, nálam ez nagyon félrevezető volt. De reméljük nálad eredményre vezet: mert ha tudják mérni, akkor meg is tudják mondani, műthető-e a betegséged. A garat lugosítását Koufman is mondja: én ma egész nap ezt a Tündérvizet kortyolgattam, és tényleg jobbak voltak a tünetek, lehet, talán a sima víz is megteszi, lényeg, hogy nem ittam, hanem kortolygattam. A gégészek gyakran a Salvust ajánlják kortolygatni, de az nekem nem jött be ilyen gyakorisággal: alkalmanként, étkezés előtt jót tesz, nem mondom, de egész napos ivókurának nem vált be. Mondom, egy pár hétig kipróbálom ezt a magas PH-értékű vizet, aztán majd beszámlok róla. Sógortól kérdezem: miért nem jó ha - nem túl nagy mennsiégben - ásványi anyagot viszunk a szervezetbe ásványvizen keresztül?
Köszönöm a részletes leírást. Erről is meg fogom kérdezni az orvost, hogy érdemes-e a Sogormail által említett sugárdózisnak kitenni magam (most volt a CBCT-m is). 24h Ph mérésem már volt, most lesz 24h impedancia mérésem, meg manometriám.
Azért gondolkodom a pepsin a garatnyálkahártyán történő semlegesítésének lehetőségein, mert csak ott érzek reflux tünetet. Tehát, ha ott tudnám semlegesíteni, akkor nem kellene PPI-t szednem. Vannak olyan elméletek, melyek szerint az ilyen légúti tüneteknél nem annyira a sav rombol, hanem a pepsin. Hátha ezzel közelebb lennénk a megoldáshoz. De meg fogom kérdezni az orvost, amikor megyek hozzá, igazad van. Lugosítani meg semmiképp sem szeretnék, nagyon is szükségem lenne az emésztésemre. Ha csak a léguti tünetektől szeretnék megszabadulni, akkor már megvan a megoldás, nekem a 2x40 Controloc + 3x1 Motilium teljesen megszűntette a torokkaparást, köhögést, de érezhetően rossz volt az emésztésem, aminek hosszabb távon nyilván vannak nem kívánt hatásai. Hogy csak egyet említsek, az izomgörcsök, amit a magnéziumfelszívódás gátlása okoz (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch/SafetyInformation/SafetyAlertsforHumanMedicalProducts/ucm245275.htm ). Nálam 3 hónap után elkezdődtek, és hiába szedsz rá orálisan mg kiegészítőt, nem szívódik fel.
En a nyeletesi rontgent elso korben kihagynam. Meglehetosen magas sugardozis, folyamatos rontgen sugarztas, mikozben az embert mozgatjak az asztalon. Meg a masik forumon egyszer leirtam mennyi a dozisa.
Az orvosok szeretik megcsinaltatni, pedig utana igyis ugyis kell a gyomortukrozes.
Ergo elobb gyomortukrozes es ha valamit talalnak, nagyon indokolt esetben a nyeletesi rontgen szvsz..
Errol a pepszinrol tenyleg irogatnak mostansag.. Megkerdeznek egy orvost.
A pepszin pepszinogenbol keletkezik sosav hatasara. HA amugy PPIt szedsz az egyebkent is durvan leallitj a agyomorsav termelest, igy a pepszint is. Akkor meg minek..
HA meg nem szedsz PPIt ahhoz, hogy "lugos" legyen a gyomortartalom ahhoz tomeny lugot kene inni, azt meg inkabb ne, mert belehalsz:)
HA meg a sosav es a pepszin is leall, akkor mi emeszti a feherjeket?
A lugos vizekrol meg annyit, hogy a csapviz, asvanyviz, minden lugos:) A nagyon lugos vizek meg ugye mar gyogyviz kategoriaba esnek, amit a magas asvanyianyagtartalma miatt amugy se lehet inni.
De, majdnem a teljes also orrkagylot eltavolitjak, nekem maradt 2 mm. Mondta a doktor ur. Milyen karos kovetkezmenye van? Szerintem ezt azert irjak, mert ha nem tudjak-a teljesn orrsovenyt kvaazi kiegyenesiteni-marpedig itt ezt csak egyvalaki tdja-akkor visszanö........es csak rosszabb lesz. En kivaloan megvagyok nelkule, november ota egyetlen egyszer voltam nathas, januarban, az is azert mert a ebvasarlokozpointban magamanon hagytam a bundat, es aztan meg kimentem izzadtan........
nekem egyik se szelelt:-))) rendesen:-)))) Csak ugy hozzaszoktam, hogy eszre se vettem, hogy fokeppen nem is lelegzek az orromon, az utobbi idokben vettem sak eszre, hogy ha lfekszem, a szamon lelegzek, de ugy hogy ha probalok se jon levego az egyik orrlukamon, a masikon valami joitt:-)) de siman eleg volt. 20%ban mukodott az orrom, mondta a budai doki. De ehhez siman hozzaszokik az ember, kvazi nem akartam megfulladni, legfeljebb ejjel, de azt nem vettem valoszinuleg eszre, scak lehet hogy a sorozatos iszonyu nyelvcsap-megnagyobbodasiam is attol voltak, meg szerintem a nem kapok levegot effektustol szivbajaim is voltak, a horkolasrol nem is beszelve, meg irtam hogy faradt is voltam. De ha kerdeztek, hogy kapok-e rendesen levegot, akkor mondtam, hogy persze hogy kapok........Most mar direktben nem vezsek eszre mast, csak hog ha fekszek jon a levegho rendesen, meg elmultak ezek az ejjeli panaszok. De a mutet utan a bearamlo friss lvego-foleg ha hideg volt, akkor zavart. Igy ha javasolhatom, meg azelott opraltasd meg magad, mig nem jon be a fagy. Engem november elejen operaltak, es ugye egy honap a kimeleti ido, december elejen a varosban igen kellemetlen volt meg a hideg levego bearamnlasa. De csak egy hetig volt rossz. Novemberben nem volt meg hideg.
nem elirás, vagy un. nyelöcsöröntgen, melelsleg irom, valaki itt vagy az ezoterikus:-)))) refluxforumon irta hogy spazmusa van, azt pld ki lehet vele mutatni...na szoval reszletesen: ez a nyelocso es gyomorrontgen abbol all, hogy megiszol orvosi utasitasra a rontgengep alatt ilyen kontrasztanyagot, aztan leegyszeruseitve a gep mutatja, miu tortenik a kontrassztanyaggal a gyomrodban. Kozben mnikozbe iszod, testhelyzetet valtoztatsz, majdnem fejre allitanak a rontgengep alatt stb......Ez kimutatja hogy meddig jon fel, ha jon fel a reflux, mekkora a rekeszizomserved-bar arrol maganvelemenyem, hogy ezt nem latjak pontoan, e slatjak, ez mondjuk lenyeges, hogy mennyire jo a falattovabbito kepessege a nyelosconek, azaz hogy mozog. Akinek pld nyelesi nehezitetsege van, annak lehet mnas baja is nem csak refluxa.. Aztan a kulonbozo szukuleteket is latjak, es nem utlso sorban agyomrot...Ennek ellenere van meg masik ket vizsgalati mod a refluxra, de azt hiszem azokrol mar irtunk, a 24 oras savmeres szondaval agyomorban, meg amikro ledugjak a szondat es kozben nezik, hogy hogy zar a nyelocs also zaroizma-ezek a jobb modszerek a reflux pontos kimutatasara foleg az utobbi..melelsleg remseges....foleg az utobbi....
Kedves Eszter7109! Én pont azon a linken olvastam egy utalást a hexylresorcinol ilyen hatásáról, amelyet Te osztottál meg korábban, aztán rákerestem, hogy a Strepsils Extra (más nével Strepex) tablettának ez a hatóanyaga. Ezért gondoltam, hogy megpróbálom. A lúgos víz pepsinsemlegesítő hatásáról én is olvastam, miszerint egy bizonyos lúgos szint elérése után már nem aktív a pepsin, de, ugye, erre is vonatkozik, hogy jobb lenne ezt a hatást a torkunkban tartani. Talán egy lúgosvizes sópipával vagy hasonló szerkentyűvel? A Controloc + Motilium kísérlet nálam úgy zajlott, hogy kb 3 hónapig szedtem 2x40 Controlocot, ami enyhítette, de nem szűntette meg a tüneteket. Azután a gastroenterologus azt javasolta, hogy csökkentsem 1x40-re és szedjek 3x1 Motiliumot. Tehát ténylegesen együtt nem szedtem a 2x40 C-t és 3x1 M-t, de nekem úgy tűnt, a Controlocnak elhúzódó a hatása, azaz hetek alatt kezd hatni, és hetek alatt kezd nem hatni, így kb 2 hétig megvolt még a 2x40 C hatása és már megvolt a 3x1 Motilium hatása is. Na, ez volt az a két hét, amikor tünetmentes voltam. Nekem úgy szólt az instrukció h étkezés előtt negyedórával vegyem be, és nagyjából ezt be is tartottam. Jól értem, hogy Neked is főleg éjjel van tüneted/refluxod? Én egyértelműen úgy érzem, hogy reggelre ég meg a torkom, napppal pedig egyéb dolgok (étel, ital, kiszáradás) irritálják az éjjel megégett nyálkahártyát. Ezért most rábeszéltem a dokit, hogy kísérletezzünk azzal, hogy a Controlocot nem növeljük ismét maximumra (2x40), hanem maradunk az 1x40-nél, és éjjelre beveszek 2 Famotidine-t. Kb felére csökkentette a tünetek maradékát is. A mozgás nekem is nagyon jó volt, de nekem két sportom volt a futás és az úszás. Sajnos közben lett egy porckorongsérvem is (hogy ne unatkozzak), így a futás kiesett, az úszás pedig pont kihozza a refluxomat. Most épp azzal kísérletezem, hogy elszopogatok 2 Gaviscon-t úszás előtt (egy amerikai úszós honlap ajánlása szerint), egyelőre nem sok sikerrel. A szuszpenziót még nem próbáltam. Ezt az ágy vége megemelős trükköt próbáltad, vagy van a jelenlevők között, aki próbálta és hatott is? Ez az egy, amit még nem próbáltam, de megvannak a kétségeim, hiszen LPR esetén inkább gőzökről van szó, ugye, annak meg oly mindegy, hogy hány fokos szögben száll fel, gondolom.
Kedves GBR68! Ha volna forgalomban pepszininhibitor, biztos hallottunk már volna felőle. Így van, a torokban kell megszabadulni a pepszintől és nem a gyomorban, az airway reflux-os honlapon egyébként a magas PH-értékű -lúgos - vizet javasolják öblögetni, inhalálni. Nálunk ilyen a Tündérvíz: ki kellene próbálni egy hónapig rendszeresen inni. Más: Neked mennyi idő múlva szüntette meg a Controloc+ Motilium a torokkaparást? Mindig étkezés előtt veszed be? (Tudom, hogy egy félórával azelőtt kellene a leírások szerint, de nekem este - illetve éjszaka - akkor hat jobban, ha úgy 21 óra felé veszem be, tehát egy-két órával a vacsora után.) Nálam a Gaviscon szuszpenzió egy rövid ideig hat és szintén jót tesz a mozgás. Kösz!
Ott a pont Savage, én igazából egy öblögetőt szeretnék, így a gyomorban marad a torkomban kevesebb, de olyant még nem találtam. Most még csak azt szeretném tesztelni, hogy egyáltalán hat-ea hatóanyag... De kösz a figyelmeztetést!
...azért vigyázzatok a pepszin-inhibitorokkal, mert ha sav sincs meg enzim sints, akkor nincs emésztés se, az életfunkciókat nem lehet ennyire leherélni, mert akkor minden leáll...:/
Kedves Eszter7109! Majdnem tökéletesen egy cipőben járunk. A reflux egyedül azzal igazolható esetemben, hogy a 2x40mg Controloc + 3x1 Motiliumra elmúlik a torokkaparás, de teljes gyógyszermentesség mellett sincs felmaródás vagy bármi más. Így jutottam én is a gégészetre vissza (hiszen onnan indult az egész). Én is pont abból a cikkből merítettem a pepsin inhibitor gondolatot, amelyet Te belinkeltél alább. (Megpróbálok szerezni Strepsils Extrat külföldről, és beszámolok a tapasztalatokról, vagy akár küldök is Neked h próbáljuk ki.) Az endoszkópos orrsövény- és orrkagylóműtéttel kapcsolatban egyrészt komoly reményeket táplálok, mert igazoltan "extrém" (Dr. BM) orrsövényferdülésem és orrkagylónagyobbodásom van, de fenntartásaim is vannak egyrészt mert az orrkagylóeltávolítás súlyos és káros következményeiről is sokat lehet olvasni (empty nose syndrome), másrészt mert gyakorlott betegként tudom, hogy "egy vélemény nem vélemény", így legalább még két orvostól szeretném ugyanezt hallani. (Sogormail korábbi és talán nem is ezen a forumon tett megjegyzéseiből egyébként úgy tűnik számomra h az "orrkagyló szanálás" alatt DrBM nem az eltávolítását, csak csökkkentését érti, de ezt még DrBM-mel is tisztáznom kell.) Szólj, ha érdekel a Sterpsils Extra, én pedig szólok, ha szereztem.)
Fú, az orvostudományban is ez egy nagyon új dolog a pepszin okozta airway reflux oki kezelése: sötétben tapogatózásnak írják le http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22242022 A cikk 2011-es!
Nagyon köszönöm, Vicunye, a részletes történetet: rengeteg amerikai honlapot, betegfórumot olvastam, de az orr- és arcüregi problémák és a reflux összekapcsolásáról egyelőre nem találtam semmit (persze nem is kerestem rá erre a kombinációra eddig). Pedig a Ti példátok is mutatja, hogy a nehéz reflux-eseteknél konziliumot kellene tartani: mérlegelni kellene, ha nem hat a PPI (igazolt reflux esetén, nálam ez a helyzet), akkor merre kellene kutakodni. Pl. az orr, orrsövény fele. Ráadásul én egy pechsorozat áldozata is lettem: egy éve - mert a rekedtség és a nyák zavart, és nem múlt el a napi kétszer 20 mg PPI ellenére sem - egy alapos kivizsgálás alá vetettem magam, PH-manometria-, impedanciamérést végeztek el a szegedi egyetem belklinikáján. Az eredmény: "nincs refluxom" (pedig tükrözéssel 2007, 2011, 2012 elején is látták, hogy van enyhe felmaródás a nyelőcsövön is; bár engem mindig a rekedtség és a nyák zavart igazán, típusos tünetem csak ritkán volt). A gyógyszert abbahagyatták velem és közölték: fül-orr-gége, tüdőgyógyászat felé vegyem az irányt. Ekkor kezdőtek a torokfájásos tünetek: gondoltam, én naív, hogy majd elmúlik, biztos csak a rebound effect, a visszcsapás. Egy darabig ott sem láttak semmit, illetve pár hónap elteltével már igen: a SOTE gégésze refluxos felmaródást állapított meg. Ekkor jött a napi kétszer 40 mg Controloc.... Miután az egyik orrlyukam nem szelel (bár ez állítólag sokaknál így van...nálad is volt, Vicunye?), elmentem én is DR B-hez, aki orrsövényferdülést és orrproblémákat diagnosztizált: most ez az egyetlen reményem, ebbe az irányba elindulni mégis. CT, aztán a műtét mérlegelése. Másban már nem nagyon bízok: hátha az orrlégzés akadályoztatottsága erősíti így fel refluxos tüneteket. Mert nekem még sérvem sincs....
Örülök, hogy hasznos az oldal: igen, nekem is az jött le, pepszin inhibitor (gátló) nincs forgalomban. Tapogatózás van: pedig az igazi kulcs az alsó-felső légúti betegségekhez ez lenne: nemcsak a sav, a pepszin feljövetelét is gátolni, mert az az igazán maró hatású. (http://mct.aacrjournals.org/cgi/content/short/10/11_MeetingAbstracts/B168?rss=1)
Élő példa vagyok: december óta kétszer 40 mg Controloc ugyan karbantartja a torokfájást, de az állandó szájpadláségést és most már nyelvégést, nem. A Gaviscon Advance-t (nálunk Gaviszkon szuszpenzióként van forgalomban) dicsérik még a nyelőcsőn kívüli refluxosok esetében: nekem ez egy tíz percre nyújt megkönnyebbülést kb. Állítólag az algakészítmények (a GA is) is jók.
Egyébként fantasztikus, hogy mennyi hasznos infót összegyűjtöttetek itt, ezúton is köszönöm, és hogy ne csak vigyem, hanem hozzam is: az Eszter által belinkelt forum egyik megjegyzése alapján kutakodva jutottam el a hexylresorcil hatóanyagig (remélem, nem egy rég lelőtt poén), ami állítólag semlegesíti a pepsint. Ez, ugye, hasznos lehet azoknak, akiknek a torkát esetleg nem is a sav, hanem a pepsin eszi. Egyedül a Strepsils Extra szopogatótabletta (más néven Strepex) hatóanyagai között találtam eddig, de azt Mo-n nem árulják, úgy tűnik. Ti már találkoztatok ezzel? (Akár a hatóanyaggal, akár a Strepsils Extra-val)?
Vicunye, nem elírás, hogy a röntgen mutatta ki, hogy visszajön a refluxátum a torkodig? Ha nem elírás, légy szíves, írd meg hogyan csinálják ezt a vizsgálatot! Köszi.
Egyébként most jövök DrBM-től: extrém orrsövényferdülés és orrkagylómegnagyobbodás, irány a CBCT (megtörtént), aztán a műtő...
Meg, de ha van orros problema akkor lenyegesen erosebbek a tunetek. En az orrsovenymutetem elott ugy krakogtam, kohogtem mint egy rossz bagos. Es a reflux idovel erositi ezeket a tuneteket, a sok gyulladas a mellekuregekben meg atalakul idultte, nonek az orrkagylok, no a garatfolyas, megerosebb krakogas:)
Mire nem hat a PPI a gyomorra vagy a torokra?:) Nekem a gyomorra hat tok jo, ha kell. A torok/garat tuneteim, az orokos kohoges krakogas addig nem mult el mig meg nem mutottrek az orrsovenyem.
A torokszarazsag, gomboc a torokban viszont megvan, neha a kohoges is reggelente. Ez az amivel nem nagyon foglalkozom alapbol.
Dietazni en alapbol nem dietazok, bar van 1-2 alapszabaly amit betartok. De ez refluxtol fuggetlen.
Errol a gyogyszerek egyedi hatasarol van egy jo kis cikk, bar nem errol szol foleg, de erre is kiter. Jo hosszu, nehezen emesztheto. A lenyeg, hogy a belbacik eleg jelentosen bele tudnak nyulni bozonyos gyogyszerek, anyagok hatasaiba. Nem refluxrol szol, de kozvetetten idevag, erdemes elolvasni:
"Szintén bélflórafüggő, hogy a paracetamol acetaminofenszulfáttá vagy acetaminofen-glükuroniddá alakul át. Ha a bélben jelen vannak olyan baktérium kolóniák, amelyek ún p-krezol nevű anyagot termelnek, akkor a paracetamol méregtelenítéséért is felelős, a májban termelődő szulfotranszferáz enzimet ez a termék lefoglalja, így a paracetamol májkárosító hatása felerősödik [8]."
Igen, ebben van valami, nekem egyik PPI se hatott, sőt....gyakorlatilag csakis torokégésem, szárazságom van, ellenben ez megvalósulhat akkor is ha nincs baj az orrunkkal.
ja, me´g annyit, hogy én utánaolvastam mindenféle szakirodalomban, mindeféle nyelven ennek a refluxos dolognak a légutakra kiható problematikájával, és majdnem mindig az jött ki, oda jutottam, hogy nicns megoldas, akinek léguti panaszokat okoz a reflux, azoknak nem hat a PPI, a legtöb esetben, vagy nem tökéletesen. Arról is van tanulmány, hogy miért, mert nem vagyuk egyformák, és különbözöképp hat a gyógyszer ránk. Biokémiai magyarázata van. Azt is olvastamn, hogy legfökepp ezeket a pacienseket operálják meg. A köhögösöknek különösen nehéz. naa szóval összefoglalva, a gégész nem látja a gége körüli felmaródást, ez egyértelmüen az orrsövényjavitásra:-)) vezethetö vissza. Ezt az itteni grazi doki is mondta. Ami néha elöjön, az a garatfelmaródás, de ez nagyon csekély-ha nem tartom be a diétámat, lasd korábban...... Ha a tengerparton vagyok, a diétán lehet lazitani.....