Levelet küldött a Merkantil.
Tárgy: figyelmeztetés a CHF Libor változása következtében az Ön által fizetendő részletek jelentős növekedésének veszélyére........ill az Önnel kötött szerződés- az Ön számára kedvező - módósítására.
Díj: 15. 000Ft
A bank jóságos és ügyfélbarát, vagy lenyúlás?
Pl ahol az új autómat vettem most,bent sem volt a Merkantil. Még én vettem volna macerát a nyakamba,mert külön kellett volna intézni hozzá. Ennek ellenére sem engedték el az előtörlesztést.
Az a baj, hogy amíg az autókereskedőnek - aki valójában egy banki és biztosítói ügynök, mert 99%-ban nem az autón lévő haszonból él, hanem a hitelen és a kgfb-n meg cascón lévő jutalékból - többet ad a Merkantil, mint a többi bank, addig szerintem Merkantil-hitelt fog nyomni úgyis.
Elnézést,összeomlott a gépem az előbb és nem engedte,hogy befejezzem a mondatot.:)
Szóval.....lehet,hogy engem most sikerült megkopasztani 200.000 Ft-al de a szakmámból kifolyólag több ezer embernek fogom elmondani a rendkívül inkorrekt hozzállást. Most nyertek evvel vagy sem?:)
Megerősíteni tudom az inkorrekt hozzáállást. Ebben a topicban is írtam régebben róluk de a legfrisebb történetet még el sem meséltem.
A Merkantil Bankot ha 8 életem lesz,mind a 8-ban azt fogom javasolni,hogy kerüljétek el nagyívben.
Történt a napokban,hogy a 2 éve törlesztett kocsimat,szerettem volna egy újra cserélni. Megkérdeztem a tőkémet,majd szóltam,hogy zárják le. A hölgy közölte az összeget,majd bediktálta az előtörlesztési díjjat. Szóltam neki,hogy csak autócsere volna a hitelt szeretném a Merkantilnál hagyni az új konstrukcióra is. Kérdezem tőle,ebben az esetben ugye mentesülök a végtörlesztési díjjtól? Hát.....van lehetőség rá..... de ezt kérvényezni kell az x osztály vezetőjétől.
Ok,levelemet megírtam,amiben közöltem,mindenképp maradnék az új hitellel is a merkantilnál. 2 nap múlva válasz,semmiképp nem elengedhető de szívesen látnak az új hitellel is a banknál.....:(
Ügyfélmegtartásról ennyit. Ahol ennyire szűk látókörű primitív gondolkodású felsővezetés ül,arra nem tudok mit mondani.
El tudom kepzelni, hogy kereskedesbol vette, eletoltak haromfele hitelt, es ez volt a legkedvezobb. Alairta, megszivta, van ilyen. Nyilvan - elvi sikon maradva - utana kellett volna neznie. De hanyszor van olyan, hogy elhiszed, amit hallasz..
En hallottam jot rola, egyszer. A rosszakat nem szamolom..
Nem háborodtam én föl, csak csodálkozom, hogy vesz valaki egy autót, aminek valószínűleg a legdrágább alkatrésze a hitel, és esze ágában sincs megnézni, hogy mi a szart vett. Szerinted normális az ilyen?
Aztán szerencsétlenségemre az új gépkocsi vásárlásakor nem néztem utána, hogy melyik cég pénzügyi segítségét veszem igénybe a kocsi megvásárlásánál.
Ez most vicc vagy komoly? A kerekeit megszámoltad az autónak? Megvolt mind a négy? Vagy te is olyan hülye vagy, aki a rádiósmagnón meg a dísztárcsán többet vacillál, mint a hitelen? Mert akkor meg is érdemled, ha megszívatnak.
Alapjába véve senkinek nem ajánlom, hogy Banktól hitelt vegyen fel, csak akkor, ha feltétlenül szükséges, de a Merkantil Bank kétségkívül a leginkorrektebb, legszemetebb, legrosszindulatúbb pénzintézet akivel kapcsolatba kerültem. (Hiába: az OTP csoport tagja) Az előző gépkocsilízingem a K & H - nál volt - itt teljesen korrekten, ügyfélbarátmódon áltak az emberhez. Aztán szerencsétlenségemre az új gépkocsi vásárlásakor nem néztem utána, hogy melyik cég pénzügyi segítségét veszem igénybe a kocsi megvásárlásánál. Aztán ízelítőt kaptam a Merkantil Bank üzletfilozófiájából. A legelső éves részleteket állítólag tértivel postázták számomra (már akkor amikor a kocsit még ki sem hoztam a szalonból). Vártam, hogy küldjék a csekkeket a befizetésről. Meg is jött egy fenyegetőlevél társaságában. Rá is nyomtak 7000 Ft késedelmi kamatot. Az árfolyamkülönbözetekkel és a csekkekkel is úgy jártam, mint az előttem szólók. Más ismerőseim is hasonló képpen jártak - sajnos későn vitattuk meg ezt velük - a szerződés megkötése elött kellett volna találkoznom velük. Hónap nem múlik el, hogy ne kapnák fenyegető levelet. Kiváncsi vagyok arra, hogy a Tv ügyvédje című műsor foglalkozott e a Merkantil Bankkal, de szerintem kimeríthetetlen forrást adnak a témára. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is szemezgethetne a banknál. Lényeg a lényeg: SENKINEK nem ajánlom a Merkantil Bankot - a leggusztustalanabb cég a bankszektorban: és ezt minden indulat nélkül állíthatom. Van különbség lízingcég, és lízingcég között, és nem is kevés! Szép napot mindenkinek.
szintén merkantil. 2004-ben vettük "segítségükkel" az autónkat. 25.000 havi törlesztő, chf, a 72 db csekk előre kiküldve. (már csak 22 db van!;) ) idén nyár végén vissza akarjuk fizetni a maradékot, 1xűen nem tudom nyomon követni a különbözeteket.;)
Nekem is van Merkantilos autó finanszírozásom. Nekem a havi törlesztőm fix már lassan 4 éve, de olyan 3-4 havonta jön a kamatkülönbözeti csekk..
Csak egyet nem értek, ha romlik a forint a svájci frankhoz képest jön a csekk, de mikor úgymond erősödik a forint akkor az a pénz különbözet hol van? Nem igazán értem, de egyet tudok, minden bank egy szemét az ügyfeleivel, addig kedvesek veled még nem szerződsz, aztán leszarnak..
Egyik kocsink a Merkantilnál van. Folyószámláról törlesztettünk,majd átálltunk a csekkre. Röviddel ezután kijött egy levél,hogy fizessünk 2400 Ft-ot a csekkek árát. Persze csekk nem jött hozzá,ezért telefonáltunk,hogy küldjenek valamit,amin be lehet fizetni. Semmi.... Újabb levél mostmár fölszólítás,hogy fizessünk,különben KHR...blabla.
Újabb telefon,mostmár kicsit ingerültebben,hogy talán egy csekk nem ártana,mivel a szaros 2400 Ft nem tudom befizetni.
Közben 3 napot csúsztam az ehavi törlesztővel. Előtte egyébként napokkal a határidő előtt mindig bevolt fizetve. Ma jön egy levél,hogy a 3 napos csúszás törlesztő + a 2400 Ft-os csekk miatt azonnali hatállyal felmondják a szerződésemet és 8 napon belül fizessem ki a kocsi árát.
Ez nagyon zűrös. Menj a PSZÁF-hoz, fenyegesd őket perrel, és keress meg valami újságot a sztorival, pl. HVG, Index stb. Csodákra képes, amikor egy újságíró felhívja az ilyen Szabó Péter-félék főnökének a főnökének a főnökét, hogy megírná a sztorit. Hirtelen azonnal lekerülnek a BAR-listáról a tévedésből, jogtalanul felrakott emberek, akiknek az ügyével már hetek óta pöcsölnek, előkerülnek az elveszett papírok, kiderül, ki hol hibázott a bankban, átutalódnak a késedelmes pénzek, meg mindenféle jópofa dolog történik ilyenkor.
Egészen pontosan 2db autóról van szó egy hitelre egy meg lízingelve volt. Mindkettőt visszavették.
Nem küldtek semmilyen papírt, hogy elmaradásunk lenne és hogy fizessünk vagy adjuk le az autót sőt pontosan van egy olyan papír a banktól, hogy nincs elmaradásunk. Ugyanazon a napon kelt mint amelyiken elmaradásra hivatkozva elvették az autót. Jó mi?
Találkoztatok már olyannal, hogy rendesen fizeted és mégis visszaveszik az autót?
De ha már visszavették akkor ki szeretnéd vásárolni csak nem engedik?
Sót eladják az autódat másnak és onnan kell visszavásárolnod extra pénzért.
A Merkantil banknál ez bizony így működik.
Részletek itt: http://netfantom.blog.hu/
Hello...az én véleményem szerint a ma Magyarországon működő Bankok közül a Merkantil a legsenkiházibb az összes közül.
-hogy van az kérdem én ,hogy 10 nap lizingtörlesztés csúszás miatt jön egy levél,hogy néhány napon belül adjam le x telephelyre a lizingelt gépkocsit mert szerzödés bontanak velem és felkerülök a KHR listára(KHR felkerülés felt.:90 napon túli minimálbért meghaladó tartozás).
Azt aláirom,hogy a késedelem miatt számoljon fel a 10 nap csuszásra kamatot,de ne nézzen már hülyének mindenkit.............pfff amint tehetem lépek ettöl a banktól az biztos
Nincs mit. Sajnos az elmúlt években emelkedtek a kamatok, mert elhúzott az infláció, meg az eurózóna gazdasága is nagyon élénk volt tavaly. Kellett a kamatemelés, hogy tartsák a bérek az értéküket (az éves béremelések ált. az alapkamathoz igazodnak). Szóval már 4 százalék az eurókamat, és nem tudni, mikor kezdik csökkenteni. De talán az idén elkezdik majd, akkor ismét csökkenhet majd a részleted.
Persze ez a jelzálogpiaci válság is betesz a bankközi kamatoknak, megemeli őket.
Van ugye a kamat, meg van ugye az árfolyam, ami kettő.
Az árfolyamot helyesen látod, ha erősebb a forint, kevesebbet kell fizetned, ha gyengébb, többet, mivelhogy az aktuális törlesztőrészleted euróban van nyilvántartva.
De ott van ugye a másik változó faktor, a kamat, ami 2-3 éve biztos, hogy nem fix. Általában 3-6 hónapos kamatperiódusok vannak, és a bank ilyenkor emelheti. A bankok az úgynevezett bankközi kamatok mellett veszik fel a hitelt, amit neked kihelyeznek. Ha a bankközi kamatláb emelkedik, ők is érvényesítik feléd az emelést.
Itt találsz euribor (euró bankközi kamatláb) adatokat.
2004 elején pl. 2,1-2,3 százalék közötti kamaton vett fel a Merkantil hitelt, hogy adjon neked pénzt, most már 4,1-4,6 százalékos kamaton tud felvenni (visszafizetni), így neked is ennyivel magasabb kamattal kell a kölcsönt törlesztened.
Végigolvastam a topikot, de a kérdésemre nem találtam konkrét választ. /Vagy csak én vagyok ennyire hozzá-nem-értő/ Hátha valaki az én szintemen el tudja magyarázni.
Negyed évente küldik nekünk is a kamatkülönbözetről a csekket. Ebből én azt olvasom ki, hogy a szerződéskötéskor aktuális bázisárfolyamnál magasabb, vagy alacsonyabb az egy hóra eső Euro árfolyama. Laikusként úgy gondolom, hogy ha alacsonyabb az árfolyam, mint amikor a szerződést kötöttük, akkor nekem jár vissza. Nem? Az ó számításuk szerint, akármennyin áll az árfolyam, mi mindig fizetünk.
Erre tudnátok nekem magyarázatot adni?
Pl:
szerződéskötéskor: 253.17Ft=1Euro
októberben: 250.35Ft kamatkül. összege: 1935Ft
novemberben: 254.11Ft kamatkül. összege: 2298Ft
decemberben: 252.86Ft kamatkül. összege: 1900Ft
Hozzáteszem, még 2-3 éve volt, hogy 2000 Ft-al kevesebbet kellett befizetnünk egy évben 1x. Azóta csak ráfizetünk.
Nekünk nem ajánlották fel a szeződésmódosítás lehetőségét. Lehet, hogy azért, mert kevés a tőketartozáson felül a kamatunk? /kb. 1 év múlva lejár a tartozás./
Ha tud valaki, segítsen aennek megértésében!!!! Köszönöm!
Sziasztok, szeretnék mindenkit üdvözölni ez lesz az első hozzászólásom bármilyen témáról legyen is szó. A mai napon kaptam kézbe egy levelet a Merkantil banktól.
7. hó végén vettem egy autót lízingre. Ami felháborított az az volt ebben a levélben, hogy mivel egy évre előre kiküldték a csekkeket ezért felszámoltak kb 2500 forintot illetve jött az árfolyamkülönbözet így összesen 6000 Ft-ot kell kifizetnem amiről egyetlen szó sem esett amikor a hitelt intéztük és mért kell azért fizetni mert kiküldték egy évre a csekket? Járt már valaki így? (az árfolyam nem is annyira érdekel de ez a egy éves csekk dolog kifejezetten bosszant)
Személy szerint nekem ez az első hitelem tehát nagyon nem vagyok jártas az ügyben de senkitől nem hallottam még ilyen költségről
Én még ez év jan-ban visszaküldtem a szerz-módosítós papírt, azóta sem kaptam kamatkülönbözeti szlát! Remélem nem fog meglepni a Merkantil egy 5 számjegyű csekkel :S Kapott már valaki csekket, miután befizette a 15ezret? Én előtte negyedévente 8-9e Ft-ot fizettem a havi részleteken túl..
valaki tudja,hogy hogyan számolja ki a Merkantil a havi kamatkülönbözet összegét?Ez titok?
Az aktuális árfolyam a bázis árfoyamra csúszott vissza a szerényen emelkedett a libor(aktuális kamat) viszont a havi kamatkülönbözetem háromszorosára nőtt.Félek, hogy csak a hasukra ütnek.
Én is kaptam ilyet. Lassan döntenem kell. A levélből nem tudom megállapítani, mit érdemes csinálni. De még egy bankban dolgozó ismerősöm sem. A bank mindig jól jár.
Kérdés: Ha módosítok rosszul járok, vagy rosszabbul?
És annyit sikerült megtudnom a banktól, hogy a módosításra kifizetett 15.000,- Ft valóban visszajár, ha meggondolod magad, de akkor az új és a régi képlet alapján számított törlesztőrészlet különbségeket ki kell fizetni visszamenőleg. Ez persze így rendben is van: így olyan lesz mindkét félnek, mintha nem is történt volna semmi.
Nekem még az sem volt teljesen világos, hogy mi is a különbség a két képlet közt: a bankos kollegina valami olyasmit emlegetett, hogy az eredetiben a két libor érték (szerződéskötéskori és jelenlegi) osztva van, míg az újban kivonva...
Van valakinek valami plusz infoja a témában? Megéri váltani?
Esetleg kaptál már valamilyen választ? A héten ugye postázni kéne az aláírt módosítást, ha váltani akarok. Nekem havi 7-8 ezer lenne a különbség, szóval látszólag tökre megérné, de már annyira jó, hogy gyanús...:-)))