Werner: a Kennedy egy motoros tura alkalmaval lett lefenykepezve Szloveniaban, eleg tavolrol, motoron ulve, bukosisakkal a kezben :-) szoval kulon erdem, hogy sikerult :-)
Valaki tud segiteni, hogy melyik kis gozosnek mi a tipusa? A nagycenki muzeumos kepekrol nincs semmim...( ezekrol )
" Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?"
40-es, ahogyan Werner írja, de a Bz kocsik 50-nel mehetnek, ill. tervbe van véve esetleg a 60. Leányvár és Egom között 70 (esetleg majd 80). Régebben (talán húsz éve?) a Csörgők is 60-nal illetve 80-nal közlekedhettek.
Egyébként a menetrend undorítóan laza, ahogyan az egyik mozdonyvezető mondta. Az IP menetrendet 30-cal is lehet tartani. Minden állomásra 3-4 perccel előbb ér be az IP.
"Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. "
"Szerencsére nem mindig van ez így, gondoljunk egy péntek vagy vasárnap estére ill. az idén februárra."
Ez tény. Ilyenkor a busz akár 2 órát is csoszoghat.
Ami pedig az utaslétszámot illeti, Piliscsabáig tényleg sokan utaznak vonattal. Főleg az egyetem dobja meg a vonalat: a Nyugatiból 7.35-kor induló vonaton sokszor csak állóhely van, pedig legtöbbször 5 Bz kocsival jár (a szokásos négy Bz után kötnek egy BDzx-et is, lévén poggyászos vonat).
Az IP is gyakran jár dupla kocsival, hétvégén mindig kettővel jár (tehát 72 hely).
"Én megértem, hogy törekedni kell a gazdaságosságra, de ne vesszen el a réven ami meglett a
vámon. Vagyis inkább 100 kW-tal több, minthogy állandóan szervíz. "
Én sem idealizálom a Bz-t! De a MÁV gördülőállományát figyelembe véve jelenleg nincs jobb megoldás a 2-es vonalra, sajnos...
Idejöttem, hátha itten a nagy szakértők közül valaki tuggya a választ:
az a büdös, fémes szag, ami beleül az ember orrába a vasút közelében történő tartózkodáskor, az ugye a fékből gyün? És ha igen, akkor milyen anyagok szabadulnak fel ijenkor?
Tényleg az volna az ideális, de szerintem az a kocsi egy első és mádodosztályú kocsi volt. A zalaegerszegi részen közlekedik. Tudom, hogy nemdohányzóra lehet gondolni, mert nincs a szám alatt piktogramm, de a kocsiban egyaránt vannak dohányzó és nemdohányzó fülkék.
B.
Harom napja volt erdeklodes az MTB es az IK 60T trolik mai allapotarol. Nos egy-ket kepet a mai roncsokrol es egy MTB-s kepet a Kalman Imre utcabol feltettem kb. 1 hetre a
http://galahad.elte.hu/~nza/troli
cimre. Erdemes megfigyelni az eredeti MTB-n a viszonylatjelzest meg a villamosokhoz hasonlo kulso tablaval oldottak meg.
Sosem volt kék a 200-as. Vannak FVV-k, amiket mindenféle reklám kapcsán teljesen befestenek mindenféle színűre, az lehetett kék (asszem, volt is olyan).
Nem tudom, mi a baj azzal a sárgával, nekem nagyon tetszik :)
Az egyirányú villamosokkal kapcsolatban maximálisan egyetértek, hozzátéve, hogy azért néhány vágánykapcsolat sem árt, különben hiába a két irány.
Valaki korábban írt a dohányzó nem dohányzó kocsikról. Pénteken a 20-on közlekedő 17.55-ön olyan kocsit láttam, ami csak dohányzó részből állt, egy első és egy másodosztályból. Szerintem ez az ideális megoldás, legyen egy teljesen külön kocsi a füstölőknek.
Na, a baleset miatt feltorlodott szegedi Tatrak fenykepe nagyon jol bizonyitja, milyen okos dontes volt egyiranyu villamosokat venni, csak mert egy kicsivel olcsobbak voltak. Debrecenben, Miskolcon is ketiranyuak az uj villamosok, csak a szegediek sporoltak... Apropo, Miskolc: itt is irta regebben valaki, hogy a 200-as villamost KEK-re festettek. Viszont ahogy Miko is irta, es en tegnap lattam is, a 200-as villamos SARGA. Ennyi penzuk van, hogy evente ketszer is atfestik a villamosokat, vagy annyira ronda volt a kek Tatra? Egyebkent bagojj-nak sokmindenben igaza van, de abban a leginkabb hogy 'A villamos színe sárga!'. Sajnos ez az uj sarga Miskolcon nem az a kellemes hagyomanyos napsarga, de legalabb sarga.
A szegedi feher-sarga-piros-kek-szurke viszont ronda.
A villamos színe sárga! Nekem a krém-piros járgányokat volt nehéz megszokni. Nagyon helyes, hogy elkezdték rendes színűre festeni őket. Egyébként az első "újsárgát" le is fényképeztem, gyönyörű napos időben a Tiszainál. Még nem tudom milyen lett a kép, mert nem tudtam még előhívatni.
Mikó:
"Szolnoki 2345 állt ott pepec állapotban"
Végre, szegény szenvedő 1345-öst is talpraállították! Jó egy évvel ezelőtt nem voltak benne a villamos főalkatrészek!
Matiz:
Jók a képeid! A Kennedyt hol csípted meg?
divby0:
Korrigáltam, de asszem az új képeknél nem javít a szerver, csak a képek végleges helyén. A hídmérlegesek az egyéb/munkagépek rovatban vannak.
Tátraügyben. Miskolcon eddig pirosak voltak a Tátrák, de elhatározták, hogy sárgák lesznek. Hétvégén láttam egy ilyen átfestett kanárit (citromsárga alapok, zöld alsócsík és ütközők). Szokni kell a szemnek, az biztos, de még elviselhető.
Akit érdekel a Bh kocsi (olyan mint a Bhv, csak egy darabban van az ablaka, a két kocsirész 2:3 arányban tovább van osztva és két ablak van minden ajtón), annak üzenem, hogy szombat de. 11 órakor Füzesabony állomáson, a 2. vágányon álló szerelvény első kocsija ilyen volt. V43 1058 állt a szerelvény elején, amiben aztán mindenféle kocsi volt. Valószínűleg később Miskolcra mehetett személyvonattal. Talán utána lehet nézni, melyik vonat volt az pontosan...
Más. Láttam végre egy újjáfestett Szilit a hatvani állomáson. Szolnoki 2345 állt ott pepec állapotban, mögötte 3 lepusztult Bhv kocsi + egy vezérlő.
Egyébként Lehárral mentem, +8-cal indult Keletiből, +5-tel ért Miskolcra. Vissza vasárnap este IC501-gyel jöttem, Hatvanig 1ó 2percet produkált, ami nagyon tetszett, és végül -1-gyel ért Keletibe.
Tegnap Du-tan hazafele menet egy "tigris" tologatot egy villamost a muzeumba. Sok gyerek, hogy elvezte a villamoson valo utazast.
Raktak ki egy villamos hoseprut. Szegeny ugy nez ki mint aki orra akar esni. A sulypontja ellegge nem a tengelyre esik.
" Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?"
40-es, Maestro! Persze könnyebb jármű talán járhatna rajta ennyivel, de 1 siklás és visszaállna a régi rend...
"Szerintem a szombathelyi vonal villamosításával kissé csökken a mozdonyhiány, és a Bz-ket újra felválthatja valamilyen normálisabb vasúti jármű."
Nem fogja! Egyrészt koncepcionális ("huh, végre "korszerűsítettük" az esztergomi vonalat), másrészt gyakorlati okból. A celliek arrafelé gyakran Szergejjel csináltatják a Csöresz dolgait is, mert ugyan van Csörgő, de egy jelentős részük pihen (2107, 2125, 2169, 2184...). Aztán éjjel a Csörik ugranak be néha ajkai tolómozdonynak, 2000 tonnás vonatokra mert a Szergej is éppenhogy munkaképes, persze hogy a csöri kifekszik. Aztán ha a villanyítással párhuzamosan a zegi IC-k elindulnak, az is csörgőt fogyaszt majd. Továbbá nem tudom, hány villanygép megy oda, de az elején biztos nem lesz elég. Biztosan kell meég 1-2 helyi vonatrd dízel, ha meg végre lesz elég Szili, akkor a celliek kidobják a Szerjoekat.
Én asszondom személyre kellene oda vinni 3 db BDV-t, de az ÉVF valszeg hallani sem akar majd erről.
"Ami pedig a kihasználtságot illeti, sajnos a 2-esen nem vetik szét az utasok a kocsiszekrényt."
Igen, de biztosan akadnak olyan időpontok amikor is a fizető utasok kényelme érdekében fajsúlyosabb vonatokkal kéne közlekedni. Bizton állítom, hogy ha az IP csoda nagyobb lenne (mondjuk 80 személyes) akkor az is megtelne.
"Ezzel együtt a 200-as sorozatú Bz-kkel nyugodtan lehetne produkálni a 70-80-at még a leghúzósabb emelkőkön"
Úgy, hogy hajtják őket, mint cigány a lovát. Ez egy ilyen kihegyezett konstrukciónál már problémákat okoz. Gondold el, hogy egy 200 wattos hangfal mennyivel jobban nyomja a zenét 2-esen, mint egy 40 wattos 8-ason. Egyszerűen kell a teljesítménytartalék. Én megértem, hogy törekedni kell a gazdaságosságra, de ne vesszen el a réven ami meglett a vámon. Vagyis inkább 100 kW-tal több, minthogy állandóan szervíz.
"Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. "
Szerencsére nem mindig van ez így, gondoljunk egy péntek vagy vasárnap estére ill. az idén februárra.
Az utasoknak persze az lenne a legjobb, hogy egységes jegyért a busz a vonatra ráhordó szerepet játszana olyan helyen, amelynél a lakóhelyektől messze van a vasút. Így egy busz gyakrabban fordulhatna, mivel kevesebb távolságot kéne megtennie. Persze a dolgokat nem az utas igénye dönti el, hanem hogy az üzemeltetőnek mi éri meg jobban. Az utas pedig eszi-nemeszi-nemkapmást, vagy vesz magának egy verdát. Benyó, a koncepciód tetszik, csak ehhez viszonylag sok állomást kéne kerülésre és vonattárolásra beüzemelni, valamint kéne 2 db Csöresz mert a kecskemétieknek igen sok gondot okozott, hogy 200 km-re jártak a mozdonyaik.
Nem vagyok közlekedésmérnök, de úgy tudom abszolút top téma a szakemberek között hogy a tömegközlekedést kell erősíteni (legalábbis a zsufi Európában) az egyéni közlekedés ellenében. Ám véleményem szerint ez itthon nem valósul meg addig, amíg nem lesz hatékony széleskörű társadalmi érdekérvénysítés.
Igen, a hétvégén voltam Szentesen. Az állmáson M32 2040 tolatgatott, viszont a pótkocsis IFÁ-k é Tátrák kb. percenként érkeztek a répával, hatalmas forgalom volt. Elindultam F.sebestyén irányába, de kb. 3 km. után visszafordultam, mivel aról jötek a teherautók. Szeptember elején megjelent egy újságcikk a répaszezon vasúti vonatkozásáról (állomások, berakodóhelyek stb.). Be van szkennelve, igaz nem túl jó minőségben, akit érdekel, tudom küldeni mailban.
"Akkor aztán tényleg be tudnánk inteni a Volánnak. "
Hát igen, ezen én is sokat gondolkoztam, de én a saját kedvenc, azaz a 64-es vonal vonatkozásában. Én ezt nem tekinte szárnyvonalnak, szerintem az lenne a szerepe, hogy a DÉL-Alföldet és a Dunántúl legnagyobb városát összekösse. Persze ere nem nagyon alkalmas a 20-30-as pálya, de ha megcsinálnák 60-asra, és egy sebesvonat a 68 km-t megtenné kb. másfél óra alatt, biztos, hogy sokkal többen választanák a vonatot a busz helyett. De!!! Gondoljunk bele pl. a Pannon Volán helyzetébe: kis "szerencsétlen" cég olyan helyen szolgáltat, ahol csupa dimbes-dombos, hegyes-völgyes a terület, szerintem itt Pécsen a helyi járatok üzemeltetése jóval veszteségesebb, mint egy síkvidéki városba. Mivel kompenzálja ezt a veszteséget? Természetesen a távolsági járatokkal, amely mindenhol nyereséget produkál. Így a Volánnak egy hatalmas haszon, hogy naponta 8-10 járatpár közlekedik pl. Szeged és Pécs között, péntek-vasárnap tömve, túlzsúfolva.De a menetidő busszal is közel 5 óra, a kényelemről vagy kényelmetlenségről nem is beszélve. Ráadásul ha a Mecsekben leesik egy kis hó, a 6-os út Szekszárd és Pécs, illetve az 5x út Pécs és Mohács között rögtön bedugul a keresztbefordult IFÁ-k miatt. Szóval lobby az egész: az állam nem fog áldozni ennek a vonalnak a felújítására, mert akkor a VOLÁN zsebéből veszi ki azt a nyereséget, amiből fedezni tudják a helyi közlekedés veszteségét.
Persze, mondja ere a MÁV, hogy nyugodtan lehet utazni Dombóvár-Szentlőrincen keresztül is. Amikor a 64-est megszüntették, akkor még figyeltek arra, hogy a Dombóvári csatlakozás a félegyházi sebeshez reggel és este is meglegyen. De ma már ez nincs meg! És pl. aki Bajáról utazna Pécsre, az a 64-en keresztül 90 km-es jeggyel utazhatott, míg ugyanez az 50-40-es vonalakon 160 km-es jegy! EZ NEM MINDEGY!!!
Ha a MÁV korrekt lenne, akkor olyan díjszabást alkalmazna, amellyel az ember úgy utazhatna, hogy legrövidebb IDŐn belül odaérjen a kiinduló állomásról, de jegyet csak a km-ben legrövidebb távolságra kelljen váltania! Azaz, ha el akar menni Bajáról Pécsre, mehessen 90 km-es jeggyel Dombóvár-Szentlőrincen keresztül! UTÓPIA???
Bocs, ha feltartottalak benneteket!
Más: június elején Füzesabonyban, a múlt héten pedig a Keletiben láttam olyan felújított By kocsit, amelyben a dohányzó-nem dohányzó szakasz nem 50-50, hanem 30-70%-ban volt elválasztva. Ez eredetileg is ilyen kocsi volt, vagy csak megjött a MÁV esze, és kinyitották a szemüket, hogy meglássák, hogy mekkora különbség van a dohányzó és nemdohányzó szakaszok utassűrűségében?
A Tatrak valoban kb. 30 cm-rel szelesebbek a korabbi Budapesti szerkesztesi szelvenynel. Emiatt aztan sok vonalon a Tatraknak extra talalkozasi tilalmuk van, es nehany vonalra be se mehetnek. Talan a legismertebb a kiskoruti vonal: a multkor bedoglott a Szt. Gellert teri valto, es csak a Szbadsag hid fele lehetett menni. A 19-esek tovabbmentek a hidra, a 18-asoknak viszont vissza kellett fordulniuk.
Egyebkent rossz nyelvek szerint anno azert egyeztek bele a szelesebb kocsiba, mert ekkor mindenkeppen fel kell ujitani a palyat (at kell epiteni a megallohelyeket stb.) - igy a Tatra beszerzest osszekotottek a palyafelujitassal, amire eredetileg nem adtak volna penzt. Ekkor epult ujja pl. az 56, 59-es vonala, a Maglodi ut is.
"A megjegyzésem arra vonatkozott, hogy a MÁV GF-hez tartozik Sturovo! "
Igen, valószínűleg azért, mert Szobnál jobb felszereltségű.
A határállomásoknál megállapodások vannak arról, hogy melyik fél jár "inkább át": és használja az állomást. Ily módon Sturovó, Gyékényes meg Kürtös (Curtici) a miénk, Murakeresztúr a horvátoké, Szentgotthárd, Hegyeshalom az osztrákoké, Hidasnémeti a tótoké is, így szeretnénk Szabadkáról is megállapodni a jugókkal stb. Komárom-Komárno, valamint Záhony-Csap erősen közös használatú, mivel mindkét pár állomás fontos elosztó hely.
El tudom képzelni, hogy Sturovóban pl. használhatják a megyar gépek is a VT-t.
Maestro! Azt is írták, hogy elkezdődött a répaszezon, D-Alföld répáját nem Sarkadra és Mezőhegyesre, hanem Szolnokra viszik. Szentes vidékén jókora mozgás lesz tapasztalható. Szóval, jó fényképezést!
Épp tegnap lvasgattam a 2-es menetrendjét a lakás legkisebb helyiségében (kellemeset a hasznossal...). Ha jól emlékszem, a Piliscsaba - Dorog 16 (?) km-t 20 perc alatt teszi meg az IP megállás nélkül. Milyen erre a pálya nem 60-as vagy 80-as?
Azért mindennap én sem utazok, de elég sűrűn. A vonal igazáből csak Piliscsabától van kihasználva, addig elég kevés az utas. A Bhv-s szerelvények pedig nagyok voltak ehhez az utasforgalomhoz. 3 kocsival meg szerintem fölösleges M41-et indítani.
Valóban, tavasszal tényleg sokat járt erre a 499-es Bhv, aminek a végére és a zárlámpáira én is felfigyeltem (legutóbb egy szegedi gyorson láttam). Én is arról álmodozom, hogy lesz még a 2-esen normális vonatközlekedés, M41+ 5db szép új Bhv kocsiból álló szerelvényekkel, 60-80 km/h sebességgel. Fantasztikus volna. Akkor aztán tényleg be tudnánk inteni a Volánnak.
Jelenleg Esztergomból kb. 1/2 órával gyorsabb a Volánbusz, mint a vonat, 50 km-es távon. Szerintem ez lesújtó. Ugyanakkor a 2-esnek van jövője, mert tehermentesíteni kell a 10-es utat, ráadásul a vonal elővárosi vasútvonal, agglomerációs forgalmat bonyolít le. A vezérek szerint nem is igényelne a pálya olyan sok felújítást.
Én úgy képzelném a vonal jövőjét, hogy az esetleges felújítás után az esztergomi vonatok járjanak Bhv-val kb. óránként, és ezek közé legyen iktatva egy-egy piliscsabai személy 200-as Bz-kkel, ami csak Angyalföldig járna (Újpesten úgyis ott a metró). Az InterPici közlekedést is hülyeség lenne felszámolni: a vasutasok szerint a helyjegy ellenére is mindig ki van használva, még hétvégén is, amikor két kocsival jár. Én már nem egyszer jártam úgy a Nyugatiban, hogy már nem volt helyjegy, mert elfogyott. Ez azt jelenti, hogy ez sikeres vállalkozás. Az InterPicinek az a baja, hogy 82 perc a menetideje, pedig 45-50 perc alatt meg kellene tennie az utat (meg is tudná!), és nem kellene minden járatnak ennyi helyen megállnia (pl. az esti járat miért áll meg az egyetemnél? És Újpesten minek állnak meg egyáltalán?)
Azonban a felújítás még nagyon sokáig váratni fog magára, és addig a Bz látszik a megoldásnak.