Akkor egy rovid leltar a jelenlegi szegedi FVV (hazi)csuklosokrol, bengalikrol, tujakrol - ki hogy nevezi oket:
3ajtosok kozul meg el es gyakran hasznaljak is: 602 607(ex604bol atalakitva) 609
5ajtosok: 653 654 656(tanulokocsi, de meg regi festesu koraban, ugy kb 3 eve forgalmi is volt) 659 660 662
10 ajtosok: 801-810, 812-815 817 818 820
ezeken kivul az emlitett 313-314 nosztalgia-kocsi, valamint a palyaszolgalat jarmuvei SZ5 SZ6 MIII
A tobbit majd a honlapomon, ami erosen keszul...
Én kézi vezérlést alkalmazok, ráadásul a jelzőktől kezdve a váltókon át a fénysorompóig mindent én kezelek. Kicsit bonyolult, de ezt szeretem. Ráadásul így biztos nem hagyom az asztalt felügyelet nélkül. A másik asztalomnál ez gyakran előfordul, és ki tudja miért, mindig ekkor történnek a galibák.
A 0-val kezdődő sorozatszámozás FVV-BKV eredetű. Valószínűleg ez az államvasúti kocsis hagyományt követi, mely szerint a sorozat első pályaszáma mindig 0-ra végződik. (000[háromnullás], 100, 200 stb.) Ez a régi MÁV kocsiszámozási rendszerben is így volt.
Más:
Nem felejtkeztem el a jellegrajztáblázatról, amint kész közkinccsé teszem.
Üdv:
Csabi
Ne bántsd őket, ez csak olyan kedves rózsaszín ábránd volt, amiről felébredve tudod, hogy soha nem lesz valóság. Amúgy igazad van, persze, hogy nem realitás.
Ne kerguljunk mar meg, emberek! Villamost a Rakoczi utra, meg az Erzsebet hidra?! Mi a sistergos menkunek? Hogy elfoglaljon meg ket savot (vagy meg tobbet a megallok miatt) az amugyis kevesbol? Es mi lenne belole a haszon? Merthogy nem lenne gyorsabb a hetesnel, az ziher; a budai oldalon nem tudom, hogy hol tudna lejonni a hidrol, es sikerulne tonkrevagni vele a Belvaros kozlekedeset. A szivem minden vaskereku jarmue, de el a kezekkel (sinekkel) a Rakoczi uttol!
Egy kicsit off: ne haragudjatok, nem a helyesírásommal van gond, de most kaptam egy új gépet, és a klaviatúra még nem mindig tudja követni a gépeléshez használt 2 ujjam sebességét!
Ami én tudok, az a következő:
Kungyalu alsóig jó a pálya, szerintem 80-as, onnan Nagytőkéig eleég ramaty, szerintem 40-es, de Kunszentmárton könyékén lehet, hogy csak 20-30-as.
Nagytőkétől Hódmezővásárhely Népkertig ismét jó, 80-as, de lehet, hogy néhol 100-as is. Hmvhely és Makó között 60-as, néhol 40-es.
Bizber: passz...
Gépek:
személy: Szolnok - Szentes között MD vagy M41, Szentes - Hmvhely: MD, M41 vagy BZ, Hmvhely - Makó Bz, kivéve a hétvégi sebest, ami ha jól tudom M41.
teher: én tehert Szentes fölöt csak egyszer láttam, M41 2151 volt Martfűn.
Hmvhely - Makó között általban szegedi M44 vagy M62, de a Szergej végig csak 30-cal mehet itt (ezt egy szegedi vezértől tudom).
Mit tud / fog tudni a terepasztalod? Milyen vezérlést alkalmazol? Az enyém is készül, már nem is tudom, hány éve. A kézi vezérlés már megoldhatatlanul bonyolult, digitalizálni kellene, de nincs meg hozzá a HW ismeretem. Tudsz (valakit), aki segítene?
Egy kérdés:
A Szolnok-Szentes-Hódmezővásárhely-Makó (130-as) vonalról. Ez is a bejárandó kategóriába tartozik nálam, de az időm az kevés (ha van is, a terepasztalt is be kell fejeznem végre- 2 éve készül...).
Kérdéseim:
- pályasebesség
- pályaállapot
- tengelyterhelés
- járművek (M41, Bz, MD jár, azt tudom, de még mi?)
- Szergej előfordul-e arra
- állomások (méret, biztber, utasforgalom)
Egy régebbi téma, nevezetesen Paks:
holnap fogok arra járni, bár nem hiszem, hogy megállunk (a buszban én leszek az egyetlen vasútmániás), de talán pont ott pukkad ki a kerék...
De amit kívülről látok, megírom.
Rákóczi úti villamos nem érne kalap bódiszilvát sem, ha nem hoznák át a hídon.
63-tól kb. hat éven át át is mentek, csak valami agyatlan közvetlen ráhegeszttette a hídszerkezetre az alépítményt, így félővé vált, hogy a villanyosok az egész hidat porrá rázzák, ezért levették őket. Nem tudom, most hogyan csinálnák meg, mindenesetre érdekes lenne visszatenni a villamost, bár nem sok esélyt látok rá.
Jártak a 67-esen, 44-esen, 3-ason, én a 28-ason még utaztam is rajtuk...
UV Angliába? Erről még nem...
Én úgy tudom egy tervezett gyorsvillamosi háloztahoz készültek, ezért is kaptak nagyobb teljesítményű motorokat, az előd TM-hez (Stukák) képest.
Egy villamos vezetővel beszélgettem, az mondta, hogy még az UV+p+p+UV is simán ment 60-nal! Mostanra a gyorshajtást elkerülendő, ki is kötötték az utolsó fokozatot bennük, de még igy képesek lehagyni a csehszlovák csodákat (Tatra T5C5). Nagyon birom a MUV-okat, rohadt jól néz ki egy régi villamos modern belsővel. Amelyiknek a forgovázát is rendesen felújították, azzal kész élvezet a száguldás, múltkor kukucskáltam a vezetőfülkébe, 57-t mutatott az óra...
Én örülnék a Rákoczi úti villamosoknak, egy 4-6-oshoz hasonló járat védett pályával, szerintem jól helyetesithetné a 7-es buszokat.