Hosszú távon nem lenne hülyeség, de lőtte azt kellene elérni, hogy a Keleti-Kelenföld közötti út ne tartson 15-20 percet. Most, hogy a Délit kicsit rendberakják, csinálhatnának valamit ezzel a szakasszal. Ez tervbe van véve?
Na errol annyit, hogy informacioim szerint a pecsi es kaposvari IC-k is atmennek jovore a Keletibe vegleg.
Aztan a Liszt elmenne Pecsig. Hulye ez a MAV. Minek noveli
mar megint 10 perccel foloslegesen a menetidot. Ezt mar tobbszor irtam, hogy mifelenk is elb..tak az IC menetido versenykepesseget azzal, hogy a Keletibe vittek oket.
Aztan mi a loalkatreszert epitettek magas es fedettperont a
Delibe, talan a diszkovonatoknak? Ugye megint valami jo kis
koncepcio, hogy a Keleti legyen a Hauptbahnhof, aztan az
esszeruseg meg le van rittyentve.
Igen, erre voltam kivancsi. A legfek tudtommal is veszfek, ugyhogy _nem_illik_ azzal megallni. (Most nehogy belekoss abba, hogy mindig azzal allnak meg! :))) Leginkabb arra voltam kivancsi, nem veszti-e el a hatasossagat a melegedes miatt. (Ha hulyeseget mondtam figyelem, nem vagyok gepesz, kozlekes vagyok!:)))
Igen, nagyon különböznek a vasutasok is. A 2-3 hónappal ezelőtti afféromnál is a váltókezelő bakter (épp engedte ki a fűtőházból M62 096-ot) odajött hozzám, és közölte nemes egyszerűséggel, hogy kiveri azt a gépet a kezemből... Rá egy percre megáll mellettem a Szergej és kiszól a vezér, hogy jó helyen áll-e a fótohoz vagy arrébb menjen egy kicsit...
Szoval minden megalloban? Erdekes... Elvileg ezt is ki kell hogy birja. Mellesleg a HEV-en a veszfek a legfek, igy ha azt elinditja valaki, a villanyfek automatikusan kiejt.
HEV eng. sebesseg: az M X-esnek 80, az M X A-nak 70 km/h. (Ha jol tudom az M IX-est is 80-ra engedelyeztek - az M IX A-s atepitesnel ezt is levettek 70-re).
Ehhez kepest a Szentendrei vonalon 60 km/h a max. megengedett. Az is biztos, hogy a 120 feletti is hiheto - bar nem a motorteljesitmeny a kritikus, hanem a forgovaz.
Már akkor sem értettem, hogy miért nem inkább azt csinálták, hogy otthagyva a szerelvényt (vagy akár azzal) betolta volna a teherkocsit az I-re, majd visszatolatva beállt volna a II-re. Mindenesetre tanulságos, hogy több "apró" mulasztás együttes megléte okozta a tragédiát. Ez volt Szajolnál is.
Egyszer Rakamazról mentünk Miskolcra. Hajnal volt, gyalog mentünk be Tímárról, jó negyedórával lekésve a menetrendszerinti indulást. De a vonat még bent volt. Kiderült, hogy egy teherkocsi elkódorgott valahol a Tisza-hídon, és most nagy tanakodás van. Végülis az történt, hogy 15-tel elindultunk, és a kocsit valahogy betoltuk Tokajra. gondolom, mikor utolértük, rákapcsolták a mozdonyra. Szerettük a teherkocsit, mert így értük el a vonatunkat :)
Bocs, de nem csodalom, hogy nem engedett fel, lehet, hogy akkora fegyelmit kapott volna azonnal, nem biztos egyaltalan, hogy a minden vasutas joakaroja a masiknak, konnyen befujhattak volna.
Na ilyen privat megallast en is lattam, megpedig a Venezia
nemzetkozi expresszel par eve Balatonmariafurdon: Menetrend
szerint haladas lett volna, meg kereszt se volt eloiranyozva, fekezes, a csatorna hid elott magallunk, kinezek, egy pacak leugrik a geprol int a vezernek, aki odacsapott a lovak koze, majdnem hanyattestem, ugy odavagott neki.
Akkoriban épp volt egy vasúti automatika nevű tárgyunk, és ott egy MÁV-os figura, aki baleseteknél szakot szokott érteni, elmondta, hogy mi történt. Már nem emlékszem, hogy hol volt, de az alábbiak:
Az adott állomás (talán Macs? Az a füzesabyonin van) 3 vágánnyal rendelkezik. Az első vágány az ilyen helyeken szokásos nem igazán használt. A Debrecen felől érkező vonatnak a II. vágányra kellett volna érkezni, míg a szemből jövő a III-ra. Viszont még előző este rosszul hagytak ott egy teherkocsit, ami a Debrecen felőli oldalon belógott az I. és II. vágányt szétválasztó kitérőn (a biztonsági jelzésen belül), így a Debrecen felől érkező személy nem tudott beállni a II. vágányra (az I-re sem tudott volna), csak a III.-ra. Az volt az elképzelés, hogy a III.-ról kihúz vonalra, és onnan betolat a II-re (a Tiszalök, vagy Füzesabony felőli végéről), hogy a szemből jövő be tudjon állni a III-ra. Na, amikor épp kint volt, akkor jött szemből a másik, a mozdonyvezető nem látta meg a tilos jelzést és belement a Debrecen felőli személybe. A vétkes mozdonyvezető életben maradt, ellenben a vele egy állásban utazó, valamint a Debrecen felől jövő mozdonyvezető meghaltak. Namármost nem tudom, hogy itt volt-e vonatbefolyásolás. Másfelől nem vagyok benne biztos, hogy az mindig segít, mert ha mégis közel van, akkor hiába, nem tudja megfogni.
Térközjelzőt (csak azt, tehát állomási ki- és bejáratit nem) 2 perc után tilos jelzésnél is meg szabad haladni, 15 km/h-val, egészen a következőig. Ott aztán majd kiderül, hogy az mit mutat.
Déli lesz az szerintem. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Várpalotán és Ajkán is meg fog állni... (ha már Sárbogárd, Füzesabony és Szentlőrinc is kapott IC-t), talán Tüskeváron nem...
O.K. Adam, reszletezek. Volt egy rakas kesesunk, majd a vezer ment az Arpad hid fele ugy 60-nal, es legfekkel allt meg. A Timar utcanal is, erre O.K., hogy ott ugy is kell, aztan Szepvolgyi ut villanyfek, utana rodeo (ugy 20 centiket ugrott a nep a vonaton!!! Én is csak a terdem es a bokam egyuttes erejevel tudtam kirugozni...) (mehettunk vagy 80-nal), majd legfek a Margit hidnal. Szoval "jot" tesz a fekeknek, ha ilyen szepen futjuk oket, avagy elbirjak?
Ami a Lukefalvi (Zeg.-i ) IC-t illeti, en olyasmit hallottam, hogy esetleg a kanizsai kocsik fordulnanak egy kort arrafele.
Masreszt nem hiszem, hogy 3ora 25 percnel hamarabb le tudbak vinni: Bp-Fehervar kb 1 ora a Keletibol
Fehervar -Veszprem -Boba kb 1ora 30 perc
(remenykedo szamitas)
Boba-Zeg. 50 perc
Ez igy 3 ora 20 perc, ha csak a felsorolt helyeken allunk meg. szoval menetidoben nem lesz nagyon nyereseg, viszont nem kell atszallni, ami sokat szamit az utasnak.
"Mas: Magyarorszagon megtortenhet a Paddingtoni eset? Marmint hogy valaki atmegy a voroson es nincs automatikus fekezes. Ugy tudom hogy fovonalakon mukodik ez a terkozjelzoknel, de mukodik-e az allomason is? Es a mellekvonalakon? "
Szerintem mellekvonalakon nincs kiepitve ez a bizber rendszer, pl. a 64-esen töténő gyaloglásnál sem láttunk semmiféle "visszacsatoló rendszert, csupán a drótot, ami a legközelebbi állomásról vezetett a jelzőig/előjelzőig. Itt nem is voltak térközök, vagyis egy térköz egy állomásköz volt.
Ha jól emlékszem, valamikor a 90-es évek legelején (90-91-92???) volt egy ilyen jellegű karambol Debrecen környékén, Tiszalöki vagy Tiszafüredi vonalon, egy MD (?) karambolozott egy másik (teher?) szerelvénnyel. Emlékeztek erre? Én éppen mostam a koliban, amikor bemondta a rádió a balesetet.
Szóval mellékvonalon szerintem megvan az elvi lehetőség az ilyen jellegű balesetre.
Más: lehet, hogy az olyan vasutas trupisságokról részleteket (pntos adatokat) tényleg nem kellene írni, amiből valakinek kára számazhat, feltéve, hogy nekünk előnyünk származott belőle... Privát megállást már én is tapasztaltam: június elején az Eger-Szilvásvárad személy állt meg Mónosbél és Bélapátfalva közötti (Mikófalvára vezető út) közúti átjáónál "leszálló" miatt.
OFF(?): Ha jól emlékszem, épp itt írta valaki, hogy az aug. 11-i Nohab túra során a ceglédi deltában a fotózás miatt megállt vonat feltartotta a szegedi gyorsot. Ezt én nem állítanám be jó poénnak, mivel épp mi papolunk itt a vonatok pontosságáról!
Ha jól emlékszem, utomatikus vonatbefolyásolóval ellátott vonalon elvileg 15 km/h-val haladható meg a vörös jelzés. A gyakorlatban ez annyi, amennyire beállítják, de inkább kevesebb. Tolató üzemmódja is van a vonatbefolyásolónak, ha jól emlékszem, az nem foglalkozik a jelzésekkel, viszont max. 40 km/h-t enged. Természetesen a szalagon feljegyzi a dolgokat, így visszakereshető. Talán ki is lehet kapcsolni a szerkezetet, de ilyen esetet nem láttam, gondolom, csak nagyon különleges esetben szabad megcsinálni és akkor a vonatvezetőnek is a gépen kell figyelni a jelzéseket, hogy a vezér ne legyen egyedül és kisebb legyen a hibalehetőség.
Vonali jelző vörös esetén 15-tel meghaladható, (volt?) állomási, bejárati nem.
Azt nem tudom hallottatok-e, hogy minden HEV vonalon ki van jelolve egy megallohely, ahol legfekkel kell megallni (a Szentendrein a Timar utca). Ezt azert csinaljak, hogy mindig hasznaljak a legfeket is, es megbizonyosodjanak az uzembiztonsagarol.
Mas: Magyarorszagon megtortenhet a Paddingtoni eset? Marmint hogy valaki atmegy a voroson es nincs automatikus fekezes. Ugy tudom hogy fovonalakon mukodik ez a terkozjelzoknel, de mukodik-e az allomason is? Es a mellekvonalakon?
Meg valami: a Vizafogora volt osszekottetes az Arpad hidrol ez van lefenykepezve:
http://galahad.elte.hu/~nza/iparvagany/arp_h.jpg
Ez a vagany egyebkent a HEV tulajdonaban volt (!).
Van azért másfajta vezér is: csütörtök este a Keletiben kószáltam a fiaimmal és az egyik nem engedett fel velük a gépre! Ott, álló helyzetben! Ilyen még nem volt! Annyit válaszolt: pont itt, a Keletiben?
Vezetni tényleg jó, "hobbiból". (Van -lejárt- jogsim) Ha hivatásszerűen csinálja az ember, eléggé vacak a beosztás miatt.
A fékezés egy nagyon érdekes téma, kedvencem. Volt, hogy elcsúsztam egy megállóban, 3 kocsi kilógott a peronról, ráadásul azokból szálltak le legtöbben. Az oktató vezér gyengéden figyelmeztetett, hogy ne hajoljak ki, tükörből figyeljem a menesztést...
A vezérek minden megállónál, állomásnál tudják, hol kell elkezdeni fékezni (1. bejárati váltó, útátjáró, stb.). Egyszer régi osztálytársammal mentem a telekre, mondta, hogy megáll a nyílt vonalon, ahol nekem a legközelebb van. Képzeljétek, elcsúszott kb. 200 m-t, pedig mondtam neki, hogy hányas szelvénynél álljon meg, mert ott még sosem állt meg és nem volt benne a "kezében", hol kezdjen fékezni.
A Gigant listára írtam egy kis szegedi helyzetjelentést, illetve néhány sort a szombati körömről, bemásolom ide is. Bocs az ékezetes betűk hiánya miatt, és biztos sok elütés is van benne...A szergejek kozul az utobbi egy hetben M62 096, 194 es 231 mozgott Szegeden. (Ha jol tudom, 109 Kiskunhalason van, 057-et ket hete lattam utoljara, 089-et kb. 1,5 honapja). M62 062 a futohaz elott all szerintem erosen kerdeses a jovoje, az "S" meg nem szerepel rajta.
Bobok: tegnap kineztem a nagyallomasra, es ott pompazott vadi uj festesben M44 214, egyszeruen gyonyoru! Mostanaban mozgott: M44 207, 522, 517, 056 (Hmvhelyen szokott lenni), 503 (dorozsma).
Zetor: M31 2019 es 2035 Szegeden mukodik, 2047 Halason, 2038 a futohazban van (regota nem ment), 2015-ot nem lattam, 2033 ugye mar "S"...
Szombaton tete egy kort: 13.20-as gyorssal Felegyhazaig mentem (ez a vonat szombaton mindig ket geppel megy, most V43 1194 - a legszebb szegedi szili - es 1227 volt). Itt lattam M44 072-t (EURFIMA), 714 erkezett Bp-rol, V43 1230 hozta. Bz-vel mentunk tovabb Szentesre, a kozbenso ket allomason (Gater es Csongrad) semmi. A szentesi futohazban allt egy gyonyor sotetzold Mazsola, a szamat nem lattam.
Szentesen hatalmas repaberakodas volt, M44 523 tolatgatta a kocsikat (ezt a bobot 2 hete Lajosmizsen lattam). Gokartot nem lattam. A 15.45-kor indulo szemellyel mentunk tovabb Vasarhely fele. A menetrend szerint csak 2.o. kocsikat tovabbit, azonban ez hulyeseg, mivel a 15.3x-kor Szolnokrol beerkezo szerelveny megy tovabb, es Hmvhelyrol ez indul vissza 16.40-kor sebeskent Szolnokra. Mi M41 2152-vel mentunk, de a szentesi beerkezes utan a szerelvenyre akasztotak meg 2 Bz-t. Ezek kozul az egyi 70-es volt, ennek ellenere meggyozodesem, hogy mentunk 80-nal is Szegvar elott... A vasarhelyrol Szentesre 15.3x-kor erkezo szemely - a menetrendde elentetben - szinten viz 1.o. kocsit, ez a szerelveny megy tovabb Szolnokra 15.50-kor, Szentesen csak mozdonycsere van. Szentesig M41 2198 hozta, innen tovabb 2151 vitte. A futohazban lattam a negyedik Szentesi Csorgot, 2177-et is.
Az elozetes hiresztelesekkel ellkentetben Mindszenten es Martelyon semmi reparakodas nem volt. Hmvhelyrol Szegedre MD 3035-tel mentunk vissza. Ennek a mozdony feloli legelso kocsijan (ami 1.o.!) ki van teve egy cetli, hogy az ajto nem hasznalhato, kerjuk masikat igenybe venni. A kocsi oldalan valami barcajegy ragasztva, hogy kerik a javitast. Ez volt szombaton, ma reggel 7.2x-kor erkezo szeleveny ugyanez volt, a cetlikben es a rossz ajtoban semmi valtozas. Nincsenek balesetvedelmi eloiraso arra vonatkozoan, hogy az ajtoknak nyihatoknak kell lenniuk? Mi van, ha tuz ut ki, es az utasok nem tudnak kimenekulni???
Tegnap delutan hal'istennek ismetelten ledoglott a szabadkai csoda, ezert megint 642.195 jott at, egy kocsival.
M41 2138 az aug. 20-i dogles utan meggyogyult, szombaton Szegeden jart.
Gyerekek, ne irkáljatok ide ilyeneket, hogy vonatot vezettek, meg ilyenek. Még ha esetleg vagytok is ilyen szerencsések, ne fájjon emiatt senkinek a feje. Ez nyitott fórum, bárki beleolvashat a MÁVtól is. Jó, hogy azt nem írod meg, hogy melyik nap, melyik vonatot vitted.
Sziasztok!
Csatlakozom az elottem szolohoz.
Bar nekem mas okbol nem tetszik az ilyen irkalas.
indok: Arra is gondoljatok nem csak mi olvassuk a listat. Esetlegesen a vezer uraknak is problemat okozlat. (Pl.:En is kisegitettem masokat a HEV-
en.)
:-)
division by zero:
"...sok km-nyi gazirtást kéne elöbb végezni (esetleg kölcsönkérni a rákosrendezői Unimog-ot...)."
Kell egy motorfűrész, egy sinen guruló platós kocsi, és csak meg kell húzni a Landyval.
Én minden ilyenbe belemegyek!