Keresés

Részletes keresés

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 861
Hajrá 19es!!!

Lezoli:
"Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani."

Én is így gondolom... Valakinek nem tetsznek ezek a mozdonyok.

"Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre? "
A 80-as évek közepén lett volna rá lehetőség, együtt nagyjavítással, mozdonyonként kb. 10 millióért.

"Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek"

Ezt át lehet hidalni azzal, hogy az összes mozdonyt egy helyre állomásítják, és oda csak azt. Ott van az alkatrészbázis, a szakembergárda, és a nagyjavítás is, ha szükséges. Alkatrészeket a Szergejhez is kell venni, nem is keveset, és dollárért.

Mindent egybevetve, a NOHAB üzemeltetése kevesebből lett volna kihozható, néhány db a 20-ból ma elvinné a szombathelyi, 1998-ig a kanizsai gyorsfordát is, valamint a szombathelyi IC-ket, a rezsókocsi pedig csak az emlékeinkben élne. A MÁV 1985 táján nem gondolkodott előre így most van 5 db működő NOHABunk már régen lejárt fogyóalkatrészekkel, egyre több elfekvéssel.

Ákos:
"erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai..."
Ne bántsd a 190-est! Jó, nem olyan szép, mint egy NOHAB, de akkor se... Sok német kifejezetten szereti a Tajgatrommelt is, mert a múltjuk egy darabja és itt még láthatják.

division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 860
Én a kedd délutánra szavazok.
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 859
Nekem van róla kép: 1999.07.10-én Füreden, kicsit ellenfényes, majd megmutatom!
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 858
Amikor Okoska füstöléséről írtam, M41 2187-re gondoltam, azt hittem, hogy Okoska az ő kizárólagos neve.
werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 857
"Okoska: amikor Füredről indult egy személlyel, akkora fekete füstfelhőt eresztett, amelyet Csörgők (még a kevésbé okosak sem) nemigen szoktak"

Igen, a Csörgőnek nem szabad füstölni.
Az okoskák viszont teszik ezt, szerintem ennek az MPC rendszer az oka.

A normál Büchi-féle turbófeltöltés egyik hátránya, hogy sok és sokféle kipufogócsövet kell készíteni. Ha ugyanis a kipufogógáznak nemcsak a hőtartalmát, hanem a mechanikai energiáját is hasznosítani akarod, akkor max. 3 hengert köthetsz 1 kipufogócsőbe, nehogy egymás ellen dolgozzanak. Az MPC (Multi Pulse Converter) ezt próbálja kiküszöbölni azzal, hogy egy hengersornak egy kipufogócsöve van, amley egyenletes nyomást állít elő. Ezt úgy csinálja, hogy a hengerből kúpos kivezwetéseken jut a gáz egy nagy puffertartályba, és onnan viszonylag egyenletes nyomással a feltöltőbe. Ez látszik is az egyik képen, az M41,2120-nál. Mivel a kellő nyomás előállítása időbe telik, a motor csak lassan pörgethető fel. Az okoska ha megfelelően van beállítva vagy jól működik akkor lassan pörget fel. Ha nem, akkor viszont a motor túl van etetve és füstöl, de mint a bánat. Sajnos eddig egyszer sem sikerült ezt fényképezővel is észlelni.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 856
"3 selejtes szergej (100,067,167)"

Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.

"M41 2121-et folyamatosan szedik szét szerintem"
Hát, az már évek óta eléggé széjjel van szedve. Arra talán jó lesz, ha egy Csörgő nagyobbat csattan akkor felhasználják a 2121-es kaszniját, nem kell a sérültet kalapálni.

"mert minden nap van mozgás körülötte (ajtók-ablakok nyitva)"
Embereket is láttál? Talán még mindig ki lehet venni belőle valamit.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 855
"3 selejtes szergej (100,067,167)"

Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.

hant Creative Commons License 1999.09.17 0 0 854
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam a topicot, mert engem is érdekelnek a vonatok és a városi közlekedésben résztvevő járművek.
Ma reggel munkábajövet láttam egy gőzöst, ami még néhány kocsit is húzott magával, a Thököly út felett, Kőbánya felé menni. Máskor is már hallottam, mert a gőzösök sípját messziről fel lehet ismerni.
Kérdésem: létezik menetrendszerinti gőzös járat a szombati szobin kívül is?
werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 853
"Okoskáról ...belső felvétel? "

A Gigant Club oldalon, az M41,2120-nál.

werner Creative Commons License 1999.09.17 0 0 852
Juteszembe: új Okoska: M41,2109 Szolnokon Fv 1999.08.17
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.17 0 0 851
Javaslat kiállítás látogatásra: jövo hét kedd du., vagy ezen a héten vasárnap délelőtt.
nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 850
Peterr,

004-nek nem maradt ép TC-je, még forgórész sem. Ha maradt volna, 002 már szaladgálna. Így viszont 3 millió körüli összeg miatt nem üzemel.

Lezoli,

Ha tudnál infókat szerezni a TC-tekercselés áráról, no meg arról, hogy hányat csináltak, annak nagyon örülnék!

köszi, üdv.Ákos

nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 849
Lezoli!

Nem új TC, csak forgórész-tekercselés. Ezt is az Északi JJ csinálta, mint már vagy tíz éve az összeset.

Nem Dobos Józsi az ismerősöd?

A többletköltségekről annyit, hogy a NoHABnak a 29-es vonalon nem a Csörgő az alternatívája, hanem a Szergej, azt pedig senki ne próbálja megmagyarázni, hogy egy Szergejt olcsóbb fenntartani, mint egy NoHABot, az üzem- és kenőanyag-zabálásával együtt. Az erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai...

üdv.Ákos

peterr Creative Commons License 1999.09.17 0 0 848
Szerintem a 004-est beleztek ki, ha mar
korabban nem kapta meg valamelyik az O
TC-it. Ha viszont mar korabban megkapta
egy masik, akkor nem tudom, honnan
keritettek TC-t.
Hajra 019!
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 847
Ok, este írok egy Pályaőrös körlevelet, érdekel még valakit?
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 846
Hajrá 019!
Nem úgy hallom a tapolcai viszonyokat, hogy a 006-ból szednének ki bármit is...
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 845
Szerintem ez a hír itt mindeninek megdobogtatja a szívét! Életem első (és eddig utolsó) dieselmozdonya, amin menetközben ültem (Vízvár-Barcs).
lezoli Creative Commons License 1999.09.17 0 0 844
Nohab!

TC beszerzes biztosan nem tortent, mert az egyik ismerosom a felelos a dizel beszerzesekert es o nem szerzett be a Nohabokhoz iden semmit. Tavaly elindult egy 3 millios beszerzes, de az is meghiusult a vegen.
En nem ertem, hogy mit szivozik a MAV ezekkel a szegeny mozdonyokkal.
Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani. Olvastam a MAV levelet ezugyben, de engem nem gyozott meg. Felhoztak a keszletezesi koltsegeket pl., de keszletezni a nem Nohab alkatreszeket is ugyanugy kell. Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek, de ezek szerintem nem jelentenek nagysagrendi ugrast. Aki esetleg tud szamokat, akkor irja meg legyen kedves. Milyen tobbletkoltseget jelent pl. a futokocsi? Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre?
Udv.
Lezoli

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 843
Nekem is el tudnad kuldeni a cimet a
Palyaoros pacaknak?

Armand

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 842
Nekem is el tudnad kuldeni a cimet a
Palyaoros pacaknak?

Armand

lazar Creative Commons License 1999.09.17 0 0 841
Nalam is nyero ez a MUKIzas

Armand

nohab Creative Commons License 1999.09.17 0 0 840
Akit érint, akit nem, M61,019 tegnaptól ismét üzemel. Nem tudom, honnan lett TC, remélem nem 006-tól kapta vissza, mert akkor ő nem jár.

üdv

Ákos

disp_ Creative Commons License 1999.09.17 0 0 839
Muki 9 :)
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 838
Inkább emilben.
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 837
"A vasútat féltők, a vasútat szeretők lapja." (ha jól emlékszem a jelmondatra...) Megjelenik havonta, megrendelhető a főszerkesztőtől, Kókai Károlytól (aki egyébként mozdonyvezető). Telefonszámot lehet ide irni, vagy inkább emailben?
Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 836
Ismét jönnek a számotokra biztosan triviális kérdéseim:
Mi az a Pályaőr? Valószínűsítem, hogy egy újság. Hol lehet hozzájutni?
division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 835
Akkor már 8...

Az augusztusi Pályaőrben van egy cikk az örségi épitkezés bejárásáról...

Az ipolyságiról semmi hír?

Lehoczki Gabor Creative Commons License 1999.09.17 0 0 834
Legutóbb a 64-es gyaloglás bűvöletében, azt hiszem a pécváradi kocsma előtt tettem javaslatot arra, hogy ott is lehetne csinálni egy bejárást. Postavonattal Szombathelyig, onnan személlyel Zalalövőig, innen pedig gyalog (de lehet biciklivel is) pl. Őriszentpéterig vagy akár Bajánsnyéig.
peterr Creative Commons License 1999.09.17 0 0 833
A MUKI-s kirandulasra szivesen
beneveznek en is...

Meg a topic elejen feltette valaki a
kerdest az orsegi szloven vasut
epiteserol. Senkinek semmi friss infoja
nincs rola?
En egy vadasz ismerosomtol tudok rola
annyit, hogy a tereprendezes folyik
ezerrel

division by zero Creative Commons License 1999.09.17 0 0 832
Szerintem is, lehet, hogy 2 MUKI-val kéne menni?

OK, találjunk ki közös kiállítás látogatási időpontot...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!