Lezoli:
"Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani."
Én is így gondolom... Valakinek nem tetsznek ezek a mozdonyok.
"Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre? "
A 80-as évek közepén lett volna rá lehetőség, együtt nagyjavítással, mozdonyonként kb. 10 millióért.
"Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek"
Ezt át lehet hidalni azzal, hogy az összes mozdonyt egy helyre állomásítják, és oda csak azt. Ott van az alkatrészbázis, a szakembergárda, és a nagyjavítás is, ha szükséges. Alkatrészeket a Szergejhez is kell venni, nem is keveset, és dollárért.
Mindent egybevetve, a NOHAB üzemeltetése kevesebből lett volna kihozható, néhány db a 20-ból ma elvinné a szombathelyi, 1998-ig a kanizsai gyorsfordát is, valamint a szombathelyi IC-ket, a rezsókocsi pedig csak az emlékeinkben élne. A MÁV 1985 táján nem gondolkodott előre így most van 5 db működő NOHABunk már régen lejárt fogyóalkatrészekkel, egyre több elfekvéssel.
Ákos:
"erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai..."
Ne bántsd a 190-est! Jó, nem olyan szép, mint egy NOHAB, de akkor se... Sok német kifejezetten szereti a Tajgatrommelt is, mert a múltjuk egy darabja és itt még láthatják.
"Okoska: amikor Füredről indult egy személlyel, akkora fekete füstfelhőt eresztett, amelyet Csörgők (még a kevésbé okosak sem) nemigen szoktak"
Igen, a Csörgőnek nem szabad füstölni.
Az okoskák viszont teszik ezt, szerintem ennek az MPC rendszer az oka.
A normál Büchi-féle turbófeltöltés egyik hátránya, hogy sok és sokféle kipufogócsövet kell készíteni. Ha ugyanis a kipufogógáznak nemcsak a hőtartalmát, hanem a mechanikai energiáját is hasznosítani akarod, akkor max. 3 hengert köthetsz 1 kipufogócsőbe, nehogy egymás ellen dolgozzanak. Az MPC (Multi Pulse Converter) ezt próbálja kiküszöbölni azzal, hogy egy hengersornak egy kipufogócsöve van, amley egyenletes nyomást állít elő. Ezt úgy csinálja, hogy a hengerből kúpos kivezwetéseken jut a gáz egy nagy puffertartályba, és onnan viszonylag egyenletes nyomással a feltöltőbe. Ez látszik is az egyik képen, az M41,2120-nál. Mivel a kellő nyomás előállítása időbe telik, a motor csak lassan pörgethető fel. Az okoska ha megfelelően van beállítva vagy jól működik akkor lassan pörget fel. Ha nem, akkor viszont a motor túl van etetve és füstöl, de mint a bánat. Sajnos eddig egyszer sem sikerült ezt fényképezővel is észlelni.
Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.
"M41 2121-et folyamatosan szedik szét szerintem"
Hát, az már évek óta eléggé széjjel van szedve. Arra talán jó lesz, ha egy Csörgő nagyobbat csattan akkor felhasználják a 2121-es kaszniját, nem kell a sérültet kalapálni.
"mert minden nap van mozgás körülötte (ajtók-ablakok nyitva)"
Embereket is láttál? Talán még mindig ki lehet venni belőle valamit.
Szerintem a 100 helyett 160-as volt az és a másik kettővel együtt jött Cellből. A 160-as számot elég trehányul pingálták rá a mozdonyra, csak úgy kézzel. Mivel eredetileg 188-nak hívták. A múlt ősszel ment át Kanizsáról Miskolcra, ott látták dolgozni, majd a szilveszterre már selejtezték is. A 067 sem 067, hanem az eredeti 160-as. A 167 tudomásom szerint az, ami rá van írva. Az igazi 067 pedig 188 számon jár most is, nyáron volt füredi tartalék is.
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam a topicot, mert engem is érdekelnek a vonatok és a városi közlekedésben résztvevő járművek.
Ma reggel munkábajövet láttam egy gőzöst, ami még néhány kocsit is húzott magával, a Thököly út felett, Kőbánya felé menni. Máskor is már hallottam, mert a gőzösök sípját messziről fel lehet ismerni.
Kérdésem: létezik menetrendszerinti gőzös járat a szombati szobin kívül is?
Nem új TC, csak forgórész-tekercselés. Ezt is az Északi JJ csinálta, mint már vagy tíz éve az összeset.
Nem Dobos Józsi az ismerősöd?
A többletköltségekről annyit, hogy a NoHABnak a 29-es vonalon nem a Csörgő az alternatívája, hanem a Szergej, azt pedig senki ne próbálja megmagyarázni, hogy egy Szergejt olcsóbb fenntartani, mint egy NoHABot, az üzem- és kenőanyag-zabálásával együtt. Az erkölcsi kárról pedig nem is beszélve, amit a külföldiek szemében okoznak a 221-es, 190-es és társai...
Szerintem a 004-est beleztek ki, ha mar
korabban nem kapta meg valamelyik az O
TC-it. Ha viszont mar korabban megkapta
egy masik, akkor nem tudom, honnan
keritettek TC-t.
Hajra 019!
TC beszerzes biztosan nem tortent, mert az egyik ismerosom a felelos a dizel beszerzesekert es o nem szerzett be a Nohabokhoz iden semmit. Tavaly elindult egy 3 millios beszerzes, de az is meghiusult a vegen.
En nem ertem, hogy mit szivozik a MAV ezekkel a szegeny mozdonyokkal.
Nem hiszem el, hogy annyival tobb ezeket a mozdonyokat fenntartani. Olvastam a MAV levelet ezugyben, de engem nem gyozott meg. Felhoztak a keszletezesi koltsegeket pl., de keszletezni a nem Nohab alkatreszeket is ugyanugy kell. Jo persze, hogy a kis sorozat miatt vannak tobbletktsgek, de ezek szerintem nem jelentenek nagysagrendi ugrast. Aki esetleg tud szamokat, akkor irja meg legyen kedves. Milyen tobbletkoltseget jelent pl. a futokocsi? Mennyibe lenne, ha atepitenek a Nohabokat villamos futesre?
Udv.
Lezoli
"A vasútat féltők, a vasútat szeretők lapja." (ha jól emlékszem a jelmondatra...) Megjelenik havonta, megrendelhető a főszerkesztőtől, Kókai Károlytól (aki egyébként mozdonyvezető). Telefonszámot lehet ide irni, vagy inkább emailben?
Legutóbb a 64-es gyaloglás bűvöletében, azt hiszem a pécváradi kocsma előtt tettem javaslatot arra, hogy ott is lehetne csinálni egy bejárást. Postavonattal Szombathelyig, onnan személlyel Zalalövőig, innen pedig gyalog (de lehet biciklivel is) pl. Őriszentpéterig vagy akár Bajánsnyéig.
A MUKI-s kirandulasra szivesen
beneveznek en is...
Meg a topic elejen feltette valaki a
kerdest az orsegi szloven vasut
epiteserol. Senkinek semmi friss infoja
nincs rola?
En egy vadasz ismerosomtol tudok rola
annyit, hogy a tereprendezes folyik
ezerrel