Keresés

Részletes keresés

Gel Gecco Creative Commons License 2010.02.22 0 0 46974
Igen, én is onnan nyaltam, be, agyon volt akciózva, sanszos, hogy direkt. Ez esetben viszont a Cora a hunyó.
Előzmény: RAMBO (46972)
drbarta Creative Commons License 2010.02.22 0 0 46973
Nem tudom, a legmélyebb tisztelettel, ha valaki vesz egy hiperben egy 6 éves alsó-közép kategóriás fehéret, szerintem minimum kétesélyes, hogy mit talál a palackban. Én legalábbis nem lennék meglepve, ha a világ legjobb száraz fehérbora se mutatna semmit 6 évesen , pár éves hiperes tárolás után . Ezért legkevésbé se a borászat a felelős.
Előzmény: RAMBO (46972)
RAMBO Creative Commons License 2010.02.22 0 0 46972
Nem azt mondtam, hogy rossz borászat, hanem hogy ez a bor sajnos rossz. A Cora-ban vettem, egy hete.
Előzmény: Gel Gecco (46971)
Gel Gecco Creative Commons License 2010.02.21 0 0 46971
Így van, a 04-es a széthullott bor mintapéldánya volt már egy éve is, de hogy ihatatlan lett volna induláskor... A Villa Tolnay-t ismerve ezt nem tudom elképzelni. Kiváló borászat.
Előzmény: lazaridi (46970)
lazaridi Creative Commons License 2010.02.21 0 0 46970
Az még úgy 2006 végén 2007 elején nagyon szép volt (7 pont), aztán úgy fél év alatt szétesett, de teljesen (3 pont).
Előzmény: RAMBO (46967)
elzee Creative Commons License 2010.02.21 0 0 46969
Hmmm... hol és mikor vetted?
BZoltan Creative Commons License 2010.02.21 0 0 46968
Philipp Oser-től már kérdezted?
RAMBO Creative Commons License 2010.02.21 0 0 46967
Nagyon rossz ízű a házasítás. Mintha egy nagyon elrontott chardonnay-t akartak volna mindenfélével feljavítani. Tegnap beszéltem a haverokkal, ők se bírták meginni, ők is kiöntötték. Tegnap kiöntöttem a poharamban lévőt, ma kap egy visszakóstolásnyi esélyt - de szerintem elég reménytelem.
Előzmény: Gel Gecco (46965)
drbarta Creative Commons License 2010.02.20 0 0 46966
Bocs, a kóstoló nagyrésze lemaradt. Ősszességében elég komoly borokat kóstoltunk.

Quinta de la Quietud 2001

Intenzív, mély illat jókora adag animalitással. Vastag , húsos test, áradó mélység, sok és érett tannin, bársonyos textúra, kissé talán erőteljes savak. Díszítései feketebogyós gyümölcsök, avar, föld, bőr. Igazi nagyágyú érzetű vörösbor, lehengerlő, komplex, buja, de nem eleganciával hódít. 7p

Pintia 2004

Előzőtől első nekifutásra kevésbé intenzív, de sokkal kifinomultabb illatvilág, érett, de nem lekváros fekete bogyós gyümölcsök, dohánylevél, finom erdei gombák. Szájban nagyon telt, de mégse robosztus, bársonyos érett tanninok által formált textúra, nagyon jól felépített szerkezet, az illat alapján várható komplex ornamentika, savai nagyon kultúráltak, kifinomult állagúak, több lépcsőben jelentkeznek, hosszú búcsújában a tanninoké a főszerep, feltételezhetőleg idővel még kerekebb lehet. Előző borhoz hasonló beltartalom mellett , itt inkább találunk eleganciát is(bár múltkor a Villeneuve CdP megmutatta, hogy ezen a téren is lehet még feljebb) 8p

Néhány kóstolás után azonban némi csömörérzet uralkodott el, érződött, hogy nem nagyon fog több elfogyni ezen vörösekből, „honvágyam” támadt valami határozottan könnyebb, és elegánsabb, könnyebben fogyasztható fehérborra.

Georg Breuer Berg Rottland Riesling trocken 2003

Múltkor jól bevált. Most nem. A dugó gyakorlatilag bele volt rohadva, kívülről már láthatóan lepte  a penész,  forgácsonkénti eltávolítás meglehetősen lélekölő volt. A bor szerkezetileg nem tűnt sérültnek, de az átható penészíz értékelhetetlenné tette. (triviális kérdés: ez a dugósság egyik alfaja? Már amikor a dugót láthatólag szétmállasztja a nedvesség, amit aztán penészgombák árasztanak el. Ennek mi az oka?

Alzinger Steinertal riesling smaragd 2007

Első benyomásként rendkívül könnyed hatású, karcsúnak tűnő bor, ami mégis szinte szétszálazhatatlanul összetett. Ha csak a struktúrát nézem a közepes test mellé a szó szoros értelmében vett vibráló savgerinc társul, nem ír le magas, könnyen követhető görbét,  nem hagyja , hogy felüljünk a hátára, és magával ragadjon, hanem folyamatosan cikázik, oszcillál, mindig jelen van, ott ahol kell, a bor egészének rendkívül élénk, életteli, izgalmas miliőt biztosít, úgy hogy a komplexitás mellett mégis háttérben marad. Aromavilága meglehetősen összetett. Érdekes jelenség, amikor hűvősebb (citrusok)ill.. melegebb tónusú gyümölcsös jegyek(barack, kiwi, trópusi gy.) váltakoznak egymással, és karonöltve az elmaradhatatlan szárazan köves csípős ásványos karakterrel a fent vázolt tipusú savérzethez hasonlóan vibráló koreográfia szerint jelentkeznek, újabb és újabb kombinációkban, gyakorlatilag folyamatosan változik.(szénsavassága csökkentével is más-és más arcát mutatja) A bor részletei rendkívül össszecsiszolódtak, magasabb szinten megvalósuló egyensúlyt, harmóniát nehéz lenne elképzelni. Az is érdekes, hogy bár aromagazdagsága kétségtelen, mégse tűnik annyira „direkt” bornak, nem kellőképpen figyelemre hangolt fogyasztó esetleg több koncentrációt igényelne, valamint egyértelműbb magávalragadást, a figyelem közvetlenebb vezetését.

Ha sikerül ráhangolódni, akkor gyakorlatilag hiba nélküli tökéletes száraz fehérbor. 9p

Gel Gecco Creative Commons License 2010.02.20 0 0 46965
Mi a baj vele?
Előzmény: RAMBO (46963)
drbarta Creative Commons License 2010.02.20 0 0 46964
Alzinger Steinertal riesling smaragd 2007

Első benyomásként rendkívül könnyed hatású, karcsúnak tűnő bor, ami mégis szinte szétszálazhatatlanul összetett. Ha csak a struktúrát nézem a közepes test mellé a szó szoros értelmében vett vibráló savgerinc társul, nem ír le magas, könnyen követhető görbét,  nem hagyja , hogy felüljünk a hátára, és magával ragadjon, hanem folyamatosan cikázik, oszcillál, mindig jelen van, ott ahol kell, a bor egészének rendkívül élénk, életteli, izgalmas miliőt biztosít, úgy hogy a komplexitás mellett mégis háttérben marad. Aromavilága meglehetősen összetett. Érdekes jelenség, amikor hűvősebb (citrusok)ill.. melegebb tónusú gyümölcsös jegyek(barack, kiwi, trópusi gy.) váltakoznak egymással, és karonöltve az elmaradhatatlan szárazan köves csípős ásványos karakterrel a fent vázolt tipusú savérzethez hasonlóan vibráló koreográfia szerint jelentkeznek, újabb és újabb kombinációkban, gyakorlatilag folyamatosan változik.(szénsavassága csökkentével is más-és más arcát mutatja) A bor részletei rendkívül össszecsiszolódtak, magasabb szinten megvalósuló egyensúlyt, harmóniát nehéz lenne elképzelni. Az is érdekes, hogy bár aromagazdagsága kétségtelen, mégse tűnik annyira „direkt” bornak, nem kellőképpen figyelemre hangolt fogyasztó esetleg több koncentrációt igényelne, valamint egyértelműbb magávalragadást, a figyelem közvetlenebb vezetését.

Ha sikerül ráhangolódni, akkor gyakorlatilag hiba nélküli tökéletes száraz fehérbor. 9p
RAMBO Creative Commons License 2010.02.20 0 0 46963
Van arra racionális magyarázat, hogy a VillaTolnay 2004-es "Bandérium" fantázianevű itala miként kerülte el a minőségellenőrzést, és hogy miért nem indult a borászat ellen kártérítési perek sokasága?
BZoltan Creative Commons License 2010.02.19 0 0 46962
A kugli fordítója nagy okosság. Kicsit vicces a fordítás, de a lényeg az érthető.
Előzmény: loading (46961)
loading Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46961
Csak, hogy valami pozitív is legyen. A lengyel Wino magazin 2009. évi "legjobbjai": http://www.magazynwino.pl/pl/119_grand_prix/521_wina_roku_2009.html

Rozé kategóriában: első/arany St. Andrea, második/ezüst Frittmann.
Ja, a szöveg lengyel
Előzmény: loading (46959)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46960

Huet vs Királyudvar
március 5., péntek
18:00

shiraz
bor_kedvelő+1 OK
kifli
csite OK
kezdő alkoholista
HSZ OK
drbarta-   OK
Kabócás+1 fő -OK
Albert Gazda
pinotnoir777

12 fő!

6800 Ft/fő

Előzmény: drbarta (46956)
loading Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46959

Biztosan így lehet, a nyugati piacokat ennyire sem ismerem. Ugyanakkor találkoztam olyan magyar borásszal, akit a lengyel partnerek nem fizettek ki. Bár ez lehet régió független is.

Előzmény: BZoltan (46957)
csite Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46958
én is OK
Előzmény: drbarta (46956)
BZoltan Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46957
A borzasztó az, hogy ez még mindig messze jobb helyzet mint ami a nyugati piacokon van.
Előzmény: loading (46955)
drbarta Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46956

Huet vs Királyudvar
március 5., péntek

shiraz
bor_kedvelő+1 OK
kifli
csite
kezdő alkoholista
HSZ
drbarta-   OK
Kabócás+1 fő -OK
Albert Gazda
pinotnoir777

12 fő!

6800 Ft/fő

Előzmény: drbarta (46953)
loading Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46955

Alapvetően egyetértek a Lengyelországról írottakkal. A magyar borok "jó híre" inkább a 40 év feletti korosztályban van benne. A fiatalobbak már "újvilági befolyás alatt állnak". Ha visszaemlékszem az elmúlt évekre, akkor kb. 5 évvel vagyunk lemaradva a lengyel piacon a chilei, spanyol, argentin, stb. boroktól. Most kereskedelmileg értve. Úgy 2003-2006. között volt, hogy sikeresen a vörösborok felé terelték a fogyasztókat. Nem egy lengyel ismerősöm, barátom nem iszik mást már, csak vöröset.
Az árazás: sok az alsópolcos magyar bor és ezek nem jók. A normális kategória a helyi viszonylatban drága (~40 PLN és felette), vagy legalábbis erős nemzetközi versenyben van (25 PLN-től jó chilei, olasz, spanyol borokat lehet kapni).  Sokan az olcsó bort (10PLN alatt) keresik (bolgár, román és magyar) és megfelel nekik. Aki többet ad érte, az a fentebb említett választékból meríthet.

Ízlés: Az én tapasztalatom az, hogy az újviláginak mondott ízvilágot kedveli a többség. A könnyebb vörösek és fehérek kevésbé kedveltek. Érzékenyek a savakra (ízben és függetlenül a tényleges analitikai értéktől). Pl. a Heimann Baranya-völgyi kékfrankost megitták, de nem kérték, hogy küldjek még. Inkább Günzer cabernet-ből.
Szóval a sűrűbb, nehezebb vörösek és fehérek lehetnek ma jobban kedveltek.

Szeretik a jó bort, de inkább még divat a fogyasztása, mint a hétköznapok része. Mindez saját tapasztalat, ismerősökön, barátokon és egy-két varsói borboltoson keresztül.

Bocs, a hosszú poszt miatt.

Előzmény: shiraz (46945)
drbarta Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46954

A felhozatal akkor a shiraz által korábban megírt lesz?-2 pezsgő +12 bor.

Édes Huet-ből bárkinek van kifogása az ellen, ha 03-as Haut Lieu moelleux helyett a 06-os Clos du Bourg moelleux lenne?

Előzmény: drbarta (46953)
drbarta Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46953

Huet vs Királyudvar
március 5., péntek

shiraz
bor_kedvelő+1 OK
kifli
csite
kezdő alkoholista
HSZ
drbarta-   OK
Kabócás+ fő
Albert Gazda
pinotnoir777

12 fő!

6800 Ft/fő

Előzmény: bor_kedvelő (46949)
BZoltan Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46952
mit értesz az alatt, hogy nem felkészültek? A szűz pálya akár előny is lehet.
Előzmény: shiraz (46945)
BZoltan Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46951
az igaz, hogy ha rést kell keresni a falon akkor azt a prémium fehéreknél lesz. Ennek talán az is az oka, hogy a prémium fehérborok a nemzetközi piacon nem éppen olcsók
Előzmény: shiraz (46946)
BZoltan Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46950
Meg vagyok győzve :)
Előzmény: shiraz (46944)
bor_kedvelő Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46949

akkor kérnénk egy megerősítést: 

Huet vs Királyudvar
március 5., péntek

shiraz
bor_kedvelő+1 OK
kifli
csite
kezdő alkoholista
HSZ
drbarta
Kabócás+ fő
Albert Gazda
pinotnoir777

12 fő!

6800 Ft/fő

Előzmény: shiraz (46947)
shiraz Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46948
ja bocs Ilona és Demi Sec 08 még nincs forgalomban
I'll see what I can do :)
Előzmény: shiraz (46947)
shiraz Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46947
12 főre 6800 Ft / fő (1-1palackal számoltam de az elég is)
+ gondolom vmi borkorcsolya sem árt

mindenki megerősíti jövetelét?
Előzmény: bor_kedvelő (46926)
shiraz Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46946
nem akarok ma mindenben ellentmondani Neked hidd el :))
de a magyar prémium fehérek versenyképesek a világban. (már amelyik megüti a prémium szintet nemcsak minőségben hanem árban is)
Előzmény: BZoltan (46943)
shiraz Creative Commons License 2010.02.18 0 0 46945
én nagyon más tapasztalatokkal rendelkezem.
nyugati és skandináv országokban VAN kereslet koomoly borok iránt, de pl Lenegyelo-ban negatív élémnyeim voltak tavaly. egyszerűen nem felkészült még a piac a jó magyar borokra. érdekes módon az érdeklődő borkedvelők, újságírók még jobban is mint a kereskedők, importőrök.
Előzmény: BZoltan (46937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!