A hozzáértését és tudását nem is vitattam.
Azt sem vitatom, hogy sokakra volt nagy hatással.
A technikája is vitán felül ál.
Termékenynek is termékeny.
De ez így nekem akkor is csak céltalan virgázás, meglehetősen érzelemmentesen. Hosszú távon fárasztó.
(egyébként van Malmsteen lemezem :))
...na ekkora f@szságot is régen hallottam, ugyanis a malmsteen önkielégítős jellegű gitározása igen termékenyre sikeredett, stílusa és technikája számtalan zenekar szerzeményeiben köszön vissza...
z@kk (c)
Szerintem eleg nehez ritmus hibas rosszul intonalt nyujtasokat muveszetnek ill. onkifejezesnek tekinteni.
Szoval elobb giatorni kene megtanulni! :)))
Bar, ahogy nehanyan csinaljak az mar muveszet.
Mitol lesz onkielegites egy szolo es mitol muveszet?
Ezekszerint a hosszu szolo gyos futamokkal onkielegites, a rovid szolo nehany hanggal pedig muveszet?
(Off: Ezekekszerint, ha novel vagy es lassan csinalod az onkifejezes, ha gyorsan az onkielegites? Van benne valami :))))
"pl.az énekesek kevésbé szeretik a gitárszólókat" Nem általánosítva, de azért nézd meg: inkább az énekesekre illik a magamutogatás, nem egy gitárosra, aki szólózik...
Egy énekes mutogathatja (és mutogatja is) magát a szám 80%-ban, amikor a vokál és a refrén megy (azonkívül mindig az énekes van a középpontban); úgyhogy ne sajnálja a gitárostól azt a maradék 10%-ot.
"a "mezei" zenehallgatók egy része sem szereti őket, mondván, ez csak a gitárosok egója miatt kell..." A mezei zenehallgatók ne szóljanak bele, ha csak ennyit látnak az egészből...
Egyébként egyetértek Stratoval, a művészet az önkifejezésről szól, akár nevezhetjük úgy is, hogy "megmutatunk magunkból valamit". De ez nem pejoratív értelmeben értendő.
Pele: Azt én is irtam, hogy az elve humbucker, de a hangja single coil :) Tehát elvileg csak 2 tekercsel lehet zajtalan!
JA, és persze hogy floyd rose-os les paulra gondoltam :)) (pl.: ESP KH-3 ......isten gitár, csak a feje csunya)
más: A jó zenész egy gitáron is tud sokmindent sokféleképpen játszani :)
más: szerintem a szólók önkifejezés, viszont hoyg ha koncerten, döngenek a wattok, fények, a közönség örjöng akkor szólózni már önkielégités :)
Szerintem: a gitárszóló egyszerűen változatossá teszi a zenét. Én hülyét kapok az unalmas zenéktől, az ismétlődő refrénektől, és ezt oldja a gitárszóló. Ha nincs (pl. a Nightwish-t szeretem, de ott gyakran nincs gitárszóló) akkor hiányzik. Hallgatóként ez a véleményem. Gitárosként jólesik szólózni, de ennek semmi köze az egohoz. Ilyen alapon minden egyéni kiállás vagy megszólalás magamutogatás nem csak a zenében hanem minden másban. Pedig nem az. Pl. egy festő ha egyedül festi le a képét, vagy az író ha egyedül írja a könyvét akkor egoista magamutogató? Ha elég érzés van a szólóban, akkor inkább egy olyanfajta jó értelemben vett felválallt őszinteségről lehet szó ami az állandóan háttérbe húzódó zenészekből (művészekből) negatív módon hiányzik. SF
Nagyon kevés olyan gitárost ismerek, akinek a szólója beépül a kompozícióba, és nem onnan kiszakadva magamutogat. Egy jó példa talán Eric Johbnson. Minél inkább öregszik a virtuóz, annál inkább kerül előtérbe a kompozíció egésze, és úgy rövidülnek a szólók is. Ilyesmit érzek Eddie Van Halen esetében.
Nem olvastam végig minden hozzászólást,
ezért bocs, ha már volt róla szó...
Nektek mi a véleményetek a gitárszólókról?
Szerintetek önkifejezés vagy önkielégítés?
Én az elsővel értek egyet (legalábbis általában),
de az a tapasztalatom, hogy pl.az énekesek kevésbé
szeretik a gitárszólókat, és a "mezei" zenehallgatók egy része sem szereti őket, mondván,
ez csak a gitárosok egója miatt kell...
Valamennyire költői a kérdés, mert ebbe a topicba
szinte csak gitárosok írnak, de én pont ezért vagyok kíváncsi a véleményetekre...
Halihó!
Megvételre keresek Fender Stratocaster gitárt. Elsősorba American Standard érdekel, jávor nyakkal, sunburst szín előny. Ahol lakom elég gyenge a kinálat, de bárhová elmegyek, ha érdemes.
Tehát a segítségeteket kérem, ha valakinek van ilyen, vagy tud eladót, küldjön nekem egy e-mailt,( tip.top@freemail.hu ). Előre is kösz.
Patkó
Szerintem ez zenefuggo. Aki egy "szimpla" rock zenekarban jaccik, nem verprofi, annak szerintem 3-4 boven eleg, a tobbi csak spira. Persze akinek egy komolyabb, szinesebb hangzasvilagu zene fekszik, az vasaroljon 20 gitart.
Ha birja anyagilag:)
a zajtalan single coil is azert az, mert duplan van tekercselve...azaz humbucker alapu...ennyit a zajtalan single coil-rol.
En csipem a Fenderes hangzasokat (regebben nem szerettem), de attol meg zajos torzitoval! :)))
Egyetertek...Sok gitar kell. szerintem is 7-10 kulonfele az idealis. Es meg nem beszletunk arrol, kulonbozo hangolas miatt is kell e
extra gitar. :)) (Floyd Rose -nal)
ERdekes..engem sosem hatottak meg a Pink Floyd gitarhangzasok... Pedig meg jatszottam is a Tribute koncerten a Pecsa-ban.
Nincs sok tapasztalatom a témában, nem nagyon értek hozzájuk, melyik zörög, melyik nem, stb.
Ezért lécci mondjatok már vmit a Washburn márkáról.
Sztem egy kicsit zajos, nemtudom, miért, lehet hogy én csoszogok az ujjaimmal, de lehet az erősítő (Leem) a hibás.
...a legfontosabbat kifelejtetted a láncból :) a gitárost, aki működésbe hozza az egészet és jelentős mértékben meghatározza a végső soundot :)))
z@kk (c)
Hello fiuggg, szeretnék hozzászólni a "milyen gitárt" témához.
1. Sokat. Kell egy strató jellegű, egy gibson, egy F. Rózsis, egy akusztikus, egy üreges testű, egy 12 húros... ez legalább 6-7 db. Ha session zenész vagy, még több. Steve Howe (YES) 150 (!!!) db. gitárral rendelkezik, és 15-20 db, amivel egy turnéra utazik.
2. Strató, zajos, stb. Nekem is van Stratóm, 1995 USA Standard, Texas single coil. Nem is nagyon használom. Bár ahogy Dave Gilmour Stratója szól, az az etalon. Ő lace sensorosat használ. Az igaz, hogy az effektparkja hihetetlen. Több tucat BOSS villanyvasutja, egy rahedli rack és sok egyedi fejlesztésű cucca van. Vagy Blackmoore a Purple-ből, szóval rockra is jó a strató, de a teljes lánc (gitár-effekt-erősítő) határozza meg a végső soundot.
Szóval, pénz-pénz-pénz...
-nek ajánlom megnézésre! Nagyon jó minőségű (nyomtatásban és MIDI kezelésben is) kottákat hoz létre és sokféle kész kotta van a neten ebben a formában (pl. Greg Howe-ot láttam most.) Ráadásul FREE program!!
nem is azt mondtam hogy gitárt kell váltani, csak azt akartam megcáfolni hogy humbuckerek kellenek a zajmentességhez (na jó, eliekben igen)...mert single hangzás is lehet zajtalan...
...pele az átlag fenderekről beszélt, amik az 1-3-5 pozicióban tényleg kurva zajosak, a zajtalan hangszedősek már egy másik (ár)kategóriaba tartoznak...
z@kk (c)
Pele:
hat ha már a fender és a zajnál tartunk akkor tényleg egy kis gondot okoz, viszont nem feltétlen kell humuckereket belepakolni.
1. lehet hogy nem megy bele :))) aki szétmarat egy stratot az gyilkos.
2. vannak olyan single piclupök amik nem zajosak, mégis fender hangjuk van.
Pl. a deluxe stratoba lace sensorok vannak, amiknek a zajszintje abszolut 0. A másik a fender noisless (amitöl fájó szivvel megválok :)) az pedig duplatekercses, az egyik viszont fantom, tehát a zajt leszedi, viszont a hang karaktere ugyanugy megmarad. a texas special + a standard pickup-ök viszont tényleg zajosak (főleg a texas, de az bluesra van:)).
hat több gitár nincs itthon, tehát ennyit tudok mondani.
hat lehet, hogy nem art tudni mit akarsz jatszani.
pont a csalodasok miatt...
ha marmilyen torzitos dolgot akarsz jatszani egy atlag fenderrel megfogsz kinlodni a zajossaga miatt...aztan meg gyomoszolod bele a humbuckereket (gibson fazonu hangszedok)
de miert is ez az ellentet?
ha mar itt tartunk akkor vegyel Ibanezt...
:))
abban meglesznek a Fenderes es a Gibson-os alaptulajdonsagok...
Es vegre kapsz hozza tremolot is... :)))
Es nincs gond.. milyen stilust jatszol! :)))
Lehet, hogy azert nem volt soha stilus gondom, mert Ibanez S540 LTD SOL -t hasznalaok :))))))
ez a stilus-gitár dolog szerintem is hülyeség....a legjobb példa, hogy (nem vagyok biztos benne de talán) Albert King, flying V-vel játszik blues-t, ami szerintem elég ritka....
Felreertjuk egymast. Nem ertem, hogy jon ide az, amit mondassz. Egyebkent az, hogy a grunge mufajban a strato az uralkodo, sajnos ecceruen baromsag, lasd a nevadomat a pearl jam-bol.
Raadasul sokan hasznalnak mostanaban PRS gitarokat grungera, ami kozelebb az a gibsonhoz mint a fenderhez.
Szerintem nem lehet rahuzni egyik stilusra sem, hogy ez, vagy az. Pl. Blues: B.B. King - gibson,
Rock: Millioan :)
Szerintem egy jo gitaros barmilyen jo hangszeren eljacca a zenejet, persze kivetelek vannak.