SzigDan mellett hadd beszeljek bele en is.
Az IK260Tn hasonloan a regi rancajtos IK280T-re (a 100-as palyaszamuak) a rei ZIU 5-os motorikus berendezese szolgalta ki a _masodik_ kasztnit. A ZIU 5-os vezetoallasa olyan volt mint a ma kozlekedo ZIU 9-ese, ezert nem lehetett konnyebb vezetni et a trolit sem.
A 600-as troli a 100-as es a 156-os meg megvan, mindegyiket megorzesre raktak felre, de manapsag inkabb alkatreszbanyanak hasznaljak. Arrol semmit sem lehet tudni, hogy tenylegesen fel is lesznek ujitva, es "nosztalgia" vagy kiallitasi -troli lesz-e belole.
Volt kb. egy eve a Nepszab Budapest mellekleteben egy egesz oldal a trolikrol, asszem Lehuzott muszak volt a cime, es a kepen egy troliszerelot mutattak, amint eppen lehuz egy aramszedot. Na nem is ez az erdekes, hanem ebben nyilatkozta egy trolivezeto, hogy amikor a Kalman Imre utcaban ledolt egy haz, es a trolik helyett buszok jartak, a buszvezetok gratulaltak a trolivezetoknek, mert azok 10 centivel szelesebb ZIU-kal (+madzag!) sokkal ugyesebben manovereztek, mint ok az Ikarusokkal. Szoval nem biztos, hogy kevesbe mozgekony, csak gyakorlat kerdese az egesz... :-)))
Az azert erdekelne, hogy miert dragabb a troli a villamosnal, hiszen ott meg a palyafenntartas is benne van.
Az meg plane jo trefa, hogy a ZIU rosszabbul kanyarodik, mint a 280-as csuklos, bar ezt a Drava utcanal (76, 79 vegallomas) nemigen tapasztaltam. Ott inkabb a csuklos szokott beragadni. Asszem egyszer kiprobaltak ott a 400-as tolocsuklost is, es az ugy beragadt, mint legy a mezbe. Nem t'om, hogy csinaltak, de azt hiszem, vegul ugy kellett kicibalni onnan. Tenyleg, bagojj, azt meg tudnad mondani nekem, hogy miert jobb a tolocsuklos (ha jobb egyaltalan)?
Egy másodállásban trolit vezető tankörtársam mondta, hogy minden máshol volt azon az IK260T-n, mint a többin (a csuklósokon), nem volt egy leányálom azt vezetni. Persze, ez nem egyértelmű, mármint hogy ezt így kell legyártani.
A troli kapacitása a buszhoz képest valamivel kisebb, mert kevésbé mozgékony, illetve manőverezőképes. Fajlagosan drágább a villamosnál is (tehát egy férőhelykm-re jutó költség).
A ZIU-k mennek, járnak. Érdekes, hogy a 280T élesebb kanyarokat tud bevenni, mint a ZIU, ennek geometriai okai vannak.
Ja, Athénban csak ZIU trolik vannak, iszony ocsmányul néznek ki, teljesen mustárszínű a kasznijuk.
SzigDani! Telleg 600-as volt a szolo Ikarus, most mar beugrott. Azt nem tudod, mi lett vele? A jo magyar hagyomany szerint szetvagtak, vagy van meg esely, hogy megtalalja a Szentendrere vezeto utat? (Azt sejtem, hogy miert nem keszult belole tobb, nyilvan azert nem, amiert Nohabok helyett Szergejek lettek veve.)
Rosszul emlexem, hogy egy idoben jartak olyan Ziuk, amiken volt aramfejleszto? Ha igen, ezekbol maradt fenn peldany?
Es miert draga a trolibusz? A kaszni nagyjabol ua., a villamos berendezes viszont olcsobb kene, hogy legyen. OK, a halozat fenntartasa nyilvan nem kis penz, de azokra az utvonalakra, ahol Pesten troli jar, emberisegellenes bun volna buszt tenni. Euro-2 ide vagy oda, a 100 km-enkent elfustolt 40-50 liter olaj azert nem tunik el nyomtalanul..
Hi,
ha a Magasságos is úgy akarja, akkor hétfőn a Keletiben ott leszek!
MÁS.
Valahol lentebb (lusta vagyok visszamenni) olvastam a személykocsit sorozatainak listájáról. Az bizony érdekelné szerény személyemet is, ha lehet belőle kapni egyet, az remek lenne. Thanks!
Oh, gyermekkorom, Oh, M61-gyel a Balatonra, aranylo buzamezok!!!
Dalia!
Volt szerencsem a minap 28 orat vonatozni Toulonbol haza.Kiraly volt, csak faraszto.
Amikor kier a vonat a tengerpartra, oh!!!
2-300 km a beach-en, egesz Genova-ig!!!
Irigyeltem is a nepeket rendesen, nekik meg tartott a nyar, nekem mar jonnom kellett haza...
Csak annyi van, hogy áll a NOHAB mellett a fűtőházban, de nem hiszem hogy látszani fog az égés helye. Mire találkozunk kiderül. Abban viszont biztos vagyok, hogy utolsó képem arról a gépről.
"Miért szokott a Púpos vezérállás kigyuladni?"
Csak sejtem, hogy elektromos oka van. Valami szikra lehet, amitől vagy leég az el. szekrény vagy talál egy kis olajat is...(?)
Biztos, hogy nem lesz 2-án különvonat, kaptam pár napja egy emailt tőle...
Azt írja csak 12-en vagyunk, úgy hogy visszamondta a dolgot (most még költség nélkül lehetett visszamondani), de egy későbbi időpontban újra megpróbálja megszervezni...
De azt hallottam, hogy mégse szedik fel a síneket a hídról, mivel stratégiai fontosságú. (gyakorlatilag az a kevés vasútihíd ami van a Dunán az mind az...)
"Ikarus sinautobusz... Csak azt nem ertem, hogy miert dizel-hidraulikus? Az eredeti hajtas miert nem volt jo?"
Nem hidraulikus, hanem hidromechanikus. Az indító fokozat egykörös hidraulikus, de ezután feltöltött hidraulika kör közvetítésével tisztán mechanikus erőátvitel van, több fokozatban. A fokozatok közötti kapcsolást a hidraulikus kör töltő-ürítő üzemével végzik, vagyis ez egy szimpla automata sebváltó a magasabb sebességeknél.
A dolog előnyei: fokozatmentes indítás van, amit a hidraulikaolaj nyomásváltozásával érnek el. Nehezebben melegszik és sokkal finomabb mint egy sima kuplung és a dízelmotor is egyeneltesebben terhelt, a kedvező hattásfokú és teljesítményű fordulatszám-sávban dolgozik. Magasabb sebességnél max 500 kW teljesítményig a szimpla mechanikusnak nincs párja, a hidrodinamikus viszont már gazdaságtalanul üzemel. Ezért kombinálták össze a kettőt anno.
Igen, sajnos a 212 volt, vagyis a 004-es, a kedvenc Puposom. Mint oly sok többinek (pl. 205, 217) , a vezérállása égett le, gondolom az elektromos szekrényből csaphatott ki a tűz. Láttam, elég randa volt a látvány. A főgépcsoport viszont rendben volt.
Állítólag már el is vitték Szolnok felé, ez lehet Szolnok de lehet Záhony is. Mindkét helyen valszeg alkatrészt szednek ki belőle, a motor viszonylag új. De a kasznit sajnos nem lehet megmenteni, pedig attól volt 0-ás szegénykém. Ezért is gyanítom, hogy Záhonyba is vihették mert ott ilyeneket hogy kasznidarabok, TCk stb. fel tudnak használni a 0-ás Púposokhoz.
Egyszóval GYÁSZ!
Troli ugyben a kovetkezo a forgalmi heyzet: Az IK260T palyaszama 600 volt (a tapfesz is:))))) , selejteztek, mert nem keszult tobb. Az IK411T nem a BKV tulajdona, futott egy ideig Romaniaban is, de nekik sem kellett. Asszem most Szegeden van, de meg utana fogok erdeklodni.
A BKV aszondja, hogy a troli draga, ezert nem vesz. Bosze Sandor szerint kornyezetvedelmi okokra nem erdemes hivatkozni, mert a mai motorok mar Euro 2-esek. Erre csak azt tudom mondani, hogy minel kisebb egy koromszemcse, annal melyebbre jut a tudoben, annal nagyob a felulete, igy annal karosabb... A troli pedig tovabb el, mint a busz, legalabbis a villanyberendezese 2 karosszeriat is ki tud szolgalni egymas utan.
A rancajtos IK2x0 kozul azok maradnak meg 2000 utan, amelyeknek van uj rendszama. Azt voszont erdemes fotozni, ahogy rosszul fetettek fel az uj rendszamokat. (Pl. BU8933->BPI-654) Ezen kivul van a BU0671, amelynek meg kemenyes kipufogoja is megvan, bar mar az oldalara is kapott egyet. Vannak kepeim, majd felrakom a halora.
A 280-asok fiatalabbak, igy ayokat nem fogjak selejtezni (meg nincs is mivel potolni...)